Site Meter

Kärlekslås på Västerbron

Den 19 juni 2010 gick jag över Västerbron som var helt öde precis när prinsessan Victoria och Daniel gifte sig i Storkyrkan. Kyrkans torn såg jag här från bron mellan Kungsholmen och Södermalm.
Först trodde jag att alla dessa hänglås hade något att göra med de stackars människor som tagit sitt liv genom att hoppa härifrån. Men hänglåsen visade sig betyda något helt annat. Det här är kärlekslås som ger evig kärlek.
Men alltså...jag är lite kluven till den här handlingen. Lås som symboliserar kärlek. Det känns inte ok. Jag tycker i stället om textraden i Uffes ´´Hon gör mig galen´´ där han sjunger - hon kan bli min frihet.

Detta kan man läsa på Wikipedia:

Kärlekslås är en gammal österländsk tradition, som innebär att ett brudpar sätter fast ett hänglås med sina initialer vid en bro och slänger sedan nyckeln i vattnet.[1] På vissa platser låser paren två hänglås i varandra. Enligt legenden varar genom denna akt kärleken för evigt.

Ursprungligen kommer kärlekslås-traditionen från Kina,[1] där det finns kärlekslås på flera platser längs den Kinesiska muren. På 1980-talet kom de första kärlekslåsen till Ungern. Numera är det en ritual som utövas över hela världen exempelvis i RysslandSydkoreaUSA och Italien. I Italien finns kärlekslås på bland annat Ponte VecchioFlorens och Ponte MilvioRom. På vissa ställen har traditionen fått negativ respons; så exempelvis skrev tidningen Folket om hänglåsen Ponte Milvio att "På mindre än ett år överöstes gatlyktan vid Roms äldsta bro Ponte Milvio av hänglås. Grannar klagade över skadegörelse och när gatlyktan till sist kollapsade under alla hänglås utfärdade borgmästaren ett förbud mot fler kärlekslås."[1]

Den 12 januari 2009 kom traditionen även till Sverige och Stockholm, när ett par låste fast ett hänglås med sina initialer på Västerbrons högsta ställe och sedan kastade nyckeln över axeln ner i Riddarfjärden. I december 2009 fanns redan ett 40-tal hänglås på Västerbron.



Kommentarer
Postat av: Kristina Bonander

Det var kul att veta att det kommit till Västerbron. Hade ingen aning. Roligt med "folkliga" traditioner som gör avtryck i stadbilden.

Hälsningar

Kristina

2011-03-02 @ 18:44:41
URL: http://www.kristinabonander.blogspot.com
Postat av: Loppan

Festligt, visste inte. Ska kolla läget på bron imorgon...

2011-11-19 @ 17:33:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0