Site Meter

Vecka 24, 2021 - Doft av schersmin

 
 Ungesk syren och gullregn hemma på min gård i Traneberg.
 
 
 
 
 
 
 
 
17 juni - torsdag
 
 
Kerstins Ros-äng på Långholmen
 
 
 
 
 
Rosenträdgårdar är oftast placerade i ett soligt söderläge utan skymmande träd, vilket gör att rosenbuskarna fylls av solälskande blommor. I Kerstins rosäng, eller rosenlund som jag väljer att kalla den, är förhållandet ett helt annat. Stora träd som hästkastanj, lönn och lind bildar ett vackert grönt tak över Kerstins hundra olika rosenbuskar, men där solen då och då under dagen letar sig ner mot alba, damascena, pimpinell och gallicarosor.
 
I Kerstins rosenlund är inte alltid buskarna kompakta i ´´lagom höjd´´ och tätt fyllda av blommor. Här sträcker sig buskarna mot solen, blir ståtligt högväxta och blommar något sparsammare - på ett stillsamt och underbart vackert sätt. Buskarna väver samman på vissa platser och kastar sig över rosenbågar så att man får huka sig på de slingrande stigarna. Jag älskar att huka mig i trädgårdar!
 
Den öppna ängsmarken är nu fylld av aklejor, nävor, trädgårdsnattviol och många andra fantstiska vilda blommor. I början av juli är bästa tiden att njuta av vackra rosor här och då kommer jag självklart tillbaka.
 
 
Så här skrev Kerstin på Facebook om den vilda vackra rosen:
 
Den enkla rosa rosen är en äkta vildros. Jag har fått den artad som hartsros. Någon hartsdoft känner jag inte men själva blomman har en behaglig doft. Jag kallar den JAS-rosen för den kommer från ett nypon från det berg på Långholmen där ett Jas-plan nästan störtade.
 
 
Albarosen Hurdal
 
Frühlingsduft
 
 
 
 
18 juni - fredag
 
 
Rosendals trädgård
 
 Rosen Aicha
 
 
 
Värmebölja med 30 grader och jag rörde mig långsamt under mina besök på Prins Eugens Waldemarsudde och Rosendals trädgård. Mitt mål idag var först och främst att fota pioner, men jag insåg snart att jag var för tidigt ute, det blir först under kommande midsommarvecka som det slår ut, även om några tidiga sorter blommade på Rosendal.
 
Det doftade ljuvligt av schersmin på Wudden vid lusthuset på berget och nu efter körsbärsblom, hägg och syren, finns det faktiskt flera vackra buskar som har sin blomning kvar. Förutom schersmin blommar nu fläder, deutzia, paradisbuske, trädgårdsprakttry och buskrosor.
 
Jag brukar besöka Årstavikens kolonilotter under midsommar och ska försöka gå en sväng där även i år för att se den fantastiska blomningen. Och jag får verkligen inte glömma Djurgårdens magnifika paradisbuskar vid Rosendalsterrassen och i Lusthusportens park!
 
Djurgårdsförvaltningen planterade sina sommarblommor under vecka 24 och på vissa ställen har trädgårdsmästarna problem med att folk stjäl nyplanterade blommor. Det är ett så lågt och uselt beteende att jag inte hittar ord för vad jag tycker om detta!
 
I Rosendals trädgård blommade den ljust gula och fantastiskt vackra rosen Aicha tillsammans med enkla vita pioner och snart är det dags för de höga klätterrosorna som kastar sig högt upp i ställningarna över caféet. Aicha är en pimpinellifolia från 1966 som blir upp till 2,5 meter hög.
 
Dagens fika tog jag dock inne på Rosengården i Historiska museet, där det stora gamla Robiniaträdet nu blommade som bäst. Cafégästerna sökte skugga under den stora trädkronan och svalkande vindar svepte över gården. Utanför entrén till museet såg jag att den stora almen mår dåligt och kommer tyvärr snart att dö. Längs gatorna i stan ligger nu driver av almfrön och jag kommer nog att sakna de där lätta virvlande fröflingorna, en gång när almen helt har lämnat stan på grund av den hemska almsjukan.
 
På vägen hem såg jag folk i Svergietröjor som väntade på matchstart och väl hemma såg jag Sverige vinna över Slovakien i Fotbolls-EM. 
 
 
 
Schersminer på Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
 
 
Rosengården, Historiska museet
 
 
 
 
 
 
20 juni - söndag
 
 
Anna Lindhagens täppa
 
 
Nu när jag inte fotade några pioner, är alltid de gudomliga vildrosorna en tröst.
 
En ständigt återkommande vy!
 
 Högst upp i huset här på Fjällgatan bodde han, där skrev han till exempel Stad-serien, den fantastiska som jag läser ungefär vart tredje år. Per Anders Fogelström!
 
 
 
 
Av någon märklig anledning gav jag mig ut tidigt på morgonen med min kamera, trots att jag tycker så illa om att fotografera i gassande sol. Men jag var lite nyfiken på pionerna vid Anna Lindhagens täppa på Söder, som planterades för några år sedan. Det var något som jag tyckte mycket om och förra året var pionerna fantastiska.
 
Nu blev i stället ännu en gång förbannad, när skötseln av parker och trädgårdar anses som något mindre viktigt här i vår stad. I trädgårdsbranschen har det alltid varit hög status att rita trädgårdar, växtval och även anläggning. Men om det saknas en skötselplan, då spelar det ingen roll hur fint och konstnärligt trädgården är skapad. 
 
Trädgårdsskötsel som ju inte får kosta för mycket, kan väl vem som helst klara av, menar man nog. Finns det en skötselplan så är den oftast inte tillräcklig. I den fina pionplanteringen i Anna Lindhagens täppa, har blommande kirskål nu fått fritt fram och förstör den fina tanken att visa ståtliga pioner på den här mycket vackra platsen med storslagen utsikt över vår huvudstad. Idag tog jag inte ens upp kameran vid pionerna.
 
Nu menar jag verkligen inte att Stockholms parker över lag är dåligt skötta, tvärtom så tycker jag att de flesta parker tas om hand på ett bra sätt. Det är väl en yrkesskada kan jag tänka, att jag reagerar på slarv och lathet vad gäller trädgårdsskötsel. Jag vet ju att det inte kan kosta så mycket att rensa några små planteringar. Pionplanteringen sk få en chans till på torsdag, då jag ska se om Annas täppa har putsats till midsommar.
 
Jag återvände hem till Brommanästet, satte på fläkten, drack en liter vatten och förberedde mig på dagens 30 gradiga hetta. Vistades nästan hela dagen på balkongen, under parasollet. Båttrafiken nere på sjön var tät den här heta dagen och båtfolket är inte alltid som förr. En ny kategori ´´skeppare´´ glider sakta runt och spelar musik så att det ekar mellan Kungsholmen och Bromma. Men ikväll kommer nog den gamla träbåten med tändkulemotor igen och återställer ordningen.
 
 
Läste klart U.L:s Vardagar 5 och det känns mycket tomt! Hoppas att han fortsätter med sina dagboks-Vardagar och jag tror att hans projekt ska avslutas med Vardagar 7. Vi får se, han är en man som ändrar sina planer ganska ofta...
 
 
 
 
 
Vitabergsparken
 
 
Det doftade schersmin i Vitabergsparken
 
 Rosa rugosa vid Sofia kyrka
 
 
 
Vecka 24 för 3 år sedan, En ny bok om Stockholms parker - se här!
 
 
 
Lexus är en viktig del av den här bloggen och det klart att han ska vara med även den här veckan! Nästa vecka fortsätter värmen kompis, så vi får gå korta små vandringar, vistas på kyldynan, dricka mycket vatten och duscha då och då!
 
 
 
 Sista sidan av Vardagar 5
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Schersmin doftar underbart, synd bara att den är så ovanlig i privata trädgårdar. Värmen gör att jag går på halv fart och jag längtar efter lite mer normal temperatur. Morgonpromenaden blir av redan klockan 05.00 och då är det underbart....svalt tyst och inga tvåbenta ute.

2021-06-21 @ 06:55:14
Postat av: Hasse

Ja morgnarna är absolut bäst Liza och som du säger vid fem är man ju ganska ensam. Våra fyrbenta kompisar har det jobbigt nu i värmen. Snart åker jag ut till Djurgården och hämtar Lexus🙂 Ha en fin vecka!

2021-06-21 @ 07:00:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0