Site Meter

Trädgårdsmöten - 14 år med bloggen

 I juni 2015 fyllde min blogg 10 år och jag har börjat blicka tillbaka och funderat lite hur bloggen har förändrat mig som människa. Före 2005 var jag en ganska osocial och tillbakadragen person och även om jag än idag kan vara något av en ensamvarg i perioder, så tycker jag nu för tiden om att träffa både nya och gamla vänner.
 
Jag skrev ett blogginlägg 2010 som hette ´´Sitta framför datorn´´ då det fanns de som tyckte att jag tillbringade mycket tid tillsammans med min blogg. Svaret från mig blev då att bloggen har fått mig att se många nya platser runt om i Sverige och Europa. Ibland blir även jag tveksam till hela Internet och vad som händer på webben, men i det här fallet har det inneburit att jag träffat många fantastiska människor. Nu blickar jag tillbaka och minns alla härliga möten. OBS - jag har endast använt bilder som redan finns på bloggen. 
 
Jag uppdaterar den här sidan lite då och så!
 
 
 Hannu Sarenström och Viveka Ljungström
 
 
Det finns ingen tanke på ordningen av bilderna i det här blogginlägget, men eftersom det är Hannus födelsedag i skrivande stund, så startar jag med honom och med Viveka Ljungström, chefredaktör på Allt om Trädgård som gjorde det möjligt för mig att skriva min bok. Viveka blev min förläggare till boken om Stockholms gröna rum. 
 
Om Hannu finns det mycket att säga. När jag såg honom på TV under Gunnels ´´Gröna rum´´ på 90-talet, for han vilt omkring med en handkamera och filmade blommor och pratade fort i sin trädgård på Kinnekulle. Jag satt där framför TV:n och bara stirrade och tänkte ´´vad är det som händer?´´ Så här har trädgård aldrig tidigare presenterats i TV. Ska det vara så här? Javisst! Precis så här ska det vara! För hur skulle trädgårds-Sverige se ut utan Hannu idag? Han sätter färg på branschen och har med all säkerhet hjälpt till att öka trädgårdsintresset här i landet. Trädgårdsinspiratör, författare, fotograf, matlagare, TV-personlighet och magiker, skriver Norstedt när de presenterar sin författare. Passande tycker jag. Hannu är grymt duktig och har en fantastisk vacker trädgård där stora perennplanteringar får växterna att väva samman till något som liknar blomsterängar. Exakt i min smak! Jag träffar Hannu några gånger om året, ibland när jag besöker Kinnekulle och ibland på något trädgårdsmässa och jag hoppas vi snart ses igen! Se här när det var sommarkalas 2011! På sommarkalaset träffade jag också Thomas och Marie Lithén. Marie som bland annat är krögare på restaurang bistroligiskt i Åre, grafisk formgivare och allmänt trädgårdskunnig. Nu mer bor Hannu på en vacker gård på Langeland i Danmark 
 
Viveka träffade jag första gången när Allt om Trädgård besökte Engsholms slott för en dagkonferens 2010, då Lena Israelsson föreläste i slottet. Viveka hade precis klivit över från redaktionschef till chefredaktör och jag vandrade runt med den trevliga redaktionen i parken. Det har blivit några små samarbeten med tidningen genom åren och efter en vintervandring runt Årstaviken med Viveka i början av 2012 så började tankarna gro, att jag skulle skriva en bok för AoT/Norstedts. Här ett gästblogginlägg av Viveka från vintervandringen. Vi hade några spännande möten där på Sveavägen och snart var plåtandet och skrivandet för boken igång. Viveka är en mycket duktig trädgårdsskribent och för att låna ett ord från Hannus beskrivning - trädgårdsinspiratör! Det har hänt mycket med tidningen sedan hon tog över rodret, bland annat anordnas trädgårdsresor runt om i världen och tidningen kommer alltid att finnas här hemma hos mig! Just nu i vår har även Vivekas och Karin Janriks bok kommit - ´´Trädgårdsform - vackrare trädgård med arkitektens verktyg´´.
 
Viveka har nu slutat på Allt om Trädgård och är idag chefredaktör och ansvarig utgivare förtidskriften Forskning & Framsteg. 
 
Det är omöjligt att få med alla som jag mött genom åren, vissa har jag inga bilder på och andra vill inte vara med på bild. Men ni finns alla där någonstans i minnenas sorl. Miras Mirakel, bloggaren som skriver så fantastiskt bra och har så intressanta inlägg och som använder kameran som det proffs hon är. Maria hjälpte mig när jag köpte min första systemkamera. Mariana och Börje som jag mötte första gången under Italienresan 2007 och som har en fantastisk trädgård i Österhaninge. Underbara Sanna och Stefan Åhs som lät mig låna deras vackra hus på Kinnekulle, då jag skrev boken 2012. Ulf Gråberg med sin barock-kolonilott i Tanto som fått ett dubbeluppslag i min bok av sin grymt vackra lilla trädgård. Jag brukar handla växter av Ulf som jobbar (jobbade) på Zetas trädgård. Ramona som följt mig på blogg och Facebook länge och som var den första som jag signerade boken åt. Lasse Krantz som jag träffar ibland på mässor och som i mitten av 80-talet var med att skapa det nya Rosendals trädgård på Djurgården och som nu även gjort Ockelbo till en trädgårdsmetropol genom Wij Trädgårdar. Rosendals före detta trädgårdsmästare Antoine Bertholin som jag hade ett fint möte med 2012, han finns från och med i år i Tyresö slottspark.
 
Duktiga trädgårdsmästare hos Green Landscaping AB, Petra M Richter har jag träffat några gånger. Hon kommer från och med 2016 att jobba med Stockholms centrala trädgårdar. Annika Christensen som skriver ´´Annikas dagbok´´ i Allt om Trädgård och som är en duktig fotograf. Söderkompisen Åsa Nordenskiöld med sin fina balkongodling. Calle Falkebo uppe i Luleå som skickade ner spännande brugmansia till mig och som är en grym trädgårdsfotograf. Han fixade även till bloggens nya header. Min barndomskompis Kalle i Grisslehamn som hittade min blogg 2008 och på så vis kunde vi träffa varandra igen efter 42 år. Rina som är från landets västra del, men som älskar vår huvudstad. Thomas som visar så vackra bilder i sin blogg så att man tappar andan, se här! Birgitta Palm Andersson med sin blogg Lilla B, som funnits med här på bloggen sedan början, men som jag tyvärr ännu inte träffat. Vår kända och duktiga trädgårdsprofil Gunnel Carlson som jag träffat några gånger och vid ett tillfälle undrade jag om hon tagit illa upp för att jag använt namnet på hennes program som gick i TV i nästan 10 år - när titeln på min bok blev ´´Stockholms gröna rum´´. Hon hade inte tagit illa upp! Sedan Katarina Nordlander slutade som trädgårdsmästare på Rosendal (hon jobbar nu på Drottningholm) så känner jag ingen där ute längre, Tintin Jersild som är Rosendals VD har jag endast haft kontakt med i skrift - hoppas på ett möte i sommar! (Det belv ett möte 2018)
 
Min kära dotter och jag har som tradition att åka på en fotbollsresa varje vår och då blir det även trädgårdsbesök, så hon har hängt med i många trädgårdar ute i Europa och hon har ett mycket fint fotoöga. Min syster Ingmarie har också vandrat i trädgårdar med mig och jag skulle kunna räkna upp mängder av vänliga, spännande och duktiga personer som jag haft kontakt med via blogg och Facebook och jag har säkert glömt att namnge någon av de jag mött där ute i trädgårdarna. Självklart har genom åren Ellinor, Katarina och Ingela betytt oerhört mycket för mig under alla vandringar i trädgårdar och i naturen. Ingela som har en förmåga att se det lilla, som att studera blommorna underifrån, eller att se skönheten i en mossbelagd sten. Jag hoppas att jag även i framtiden få möjlighet att träffa både gamla och nya trädgårdskompisar.
 
Självklart tillhör mailväxlingen med världsberömda trädgårdsdesignern Piet Oudolf något som jag sent kommer att glömma. En vinterdag 2012 fick jag det här mailet:
 
Dear Hasse,
This week I met Stefan Mattson in Sweden. He was showing your blog. I'm glad you like the garden and the pictures you made. Is it possible to get some pictures for the 2012 website were I want to use them for. I will put your name in the photographers list.
attached a plan of Skarholmen.
Best regards,
Piet.
 
 
...och självklart fick han mina bilder till sin hemsida!
 
 
Under Allt om Trädgårds 20-årsfest på Slottsträdgården Ulriksdal, signerade Hannu Sarenström, André Strömstedt och jag våra böcker och på bilden diskuterar Peter Englander och jag italienska trädgårdar. En gång i tiden retade jag mig lite på Andrés gör-det-självinlägg i AoT, där han ständigt log brett och såg så där snygg och överlycklig ut. Nu för tiden när jag träffat honom ett antal gånger, har jag insett vilken fantastisk person han är och att jag tidigare bara var avundsjuk. Han är trevlig och oerhört duktig trädgårdsmänniska! Och ja, jag har bett om ursäkt för det där blogginlägget en gång i tiden, där jag avundsjukt och lite bittert skrev om Andrés leenden...! På bilden syns även den alltid lika vänliga Jessica Hansson som då jobbade på AoT. Här träffade jag också duktiga bild- och formgivare Iann Eklund Tinbäck.  
 
 Ett telefonsamtal 2012! -Hej det är Peter Englander, kan vi komma till din slottspark och göra ett pausinslag för TV-programmet Trädgårdstoppen? Visst, sa jag! TV-teamet kom ut till Engsholm strax före midsommar när jag i regnet höll på att klippa ner perenner i min Drömhörna och vi filmade några timmar. Peter är expert på Medelhavsträdgårdar, ritar trädgårdar, bygger växthus och orangerier, är programledare i TV, skriver böcker och jobbar vidare med vackra Apotekarens trädgård i Simrishamn. Den trädgården är ett litet mästerverk och det var Peter som renoverade den och har skapat ett eget paradis mitt i den lilla staden vid havet. Vi träffas då och då och om jag är en ganska lugn person så är Peter precis tvärtom! Man kan nästan ta på den energi som han utstrålar och han skulle nog kunna dra igång vilket trädgårdsprojekt som helst känns det som. Vi ses i Stockholm i sommar Peter!
 
Marina Rydberg hörde jag först på radio, då hon var trädgårdsexpert i Radio Stockholm under en tid. 2011 kom vi att mötas på Prins Eugens Waldemarsudde där hon är trädgårdsmästare och det är alltid lika kul att stanna och prata en stund under mina Djurgårdsvandringar. Waldemarsudde ligger på en av Stockholms vackraste platser och det är en fröjd att besöka den välskötta och vackra trädgården. Det inte Marina vet om sommarblommor är nog inte värt att veta. Hon kan väldigt mycket annat också och nu kan hon även titulera sig som författare sedan boken ´´Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde´´ som är en mycket intressant och fin bok som jag nog ska läsa för andra gången nu inför kommande sommar. Marina håller även intressanta föreläsningar i trädgården om hur vi ska bete oss med det som växer. Marina cyklar från Södermalm till jobbet på Djurgården och jag är ganska avundsjuk på den arbetsresan! Vi ses snart Marina när jag börjar mina Djurgårdsvandringar! Se ett möte här!
 
I början av september 2017 besökte jag Prins Eugens Waldemarsudde och träffade då trevliga kompisarna Christer Johansson, floristen Kristina Öhman och trädgårdsmästaren Marina Rydberg.
 
Växtexperten Folke Mattsson gav tips när Engsholms slotts planteringar vid hotellet anlades i slutet av 80-talet, långt innan jag började i parken och det finns fortfarande spår av hans idéer. När jag började på Engholms slott 1998 kändes det naturligt att handla växterna till parken på Zetas trädgård, som idag drivs av Folkes dotter Victoria Skoglund och jag har handlat mycket växter genom åren i den vackra plantbutiken i Huddinge. Victoria känner nog de flesta till vid det här laget, då hon ofta syns som trädgårdsinspiratör (nu kom det där ordet igen...) i TV4. När man besöker Zetas trädgård, ser man att allt in i minsta detalj är uttänkt med god smak. Det här är ingen vanlig butik och vad jag förstår så är det Victoria som har ett så fint sinne för vackra kompositioner både när det gäller att dekorera butiken och att få hela trädgården att se vacker ut. Sedan vet jag också att den övriga personalen på Zetas är mycket duktiga! Jag träffar som hastigast Victoria på Zetas eller på någon trädgårdsmässa och snart är det dags igen att börja välja bland alla perenner i hennes vackra plantbutik!
 
Om vi håller oss kvar i Victorias familj, så var hennes mamma Gunborg Mattsson tillsammans med Nina Bergström som då jobbade på Expressen, på besök i Engsholms slottspark 2011. Nina tog bilder till ett reportage som senare kom i Expressen och Gunborg som tidigare jobbade på Zetas trädgård är mycket växtkunnig. Nina stötte jag ihop med på Stadsodlarfestivalen vid Fatbursparken i höstas och Gunborg som slutat på Zetas, håller jag Facebook-kontakt med!
 
År 1990 gick jag på trädgårdsutbildning vid Säbyholm i Uppland samtidigt som jag rehabiliterade mitt opererade knä. Jag kunde alltså inte jobba i vår familjeföretag just då. I min klass fanns en udda man som åt groddar till lunch! Det är alltid spännande med människor som sticker ut och skiljer sig från mängden och Gustav Mandelmann är verkligen en av dem. Åren gick och jag läste att Gustav och hans Marie hade köpt en gård på Österlen. 2008 besökte jag honom för första gången på deras underbart vackra plats vid Djupadal och nu senast förra året var vi där och såg hur trädgården och verksamheten hade växt. Det är verkligen ett paradis de har hittat och även om Gustav och Marie får jobba hårt, så tror jag att dom har hittat sin plats på jorden. Känner man sig lite nedstämt och låg, då ska man prata en stund med Gustav, som alltid är glad och har en otroligt positiv livssyn. Nu mer är paret superkändisar med sin TV-serie!
 
Marie Mandelmann är både trädgårdsmästare och en duktig konstnär! 
 
Det är alltid lite högtidligt och trevligt att träffa Karin Berglund. Hon är en av våra allra bästa trädgårdsboksförfattare och är lite av Sveriges trädgårdsdrottning. Jag minns ett inslag i ett TV-program då hon befann sig i den magiska trädgården Ninfa i Italien - som jag själv besökte 2007 - där hon berättade med sådan inlevelse om platsen att den för alltid sitter kvar i mitt minne. Vi har träffats några gånger på mässor och hon var även med på Allt om Trädgårds 20-årsfest hösten 2013 och när hon köpte min signerade bok, kändes det väldigt märkvärdigt. Hon känns verkligen som en god och trygg drottning i vår trädgårdsvärld! 
 
Allt om Trädgårds redaktion på besök i Engsholms slottspark 2010 och många av dessa duktiga och trevliga trädgårdproffs träffar jag ibland i vimlet. Egentligen skulle Magnus Hagstedt ha en egen presentation, men jag hittade ingen bild på honom. Han är verkligen en trevlig person att möta på trädgårdsmässorna, alltid vänlig och tillmötesgående och jag tror att han har samma passion för sina hundar som för trädgård...! På bilden finns även Viveka Ljungström, Pernilla Lindqvist, Anna G. Tufvesson och Anna Lagerman.
 
På tal om drottningar så är väl Lena Israelsson vår grönsaksdrottning! Hon har skrivit grönsaksbibeln ´´Handbok för köksträdgården´´ som kommer i nya upplagor hela tiden och jag har den framför mig i lunchrummet på jobbet varje dag. Hon har även skrivit andra mycket bra trädgårdsböcker. Första gången som jag fanns med i en tidning var efter det att Lena som frilansade på DN, intervjuade mig om min trädgårdsblogg i Bergianska trädgården 2008, se här. Lena har en härlig kolonilott i norra Tanto och vi ses då och då på trädgårdsmässor eller på skördemarknader. Vore jag bara lite mer intresserad av köksträdgårdsodling och grönsaker, så skulle jag lyssna ännu noggrannare på Lena som även är en viktig skribent vad gäller stadsodlartrenden, en trend som med all säkerhet kommer att fortsätta lång tid framöver.
 
2011 besökte jag Leif och Christina Fryle i deras vackra trädgård i Varberg. Här samlas det växter, ofta sällsynta och speciella träd, buskar och perenner, men på ett mycket vackert sätt och dammen invid huset är oerhört smakfullt och vackert anlagd. Christina är redaktör får tidningen ´´Trädgårdsamatören´´  och Fryle är även duktiga fotografer. Följer man det här strävsamma paret på Facebook så märker man att de reser mer än de flesta och då till platser där de kan se och fotografera växter i spännande och vacker natur. Nu har paret flyttat till Grekland där de byggt sig ett hus!
 
År 2007 reste jag på ett sätt som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Plötsligt befann jag mig i en grupp trädgårdsresenärer i Italien och i grupp såg vi trädgårdar som fullständigt knockade mig. Ninfa, Villa d´Este och Villa Lante var platser som jag drömt om att få se. Reseledare och ciceron var Maria ´´Titti´´ Engblom som har en fantastisk förmåga att planera, organisera och leda en grupp trädgårdsnördar. Jag kan verkligen rekommendera hennes företag Rosebud´s Tours om ni ska ut på trädgårdsresa! I augusti 2011 besökte jag Tittis och Tommys trädgård i Borlänge och jag blev djupt imponerad av det dom skapad. Här fanns mängder av rosor och clematis som växte tillsammans bildade ett vackert insynsskydd. Här finns även andra växter som smakfullt placerats innanför havet av rosor och clematis. Vi satt i lusthuset och åt en härlig lunch och nästa gång vill jag se när när rosorna blommar som mest i juli.
 
 
 
Mariana Nyman Sjöberg och Börje Sjöbergs fantastiska trädgård i Österhaninge har jag besökt några gånger och blir lika fashinerad varje gång. En underbar anläggning med mängder av spännande växter. Jag skulle gärna vilja se när alla magnolior blommar! Bilden är är från 2019.
 
Georg Grundsten är vår nya trädgårdskändis i Sverige. Jag minns när han började på Hovdala slott och med all rätt kallade sig för slottsträdgårdsmästare och med vilken entusiasm han tog sig an sin slottspark. Under förra årets Nordiska trädgårdar skapade han en utställning som kommer stanna kvar i minnet länge. Med sina rostiga bilvrak som fylldes med odlingar, stack han verkligen ut. Jag mötte honom förra året vid sina vrak och han var verkligen så trevlig som jag trodde! Ibland när jag träffar alla dessa duktiga trädgårdsmänniskor kan jag bli lite avundsjuk på den kreativitet som fullständigt flödar. För att ge exempel på män som brinner för trädgård, så platsar Georg gott tillsammans med Hannu, André Strömqvist, Bosse Rappne och Peter Englander! Det kommande uppdraget för Georg blir att i sommar skapa en idéträdgård i kungafamiljens trädgård på Solliden. 
 
Förra året blev det äntligen ett besök hos Eva och Johnny Kronvall i Skåne. Eva och jag har haft kontakt via bloggen under en lång tid och det var verkligen fint att få besöka Kronvalls i deras mycket vackra trädgård. Förutom att de med Eva som trädgårdsmästare, ha skapat denna fantastiska trädgård, så vet jag ingen som tar så proffsiga och underbart vackra fågelbilder som Eva. Det har blivit några utställningar så här långt, men jag väntar fortfarande på boken! Bilderna är något utöver de vanliga fågelbilder som man ser. Den fantastiska lunchen i växthuset, tackar jag ännu en gång för!
 
Lillebeth Nordqvist är en tidig följare av bloggen och hennes flytt från nordligare delar av landet, ner till Österlen gör vi lättare kan ses eftersom jag oftare reser söderut än norrut. Där på Österlen har hon skapat ett eget litet paradis. Trädgården är relativt nyanlagd men är redan fantastiskt vacker och jag ser på de träd och buskar som planterats att det kommer att bli ännu vackrare med tiden. På bilden syns jag, Lillebeth och Ingela.
 
Allra längst ute på östra Djurgården ligger Blockhusudden och precis vid vattnet (bara strandpromenaden skiljer tomten och vattnet) bor Cissi Adén med sina barn. Hon jobbar i Djurgårdens trädgårdar och parker åt Djurgårdsförvaltningen och har gjort så i 25 år. Det här måste vara ett av stadens vackraste lägen, med Stockholms innerskärgård utanför fönstren! Som tack för att Cissi hjälpte mig med växtlistor till mina blogginlägg om Djurgårdens planteringar, bjöd jag på fika vid Café Blockhusporten just intill, på nationaldagen 2015. Jag har även träffat hennes trevliga arbetskamrater Heidi Möller och Malin Järild..
 
 
 Kompisarna från Djurgårdsförvaltningen hälsar på mig vid Engsholms slott - Heidi Möller, Malin Järild och Cecilia Adén!
 
 Anders Westberg är trädgårdsmästare på Gröna Lund och är ansvarig för alla växter. Jag träffade honom en tidig morgon på Grönan den 11 september 2015.
 
Lennart Skalleberg har levererat sommarblommor till Djurgårdsförvaltningen i många år. Se Skalleberg Handelsträdgårds hemsida här!
 
På bilden, en av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare, Cecilia Adén - arbetsklädd, Lennart Skalleberg med fru - festklädda och Prins Eugens Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina Rydberg - klädd för cykelfärd i regnet hem till Söder. Från 50-årsfirandet av Lusthusportens park 14 september 2017.
 
Sorry för regndroppen på kameralinsen Malin, här med Tyresö slotts trädgårdsmästare Antoine Berthelin. Bilden är från firandet av Lusthusportens park som fyllde 50 år 14 september 2017. 
 
 
En av de duktiga trädgårdsmästarna som har hand om Skansens trädgårdar, är Eleonora Höög som bland annat sköter Skogaholms trädgård och Skåneträdgården. Det är fantastiska platser som jag försöker att besöka några gånger varje år!
 
Stefan Jösse Jonsson och Veronica Axelsson i sin vackra trädgård Sanda Cottage i Upplands Väsby, träffade vi i juli 2018 och de besökte även oss på Blockhusudden 2019.
 
 Rosendals trädgårds VD Tin-Tin Jersild bjöd på fika i den blommande fruktträdgården i maj 2018.
 
Katarina Nordgren är en av de bloggvänner som hängt med nästan från början av bloggen och jag har besökt henne några gånger på hennes vackra kolonilott i Eriksdalslunden vid Årstaviken. Den allra mysigaste lilla stuga och en mjukt formad blommande trädgård, kan hon stolt njuta av. Katarina skriver även kokböcker åt Slottsträdgården Ulriksdal och den senaste heter ´´Bakat från Slottsträdgården Ulriksdal´´ och i veckan var hon med i TV hos Malou!  Katarina och jag har en gemensam idol, nämligen Olle Adolphson!
 
När jag ibland kör fast då jag ska identifiera en växt så kontaktar jag alltid Lars Forslin, som bor ett vargtjut i från mig här i Bromma. Forslin sitter inne med enormt stor kunskap om trädgård och annat också för den delen. Det känns som om han kan allt! När min blogg som jag under några år hade hos Blogger, blev kapad och jag missade två års bloggande, var det han som på något märkligt sett genom RRS-flödet, räddade tillbaka all text. Helt otroligt! Lars arbetar idag som trädgårdslärare men han ritar även trädgårdar och är även en mycket duktig fotograf, vilket har resulterat i några utställningar. När jag ganska tippat ångrade trädgårdsvandringen för en pensionärsgrupp i Skansens trädgårdar i maj månad - ringde jag till Lars, som nu rycker in i stället för mig. 
 

Bosse Rappne har jag lärt känna genom besök i Ulriksdal och i andra sammanhang. Första gången jag träffade honom  var när han byggde ett trädgårdsnäste vid en trädgårdsutställning i Ulriksdals slottspark 2010. Nästet hette ´´Doing the gardener...!´´ Nu för tiden ses vi ofta på hans Slottsträdgården Ulriksdal.

TV-kändisen Bosse är en av de där superenergiska trädgårdsföretagarna som jobbar väldigt mycket och han har gjort Slottsträdgården Ulriksdal till en fantastisk plats. Det är ett nöje att åka ut dit och beundra växthusen, plantbutiken och självplocksfälten. Trädgårdscaféet är lika bra som allt annat här!

 
Att odla och att välja rätt växter i en trädgård är en sak, men det allra viktigaste är att växternas rötter får växa i god och rätt trädgårdsjord. Hos Börje Remstam som har sin trädgård utanför Eskilstuna, finns det bara god jord. Här täckodlas det fullt ut och Börje menar att han komposterar direkt i växtbäddarna i stället för att lägga trädgårdsavfallet i högar, för att senare placera ut i trädgården. Allt han berättade den vid det  här viktiga besöket i juni 2011, är så rätt och man kan ju undra varför det säljs så enormt många olika typer av jord och gödsel i alla de säckar som finna i plantshoppar, på byggmarknader och vid bensinmackarna, när det räcker med att återvinna trädgårdsavfallet. Jag fick en ordentlig lektion i jord och gödsel och här är det maskarna som är kungar och Börje har för länge sedan slutat att gräva i jorden. Grävandet stör mikrolivet i jorden.  Se ett blogginlägg från hans trädgård här!
 
Vad vore koloniträdgårdarna vid Årstaviken utan Kenneth Nilsson och hans vackra lilla trädgård i Södra Årstalundens koloniförening! Hans fantastiska kolonilott besöker jag alltid när jag vandrar runt Söder eller bara dräller omkring bland lotterna utefter Årstaviken. Jag vet inget blåregn i stockholmstrakten som är lika stort och vackert som det som klär in Kenneths hus och staket och det övriga vackra växterna i trädgården är valt med omsorg och tanke. Den högt belägna trädgården har den vackraste utsikten över Årstaviken och jag förstår att han vistas ofta här. Att Kenneth tillhör de där genuint duktiga trädgårdsmänniskorna, är självklart! Vi ses snart Kenneth!
 
Rosängen, smaka på det namnet! Att Långholmen mitt i Stockholm tillhör mina favoritplatser har jag väl tjatat tillräckligt om, men jag kan aldrig nog berätta om några av trädgårdarna på den här gröna ön. Just intill Västerbron har Kerstin Wilton anlagt sin fantastiska trädgård och av det som var en grusplan på 90-talet finns nu en av mina favoritplatser i Stockholm. Hon har fått låna den här marken av stadsförvaltningen på Södermalm och skapat en mycket vacker plats där först lökväxterna får mig att besöka trädgården, sedan när ängsblommor som förgätmigej hundkäx och akleja blommar. I juni-juli blommar här ungefär 100 olika sorters rosor och Kerstin vårdar dem ömt. Hon är en klok och beläst kvinna och rabblar utan svårigheter namnen på alla växter hon använder. Jag kommer förbi när dina vackra och spännande tulpaner börjar blomma! Kerstin skriver även den underbara bloggen ´´Storstadsnatur´´. Läs mer om Kerstins äng här och här!
 
 En av de trädgårdar som jag öst mest beröm över här i Stockholm är Stora Henriksvik på Långholmen och jag vet nog ingen annanstans som kaffet och morotskakan smakar så gott som här. Trädgården ligger inbäddad av vacker grönska med Mälarens vatten och badstranden nedanför.  Grönsaker och sommarblommor skapar en skön äng nedanför uteserveringen! Christina Trapp Bolund och Lasse Helgö driver idag verksamheten, men det är Christina som skapat den här trädgården som en malmgård från 1700-talet och som sköter den med varsam hand. Det här är ett av mina favoritcaféer på sommaren och jag träffar ofta Christina, som alltid har något att göra i trädgården. I maj när Stora Henriksvik öppnar igen, hänger jag på låset! Läs mer om platsen här!
 
 En delvis flytande trädgård finner man om man vandrar längs Norr Mälarstrand. Tidigare låg här Strandcaféet som var ett enkelt sommarcafé där man kunde ta en kaffe och ett wienerbröd invid Mälarens strand. Nu mer ligger här Mälarpaviljongen som är både restaurang och café och där stora bryggor byggts ut i sjön. Här har trädgårdsmästare Kristina Björk skapat en helt fantastisk trädgård med både markplanteringar och stora planteringslådor och kärl. Kristina har en mycket god smak och vart jag än ser så tycker jag att det är vackert. Här växer grönsaker, örter, perenner och sommarblommor i vackra kompositioner och upplevelsen av maten, vinet, ölen eller drinken blir så mycket starkare med allt det vackra omkring. Snart vandrar jag förbi igen Kristina!
 
Dig känner jag igen från din blogg, ropade Mariana Vodovosoff när jag stod och fotograferade in mot Vintertullens koloniområde för några år sedan. Det var första gången som jag träffade Marina och hon visade sina odlingar på den vackra platsen i Vitabergsparken. Sedan har jag träffat henne på trädgårdsmässorna eftersom hon sitter med i juryn som väljer ut årets trädgårdsbok i Gartnersällskapet. Om jag nu får för mig att besöka Nordiska trädgårdar trots allt, ses vi igen Marina, annars i Vintertullen!
 
Ann Larås fick jag kontakt med första gången då jag läste hennes härlig bok om italienska trädgårdar. Hon bor här i Bromma och vi brukar ses på trädgårdsmässorna. Ann som även gav ut boken om engelska trädgårdar driver ett reseföretag som inriktar sig på trädgårdsresor - se här. Och när jag en gång blir en rik pensionär ska jag följa med på ännu en trädgårdsresa till Italien, eller kanske till England! Vi ses snart Ann! Bilden visar när vi var på kurs i Ericsbergs slottspark och vi hade lite roligt åt de lågt klippta ekhäckarna!
 
Vi har en del gemensamt Anita ´´Billan´´ Billfors och jag. För det första så var även hon en tidig trädgårdsbloggare. Hon skriver bloggen ´´Aurora Borealis´´ som dock verkar ligga i träda nu. Vi delar även musiksmak. Uffe Lundell, Neil Young och PJ Harvey! Billan är tillsammans med bloggaren Lilla B ivriga och grymt duktiga chiliodlare. Vi träffades till slut på Nordiska trädgårdar förra året och vi hade väldigt mycket roligare än vad det ser ut på bilden...
 
 ´´Glädjen med gröna fingrar´´ var rubriken på Janicke Henriksons artikel om mig i magasinet ´´Ljuva livet´´ 2010.  Vi träffades första gången på Konditori Thelins på S:t Eriksgatan, där hon intervjuade mig. Janicke skriver bra och är en duktig trädgårdsfantast, det är bara att titta i hennes kolonilott vid Frescati, där jag föll för hennes backtimjangångar. Man går alltså på blommande backtimjan och hade jag haft ett bättre luktsinne så skulle jag ha känt doften! Jag blev bjuden på lunch i hennes trädgård i juni 2011, samtidigt som den svartvita flugsnapparen flög ut och in i holken bredvid. 
 
Josephina Wesström Juhlin är en mycket duktig trädgårdsmästare och har sin plats vid vackra Lövstabruk i Uppland. Jag mötte henne första gången på Nordiska trädgårdar 2012 och hon tyckte absolut att jag skulle besöka hennes trädgård vid Lövstabruk, vilket jag även gjorde året därpå. Se här.
 
Lisa Kwasniewski har en dröm om att göra en TV-serie om Sveriges historiska trädgårdar och vi med många andra har Monty Don som idol! Vi träffades i Drottningholms slottspark 2013 och diskuterade hur en sådan serie skulle vara möjlig i svensk TV. Tills vidare så är Lisa producent i Odlings-TV på webben, som Jessica Lyon startade för några år sedan. Se här! Bilden är från stadsodlarfestivalen 2014 i Fatbursparken där Odlings-TV bland annat intervjuade Lena Israelsson.
 
 På stadsodlarfestivalen träffade jag även Anna Lagerman som sålde frukt och grönsaker. Anna är nybliven ägare till en fantastisk kolonilott med hus, högt uppe vid Södra Årstalundens koloniområde. Anna jobbar på Allt om Trädgårds redaktion och är en kunnig trädgårdsodlare som kommer att göra sin kolonilott till en lite praktträdgård, tror jag. 
 
Bergianska trädgårdens trevliga trädgårdsmästare Kaili Maide träffad jag 25 augusti 2016.
 
Anita Linder med sin fina blogg ´´De fyra blomsterhaven´´  är en av de som fanns med tidigt när bloggen var ung. På en konferens besökte Anita Engsholms slott och vi träffades vid min plantering ´´Drömhörnan´´ som i maj 2011 var nyanlagd. Jag fortsätter att följa Anitas blogg som bland annat innehåller fantastiska trädgårdsbilder från sin fina trädgård.
 
 Claus Stubbergard har jag känt länge och vi har träffats vid några tillfällen, bland annat vandrade vi vid Hallamölla vattenfall på Österlen. Claus har även visat mig runt i Landskrona där han bodde en tid. Det var meningen att vi skulle ta båten över till Ven, men hårda vindar gjorde att vi stannade kvar i staden där Siw Malmqvist föddes. Bilden visar hur en proffsnaturvandrare ska var klädd! Vid det här tillfället hade han med sig en slottsträdgårdsmästare som kontrast var klädd för en Djurgårdsvandring. Claus är en fantastiskt duktig fotograf och har bland annat tagit bilder i Stockholm som jag tycker mycket om!
 
 
Om jag nu har glömt någon så beror det antingen på att jag mött så oerhört många trädgårds- och naturkompisar eller så beror det på min höga ålder! Hittar ni något faktafel eller något som inte ska vara med här, hör av er då, så rättar jag till det
 
Nu ser jag fram mot fler härliga trädgårdsmöten!

Kommentarer
Postat av: Katarina/Kollitott

Oj, Hasse, vilket fint sällskap jag hamnade i! Jag blir alldeles rörd över att nämnas i samma sammanhang som många av mina trädgårdsidoler. Och tack för tips om bloggar och trädgårdar värda ett besök. Men har du inte glömt Lasse Krantz? För visst har du väl varit i Ockelbo? Annars får du vända bilen norrut i sommar... kram/ vi ses/Katarina

2015-03-15 @ 09:04:36
URL: http://kollitott.se
Postat av: Ingela

Härliga möten, härliga människor!

2015-03-15 @ 14:40:35
Postat av: Hasse Wester

Du är självklar i sammanhanget Katarina och visst borde väl L.K vara med!

2015-03-15 @ 15:16:56
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja visst är det Ingela!

2015-03-15 @ 15:17:21
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Janicke

Glad och stolt över att vara med i ett så härligt gäng! Har också träffat några, som Claus när vi var i Bergianska, Viveka som jag var i Keukenhof med, Kenneth som jag för många år sedan fick en fin lilja av som fortfarande frodas (men som jag just nu inte minns namnet på). Och Eva, henne har jag inte träffat men vilka bilder!
Hoppas du har lust att trampa mina timjangångar i år igen. Förhoppningsvis kan du locka dit den svartvita, den var osynlig förra sommaren.

2015-03-15 @ 17:18:40
URL: http://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Skogseva

Så trevligt att du har tagit med vår trevliga eftermiddag, som både Johnny och jag minns med stor glädje! Trädgården visade sig från sin bästa sida, vädret var härligt och och mitt i detta fick vi besök av två underbart trevliga människor - en höjdpunkt under sommaren!
Jag måste också tillägga att jag är så imponerad över din penna, ditt flytande och genomtrevliga språk. Du skulle kunna skriva en bok utan bilder och jag är övertygad om att den hade sålt som smör!
Stor kram,
Eva

2015-03-15 @ 17:27:30
Postat av: Hasse Wester

Det låter trevligt Janicke, gillar att trampa på timjan!

2015-03-15 @ 17:27:33
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Jag minns också den stunden som mycket trevlig Eva och jag hoppas att vi kan ses igen. Du är väl för vänlig!

2015-03-15 @ 17:30:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ingmarie

Om jag någon gång har kritiserat dina så många timmar framför datorn så tar jag tillbaka det. Vilket arbete du lagt ner, och så mycket fina möten det gav.
Sommaren närmar sig, och jag hoppas då få följa dig in i någon av Stockholms vackra gröna rum igen.
Du är fantastisk finaste bror

2015-03-15 @ 18:41:16
Postat av: Hasse Wester

Nej det tror jag inte du gjort och självklart ska vi vandra i någon trädgård i sommar! Du är fantastisk du också syrran!

2015-03-15 @ 19:40:42
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Claus Subbergaard

Tack för de fina orden. Jag kommer även ihåg din guidning i Stockholm och mötet med Janicke där. Så hade vi en liten runda på Botan i Lund. Kul inlägg

2015-03-15 @ 20:29:50
URL: http://www.stubbergaard.se
Postat av: Hasse Wester

Ja Claus, det var trevligt med besöket tillsammans med Janicke i Bergianska och besöket i Lund botan.

2015-03-15 @ 21:21:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ninnie

Nu har du väl ändå gjort kära AoT lite väl gammal?!
25 bör de inte bli förrän anno 2018 om jag räknar rätt! Första numret kom i april 1993.
De flesta sedan dess står i min trädgårdsbokhylla.

Tack för titten på alla kända och okända trädgårdsfantaster i detta blogginlägg!

Med vänlig hälsning
Ninnie
(Forumist sedan 2003)

2015-03-16 @ 03:42:07
Postat av: Hasse Wester

Självklart Ninnie...jag hade lite bråttom där. Nu ska det vara korrekt! Tack! Ha en fin vårdag!

2015-03-16 @ 07:49:06
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Oj då så många trädgårdsmänniskor du känner då.
Gick in här och kollade för att Hannu sa att du var en arg typ....
...alltid intressant.
Välkommen på Konstvandring Kr himf helgen ...Hallands....
till min vilda trdg alldeles vid havet
i Bua norr om Varberg....ilva fr Gunnels Gröna...minns du?

2015-03-16 @ 10:27:33
Postat av: Hasse Wester

Ja du Ilva, den gode Hannu är nog den enda här på planeten som ser eller sett mig som en arg och grinig typ...! Min tänkta resa söderut i landet i vår är tyvärr inställd, men nästa gång kommer jag till konstvandringen!

2015-03-16 @ 13:08:46
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Titti & Tommy Engblom

Hasse! Du är sååå välkommen tillbaka när rosorna blommar som bäst (De två första veckorna i juli)!

2015-03-16 @ 17:25:46
URL: http://www.rosebuds-tours.se
Postat av: Hasse Wester

Tack så mycket Titti & Tommy! Det vore fint! Jag hoppas verkligen att jag får tid till det.

2015-03-16 @ 18:06:41
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita

Åh, jag minns den där morgonen då du berättade om din drömhörna. Jag berättade för mina kollegor på konferensen om att vi hade träffats och tittat på trädgården och då lade chefen in en ny programpunkt. Jag fick gå runt och guida i trädgården och vi beundrade allt vackert. Det kändes stort. Och det känns stort att jag fick vara med i ditt trevliga inlägg.

Ha en fin vecka och njut av den sköna solen!
/Anita

2015-03-16 @ 18:45:59
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Ja det var verkligen kul att du var med på konferensen så att vi kunde ses. Nu för tiden ser Drömhörnan ut ungefär som jag tänkt mig den. Ha en fin vecka du också Anita!

2015-03-16 @ 18:54:41
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars Forslin

Oj, vilket flöde du har Hasse! Och en sådan aktivitet. Du är nog navet i trädgårdssverige. Jag är väldigt imponerad av din entusiasm och uthållighet i bloggandet!

2015-03-16 @ 22:29:43
Postat av: Hasse Wester

Navet var väl att ta i kompis, men en liten kugge i trädgårdssverige på nätet kanske.

2015-03-17 @ 11:57:02
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Marina Rydberg

Nu Hasse hoppas jag att jag gör rätt för jag vet att du vill att vi kommenterar på bloggen. Ett mycket fint reportage om alla trädgårdsvänner.. det där med historiska trädgårdar i Sverige låter väl intressant?! Vi ses! .. och jag hoppas du överväger ditt beslut att inte besöka Mässan i år- Vi på wudden har för en gångs skull en liten monter..

2015-03-17 @ 19:52:37
Postat av: Hasse Wester

Jo, anledningen till att det är roligare med kommentarer här, är att de stannar kvar. På Facebook försvinner de i flödet. Att ni ska ha en monter avgjorde mina funderingar - jag kommer till mässan!

2015-03-17 @ 20:03:21
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Per Hyllén

Fantastiskt Hasse!
Otroligt vad man kan hinna med på 10 år och underbart att se både bilder och läsa texten. Se mycket fram emot 10 år till. Välkommen till Väla By
:-)
Per

2015-12-03 @ 17:54:53
URL: http://yourgardense.blogspot.se
Postat av: Hasse Wester

Jag kommer gärna till Väla By Per, nästa gång jag är i trakterna! Ha det gott!

2015-12-03 @ 18:12:20
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita Billan Bilfors

Vilket underbart inlägg Hasse! Det var ju du som fick mig att våga ta steget och börja blogga en gång för länge sedan. Nu blev jag sugen att väcka liv i min gamla blogg igen som precis som du skriver ligger djup träda! Hoppas vi ses snart igen och att vi då ser lite gladare ut på bild :)
Gå ut och var glad kompis!
/ billan

2015-12-03 @ 22:37:11
Postat av: Hasse Wester

Klart att du ska väcka liv i bloggen igen Billan...FAcebook i alla ära, men det är ju så flyktigt! Blogginläggen finns kvar. Ja jag hoppas också att vi ses igen, så att vi får ta en gladare bild!

2015-12-04 @ 07:21:35
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0