• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vecka 25, 2021 - Det är vi två som ´´gör´´ Stockholms gröna rum

     
     Det är vi två som ´´gör´´ Stockholms gröna rum på sociala medier!
     
     
     
     
    21 juni - måndag
     
     
    Tidig morgon vid Djurgårdsbrunnskanalen
     
     
     

    Den tropiska hettan stannar ett tag till. Fläkten går dygnet runt och fönstren är öppna. 30 grader är ingen bekväm temperatur för en nordbo.

     

    När jag hade hämtat Lexus gick vi en liten sväng vid Rosendal, tittade på sommarblomsplanteringarna vid slottet, men det dröjer innan man ser resultatet av växtkompositionerna. Augusti brukar vara den allra bästa tiden för sommarblommor som planterats i rabatter.

     

    Nu blommade pionerna vid Rosendals trädgård och jag tog några bilder innan vi åkte hem mot Bromma. Eftersom promenaderna idag blev kortare i hettan, ville Lexus gå flera gånger i stället. Inte mig emot, vi gillar ju båda två att vandra.

     

    Tyvärr blev han stucken av en geting på kvällen. Vi skulle gå kvällsrundan innan Danmark-matchen och getingen stack på hans ena framben så att han inte kunde gå. Jag fick bära honom hem och eftersom det ju är Cecilias hund, så vågade jag inte ta risken att ha honom över natten, om det skulle uppstå någon allergisk reaktion, så han fick återvända hem till Djurgården igen.

     

     

     
     Stora Sjötullen vid Blockhusudden
     
    Nu blommar pionerna i Rosendals trädgård.
     
    Rosen Aicha.
     
    Fantastiska paradisbuskar vid Rosendalsterrassen.
     
    En skönhet som jag fastnade för i planteringarna vid Rosendals slott. Jag väntar med spänning på hur årets planteringar kommer att se ut. Växterna är just planterade och det kommer att ta några veckor innan de växt tills sig, så som trädgårdsmästaren tänkt sig. Jag återkommer då med foton!
     
     
     
     
     
    22 juni - tisdag
     
     
    Vallmoängen i Kronobergsparken
     
     
     
     
     
     

    Värmeböljan ligger kvar.

     

    Lexus mådde bra igen på morgonen och svullnaden hade gått ner, men han stannade hemma hos ´´mamma´´  på Djurgården idag.

     

    Vallmo-ängen i den annars ganska tråkiga Kronbergsparken, var verkligen överraskande och fantastiskt vacker. En underbar kontrast mot de typiska Stockholmshusen på Parkgatan. I ett stort avspärrat område växte de tätt och en sådan här underbar vallmo-äng skulle ju passa fint i andra parker också. Trenden går ju mot att minska på gräsmattsytor till förmån för ängsmark. En mycket bra trend för skönhetens skull, men mest för att gynna den biologiska mångfalden.

     

    Senare såg jag att vallmo växte även i början av Lidingövägen, vid Musikhögskolan.

     

    Jag blev alltså ofrivilligt fri idag när inte min bästa kompis inte var här, så jag åkte ut till Sturehovs slott för att fika på trädgårdscaféet. Två meters avstånd i kön till kassan och jag fick tillrättavisa kvinnan bakom som flåsade mig i nacken. Trots att jag är färdigvaccinerad är jag fortfarande försiktig. Två meters regeln får gärna vara kvar efter pandemin…

    Precis när jag kom ut i trädgården med kaffe och räkmacka, började det regna.

     

    Eftersom jag förmodade att skuren snabbt skulle gå över, placerade jag mig under ett stort parasoll i trädgården. Att sitta inomhus i ett trädgårdscafe var inget alternativ. Men regnet ökade och det verkligen vräkte ner under hela min fikastund, vilket faktiskt var riktigt mysigt. Det var lite som att tälta i svensk sommar och jag väljer mycket hellre regn än stekande sol.

     

    Precis när jag skulle trotsa regnet och ta några bilder i parken, kom solen fram och med den hettan på nära 30 grader igen.

     

    Idag fyllde bloggen 16 år och Sverige vann över Polen i Fotbolls-EM och ställs nu mot Ukraina i åttondelsfinal nästa vecka!

     

     

     
     
    Sturehovs slott
     
     
    Här satt jag i regnet med min räkmacka!
     
     Blåeld.
     
     
    Schersminer vid Tranebergs gård
     
     
     
     
    Tranebergs gård som ligger nära mitt Brommanäste, började byggas 1833 och blev då krog och värdshus, men platsen har anor från 1670-talet. Byggnaden fick sitt nuvarande utseende i empirestil i slutet av 1800-talet.
     
    Tänk att sitta på den terrassen med ett gott italienskt vin och ta in doften av schersmin. Lexus och jag går förbi varje dag och doften är verkligen berusande nu i midsommartid.
     
     
     
     
     
    23 juni - onsdag
     
     
    Blockhusudden
     
     
    Stora Sjötullen på Blockhusudden.
     
     
     
     

    Rosorna mot väggen på Stora Sjötullen var lika fantastiska som de brukar vara varje år, när Lexus och jag gick svängen runt Blockhusudden den här tidiga och skönt mulna junimorgon. Nu för tiden tycker jag bäst om när det är lite mulet, 17-20 grader och helst vindstilla. Då mår både jag och Lexus som bäst när vi vandrar.

     

    Det är nu fläder- och schersmintider och buskarnas blommor lyser i den djupa högsommargrönskan. De enkla och ljuvliga vildrosorna blommar fortfarande, men efterföljs snart av de mer ädla varianterna. Till skillnad mot maj månads nästan galna period med blommande fruktträd, hägg och syren, är det lugnare nu och jag hinner njuta av blommande fläder, schersmin, trädgårdsprakttry, paradisbuskar och rosor.

     
     
     
    Bromma
     
    Blodnäva och vitmåra.
     
     I vår djungel i Bromma, stigen går längs stranden vid Johannelunds koloniområde.
     
     
     
     
     
     
     
    24 juni - torsdag
     
     
    Drottningholms slottspark
     
    Lexus ville säga hej till kungen!
     
     
     

    Vi åkte ut till Drottningholms slottspark och promenerade som vanligt genom barockparken bort till Kina slott och sedan tillbaka genom den engelska parken. Jag tycker mycket om att vandra i den här stora vackra parken, som bjuder på både strikt barock och den mer natur-lika engelska stilen.

     

    Men idag blev jag lite fundersam över att barockparken inte kändes så ´´piffig´´ som den väl borde göra till midsommar? Jag vet att personalen här är duktig och att sköta en sådan här stor barockpark kan inte vara helt lätt. Jag vet också att man kan befinna sig i slutet av en skötselrunda, när det är dags att börja om från början igen. Men jag är väldigt känslig när det gäller grusgångar som gränsar till strikta häckar och gräsytor. Ogräs på gångarna förstör helheten.

     

    Visst förstår jag att ytorna här är enorma och jag minns så väl när jag kämpade med gångarna då jag var trädgårdsmästare på Engsholms slott. För att få bort ogräs från gångarna använde jag på 90-talet tyvärr Round up, senare ogräs-ättika och under min sista tid i parken flammade jag ogräset med gasolbrännare, vilket var ett tidskrävande jobb. Jag vet faktiskt inte hur ogräset på gångar bekämpas i Drottningholms slottspark.

     

     OK, jag brukar verkligen inte klaga nu för tiden, när jag besöker våra vackra parker och trädgårdar. Det här var bara en tanke just den här dagen och jag antar att det bara är en gammal arbetsskada. De flesta kanske inte ens lägger märke till ogräset.

     

    Vi avslutade vårt besök med fika vid slottscaféet som nu heter Karamellan, det finns även ett mysigt café borta vid Kina slott. Vi hängde på låset strax före tio och Lexus låg på trappan och väntade så tålmodigt tills de öppnade. Han vilade sedan i gräset när jag fikade och jag blev varm i hjärtat när jag mötte hans blick och tänkte på hur fin han är att ha med sig. Det är omöjligt att tänka sig en bättre kompis!

     

    Kloklippning i Blackeberg och en korv till Lexus på Blackebergsgrillen, innan det var dags för honom att bege sig hem till Blockhusudden igen, för att fira midsommar.

     

     

     
     2011 var alla över 800 nya lindar planterade i Drottningholms slottspark och jag har följt arbetet sedan de gamla lindarna i dåligt skick började fällas 1997. 2008 började de första nyplanterade lindarna uppbyggnadsbeskäras och det har jag skrivit en hel del om genom åren. Aldrig tidigare hade jag sett en sådan märklig beskärning, men när jag står här idag och ser de grönskande och välmående träden, så ser det mycket fint ut.
     
    De 350 lindar som står närmast slottet är framdragna med sticklingar från parkens gamla träd. Parkens övriga lindar är Tilia x europaea 'Pallida' 
     
     Den engelska parken
     
     
    Lexus
     
    Lexus doftar alltid gott, även utan schersminer intill sig!
     
     Väntar på att Café Karamellan ska öppna!
     
     När de små benen har gått lite för långt, är det skönt att få vila en stund.
     
     
     
    Japansk ligustersyren vid Kungsbro strand
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    25 juni - Midsommarafton
     
     
     
     
     
     
    26 juni - lördag
     
     
    Utflykt till Strängnäs och Hornudden
     
     
     
     
     

    Strängnäs var målet den här dagen när min dotter och jag åkte på utflykt och av någon märklig anledning hade jag aldrig tidigare besökt den sörmländska staden. Visst hade jag läst om domkyrkan och att staden vid Mälarens strand har anor från tidig medeltid, men det var i stort sett allt jag visste. Vi tog sikte på kyrkan eftersom de flesta städers äldsta delar brukar finnas kvar runt kyrkan. Det var verkligen en idyllisk miljö med gamla pittoreska trähus, där rosor klättrade på väggarna och uppe vid kvarnen stod tre stora härliga honungsrosor i full blom.

     

    Vi tyckte om staden som hade ett skönt lugn. Lunchstället hade vi valt från Google och vi landade ute på Hornudden, där trädgården med ekologisk odling är belägen och där restaurangen ligger vackert vid stranden. Vi åt en underbar paj och njöt av utsikten mot Mälaren, där molnen var extra vackra på himlen idag. Det blev en mycket trevlig liten dagsutflykt…innan EM-matcherna började igen!

     

     

     
     
     
     
    Hornudden
     
     
     
     
     
     
     27 juni - söndag
     
     
    Schersminer och honungsros i Södra Årstalunden
     
     
     
     
     

     

    En dag i en amatörträdgårdsfotografs liv

     

     

    Gatorna var tomma när jag åkte upp till Södra Årstalunden för att ta lite bilder på schersminer och en fantastisk honungsros, den här tidiga söndagsmorgonen. SMHI hade lovat en del moln på morgonen, men de där molnen seglade sakta bort när jag närmade mig koloniområdet vid Årstaviken. Som vanligt har jag stora problem att ta bilder i gassande sol och de foton jag tog på två vackra platser, fick jag ta om senare på dagen.

     

    SMHI:s prognos visade plötsligt åska på eftermiddagen, men det var fortfarande sol från klarblå himmel när jag återvände till Södra Årstalunden, även om åskmoln hopade sig runt om och det mullrade hotfullt söderut. Min plan var att helt enkelt vänta in åskmolnen som skulle skymma den starka solen, så att jag kunde ta de där bilderna som jag hade bestämt.

     

    När jag gick där bland alla vackra koloniträdgårdar och kisade upp mot den starka solen, för att se hur molnen sakta närmade sig, tänkte jag att det är nog tur att jag är singel. Besöker jag inte vackra trädgårdar och jagar rätt fotoljus, vilken tid på dagen som helst, så redigerar bilder och skriver till bloggen. När allt sådant är klart ser jag alla EM-fotbollsmatcher och i höst fortsätter jag att följa spanska och italienska ligan! Böcker läser jag också, men min absolut viktigaste uppgift har jag dock måndag-onsdag när min underbara kompis Lexus är här! Hur skulle jag ha tid med ett förhållande?

     

    Nåväl, till slut skymde de mörka molnen solen och jag kunde ta mina bilder. Åskan mullrade vidare på andra sidan Årstaviken och jag skyndade mig till bilen. Väl hemma såg jag att bilderna blev ok, inte mer än så. Det kanske är det som är charmen med att fotografera, att när man minst anar det så får man till den där super-bilden, vilket händer några gånger om året.

     

    Ha en fin vecka ni som orkat läsa hit, så ses vi på bloggen nästa söndag!

     

     

     
     
     
     
     
    Vecka 25 för 2 år sedan, I midsommartid - se här!
     
    Vecka 25 för 3 år sedan, Midsommar, drömtorp och rosor- se här!
     
     
     
    Den här filmen ser jag gärna om igen!
     
     
     

    Veckodagbok juli-september 2021

     
    Klicka på länkarna för att läsa dagboken!
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Bloggen fyller 16 år!

     
     
     
    Idag fyller min blogg 16 år och trots tusentals inlägg är det fortfarande kul att skriva lite om Stockholms gröna rum och lite annat som jag känner för att dela med mig av. 
     
    Så jag fortsätter tills jag ledsnar helt enkelt! 
     
    Stort tack alla ni som fortfarande hänger med!
     
     
     
     
     
     
    Några viktiga händelser i bloggen genom åren:
     
     
    2009 - När jag slutade att vara en anonym bloggare - se här!
     
    2009 - När jag var med i Eniros TV-reklam - se här!
     
    2012 - När jag fick tillfälle att skriva en bok - se här!
     
    2015 - Möten med trädgårdsmänniskor - se här!
     
    2017 - När jag sammanfattade mina 20 år i Engsholms slottspark - se här!
     
    2018 - Mitt första år som pensionär - se här!
     
     
     
     
    Här är mitt första blogginlägg den 22 juni 2005, då jag var 51 år ung och
     
    jobbade som slottsträdgårdsmästare på Engsholms slott!
     

    Inför midsommar 2005

    Nu lämnas jag snart ensam på området då den övriga personalen går på semester.

    Den senaste tiden har rosor och en hel del av perennerna i parken blivit uppätna av rådjur och harar. Känner ingen som helst ilska mot djuren, undrar i stället varför trädgårdsmänniskor tror att de kan smycka mark som gränsar till vildmark, med växter som inte alls hör hemma i svensk natur och tro att de ska få vara ifred. Vägrar dock att ge upp, utan försöker med alla möjliga och omöjliga knep att hindra attackerna från skogen. Ska senare berätta vad jag försökt med.
    I morgon ska jag stänga in de största rosplanteringarna med stora nät. Även den stora perennplanteringen stänger jag in med stängsel.

    Just nu blommar de olika nävorna så underbart vackert. Spansknäva, Kungsnäva, Patricia-näva, Kashmirnäva, Jungfrunäva mm. Den vackraste av alla buskar som odlas i Sverige, pärlbusken med sortnamnen ´´The Bride´´ har just blommat färdigt för denna säsong och även buskpionen som blommar ca. fem dagar med sina jätteblommor, har gjort sitt för i år. Nu är det perennernas tid och sommarblommorna som jag drivit upp från frö. Det kommer senare en lista på sommarblommor som jag använder.

    Nu firar jag midsommar och beger mig söderut (då jag åkte till Ellinor i Kalmar)
     
     
     
     

    Vecka 24, 2021 - Doft av schersmin

     
     Ungesk syren och gullregn hemma på min gård i Traneberg.
     
     
     
     
     
     
     
     
    17 juni - torsdag
     
     
    Kerstins Ros-äng på Långholmen
     
     
     
     
     
    Rosenträdgårdar är oftast placerade i ett soligt söderläge utan skymmande träd, vilket gör att rosenbuskarna fylls av solälskande blommor. I Kerstins rosäng, eller rosenlund som jag väljer att kalla den, är förhållandet ett helt annat. Stora träd som hästkastanj, lönn och lind bildar ett vackert grönt tak över Kerstins hundra olika rosenbuskar, men där solen då och då under dagen letar sig ner mot alba, damascena, pimpinell och gallicarosor.
     
    I Kerstins rosenlund är inte alltid buskarna kompakta i ´´lagom höjd´´ och tätt fyllda av blommor. Här sträcker sig buskarna mot solen, blir ståtligt högväxta och blommar något sparsammare - på ett stillsamt och underbart vackert sätt. Buskarna väver samman på vissa platser och kastar sig över rosenbågar så att man får huka sig på de slingrande stigarna. Jag älskar att huka mig i trädgårdar!
     
    Den öppna ängsmarken är nu fylld av aklejor, nävor, trädgårdsnattviol och många andra fantstiska vilda blommor. I början av juli är bästa tiden att njuta av vackra rosor här och då kommer jag självklart tillbaka.
     
     
    Så här skrev Kerstin på Facebook om den vilda vackra rosen:
     
    Den enkla rosa rosen är en äkta vildros. Jag har fått den artad som hartsros. Någon hartsdoft känner jag inte men själva blomman har en behaglig doft. Jag kallar den JAS-rosen för den kommer från ett nypon från det berg på Långholmen där ett Jas-plan nästan störtade.
     
     
    Albarosen Hurdal
     
    Frühlingsduft
     
     
     
     
    18 juni - fredag
     
     
    Rosendals trädgård
     
     Rosen Aicha
     
     
     
    Värmebölja med 30 grader och jag rörde mig långsamt under mina besök på Prins Eugens Waldemarsudde och Rosendals trädgård. Mitt mål idag var först och främst att fota pioner, men jag insåg snart att jag var för tidigt ute, det blir först under kommande midsommarvecka som det slår ut, även om några tidiga sorter blommade på Rosendal.
     
    Det doftade ljuvligt av schersmin på Wudden vid lusthuset på berget och nu efter körsbärsblom, hägg och syren, finns det faktiskt flera vackra buskar som har sin blomning kvar. Förutom schersmin blommar nu fläder, deutzia, paradisbuske, trädgårdsprakttry och buskrosor.
     
    Jag brukar besöka Årstavikens kolonilotter under midsommar och ska försöka gå en sväng där även i år för att se den fantastiska blomningen. Och jag får verkligen inte glömma Djurgårdens magnifika paradisbuskar vid Rosendalsterrassen och i Lusthusportens park!
     
    Djurgårdsförvaltningen planterade sina sommarblommor under vecka 24 och på vissa ställen har trädgårdsmästarna problem med att folk stjäl nyplanterade blommor. Det är ett så lågt och uselt beteende att jag inte hittar ord för vad jag tycker om detta!
     
    I Rosendals trädgård blommade den ljust gula och fantastiskt vackra rosen Aicha tillsammans med enkla vita pioner och snart är det dags för de höga klätterrosorna som kastar sig högt upp i ställningarna över caféet. Aicha är en pimpinellifolia från 1966 som blir upp till 2,5 meter hög.
     
    Dagens fika tog jag dock inne på Rosengården i Historiska museet, där det stora gamla Robiniaträdet nu blommade som bäst. Cafégästerna sökte skugga under den stora trädkronan och svalkande vindar svepte över gården. Utanför entrén till museet såg jag att den stora almen mår dåligt och kommer tyvärr snart att dö. Längs gatorna i stan ligger nu driver av almfrön och jag kommer nog att sakna de där lätta virvlande fröflingorna, en gång när almen helt har lämnat stan på grund av den hemska almsjukan.
     
    På vägen hem såg jag folk i Svergietröjor som väntade på matchstart och väl hemma såg jag Sverige vinna över Slovakien i Fotbolls-EM. 
     
     
     
    Schersminer på Prins Eugens Waldemarsudde
     
     
     
     
    Rosengården, Historiska museet
     
     
     
     
     
     
    20 juni - söndag
     
     
    Anna Lindhagens täppa
     
     
    Nu när jag inte fotade några pioner, är alltid de gudomliga vildrosorna en tröst.
     
    En ständigt återkommande vy!
     
     Högst upp i huset här på Fjällgatan bodde han, där skrev han till exempel Stad-serien, den fantastiska som jag läser ungefär vart tredje år. Per Anders Fogelström!
     
     
     
     
    Av någon märklig anledning gav jag mig ut tidigt på morgonen med min kamera, trots att jag tycker så illa om att fotografera i gassande sol. Men jag var lite nyfiken på pionerna vid Anna Lindhagens täppa på Söder, som planterades för några år sedan. Det var något som jag tyckte mycket om och förra året var pionerna fantastiska.
     
    Nu blev i stället ännu en gång förbannad, när skötseln av parker och trädgårdar anses som något mindre viktigt här i vår stad. I trädgårdsbranschen har det alltid varit hög status att rita trädgårdar, växtval och även anläggning. Men om det saknas en skötselplan, då spelar det ingen roll hur fint och konstnärligt trädgården är skapad. 
     
    Trädgårdsskötsel som ju inte får kosta för mycket, kan väl vem som helst klara av, menar man nog. Finns det en skötselplan så är den oftast inte tillräcklig. I den fina pionplanteringen i Anna Lindhagens täppa, har blommande kirskål nu fått fritt fram och förstör den fina tanken att visa ståtliga pioner på den här mycket vackra platsen med storslagen utsikt över vår huvudstad. Idag tog jag inte ens upp kameran vid pionerna.
     
    Nu menar jag verkligen inte att Stockholms parker över lag är dåligt skötta, tvärtom så tycker jag att de flesta parker tas om hand på ett bra sätt. Det är väl en yrkesskada kan jag tänka, att jag reagerar på slarv och lathet vad gäller trädgårdsskötsel. Jag vet ju att det inte kan kosta så mycket att rensa några små planteringar. Pionplanteringen sk få en chans till på torsdag, då jag ska se om Annas täppa har putsats till midsommar.
     
    Jag återvände hem till Brommanästet, satte på fläkten, drack en liter vatten och förberedde mig på dagens 30 gradiga hetta. Vistades nästan hela dagen på balkongen, under parasollet. Båttrafiken nere på sjön var tät den här heta dagen och båtfolket är inte alltid som förr. En ny kategori ´´skeppare´´ glider sakta runt och spelar musik så att det ekar mellan Kungsholmen och Bromma. Men ikväll kommer nog den gamla träbåten med tändkulemotor igen och återställer ordningen.
     
     
    Läste klart U.L:s Vardagar 5 och det känns mycket tomt! Hoppas att han fortsätter med sina dagboks-Vardagar och jag tror att hans projekt ska avslutas med Vardagar 7. Vi får se, han är en man som ändrar sina planer ganska ofta...
     
     
     
     
     
    Vitabergsparken
     
     
    Det doftade schersmin i Vitabergsparken
     
     Rosa rugosa vid Sofia kyrka
     
     
     
    Vecka 24 för 3 år sedan, En ny bok om Stockholms parker - se här!
     
     
     
    Lexus är en viktig del av den här bloggen och det klart att han ska vara med även den här veckan! Nästa vecka fortsätter värmen kompis, så vi får gå korta små vandringar, vistas på kyldynan, dricka mycket vatten och duscha då och då!
     
     
     
     Sista sidan av Vardagar 5
     
     
     

    Vecka 23, 2021 - I gullregnens månad


     Gaveliusgatan på Södermalm
     
     
     
     
    7 juni - måndag
     
     
    Morgon i Tyresö slottspark
     
     
     Här blommar snart pionerna och jag vill gärna återvända om en vecka. 
     
     Jag har slutat rangordna vilka vilda blommor jag tycker bäst om, men jag har en speciell kärlek till midsommarblomster.
     
     
    Jag älskar verkligen att vandra på de här slingrande stigarna i den lummig engelska parken, där marken nu är fylld av midsommarblomster. Om det är någon historisk person som jag skulle vilja haft med på vandringen, så är det Magnus Fredrik Piper, som i slutet av 1700-talet ritade den här engelska parken, stilen som då var hett mode i Europa. Han låg även bakom Drottningholms och Hagas engelska parker och skulle nog varit stolt av hur resultatet blev nu 200 år senare.
     
    Spansk körvel kantar stigen ut mot Notholmens café
     
     
     
     
    Eftermiddag i Hesselby slottspark
     
     
     
     
    Hessleby slottsparks skötsel blir bättre för varje gång jag besöker den. Jag minns hur parken såg ut för tio år sedan, när gångarna var fyllda med ogräs och det fanns ingen ordning alls i planteringarna på den nedre terrassen. Idag är det mycket fint och det gläder mig att den här mycket vackra historiska anläggningen nu kommit i goda händer. 
     
    Den något tilltufsade koltrasten satt länge där på stolpen och sjöng sin vackra och vemodiga melodi och de nya granskotten på häckarna lyste i ljusgrönt.
     
     
    De fint skötta granhäckarna planterades här på 1960-talet då trädgården renoverades.
     
     Jag älskade den här vyn, men tänk om jag kommit en vecka tidigare då syrenerna var i sin bästa blomning. Den här veckan blommar syrenerna färdigt i Stockholm och jag tycker inte att jag hann med...
     
     
     
    Oxelträd på Maltesholmsvägen
     
     
    Efter att ha jobbat i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB i 27 år, anställdes jag i ett anläggningsföretag i södra Stockholm där jag jobbade ett halvår, innan annonsen ´´Slottsträdgårdsmästare sökes´´ dök upp. Jag hade bra arbetsuppgifter i anläggningsföretaget och arbetsområdet täckte hela Stockholm. Ibland kan man inte styra det som händer i det företag man jobbar och en mycket het brännande sommardag 1997 fick jag i uppdrag att plantera 16 st. oxelträd längs Maltesholmsvägen i Hässelby.
     
    Trots min åsikt att vänta tills vädret ändrade sig, så var jag tvungen att utföra jobbet av olika anledningar. Till den här platsen kom träden bar-rotade mitt i sommaren 1997 och i den brännande solen planterades träden vars rötter hela tiden dränktes i vatten. Det måste ha varit en chock för de stackars oxlarna, men idag står de här efter 24 år - hur friska som helst. Men jag rekommenderar verkligen inte att plantera bar-rotade träd i brännande sol mitt i sommaren!
     
     
     
     
     
    8 juni - tisdag
     
     
    Djurgårdsbrunnsviken runt
     
     
     Hovstallets dagliga runda på Djurgården, här vid Lilla Hasselbacken där hagtornet blommade.
     
     
     
    Vi vandrade runt den spegelblanka Djurgårdsbrunnsviken den här fantastiska morgonen och i Lusthusportens park var rhododendron och azaleor nästan overkligt färgsprakande. Färgkombinationer som vanligtvis får mig att fly, blev jag nu glad åt och varför ska allt hela tiden vara så harmoniskt och balanserat. Ibland är det skönt att bara få hänge sig åt blommors prakt i alla färger och sedan vila ögonen i den frodiga junigrönskan.
     
     
    När jag fotade Lexus framför mäktiga Rhododendron catawbiense 'Grandiflorum' så tog en kvinna en bild av oss och frågade sedan om jag ville ha den. Ett roligt möte med en glad och trevlig Djurgårdsvandrare. 
     
     
     Den vilande Diana - se här!
     
    Hagtornets tid är nu! Underbart! Den avslutar våren och försommarens blomsteryra bland träd och buskar och naturen ställer om till att börja bilda frukter och fröer. Mitt i allt det vackra kan man ana något av naturens stress för att hinna med att föröka sig under vår korta sommar.
     
    Faktum är ju att det bara är två veckor kvar innan det vänder och vi går mot mörkare tider...(ok, nu kommer jag att få skäll och uppmaning att leva nu - men jag vill bara beskriva fakta)
     
     Sirishov blir med även denna vecka. Ljuset och molnen var så vackra!
     
     Sirishov från andra sidan Djurgårdsbrunnsviken. Skansens ´´Breda blick´´ från 1870-talet i bakgrunden. 
     
    Invigning av skulpturen Life Rings på Djurgården, nedanför Rosendal och mittemot Sjöhistoriska museet. Skulpuren som blir permanent på platsen, symboliserar att vi alla är beroende av och måste ta hand om varandra.
     
    Bild lånad av Lexus matte Cecilia!
     
     
     Nu vandrar vi in i rosornas tid!
     
     
     
     
    9 juni - onsdag
     
     
    Lexus bland boll-lökar på Gärdet
     
     
     
    Den här vackra gläntan på Gärdet är smyckad med tusentals boll-lökar, som tillsammans med hundkäx blir till en ljuvlig försommaräng. Och vem kan vara en bättre modell än min söta och fantastiska kompis Lexus!
     
     
     
     
     
     
    10 juni - Kyrksjölöten i Bromma
     
     
     
     
     
    Dagen började hemma i Traneberg med morgonvandring tillsammans med Lexus och jag fylldes ännu en gång av lycka av att se den där lilla killen trippa framför mig på stigarna. Hans godhet och värme är ovärderlig i dessa tider.
     
    Naturen är verkligen välmående i år efter allt regn, varvat med soliga och varma dagar. Vi gick på skönt fuktiga stigar i frodig natur där blommor och gräs får växa som naturen tänkt - långt från alla trimmerförare.
     
    Vid Kyrksjölöten behövde vi inte bekymra oss för den brännade solen, som varken Lexus eller jag är speciellt intresserade av. Här vandrade vi i stora skuggiga lövsalar, i tunnlar av djungelliknande grönska, där solens strålar försiktigt letar sig ner mot marken och där fåglekonserterna är helt gudomligt vackra.
     
    Efter vandringen åkte vi ut till Brostugan på Kärsön där vi fikade i skuggan. När jag satt där med mitt kaffe och Lexus låg på den svalkande marken, tänkte jag att vi har väldigt fina dagar tillsammans lillkillen och jag.
     
     
     
    Normalt brukar inte Lexus tycka om att gå på broar och spänger, men här vid Kyrksjölöten är det inga problem!
     
     Café Brostugan
     
     Tack för i år vackra blommor av hästkastanj.
     
     
     
     
    11 juni - fredag
     
     
    Gullregn på Gaveliusgatan
     
     
     
     
    Vi möttes vid Kajsas i parken för att ta en lunchmacka och prata en timma. Per bor ju alldeles intill Vitabergsparken nu och jag passade på att fota den vackra gullregns-allén som planterades 2007 på Gaveliusgatan.
     
     
     
    Centralbadets trädgård
     
     
     
     
     
    Berzelii park
     
     
     
     
     
    Gården hemma i Traneberg
     
     
    Den ungerska syrenen planterade jag någon gång på 90-talet.
     
     
     
     
    12 juni - lördag
     
     
     
     
    Tidvis krafiga regnskurar, perfekt väder att ta plats i soffan för att se Fotbolls-EM. Tyvärr blev det allt annat än sportslig dramatik när Danmarks stora stjärna Christian Ericsen föll i hop på plan och hjärt- lungräddning startades direkt. Efter en dramatisk väntan kom sedan besked från sjukhuset att han var vaken och till och med pratade med lagkamraterna på Facetime. Matchen återupptogs, men jag tycker nog att den borde ha spelats vid ett senare tillfälle. 
     
    Hårda vindar i regnet och min plastkruka med kaskadpelargoner (bilden) som satt på balkongräcket, tippade och plantorna hamnade nere på grannens uteplats fyra våningar ner. 
     
    Något helt annat som hände under dagen var att jag äntligen vågade mig till en optiker för att prova nya glasögonbågar och beställa tid till synundersökning.
     
     
     
     
    13 juni - söndag
     
     
    Färgfest i Marabouparken
     
     
     
     
    Vecka 23 för ett år sedan, Sista veckodagboken - se här!
     
    Vecka 23 för 3 år sedan, Monumentet över flodvågskatastrofen- se här!
     
     

    Uti Ulvsundastan
    klockan nitton på dan
    allt uti Margretelund,
    vem stod framför en grind
    under lönnar och lind
    en svalkande, ljuvlig aftonstund.

     

    Vem kom gående på en gång
    allt uppå frasande grus
    i en trädgård med fågelsång
    och ett vitmålat, gammalt hus.

     
     

    Vecka 22, 2021 - Frukost på bryggor

     
     Ulriksdals slott
     
     
     
    31 maj - måndag
     
     
     
    Djurgården
     
     
    Djurgårdsbron och Strandvägen
     
    Sirishov!
    Äntligen fick jag se lite trasig puts. Husets patina ger karaktär och tankar om en svunnen tid. Stockholm alla fastigheter är annars i perfekt skick och avskavd puts på fasaderna är mycket sällsynt. Men jag antar att det vackra huset snart kommer att renoveras.
    Längst bort i bild - den stora staden.
     
    Iskällaren vid Rosendal, ritad av Fredrik Blom, som bland mycket annat också ritade Rosendals slott och Rosendals stall under 1830-talet. Norrläget är perfekt läge för slottets iskällare. Här förvarades mat och dryck till de kungliga representationerna på slottet, långt innan kylskåpens tid..
     
    Min fina vandrande vän
     
    Vallört med Nordiska museet i bakgrunden
     
    Även tulpanernas förfall är vackert! Tack för i år!
     
    Djurgårdsbrunnskanalen en stilla morgon.
     
     Den fluffiga tulpanen vid Djurgårdsbrunn heter Gold dust!
     
     
     
    Bromma
     
     
     De vilda markerna svämmar nu över av skelört, löktrav och hundkex. De brukar kallas ogräs, men för mig är de vackra försommarblommor!
     
     
     
     
     
    1 juni - tisdag
     
     
    Ulriksdals slottspark
     
     
     
     

    Trots mitt ganska dåliga luktsinne, kände jag hur syrendoften fyllde luften under vår morgonvandring hemma i Traneberg.

     

    För att fortsätta njuta av dessa underbart blommande buskar, begav vi oss till Ulriksdals slottspark, där slottet omsluts av högvuxna och praktfulla syrener. Efter en vandring i den stora vackra parken hade Lexus och jag tänkt fika på slottscaféet, men det var alldeles för mycket folk där.

     

    Jag pratade med trädgårdsmästare Katarina Nordlander som berättade att det förra året inte blev samma sommarblomprakt inne i Hårlemans boskéer som vanligt, på grund av pandemin. I stället för färdiga plantor, direktsåddes ängsblommor i buxbomsplanteringarna och så verkar det bli även i år.

     
     
    Hårlemans boskéer från mitten av 1700-talet.
     
    Visst är det kul att åka med Hasse på utflykt, men iband kan jag bli lite trött! Gäsp! Jag får vila i bilen på väg hem.
     
    Trädgårdsmästare Katarina Nordlander smyckar slottsparken med blommor!
     
     Men dagen började med vår tidiga vandring i Traneberg och den här stigen går vi alltid om det inte regnat. Vi var båda ganska trötta och efter vandringen blev det frukost och lite sotthäng innan nästa vandring runt Lillsjön.
     
     
     
     
     
    2 juni - onsdag
     
     
    Djurgården
     
     
    En favoritvy vid Waldemarsudde som jag inte kan låta bli att fotografera, men var är stockholmssoffan som alltid brukar stå här? Jag måste fråga trädgårdsmästare Marina vad som hänt! Den gör ju sig så bra på bild...
     
     
     

    Att få slå sig ner vid ett cafébord på Ektorpet vid Waldemarsudde med sin bästa kompis intill, är som att vinna hösta vinsten på lotto just nu. Tidigare har det varit en självklarhet att fika på café när jag kände för det, men under pandemin har jag hållit mig borta från caféer och restauranger. Nu när jag fått mina två vaccinsprutor kommer jag dock att lätta på mina strikta restriktioner. Cafébesök och att handla i butiker kommer jag nu att våga mig på igen. Däremot vet jag inte när vågar åka tunnelbana eller buss, om jag någonsin kommer att göra det igen…

     

    Restriktionerna har nu lättats något i Sverige, smittan minskar för varje dag och jag orkar inte längre höra talas om mutationer och nya varianter av viruset som dyker upp här och där i världen. Nu tar jag bara åt mig positiva nyheter vad gäller Corona.

     

    Jag kunde ha suttit länge med mitt kaffe där på ett av mina favoritsommarcaféer, men min kompis har inte riktigt samma inställning till caféer som jag. När han hade fått sitt godis och lite vatten, sett sig omkring om det fanns några andra hundar på plats, tyckte han att det var dags att gå vidare. För att inte vara orättvis mot Lexus, så brukar han faktiskt lägga sig ner och vänta tålmodigt, men idag fanns inte det tålamodet.

     

    Vi gick upp en stund till Frisens park som är en ganska anonym del av Djurgården, men fantastiskt vacker och i år när grönskan är så frodig och intensiv, var det extra skönt att vandra igenom parken som anlades i mitten av 1700-talet.

     
     
     
     En feststundsfika med Lexus vid Café Ektorpet - Waldemarsudde!
     
    Frisens park
     
     
     
     
     
     
    3 juni - torsdag
     
     
    Södra Årstalunden och Eriksdalslunden
     
     
    Kenneth Nilssons fantastiska kolonilott vid Södra Årstalunden där blåregnet nu svämmar över på hans tomt.
     
     
     
     

    Frukost på balkongen i strålande sol, bland blommande pelargoner och tomatkart.

     

    Salladslunch med dottern i en park.

     

    Fotograferat Kenneth Nilssons fantastiska blåregn i Södra Årstalunden.

     

    Fotograferat näsduksträdet som blommar i Eriksdalslunden.

     

    Fikat på Verkstadsgatan.

     

    Såg junimagnolian blomma på Folkskolegatan.

     

     
     
     
     
    Näsduksträdet i Eriksdalslunden
     
     
     
     
     
     
    4 juni - fredag
     
     
    Morgon på Långholmen
     
     
     
     
     

    Vaknade tidigt och begav mig till ´´min´´ brygga vid Pålsundet, morgonen var nästan overkligt vacker med stilla vatten och klarblå himmel. Efter frukosten på bryggan vandrade jag sakta runt Långholmen, som brukar kallas ´´den gröna ön´´ och idag gjorde den verkligen skäl för namnet. Det är en mycket grön och frodig ö och att träden trivs extra bra beror på att man på den tidigare så bergiga ön, lade upp muddringsmassor när Barnhusviken och Klara sjö muddrades på 1870-talet, då järnvägen till Centralstation skulle byggas. 

     

    Sjöbottnen från muddringen blev den bästa tänkbara markförbättring, grogrund och gödsling åt träd och buskar. Det var fängelsets fångar som utförde det tunga och skitiga arbetet att frakta muddermassorna från båtarna och upp på ön. I Strindbergs bok ´´När trädsvalan kom till Getapeln´´ beskriver han fångarnas slit med muddermassorna   ´´att detta var helvetet´´.

     

    800 träd planterades i muddermassorna på norra sidan av Långholmen mellan Västerbron och östra spetsen av ön. Det var bland annat lönn, alm, ask, rönn och hägg. Träden kom från Bergianska trädgårdens plantskola, som på den tiden låg i Vasastan. Annars är det nog knäckepil som man först lägger märke till när man närmar sig Långholmen från söder. Pilarna växer längs kanalen på öns södra sida och böjer sig vackert och vilt ut över kanalen. 

     

    På 1880-talet muddrades även Pålsundet och Långholmskanalen och även då användes muddermassorna för att lägga på öns bergiga delar. Efter den muddringen planterades hela 2400 träd på Långholmen

     

     

    Nästa kaffestopp blev på västra sidan av ön där näktergalen sjöng så starkt och där jag pratade en stund med en hund…

     

     

    Det är hagtornets, oxelns och rönnblomningens tid och även gullregnet och blåregnet börjar blomma. Än finns det mycket blommande träd att njuta av. Vid Kerstins rosäng börjar aklejorna och flocknävorna blomma och jag älskar verkligen den här vilda ´´lundängen´´. Även några tidiga rosor blommade vid staketet mot parkvägen och den ståtliga blommande hästkastanjen ser ut att vakta Kerstins lilla paradis.

     

    Jag fick ett meddelande från grannen Ove att fika serverades ´´Unter den Linden´´ klockan 13. Med gott kaffe i Bajenmuggar och bröd, satt vi där under den stora linden på gården och mådde gott en stund. Tack kompis, nästa gång är det min tur att bjuda!

     
     
     
     
    En blyg akleja vid Kerstins rosäng
     
    Tulpaner i mängd är fantastiskt, några ensamma tulpaner kan skapa magi.
     
    Stigarna slingrar sig fram längs stranden.
     
    Frukost vid Pålsundet
     
    Tjärblomster
     
    Rosentry är en prydnadsbuske som ofta glöms bort i försommarens blomsteryra.
     
     
     
     
     
     
    5 juni - lördag
     
     
    Morgon på Kungsholmen
     
     
     
     
     

    Det blev nästan en repris från igår morse. Vaknade halv sex, gjorde frukost som jag tog med till en brygga, den här gången den gröna vackra vid Karlbergssjön. Så stilla, några få lätta moln speglade sig i vattenytan. Visst hörde jag bruset något från de stora trafiklederna en bit ifrån och visst hade jag hellre suttit vid havet långt från alla störande ljud, men jag hade ändå en fin morgonstund där på bryggan.

     

    Bokat boende några dagar vid en fyr på Öland i augusti. Då ska jag ta frukosten vid havet.

     
     
     
     
     
     
     
     
    6 juni -söndag
     
     
    Nationaldagsvandring runt Kärsön
     
     
     
    Tjärblomster
     
     
     
     

    Nationaldagens morgon ´´firade´´ jag på Kärsön. Kaffe uppe på det höga berget där tjärblomster klättrade i branten ner mot Mälaren. Bakom mig inne i den täta skogen sjöng taltrast och rosenfink tillsammans med mängder av andra skönsångare. Ännu en fantastisk morgon och jag hyllade vårt vackra land med en vandring runt den här vackra ön. 

     

     

     

     
     
    På skylten läste jag:
     
    Känn dig för på Barfotastigen. Ta av dig skor och strumpor. Vandra sedan ett varv medurs runt slingan och upplev de olika underlagen mot fotsulorna. Blunda gärna och förstärk dina andra sinnen - du kan ta stöd av räcket.
     
    Jag gick ett varv och jag tyckte nog att sträckan med lecakulor var värst. Mjuk sand på slutet och jag började genast längta till Gotland!
     
     
     
     
    Vecka 22 för ett år sedan, Syrentider - se här!
     
    Vecka 22 för 3 år sedan, Näsduksträd och Plensas skulpturer - se här!
     
     
     
     
    Fantastiska Sinead O´Connor
     


    Veckodagbok april-juni 2021

     
    Klicka på länkarna för att läsa dagboken!
     
     
     
     
     
     
    Vecka 14 - Det är gott att leva - trots allt!
     
    Vecka 15 - Vaccinerad!
     
    Vecka 16 - April är en kall och nyckfull vän
     
    Vecka 17 - Vardagar
     
    Vecka 18 - Magnoliatider
     
    Vecka 19 - Mellan vår och försommar
     
    Vecka 20 - Secret garden
     
    Vecka 21 - My comfort zone
     
    Vecka 22 - Frukost på bryggor
     
    Vecka 23 - I gullregnens månad
     
    Vecka 24 - Doft av schersmin
     
    Vecka 25 - Det är vi två som ´´gör´´ Stockholms gröna rum
     
    Vecka 26 - Stockholms gröna fikarum
     
     
     
     
     
     
     
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails