Site Meter

Vecka 22, 2020 - Syrentider

 
 Kvastmakarbacken
 
 
 
Måndag 25 maj
 
 
Ulriksdals slottspark
 
 
 

Äntligen måndag! Jag trivs bäst i vardagar nu för tiden och lycka var att få börja veckan tillsammans med Lexus. Vi gick en lång morgonpromenad efter stranden bort till Äppelviken, jag doftade på syrener och Lexus på något helt annat utefter vår vandringsväg. Frukost och balkonghäng när vi kom hem.

 

Innan jag lämnade Lexus, besökte vi Ulriksdals slottspark där syrenerna ännu inte riktigt slagit ut, men inne i Hårlemanska boskéerna lyste mängder av färgglada tulpaner. Här fanns nästan hela färgskalan, vågat och vackert! Det hade jag nog inte tyckt för tio år sedan då allt skulle vara romantiskt och harmoniskt, men nu är det helt ok att blanda färger mer fritt tycker jag. Det här blev jag glad av!

 

Åkte förbi Oxenstiernsgatan där den gamla Radioeken tidigare stod. Den berömda eken sågades ned 2011 och jag var med och protesterade här på bloggen. Förra veckan läste jag i lokaltidningen att en ny ek hade börjat gro ur stubben. Jag blev tvungen att åka förbi och det var som jag trodde, en björk hade växt upp i den näringsrika myllan i stubben!

 

 

Premiär för nya trädgårdsprogrammet på TV4, Karl Fredrik på Österlen. Programmet gick i samma anda som Mandelmanns i Djupadal några mil norrut. Lustfyllt, glatt och lite galet. På Facebook hyllades programmet. Själv undrar jag var Sveriges svar på Monty Don är?

 

 

Kan vi inte bara lugna ner tempot en aning i våra trädgårdsprogram. Lite mer trädgårds-kontemplation, poetiskt och vackert i stället för detta lite galna?

 

 
Hårlemans boskéer
 
 Ulriksdals slottscafé har utökat sin uteservering i år.
 
 
 
 
 
 
Tisdag 26 maj
 
 
Långholmen
 
 

 

Sommarkläder på när jag i värmen åkte mot Långholmen, till ännu ett mysigt frukostmöte med kompis Åsa vid hennes kolonilott. Jag gillar verkligen de här frukostträffarna på den gröna vackra ön, vi har alltid mycket att prata om och det blir många skratt. I år när jag valt att inte besöka Djurgården, blir Långholmen min favoritö i mina drömmars stad.

 

 

Efter vårt morgonmöte gick jag bort till den stora flytbryggan nedanför Stora Henriksvik, där jag satte mig ner och läste Lotte Möllers fantastiska bok Trädgårdens natur. Båtar passerade och bryggan gungande sakta i vågorna. Några äldre kvinnor badade vid stranden och kajaker gled fram på det spegelblanka vattnet. Vilken underbara sommarmorgon!

 

 

På eftermiddagen träffade jag mina goda vänner Per och Catherine i Tanto och vi gick bort till Södra Årstalundens koloniområde. Där satt vi några timmar och pratade, runt omkring oss blommade det i alla lotterna och utsikten över Årstaviken var som alltid underbar. Vid stränderna var det väldigt mycket folk på filtar med picknick i eftermiddagssolen, med hyfsat avstånd från varandra. Mådde mycket gott i bilen på vägen hem, efter en dag med så fina möten.

 

 
Här på den gungande bryggan satt jag och läste Lotte Möllers fantastiska bok Trädgårdens natur
 
 Långholmens vandringsstigar är fantastiska
 
 
Södra Årstalundens koloniområde
 
 Catherine och Per - goda vänner. En fin stund vid Årstaviken.
 
 
 
 
 
Onsdag 27 maj
 
 
Södermalm
 
 

 

Syrenvandring på Mariaberget och Skinnarviksberget på Södermalm och jag kände tydligt att jag inte blir lika syrenlycklig som jag brukar bli nu i hänryckningens tid. I år saknar jag den där syreneuforin som brukar bubbla i bröstet på mig. 2020 är verkligen inte ett bra år och jag längtar till 2021!

 

 

Hade tänkt mig en lugn dag hemma med boken på balkongen, men jag blev ganska snabbt rastlös och drog på mig vandringsskorna och travade iväg över Tranebergsbron över till Kungsholmen. En mils vandring runt holmen i lagom tempo, med några kaffepauser på mysiga bryggor.

 

 

Borta vid Fredhällsklipporna blommade blodnäva, tulkört, tjärblomster och getrams. Där i de branta klipporna började det regna, vilket jag inte var klädd för och jag vandrade i hårda vindar och spöregn tillbaka över Tranebergsbron hem till nästet, där jag vred ur kläderna och tog ett varmt bad. Fick ihop nästan 23 tusen steg idag och kände mig ovanligt pigg.

 

 
 Gamla Lundagatan
 
 Monteliusvägen med Tyska kyrkan i Gamla Stan i bakgrunden
 
 
 
Tessinparken
 
 Nu blommar de 150 hästkastanjerna runt Tessinparken, fantastiskt vackert
 
 
 
Kungsholmen runt
 
 Stadshusets går är nästan helt tom. Här brukar det vara fullt av turister
 
 Håret växer, senast jag klippte mig var i februari.
 
Blodnävor vid Fredhällsklipporna
 
 Jag är glad att jag fortfarande fixar sådana här passager i Fredhällsklipporna
 
 
 
 
 
Torsdag 28 maj
 
 
Roslagen
 
 
 
 

Vaknade med en stark längtan till Roslagen och Norrtälje, där jag bodde mina första 21 år i livet. Men egentligen var det inte staden Norrtälje jag längtade mest efter, utan Rådmansö där vår familj hade sommarställe, där jag själv haft två olika sommarhus och där jag hade min båt.

 

 

Mitt första stopp på den här nostalgiresan var Riddersholms naturreservat vid Kapellskär på Rådmansö, där vi vandrat mycket genom åren. Jag gick ingen vandringsled idag utan tog den korta vägen ut till udden som vetter mot ytterskärgården och bänkbordet allra längs ut blev min fikaplats. Här finns små sandstränder på båda sidor om udden och man får verkligen en liten bit av skärgården på ett enkelt sätt här, utan båt. Mitt sällskap var en tärna som fiskade alldeles intill och några skärgårdssvanar som gled förbi. Vandrade tillbaka till bilen i underbara hassel-lundar med en mycket rik och frodig markflora.

 

 

Andra stoppet blev Gräddö båthamn där jag haft flera olika båtar på 1980–90-talet. Det kändes både fint och lite sorgligt att vandra bland de gamla slitna bryggorna och båthusen. Fina minnen dök upp och när jag stod uppe vid Kvarnuddens café och såg ner mot min gamla båtbrygga, kände jag tydligt att jag fortfarande har en hel del rottrådar kvar i Roslagens mylla. Kanske att jag är lite av en rospigg än idag…

 

 

Det som jag dragit mig för länge, blev dagens höjdpunkt, att åka förbi och återse våra tidigare sommarställen. Jag började med mitt första sommarhus som jag ägde när min dotter var barn och tonåring och såg vilken mysig idyll det blivit, nu när syrenerna som jag planterade för 30 år sedan blivit stora och tomten var fylld av förgätmigej och gullvivor. Jag åkte även förbi mina föräldrars sommarhus som ligger på andra sidan sjön och det såg nästan exakt likadant ut som när min mamma lämnade Rådmansö 2007.

 

 

Mitt andra sommarställe som jag sålde en bit in på 2000-talet, hade en fantastisk fin kuperad tomt med olika trädgårdsrum där jag planterade mängder av växter. Av olika anledningar sålde jag dessa mysiga platser och idag tänker jag att jag borde nog behållit något av dem. Just nu skulle det ha varit underbart att ha en liten stuga att bo i under sommaren. Men men… jag vet i varje fall vad jag ska skaffa mig, om de där stående lottoraderna någon gång ville ge mig en högvinst.

 

 

Det blev en ganska hastig vandring i Norrtälje, där jag en gång i tiden föddes och växte upp. Idag är det endast utefter den vackra ån som jag får känsla för min gamla hemstad. Staden har förändrats så oerhört mycket sedan jag flyttade därifrån 1975, men jag förstår såklart att det måste ske en utveckling. Att bevara en romantisk idyll, fungerar tyvärr inte.

 

 

Åkte kustvägen hem mot Stockholm och stannade en stund vid Penningby slott där näktergalen sjöng och jag vandrade stigen runt i den bortglömda slottsparken. Marken var helt täckt av spansk körvel som fått sprida sig över stora ytor. Visst såg jag lite midsommarblomster, gullvivor och rödblära, men körveln har verkligen tagit över hela den gamla slottsparken.

 

 

I bilen hem började jag lyssna på Folkhälsomyndighetens presskonferens på P1 om Corona-viruset, men slog snabbt över till min Spotifylista.

 

 

 
Underbara Riddersholm på Rådmansö
 
Gräddö hamn
 
Vår första lilla stuga på Rådmansö
 
Vårt andra sommarhus på Rådmansö
 
 Det nya Norrtälje
 
Nej, jag tror inte att jag någonsin kommer att tycka om dessa höghus.
 
 
Penningby slott
 
 Rödblära i Penningby slottspark
 
 
 
 
 
Fredag 29 maj
 
Buskpion vid Södra Årstalundens koloniområde
 
 

Fotade näsduksträdet som börjat blomma i Erikdalslunden, en buskpion i Södra Årstalunden och syrener på Grev Turegatan på Östermalm. Fikade i en solstol på Brofiket vid Långholmsbron och vandrade runt Reimersholme.

 

 
Näsduksträdet vid Eriksdalslunden har börjat blomma!
 
Nu inleds rosensäsongen!
 
Syrener på Grev Turegatan - Östermalm
 
 Födelsdagskalas på sjön vid Långholmen
 
 
 
 
Lördag 30 maj
 
 
Syrener vid Kvastmakartrappan
 
Kvastmakartrappan
 
 

Sex på morgonen klev jag ur bilen vid Anna Lindhagens täppa på Stigbergsgatan för att fotografera syrener vid de gamla söderkåkarna. Gatorna låg öde och jag fortsatte sedan till Åsöberget, där Kvastmakartrappans syrener nu blommade som bäst. Trätrapporna längst ute på Åsögatan där jag fotat syrener så länge jag kan minnas är verkligen en av mina favoritplatser nu i hänryckningens tid.

 

 

Salladen med bland annat cocosost, sötpotatis, granatäpple och grönkål från Body Buddy på Smålandsgatan 24, som dotter och jag åt till lunch på Gärdet, slog allt annat i salladsväg jag ätit. Så gudomligt god! En skön dag i sommarväder och äntligen blev jag av med lite huvudhår. Ute i grönskan klippte min dotter bort mina lockar.

 

 

Fika på en filt i Tessinparken och det var mer folk än jag någonsin sett där. Några två meters avstånd från varandra gällde knappast och det var som om inget virushot någonsin existerat. Men det var fint att vistas ute bland folk, med ordentligt avstånd.

 

Jag vet inte vad jag ska säga om Coronaläget i Sverige, som är det land i världen där flest människor dör av Covid 19 nu, i förhållande till folkmängd. Trots allt så är fotbollsligor runt om i Europa på väg att starta upp i juni och jag kommer att se alla matcher som jag kan. Abstinensen är riktigt svår nu. Tyska ligan har redan varit igång några veckor.

 
 
 
 
Syrener i Anna Lindhagens täppa
 
 
 
Gärdet
 
I den vackra gläntan på Gärdet börjar kirgislöken att gå i blom
 
 
 
 
 
Söndag 31 maj
 
 
Nynäshamn
 
 Under äppelträds-fika på Lövhagens kaffeservering
 
 

Dagens utflykt gick till Nynäshamn. Mysig fikastund på Lövhagens kaffeservering och vandring längs klipporna i vacker skärgårdsmiljö vid Knappelskär.

 

 

Stark längtan till Gotland när jag körde förbi hamnen.

 

 

I morgon hämtar jag Lexus, som ska vara hos mig några dagar igen! Underbart!

 

 

Nu går vi in i juni månad och vecka 23. Så här såg den veckan ut för två år sedan – se här!

 

 

Ha en skön vecka i sommarvärmen kära följare!

 

 

 
 Knappelskär
 
 

Kommentarer
Postat av: Johanna Grahn

Gud vilka härliga bilder, syrentider är verkligen de bästa. Älskar syrener!

http://johannagrahn.se

2020-06-01 @ 08:23:45
URL: http://johannagrahn.se
Postat av: Anita

Tack för fantastiska bilder Hasse! Tulpanerna gav en glädjekick. Syrénernas doft kan jag nästan känna hit. Roligt att få se dina gamla sommarställen i Roslagens famn ...
Nu har vi tagit steget in i juni. Hoppas du får en fin vecka och fina dagar med din kompis Lexus! Ser fram mot nästa vandring bland blommor och grönska.

/Anita

2020-06-01 @ 11:29:21
URL: http://https://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Janicke

Fy vilka hemska hus i Norrtälje! Tur att det finns underbara syrener. Här i Nockeby blommar de å det ljuvligaste just nu.
En dag ska jag ta mig till den där gläntan på Gärdet och kolla om det är samma stapel av grenar som jag minns!
Ha det godast, fina du.

2020-06-02 @ 10:58:40
URL: http://https://janicke365.blogspot.com
Postat av: Hasse

Roligt att du gillar bilderna Johanna.

2020-06-02 @ 11:01:15
Postat av: Hasse

Tack själv Anita. Ja nu tar vi oss an juni, men jag måste säga att det känns inte lika trevligt som vanligt. Men jag är oerhört tacksam över finaste Lexus!

2020-06-02 @ 11:04:47
Postat av: Hasse

Nu njuter vi av syrenerna Janicke, även om tillvaron inte är som vanligt. Ja den gläntan är så vacker när alla kirgislökar blommar där. Ha det fint du också!

2020-06-02 @ 11:06:55
Postat av: Lina

Wow, vilka otroligt vackra bilder!

2020-06-02 @ 12:50:17
URL: http://kristallrent.nu/
Postat av: Hasse

Tack Lina!

2020-06-02 @ 15:39:30
Postat av: Liza Hansson

Jag blev tvungen att spara läsningen av din blogg till idag men det gjorde absolut ingenting. Besviken blir man ju aldrig på dina ord och bilder.

2020-06-03 @ 09:49:45
Postat av: Hasse

Fint att du inte blir besviken Liza!

2020-06-03 @ 12:21:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0