Site Meter

Vecka 38, 2021 - Med ögon känsliga för gröna rum

 
 
 
20 september - måndag
 
 
Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
Galleriterrassen
 
Trädgårds-Lexus
 
 
 
 
 Rosendals trädgård
 
 
Barnens trädgård
 
 Rönnsumak 'Tiger Eyes' är mycket effektfull i planteringarna nu.
 
 
 
 
 
21 september - tisdag
 
 
 
Tranebergs strand och Alviks strand
 
 
Fredhäll med Högalids kyrka längt bort i bild. Lägenheten med terrassen högst upp...där skulle jag kunna tänka mig att bo!
 
Tranebergs strand. På somrarna används den här bryggan flitigt av de som bor i området.
 
Längs Alviks strand finns mycket fina trädgårdsanläggningar. Här skogsaster och i bakgrunden står Strindberg.
 
 
 
Huset Kulan i Äppelviken
 
 
 
 
Det finns ett gammalt vackert hus från slutet av 1800-talet, med en lika vacker trädgård just intill Mälarens strand i Äppelviken här i Bromma där jag bor. Jag vandrar ofta förbi det här huset som kallas Kulan. Även om huset är fantastiskt vackert så är det ändå trädgården som jag brukar beundra.
 
I april är marken täckt av scilla och senare blommar mängder av gamla syrenbuskar runt tomten och jag älskar just de här halvt förvildade trädgårdarna som saknar raka linjer och välordnade planteringar. 
 
Självklart finns det en gräns hur långt ett förfall av en trädgård kan fortgå och nu helrenoveras tomten och jag hoppas att det blir en trädgård som passar till det gamla huset. Lexus och jag får hålla koll på arbetets gång.
 
 Huset Kulan i april 2015, tyvärr hittade jag inga bilder som visar hur trädgården ser ut på sommaren. 
 
 
 
Minnebergs strand
 
 
 Längs Minnebergs strand blommar det fortfarande fint, här med ligularia och hortensior. Tänk att jag tidigare inte tyckte om hortensior! Nu är de vackra växterna en favorit, med sin mycket långa blomningstid och de vissna blommorna är vackra långt in i senhösten.
 
 
 
 
 
22 september - onsdag
 
 
Kottlasjön på Lidingö 
 
 
Min älskade vandringskompis Lexus!
 
 
Här vid Kottlasjön ligger Café Vattenverket som har eget bageri och det doftar alltid nybakt bröd när man går förbi. Vi fikar ofta här, men idag hade vi helt enkelt inte tid, vilket Lexus bestämt protesterade mot då han helt enkelt bara skulle in till caféet.
 
Jag fick helt enkelt bära honom en bit förbi, men när jag släppte ner honom så vände han sig om och stirrade på caféet och sedan upp på mig. Varför ska vi inte fika? Lexus har tagit intryck av mig och blivit en café-fika-hund!
 
 
 
 
 
 
 
23 september - torsdag
 
 
Det är inte många poddar som jag lyssnar på, men nu har jag hittat Odlarna, där jag hörde avsnitt 97 som handlade om medeltidens trädgårdar. Det var trädgårdsarkeologen Anna Andreasson Sjögren som berättade om den mycket spännande tiden i trädgårdarnas historia.
 
 
Lyssnade även när Lasse Krantz var gäst och det är alltid lika fint att höra hans syn på trädgård och natur. Visst, han berättade ännu en gång om hur hans intresse för trädgård startade, när han han hos en kompis på Ekerö satte händerna i en kompost och blev frälst. Men trots att han kan låta som en pastor,  tycker jag mycket om hans syn på odling, trädgård och natur. Han fick frågan vilken hans favoritväxt var och han svarade - sorbussläktet, rönn och kanske då Dodongrönn. Inga svårodlade exotiska växter direkt. Underbart!
 
 
Den här podden kommer jag absolut att fortsätta följa, då det finns många kända trädgårdsprofilen som intervjuas, så som Karin Berglund, Lena Israelsson, Simon Irvine och Gunnel Carlsson. 
 
 
 
 
 
24 september - fredag
 
 
 
Mariaberget på Söder
 
 
Lilla Skinnarviksgränd
 
Självklart hälsade jag på Olle Adolphson i hans park också!
 
 Monteliusvägen med Mälardrottningen vid Riddarholmens kaj.
 
 
 
Sorg i Öbergska gården
 
 
Bild från 2020
 
 
Många gånger har jag visat den här vyn in till fantastiska Öbergska gården vid Torkel Knutssongatan på Söder och det som gjort att jag alltid fotograferat här, är att en tjock gren av den stora asken böjer sig över infarten som en grönskande och inbjudande portal. 
 
Idag såg jag att grenen inte finns kvar, den har brutits av och inte heller magin fanns inte kvar. Tänk vad en gren på ett träd kan betyda!, nu är det här bara en vanlig trädgård på Södermalm där jag nu nog inte kommer att ta fram kameran så ofta när jag går förbi framöver.
 
 
 
 
 
 
 
Stockholms stadsmuseum
 
 
Det var länge sedan jag besökte Stadsmuseet, som funnits här sedan 1942 i Tessin d.ä.:s gamla vackra Södra stadshus från 1660-talet. 
 
I Stadsmuseets bibliotek och forskarrum hittade jag min bok och det känns gott att den finns just där.
 
Nej, det är inte jag som blir serverad på Stadsmuseet...
 
... jag gick till caféet på bottenplan och åt en god västerbottenpaj.
 
 Utanför fortgick arbetet med nya Slussen och jag bävar för hur det en gång kommer att se ut här i kopplingen mellan Södermalm och Gamla Stan. 
 
 
 
 
 
25 september - lördag
 
 
Besök i Sanda cottage
 
 Stefan och Veronica vid lusthuset. Dahlian höst upp heter 'Dads Favorite' och den blev nog även min favorit i trädgården idag.
 
 
 
Idag besökte jag Sanda cottage i Upplands Väsby, där Veronica och Stefan har skapat ett litet blomstrande paradis av en tomt som nästan enbart bestod av gräsmattor för cirka 13 år sedan.
 
Trädgården på drygt 1000 kvm innehåller många små spännande rum där man på flera ställen kan slå sig ner vid ett litet bord och njuta av alla blommor omkring sig. Veronica och Stefan har ofta visningar i trädgården med öppet café och försäljning av många oliks sorters marmelad, äppelmos och ättiksgurka bland mycket annat. 
 
Efter kaffe i lusthuset och prat om trädgård och livet i stort, lämnade jag trädgården för den här gången, nu skulle det piffas inför höstmarknaden i morgon! Tack för idag, jag kommer med all säkerhet tillbaka framöver.
 
Mitt förra besök 2018, se här!
 
 
Fotoljuset var besvärligt idag, men jag njuter ändå av de soliga och varma dagarna, innan kylan drar ner från norr!
 
Druvorna smakade smultron!!!
 
Nöjda i sin fina trädgård och redo att öppna upp för höstmarkand på söndagen!
 
 
 
 
 
26 september - söndag
 
 
Tidig morgon på Kungsholmen 
 
 
06.30 vandrade jag över Tranebergsbron in mot Kungsholmen.
 
...och jag hann precis fram till bryggan vid Karlbergssjön när solen gick upp över stan 06.42.
 
Karlbergskanalen
 
I Piperska murens barockträdgård har ännu inte de borttagna statyerna återvänt. Läste att de fortfarande är på lagning. Folk har tydligen varit oaktsamma om statyerna, lutat sig mot dem och antagligen tagit selfies...
 
Så här såg Piperska murens trädgård ut 2012
 
Kungsholms torg. Litet lejon i brons av Monika Masser 2008.
 
En av Norr Mälarstrands bryggor, utsikt mot ett höstglödande Långholmen.
 
Högalids kyrka och Långholmen
 
Västerbron
 
Norr Mälarstrand
 
 Min by i Traneberg/Bromma, taget från Kristineberg på Kungsholmen.
 
 
 
Vecka 38 för 2 år sedan, Invigning av en kunglig bro och ett hundbageri - se här!
 
Vecka 38 för 3 år sedan, Ljudboksguidning i Gamla Stan - se här!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Så var det måndag igen och som vanligt börjar jag veckan med din underbara blogg. Och som vanligt blir jag inte besviken. Besviken på mig själv kanske, måste erkänna att jag aldrig varit på Stockholms Stadsmuseum.

2021-09-27 @ 17:15:51
Postat av: stanwell perpetual

tack hasse. vi bodde i kungsholmen och besökte stadsmusset själfklart (-; underbar minne. ibland jag saknar storstadslivet i stockholm.
greez från tyskland

2021-09-28 @ 17:26:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0