Site Meter

Myskmadra, Löjtnantshjärta och Ormöga

Mot ett rött gammalt hus gör jag en vit plantering i ett halvskuggigt läge. Tidigare har jag här planterat vit Myskmadra, vit Löjtnantshjärta, olika Funkior och blå Ormöga. På våren fanns en rad med ilsket gula påskliljor. Visst tycker jag om påskliljor men jag  vill ha dem växa i lite vild mark och inte i planteringar. Efter blomningen i våras tog jag bort dem och planterade dem i en backe en bit därifrån. Nu har jag även tagit bort de olika funkiorna och har i stället köpt en funkia som har vitbrokiga blad, den heter ´Patriot´. Vit Fänrikshjärta har jag också planterat där nu. Som vårblomning vita tulpaner ´White Triumphator´ och vita pingstliljor ´Actaea´.  Jag tycker mycket om vita växter och det här kommer att bli en vit lysande planering mot det gamla huset i det halvskuggiga läget.....längtar vill våren!!
Fick inspiration av en bild i tidningen Allt om Trädgård nr.8 i år på sid. 26 där jag hittade en bild på just en vit plantering och det var nog en av de vackraste trädgårdsbilder som jag sett. Tyckte däremot att det var något som inte stämde på bilden och när jag så stod där på Zetas trädgård och skulle inhandla växterna så berättade jag för en av personalen om ´´min´´ idé. Förklarade hur bilden såg ut och han rynkade pannan och sa att när tulpaner och myskmadra blommar så har inte ens funkian fått blad. På bilden så blommade allt så vackert tillsammans och funkians blad var fullt utvecklade. Ska forska vidare i det här.....antingen är bilden en konstruktion eller så finns det en mycket tidig funkia som inte går att få tag på i den här delen av landet.
Blir en aning trött på trädgårdstidningarnas trädgårdsporr.....artikelförfattare och fotografer försöker överträffa varandra med de vackraste bilder och så ska vi läsare rusa till växtbutiker och köpa på oss växter och sedan tro att vi ska kunna efterlikna bilderna....jag har gjort så nu!  Men jag tror nog att min plantering blir vacker trots att jag inte får den att likna bilden i tidningen. Förstår om tidningar vill locka med fantastiska bilder men för oss dödliga så vore det bättre om de även kunde visa bilder och repotage från vanliga trädgårdar och inte alltid dessa mer än hängivna odlarna....nästan besatta växtfantasterna. Visst tycker jag om annorlunda växter och har också en hel del udda plantor i parken men jag tycker att det blivit snobberi, speciellt på Zetas trädgård där det betygsätter sina växter i sin katalog. Många av de växter som fått högsta betyg är väldigt känsliga växter med tveksam härdighet och de är mycket dyra.....som om ju svårare de är att fungera ju högre status ha de. Nu låter jag säkert skittråkig men jag tycker att man ska använda växter som fungerar i sin trädgård och att man ska slippa bli besviken då man ser sina växter dö. Självklart ska man ibland våga chansa med svåra växter men stommen i trädgården bör vara växter som klarar våra vintrar och som mår bra i våra planteringar.....så....nu har jag skällt färdigt!
Ska någon dag ge exempel på hur det kan se ut i Zetas katalog. Måste ändå säga att Zetas trädgård är den överlägset bästa plantshop i den här delen av landet med stort sortiment och med kunnig personal.

Kommentarer
Postat av: maddan

hej och tack för bra blogg.
valde kommentera detta inlägg, eftersom jag reagerade exakt som du, funkia och tulpaner samtidigt...blev verkligen konfunderad...
Dåligt är det i alla fall. Slutade köpa AoT när de själva började "tycka" för mycket, det är väl inte så det ska vara? Jag vill iaf bilda mig en engen uppfattning och smaken är, som bekant, olika..

2005-10-07 @ 14:25:13
Postat av: Gardener

Hej
Skönt att höra att andra också har kritik mot de allför tjusiga trädgårdstidningarna.
/H

2005-10-09 @ 09:46:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0