Site Meter

En trädgård för småkryp

Jag läser vidare i Lotte Möllers ´´Trädgårdens natur´´  och säger till mig själv hela tiden att ´´just så tycker jag också´´. Som det här med alltför välstädade trädgårdar som skapar en nästan steril miljö där småkryp och andra djur inte alls trivs. Men det klart -  många trädgårdspedanter ser ju djuren som fiender. Fåglar och igelkottar skräpar ner i trädgården och larver och andra kryp som förstör det vackra som planterats.

Men borde vi inte se trädgården som en bit natur som man får äran att sköta om och där ingår ju även alla småkryp. De måste också finnas med i den där lilla biten av natur för att samspelet ska fungera.

Vi mår dåligt när de vackra fjärilarna minskar i antal men även om vi planterar ´´vackra fjärilsväxter´´  så kanske miljön i trädgårdar (och framför allt i jordbrukslandskapet) nu för tiden inte är anpassat för fjärilar.
Många insekter ser vi ju som skadegörare på våra växter...vilken ju också är sant men allt som lever utsätts någon gång för sjukdomar eller problem av något slag. Vad gör det att en eller annan blomma eller buske får löss eller får några blad uppätna av någon stekellarv? Om allt är perfekt så skulle vi nog inte uppskatta växternas skönhet. Nu pratar jag inte om megaproblem som den spanska skogssnigeln...som vi har tagit hit tillsammans med tjusiga växter från andra länder. Det är en historia för sig.

Jag gillar Lottes text om våra exotiska växter i trädgården:
´´Exotiska dyrbarheter imponerar sällan på småkryp, eftersom samspelet mellan fauna och flora ju har utvecklats under många, långa årtusenden. Våra fåglar och insekter behöver ek och björk, prästkragar och slånbuskar, ängsgräs och hassel. Däremot har de svårt att se poängen med rhododendron, forsythia och gladiolus, som ju vänder sig till en helt annan publik. En nordeuropeisk fjäril känner sig lika malplacerad i en trädgård med idel importerad växtlighet som en japansk fjäril på en svensk sommaräng.

Sedan finns det faktiskt en del importerade växter som våra smådjur gillar högt, trots att relationen mellan dem inte alls är mångtusenårig. Dit hör fjärilsbusken som gör skäl för sitt namn. Liksom höstastern och kärleksörten är den en fantastisk nektarkälla för flera olika sorters fjärilar. Gullriset uppskattas av ett stort antal insekter, vars larver inte trivs på någon annan växt. När man suckar över hur det sprider sig som det värsta ogräs kan man trösta sig med tanken på hur glada insekterna blir. Indiankrasse är också en bra insektsplanta.

Men viktigast är ändå den inhemska floran. Blomsterängen som på senare tid blivit många trädgårdsodlares dröm, är en önskedröm även för insekter och småkryp´´

Ja...jag älskar verkligen den här boken.

Jag tänker också på alla nyheter bland växter som vi bara måste ha i trädgården. Nu har jag två trädgårdsmässor framför mig här i Stockholm och jag kommer säkert att sukta efter nya växtsorter som visas upp. Ser man i alla växtkataloger så ökar antalet både arter och sorter kraftigt hela tiden och visst är det  väl så för många av oss, att ju mer ovanliga och svåra växter vi har...ju finare är det? Men som Lotte Möller säger...vi får inte glömma bort vår inhemska flora.

Nu går jag och tränar! Ha en fin dag!

Kommentarer
Postat av: Kristina Bonander

Det här är verkligen "my cup of tea". Jag har med glädje läst Lotte Möllers bok och den är ju lite banbrytande på sitt sätt. Det var ju flera år sen den kom ut och var nog en av de första böckerna, skriven av en välkänd trädgårdsskribent, som berörde det här ämnet. Och jag har upptäckt att hennes bok är en av de få böcker som läses av BÅDE trädgårdsmänniskor OCH ekologer/biologer.

Jag har på min egen blogg gjort några inlägg om både äng och åker i trädgården och blivit så glad när jag fått positiva kommentarer. Jag tror verkligen att intresset för det här har vaknat.

Det behövs egentligen inte så stora åthävor. Det kan räcka med ganska små insatser för att vi ska få en större artrikedom i våra trädgårdar.

Toppen att du lyfter fram det här!

Många hälsningar

Kristina

2011-03-02 @ 18:55:12
URL: http://[email protected]
Postat av: The Intercontinental Gardener

Visst är boken fin, jag gillar den väldigt mycket också. Jag har dock den första upplagan, det skulle vara roligt att veta hur Lotte har ändrat texten till den ny upplagan. Många bra tankar finns det. Regniga hälsningar från Seattle!

2011-03-02 @ 19:38:18
URL: http://www.intercontinentalgardener.com/
Postat av: Anonym

Underbar bild :) och det är en underbar bok, det var en av de första trädgårdsböcker jag köpte och läste, många kloka ord om att bevara det naturliga i vår trädgård.



Hej förresten :) Tittar ofta in på din blogg men skriver sällan hej skäms på mig

Ha det :)

2011-03-02 @ 20:29:13
URL: http://www.lottas-tradgard.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0