Site Meter

Julita gård

 

Tid: 20 juli 2006 och 16 augusti 2014
Läge: 25 km nordväst om Katrineholm vid sjön Öljaren
Äppelsorter i trädgården titta här.
Historia: Den första dokumenterade ägaren av Julita var Knut Eriksson på 1100-talet. Senare var Julita ett kloster fram till 1527. 1872 köpte den rika grosshandlaren Johan Bäckström godset och hans son Arthur donerade sedan godset till Nordiska museet som ägs av svenska folket.
Café: Café Julita Skans.  här finns bra mackor och pannkaka. Utanför området ligger Julita värdshus.
Ägare: Nordiska Museet
Hemsida: Julita gård
____________________________________________________________________________________

Julita gård som är ett lantbruksmuseum ligger vackert vid sjön Öljaren. Det syns på både byggnader och park att grosshandlare Johan Bäckström som köpte godset 1872 var ordentligt rik. Den stora byggnaden är vacker och parken utanför är anlagd för att passa in med byggnaden. Den här trädgården ramas in av formklippta lindar och nära byggnaden finns också formklippt thuja. Allt här är i perfekt symmetri.

Buxbominramade planteringar med sommarblommor, i några finns vit tobak, heliotrop och silverek, där tycker jag att tobaken blir för hög och silverek passar inte någonstans, däremot är heliotropen alltid mycket vacker. I en annan plantering finns bara vit tobak och stora kannor i mitten, snyggt!
Vid entrén står urnor med Afrikas blå lilja. En fontän med funkia runt om och längst bort en vacker rosenträdgård. Valet av rosor är kanske inte det bästa men på håll ser det fint ut och de sorter som använts blommar rikligt. Rosor som använts:
  • Mrs. and M. Finch
  • Joseph Guy
  • Little White Pet
  • Marie Pavie
  • Else Poulsen
  • Frau Astrid Späth
  • Betty Prior
  • Orange Triumph

Mot sjösidan finns en stor rund trädgårdsplats framför byggnaden och den är omgiven av vildvin som växer på ett staket så att det ser mjukt och böljande ut. Snyggt - vildvin borde användas mer som häck, på hösten får löven en vacker röd färg. Inne i planteringarna växer bidens, röda pelargoner, ricin och kanna.

Julita gård är känt för sina genbanker av växter, här sparas gamla sorter för framtiden. Av köksväxter finns här genbanker av rabarber, bönor, ärtor, kål
Idag finns 340 äppelträd från 123 olika mellansvenska lokalsorter. 47 sorter av äpple har garanterad fortlevnad.
Vidare finns samlingar av humle, daglilja, pioner.
I örtagården stannade jag länge. Här finns mängder av spännande örter. Alla växter är ordentligt skyltade. Invid örtagården ligger en liten plantshop där man kan köpa små plantor av de äppelträd och päronträd som kommer från genbanken.

Julita gård är ett perfekt utflyktsmål för familjer med barn (Petssons hus är uppbyggt). De som är intresserade av Skansenhus har en hel det att se och de trädgårdsintresserade kan vandra i örtagården eller se stora husets vackra trädgård. Midsommarstången och scenen från den TV-sända midsommarfesten stod kvar när jag var där.


Bilder från besök den 16 augusti 2014
 
 
 
20 juli 2006
 
 

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Lilla B

Herregud vilka underbara foton!! Och så bra att det finns artbanker både här och där. Närmast härifrån finns Alntorps ö med äppelgener. Tror inte att man i allmänhet känner till vikten av den genetiska mångfalden inom växtmaterialet. Vildvin som häck skriver du. Det har jag aldrig varken sett eller tänkt som möjligt. Vad är det ultimata underlaget tror du? Trä ruttnar, stål rostar.

2006-07-20 @ 23:29:30

URL: http://lillab.blogspot.com/



Postat av: Anneli

hihi, känns bekant på nåt vis:)

Du gick möjligtvis inte in och kollade på utställningen i Orangeriet? Min bänk Frälsis står utställd där:)

Men visst är det underbart på Julita!!

2006-07-20 @ 23:29:56

URL: http://flitigamyran.blogg.se



Postat av: Trädgårdspanaren

Lilla B: Ska lägga ut en bild får du se. Jag var aldrig fram och rev i vildvinet...men jag kan tänka mig att det var av metall av något slag. Inget är beständigt...



Anneli: Aj...vad synd! Hade lite begränsad tid och jag blir ju uppslukad av växtligheten. Ska kolla på din bänk om jag åker dit för att leta efter mina anteckningar...

2006-07-20 @ 23:38:32



Postat av: skogsnuvan

Så roligt att få drömma sig bort till olika trädgårdar (det där med fötterna var lite kul) Behövs när snön faller. Tack för det.

2010-02-17 @ 09:21:28

URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se



Postat av: Marianne

Urvalet rosor vid Julita är kanske inte det bästa ur dagens synvinkel men jag tyckte det var intressant att se en så konsekvent genomförd plantering av klassiska polyantharosor från 20- och 30-talen. Bara Marie Pavie är äldre.

2011-01-20 @ 19:42:02

2011-02-12 @ 14:25:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0