Site Meter

Liten kärleksört - Sedum cauticola



Det här är en japansk art av sedum som passar perfekt i stenpartier och på murar. Den blir endast 5-10 cm hög och blommar från augusti och hela september. Den har blågrå blad och blommorna blir karminröda.
Planteringsavstånd c/c 25 cm.
Den vill ha full sol och väldränerad sandblandad jord och den gillas inte bara av mig utan också av fjärilar. Man bör inte gödsla för mycket då den kan tappa sitt typiska utseende. Den här lilla kärleksörten vill helst stå länge kvar på sin växtplats men om man måste flytta den så gör man det på våren.

Förökning

Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och med frö. Enklast är att dela i samband med omplantering av etablerade exemplar.

Sticklingar kan tas under försommaren och stickas i krukor med väldränerad jord. När de har växt till sig skolas de ut på växtplatsen.

Vid fröförökning behöver fröna stratifieras, dvs köldbehandlas, innan de kan påbörja groningen. Fröna sås i krukor med sandblandad såjord och täcks med ett 2 mm tjockt jordlager. Krukan ställs utomhus över vintern och tas sedan in på våren i ett rum där temperaturen är 10 °C. Groningen är oregelbunden och tar 2-4 veckor. (Från CD-skivan Perenner & lökväxter).



Goolge

Kommentarer
Postat av: Johan

Hittade just din blogg och jag gillar den redan, och bra att den uppdateras så gott som varje dag.



Och ja denna Kärleksört var verkligen fin!

Den måste nog införskaffas !-)



Ha det bra och tack för en bra blogg.

2009-09-21 @ 02:01:38
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Johan: Kul att du hittade hit. Tycker absolut att du köpa den här perennen som passar perfekt i stenpartier.

2009-09-21 @ 04:54:11
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0