Site Meter

Vecka 21, 2021 - My comfort zone

 
Trift på Alvarets strand i Bergianska trädgården
 
 
 
24 maj - måndag
 
 
Djurgården
 
 
 Hovstallets dagliga runda på Djurgården med häst och vagn. Se här!
 
 
 

Träden ser mycket välmående ut i natur och trädgårdar efter den regniga våren. Somrarna 2018 och 2019 var ju skrämmande torra, då växter och djur hade det väldigt besvärligt och med skrämmande rapporter om grundvattennivåerna. Regn är viktigt!

 

Den skira vårgrönskan har nu gått över i en mer djup, lummig och mogen försommargrönska och ett lugn har lagt sig efter alla trädens vackra, men intensiva blomning. I väderprognosen ser jag att det ska komma 35 mm regn på onsdag, det är helt ok, men efter det vill jag ha sol och sommartemperaturer tack!

 

Genom fönstret under frukosten såg jag att det redan börjat ´´snöa´´ från vissa häggar. Körsbärsträdens blomning är över och även päronträdens blommor börjar falla till marken. Varje år är det lika svårt att acceptera träd och buskars snabba blomperiod. Men som tröst går vi nu in i den ljuvliga syrentiden, då även hästkastanjens ståtliga blommor har börjat lysa som vita facklor och hagtornets blomknoppar sväller allt mer.

 

Östra Djurgården med Blockhusudden visade sig från sin allra bästa sida den här morgonen när jag hämtade Lexus. Häggarna blommade som aldrig förr och nu omsluts Djurgårdsbrunnskanalen av grönskande alléträd. Vi gick in på Prinsessan Victoria och prins Daniela kärleksstig som slingrar sig fram i skogen invid Isbladskärret och det är verkligen en mycket vacker stig. Kärleksstigen invigdes 2012 som en bröllopsgåva till Victoria och Daniel från Världsnaturfonden. Det är samtidigt en gåva till oss alla!

 

Att man befinner mig endast några få kilometrar från innerstaden brus och stress är svårt att förstå här i den totala stillheten, där dock näktergal och taltrast sjöng så vackert och starkt. Häggarna böjde sig över stigen och nu börjar den mycket vackra vita buskstjärnblomman slå ut. Den är inte så vanlig, men här sprider den sig för varje år och där vilobänkarna är placerade efter stigen, är beståndet som tätast. På en äng blommade ängsbräsma, rödblära och majsmörblomma.

 

 
Lexus dagen innan han klippte sig! Han är lika fantastisk lurvig som nyklippt! I bakgrunden börjar buskstjärnblomman som snart har sin bästa tid.
 
Försommarblommor på Djurgården. Högst
upp rödblära, nere till vänster tandrot, till höger ängsbräsma.
 
En favoritkompis på en favoritstig
 
 Lexus brygga med Villa Parkudden i bakgrunden
 
 
Brommanästet
 
 Kvällssol över Kungsholmen
 
 
 
 
 
25 maj - tisdag
 
 
Rosendals trädgård
 
 
 
 

När jag hade lämnat Lexus hos hundfrisören i Hjorthagen, åkte jag ut till Djurgården. Parkerade vid Rosendals trädgård och gick ner till Rosendals slott för att ännu en gång se de underbara tulpanplanteringarna innan de blommat över. Den här gången var det sol och de vackra röd-orange-gula tulpanerna var helt utslagna, även om de vid porfyrvasen hade de börjat vissna.

 

I Rosendals trädgård var det ganska mycket folk vid uteserveringen, men min plan var att fika borta vid Café Ektorpet vid Prins Eugens Waldemarsudde. Tyvärr hann jag inte med det eftersom jag fastnade bland alla blommor i trädgården och jag tror ändå att det är bättre att vänta med cafébesök tills jag fått min andra vaccination. Hämtade sedan en nyfriserad och vansinnigt söt Lexus. Tyvärr flyttar nu vår duktiga hundfrisör Rebecka från stan och vi får försöka hitta en ersättare där Lexus kan känna sig trygg.

 
 
 
Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
Häggparadis på Waldemarsudde
 
Pins Eugens ek på Wlademarsudde är med sina ungefär 400 år, Djurgårdens äldsta ek!
 
 
 
 
Rosendals slott
 
 
 
 
Tulpansorterna är:
 
Beauty of Apeldoorn - gul/orange
 
Daydream - orange
 
Apeldoorn - röd
 
Prinses Margriet - låg kantväxt
 
 
 
 
 
 
26 maj - onsdag
 
 
 
 

Vaknade av att regnet smattrade mot fönstret och Lexus såg måttligt intresserad av att gå ut. Väl ute så gjorde han det han skulle på mycket kort tid, innan vi återvände hem till ett varmt och skönt Brommanäste, med frukost och eländesnyheter på TV. Redan igår kväll flyttade jag in pelargoner och tomatplantorna från balkongen så att de inte skulle dränkas i det kommande regnet.

 

Det blev verkligen en hel dag med regn, men innan Lexus och jag inledde vår mysdag inomhus, åkte vi bort till Zoo-butiken vid Bromma Blocks för att köpa ett nytt regntäcke till lillkillen. Det kändes som ett stort äventyr att vara ute på en shoppingtur, nu när jag annars beställer det som behövs från nätet. Snygg blev han och vi gick sedan en kort regnvandring i kvarteret, innan vi drog filtarna över oss hemma i soffan igen. Även om jag saknade våra vandringar i den vackra försommaren idag, så hade vi en riktigt mysig dag tillsammans.

 

Många fick sina källare mm översvämmade idag. Lokalt i Stockholm kom det nästan 70 mm den här dagen. En äldre kvinna drunknade i sin bil som fastnat under i en viadukt i Södertäljeområdet.

 
 
 Vi shoppade regnkläder på Zoo i Bromma!
 
 Hemma i nästet blev det en vilodag tillsammans med det här lilla gosedjuret!.
 
 
 
 
27 maj - torsdag
 
 
 
 Sinnenas trädgård
 
 
 
Covid-vaccinering nr 2
 
 
 
Äntligen är jag färdigvaccinerad! Nu kan jag snart resa i Sverige och besöka caféer!
 
 
 

Tandläkarväder som Winnerbäck sjunger. Ett grått lock över Stockholm, 6 grader och regn.

 

Det var ännu en gång en overklig känsla att stå i kö till andra vaccineringen där på Sabbatsbergs sjukhus. Vakter i full skyddsutrustning som strikt hänvisade var man skulle stå och gå. Ansiktsmask och visir till alla som skulle vaccineras och i väntrummet efter sprutan skulle man sitta i tjugo minuter för kontroll av eventuell reaktion av sprutan. Alla djupt försjunkna i sina telefoner. Jag såg inte samma glädje som när jag tog första sprutan.

 

Jag lämnade sjukhuset där en gång i tiden min älskade dotter föddes och gick i duggregnet bort till Sinnenas trädgård som ligger just intill. Där blommade de mäktiga hästkastanjerna och någon färgstark rhododendron invid lusthuset. Vårens magi i trädgården var som bortblåst, men det kommer vackra tider igen i den här lilla fantastiska trädgården. Nu väntas snart blomning av rosenhagtornsträden och buskpioner.

 

För att fira andra vaccineringen åkte jag till bageriet hemma på torget och köpte kanelbullar!

 

 
 
 
 Alvik - Medborgarhusparken
 
 
 
 
 
 
 28 maj - fredag
 
 
Vasastan
 
 
Vasaparkens yogapaviljong är ny för i år!
 
 

Planen hade funnits länge, att jag skulle fotografera och skriva om Vasastans för-trädgårdar. I flera kvarter i den här stadsdelen finns små trädgårdar framöver bostadshusen, vilket mjukar upp i stenstadens kvarter. En gång i tiden var Karlbergsvägen en landsväg kantat lindalléer som planterades på 1700-talet, ända från Odenplan och fram till Karlbergs slott.

 

I slutet av 1800-talet rådde stor bostadsbrist i Stockholm och i hela innerstaden byggdes mängder av de typiska femvångshus som man ser överallt idag. Även här längs Karlbergsvägen och innan tunnelbanan byggdes här på 1950-talet, fanns längs hela gatan små förträdgårdar med bland annat syrener och äppelträd. Förträdgårdarna togs sedan bort för att ge biltrafiken mer plats.

 

Delen från Torsgatan och bort mot Odenplan är idag helt överdimensionerad för biltrafik och är en av stans tråkigaste gator. Men det finns nu planer på att återskapa grönskan. Karlbergsvägen skulle kunna bli en vacker paradgata i Vasastan.

 

Självklart skulle ´´bilfolket´´ protestera om körbanan krymps till förmån för grönska och gång- och cykelbanor, men jag hoppas verkligen att förslaget en dag kan förverkligas. Det skulle kunna bli en mycket vacker gata igen och varför inte snegla på vackra Karlavägen på Östermalm och göra en lång allé med promenadväg - mitt i gatan.

 

Hur som helst började jag fotografera nere i Atlasområdet och på andra sidan Sankt Eriksgatan, där det finns fina förträdgårdar. Men problemet var att nästan allt jag såg var bilar, tätt parkerade överallt och bilar i kö som åkte runt för att leta efter en ledig en plats - som inte fanns. Själv hittade jag en plats på Kungsholms strand, alltså på grann-stadsdelen Kungsholmen. Att ta bilder i denna stress var en omöjlighet. Borde såklart ha valt en tidig helgmorgon i stället!

 

 Jag lämnade innerstaden och åkte ut till Bergianska trädgården i stället och klev  in i ´´my comfort zone´´ där jag blir lugn, samma känsla som när jag vandrar hemma i Bromma och på Djurgården. Ibland undrar jag om jag verkligen ska bo i en stor stad! Jag kommer ju aldrig in i den där storstadsrytmen, när man rör sig på ett speciellt sätt bland folk. Är man också ljudkänslig och blir yr i stora folkmassor, kanske man hellre ska bo på landet.

 

Jag är hemma, ändå längtar jag hem – som Ulf Lundell sjunger.

 

Som tur är har jag nära till naturen!

 

…och så kom solen!

 

 
 
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Vårazalea - Rhododendron canadense
 
Syringa vulgaris 'Edouard Andre´'
 
Syringa vulgaris 'De Saussure´
 
Svavelpion
 
Vild månviol - Lunaria rediviva
 
Kinesiskt pimpernötsträd - Staphylea holocarpa
 
 Klippträdgården
 
 
 
 
29 maj - lördag
 
 
Södermalm - Sofia
 
 
Vid Kvastmakartrappan
 
 
 
 
Södermalm - Maria
 
 
 Stilla morgonstund innan syrenfotograferingen på Söder.
 
 
 
 
 
Vecka 21 för ett år sedan, Naturen är min trädgård - se här!
 
Vecka 21 för 3 år sedan, Gotland - se här!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

För att bo i stan bor du så fint, tycker jag. Bättre är väl bara Gärdet ... Där ska jag förresten tillbringa en hel del tid juni, juli och augusti. På samma gata där jag bodde förut, men inte i samma lägenhet.
Tack för en blommande promenad, som vanligt. Här i Nockeby har vi förresten en djupt lila syren,en gammal sort tror jag.

2021-05-31 @ 14:51:47
Postat av: Liza

Jag håller med Janicke att du bor så fint. Det är en underbar tid nu när den ena blomningen tar slut så kommer nästa. Regnet som kom var verkligen behövligt det var väldigt torrt i markerna. Underbara Lexus blev så fin efter klippningen, synd att frisören ska sluta. Du hittar säkert någon ny.

2021-06-01 @ 08:12:30
Postat av: Hasse

Ja visst är det så att kampen går vidare var det är bäst att bo - Traneberg eller Gärdet...! Vad trevlig för dig att återvända till dina gamla områden.

2021-06-01 @ 09:26:28
Postat av: Hasse

Ja regn behövs verkligen för att naturen ska må bra. Det är så oerhört grönt och frodigt i år!

2021-06-01 @ 09:27:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0