Site Meter

Vecka 19, 2021 - Mellan vår och försommar!

 
 Magnolia stellata 'Rosea' vid Kullatäppan på Djurgården.
 
 
 
 
10 maj - måndag
 
 
Traneberg
 
 
 Underbara Körsbärsplommon Prunus cerasifera 'Rosea' på Sareksvägen i Traneberg.
 
 

Regnet öste ner när jag hämtade Lexus på morgonen, men innan vi lämnade Djurgården fick vi en liten lucka i nederbörden och vandrade en stund från Nordiska museet bort mot Skansen. Vid Kullatäppan invid Nordiska museet blommade magnoliorna och den som lyste mest var den underbara ljusrosa stjärnmagnolian – Magnolia stellata ’Rosea’, de vita är ’Merrill’ och ’Wildcat’ . Markfloran som blommar nu är bland annat balkansippor, ormöga, sockblomma och julrosor. Kullatäppans planteringar är verkligen mycket vackra, från vår till höst. Uppbyggda som böljande kullar vilket gör att man lättare ser perennerna och lökväxterna. Snart blommar även stora mattor av myskmadra.

 

Tokyokörsbärsträden som planterades 2017 på Djurgården blommar nu underbart, det är ett av de allra vackraste Prunus-träden tycker jag. När man kört över Djurgårdsbrunnsbron till Södra Djurgården, möts man nu av ett välkomnande blommande Tokyokörsbärsträd och utanför Liljevalchs står två andra exemplar som också är i full blom.

 

Den långa svängda planteringen som leder fram till Skansens norra entré, kallar Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare för Långkorven och i år är den fylld med vita och röda tulpaner, som trots att de endast var i knopp den här regniga måndagen, lyste vackert från långt håll.

 

Regnet upphörde och temperaturen steg till 18 grader under dagen och Lexus och jag njöt av våra vandringar hemma i ett grönskande Bromma. Vi gick längs stränderna och i de vackra lövskogarna där vitsipporna fortfarande blommar fantastiskt. Här finns även gulsippor, svavelsippor och några fyllda vitsippor.

 
 
 
 
Djurgården - regn
 
 
Regnig morgon. Planteringen vid Skansens norra entré som av trädgårdsmästarna där kallas för ´´Långkorven´´. I år fylld av ljuvliga tulpaner!
 
Regnig morgon. Magnolia stellata 'Rosea' vid Kullatäppan.
 
Kullatäppan.
 
 Tokyokörsbärsträd på Djurgårdsvägen.
 
 
 
 
 
 
11 maj - tisdag
 
 
 
Drottningholms slottspark
 
 
 
 

Morgonen var varm som på sommaren och några tjocka kläder behövdes inte när vi morgonvandrade längs stranden. Det finns en plats här nere vid strandpromenaden, där vi för en månad sedan såg en bäver simma vid strandkanten och som måste ha skrämt Lexus. När vi nu närmar oss den platsen vill han inte gå utan lägger sig ner. Nu har jag bestämt att vi tar en annan väg i stället, eftersom det är så jobbigt för lillkillen.

 

Varje dag studerar jag häggens blomknoppar som sväller alltmer för varje dag. Efter vandringen tog vi frukosten på balkongen i stället för framför Nyhetsmorgon. Varför ska man egentligen plåga sig med Tv-nyheter, där vi ständigt matas med elände. Är det inte krig, våld och miljökaos, så är det pandemin som orsakar lidande och död. Snart dags för en nyhetsfri vecka! Jag orkar inte ta till mig världens alla problem varje morgon. Den senaste nyheten var att Amazonas regnskogar håller på att förvandlas till savanner efter all avverkning av träden.  

 

Drottningholms slottspark var tom på folk, förutom en grupp förskolebarn med lysande rosa västar, som lekte runt fontänerna. Picknickfiltar på grusplanen framför den stora mäktiga Herkulesfontänen. Det såg trevligt ut och den öppna delen av parken tillhör ju faktiskt staten, folket, oss!Lexus och jag hade i stället picknick i den mer undanskymda delen av engelska parken.

 

Förra veckan skrev jag att Bromma blivit lugnare nu när planen går så sällan, men jag vet inte.När jag satt och läste Vardagar på balkongen stördes jag lite av bruset från Tranebergsbron. Ibland längtar jag ut till en stilla insjö i skogen, eller en tjärn.

 

 
Hästkastanjerna vid Kina slott är snart redo att börja blomma!
 
Min underbara picknick-kompis Lexus!
 
Vardag med Vardagar...
 
 Det händer ibland att lillkillen blir lite trött i benen...
 
 
 
 
 
 
12 maj - onsdag
 
 
Djurgården - sol
 
 
Vid Skansenbutiken finns denna fantastiska Magnolia soulangiana.
 
 
 

Trots att det brusar från bron, är det väldigt vackert i skogsbackarna och runt de gamla övervuxna trädgårdarna här utanför, med en markflora som är gudomligt vacker. På morgonen såg jag att häggen vid den gamla Disponentvillan precis hade börjat öppna sina första knoppar lite försiktigt och det betyder att vi nu inleder den vackraste tiden på året. Försommaren!

 

Borta vid Johannelunds koloniområde finns fantastiska häggmarker längs vår favoritstig vid stranden. Nu blommar också alla vita körsbärsträd i den skira vackra grönskan.

 

Mailen kommer fortfarande då och då angående det bestånd av ramslök här i Bromma, som jag skrev om för många år sedan. Folk är som tokiga i ramslök och vill veta exakt var de kan skörda! Självklart berättar jag inte var de växer, det skulle bildas kö där. Idag när jag gick förbi, höll en kvinna på att plocka ramslök i stora påsar.

 

Lämnade Lexus på udden där han hade kompisen Messi på besök.  Själv vandrade jag från Kullatäppan vid Nordiska museet, bort till Prins Eugens Waldemarsudde för att blomster-fotografera. Tog några bilder igen på magnolian i täppan och i planteringen ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré hade tulpanerna slagit ut och det var verkligen lysande vackert. Vid Skansenbutiken blommade den stora magnolian helt fantastiskt. Otroligt vackert, trädet översållad av stora blommor på den lilla gården.

 

Temperaturen nådde 23 grader och inte ett moln syntes. Fantastiskt nu efter den kalla våren, men ett fotoväder som jag har mycket svårt för. Vid Prins Eugens Waldemarsudde fotade jag nere vid sjön där ett hav av vårlökar i alla färger och former var strålande vackert och på galleriterrassen fanns fyllda tulpaner som jag förälskade mig i. Jag har dock fortfarande svårt för hyacinter, som här hade fått sin plats i många planteringar. Det är något med färgerna, formen och doften.

 
 
 
Planteringen ´´Långkorven´´ i sol!
 
Vägen fram mot Prins Eugens Waldemarsudde.
 
 Underbara tulpaner på Galleriterrassen.
 
 
 
 
13 maj - torsdag
 
 
Lindhagensgatan
 
 
 
 

15 grader redan halv sju på morgonen och det blev frukost på balkongen! Helt plötsligt blommar häggarna fantastiskt vackert, som genom ett trollslag. 23 grader även idag. Skön utflykt till trakterna kring Åkersberga och Österskär. Björnhuvud, en fantastisk liten skärgårdsnära by.

 

Avhärdar tomatplantorna.

 
 Tomatplantorna har tagit över min lilla balkong!
 
 
 
 
 
14 maj - fredag
 
 
Mellan hägg och syren i Traneberg
 
 
 
 
 

Stillheten, fågelsången och den skirt grönskande naturen skapade ett lugn som jag inte känt på mycket länge. Både andningen och stegen blev lugnare när jag den här tidiga morgonen vandrade in i Rydboholms engelska park, som nu för tiden är en skog med ädla lövträd som lind, bok och hästkastanj. Förra året var jag här i juli månad och bestämde då att jag skulle återbesöka platsen under kommande vår.

 

Temperaturen hade fallit till 14 grader, vilket var lagom varmt när jag vandrade långsamt bland grönskande bokar, med marken fylld av vitsippor och på öppna ytor gullvivor. När jag satt med mitt kaffe vid stranden intill det spegelblanka vattnet, hörde jag bakom mig i skogen hur koltrast, bofink, lövsångare och näktergal höll konsert. Inget ljud på jorden kan vara vackrare. Efter ett tag blev konserten fullbordad när en västergök fyllde i. En perfekt tillvaro den här dagen, även det stilla vårregnet som föll en kort stund kändes helt rätt.

 

Jag funderade en stund om jag skulle haft sällskap en sådan här fantastisk morgon, för att få dela allt det vackra. Men då kanske samtalen hade jagat bort magin…

 

Innan jag lämnade Rydboholm tittade jag in i den strängt inhägnade slottsparken. Slottet är privatägt och parken inte öppen för allmänheten. Det var ren tortyr för en gammal trädgårdsmästare att stå utanför och se in i den mycket vackra parken, där mängder av stora magnolior nu blommade. Sträckte upp kameran så långt jag kunde för att fånga några bilder över staketet.

 

På vägen hem stannade jag på Djurgården en stund för att fota den fantastiska narciss-ängen vid Rosendals slott. Här växer enbart sorten Actaea, som är kritvit och enkel och en av de allra vackraste.

 

Köpte en mjukglass i kiosken vid Lejonslätten.

 

I Vardagar 4 skriver U.L – Jag borde sluta läsa tidningarna, sluta lyssna, se på nyheterna.

Det där läste jag idag och mina egna liknande tankar skrev jag i tisdagens dagboksanteckningar.

 

 

 
Mängder av tulpaner vid stressiga Brommaplans rondell.
 
 
 
Bogesunds slott
 
 
 
 
 
Engelska parken vid Rydboholms slott
 
 
Dagens första kaffepaus
 
Bokarna grönskar
 
Vandringens andra kaffepaus.
 
 
 
Rydboholms slott
 
 
 Rydboholms slott med blommande magnolia i den vackra parken.
 
 
 
Djurgården
 
 
Underbar narciss-äng vid Rosendals slott, soreten heter Actaea!
 
 Härligt färgsprakande tulpaner vid Rosendals slott! Rådjursnäten tar bort nästa vecka!
 
 Tulpanplantering vid Bellmansro
 
 Djurgårdsbrons rondell
 
 
 
 
15 maj - lördag
 
 
Norra Bantorget
 
 
 Norra Bantorgets magnolia 'Galaxy' 
 
 
 

En av mina favorithäggar blommade vid dammen i Centralbadets trädgård, där även päronträden gått i blom. Som vanligt under pandemin besöker jag innerstadens parker och trädgårdar tidigt på morgnarna och även om jag tycker att det är skönt när staden är tom på folk, så känns det ibland lite kusligt. I Norra Bantorgets vackra park höll trädgårdsföretaget Green på med morgonbestyren, städning och översyn av växter. Det känns på något sätt som om parkerna städas noggrannare i år. I varje fall i innerstaden.

 

Vid parken intill Stadshuset blommade tusentals tulpaner och jag har nog aldrig tidigare sett en sådan satsning med tulpaner i Stockholms parker som i år. Kanske för att trösta oss i pandemin.

 

Apropå pandemin så undrar jag varför det inte ens en är nyhet att intagna för vård av Covid och även inlagda på IVA, har minskat kraftigt den här veckan. Måste det alltid vara katastrofer och elände som blir förstanyheter? Varje liten positiv nyhet betyder ju så mycket för oss nu!

 

 
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
 
Spökparken
 
 
Jag är inte helt kompis med årets färgkombo i vårurnorna...
 
 Vita och rosa förgätmigej.
 
 
 
Parken vid Stadshuset
 
 
 Norr Mälarstrand/Pilgatan. Magnolia 'Galaxy' och 'Red Lucky' 
 
 
 
 
 
16 maj - söndag
 
 
Vitabergsparken
 
 
 
 
 

Den här fantastiska blomsterveckan i Stockholm går mot sitt slut. Häggen har slagit ut och körsbärsträd och päronträd blommar fantastiskt över allt.

 

Det var ett tag sedan jag besökte Söder, men vid sjutiden i morse vandrade jag i Vitabergsparken som är den stora vackra gröna lungan på i den här delen av Södermalm. När jag i den skira grönskan på håll såg den röda tulpanfloden ringla sig ner från parkens högsta punkt och ner mot Lilla Mejtens gränd, blev jag så där trädgårdslycklig som man kan bli ibland, eller ganska ofta nu mellan vår och försommar!

 

Det är så gudomligt vackert överallt nu och ibland känner jag mig aningen stressad, eftersom jag vill se allt som blommar…överallt! I morgon hämtar jag Lexus igen och då vandrar vi tillsammans i årets vackraste tid!

 
 
 
Mysiga Café Kajsas i parken!
 
Hägg vid Lilla Mejtens gränd 
 
Groens malmgård
 
 Eftersom jag läser Ulf Lundells Vardagar 4 nu så blev jag nästan tvungen att ta ännu en bild av stugan som han hyrde i Vitabergsparken i mitten av 70-talet.
 
 
 
 
Anna Lindhagens täppa
 
 
 
 
 
Vecka 19 för ett år sedan, Med lust och fägring stor - se här!
 
Vecka 19 för 3 år sedan, Försommarens mirakel - se här!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Det är måndag morgon och regnet öser ner. Då känns det extra bra att titta på alla vackra bilder. Just tulpanerna är i år väldigt många på ganska många platser. Det är en underbar tid som gärna för mig kunde få vara lite längre.

2021-05-17 @ 06:11:08
Postat av: Hasse

Ja det är härligt med alla tulpaner i år Liza!

2021-05-17 @ 07:39:27
Postat av: Janicke

Oj så det blommar! Tulpanerna är underbara, och extra många i år, det tycker jag med. Äntligen har jag själv varit på Djurgården, i torsdags, och njöt också av de dubbla tulpanerna vid Waldermarsudde och av all annan blomsterprakt. Vitsippshavet lever fortfarande! Satt länge på Ektorpet, hade en liten vovve med mig och vi trivdes båda i solen.

2021-05-17 @ 14:41:07
Postat av: Hasse

Vi måste ta en hundfika där någongång Janicke!

2021-05-18 @ 16:57:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0