Site Meter

Vecka 23, 2021 - I gullregnens månad


 Gaveliusgatan på Södermalm
 
 
 
 
7 juni - måndag
 
 
Morgon i Tyresö slottspark
 
 
 Här blommar snart pionerna och jag vill gärna återvända om en vecka. 
 
 Jag har slutat rangordna vilka vilda blommor jag tycker bäst om, men jag har en speciell kärlek till midsommarblomster.
 
 
Jag älskar verkligen att vandra på de här slingrande stigarna i den lummig engelska parken, där marken nu är fylld av midsommarblomster. Om det är någon historisk person som jag skulle vilja haft med på vandringen, så är det Magnus Fredrik Piper, som i slutet av 1700-talet ritade den här engelska parken, stilen som då var hett mode i Europa. Han låg även bakom Drottningholms och Hagas engelska parker och skulle nog varit stolt av hur resultatet blev nu 200 år senare.
 
Spansk körvel kantar stigen ut mot Notholmens café
 
 
 
 
Eftermiddag i Hesselby slottspark
 
 
 
 
Hessleby slottsparks skötsel blir bättre för varje gång jag besöker den. Jag minns hur parken såg ut för tio år sedan, när gångarna var fyllda med ogräs och det fanns ingen ordning alls i planteringarna på den nedre terrassen. Idag är det mycket fint och det gläder mig att den här mycket vackra historiska anläggningen nu kommit i goda händer. 
 
Den något tilltufsade koltrasten satt länge där på stolpen och sjöng sin vackra och vemodiga melodi och de nya granskotten på häckarna lyste i ljusgrönt.
 
 
De fint skötta granhäckarna planterades här på 1960-talet då trädgården renoverades.
 
 Jag älskade den här vyn, men tänk om jag kommit en vecka tidigare då syrenerna var i sin bästa blomning. Den här veckan blommar syrenerna färdigt i Stockholm och jag tycker inte att jag hann med...
 
 
 
Oxelträd på Maltesholmsvägen
 
 
Efter att ha jobbat i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB i 27 år, anställdes jag i ett anläggningsföretag i södra Stockholm där jag jobbade ett halvår, innan annonsen ´´Slottsträdgårdsmästare sökes´´ dök upp. Jag hade bra arbetsuppgifter i anläggningsföretaget och arbetsområdet täckte hela Stockholm. Ibland kan man inte styra det som händer i det företag man jobbar och en mycket het brännande sommardag 1997 fick jag i uppdrag att plantera 16 st. oxelträd längs Maltesholmsvägen i Hässelby.
 
Trots min åsikt att vänta tills vädret ändrade sig, så var jag tvungen att utföra jobbet av olika anledningar. Till den här platsen kom träden bar-rotade mitt i sommaren 1997 och i den brännande solen planterades träden vars rötter hela tiden dränktes i vatten. Det måste ha varit en chock för de stackars oxlarna, men idag står de här efter 24 år - hur friska som helst. Men jag rekommenderar verkligen inte att plantera bar-rotade träd i brännande sol mitt i sommaren!
 
 
 
 
 
8 juni - tisdag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
 Hovstallets dagliga runda på Djurgården, här vid Lilla Hasselbacken där hagtornet blommade.
 
 
 
Vi vandrade runt den spegelblanka Djurgårdsbrunnsviken den här fantastiska morgonen och i Lusthusportens park var rhododendron och azaleor nästan overkligt färgsprakande. Färgkombinationer som vanligtvis får mig att fly, blev jag nu glad åt och varför ska allt hela tiden vara så harmoniskt och balanserat. Ibland är det skönt att bara få hänge sig åt blommors prakt i alla färger och sedan vila ögonen i den frodiga junigrönskan.
 
 
När jag fotade Lexus framför mäktiga Rhododendron catawbiense 'Grandiflorum' så tog en kvinna en bild av oss och frågade sedan om jag ville ha den. Ett roligt möte med en glad och trevlig Djurgårdsvandrare. 
 
 
 Den vilande Diana - se här!
 
Hagtornets tid är nu! Underbart! Den avslutar våren och försommarens blomsteryra bland träd och buskar och naturen ställer om till att börja bilda frukter och fröer. Mitt i allt det vackra kan man ana något av naturens stress för att hinna med att föröka sig under vår korta sommar.
 
Faktum är ju att det bara är två veckor kvar innan det vänder och vi går mot mörkare tider...(ok, nu kommer jag att få skäll och uppmaning att leva nu - men jag vill bara beskriva fakta)
 
 Sirishov blir med även denna vecka. Ljuset och molnen var så vackra!
 
 Sirishov från andra sidan Djurgårdsbrunnsviken. Skansens ´´Breda blick´´ från 1870-talet i bakgrunden. 
 
Invigning av skulpturen Life Rings på Djurgården, nedanför Rosendal och mittemot Sjöhistoriska museet. Skulpuren som blir permanent på platsen, symboliserar att vi alla är beroende av och måste ta hand om varandra.
 
Bild lånad av Lexus matte Cecilia!
 
 
 Nu vandrar vi in i rosornas tid!
 
 
 
 
9 juni - onsdag
 
 
Lexus bland boll-lökar på Gärdet
 
 
 
Den här vackra gläntan på Gärdet är smyckad med tusentals boll-lökar, som tillsammans med hundkäx blir till en ljuvlig försommaräng. Och vem kan vara en bättre modell än min söta och fantastiska kompis Lexus!
 
 
 
 
 
 
10 juni - Kyrksjölöten i Bromma
 
 
 
 
 
Dagen började hemma i Traneberg med morgonvandring tillsammans med Lexus och jag fylldes ännu en gång av lycka av att se den där lilla killen trippa framför mig på stigarna. Hans godhet och värme är ovärderlig i dessa tider.
 
Naturen är verkligen välmående i år efter allt regn, varvat med soliga och varma dagar. Vi gick på skönt fuktiga stigar i frodig natur där blommor och gräs får växa som naturen tänkt - långt från alla trimmerförare.
 
Vid Kyrksjölöten behövde vi inte bekymra oss för den brännade solen, som varken Lexus eller jag är speciellt intresserade av. Här vandrade vi i stora skuggiga lövsalar, i tunnlar av djungelliknande grönska, där solens strålar försiktigt letar sig ner mot marken och där fåglekonserterna är helt gudomligt vackra.
 
Efter vandringen åkte vi ut till Brostugan på Kärsön där vi fikade i skuggan. När jag satt där med mitt kaffe och Lexus låg på den svalkande marken, tänkte jag att vi har väldigt fina dagar tillsammans lillkillen och jag.
 
 
 
Normalt brukar inte Lexus tycka om att gå på broar och spänger, men här vid Kyrksjölöten är det inga problem!
 
 Café Brostugan
 
 Tack för i år vackra blommor av hästkastanj.
 
 
 
 
11 juni - fredag
 
 
Gullregn på Gaveliusgatan
 
 
 
 
Vi möttes vid Kajsas i parken för att ta en lunchmacka och prata en timma. Per bor ju alldeles intill Vitabergsparken nu och jag passade på att fota den vackra gullregns-allén som planterades 2007 på Gaveliusgatan.
 
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
 
Berzelii park
 
 
 
 
 
Gården hemma i Traneberg
 
 
Den ungerska syrenen planterade jag någon gång på 90-talet.
 
 
 
 
12 juni - lördag
 
 
 
 
Tidvis krafiga regnskurar, perfekt väder att ta plats i soffan för att se Fotbolls-EM. Tyvärr blev det allt annat än sportslig dramatik när Danmarks stora stjärna Christian Ericsen föll i hop på plan och hjärt- lungräddning startades direkt. Efter en dramatisk väntan kom sedan besked från sjukhuset att han var vaken och till och med pratade med lagkamraterna på Facetime. Matchen återupptogs, men jag tycker nog att den borde ha spelats vid ett senare tillfälle. 
 
Hårda vindar i regnet och min plastkruka med kaskadpelargoner (bilden) som satt på balkongräcket, tippade och plantorna hamnade nere på grannens uteplats fyra våningar ner. 
 
Något helt annat som hände under dagen var att jag äntligen vågade mig till en optiker för att prova nya glasögonbågar och beställa tid till synundersökning.
 
 
 
 
13 juni - söndag
 
 
Färgfest i Marabouparken
 
 
 
 
Vecka 23 för ett år sedan, Sista veckodagboken - se här!
 
Vecka 23 för 3 år sedan, Monumentet över flodvågskatastrofen- se här!
 
 

Uti Ulvsundastan
klockan nitton på dan
allt uti Margretelund,
vem stod framför en grind
under lönnar och lind
en svalkande, ljuvlig aftonstund.

 

Vem kom gående på en gång
allt uppå frasande grus
i en trädgård med fågelsång
och ett vitmålat, gammalt hus.

 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Helt underbara bilder med en färgexplosion som heter duga och den vackra Lexus är som gjord för fotografering. Ett extra plus för din lördagsbild från din balkong. Helt magisk!

2021-06-15 @ 07:14:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0