Site Meter

Vecka 35, 2021 - Stockholm i september

 
Ostindiefararen Götheborg lämnar Stockholm 4 september.
 
 
 
 
 
30 augusti - måndag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
Jenny Lindstatyn från 1924 vid Framnäs udde på Djurgården. Vår världsberömda sångare som föddes 1820 kallades för ''Den svenska näktergalen''
 
Den fantastiska röda planteringen i Lusthusportens park.
 
 Lexus vid färgplanteringarna i Lusthusportens park på Djurgården.
 
 
 
 
 
 
1 september - onsdag
 
 
Nyckelviken i Nacka
 
 
 
 
Det är alltid lika fint att komma till Nyckelviken, med dess vackra trädgård och herrgården som uppfördes på 1740-talet åt en rik direktör på Ostindiska kompaniet. Nacka kommun förvärvade Stora Nyckelviken 1944 och områden kom att användas som fritidsområde för kommunens invånare. Idag finns här ett mysigt café i herrgården, en bondgård med djur, växthus och en vacker visningsträdgård med mängder av sommarblommor, tyvärr blev mina bilder därifrån inte så kul...
 
Vi gick en stund bland alla blommor i trädgården innan vi njöt av en skön fikastund. Innan vi återvände hem gick vi bort till berget med utsikt mot Lidingö och Djurgården. Det blev en riktigt mysig utflyktsdag och senare i bilen mot Blockhusudden, där jag skulle lämna Lexus till matte igen, sa jag till honom att nästa vecka åker vi på en ny utflykt!
 
 
Spegeldammen byggdes redan på 1760-talet.
 
 Fika med finaste kompisen Lexus!
 
Svalkande nordliga vindar...
 
 
 
 
 
2 september
 
 
I 16 år har jag skrivit den här bloggen och de senaste åren har det blivit i dagboksform, något som jag tycker om även om det tar emot ibland. Tanken är dock att fortsätta med dagboken året ut och sedan återgå till mer ´´normala´´ blogginlägg, när jag har något att visa eller berätta.
 
 
Som vanligt gör jag det svårt för mina följare med all denna text, jag vet ju att det är bilderna som är det mest intressant och kanske en kort bildtext. Men jag skriver den här dagboken även för min egen del och tittar ofta tillbaka på vad som hänt.
 
 
Det går alldeles utmärkt att hoppa över texten (inte så mycket den här veckan) och bara titta på bilderna!
 
 
 
 
Vitabergsparken
 
 
I det här huset bodde Carl Anton en gång i tiden. Alldeles nära ligger friluftsteatern där han körde sitt ´´Carl Anton i Vitabergen´´. På Wikipedia läser jag - Carl Anton i Vita Bergen var ett underhållningsprogram som sändes i SVT under flera somrar mellan åren 1981 och 1995. Redan 1965 började trubaduren Carl Anton att leda trivselkvällar med artistframträdanden i Vita bergen i Stockholm. Sommaren 1981 började Sveriges Television direktsända underhållningen.
 
Nedanför huset ligger Café Kajsas i parken.
 
En arbetare med lunchrast och en lösdrivare, hade en trevlig fikastund hos Kajsas i parken. Per bor just intill och jag besöker ofta Söders stora fina park.
 
 Sofia kyrka har ingen kyrkogård, däremot en stor härlig park omkring sig.
 
 
 
 
Hammarby sjöstad
 
 
 
Kanna - Canna cannova 'Magno' 
Narcisstobak - Nicotiana sylvestris - 'Ondly the lonely' 
Sufrinia - Petunia 'Surfinia Hot Pink' 
Palettblad - 'Sun Chocolate Covered Cherry' 
Rosenplister - Lamium 'Lamira' 
 
 
 
 
 
 
4 september - lördag
 
 
Götheborg lämnar Stockholm
 
 
 Lycka till på din andra resa till Asien våren 2022.
 
 
 
 
 
 
5 september - söndag
 
 
Tidigt på Kungsholmen
 
 
Karlbergs slott
 
 Vackra Karlbergskanalen
 
 
 
 
Tidig söndagsmorgon och jag parkerade bilen vid Horsbergsstrand. Normalt brukar jag gå över Tranebergsbron till Kungsholmen, men jag börjat tröttna på att vandra över den trafikerade bron. Jag vandrade längs vackra Karlbergskanalen och Karlbergssjön bort till Sankt Eriksområdet och Grubbens park, fortsatte genom Polishusparken och in på Södra Agnegatan med sina stora Kaukasiska vingnötsträd, vandrade vidare genom Lanstingshusets vackra park, ut på Norrmälastrand och tillbala till bilen längs den långa Lindhagensgatan.
 
Köpte färska stenugnsbakade frallor vid bageri ''Bullar och bröd'' på Lindhagensgatan 149.
 
 
 
Södra Agnegatan med sina stora härliga kaukasiska vingnötsträd.
 
Restaurang och Café Mälarpaviljongen vid Norrmälarstrand har tappat vädligt mycket av sin fantastiska blomsterprakt sedan trädgårdsmästare Kristina Björk slutade för några år sedan.
 
Ligularia vid Norrmälarstrand.
 
 Kaffe och nybakad fralla hemma i Brommanästet efter morgonvandringen på Kungholmen.
 
 
 
 
Vecka 35 för 2 år sedan, Skiathos och Skopelos - se här!
 
Vecka 35 för 3 år sedan, Blommande augusti- se här!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Vadå inte läsa dina texter!! utan dem skulle bilderna bara vara vackra. Med dina ord så får bilderna ett liv. Ett vackert hus är bara ett hus men efter din förklaring om Carl-Anton så tyckte jag nästan att jag kunde se honom i ett fönster. Jag kommer ihåg programmen, de var verkligen bra!

2021-09-06 @ 06:59:44
Postat av: Hasse

Tack Liza, sånt värmer!

2021-09-06 @ 07:03:04
Postat av: BrittMari Söderholm

Håller helt med Lizas inlägg. Läser dina texter med stor behållning och njuter av dina bilder. Jag bor i Norrland, men är uppväxt nära Stockholm. Brukar åka ner minst en gång om året, men nu har det inte blivit av på ett par år. Längtar, men har ju din blogg. Och ibland blir det nya upptäckter på för mig okända platser, som idag, Nyckelviken!Vår vackra huvudstad är verkligen inte bara asfalt, betong, buller och stress, tack för att du tar fram det vackra och sevärda! Med värme/BrittMari

2021-09-06 @ 10:44:16
Postat av: Hasse

Så fint att höra BrittMari! Tack! Det finns så många fina platser i Stockholm som inte vanligtvis turister ser.

2021-09-06 @ 16:29:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0