Site Meter

Vecka 26, 2021 - Stockholms gröna fikarum

 
 
28 juni - måndag
 
 
 Andrégatan i Djurgårdsstaden
 
 
Det är rosornas tid nu och vi började veckan med att besöka Andrégatan i Djurgårdsstaden, för att se alla vackra rosor som blommade på det gamla trähusets kullerstensbelagda gård. På 1980-90-talet skötte vårt familjeföretag Norrtälje trädgårdsservice den här gården och jag har beundrat rosorna sedan dess.
 
 
 
 
 
 
29 juni - tisdag
 
 
Hagaparken
 
 
Pelouse är franska och betyder gräsmatta eller gräsplan. Stora Pelousen i Hagaparken är en del av den stora engelska parken som anlades här på 1780-talet. Gustav III lät arkitekten Fredrik Magnus Piper få uppdraget att rita parken. Pelousen här har en yta av 60 000 kvadratmeter.
 
Lillkillen och jag fikade i skuggan på mysiga konditori Vasaslätten.
 
Gustav III:s paviljong dyker plötsligt upp i gröskan.
 
 Jag tycker mycket om att vandra på den slingrande stigen längs Brunnsviken i Hagaparken och på den nedre bilden växer johannesört vid strandkanten. Vi gick stigen från caféet fram till Gustav III:s paviljong.
 
 
 
 
 
 
30 juni - onsdag
 
 
Vinterviken
 
 
Vintervikens trädgårdscafé innehåller många vackra fikarum. Lexus och jag valde ett litet mysigt grönt rum.
 
Vi vandrade genom de prunkande kolonilotterna.
 
Hässleklockor vid Vintervikens badstrand. Från restaurang Winterviken bort till badstranden har det planterats mängder av träd och även syrenhäckar invid husen. 
 
 
 
Rosendals slott
 
 
 Sommarblomsplanteringarna vid Rosendals slott har en bit kvar till den tänkta prakten. Bland annat kommer daggsalvian att blomma mer och lejongapen hade ännu inte slagit ut ordentligt. Trots det syns det redan nu att det blir vackert. Se tidigare år från slottsparkens sommarblommor här!
 
 
 
Rosendalsterrassen
 
 
 En härlig färgprakt från sommarblommorna som gör sig fint mot blommande schersminer vid dammen på Rosendalsterrassen.
 
 
 
 
 
1 juli - torsdag
 
 
 
Kerstins rosäng på Långholmen
 
 
 Nu är bästa tiden att njuta av Kerstins vilda rosäng på Långholmen. Hon brukar ofta vara här och det är alltid lika trevligt att prata med henne en stund. Tyvärr fanns hon inte på plats den här dagen, men jag kommer såklart snart återvända till hennes lilla paradis.
 
 
 
 
 
Stora Henriksvik
 
 
Trädgårdsfika på Stora Henriksvik och idag njöt jag av en kanske inte så snygg, men god morotskaka.
 
 Nu doftar jag allt vad jag kan på scherminerna. Nästa vecka blommar de över.
 
 
 
 
 
 
3 juli - lördag
 
 
Bergianska trädgården
 
 
 
 
 
 
4 juli - söndag
 
 
Morgonvandring runt Kungsholmen
 
 
Rosor vid Karlbergs-Bro koloniförening.
 
 

Strax efter fem på morgonen startade jag min vandring med hyfsat raska steg runt Kungsholmen. Vid Kristinebergs badklippor där jag började, såg jag inte en människa men spår av lördagskvällen och nattens fester syntes tydligt och måsarna kalasade vid överfulla papperskorgar.

 

Nere på Hornsbergs strand satt några par tätt omslingrade och tyckte nog att morgonsolen störde. Jag minns känslan från när jag var ung och själv satt sådär och tyckte att den nya dagen jagade bort nattens magi.

 

Borta vid Karlbergs slott festade fortfarande ett gäng unga män och gav ifrån sig de sedvanliga grabbvrålen som hördes över hela Karlbergssjön. Men trots det var det en ljuvlig sommarmorgon. Att vandra så här tidigt får mig att må mycket bra. Temperaturen är lagom, det är nästan tomt på folk och stadens ljud har ännu inte blivit så störande, förutom grabbvrålen vid Karlbergs slott då.

 

Jag hade tänkt lyssna på några sommarprat under vandringen, men jag hittade tyvärr inte hörlurarna hemma. Istället fick jag gå och tänka över mitt eget liv i stället, vilket ju egentligen är mycket mer intressant än sommarprat från alla möjliga och omöjliga kändisar och halvkändisar. Det brukar vara ganska deprimerande lyssning, men jag gillade Niklas Strömstedts program.

 

Under den en mil långa vandringen tog jag vattenpauser då och då på favoritbryggor, för att klara av värmen som på slutet vid Fredhällsklipporna började märkas allt mer.

 

I morgon hämtar jag Lexus igen och då blir vandringarna många, men inte så här långa.

 

 
 
Sedvanligt foto på bryggan vid Karlsbergssjön.
 
Stadshusbron. Det var länge sedan jag tyckte om stans sommarblommor faktiskt.
 
Nu är det klart att 1800-talshuset annexet vid Smedsudden ska bli restaurang eller café. Renoveringen av byggnaden som stått tom sedan 2016, börjar redan i år. En vacker och annorlunda utsikt in mot stan och Västerbron!
 
 
 Min by i Traneberg/Bromma. Bilden tagen från Kristineberg på Kungsholmen.
 
 
 
Dotterns balkong
 
 
 Den gamla trädgårdsmästaren tycker om dotterns val av sommarblommor! 
 
 
 
Vecka 26 för 2 år sedan, Tid för schersminer, rosor och pioner - se här!
 
Vecka 26 för 3 år sedan, Amalfikusten och Capri- se här!
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Liza

Schersminer utan doft är inte så kul, okej de är vackra men man känner sig lurad på konfekten. Jag går också väldigt tidigt, för det mesta före 05.00 och då kan jag njuta av alla radhusblommor utan att någon undrar vad jag snokar efter. Dina fikastunder är underbara. När vi fått vår andra spruta ska vi också ut och fika.

2021-07-04 @ 14:14:34
Postat av: Hasse

Under 60- och 70-talet såldes mängder av schersminer utan doft, men köper man schersminer idag så behöver man inte oroa sig - alla doftar! Lycka till med fikastunder framvöer Liza!

2021-07-05 @ 07:54:41
Postat av: Johan

Tack för denna sympatiska blogg, alltid givande att läsa!

2021-07-06 @ 21:33:56
Postat av: Hasse

Roligt att höra Johan! Beröm stärker och får mig att fortsätta spana i gröna rum!

2021-07-07 @ 10:09:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0