Site Meter

Vecka 20, 2021 - Secret garden

 
Centralbadets trädgård

 
 
 
 
17 maj - måndag
 
 
 På vägen mot Djurgården för att hämta Lexus passar jag Brunkebergstorg och Malmtorgsgatan där en rad fantatiska magnolior finns. Möjligen kan detta vara en Galaxy. 
 
 Vid Alviks strand finns den här favoritstatyn av Strindberg, som nu är omgiven av blommande magnolior!
 
 Hemma i Traneberg vandrar Lexus och jag omgivna av blommande hägg och vi njuter fullt ut av försommarens grönska.
 
 
 
 
 
18 maj tisdag
 
 
Vitabergsparken
 
 Vi åkte upp till Vitabergsparken för att se tulpanerna utslagna och passade självklart på att fika vid Café Kajsas i parken. Kan man annat än må bra när man har en sådan här fikakompis? Jag ser fram mot många cafébesök i sommar Lexus! Nästa vecka ska jag ju får min andra vaccinationsspruta!
 
 Lexus på Katarina Bangata
 
 Denna underbara lilla kille, här omsluten av hägg!
 
 En tulpan med mycket märklig färgkombination vid Tranebergsstrand.
 
 
 
 
 
 
 
19 maj - onsdag
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Fingertandrot
 
 Magnolian heter 'Susan' 
 
 
 
Tulpanfest i Rosendals slottspark
 
 
 
 
Fortfarande är Rosendals slottsträdgård som en secret garden. Visst ser jag ibland besökare i den mycket vackra parken, men de flesta fastnar med fika och shopping hos grannen Rosendals trädgård. Den här vackra ´´baksidan´´ av slottsparken syns inte från vägen som går förbi slottet, utan man måste går runt för att få njuta av den här prakten. 
 
Det här slottet uppfördes på 1820-talet som ett sommarslott till Karl den fjortonde Johan och är så modernt som ett ´´monteringsfärdigt´´ hus med 17 rum i två våningar och nu fick jag en idé. Om nu byggnaden uppfördes i sektioner, så skulle man kunna plocka ner det igen och flytta det 50 meter in mot pelousen (den stora gräsytan framför slottet), då skulle förbipasserande kunna se in i den norra delen av parken där det här fantastiska planeringarna finns. Så!
 
Hur som helst så blir jag glad av den underbara färgkombon rött-gul/orange-orange här i år som gör sig så fint mot den skira grönskan runt omkring. Mycket snygg jobbat trädgårdsmästaren!
 
 
Tulpansorterna är:
 
Beauty of Apeldoorn - gul/orange
 
Daydream - orange
 
Apeldoorn - röd
 
Prinses Margriet - låg kantväxt
 
 
 
 
För att visa tulpanerna när de är fullt utslagna och när det inte regnar, fick jag låna en bild av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia. Det är hon som skapat allt detta vackra!
 
 
 
 
 
20 maj - torsdag
 
 
Besök hos storasyster på Yxlan
 
 Det var en underbar dag hos storasyster ute på Yxlan i skärgården, där körsbärsträden blommade och marken var täckt av gullvivor. Förutom en mycket god lunch blev jag även bjuden på en underbar rabarberpaj, med nyskördade rabarber! Så gott!!!
 
 
 
 
Djurgårdsbrunnsviken
 
 
Min dotters bild 
 
 
 
 
 
 
21 maj - fredag
 
 
Kungsholmen runt
 
 
Vandring längs Karlbergssjön
 
 Vårblommorna är fortfarande kvar på Hornsbergs strand, Minneberg i bakgrunden!
 
 Pärlbusken börjar blomma!
 
 Parken bredvid stadhuset är fylld av tulpaner i år! Tack för alla tulpaner i år Stockholm!
 
 Häggblomning på Norr Mälarstrand
 
 
På Smedsudden fanns tidigare två byggnader i schweizerstil med ´´snickarglädje´´. I den Krügerska villan som brann ner 1996, fanns på 60-70 talet ett café. Idag är endast Annexet kvar, som är i dåligt skick. Tänk om denna byggnad kunde renoveras och en caféverksamhet kunde starta upp här igen!
 
Läget är ju helt underbart med utsikt över Riddarfjärden, Västerbron och in mot stan. Det skulle vara en given rastplats när jag vandrade runt Kungsholmen. Smedsuddsbadet ligger alldeles bakom, så de skulle inte få brist på besökare!
 
 
 Prunus 'Kanzan' blommar vid Smedsuddsbadet och bakom syns det höga huset där en gång Tage Erlander bodde.
 
 Jag klättrade i Fredhällsklipporna den sista delen runt ön och där börjar nu blodnävan blomma. Tulkört och getrams hade blomknoppar och börjar nog blomma nästa vecka!
 
 
 
Alldeles intill mitt Brommanäste står detta ståtliga päronträd. Tyvärr har området runt omkring varit en arbetsplats under en tid och jag borde väl kanske ha tagit bort den där rödgula skylten! Men den fick vara kvar som ett bevis på att det alltid finns något som stör här i livet...
 
Även äppelträden blommar, syrenerna är helt utslagna mot söderväggar och efter vårens regn är grönskan så frisk och frodig. Det är verkligen en ovanligt vacker försommar i år och med sjunkande statistik vad gäller Covid-smittade och inlagda på sjukhus, tror jag att vi går mot en ljus och lugn sommar. 
 
Här hemma på Tranebergsängen, där det en gång i tiden spelades OS-fotboll när Stockholm hade Sommar-OS 1912. Den stora lekparken och den tidigare fotbollsplanen renoveras nu och jag såg att mängder av träd var jordslagna mitt i parken. Nyfiken som jag är när det gäller växter, frågade jag en av anläggningsarbetarna om träden och till min stora glädje fick jag fota av växtlistorna.
 
Det visade sig att här planteras nu tulpanträd, korstörne, bergskörsbär, turkisk ek, ungersk ek, kärrek, prydnadsapeln Everest mm. Även syrener, vildrosor mm. har och kommer att planteras. Till våren kommer 1720 st av den fylldblommiga snödroppen 'Flore Pleno' att förgylla platsen.
 
 
 
 
 Pelargonerna 'Österlen'  fick idag komma ut på sin sommarplats. Några timmare senare vräkte regnet ner, på gränsen till hagel. En tuff start på sommaren kompisar!
 
 
 
 
 
22 maj - lördag
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
Magnolia 'Yellow River' i Vasastan
 
 
 
I hörnet Karlbergsvägen-Birkagatan står fem stycken fantastiska Magnolia 'Yellow River' som har växt till sig ordentligt sedan de planterades, troligen 2013. Däremot har de gula på Vintertullstorget och den på Fredmansgatan inte växt mycket sedan planteringen. Rötternas förhållande?
 
 En Apelportal på Karlbergsvägen
 
 
Norra Bantorget
 
 Narcissen ' Actaea'  
 
 
Mariatorget
 
 
 


23 maj - söndag
 
 
Jag funderar lite på det här med att skriva bloggen i dagboksform, så som jag nu gjort under några år. Tanken är att visa vad som händer i Stockholms parker och trädgårdar under hela året. Nu har Coronan satt stopp för många av mina planer, men jag har trots allt besökt innerstaden under tidiga helgmorgnar för att fotografera och visa något av det som finns i  våra fina parker.
 
På torsdag får jag min andra vaccination och en tid efter det kan jag börja leva lite friare igen. Att resa lite i landet, att kunna gå på café och att besöka någon butik utan att ha virusskräck!
 
 
 
 En dag utan vandring. 
 
 Tänk att jag älskar sånt här! När inte allt är putsat och ansat, när man får böja sig eller tränga sig fram i grönskan! Jag slår ett slag för vildvuxna trädgårdar!
 
 
 
 
Vecka 20 för ett år sedan, Mellan hägg och syren - se här!
 
Vecka 20 för 3 år sedan, Hänryckning mellan hägg och syren - se här!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Om jag arbetade skulle jag absolut ta några semesterveckor i maj. Allt är så vackert och det gröna är så grönt så det nästan gör ont i ögonen (på ett skönt sätt) Underbar "kramhund", den blir man glad att se. Skönt för dig att det snart blir lite normalare men du har verkligen underhållit oss även med restriktioner. Önskar dig en skön vecka.

2021-05-24 @ 10:46:51
Postat av: Lillianna

Vilka vackra tulpaner!
Först fastnade jag i Magnolians färgprakt men sen kom det ju ännu mer! Ditt inlägg måste vara det längsta jag någonsin sett! Du har mycket att visa förstås! :-)

//Trädgårdshälsningar
Lillianna

PS Jag har precis lagt ut ett sprillans nytt länkparty med tema rosor, om du är intresserad av att vara med?

2021-05-25 @ 19:11:27
URL: http://www.pinktownroses.com
Postat av: Hasse

Ja den vackraste tider är när maj möter juni. Roligt att hör att jag har ´´underhållit´´ er!!! Ha en fin vecka du också trots regnet!

2021-05-26 @ 17:57:09
Postat av: Hasse

Alla min dagboksinlägg på bloggen är omfattande eftersom de sammanfattar veckan som gick och det händer ganska mycket under en vecka Lillianna!

2021-05-26 @ 17:58:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0