Site Meter

Vecka 27, 2021 - Högsommar i huvudstaden

 
Mitt i matchen mellan Danmark och England, tittade jag ut och såg detta skådespel. 
 
 
 
 
 
5 juli - måndag
 
 
Förra veckan visade jag en bild av rosorna på Andrégatan i Djurgårdsstaden, det blev en även den här veckan! Ett öppet fönster gör det möjligt att vakna till doften av rosor.
 
 
 Vippspirea är kanske inte en av de vackraste buskarna, men jag älskar dessa senblommande prydnadsbuskar som vi kan njuta av när de flesta andra buskar och träd blommat färdigt för länge sedan. Den här busken som blommar i juli med krämvita blommor har en annan mycket viktig egenskap, nämnligen att den älskas av fjärilar, humlor och bin. Det fullständigt brummar om växten när man kommer nära.
 
Vippspirean är inte så vanlig, faktum är att det här exemplaret som finns på Blockhusudden, är den enda jag sett i Stockholm. Självklart måste det finnas fler och jag tycker verkligen att vi ska använda den mycket på grund av att den lockar till sig så många viktiga insekter i dessa tider då både fjärilar och bin minskar i antal.
 
 
 
 
Åkeshovs slott och Judarn 
 
 
Det här är lurviga hundars fiende i växtvärlden, som sätter sig i pälsen och ser det som ett bra sätt att sprida sina frön. Jag minns en gång när jag missat att kolla Lexus ben efter en vandring och han slet bort en kardborre från benet och valde att äta upp den, vilken innebar att växtens krokar fastnade i halsen och det blev en mycket jobbig dag innan det lugnade sig.
 
 Vi svalkar oss lite vid Judarns strand, men bada ville ingen av oss...
 
 
 
 
 
 
6 juli - tisdag
 
 Vi vandrade vid Alviks strand.
 
 
 
 
 
7 juli - onsdag
 
 
Reimersholme
 
 
Utsikt från Reimersholme. Långholmen till vänster i bild och Södermalm till höger.
 
 Västerbron och Långholmsbron
 
 Bron till Reimersholme
 
 
 

Vaknade av att regnet vräkte ner och jag tittade på Lexus som låg nere vid mina fötter. Han låg på rygg med alla benen i luften och att gå ut i det här vädret fanns knappast i hans morgonplanering. Vi hade ju sett Spanien-Italien kvällen innan och matchen gick till förlängning och straffar, vilket gjorde att det blev sent för lillkillen som brukar vilja gå och lägga sig i sängen helst innan tio. Nu rastade jag honom vid midnatt, så det blev naturligt att bli kvar länge i sängen den här morgonen.

 

Förresten, det kändes oerhört fel att Italien gick vidare till EM-final! Spanien var det klart bästa laget och att matchen skulle avgöras på straffar var tråkigt.

 

Jag fotograferade ängen med hässleklockor utanför min bostad. Älskar platsen där det lilla koloniområdet ligger omgärdat av gamla förvildade trädgårdar. Knotiga äppelträd bildar ett lagom solgenomsläppligt tak över lotterna och marken runt om är vild och vacker. Vårfloran här är magisk och det är nästan så att jag redan längtar till våren igen.

 

I Ulf Lundells Vardagar, som är hans väldigt personliga dagböcker, läser jag ofta att sommaren inte är hans bästa tid. Om jag ska vara riktigt ärlig så håller jag med honom. Det är en enda lång väntan på att sommaren ska komma, men när den väl är här är det en oerhört kravfylld tid då alla ska vara lyckliga och umgås framför grillen, helst varje kväll. Man ska resa till landet, helst till skärgården och jag ångrar vekligen att jag en gång sålde mitt sommarhus på Rådmansö. Idag är den enklaste lilla sommarstuga löjligt dyr i Stockholms län.

 

De höga temperturena på 30 grader är jobbiga för både mig och Lexus. Så att våren och hösten är min bästa tid. Men visst står jag ut med att äta frukost på balkongen på morgnarna och gå i shorts och t-shirt varje dag!

 

På dagen vandrade vi runt Reimersholme i duggregn, det var fortfarande varmt men ändå lättare att andas efter morgonens regn. I början av veckan steg temperaturen aningen för mycket för Lexus och mig och vi vistades mycket framför fläkten.

 

Den här holmen är egentligen ingen favoritplats för mig, men det är en fin utsikt under vandringen, speciellt när man har Långholmen på andra sidan kanalen. Vi trivdes gott och jag ville dra ut på dagen eftersom jag skulle lämna honom på eftermiddagen.  

 

 
 
Äng av hässleklockor hemmavid
 
 
Precis utanför min bostad finns gamla trädgårdar som förvildats och även ett litet koloniområde som är omgivet av vild och vacker natur. Just nu blommar en hel liten äng med hässleklockor, på en mycket större yta än vad bilden visar.
 
 
 
 
 
 
 
 
8 juli - torsdag
 
 
Frukost på Långholmen
 
 
Vi hade planerat att ta vår frukost på favoritbryggan här vid Pålsundet, kompis Åsa och jag. Men på andra sidan kanalen fanns en hel armé av trimmerförare denna tidiga morgon och det var ett fruktansvärt oväsen. Bildens lugn ljuger alltså! Så vi gick till hennes kolonilott på andra sidan Långholmen i stället. Där var det stilla och vi hade en fin stund bland blommor och grönsaker...
 
 Kaffe, mackor, smoothie och prat om livet gjorde det här till en fin morgon. Ok det var jag som sa att vi skulle se glada ut när jag ställde in kamerans självutlösare. Kanske att det blev i gladaste laget...
 
 
 
Stockrosor i Djurgårdsstaden
 
 
 
 
Långkorven
 
Långkorven kallar Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare den här långa böjda planteringen vid Skansens norra entré. Den är oftast mycket vacker och i år tror jag att den blir något alldeles extra. 2015 0ch 2016 var två andra år då blomsterprakten var helt fantastisk -  se här!
 
På Facbook fick jag en kommentar att den äldsta delen av Dianavägen i Hjorthagen har sedan 1940-talet också kallas för Långkorven, även bostadsrättsföreningen där heter så!
 
 
 
 
Skansen
 
 
Skogaholms herrgårds köksträdgård
 
 
 Jag älskar den här platsen, vyn som är omslagbild på både bloggen och Stockholms gröna rums Facebooksida. Idag dansade skuggorna under fruktträden.
 
 
 
Skånegården
 
 
 
 
 
Café Petissan
 
 
 
 
Mysiga Café Petissan som en gång var en flygel till byggnaden Spökslottet på Drottinggatan vid Observatorielunden, hette från början Petit Café och fick sedan smeknamnet Petissan. Byggnaden flyttades till Skansen redan 1907, men placerades då vid Solliden. Sin nuvarande plats fick Petissan 1931, som en del i stadskvarteren. Kaffet och kanelbullen idag smakade riktigt bra! 
 
 
 
 
 
 
9 juli - fredag
 
 
Södermalm
 
 
Den här vyn från Centralbron över Mariaberget på Söder, tillhör nog en av de mest fotograferade av Stockholmsfotografer på sociala medier.
 
Öbergska gården
 
 Frukostkvinnan på balkongen.
 
 
 

Det är inte så ofta jag besöker Stockholms innerstad nu för tiden och då menar jag Norrmalm och City. Jag dras i stället oftast till Djurgården, Långholmen, Kungsholmens stränder och delar av Södermalm när jag vill fotografera gröna och blommande rum i huvudstaden. Men idag travade jag runt en stund i de mer centrala delarna av stan.

 

Nu började jag trots allt min stadsvandring på Södermalm den här gången också, men det blev en kort promenad förbi den fantastiska Öbergska gården vid Torkel Knutssongatan, som jag aldrig kan se mig mätt på. Den stora asken vid grinden böjer sina grova grenar som ett valv in till den grönskande gården med det gamla vackra huset, som är en rest av tidiga 1800-talets största klädesfabrik i Stockholm.

 

Jag fortsatt ner till Mariatorget för att se planteringarna med sommarblommor.  De gick de i ganska tråkiga rosa nyanser tycker jag, så som det ser ut över hela stan i år. Nästa år hoppas jag på blått-lila-grått-vitt, eller i varje fall någon komposition där färgerna skulle kunna bilda harmoni. Det är länge sedan nu tycker jag. Jag vet mycket väl att harmoniska kompositioner kan bli tråkiga i längden, att något bör sticka ut och fånga ens intresse, men nu börjar det snart kännas som om det skulle vara vågat och udda med harmoni.

 

Ett kort besök på Mosebacke torg innan jag klättrade ner till Gamla Stan. Sommarblomsurnorna kändes lika ointressanta där som planteringarna på Mariatorget, det enda som fick mig att reagera på torget, var när en kvinna kom ut på sin balkong med frukosten, på översta våningen i huset som ligger intill Södra Teatern. Det såg trevligt ut och jag kan tänka mig att hon hade en fantastisk utsikt från sin frukostplats, över torget och säkert ut mot Stockholms vatten.

 

Nu för tiden tar man sig mellan de historiska delarna, Södermalm och Gamla Stan, över en motorvägsbro av guld och jag kommer aldrig att förstå denna svulstiga och groteska lösning. Men det är ju fortfarande så att staden planeras för biltrafik, på samma sätt som under Norrmalmsregleringen på 50-, 60- och 70-talet, då hela city förvandlades till en kall och själlös plats i vår annars så vackra stad.

 

Många från övriga delar av landet, blir förvånade när jag lägger ut mina bilder från Stockholms parker och trädgårdar och de har svårt att tro att bilderna är tagen i den stora stökiga staden. Oftast beror det på att de endast besöker city vid sina Stockholmsbesök och kanske även Vasamuseet och Grönan. Så ni utifrån landet som ska besöka Stockholm – titta i min blogg, där finns massor av tips på vackra platser.

 

Det var lugnt och stilla i Gamla Stan när jag sakta vandrade i medeltidsgränderna den här förmiddagen och vid Järntorget stod som vanligt Evert Taube framför Tessins Södra Bancohus. Det brukar alltid vara någon som fotograferas bredvid Taube-statyn som restes 1985, men idag var det tomt, så jag tänkte att det var min tur att få hänga lite med Evert. Jag fortsatte sedan förbi restaurang Den gyllne freden på Österlånggatan bara några hundra meter från statyn på Evert. Det var hans stamställe och där ´´drack´´ även andra stora vissångare som Olle Adolphson, Fred Åkerström och Cornelis.

 

 

Visst hade det varit mysigt att sitta en stund på uteserveringen vid Café Under Kastanjen på Brända tomten, men jag kan ju inte fika ute varje dag bara för att jag är färdigvaccinerad! Att fika i Stockholm är inte direkt billigt, så idag hade jag tagit med mig kaffe och mackor hemifrån och jag tog fikapaus i Strömparterrens vackra trädgård. Där satt jag länge på en trappa den här lite mulna dagen, då ljuset ändå letade sig ner genom de ganska tunna molnen. Ett mispelträd hade planterats och det måste vara det enda i Stockholm, utanför Bergianska trädgården. Det här lilla trädet kommer jag att följa med intresse.

 

En man stod och fiskade och hade det stora konstverket föreställande en strömming av plast framför sig. Det är konstnären Thomas Nordström som vill väcka frågan om klimatet och den hotade strömmingen i Östersjön.

 

Det blev ett besök i Kungsträdgården och i Berzelii park också innan jag vandrade tillbaka från Riddarholmen och över Centralbron till Södermalm och Södermälarstrand där jag parkerat bilen.

 

 

Nu laddar jag för finalen i Copa America i natt klockan 2, då Brasilien möter Argentina. Nu hoppas jag att Messis Argentina kan vinna den prestigefyllda kampen.

 

 
 
 
 
Järntorget i Gamla Stan
 
 
Hasse och Evert!
 
 
 
 
Strömpareterren
 
 
 Ett mycket fint mispelträd har planterats här på Strömparterren.
 
 
 
 
Norrmalm
 
 
Kaskadpelargoner vid Gustav Adolfs torg.
 
Jakobs kyrka vid Kungsträdgården
 
Drickfontän i Kungsan med Kungliga Slottet i bakgrunden.
 
 Bokhäckarna på Helgeandsholmen.
 
 
 
 
 
10 juli - lördag
 
 
 
Rosor i Tessinparken
 
  
 
 

2010 planterades 4000 nya rosor i Tessinparken, i juni samma år invigdes de nya planteringarna av Sveriges främsta rosenexpert Lars-Åke Gustavsson. 

 

De rosor som fanns här tidigare togs bort och innan de nya rosorna planterades schaktade man bort den gamla jorden, dränerade och tillsatte ny jord. Planteringarna har nu också breddats och på så vis har man kunnat komponera med rosorna på ett helt annat sätt än tidigare. Planteringsavståndet är 40 cm för de flesta rosorna och de sitter i sex rader i planteringarna. 

Min dotter bor i närheten av den här vackra parken, så jag vistas här då och då, ibland vid caféet och ibland i skuggan av någon av de 150 hästkastanjerna som inhägnar parken. Planteringarna var rensade och fina idag!

 

 
Tessinparkens mysiga café
 
 
 
 
 
 
 
 
11 juli - söndag
 
 
Klockan var 02.00 på natten då jag gick upp för att se finalen i Copa America mellan Brasilien och Argentina. Jag öppnade balkongdörren och koltrastarna sjöng så starkt i den ljusa sommarnatten. Matchen bjöd inte på något skönspel, utan var mer ett fotbollskrig och jag somnade igen vid 04.00, glad att Messi fick vinna titeln med sitt Argentina!
 
 
 
 
 
Vecka 27 för 2 år sedan, Nu är det juli igen - se här!
 
Vecka 27 för 3 år sedan, I Roslagens famn- se här!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Det är lörorikt att läsa din blogg. Många blommor har jag hört talas om men aldrig sett, som Vippspirean, vilken underbar växt! Lika underbart är det att se alla rosor i Tessinparken.

2021-07-12 @ 06:56:14
Postat av: Hasse

I morse såg jag att vippspirean redan håller på att blomma över, så det är ingen långblommare. Tessinparkens rosor däremot blommar hela sommaren. Ha det gott Liza.

2021-07-12 @ 12:27:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0