Site Meter

Vecka 25, 2018 - Midsommar, drömtorp och rosor.

 Torpet i Nationalstadsparken

 

 

18 juni - måndag

 

Igår kväll regnade det över Stockholm. Kanske 10 mm. Luften kändes klar på morgonen när jag begav mig ut till Djurgården och även om det skulle behöva regna i en månad för att naturen skulle bli nöjd och grundvattennivån återställas till det normala, så sköljdes i varje fall dammet bort från staden.

.

Med utsikt över Värtan och inloppet till stan, klippte jag ligusterhäcken med en vanlig häcksax, ingen maskin skulle få förstöra friden och stillheten. Lexus låg lojt och tittade på, båtar passerade utanför och måsarna sommarskränade. Vid Rosendals slott planterade idag Djurgårdsförvaltningen sommarblommor i ett stort Bernadotte-monogram, för att uppmärksamma 200 års jubileet för släkten i Sverige.

 

Hela den underbart vildvuxna trädgården var fylld av krolliljor och det doftande ljuvligt från schersminer som växte stora intill det gamla torpet, någonstans i Nationalstadsparken. Ibland händer det att jag hamnar i trädgårdar som människor skapat, men där naturen sakta börjat smyga sig in. Trädgårdar som trots allt sköts mycket varsamt av någon som liksom jag älskar det ´´planerade vildvuxna´´. I den här yvigt lummiga trädgården med alla krolliljor och högvuxet gräs, fanns inget sly som alltid brukar vandra in när naturen är på väg att ta över, så jag antar att någon trots allt ser över det här paradiset.

 

Trädgården och torpet som en gång hyrdes av en av våra stora revyartister, var gudomligt vacker den här eftermiddagen och jag tänkte att jag måste återvända nästa år i april-maj för att se vårfloran och när stora prunus och syrener blommar runt tomten. Om jag inte blev imponerad av de stora palatsliknande villorna i Djursholm under min vandring där förra veckan, så är det sådana här platser som gör mig lycklig. Tack Cecilia för att du visade mig detta!

 
 
 Honungsrosen
 
 Rosa Moschata-Gruppen 'Ghislaine de Féligonde'
 

 

19 juni - tisdag

 

På morgonen upptäckte vi att rådjuren varit uppe på altanen och ätit av mängder av sommarblommor i lådor och urnor. Jag brukar vid sådana här tillfällen tänka tillbaka på det Lasse Krantz en gång sa om trädgårdar. Att man måste få vara ledsen i sin trädgård! Visst är det så Lasse, man måste till och med få bli riktigt förbannad i sin trädgård!

 

Hårda västliga vindar idag och det blåser ut från Blockhusudden. Det är utlovat regn under onsdagen och torsdagen och även på midsommarafton och idag kom en liten skur tillsammans med några åsksmällar. Sedan sken solen igen från en klarblå himmel. Planterade uppdrivna luktärter i en stor urna. Klippte ner torra buskar.

 

 
 
Härligt lysande röda rosor på Blockhusudden.
 
 Jaume Plensas - The Heart of Trees

 

 

20 juni - onsdag

 

Frukost ute på solig altan, kanske den sista på ett tag, då ett lågtryck är på väg lagom till midsommar. Lexus och jag mötte upp min dotter vid Kaknäs och vi gick Lidovägen ner mot Benny Anderssons Villa Lido och tog sedan av till höger, där de fem trädkramarna var placerade. Jaume Plensas ställer ut fantastiska skulpturer på olika platser på Djurgården den här sommaren.  Efter att ha tagit bilder på klotkörsbären som kramas av de fina skulpturerna, fikade vi på roddarföreningens mysiga café.

 

VM fortsätter och jag mår dåligt av Ronaldos beteende på plan.

 

Vi närmar oss Djurgården! Det meddelandet fick jag på kvällen av min kompis Per som tillsammans med Dan, har köpt en charmig gammal träsnipa i Åkersberga. Den här regniga dagen körde dom hem vackra Tea till Pålsundet där den ska ligga. Jag tog kameran och gick bort till Blockhusuddens brygga där jag tog några bilder då de passerade. Efter en lång dag hade de inte tid att stanna, men jag kommer säkert att få följa med på någon tur i vår stad framöver.

 

 

21 juni - torsdag

 

Sommarsolstånd och äntligen regn!

 

 
Per och Dan kör hem sin Tea till hemmahamnen i Pålsundet
 
 
 
 
22 juni -Midsommarafton
 
 
För 13 år sedan just den här dagen, startade jag bloggen Stockholms gröna rum, men som då hette Slottsträdgårdsmästaren. Alla 3 624 blogginlägg med 27 537 bilder, finns kvar i arkivet i menyn till vänster och jag kommer att fortsätta blogga så länge som jag tycker att det är roligt!
 
 
Det blev en stilla och skön midsommarafton med både regn och sol, med god mat, härlig tårta och fotboll på Blockhusudden, tillsammans med mina käraste. 
 
 
 
 
 Dessa ljuvligt ljusa sommarnätter
 
 ...och de magiska morgnarna!
 
 Cecilias underbara honungsros
 
 Glad Midsommar önskar Lexus på Blockhusudden
 
 
 
 
23 juni - Midsommardagen
 
 
Vi vandrade i Bergianska trädgården där det blommade mer än vad jag trodde. Inne på Plantagen var det 30% rea på växter och vi köpte bland annat några Summersnow - Clematis.  ´´Hemma´´ på Blockhusudden jobbade vi i trädgården innan Sverige-Tyskland började och jag bryr mig inte om att kommentera den matchen.
 
 
 
24 juni - söndag
 
 
Vaknade som vanligt tidigt och tog min frukost ut i trädgården. Molnen speglade sig i det stilla vattnet och tystnaden var total. En av årets vackraste morgnar. Plötsligt bröts magin när svaga nordvästliga vindar började smeka udden och det blev mer vanligt underbart...
 
Efter vår vandring med Lexus återvände jag hem till Brommanästet för att börja förbereda resan till Italien med min dotter i morgon. Vi kommer att besöka Amalfikusten och Capri!
 
 
 
 Bergianska trädgården
 
 Tulpanträdet i Bergianska trädgården har börjat blomma, mängder av knoppar kommer att slå ut nu i veckan.
 
Hästskopelargon vid Edvard Andersons växthus.
 
Bergianska trädgården med bland annat Ängsnäva
 
Jag ligger ute på altanen och väntar på fotbollsmatch
 
Trots Lexus starka support, lyckades inte Sverige vinna över Tyskland.
 
 ...vi tröstade oss borta vid pilarna.
 
 
Alla 25 veckodagböcker kan man läsa här!
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Tack som vanligt för fina skriverier och bilder. Ha det så gott i Italien!

2018-06-24 @ 14:05:58
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack för att du hänger med på bloggen Janicke!

2018-06-24 @ 14:07:13
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Jimmy

Fina bilder och ha en trevlig resa, själv åker jag till Visby till helgen.

2018-06-24 @ 14:39:05
Postat av: Hasse Wester

Tack Jimmy och då önskar jag dig en trevlig resa till fina Visby!

2018-06-24 @ 16:02:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Underbart gammalt torp med krolliljorna!! Tack för denna vecka, ser fram emot Italienbilder nästa gång! Trevlig resa!!
Om de bara hade sett Lexus så hade de vunnit matchen!! Han är toppenfin! I alla lägen!

2018-06-24 @ 18:18:14
Postat av: Hasse Wester

Tack så mycket, det ska bli fint med en andra resa till Italien i år! Lexus är ljuvlig och på tisdag ska han klippas!

2018-06-24 @ 18:33:34
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Britt

Underbara bilder som vanligt och med Lexus som extra knorr draperad i svenska färgerna.
Du har en sagolikt vacker vistelse framför dig i veckan.
Amalfikusten är nog det vackraste jag sett.
Maken o jag bodde i Positano en vecka och besökte Capri en dag och Pompei/Vesuvius/Neapel en dag.
Men köra bil där vågade vi inte så det fick bli buss och båt när vi skulle ta oss fram.
Jag ser fram emot många fina bilder därifrån.
Ha de riktigt gott

2018-06-24 @ 20:06:16
Postat av: Per

Grattis igen för de gångna bloggåren, keep up the the good work! Fantastiskt roligt att ha de där fina bilderna som du tog på Tea. Vi ska ta oss ut på en tur tillsammans snarast. Ha nu en underbar Italienresa!

2018-06-24 @ 21:03:35
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Vad roligt att du gillar Amalfikusten Britt och efter vad jag sett på bilder så ser det helt fantastiskt ut. Tack så mycket och ha det gott du också!

2018-06-24 @ 21:38:36
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack Per! Så kul med din båt och jag ser verkligen fram mot att få hänga med framöver!

2018-06-24 @ 21:39:38
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: kerstin spira

Tack för din dagbok om midsommarhelgen och de som alltid vackra bilderna .Särskilt de från torpet med sina liljor .Ha en fin semester och hälsa Kappelin
på San Michele .Var där första gången för 52 år sedan och återvänt många gånger .A Presto, Signore

2018-06-24 @ 21:46:37
Postat av: Hasse Wester

Tack så mycket Kerstin! Jag lovar att hälsa!

2018-06-24 @ 22:09:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Birgitta

Jag fullkomligt ”slukar” din blogg och bilder av underbara blommor och blader! Vi -från mitten av Sverige- åker till huvudstan om några dagar och en promis på Djurgården är ett måste. Liksom Bergianska förstås! Några inköp kanske det blir. Tack för allt vackert!

2018-06-25 @ 08:04:11
Postat av: Hasse Wester

Härligt att du slukar bloggen Birgitta och jag hoppas att ni får en fin tid i Stockholm. Om ni är på Djurgården, glöm inte att titta in bakom Rosendals slott och uppe på Rosendalsterrassen där Rosendals värdshus ligger. Det är ´´min´´ Cecilia som komponerat sommarblommorna där och sköter de trädgårdarna!

2018-06-25 @ 11:30:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars

Så många fina bilder och fantastisk text. Kul att läsa och beskåda! Kul med växter och har själv en egen liten "botanisk" trädgård där jag planterar massor som inte alls hör hemma i zonen - kul att se vad som klarar sig.

2018-06-27 @ 19:35:17
URL: http://www.oldwestriverstone.blogg.se
Postat av: Anonym

Vilket underbart litet torp med en vacker trädgård till...
Oj, vilken stor honungsros, där ligger min lilla i lä. Sverige är bra vackert nu i sommartid.
gun

2018-06-28 @ 08:57:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0