• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Glöd
  Rosendal är alltid bra. Vilken tid på åren man än besöker Rosendal så den här platsen bra.
  Nu glöder det i de spegelvända planteringarna  här på Rosendal och de döptes också under kulturhuvudstadsåret 1998 till ´´Glöd´´.

  Hur gärna jag än vill hålla kvar sommaren, så är det bara att ta sig an hösten nu. I morgon är det oktober. Nu  tar vi fram vinterkläderna, köper storpack med stearinljus och läser alla de där böckerna som man inte hann med i somras, ser alla filmerna som väntar på att ses, fikar inne på spännande caféer, vandrar runt Djurgården med mössa på, får tid att städa lägenheten och försöker få ordning på alla tusentals bilder man tagit under sommaren och sover mer!

  Dagens perfekta låt
  .

  Ny design

  Uppdatering.....den sista!
  Ok...nu har jag bestämt mig. Jag kommer att ha kvar den här desigen. Jag kan inte rätta mig efter de få som har  en annan upplösning på skärmarna eller som har kvar gamla webbläsare. Vi kör så här nu och jag vill tacka alla för hjälpen med åsikter om det nya.

  Vad gäller menyerna på båda sidor så vet jag att många har svårt att förstå den förändringen men anledningen  till de båda menyerna är att...jag tycker att det ser bra ut!
  Vi ska försöka hitta en lösning med att det går så långsamt att ladda sidan vilket beror på att bloggen är större nu.
  Vill också tacka min dotter som putsat en hel del på nya designen.
  Nu återgår jag till att göra trädgårdsinlägg...

  Uppdatering...ännu en gång!

  Tydligen handlar problemet med att inte se hela sidan om skärmens upplösning. Åsa berättar att hon ändrade upplösningen och på så vis såg bloggen ut som den ska. Vet inte om många har en annorlunda upplösning på sina skärmar...jag begär inte att man måste ändra det bara för att se min blogg. Själv har jag den högsta upplösningen på min dator 1680x1050. Vänsterklicka på skrivbordet - egenskaper - inställningar.
  Problemet att det tar tid att ladda upp sidan hoppas jag går att lösa. Ett tag ikväll var jag helt inne på att återgå till det gamla utseendet...vill ju att alla ska kunna se bloggen som det är tänkt...men jag ger det nya några dagar till.

  Jag är mycket tacksam om ni som har problem att se bloggen eller headbilden ville höra av er.

  Uppdaterat ....igen!
  Ni som har problem att se bloggen på ett riktigt sätt kan behöva uppdatera webbläsaren för att alla ändringar ska synas. Radera cachen och cookies säger Nina på blogg.se.
  Jag hoppas att ingen har en gammal Explorer kvar...som 6,0 eller så...där fungera inte bloggar alls som de ska.
  Har också förstått att det tar lång tid att ladda upp sidan. Mycket att fundera på....

  Det ska se ut som på klickbilden här under.


  Uppdaterat:

  Nu är headbilden minskad och så här kommer bloggen att se ut nu och jag är nöjd. Tack Nina på blogg.se för all hjälp.
  _______________________________________________________________________________________

  Som ni ser har bloggen fått en ny design och jag har fått blandade åsikter om förändringen. Är headbilden för stor?
  Är det något som blev sämre?  Vänstermenyn...blev det fel?
  På min lilla bildskärm som är 12 tum (är kvar på jobbet) ser jag headbilden och första inlägget. Vad ser ni?
  Vill ha er åsikt...tack!

  Undrar också hur det ser ut för er som har Mac? De gröna länkarna under bilden brukar bete sig konstigt i Mac...att den sista hamnar i en rad för sig...under de övriga. Ser det ut så nu?

  Äppelhelg i Sverige  Den här helgen har vi firat äpplet. Här i Nordiska museets stora hall visades 249 sorters äpplen. Här och på många andra håll i landet kunde man få sin frukt artbestämd av experter och pomologer.
  Förra helgen var det äppeldagar på Julita gård i Sörmland där Nordiska museet har sin genbank med 120 olika sorters äppelträd.
  Den här helgen var det också äppelmarknad i Kivik och säkert på många andra håll i landet.

  Årets äppelskörd blir 20 % mindre än förra året, frost och hagelskruar är några av anledningarna och Aroma och Signe Tillisch är extra hårt drabbade, de har minskat med 35 %. Några nya sorter som Rubinola och Frida ökar däremot.
  Hagelskurar har förstört odlingar på Österlen i Kivik, Brösarp och Rörum.
  Utanför Båstad drabbades odlingarna hårt av hagel i juli då haglet skar igenom skalet och vissa odlare fick hela sin skörd förstörd.

  Normalt brukar det finnas svenska äpplen i butikerna fram till februari-mars men i år räknas de ta slut efter jul.

  • Svenska odlare producerar 20 000 ton äpplen och päron.
  • I moderna odlingar kan det rymmas 3000 träd på ett hektar.
  • 80% av de svenska äpplena odlas i Skåne
  • Varje svensk äter i genomsnitt 106 kg. frukt och bär varje år.  Rosa rugosa ´Louise Bugnet´  När man pratar om Rosa rugosa så tänker man kanske först och främst på taggiga, krafiga rosor för stora ytor, pålitliga och bra men inte direkt några skönheter. Sorten Louise Bugnet däremot är mycket vacker och där blommorna  i knoppstadiet är rosa eller nästan röd för att sedan bli helt vit.

  Den har ett upprätt växtsätt, är inte speciellt taggig och har friskt grönt bladverk. Den börjar blomma i juni och blommar långt i på hösten. Louise Bugnet har en medelstark doft.
  Den klarar sig upp till zon 6 och blir ungefär 150 cm hög.

  Vi har haft den i slottsparken några år och den remonterar och blommar lite just nu.
  Snart lyfter man båtarna ur kanalen
  Båtsäsongen lider mot sitt slut och man ser över sina ögonstenar innan de ska packas in i presseningar för att få skydd mot snö och kyla. Den här skepparen rörde sig vant och självklart på sin vackra träbåt och jag tror att han redan drömmer om sjösättningen i maj nästa år.
  Borta vid Bellmanmuseets trädgård på Långholmen blommade ännu vallmo men annars börjar trädgården göra sig beredd inför vintern.

  Vi besökte 1000 meter konst i Huddinge där massor av lokala konstnärsförmågor ställde ut sina verk från Huddinge Centrum till Fullersta gård och sträckan är alltså 1000 meter.
  Huddinge-Botkyrka trädgårdsförening hade en del tävlingar som "Godaste bakverket av trädgårdens goda", "Roligaste grönsaken", "Vackraste buketten". Där träffade jag Nina Granath igen och även en sann och passionerad trädgårdsgentleman som har sin vad jag förstår vackra och speciella trädgård i Tumba. Se hans fina hemsida A Gentleman´s Garden


  Mangold vid Bellmansmuseets trädgård. Fotograf K.

  Nu lyfter man båtarna ur kanalen
  Snart fryser fjärden här till is
  Snart sjunker dom här tornen
  och taken ner i ett råkallt dis

  Folk därute bryter upp och flyttar in
  från småstäder, skogar
  från tristessens vinande vind

  Vi tar oss fram så gott vi kan
  mellan dröm och verklighet
  Vi blir vad vi väljer
  Vi blir vår ensamhet
  Ur Ulf Lundells ´´Jag saknar dig´´

  Glad Helg!

  Jag önskar alla en glad, skön och solig helg!  Nästa vecka kommer bloggen att ändra utseende....har bara så svårt att bestämma ny headbild....

  Läs gärna min sista kommentar i ´´Varning för oseriösa trädgårdsföretag´´

  Skördefester och äppelmarknader

  Dagens....
  .

  Surfinians år

  Jag minns inte att jag någonsin sett surfinian blomma så fint som i år. Den brukar sunka ihop ganska snabbt i september tycker jag men i år blommar den vidare, frisk och fräsch.  Du kan uppleva problem så länge problemet kvarstår

  Jag använder Gmail och tycker att det har funkat mycket bra under de år jag använt det. Just ikväll har det det dock dykt upp ett problem. Så här lyder informationen:

  ´´Gmail kan för närvarnade inte komma åt dina kontakter. Du kan uppleva problem så länge problemet kvarstår´´.

  Bra att veta!  Men visst vore det skönt om man INTE upplever problem trots att problemet kvarstår.

  Ljuva september


  Ulleternell - Anaphalis triplinervis


  Jättedaggkåpan blommar efter nedklippning i juli.  Gaura och rosenpelargon

  Dagens låt
  .

  Jolly Bee som ampelväxt  Det är inte så vanligt att använda perenner i amplar och urnor då de oftast inte blommar så länge. De nya nävorna som kommit på senaste tiden blommar däremot ovanligt länge för att vara perenner och passar ju då utmärkt i bl.a. amplar....som här på Ulriksdals slottsträdgård där man använt Geranium ´Jolly Bee´ och som jag tycker blev strålande bra. De hade blommat hela sommaren enligt en av personalen som jag frågade. Ska nog testa nästa år i slottsparken.

  För ett år sedan pausbilder
  För två år sedan
  För tre år sedan

  Hörde ny Winnerbäcklåt på bloggen Längs kajen.....låter bra...måste köpa nya albumet.


  Beckholmen trots allt...

  Den här platsen i Stockholm har väl sin charm men eftersom jag har för vana att försöka hitta det vackra...eller det traditionellt vackra kanske jag ska säga...så blev det få bilder härifrån. Beckholmen är en ganska sunkig men lite charmig plats där rost och skrot tar stor plats. Mina bilder blev därför tagna FRÅN Beckholmen.


  Årets sista öppetdag på Grönan.


  En svensk viking ute på säsongens sista resa...

  Äppledagar och skördefester

  .

  Maj


  Börjar redan längta till maj! Varför är det inte alltid maj?
  Hade en trevlig bloggträff idag på Beckholmen med Miras Mirakel och Staffan. Vi fikade på Lilla Parkcaféet. Låter de båda proffsiga fotograferna få visa bilder från Beckholmen....själv hittade jag inte en endaste blomma där.
  Maj 2008
  Maj 2007
  Maj 2006

  Fönsterkrinum


  Crinum moorei finns i Begianska trädgården.

  Idag ska jag träffa några bloggvänner.

  Dagens låt

  .

  Zetas vs. Ulriksdals slottsträdgård


  Zetas till vänster och Ulriksdals slottsträdgård till höger.

  Det finns två platser att handla växter på i Stockholmsområdet som enligt mig skiljer sig från alla övriga växtbutiker och plantskolor och det är Zetas trädgård i Huddinge och Ulriksdals slottsträdgård.

  Jag hade som plan idag att ställa dessa två platser mot varandra och försöka komma fram till en vinnare men det visade sig vara omöjligt.
  Zetas trädgård känns väldigt hemma för mig då jag handlat växter till min slottsträdgård där i tolv år. Här finns ett fantastiskt bra sortiment av perenner och rosor men även träd- och buskavdelningen är bra. Enligt dem själva så har de Sveriges största sortiment av trädgårdsväxter.

  Här finns också en vacker visningsträdgård som ligger i en sluttning ner mot själva försäljningen och  trädgårdscaféet är mycket bra. Här känner jag mig som sagt hemma och vet hur jag ska hitta växterna även om jag tycker att Ulriksdal har en mer överskådlig och en öppnare plats för sina växter, det  är inte så trångt som hos Zetas.
  På Zetas trädgård finns alltid kunnig och trevlig personal och jag är helt säker på att det även är så på Ulriksdal även om jag faktiskt aldrig handlat växter där.

  Vari ligger då skillnaden mellan dessa mycket bra växtbutiker? Egentligen går det inte att jämföra dem eftersom de har två olika koncept. Zetas trädgård har inga växthus, de driver inte upp sina sommarblommor själva och det känns kanske inte lika familjärt som ute på Ulriksdal där man verkar bry sig mycket om att kunden ska trivas. De skriver en blogg för att dels visa vad som händer där ute och samtidigt få kontakt med trädgårdstokar...

  Bosse Rappne och hans medarbetare har liksom skapat en plats där man både kan handla alla slags växter, äta gott och även gå på kurser och föreläsningar. Man kan också beställa hembesök för att få hjälp med trädgårdsdesign och rådgivning. På alla trädgårdsmässor satsar de stort och märks tydligt.

  Nytt för i år på Zetas trädgård är Trädgårdsdesign & Trädgårdskonsultation och de har även duktig personal som man kan beställa som föreläsare till olika föreningar. Något som jag missat är att Victoria Skoglund besöker TV4 Nyhetsmorgon på lördagar och på Zetas hemsida finns det länkar till programmen.
  Zetas har fotoförbud....så har det i varje fall varit tidigare och jag har aldrig förstått varför. Så det blev bara ett par smygbilder till skillnad från Ulriksdal där jag halvsmygfotade en hel del med min lilla kamera.
  Båda har bra hemsidor där man lagt ut hela sitt växtsortiment vilket är mycket bra, Zetas på en tydlig och bra pdf-fil och Ulriksdal på en excel-fil...där man alltså måste ha officprogram i datorn för att se listan.

  Jag tycker mycket bra om båda de här platserna där Zetas har det bästa växtsortimentet även om Ulriksdal också har ett bra sortiment. Zetas är en vackrare plats med sin visningsträdgård och man känner sig lite mer omsluten här på något sätt, det är trångt men trevligt. Det nybyggda stora huset vid entrén däremot har jag inte riktigt blivit van vid ännu...det känns lite mörkt och dystert.

  Ulriksdal har det mesta man behöver inom trädgård och Rappne har byggt upp ett trädgårdscenter som ständigt utvecklas känns det som. Det är trivsamt att vara där och att vandra i de stora växthusen, fka eller äta något gott och man kan även handla en hel del trädgårdskitsch som man kan pryda sina trädgårdar med....
  Det stora frilandet med självplock av blommor ligger ju perfekt intill butiken och växthusen.

  Jag låter båda vinna....Zetas och Ulriksdal är bra på olika sätt och skillnaden att besöka dessa platser med t.ex. Plantagen är oändlig.


  En liten bit av Zetas visningsträdgård med Gyllenlönnen i bakgrunden.


  Här på Ulriksdal är allt snyggt komponerat men det är lika vackert på Zetas.


  På Ulriksdal finns massor av olika urnor....och kitsch!


  Inne i det här växthuset på Ulriksdal har man radio på och det kändes fint tycker jag...antar att man ALDRIG har några reklamfinansierade kanaler på här...


  Caféet inne på Ulriksdal är mysigt och man har fantastiska mackor. Bloggaren Kollitott har skrivit en bok om det här trädgårdscaféet, se här.


  Frilandet på Ulriksdal


  Pumpatunneln
  Två av varje


  Plockade ner Victoria från trädet igår...

  Måste nog börja tänka över om jag verkligen behöver två Internetabonnemang och kanske att jag även snart kan välja bort den fasta telefonen hemma.
  Jag har ett Internetabonnemang hemma där jag från Comhem får 24 kbit/sek och det kostar mig 339:- i månaden. Jag har även ett mobilt bredband till min lilla dator som jag släpar med mig och det kostar 200:- i månaden och där vet jag inte hastigheten men det går hyfsat fort tycker jag. Kanske att det skulle räcka med mitt mobila abonnemang?

  Jag kunde ju skifta den där internetflärpen mellan datorerna...och spara 339:- i månaden. Jag laddar inte ner film och inte heller musik längre och jag spelar inga spel så det är egentligen bara vanlig surfning som gäller.

  Ibland undar jag också om jag verkligen behöver den fasta telefonen hemma. Räcker det inte att man har mobiltelefon, behöver man verkligen ett fast abonnemang idag?

  Jag känner flera som bara har mobiltelefon och mobilt internet. Hur har ni det?

  Idag ska jag avgöra vilken som vinner den stora matchen...trädgårdsmatchen....inlägg kommer senare.

  Högst värderade fotbollsspelarna just nu.

  Dagens låt Reinfeldt?

  Blommor i parken just nu
  Fråga gärna om det är någon blomma ni vill veta namnet på.

  Dagens låt

  Onsdagsvandring bland stadens sommarblommor


  Operan vid Gustav Adolf torg


  Gustav Adolf torg med kungliga slottet i bakgrunden

   
  16 september 2009
   
   
  • Lång ledig frukost
  • Tunnelbana till stan. Hela vagnen var som en film...jag brukar inte lyssna så mycket på folk men här kunde jag inte låta bli. Mycket intressant!
  • Funderar över Facebook och Eniroreklam...
  • Såg Lasse Berghagen på Kungsgatan....stort!
  • Lunch med dotter på Wienerkonditoriet
  • Vandring tillsammans längs Strandvägskajen
  • Fotorunda i Kungsträdgården trots att jag nyligen varit där och ´´knäppt kort´´.

  Jakobs kyrka
  .

  Zlatan vs. Etoo


  Ikväll börjar Champions league igen och i den första matchen i grupp F möts Inter och Barcelona.
  Zlatan i Barcelona möter alltså sin gamla klubb liksom Etoo i Inter som förra året spelade i Barcelona. Hur viktig den här matchen än är för Barcelona så kan det inte hjälpas att det blir en match i matchen mellan Zlatan och Etoo. Zlatan köptes ju från Inter för 490 miljoner kr. plus världsspelaren Etoo som förra året gjorde 30 mål för Barca i ligan.

  Jag har alltid tyckt att Zlatan är en mycket överskattad spelare som bara varit bra när hans klubbar mött dåligt motstånd och jag var...och kanske fortfarande är en aning tveksam till hur han kommer att funka i Barca. I några matcher hittills har han varit rent pinsamt dålig men ibland har han blixtrat till och visat att han är där för att göra mål. I lördagen ligamatch mot Getafe så visade han att han kanske kan funka tillsammans med Barcas tre spelgenier Messi, Xavi och Iniesta och det tändes ett hopp....han kanske kan utvecklas och bli riktigt bra här i världens bästa klubblag.
  Hur kommer Zlatan att tas emot av sina gamla fans i Milano? Se Aftonbladet.

  Ikväll kommer dottern hit och det blir stor match ......och lasagne! Matchen börjar 20.45 på Viasat Fotboll.

  Inför matchen

  Dagens låt


  Uppdatering:
  Barcelonas mittbackar Puyol och Piqué är skadade och det är osäkert om någon av dem startar....

  Liten kärleksört - Sedum cauticola  Det här är en japansk art av sedum som passar perfekt i stenpartier och på murar. Den blir endast 5-10 cm hög och blommar från augusti och hela september. Den har blågrå blad och blommorna blir karminröda.
  Planteringsavstånd c/c 25 cm.
  Den vill ha full sol och väldränerad sandblandad jord och den gillas inte bara av mig utan också av fjärilar. Man bör inte gödsla för mycket då den kan tappa sitt typiska utseende. Den här lilla kärleksörten vill helst stå länge kvar på sin växtplats men om man måste flytta den så gör man det på våren.

  Förökning

  Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och med frö. Enklast är att dela i samband med omplantering av etablerade exemplar.

  Sticklingar kan tas under försommaren och stickas i krukor med väldränerad jord. När de har växt till sig skolas de ut på växtplatsen.

  Vid fröförökning behöver fröna stratifieras, dvs köldbehandlas, innan de kan påbörja groningen. Fröna sås i krukor med sandblandad såjord och täcks med ett 2 mm tjockt jordlager. Krukan ställs utomhus över vintern och tas sedan in på våren i ett rum där temperaturen är 10 °C. Groningen är oregelbunden och tar 2-4 veckor. (Från CD-skivan Perenner & lökväxter).  Goolge

  Oxheart och Bridal Silk  Inte helt lycklig blev jag av den här vallmon (Bridal Silk) som jag trodde så mycket på....


  De här tomaterna heter Oxheart och är goda....men man kan ju inte direkt jämföra dem med....


  ...körsbärstomaten Sungold som är den godaste jag vet. Här har det just skördats och nu väntar vi på att solen ska hjälpa dessa att hinna mogna mot slottsväggen.


  Zilga

  Idag har jag varit på Zetas och fått tag i mycket fina exemplar av Buddleja davidii ´Empire Blue´.

  Dagens film
  .


  Sommarblomstrenden i Stockholm 2009


  Här på Kornhamstorg i Gamla Stan fanns petunior och gaura.

   
  13 september 2009
   
   
  Idag var jag nyfiken på vad Stockholm har i sina blomsterurnor och sommarblomsplanteringar i år. När man kör bil genom stan så hinner man inte uppfatta vad som finns efter gatorna men jag hade en aning om hur trenden gick och jag fick rätt idag när jag tog tunnelbanan in till stan.

  Jag åker inte så ofta tunnelbana men idag betalade jag med sms som man kan göra nu och startade resan mot innerstan som bara ligger några stationer från min bostad. Upptäckte att 90% av alla som sitter i tunnelbanevagnen pillar på sina mobiltelefoner och så gjorde även jag och såg att Mariana och Monika hade kommenterat mitt flummiga inlägg om instängda växter.

  Jag klev av både på Fridhemsplan och S:t Eriksplan för att fota blomsterurnorna där och på båda de platserna hade man använt petunia, surfinia eller millionbells och så den vackra gauran (Sommarljus) som svävade över de färgstarka petuniouna. För några år sedan vad det jätteverbenan som trendigt svävade över de lägre blommorna men nu verkar gauran tagit över och jag tycker att det är ett bra byte eftersom den ljusa gauran gör blomsterarrangemanget lite mer positivt och trevligt.

  Jag fortsatte mot Hötorget och upptäckte att det var full aktivitet där med försäljning av inte bara svamp och frukt utan även gamla vinylskivor, CD-skivor mm.
  På Sergels torg upptäckte jag att trenden håller i sig .....petunior och gaura men i Kungsträdgårdens planteringar använde man även i år rosenskära och jätteverbena och tur var väl det...lite variation vill man se i stan ändå.
  Gick genom Gamla Stan där uteserveringarna på Stortorget redan var fyllda trots att klockan inte ännu var elva denna söndag.

  Jag avslutade trendspaningen på kondiset vid Mariatorget...

   
   

  Fridhemsplan


  S:t Eriksplan


  Hötorget


  Sergels Torg


  Kungsträdgården med Operan i bakgrunden.


  Kungsträdgården med de berömda almarna.


  Under Kungsträdgårdens almar.


  Uppe på söder...på Hornspuckeln, vad hittar jag där om inte petunior och gaura...


  ....och på Mariatorget gick planteringarna i gult, orange och silver.


  I Björn Embréns vackra plantering på Kungsholmstorg blommade bl.a.  Lythrum virginicum.  Instängd  Jag har en lite kluven inställning till växthus och växter som ska växa och drivas i konstgjorda miljöer. Självklart så drömmer jag om ett riktigt växthus i slottsparken där jag kunde driva upp sommarblommor under bra förhållanden och självklart skulle inte människor kunna odla alla spännande grönsaker mm.  om vi inte hade våra växthus här uppe i kalla Norden....antagligen är jag bara avundsjuk...

  Men för mig är växter frihet, träd som får växa sig så stora som de vill, växter som får bre ut sig och föröka sig som de vill. Kanske att jag skulle blivit en naturmästare i stället för trädgårdsmästare.
  Jag försöker dock låta mina växter i parken få de bästa tänkbara miljöer att växa i och jag tuktar endast de växter som ska fungera som strikta häckar mm.  Apropå instängdhet....den här grannen i huset bredvid verkar inte vilja synas....alls!

  Dagens låt
  .

  Hemträdgården  Tidningen hemträdgården ges ut av Riksförbundet Svensk trädgård och där ordförande heter Åke Truedsson...ni vet Tomat-Åke från TV.
  Från varje trädgårdsmässa har man alltid med sig den här tidningen hem och tycker alltid att det finns så mycket läsvärt i den. Jag har vid något tillfälle startat en prenumeration...som av någon anledning upphört.
  Nu har jag fått en prenumeration av en vänlig person och har läst nr.4-2009.

  Det verkar inte som om den här trädgårdstidningen finansieras av reklamintäkter först och främst då det inte finns mycket reklam här som stör läsandet. Här finns i stället intressanta och välskrivna artiklar som gör att man inte slöläser tidningen som man brukar göra med Allt om Trädgård t.ex. där man mest ska beundra andras trädgårdar som visas i glansiga helsidesbilder.
  Om det är viktigt med stora vackra trädgårdsbilder ska man kanske inte köpa Hemträdgården som koncentrerar sig på bra artiklar i stället men visst finns det bilder som även här kan vara vackra.

  Det här numret startar med en artikel som handlar om lökväxter i Göteborgs botaniska trädgård och om Henrik Zetterlunds arbete med att skapa lökträdgården och lökängen här.

  Rottneros park i Värmland beskrivs av konstnären, kulturhistorikern och frilandsskribenten Julia Sigurdsson och man blir lite sugen att besöka parken...jag har varit på väg några gånger men det finns någon slags hinder att åka åt det hållet och jag vet inte varför. Här får man reda på en del historia om parken och vad som blivit förnyat under senare år. Årets nyhet är Idéträdgårdar där olika stilar och trädgårdsidéer visas.

  I tidningen finns även några sidor med ´´Kort och gott´´  med små notiser om trädgårdsnyheter.

  Det fortsätter med ett reportage om nutidens växtsamlare som letar växter världen över likt Linnés lärjungar. Henrik Sjöman på Alnarp försöker hitta nya växter som ska passa i Svenska trädgårdar och skriver just en doktorsavhandling i ämnet.

  Hur man anlägger våtbäddar finns också i det här numret och en bra artikel som heter ´´Glad i blad´´ och som handlar om att anlägga perennträdgårdar där bladverket är det viktigaste.

  Perenner för soliga lägen med några sidor lathund där man t.ex. kan välja växter med rödbruna blad, vitbrokiga blad, vintergröna blad eller marktäckande perenner.

  Jag gillade artikeln som handlade om de nya Echinacea-sorterna som kommit och där färgerna går mot svagt orange t.ex. En lista på de nya sorterna finns med i artikeln.

  Sedan kommer några artiklar som handlar om Fikonkaktus, trädgårdskryssning till Estland mm.

  Jag ser fram mot nya numret som kommer den 20 oktober och jag tycker att det här är perfekt läsning om man har en stund över.

  Syrenbuddleja - Buddleja davidii  Syrenduddleja eller fjärilsbuske som den också kallas syns egentligen alldeles för lite i trädgårdarna kring Stockholm tycker jag. Visserligen trivs den bara upp till zon 2 eller 3 och det kanske är anledningen till att många inte vågar använda den. Får den en skyddad plats i full sol med bra dränering och näringsrik jord så förgyller den här busken trädgårdarna med sin blomning från juli och in i september då inte så många andra buskar blommar.

  Skulle den frysa ner under vintern så klipper man bara ner de torra grenarna på våren så skjuter den nya skott och busken blommar igen samma sommar. Man kan kupa upp jord kring plantan på hösten för att förhindra köldskador.

  Den härstammar från Centrala Kina och artnamnet davidii har den fått efter den franska botanisten och missionären Armand David.
  Den kan bli 3 meter hög, blommar på årsskotten och blomklasarna kan ibland bli hela 30 cm långa. Blommorna är mycket välbesökta av fjärilar vilket också gör att den borde användas mer i dessa tider då antalet fjärilar minskar.

  Kommande vecka kommer jag att köpa två syrenbuddlejor för att prova i slottsparken där vi har zon 3.

  Några olika sortnamn:
  • Nanho Blue - Ljusblå och blir 1,5 till 2 meter
  • Ille de France - Violett
  • Nanho Purle - Violettröd, 1,5 till 2 meter hög.
  • Pink Delight - Rosa.
  • Royal Red - Purpurröd
  • White Profusion - Vit
  • Black Knight - Mörkviolett, zon 2-3.
  • Empire Blue - Violettblå med orange öga, zon 2.
  • Orchid Beauty - Ljust lavendblå, zon 2.
  • White Bouquet - Vit, zon 3.  Bild från Bergianska trädgården vecka 36....alla övriga bilder är från Visby vecka 34.


   
  Google

  Blommig fredag


  Clematis ´Summer Snow´ tillsammans med blomstertobak, lövkoja och kryddtagetes. Ursäkta skärpan i de här tidiga morgonbilderna då ljuset just vaknat...borde självklart haft stativ.  Lövkoja  Sedum cauticola och Anaphalis triplinervis ´Sommerschnee´.


  Vidjehortensia och Aster amellus
  Blå och vita surfinia, helychrysum och silvergirland.


  Änglatrumpeterna kämpar vidare.


  Vindruvorna börjar mogna intill väggen - Vitis labrusca ´Zilga´.

  ...men så här började min dag i parken då jag vaknade i mitt rum.

  Dagens låt

  Trevlig helg alla som hittat hit!
  .

  Septemberlunch i slottsparken


  Från vänster köksmästare Conny, VD Kerstin och kockarna Mattias och Hasse.


  Så förbannat mycket blommor och trädgård!

  En sann trädgårdstok, så beskrev Lena Israelsson mig i den där artikeln i DN förra året och jag vet inte om det var en komplimang eller ett hån...eller något annat.
  Ni som läser den här bloggen kanske tror att jag tänker trädgård dygnet runt och hela tiden går med en kamera runt halsen och fotar allt som har med trädgård att göra. Visst tillbringar jag mycket tid med att besöka trädgårdar och med att fotografera....för mycket kanske, men jag hinner faktiskt med helt andra sysslor också på fritiden.

  Någon hade en fundering över min blogg och sa att:
  - Om det inte vore så förbannat mycket blommor och trädgård hela tiden så skulle bloggen vara helt ok.
  Något att tänka på kanske....

  Fototävlingen
  Hade en fundering över den där fototävlingen som jag tänkte starta upp i november igen. Kanske att vi skulle ta den i oktober i stället och göra hela tävlingen till ett stort färgfyrverkeri? Vad tycker ni....ni som har tänkt att vara med?

  Så tycker jag att det är så kul att Mariana har börjat blogga. Jag träffade Mariana och Börje när jag var på trädgårdsresa till trädgårdarna kring Rom för några år sedan och det var ett trevligt möte.

  Dagens låt...lycka till med USA-lanseringen. Vår nya musikexport.
  Ikväll har jag sett på Idol


  En direktrapport från en jagad slottsträdgårdsmästare

  Uppdatering:
  Ok jag erkänner att jag överdrev lite när jag jämförde mina underarmar med Karl-Alfreds men jag överdriver inte när jag säger att min högra hand svullnade upp och liknade en ballong vilket gjorde att jag blev tvungen att uppsöka vårdcentralen i grannbyn för att få kortison- och allergitabletter.


  Mina underarmar ser ut som Karl-Alfreds idag. Under min trimning av en gigantiskt stor slänt så råkade jag röra till i ett jordgetingbo och först förstod jag inte vad det var som brände på armarna. När det sedan gick upp för mig vad som hände såg jag hundratals getingar svärma runt mig....och då slog jag nytt världsrekord i löpning.... i slänt.
  Vem skulle inte bli förbannad om någon med en stor trimmer skulle röra till där i hemmet i Bromma. Jag skulle nog också attackera armarna på marodören.

  Jag kastade i varje fall av mig trimmern och min hjärna brydde sig inte om att jag inte borde springa på grund av mina gamla knäskador.
  Jag sprang helt enkelt sjukt fort och lyckades skaka av mig jordgetingarna men fem stick hann jag få på armarna som svullnade upp och brände som eld. Livet som slottsträdgårdsmästare och trädgårdsbloggare är sällan förutsägbart. Så alla ni som ska jobba i högt gräs....var försiktiga!
  Kaffe nu!

  Färgstarkt Waldemarsudde
  I år har man använt hela färgskalan i planteringarna på Waldemarsudde. Kul!
  Pelargonplanteringarna fungerar lika bra i år som alltid, de fångar lätt folks intresse. Här uppe vid en av Stockholms vackraste platser trivs jag gott.
  Dagens låt
  .

  Tusen trädgårdar  Jag fick ett mail från Gunnel Carlson som skickade med ett pressmeddelande som hon trodde jag skulle gilla. Det gjorde jag! Om ett år... den 8 augusti 2010 anordnar Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Gunnel Carlsons Trädgårdsriket en trädgårdshändelse som tydligen ska bli något utöver det vanliga. Läs mer här.
  Det låter spännande och jag tror att det blir en stor händelse i trädgårds-Sverige.

  Idag har han hört av sig...han, Björn Embrén som ritade Stockholms vackraste plantering...och han skickade med hela växtlistan.

  Rosenskära eller blomstertobak?
  De här runda buxbomsplanteringarna som finns på vår stora gräsyta vill jag ska fungera som två lysande blomsterfacklor nu i höstens skymningar. Vita blommor i skymning och gryning är magiskt vackert.
  Tidigare år har jag använt vit blomstertobak men i år testade jag rosenskära i stället därför att jag gillar dess kritvita blommor som blommar långt in på hösten och jag tycker att resultatet blev mycket bättre.

  Problemet med blomstertobak är ju att blomman sluter sig i starkt solsken vilket verkligen inte rosenskäran gör utan lyser lika bländande vit i både solsken och skymning.

  Jag vet att många med mig tycker om vita blommor och alla vi som inte sett Sissinghurst vita trädgård längtar vidare...  Blomstertobak förra året.

  Dagens låt
  .

  Roslagstulls rondell 2009  Läcker är den...jätteverbenan i mitten!


  Så här ser Roslagstull ut på våren med alla påskliljor.

  Dagens låt
  .

  Höstfest i Bergianska trädgården  Bara ordet höstfest gör ju att man förbereder sig för en ny årstid. Men den här dagen bjöd på sommarvärme och sol i huvudstaden. Det står i programmet att detta inte är en skördefest utan här låter man grönsaker mm. gå i frö för att visa hela växtens livscykel.
  Men höstmarknad var det. Många trädgårdssällskap ställde ut och sålde plantor mm. Dahliasällskapet och Fuchiasällsakpet var där såklart och inne i orangeriet ställde Europeiska palmsällskapet ut på en liten disk där man placerat små plantor med palmer som var ca. 15 cm höga...det såg lite kul ut!

  Eftersom jag var ganska seg efter en veckas grissjuka så blev det ett ganska hastigt besök. Jag träffade en av arboristerna från Trädmästarna som var ute hos oss i vintras, här är det inlägget.
  Det enda jag handlade på den här höstfesten var tidningen Koloniträdgården. Det känns som om allt är i väldigt liten skala och det kanske också är tanken men det är ingen marknad man vistas länge på ....om man inte fastnar på caféet.  Nordiska trädgårdar i våras träffade jag Nina Granath där hon sålde sina fina fotografier. Här fanns hon i Huddinge Botkyrkas Trädgårdssällskaps stånd. Hon hade ju stor framgång genom att vara initiativtagare till tävlingen Årets Trädgård i Huddinge Botkyrka tidigare i år.
  Föreningen blev också valda till årets förening 2008...bara att gratulera!

  Hos Dahliasällskapet hittade jag den här polkagrisen.

  Näva - Geranium ´Pink Penny´
  Pink Penny är en relativt ny näva som blommar maj-september, höjd 40 och växer kraftig.
  Nederländerna plantskolans Marco van Noort funnit denna mutation i hans plantor av G. 'Jolly Bee'.

  Den där van Noort måste dock vara färgblind då han döper den här nävan till ´Pink Penny´. Jag såg den i Visby botaniska nu i sommar (2009) och där tog jag bilderna i inlägget.
  Det kommer allt fler långblommande nävor och visst är det lockande att ha blommande nävor i trädgården långt in i hösten. Jolly Bee blommar mycket länge.

  Bilderna är tagna i Visby botaniska vecka 34 - 2009.

  Andra nävor
  Geranium x cantabrigiense - Liten Flocknäva
  Geranium ´Brookside´ - Näva
  Geranium clarkei ´Kashmir White´ - Kashmirnäva
  Geranium ´Jolly Bee´ - Hybridnäva
  Geranium ´Patricia´ - Praktnäva
  Geranium cinereum ´Laurence Flatman´ - Silkesnäva
  Geranium endressii ´Klaas´ - Spansknäva
  Geranium gracile
  Geranium macrorrhizum - Flocknäva
  Geranium x oxonianum ´Rose Claire´ - Kronnäva
  Geranium sangiuneum ´Striatum´ - Jungfrunäva
  Geranium tomerosum - Vårnäva
  Geranium wlassovianum - Mongolisk näva

  Nu slipper vi minnas

  Länge har jag hyllat möjligheten att med Internets hjälp blixtsnabbt ta fram information om allt mellan himmel och jord. T.ex. då man sitter i fikarummet och diskuterar något, kan man med mobilens hjälp surfa in på google och hitta svaren på väldigt mycket.
  Många har också en dator framför sig hela dagarna och det här sättet att snabbt få fram information kan  ju direkt döda en diskussion. Jag menar inte att alla diskussioner handlar om något där det finns färdig information att hämta men ganska ofta brukar jag vilja ta upp mobilen mitt i en diskussion (svaren finns ju ofta där)...även om jag inte gör det.


  Bilden lånad från den här artikeln i TV4:s Hemmakanalen

  Jag har diskuterat det här med en vän som säger att samtalet och diskussionen i sig är lika viktig eller kanske viktigare än att få fram rätt information eller fakta om ämnet och jag börjar förstå att det verkligen är så. Hur kul skulle ett samtal eller en diskussion vara om alla satt med varsin dator och googlade?

  Idag har många ständigt tillgång till Internet nu också i mobilen och denna oändliga informationskälla gör att man inte behöver minnas det man läser....allt finns ju inom räckhåll hela tiden.

  Läste en artikel i Internetworld om att Google kanske gör oss dumma.

  ´´Frågan är retorisk men ändå intressant. Nicklas Lundblad är europeisk policy manager på nämnda sökjätte och svarar ett rungande - nja.
  - Innan vi skrev ner saker hade vi historieberättare som kunde minnas hela Iliaden utantill. Minneskonsten gick sedan mer eller mindre förlorad i de delar den handlade om att utantill lära sig olika berättelser, sånger eller liknande. Men blev vi dummare när vi började skriva?, säger han´´

  Han menar att internet gör oss människor smartare. Bl.a. genom all kommunikation på nätet och genom ´´att slå våra kloka hjärnor ihop´´.

  Men om nu Internet gör oss klokare eller tom intelligentare....vad händer om uppkopplingen bryts. Under ett strömavbrott eller om vi befinner oss i någon ödemark utan uppkoppling blir vi alltså dummare för en stund?

  Själv står min dator på från morgon till kväll som en enorm informationskälla. Jag har glömt bort text-TV och jag läser inte DN lika noggrant som tidigare. Ibland blir jag lite rädd hur mycket Internet har tagit över....

  Appropå att minnas såg jag på TV att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera som det är tänkt. Om man lyder GI-metoden som säger att man ska minska kolhydrater i maten så stimuleras inte hjärnan och vi minns sämre och vi tänker trögare....
  Det bästa man kunde starta dagen med var blåbär.

  Hur ska man veta vad som är rätt i denna djungel av information? Vem i hela världen kan man lita på?

  Dagens låt
  .

  Fågelsång i rymden?

  Det ställdes en fråga på Aftonbladet om nuvarande rymdäventyr är väl investerade pengar.
  Herregud! Merparten av svenska folket tycker verkligen det!!!  Ibland blir man mer rädd än vanligt....

  Hade du hellre lagt miljarderna på något annat?
  Ställningen just nu:
  Vetenskap och forskning – på jorden. (22.2 %) Alternativ ALT1
  Bistånd. (6.0 %) Alternativ ALT2
  Välfärd. (16.1 %) Alternativ ALT3
  Annan samhällsnytta. (17.8 %) Alternativ ALT4
  Nej, rymdsatsningen ger valuta för pengarna. (37.9 %) Alternativ ALT5


  Världens bästa trädgårdstidning

  Pressbyrån ger ut tidningen SID. som fanns som bilaga i DN idag. Där kan man läsa om vilka trädgårdstidningar som vår världsberömda landskapsarkitekt Ulf Nordfjell tycker om och vad säger man om att han nämner Vi och Dagens Industri som de tidningar som skriver bra texter om trädgård här i Sverige? Antar att han inte tycker att våra trädgårdstidningar håller någon större klass.  Fråga till Ulf Nordfjell.
  Vilken är världens bästa trädgårdstidning?

  Brittiska Gardens Illustrated. Deras personporträtt är alltid oerhört bra. Och där finns en yrkeskunskap som man ibland saknar i de svenska titlarna.
  Även de tyska tidningarna har verkligen hottat upp sig. Der Garten zum Leben är ett fint magasin, helt utan annonser. Eller Topos.
  Annars är Holland och USA bäst på landskapsarkitektur, medan trädgårdskonsten är störst i England. De har ingen allemansrätt, så trädgården blir deras substitut för det.
  Men idag går det faktiskt att läsa riktigt bra texter om trädgård i Vi eller Dagens Industri.

  Svenska trädgårdstidningar.

  Innanför murarna
  Första gången jag kom till Gotland och Visby var sommaren1967 tillsammans med mina föräldrar och lillasyster. Då bodde vi inhyrda i ett hus i Björkhaga utanför Klintehamn. Sedan dess är jag förälskad i Gotland och jag tycker att Visby är Sveriges vackraste stad....om jag inte räknar med Stockholm som ju är mina drömmars stad. Men Visby känns ändå som hemma på något sätt.

  Staden är mycket gammal och man vet väl inte riktigt hur länge det bott människor på platsen. Den äldsta byggnaden är Kruttornet som uppfördes år 1151. Just vid detta kruttorn är ingången till staden när jag kommer från hamnen och ska bo på Lybska gränd, det är där som Sveriges vackraste parkeringsplats ligger.

  • Visby har 23 000 invånare, varav 2 600 innanför murarna.
  • Gotland är 17 mil lång och 5 mil bred
  • 57 600 invånare på ön.
  • Gotland har årligen 800 000 turister.
  • Visby innanför murarna blev 1995 med på UNESCO:s lista över världens kultur- och naturminnen.
  • Medeltidsveckan i Visby infaller alltid vecka 32.
  • Stockholmsveckan i Visby infaller alltid vecka 29. Om ni inte är under 25 år...håll er borta från Visby den veckan.
  För min egen del trivs jag bäst i Visby just efter Medeltidsveckan. Inget ont om Medeltidsveckan men jag tycker att Visby är som vackrast när det inte är för mycket folk i gränderna.
  Att sakta vandra runt i Visby är som meditation och klyschan att man känner historiens vingslag...är man nästan tvungen att använda här. Det är ett märkligt lugn över Visby i augusti, som om staden lagt sig till ro efter sommarens anstormning. Nu kan man ta sig fram som man vill och sitta på någon av torgets restauranger och äta gott på kvällarna eller fika sig fram på olika caféer under vandringen...utan att trängas.

  Högst uppe i staden...ovanför domkyrkan är utsikten fantastiskt vacker. Där uppe ligger små hus som klättrar på branten och jag undrar just vilka som får möjlighet att bo där...med den vidunderliga havsutsikten.
  Men mina favoritkvarter är ändå de som ligger mot botaniska och bort mot Nordeport.


  Porten vid Kruttornet som alltid öppningen in till Visby..innanför murarna.


  Härliga Lybska gränd med det perfekta läget. Några steg upp till Stora Torget, några steg till Botaniska och några steg till havet.


  Gamla Apotekshuset vid Strandgatan-Lybska gränd.  Almedalen


  Nytt för i år 2009 är Väktargången på muren nere vid havet.  S:t Hans konditori som jag besökt sedan 1967. På uteserveringen sitter man bland ruinerna.


  Vid Torgkassen handlar man livsmedel uppe på torget.  Väntande inlägg

  Jag har alltid några färdiga väntande inlägg i mitt bloggprogram. Jag har alltså inte varit vaken hela natten och skrivit om Rosa rugosa och om luktpioner utan de har varit färdiga en tid.

  Antar att det är svininfluensan ändå....symptomen stämmer bra.

  Trädgårdsmässor och skördefester

  Sveriges vackraste park är utsedd.

  Dagens låt

  Snurra min jord

  För ett år sedan
  För två år sedan
  För tre år sedan
  För fyra år sedan

  Rosa rugosa ´Roseraie de l´Hay
  Ibland känner jag ett litet motstånd till rosa rugosa-rosor och det beror säkert på att jag i min ungdom rensade oändliga planteringar med Rosa rugosa ´Hansa´på bostadsområden i Stockholm där  den rosen var mycket populäär på 70-talet. Idag ser jag den med helt andra ögon och tycker bara att det är fördelar med rugosa-rosor.
  Svampsjukdomar och angrepp från skadeinsekter finns inte här utan rosen är frisk under hela säsongen.

  Jag har använt den i parken som en 75 meter lång häck där det tidigare stod stora granar. Rosorna har etablerat sig mycket bra sedan förra våren (2008) då jag planterad den och i år mäter den 1,30 i höjd på vissa håll. Läs mer här.
  Jag kan verkligen rekomendera den här rosen till häck och väljer man ´Rosarie de l´Hay´ eller ´Hansa´ så får man en ros som blommar hela sommaren och in på hösten. Själva blomman är visserligen inte som en gammaldags fransk skönhet men jag tycker ändå att den är vacker på sitt sätt.

  Rosen härstammar från Frankrike 1901 och föräldrar är okända. Uppkallad efter ett av världens finaste rosarier som ligger i Paris. Den är mycket lik Hansa men den skiljer sig av att färgen är mörkt purpur eller karminröd och bildar endast få nypon och Hansa ska vara något härdigare. Den blir ca. 1,5 till 2 meter hög och lika bred och klarar sig upp till zon 6.
  Den har tätt sittande vassa taggar och bladen är mörkgröna och glänsande. Blommorna som doftar starkt blommar från juni till november.
  Kan klippas hårt.

  Inbäddad  Likt huset här i Visby har jag legat inbäddad. Inbäddad under täcken och filtar har jag frusit och svettats om vartannat men nu verkar det ha vänt. Den värsta febern har gett sig, hostan nästan upphört och jag ligger nu med datorn på magen och orkar röra vid tangenterna igen. Nu gäller det att hämta tillbaka krafterna.
  Någon svininfluensa tror jag inte att det var utan i stället en vanlig bonnförkylning som Lilla B sa. Tyvärr har jag nog smittat de som varit i min närhet de senaste dygnen och jag får väl betala deras karensdagar....!

  Såg Zlatan göra sitt första mål för Barcelona igår. Det var tur att han fick göra det där målet då han gjorde ännu en ganska usel match. Jag hoppas att målet var vändpunkten och att han hittar Barcas spel en aning i stället för att vandra runt som en vilsen på plan. Jag hoppas!

  Nu ska jag snart börja skriva om trädgård igen...det är ju därför jag har den här bloggen. Ska även ta en c-vitaminkur i megaformat och även intaga magiska, mystiska örtblandningar...

  Dagens låt
  .


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails