Site Meter

Vecka 39, 2021 - Stockholm utan restriktioner

 
Finaste vännen Lexus poserar villigt framför kungens bostad, lönen blev favoritgodiset.  
 
 
 
27 september - måndag
 
 
En fri man i stan
 
 Djurgårn brinner redan i september i år
Kylan kom och luften blev så klar
De röda löven faller ner på gången där jag går
 
Från Uffe Lundells En fri man i stan.
 
 
Djurgårdsbrunnskanalen
 
 
 
 
 
 
 
28 september - tisdag
 
 
Drottningholms slottspark
 
 
 Drottningholms slottskyrka
 
 

Några gånger varje månad besöker vi Drottningholms slottspark och det som först fångade mitt intresse där idag, var att buxbomen i parterren närmast slottet nu grävdes bort och ordentliga jordbäddar ordnas för nya plantor. Buxbomen i Drottningholm har länge haft problem och nu gör man en kraftinsats för att få fräscha häckar i parterren.

 

Slottsparken ligger öppet där isande vindar får fart under vintern. Läget är alltså inte idealiskt för buxbom. Men det ska bli intressant att följa nyplanteringen och jag hoppas verkligen att det lyckas den här gången. Avenbokshäckarna i boskéerna var nyklippta och tillsammans med de gulfärgade lindarna utanför, blev det mycket vackra nyanser i orange och gult. Slottsparken var ovanligt prydlig idag och de över 800 lindarna skiftad i guldgult!

 

Borta vid Kina slott höll två parktjejer på att kantskära mellan gräsytor och gångar, vilket jag tycker är viktigt i trädgårdar. Jag uttryckte min uppskattning och det visade sig att den ena av trädgårdsarbetarna var en följare av min blogg och hade även köpt min bok, som hon använde när hon utbildade sig inom trädgård, då hon besökte Stockholms parker med bokens växtlistor som hjälp. Sånt är trevligt att höra!

 

 
 Herkulesfontänen
 
 Välklippta avenbokshäckar.
 
 Drottningholm har inte bara en vacker och strikt barockpark, här finns även den stora, mer naturlika stora engelska parken.
 
 
 
Utbyte av buxbomplantor
 
 
 
 
 
 
 
 
29 september - onsdag
 
 
Hortensior vid Minnebergs strand
 
 
 
 

Minnebergs strands alla hortensior är fortfarande mycket vackra och jag undrar om jag inte tycker bäst om dem just nu när de börjar gå in i vissningsfasen och färgerna skiftar i alla möjliga olika nyanser av blått, rött och lila.

 

Den här tiden på året är det som skönast att vandra tycker både Lexus och jag, nu när oktober står för dörren, denna vackra färgstarka månad. Vi har båda våra favoritvandringsvägar här hemma i Bromma och ibland står vi i en korsning av en stig eller parkväg och tittar på varandra, diskuterar vilken väg vi ska gå och ibland, eller ganska ofta får han som han vill…

 
 
 
 
 
Favoritport på Grev Magnigatan
 
 
 Vildvinet vid min favoritport på Östermalm hade inte alls färgats röd som jag trodde. Jag får återvända hit till Grev Magnigatan senare i oktober...
 
Visst vandrar vi mycket lillkillen och jag, men vi vilar en hel del också!
 
 
 
 
 
30 september - torsdag
 
 
Långholmen
 
 
 Långholmens badstrand och den röda sjöstugan som vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB hyrde på 1990-talet. Huset som sedan Lasse Berghagen hyrde och senare Magnus Härenstam. Nu vet jag inte hur sjöstugan används.
 
 

Huset i Stora Henriksvik på Långholmen, var inbäddad av byggplast och en renovering har tydligen inletts. Caféet har stängt för säsongen, men om ´´bara´´ åtta månader kan jag sitta i den vackra trädgården under ett blommande päronträd med kaffe och morotskaka igen! Idag blev det i stället kaffe och en macka på Cinnamon bakerys uteservering på Verkstadsgatan, där både kaffe, mackor och kanelbullar som vanligt smakade ljuvligt!

 

I Kerstins rosäng var allt tyst och stilla. Ingen Kerstin på plats eftersom jag hörde att hon varit sjuk. Hon har även meddelat att hon planerar att lämna sitt lilla paradis nästa år, där hon planterat hundra olika rosor och skapat den vackraste vår- och försommaräng man kan tänka sig. Vi får se hur det blir med det, men jag förstår verkligen om hon inte orkar sköta platsen längre. Frågan är hur det kommer att bli efter henne. Hon känner ju till varje liten och stor växt och kan även berätta om många av rosornas historia.

 

 
Stora Henriksviks café är stängt för säsongen. Huset renoveras nu och är helt inbäddat med ställningar och plast på sjösidan. Jag ser fram mot en dag i maj nästa vår, då jag dricker kaffe i den vackra trädgården igen.
 
 Nu lyfter man båtarna ur kanalen, som Uffe sjunger i låten  ´´Jag saknar dig´´
 
 Långholmens valkask. Se fler valkaskar i Stockholm här!
 
 
 
Kejsarträdet vid Hornstull
 
 
 Kejsarträdet i maj 2019.
 
 

Septembers sista dag och jag besökte Hornstull där det ståtliga kejsarträdet tyvärr sågats ner. Trädet som vi stockholmare varit så oerhört stolta över och som egentligen inte borde trivas här på vår breddgrad, men som blommat fint under några år, dock inte i år.

 

På informationsskyltar läste jag att trädet har växt sig för stort och att rötterna har orsakat sprickor i marken. Man undrar ju hur planeringen gick till när trädet planterades? Visste man inte att rötterna skulle växa ut? Hur som helst så ska ett nytt träd planteras i nya växtbäddar och om det blir ett nytt kejsarträd framgick inte.

 
 
 Nu har trädet sågats ner och ett ny växtädd ordnas för ett nytt träd.
 
 
 
Alvik
 
 Bergskörsbär i Alvik som planterades 2018.
 
 
 
 
 
1 oktober - fredag
 
 
Djurgården
 
 
Blomsterplanteringen ¨¨Långkorven¨¨ vid Hazeluisporten.
 
 

Oktober kom med hårda sydliga vindar, som fick mängder av löv att lämna träden, alldeles för tidigt. Jag som förväntar mig att oktober stillsamt ska smyga sig på, krispig och färgstark! Vandringen idag på Djurgården blev kort, tog farväl av sommarblommorna på Lejonslätten och gick bort mot Nya Djurgårdsvarvet.

 

Luften fylldes av virvlande gula lindlöv på Djurgårdsslätten, när jag var på väg att äntligen besöka Café Skroten igen, ett favoritställe där jag inte varit sedan pandemin startade. Men så gick jag förbi Lilla Parkcaféet på Djurgårdsslätten och den lunchmenyn som visades på trottoaren där fick mig på andra tankar, för vem kan motstå raggmunk med fläsk och rårörda lingon? Skroten får helt enkelt vänta till en annan gång.

 

Jag gick ofta till Lilla Parkcaféet förr eftersom jag gillar atmosfären med 50-tals inredning och gammaldags jazzmusik som skapar en mysig stämning. Gott var det och efter kaffet, lämnade jag ett blåsigt Djurgården.

 

Pandemins restriktioner har i veckan helt släppts i Sverige och vi ska nu kunna leva nästan som innan Coronaviruset drabbade oss. För min egen del betyder det att jag äntligen kan krama mina nära igen och att jag även kan besöka caféer utan någon större risk. Annars är det inte så stor skillnad för mig, eftersom jag sällan befinner mig i stora folksamlingar. Att åka tunnelbana och buss väntar jag med ett tag till och jag fortsätter med den extra noga handhygienen.

 

 

 
Färgplanteringarna vid Lusthusportens park.
 
 
 
 
Lilla Parkcaféet
 
 
 
 
 
Nordiska museet
 
 
En trädgårdsvandrare och Nordiska museet 
 
 
 
3 oktober - söndag
 
 
Mälarhöjden 
 
 
 
(null)
Konditori Lyran
 
 
Vecka 39 för 2 år sedan, Jag har varit i Paradiset - se här!
 
Vecka 39 för 3 år sedan, Trädvandring - se här!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Jag satt länge och tittade på valkasken. Det ser ut som om det är små troll som satt sig på trädet. Trots att jag bott nära Långholmen så såg jag aldrig det trädet. Beror nog på att jag var alldeles för ung för att bry mig om naturen.

2021-10-04 @ 07:59:28
Postat av: Hasse

Visst är valkaskarna spännande Liza och trädet på Långholmen är inte så lätt att hitta. Det står lite öster om Heleneborgs båtklubbs lokal.

2021-10-08 @ 07:13:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0