Site Meter

Vecka 34, 2021 - Så länge det regnar

 
 Kindstugatan i Gamla Stan, åt båda håll...
 
 
 
 
23 augusti - måndag
 
 
 
Djurgårdsbrunnskanalen
 
 
Den ungefär en kilometer långa kanalen invigdes 1834 vilket gjorde att Södra Djurgården åter blev en ö. På Wikipedia kan man läsa - Här fanns redan mycket tidigt en naturlig farled, men i mitten av 1700-talet upphörde Södra Djurgården att vara en ö. Genom landhöjningen och igenväxning blev farleden till en smal, obrukbar rännil.
 
 Gråhäger i Isbladskärret
 
 

Tystnaden var verkligen påtaglig när Lexus och jag vandrade längs den spegelblanka Djurgårdsbrunnskanalen tidigt på morgonen. Det var en mycket fridfull morgon och vid Isbladskärret stod några hägrar helt stilla i det grunda vattnet. Jag tänkte tillbaka på våren då dessa ståtliga fåglar var allt annat än stilla och tysta.

 

Vi åkte genom stan hem till Bromma, som tyvärr inte kunde bjuda på den tystnad som rådde ute på östra Djurgården. Men även vi har trots allt vackra stigar i lummig lövskog och långa fina strandpromenader. Vi får helt enkelt stå ut med att flyget dånar över oss ibland och att Essingeleden och Tranebergsbron står för ett ständigt brus på håll.

 

 
 
 
24 augusti - tisdag
 
 
 
Drottningholms slottspark
 
 
 
 
 

Sommaren 2019 glödde planteringarna av mycket vackra och färgstarka sommarblommor i Rosendals slottsträdgård och blomsterkompositionen blev mycket uppskattad. Så pass att den kopierades och med någon liten förändring finns att se i Drottningholms slottspark den här sommaren.

 

När Folke Bernadottes bro som går över Djurgårdsbrunnsviken nedanför Rosendal invigdes 2019, dukades långbord i slottsparken där bland annat kungen och drottningen hade sin plats bland alla dessa blommor. Det är Lexus matte Cecilia, trädgårdsmästare på Djurgårdsförvaltningen, som skapat denna fantastiska komposition i Rosendals slottsträdgård, som jag gärna ser en repris på någon sommar framöver.

 

Idag åkte Lexus och jag ut till Drottningholm för att titta på prakten och vi gick även vår sedvanliga runda bort till Kina slott. Turistsäsongen går mot sitt slut och det var ett behagligt lugn i den stora parken, endast enstaka par och familjer syntes, mest tyskar. Vädret var perfekt, lagom molnigt och 18 grader. Den enda besvikelsen idag var att Kina slottscafé inte var öppet, planen var att vi skulle fika där, men caféet har öppet endast under helger nu. Vår reservplan var Café Karamellan vid Drottningholms slott, där jag drack mitt kaffe och Lexus fick sitt favoritgodis.

 

 

 
 Den här bilden på ''originalet''  av sommarblomskompositionen är från 2019 i Rosendals slottspark
 
Lexus trivs i kungens slottsparker.
 
 Kina slottscafé som tyvärr var stängt vid Lexus och mitt besök.
 
 
 
 
 
 
25 augusti - onsdag
 
 
Förhöst vid Brommas stränder
 
Ljung...då är det väl höst?
 
 Lite blöt i skägget, spanar lillkillen på vår favoritstig.
 
 
 
 
 
 
26 augusti - torsdag
 
 
Rosendals slottspark
 
 
 
 
 
Växterna i Rosendals slottspark
 
 

Antirrhinum majus ’Rocket Bronze’  - Lejongap

Coleus (Plectranthus) ’Copa Copper’ - Palettblad

Coleus (Plectranthus) ‘Sunfighter Campfire’ - Palettblad

Cosmos atrosanguineus - Chokladskära

Dahlia Luberga Dark Orange

Digitalis x valinii illumination-serien ’Flame’ - Fingeborgsblomma

Nicotiana langsdorffii ’Bronze Queen’ - Klocktobak

Ophiopogon planiscapus – Mörkt ormskägg

Pennisetum setaceum ’Rubrum’  - Rött fjäderborstgräs

Rudbeckia ’Sahara’

Salvia ’Big Blue’

Salvia farinacea ’Evolution Violet’

Salvia ’Amestad’

Salvia patens ’Panama Blue´

Verbena bonariensis - Jätteverbena

Zinnia elegans ’Queeny Lime Orange’

 

 

 
Zinnia elegans ’Queeny Lime Orange’
 
 

 

September och hösten närmar sig och det blir allt svårare att få den här bloggen att fortsätta blomma. Det gäller att leta rätt på de platser där sommarblommorna fortfarande bjuder på någon prakt och efter morgonens funderande vart dagens fotoutflykt skulle gå, kom jag fram till att det egentligen bara finns ett ställe att åka till.

 

Stockholms stads cerise/rosa sommarblommor i urnor och planteringar i år faller mig inte i smaken, men däremot i Kungsträdgården finns som jag tidigare visat, fantastiskt fina sommarblommor i planteringarna vid Jakobs kyrka. Runt Berzeliusstatyn i Berzelii park är det oftast väldigt fint och på Mariatorget, men inte just i år tycker jag och sedan kan det ju faktiskt finnas platser i stan som jag inte har koll på…

 

 Vad jag med säkerhet vet är att på Södra Djurgården blommar det nästan lika fantastiskt som under tidigare år, det är endast några få platser där man dragit in på blommorna. Så om man vill njuta av blomsterprakt långt in i hösten, så är Lusthusportens park med sina färgrabatter, planteringen som kallas ’’Långkorven’’ vid Hazeliusporten, Rosendals slottspark och Rosendalsterrassen några säkra kort. Även Rosendals trädgård och Prins Eugens Waldemarsudde brukar såklart bjuda på blomsterfest, men i år tycker jag att festen är lite blygsammare. Nu i Coronatider måste man såklart förstå att det inte är som vanligt ens i trädgårdar.

 

Det regnade egentligen hela den här dagen, men med några stunder av uppehåll och då passade jag på att fota Djurgårdsförvaltningens planteringar och favoriterna för mig i år är  ’’Långkorven’’  vid Hazeliusporten och Rosendals slottspark. Det är ju egentligen nu som sommarblomsplanteringar är som vackrast, när de olika sorterna har fått växa till sig ordentligt. Växterna i planteringarna har en härlig höjd på grund av bra växtbäddar och ’’Långkorvens’’  färgprakt gör mig alltid glad. I Rosendals slottspark är i år blommorna någon mer dämpade i färg än de brukar vara, men just nu när hösten närmar sig passar det perfekt med dessa lugna, behagligt vackra färger och blommorna väver sig samman som till de vackraste sensommar-förhöst-buketter.

 

Regnet ökade och jag gick till Rosendals café i växthusen. Det var skönt att sitta där inne i värmen när regnet föll utanför. Tänker att jag har ett ganska bekvämt ’’friherreliv’’ och mina nästan 50 år som trädgårdsarbetare känns mycket avlägsna.

 

 
 
Rosendalsterrassen
 
 
 En fantastisk plantering där Titonian är på väg mot himlen...
 
 
 
Lusthusportens park
 
 
 Den mycket vackra blå planteringen i Lusthusportens park.
 
 
 
Planteringen ''Långkorven''  vid Skansens norra entré
 
 
 Underbara Långkorven!
 
 
 
 
Så länge det regnar, sitter jag inne på Rosendals café
 
 
Så länge det regnar, stannar jag under mitt paraply. Staketdruvan Zilga hade jag i Engsholms slottspark en gång i tiden. Undrar om den finns kvar...
 
 Skön fikastund när regnet smattrade mot glasrutorna i växthuset. Sparvarna flög ut och in och jagade brödsmulor. Av min goda bulle blev det inte en enda smula kvar!
 
 
 
 
 
27 augusti - fredag
 
 
Götheborg i Stockholm
 
 
 
 
Ostindiefararen Götheborg gästar Stockholm. Det kallas replikfartyg när ett fartyg från förr återskapas. Originalet byggdes och sjösattes 1738 i Stockholm. Fartyget hann göra tre resor till Kina innan det förliste, genom att gå på grund under inseglingen till Göteborg. Fartyget började återbyggas 1995 och sjösattes i Göteborg 2003. 
 
2005 startade Götheborg en resa till Kina som tog 20 månader fram och tillbaka. Ännu en resa till Kina planeras under 2022. 
 
Vacker är hon och jag gick ut till Skeppsholmen för att ta mina bilder in mot Gamla Stan. Götheborg passade bra tillsammans med Skeppsbrons 1600-tals hus och Tyska kyrkan. Jag försökte föreställa mig om fartyget skulle besökt Stockholm under 1700-talet och man skulle då slippa höra biltrafik och slippa se dagens Slussen som ser ut som ett helvete, både nu under ombyggnaden och säkert även som färdigställt. Jag tror att jag skulle ha passat bättre i 1700-talet.
 
 
 
Fika gjorde jag på Café Nova - Järntorget.
 
 Det grävs ganska mycket i Stockholm. Mariaberget på Söder i bakgrunden.
 
 
 
 
 
29 augusti - söndag
 
 
Söndagspromenad i Vasastan
 
 
Den 7 meter höga kulpturen Carota på Vanadisplan, av fantastiska Jaume Plensa.
 
Norra tornen ser jag från mitt fönster hemma. 120 respektive 104 meter höga är de ett nytt landmärke i Stockholm. Var man än befinner sig så syns de. Tänk om de ändå hade fått en annan fasadfärg...
 
De två mäktiga almarna på var sida om Gustav Vasa kyrka på Odenplan, dör tyvärr nu av almsjukan.
 
Enkehusparken på Norrtullsgatan.
 
Det är inte ofta man ser permanent planterade hibiskusar i Stockholm, den här hittade jag på Vikingagatan.
 
 Fika gjorde jag på fina Café Systrarna Andersson på Karlbergsvägen 45, där de fem mycket vackra gula magnoliorna blommar så vackert i maj.
 
 
 
Vecka 34 för 2 år sedan, Älskad och sedd - se här!
 
Vecka 34 för 3 år sedan, Porträttfotografering- se här!
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Enormt vackra färger på blommorna, naturen är underbar. Men du, om du levde på 1700-talet då kunde inte vi få del av dina vackra bilder och fina ord! Din blogg är veckans pepp.

2021-08-31 @ 08:24:19
Postat av: Hasse

Jag tänkte inte på det Liza...

2021-09-01 @ 08:45:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0