Site Meter

Vecka 18, 2021 - Magnoliatider

 
 
3 maj - måndag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
Sent blommande vårstjärna i norrläge vid Djurgårdsbrunnsviken. Strandvägen i bakgrunden.
 
 
 

Det väntas stora mängder regn i veckan, vilket både växter, djur och människor behöver så väl nu. Men den här första vackra dagen i maj bjöd på sol och spegelblanka vatten när Lexus och jag vandrade runt Djurgårdsbrunnsviken. Magnolia och Prunus Accolade blommade fint vid Källhagen och på Rosendalsterrassen hälsade vi på vildkatterna, alltså de två vackra Magnolia ’Wildcat’ som står vid den långa hortensiaplanteringen, där nu narcisserna  ’ Ice Follies’ blommar mycket fint.

 

Den här kalla våren har varit besvärlig för tidigt blommande magnolior och på många platser i stan har blommorna blivit bruna i kanterna på grund av frost. Nu väntas värme i nästa vecka och jag hoppas att de sorter som blommar senare får bättre förhållanden.

 

 

Fåren kom till Djurgården idag!

 

Hemma i Traneberg/Bromma hittade jag platsen där svavelsipporna växte i ett ganska stort bestånd, bland några gamla nedfallna träd som börjat förmultna. Lite bleka och blyga, men underbart vackra i sitt skyddade läge. Inte alls så lysande och lätta att uppskatta som sina fantastiska ’’föräldrar’’  vitsippa och gulsippa. Jag hittade torra lagom stora pinnar som stöd till tomatplantorna, som egentligen växer alldeles för fort i mitt vardagsrum, det dröjer ju länge än innan de kan flytta ut på balkongen.

 

 

 
Folke Bernadottes bro
 
Nordiska museet
 
Djurgårdsbrunnsviken
 
Vägen upp till Rosendalsterrassen
 
Rosendalsterrassen
 
 Magnolia 'Wildcat' som likt många andra magnolior i stan har blivit angripna av frost.
 
 Lexus blomsterhunden
 
 
Traneberg
 
Disponentvillan
 
 
 
 
 
 
 
 
4 maj - tisdag
 
 
Bergianska trädgården
 
 
 
 
 

Bergianska trädgårdens vackraste tid är nu under de två första veckorna i maj månad och idag var det magiskt vackert med blommande magnolior, bergskörsbär, körsbärsplommon och andra vackra prunusträd. Äntligen kom jag också i rätt tid för att se den fantastiska presidentsippan som nu blommade som bäst. Edvard Andersons växthus har åter öppnat efter att ha haft pandemi-stängt under en lång tid och jag hade planerat ett besök. Men när jag såg alla människor som väntade på öppnandet idag, så får besöket vänta tills jag fått min andra spruta.

 

Vitsipporna lyser i stora mattor i skogsområdena runt min bostad och om det är någon fördel med den kyliga våren så är det är att allt blommar längre. Våren känns inte lika stressande som under värme då allt blommar över så fort. Ok, det där låter ju lite märkligt, som att jag skulle föredra kalla vårar…

 

 

Balkansippa vid Italienska terrassen.
 
Näckrostulpanen 'Ancilla' 
 
 Presidentsippa
 
 
 
 
 
5 maj - onsdag
 
 
 
 

Så kom vårregnet och vi låg kvar länge i sängen och lyssnade hur det smattrade på fönstret. Regnjackor på både mig och Lexus när vi klev ut i busvädret med både regn och hårda vindar. Som tur var ville inte Lexus gå så långt och vi återvände in i värmen. Tyvärr inga långvandringar idag. Vårfloran mår gott av regnet och för pollenallergiker spolas mycket av björkpollen bort.

 
 
 
 
 
6 maj - torsdag
 
 
 
 
 

Gråväder och tidvis regn. Sitter bland meterhöga tomatplantor med kaffe och läser Ulf Lundells Vardagar 4. Älskar hans spretiga dagböcker där han tar upp allt från världspolitik till att hans vandrarstavar knarrar. Han lever ensam på sin vackra gård vid havet på Österlen, där han trivs gott, men har planer på att lämna för något nytt. Något som han uttryckt i många år nu! En riktig gnällgubbe är han, men en underbar sådan! Uffe tassar inte på tårna direkt utan säger vad han tycker om det som sker i politiken, om TV, om litteratur, om musikbranschen. Svårt att låta bli att sträckläsa, men jag vill samtidigt att boken ska vara länge. Som tur är släppte han ju Vardagar 5 samtidigt, så den ligger där på bordet och väntar. Det ska bli intressant att läsa hur han levde sin tid i pandemin.

 

Jag odlar endast körsbärstomaten Sungold här hemma i nästet, så som jag gjorde på Engsholm. Det är den godaste tomaten jag vet. Vi får se hur det går med de tre krukorna på balkongen i år, om jag kan hålla plantorna vid liv. Tänk om jag kan/får för mig att resa ner till Österlen på sensommaren?

 

Pratade med tomatkvinnan som bor några hus ifrån mig och som förra sommaren fyllde sin stora balkong på nedre botten med höga tomatplantor. Hon kunde tränga sig ut och sitta vid ett litet bord och fika. Blev glad att jag hade tagit en bild på hennes balkong förra sommaren. Jag skickade bilden och hon la ut den på sin Facebook.

 

Bromma har blivit så mycket tystare nu under pandemin, då flyget till och från Bromma flygplats nästan helt stannat av. Det är så tyst och stilla i mitt näste, där tidigare planen dånade över huset. Öppnar jag balkongdörren nu så hör jag koltrasten och bofinken ute i de gamla ekarna. Regeringen talar nu om att snabbavveckla flygplatsen, som redan innan pandemin inte var lönsam och flytta all verksamhet till Arlanda. Det vore en dröm för oss som bor här, men självklart har förslaget stött på motstånd. Det ska ju helst flygas ända in till kontoren i stan och M, KD och L vill inte veta av någon nedläggning över huvud taget. Häpp!

 
 
 
 
7 maj - fredag
 
 
Uppsala Botaniska trädgård
 
 
 
 
 

Snöblandat regn piskade mot bilrutorna när jag satt ensam på parkeringen utanför Linnés Hammarby och väntade på att den värsta nederbörden skulle upphöra. Visst kanske det var en olämplig dag att bege mig till Uppsala för att fotografera våren, men jag var rastlös och ville ut från huvudstaden en stund.

 

Linnés Hammarby är en underbar plats utanför Uppsala, men nu var jag någon vecka för tidig för att få njuta av trädgården och naturen när det är som vackrast. Trotsade dock det snöblandade regnet och gick en snabb sväng i trädgården och ut i lunden där vitsippor, gullvivor och skogsbingel växte. Trädgårdscaféet var stängt och öppnar någon gång i juni är det tänkt, så jag drack mitt kaffe i bilen innan jag fortsatte in till lärdomsstaden.

 

Vid hamnplan parkerade jag och vandrade upp mot slottet, förbi stadsparken och jag blev ännu en gång förvånad att jag inte såg vårblommande träd och buskar i den här stan. Något rosa japanskt körsbärsträd i stadsparken, men annars ingenting runt slottet och endast några enstaka i botaniska trädgården. Varken körsbärsträd eller magnolior. Eller missade jag något? Antar att jag är bortskämd med Stockholm där man ser blommande magnolior och vita och rosa körsbärsträd överallt. Vår botaniska trädgård Bergianska, har sin vackraste tid nu med mängder av blommande träd.

 

Men utsikten uppifrån slottet ner mot barockträdgården i botaniska, med sina granpyramider är mycket vackert. Den vyn är verkligen magnifik!

 

När jag gick nere i den botaniska trädgården för att leta efter blommande buskar och träd, insåg jag ännu en gång att mitt besök var några veckor för tidigt. Längs Fyrisån gick jag i regnet tillbaka till hamnplan och återvände hem till Stockholm. Jag återkommer en dag senare i maj, eller i juni då det inte regnar och när mängder av spännande växter i botaniska kommer att göra mig nöjd!

 
 
 
 
 
Linnés Hammarby
 
 
 
 
 
8 maj - lördag
 
 
Gärdet
 
 
 
 
 

Bara för att få känna att det möjligen kan finnas ett slut på pandemin, eller att jag som vaccinerad kanske kan börja röra på mig i Sverige, så har jag bokat ett boende på Österlen några dagar i slutet av augusti. Hade velat bo på underbara Ola Nils gård vid Örnahusen igen, men där var det fullbokat hela sommaren och hösten. Nu ska jag bo precis vid havet i stället. Kanske att jag åker och fluffar lite i Karl Fredriks 800-åriga olivträd.

 

Givetvis hade jag helst av allt velat se Österlen nu på våren eller försommaren som jag brukar, men det får bli ett annat år. Längtar även oerhört mycket till Gotland, som också får vänta tills det känns ok att åka färja igen.

 

 
 
 
 
 
Norra Djurgårdsstaden
 
 
 Jaktgatans magnolior
 
 
 
 
9 maj - söndag
 
 
Sinnenas trädgård
 
 
Kungsängsliljor
 
 Min vårfavoritrabatt i Stockholm. Kungsängsliljor och vita balkansippor.
 
 
 
 
Brunkebergstorg
 
 
 Malmtorgsgatan som leder fram till Brunkebergstorg.
 
 
Mer om magnolia i Stockholm - här! 
 
 
 
 
Berzelii park
 
 
Prunus x gondouini 'Schnee' 
 
Dramaten från Berzelii park
 
 
 
 
Från Barnhusbron
 
 
 
 
Vecka 18 för ett år sedan, Vårstädning och blomstervandringar- se här!
 
Vecka 18 för 3 år sedan, Mitt hjärta i världen - se här!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Letícia

Gud, vilka undebara bilder du tog! Vädret var lite tråkigt men man ser inte på dina fotografier. Så jättefina! Jag ser fram emot att åka till Bergianska och ser magnolia! Jag är ny i Stockholm och din blog hjälper mig att hitta fina platser i naturen här.

Föresten, bilderna på Djurgårdsbrunnsviken och Nordiska Museet, tod du tidigt på morgonen? Vaten ser som en spegel!


Tack för iveckans inlägg med fina blommor!

2021-05-09 @ 13:21:28
Postat av: Hasse

Tack, jag gillar att fota när det inte är så stark sol. Vad roligt att bloggen kan hjälpa dig att hitta platser i Stockholm. Klicka gärna in i den en av länkarna som ligger vågrätt högst upp i bloggen, som heter Stockholms-länkar. Där finns massor av tips. Ja klockan var ungefär 9 på morgonen när Lexus och jag vandrade runt Djurgårdsbrunnsviken denna vackra dag.

2021-05-09 @ 16:50:28
Postat av: Liza

Så mycket vackert det finns i Stockholm! Du lyckas så bra med att förmedla känslan genom dina bilder och ord. Kungsängslijan är bara för underbar, kanske går det att ha den på min inglasade balkong. En kram till den vackra blomsterhunden Lexus.

2021-05-10 @ 07:36:36
Postat av: Hasse

Ja nu börjar det bli sådär mycket vackert att man inte hinner med att se allt. Jag får växla mellan säkra kort och att försöka hitta nya vackra platser i huvudstaden. Ha en fin vecka i sommarvärmen!

2021-05-10 @ 07:46:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0