• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Släpp plantorna fria

    15392-716
    Kan inte se mig mätt på Exochorda ´The Bride´

    Nu har alla sommarblommor släppts fria från sina små planteringskrukor och fått sin plats där de ska stå till höstens första frost. Det är bara alla hundratals lejongap som fortfarande väntar på att släppas ut, troligen blir det i morgon. Pelargoner är planterade, laxrosa på terrassen och röda på framsidan mot borggården. I vissa urnor har de röda pelargonerna fått sällskap av den vita vackra bakopan. Tomatplantorna i sina urnor får i natt stå ute för första gången efter det att jag studerat SMHI:s prognos. Prydnadspumporna är också planterade och de kinesiska Orychohragmus violaceus vars fem plantor är allt som blev kvar av kinasådden..är också planterade idag.
    Eftersom jag blir lugn av vita blommor så är det hundkexen som lugnar mig i parken nu....och vita syréner....och självklart pärlbusken.

    Det har varit en dag då tekniken dämpat mitt humör en aning. Visserligen brukar motorer och maskiner bli ängsliga när jag kommer i närheten men idag gick allt åt helve......på hemvägen tänkte jag att jag snart måste se min favoritfilm ´´Gubben i stugan´´ igen.
    Nu väntar en shoppingrunda då dotter ska hjälpa sin far att köpa jeans. Bra med expertråd ibland.

    Idag fyller min andra blogg ett år.

    Syrénernas tid

    Det regnade över parken idag och växterna tar tacksamt emot vattnet.....det är välkommet. Vågar ännu inte plantera ut mina sommarblommor som jag drivit upp från frö....väntar några dagar till. Tidigt i morgon hämtar jag pelargoner vid partihallarna i Årsta och jag kommer nog att plantera ut dem i morgon.

    15392-718
    15392-717
    15392-721

    I planteringen nedanför terassen har den gula trädgårdsirisen börjat blomma och även alla aklejor är på gång att börja slå ut i blom men det är syrenernas tid i parken nu och doften känns överallt.
    Vet inte hur jag ska få tillräckligt med sömn de här ljusa sommarnätterna då fåglarna börjar sina sånger halv tre. Det blir inte mer än 4-5 timmars sömn.

    Kom luft så att vi kan andas
    Blås bort besvikelse och bitterhet
    Låt den nya dagen randas.
    U.L

    Sveriges vackraste park

    15392-70915392-710
    Bergianska trädgården 2006                                                          Grönsöö slottspark 2007

    Nu har en jury valt ut tio parker i Sverige som ska tävla om vilken som ska bli den vackraste. Det blir lite missvisande eftersom många vackra parker och trädgårdar i Sverige tydligen väljer att inte vara med. De tio finalisterna i år är:
    Jag inte sett fyra av dessa trädgårdar men jag hade inga som helst problem att rösta på Visby botaniska som är en helt ljuvlig plats. Det blir en spaning där i augusti då jag bor granne med trädgården. Att Grönsöö är med i år igen är lite märkligt tycker jag och vinnaren från förra året Norrvikens trädgårdar finns inte med i år. Jag skulle vilja ha med Waldemarsudde, Rosendals trädgård, Drömparken i Enköping eller Julita. Jag har alltså inte sett Lövstabruk, Rosenlunds rosarium, Taxinge och Wij......är det någon av er som sett dessa?

    Vandring vid Riddersholms naturreservat

    15392-707

    Idag firar jag den bästa mor man kan tänka sig. Det blev en skön dag i Roslagens famn och att vandra runt Riddersholms naturreservat är som att vandra runt på en stor blomsteräng, så vackert att det inte är någon idé att ens försöka fånga detta på bild....några trevande försök blev det dock.
    15392-706

    Det blev kaffepaus vid en strandäng där man ser skärgården genom naturhamnens öppning och där sjöfågeln är mitt uppe i sitt familjebildande.....en huggorm visade sig också den här vackra dagen då temperaturen steg över 20 grader. I den lite fuktigare lunden var gullvivorna stora och vackrare än på de soliga platserna. Midsommarblomster och hundkex är galet vackert tillsammans och skogsbingeln växer här i stora bestånd....den växt som finns vid sidan av Linné på hundralappen.
    Vid Penningby slottspark blommade nu den spanska körveln och det luktade lakrits.

    15392-708
    Sankt Pers nycklar

    Dagens låt
    Chasing cars med Snow Patrol

    Ännu en trädgårdsspaning

    Trädgårdsspaning
    Ny trädgårdsspaning här.
    Det blev ännu ett slott och det är oftast där man hittar större ordnade trädgårdar. Det är också intressant för mig som själv jobbar i en slottspark att se hur andra slottsparker är anlagda och hur mycket intresse det finns att hålla en vacker trädgård. Spaningen idag var en fin utflykt men det är gränsfall om den skulle platsa som trädgårdsspaning då det inte verkar finnas så mycket intresse för växter där. Det har hittills blivit tre slottsparker i år men jag skulle självklart vilja att det fanns fler platser som Rosendals trädgård eller Sinnenas trädgård som är rena trädgårdar och där ett stort intresse finns för växter och trädgård i stort. Det kommer att bli många slottsbesök och besök i stadsparker framöver men jag ska försöka hitta andra typer av trädgårdar också. Tar tacksamt emot förslag.....dock inte allt för långt från Stockholm nu i år då det inte blir någon längre resa söderut eftersom jag kommer att bege mig till Gotland i augusti.

    Det är viktigt att trädgårdarna är öppna för allmänheten så att den här bloggen kan att locka till besök i de trädgårdar jag spanat i. Det skulle då också vara kul med andras synpunkter. Trädgårdar ska helst besökas flera gånger under växtsäsongen då växter blommar i olika tider och en trädgård kan verkligen byta skepnad från en månad till en annan.



    Ryckas hän

    15392-700

    Vi befinner oss i hänryckningens tid och folk gifter sig i vild förtvivlan.....!
    Veckan har varit arbetsam och det ska den ju vara den här årstiden i en trädgård. Det börjar bli en riktigt lummig grönska nu och den där skira försiktiga våren med vit blomning har bytts mot en grönska som blir allt djupare för var dag. Den kritvita blomningen som syns på våren har blivit en något mer dämpad vit blomning nu när kastanjen, oxeln, rönnen och hagtornet blommar. Nu blommar även syréner och äppelträd och i perennplanteringarna börjar det hända saker.

    15392-705

    Nu orkar man inte se det som är kvar av påsk- och pingstliljor utan väntar på att perennerna ska ta över. Nävornas plantor är som kuddar nu och snart visar de sina vackra blommor. Näktergalen har fullständigt tagit över i parken och förvandlar vår svenska natur till en tropisk plats. Det känns som om inte näktergalens sång passar in i vår natur....som om den är för exklusiv, men jag älskar den där sången. Den väcker mig på nätterna här på området men jag vet att den snart kommer att tystna så den får gärna fortsätta att leva om med sin starka sång.

    Jag har i veckan planterat en bård av buxbom runt en hörnplantering framme vid slottet. Jag fick ett mycket bra pris för 60 st småplantor vid Blomstertjänst i Årstahallarna och nu är de planterade och ska bilda en låg häck runt planteringen. I den här planteringen finns mjölkklockan och jag blev tvungen att gräva bort en hel del. De planterades på några andra ställen i parken men det är inte roligt att flytta perenner med pålrötter. Vissa av dem mår riktigt bra men de största exemplaren har svårt att hålla uppe sina stjälkar trots massor av vatten. Vi får se på måndag om de lyckats hitta någon trivsel på sina nya platser.
    För övrigt håller jag på att redigera Kina-filmen och ska senare bränna varsin skiva till mina kamrater. Vi ska innan midsommar även ha en Kina-kväll då vi ska se filmen och titta på alla fotografier.

    15392-701
    Våra vackra grindar är på plats och nu ska bara en del arbeten med sockeln färdigställas.

    Dagens låt......välj själva!


    Perennplanteringen vecka 21

    15392-703
    Pärlbusken börjar blomma men nävor, nepeta, jättedaggkåpan mm vilar och väntar.
    Klicka på kategorin perennplanteringen och följ året i den stora släntplanteringen.

    Nu ska årets vackraste park röstas fram igen....och jag vet vilken jag ska rösta på!

    15392-69915392-704
    Efter nattens regn blev det ett perfekt förhållande att så grönsakerna ute på friland.
    Detta kommer förhoppningsvis att växa i trädgårdslandet i sommar.

    • Plocksallat - Red Salad Bowl
    • Plocksallat - Frillice
    • Plocksallat - Salad Bowl
    • Plocksallat - Australischer Gelber
    • Romersk sallat - Marshall
    • Romersk sallat - Lobjoits Green Cos
    • Sallat - Estafet
    • Sallat - Baby leaf. Fem olika sorter i blandningen.
    • Mangold - Rhubarb Chard
    • Squash - Gold Rush
    • Squash - Diamant
    • Dill - Bouquet
    • Kryddtagetes - Tangerine Gem
    • Sommarmalva - Mont Blanc
    • Sommarmalva - Silver Cup
    • Lövkoja - Ten Week
    • Astrar
    Sitter nu på mitt rum och lyssnar på ett gammalt inspelat sommarprogram med Ulf Lundell från tidigt 80-tal där han berättar att det är skogens år. Solen skiner in genom fönstret och om jag orkar ska jag vandra stigen ut mot udden och se ut över fjärden ett tag.
    Kopplar upp mig på 3G-nät här i vildmarken och det är seeegt men det funkar.

    Vackra tillsammans


    15392-698
    15392-693
    Myskmadra och ormöga trivs tillsammans...de vill ha ungefär samma förhållande för att må bra och de är även mycket vackra tillsammans.
    15392-694
    Genom surkörsbäret Fanals blomning ser man brudens blomknoppar. Pärlbusken som nu gör skäl för namnet.

    15392-695
    Den omtalade syrenhäcken som visar hur den ser ut två år efter beskärningen ner till marken. Den bortre delen väntar på att få samma behandling.


    Idag har jag sått dvärglupinen som är helt ny för i år (i alla fall hos Weibulls) och jag har ingen aning hur de ska bli. På påsen läser man om en växt som inte verkar ha några nackdelar utan bara egenskaper som man eftersträvar, eller vad sägs om det här: Lågväxande lupin med underbar doft. Plantan grenar sig och blommar hela sommaren. Fyller bra i rabatten och är också fin i krukor på balkong eller terrass. Fin som snittblomma.
    Jag kommer att följa utvecklingen med nyfikenhet och spänning.

    Midsommarblomster

    Trädgårdsspaning vid Grönsöö slottspark

    Lite tidigare än vanligt har nu midsommarblomstret börjat blomma....i varje fall i Grönsöö slottspark. Det här är nog min absoluta favorit bland vilda blommor i vår natur. När de växer i lite fuktiga lundar är de som vackrast.

    15392-690
    15392-691
    Tvillingtulpan i Grönsöö slottspark.

    Dagens jordspråk
    Man får ingen trädgård om man bara
    sitter i skuggan och säger att allting är
    underbart.

    Rudyard Kipling

    Knäckepilens förökning

    image689
    Det stormar i Stockholm idag och alla torra grenar knäcks i träden. Det är naturens sätt att hålla trädkronorna fräscha. Det är också knäckepilens sätt att föröka sig. Här efter Brommas stränder lutar sig knäckepilar ut över vattnet och när grenarna knäcks nu i den hårda vinden flyter de iväg och lägger till vid lämpliga platser vid stränderna för att där rota sig. Vägen mot torget var fylld av pilens grenar idag och det snöade av häggens blommor som nu gjort sitt. Nu fylls luften av syréndoft och det börjar bli så där lummigt grönt i trädgårdar och parker.

    Den 18 maj 2007

    15392-684

    Vaknar 6.15. Ledig. Kaffe och två mackor. Morgonsurf. Grattis brodern, nu bär det söderut. Radio P1. Mer kaffe. Fortfarande Eldkvarn i bilen. Fyran söderut. Stannade och såg en älg i ögonen. Sturehovs slott. Ett lugn ´´drabbar´´ mig. Sol. Näktergal och bofink. Häggblom. Syréner. Gamla hus. ONOFF. Ny dator. Datorfix hemma. Dagens trädgårdsspaning ska läggas ut. Ser på klockan....var tog den här dagen vägen?

    Man blir dum av Google

    En stor händelse
    Det har hänt något stort här hemma. Kinesen i närbutiken här nere på gatan har skaffat kortläsare...äntligen!
    Eftersom jag aldrig har kontanter och tycker om att handla i så små butiker som möjligt kommer jag att bli ännu mer stamkund nu. Kinesen var nästan i extas då folk handlade så mycket idag. Eftersom det kostar 5 kr i avgift om man handlar under hundra kronor så ville hon absolut att jag skulle ´´handla mera´´ när mina köp stannade på 81 kr. Eftersom jag inte direkt är någon ekonomisk person så tyckte jag inte att det gjorde så mycket....men hon gav sig inte....jag köpte ett fång bananer.

    Långblommande perenner

    Perenner är älskade av många men de har den nackdelen att de normalt inte blommar så länge. Det blir väl ofrånkomligt att man jämför med sommarblommornas långa blomningstid, men det finns faktiskt en hel del perenner som blommar länge. Vissa arter kan man klippa ner efter blomning och på så vis få en andra blomning på sensommaren eller hösten.

    15392-681
    Campanula lactiflora ´Loddon Anna´  - Mjälkklocka

    De perenner som jag brukar klippa ner är nepetan som alltid blommar en andra gång senare och blommar sedan långt in på hösten. Jättedaggkåpan brukar blomma en gång till om man klipper ner den i slutet av den första blomningen, det beror lite på hur varm och solig sensommaren och hösten är. Mjölkklockan brukar jag klippa ner till hälften där den sedan utvecklar nya blommor på eftersommaren. Det är viktigt att inte vänta för länge innan man klipper ner dessa perenner.....det bästa är att klippa dem när de fortfarande blommar. De gäller att lura dem att blomma en gång till för att gå i frö och föra sin art vidare.

    15392-680
    Astrantia major ´Ruby Cloud´ - Stjärnflocka

    Andra långblommare är Spanska nävan som jag haft här i parken i tio år nu och som blommar hela sommaren med rosa blommor. Julrosen börjar blomma mycket tidigt när det fortfarande är snö. I södra Europa där den kommer från blommar den i jultid. Här blommar den fram till månadsskiftet april-maj. Fänrikshjärtat blommar från maj till september och trivs i lite fuktig jord. Hittar ingen riktigt bra plats här i parken för den. Fänrikshjärtat passar mycket bra tillsammans med funkia i lite skuggiga lägen. Den gula nunneörten blommar från juni till september och trivs egentligen överallt bara inte jorden är för tung och den sig villigt med frö Stjärnflockan blommar också länge men det beror lite på vilken sort man använder, men den kan blommar från juni till september och är en helt ljuvlig växt med otroligt vackra blommor.

    Stäppsalvian blommar också ganska länge och bör planteras i stora grupper för att nå en vacker effekt. Min nya vän i parken är stenkyndeln och jag planterade fem stycken i höstas men bara två klarade vintern och jag tror att det är viktigt att inte plantera den för sent. Jag tycker inte att man ska plantera perenner senare än augusti just för att de ska hinna rota sig innan tjälen kommer. Den vackra höstanemonen blommar från augusti till oktober och tycker om halvskuggigt läge. Röd rudbeckia vill ha ett soligt läge och inte för tung jord. Den blommar från juli till oktober om man har tur. Strålrudbeckian är en av få gula perenner som jag tycker om. Det här är en mycket bra perenn som blommar från slutet av juli eller början av augusti fram till oktober. Den vill ha sol och klarar de flesta jordar.

    Outdoor girl

    15392-677

    Nu slocknar snart vitsipporna i backarna runt slottet och gullvivorna tar över. Det känns som om det är ovanligt mycket gullvivor i år.....men det är säkert bara inbillning. De senaste dagarna har jag fortsatt att dela perenner, bl.a. den vackra nävan Patricia samt kronnävan ´Rose Claire´ (Geranium x oxonianum) och en del andra perenner.
    Tomatplantorna har fått sin plats i stora urnor där de ska tillbringa sommaren. Sorterna är Sungold, Outdoor girl och biff.

    Sommarblomsplantorna har fått det lite kyligare och blåsigare då ett fönster fått stå på glänt under längre tid än tidigare och resultatet har blivit att de växt till sig bättre än tidigare. Glömde fota plantorna som jag tänkt, det får bli på måndag. Grönsaksfrön har inhandlats och under nästa vecka blir det sådd på friland. Direktsådd av sommarblommorna kommer också att ske i nästa vecka.
    Spåren av vildsvin närmar sig parken och jag törs inte tänka på vad som kommer att hända om de vågar sig in här. De närmsta spåren är bara 50 meter från trädgårdslandet....som i och för sig är inhägnat.
    15392-678
    Löjtnantshjärtan som räddades i sista stund igår då det blåste kraftigt i parken. Nu är de uppbundna och säkrade. Egentligen tycker jag bäst om vita löjtnatshjärtan men det är ju inte fult med de här heller.

    Hemma i Stockholm blommar häggen inte många dagar till men syrénerna har nu börjat blomma i stället och de är ju ingen dålig avbytare.
    15392-679
    Häggblomningens sista dagar.

    Nu ikväll åt jag middag med dottern och promenerade lite på Östermalm, Jag måste erkänna att jag inte är direkt hemma i den stadsdelen och nu kom vi till en kyrka som jag aldrig sett.....jag som trodde jag hade koll på Stockholms kyrkor. Gustav Adolfskyrkan heter den och ligger i Gustav Adolfsparken invid Valhallavägen. I parken växte fantastiska träd.....mycket stora blommande kastanjer samt lönnar och almar som var enormt stora och vildvuxna. Just så här ska parkträden få utvecklas, utan beskärningar.
    Nu väntar fyra dagars ledighet och i morgon blir det middag i min hemstad för att fira brodern som fyller jämna år.
    I morgon bitti ska jag skriva om långblommande perenner.

    Dagens låt
    Ett litet finger med Eldkvarn.

    Dagens fundering
    Var är värmen? Jag vill ha sommarvärme nu! Det här är sista varningen....annars flyttar jag till Italien!
    Dagens fundering 2
    Undrar lite hur långt ett blogginlägg bör vara. Vet inte hur mycket text en bloggläsare orkar ta sig igenom?

    Destination Gotland

    15392-676
    Jag hade tänkt att bege mig till västkusten en vecka i augusti men Gotlandslängtan blev för svår. Ikväll beställde jag rummet inne i Visby som jag hyrt flera gånger tidigare. Det är det bästa läge man kan tänka sig och bara ett kvarter från botaniska trädgården där det brukar bli tidiga morgonbesök av trädgårdsmästaren. Trots att jag hade tänkt vänta några år till känns det mycket bra att åter få stiga iland på denna fantastiska ö just efter medeltidsveckan då lugnet lägger sig över Visby och Gotland efter högsommarens stress och trängsel.
    Hur kommer er sommarsemester att se ut?

    Goolge Earth
    Google Earth är helt fantastiskt.....jag har just rest över världen och dykt ner i Rom och vid stränderna i Australien men även på min gata här hemma. Om ni inte redan laddat ner så gör det här.

    Jag vet...

    ....att det blivit många inlägg nu ett tag men jag måste bara lägga ut det här blommande snåret av hägg, slån och vildapel i Åkeshovs slottspark. Blomningen går så fort över och snart är det bara en djup grönska här.

    15392-671
    15392-672

    För ett år sedan

    Månadsbilden Maj vecka 19 - 2007

    15392-668
    Nu kommer det att se ut så här till hösten börjar färga löven och slita dem av träden så vi avslutar med månadsbilden här. I skuggan till vänster blommar häggen och ekarnas blad är nästan helt utvecklade. Det kommer båtar hela tiden nere på sjön och sommaren närmar sig. Koltrasten jobbar hårt för att överrösta bruset från bron och stan. Klockan är 19.00 och det är 11 grader ute och nu börjar matchen.

    Klicka på kategorin Månadsbild i menyn till höger och följ förändringen.

    Blåregnet blommar i stan

    15392-665

    Waldemarsudde
    Igår gick jag en stund i Waldemarsuddes trädgård där det är vackert vilken tid på året man än kommer. Nu blommade blåregnet och tulpaner stod tätt tätt i buxbomskvarteren. Solen sken och båttrafiken på sjön var livlig.
    Måste än en gång berömma trädgårdsmästaren och hennes ´´drängar´´ för den fina skötseln och de vackra arrangemangen i planteringarna.

    15392-674
    Staketet på vägen in mot Waldemarsudde
    Blåregnet

    Första trädgårdsspaningen
    Tidigt i morse innan Brommafolket hunnit befolka Alvikstorg....tog jag min kamera och gjorde en liten trädgårdsspaning, den första i år....i Sverige. Läs om den här.
    Det som bekymrar en trädgårds- och parkvän är att det verkar vara så svårt att få till en skötselplan i kommunens parker. Den här anläggningen och växtvalet är mycket bra.....här har man lagt ner mycket pengar på arkitekter, kunskap och proffsiga anläggningsarbeten men sedan lämnar man trädgården helt utan skötselplan verkar det som. Första åren sköttes parken bra men nu verkar man ha lessnat. Som så många gånger förr så ser det ut som man inte förstår vikten av att parken också ska underhållas professionellt. Jag menar att man måste ställa större krav på de som ska sköta trädgården eller parken.....det krävs kunskap för att få växter att må bra....länge, inte bara i några år efter planteringen. Att rita och anlägga en trädgård har hög status idag men att sedan sköta den är tydligen inte viktigt.

    Som en sur gammal gubbe skrev jag ett brev till Bromma stadsdelsförvaltning och frågade vad som har hänt. I den lilla parken ett stenkast från mitt hem blommar prydnadsaplarna riktigt fint nu och den övriga delen av trädgården är så illa skött. Det krävs inte så många timmar för att snygga till parken och det kan inte vara någon större kostnad.....jag undrar var felet ligger.

    Egentligen hade jag även tänkt spy lite galla över söndagsbilisterna i Stockholm också.....men det blir för mycket gnäll då. Jag nöjer mig med att säga att biltrafiken flyter så bra på vardagarna (det tycker dock inte min cyklande dotter som inte tycker att bilisterna visar den hänsyn till cyklister som de borde).

    Spanska ligan
    Nu börjar det dra ihop sig i spanska ligan i fotboll och ikväll måste Barca slå Real Betis (matchen visas på TV4+ kl 19.00). Det är fem matcher kvar och det är mycket jämt mellan Barca, Real Madrid och Sevilla.

    Dagens låt
    Inget bra för mig själv.....med Eldkvarn

    Slottsträdgården Ulriksdal

    15392-662

    Gjorde ett ganska hastigt besök på Ulriksdals slottsträdgård idag och förstår varför alla tycker om den här platsen.
    Här råder en mycket bra ordning bland växter mm. och sortimentet är vad jag kunde se riktigt bra. Jag hittade några gobitar som Geranium pratense ´Midnight Reiter´ en ängsnäva med röda blad och blå blommor och Syringa josikeae ´Agnes Smith´ en vitblommande ungersk syren. Det blir nog ett snack med min chef igen.....vill ha dessa vackra växter i vår slottspark!

    15392-664
    Geranium pratense ´Midnight Reiter´

    Det var mycket folk här men det blev ändå inte trångt. Eftersom den här trädgården bloggar så skulle jag väl egentligen ha frågat efter AnnaKarin som brukar skriva inlägg och kommentarer men det var för mycket folk idag.
    Det blev kaffe i caféet också och jag kommer med all säkerhet att återvända hit.
    Kolla in Slottsträdgården Ulriksdals hemsida också.

    Vit vår

    Vita blommor är vackert nu på våren då allt börjar grönska runt oss. De lyser i skymningen och det är lugnt med vitt .....en bra start efter många månader med nakna träd och en natur där färgerna går i brunt och grått. Skulle våra häggar eller vitsippor vara starkt röda eller lila skulle det bli för tufft för våra ögon. En vitsippsbacke, häggar, slånblom, kommande hästkastanjer mm. lyser lugnt och vackert i grönskan.

    15392-660
    15392-661

    Grön blogg

    En sån där morgon....

    15392-657

    Vissa morgnar känns nästan overkliga. Vaknade tidigt på mitt rum i slottsområdet och det som möter en där ute är en hel symfoni av fåglar, allt är stilla och det är lite kyligt. Näktergalen och koltrasten tävlar vem som låter starkast....båda är favoriter. Hela fjärden nedanför låg helt stilla....inte en enda krusning på vattnet. Efter min vanliga morgonrunda i parken och en titt på mina sommarblomsplantor i blomsterrrummet gick jag ner till sjön för att hälsa den här dagen välkommen. Bergen var fyllda av styvmorsvioler och slånet blommar som aldrig förr. Kommer inte på något annat ord än magi.....några storskrakar lyfte och den blanka vattenytan fick liv. Tre tärnor kom skränande över mig. Dags för frukost med kamraterna uppe i slottet.
    Att vara trädgårdsmästare i en sådan här relativt liten park är ganska ensamt och det passar mig utmärkt. Mina dagar har en lagom blandning av ensamhet och möten med mina arbetskamrater.

    Idag har jag delat strålrudbecka, Rudbeckia fulgida ´Goldsturm´ och planterat dem vid en plantering invid slottet. Annars har jag jobbat en del i trädgårdslandet där jag utökat rabarberlandet. Rabarbern är riktigt fin nu och det blir nog att plocka in en del snart. Igår kväll begav jag mig ut för att plocka nässlor till kockarna och jag fick ihop en hel del av de spröda skotten.....med Eldkvarn i hörlurarna så gick det bra.....annars är jag en urusel plockare av bär, svamp och annat som växer i naturen.

    15392-65415392-652
    I vår allé arbetar nu en mycket duktig murare som gör två stora, breda grindstolpar av tegel där våra vackra svarta smidesgrindar ska hänga. Teglet kommer från Danmark och stilen på stolparna är hämtade från delar av slottet. Det blir riktigt snyggt.
    15392-655

    Eftersom Ulf Lundell nu har tagit paus från skrivandet på grund av att han tydligen äntligen har hittat fram till den kärlek han har längtat efter i alla dessa hundratals låtar, så får jag nöja mig med att köpa Eldkvarns nya platta Svart blogg och läsa Jonas Karlssons novellsamling Andra målet....som är det bästa jag läst på länge. Fortsätt att skriva Jonas....jag vill ha en tegelstensroman nästa gång.

    Trevlig helg till er som hittat hit.

    Kryddlandet tar form

    15392-644
    Balkansippa och svalört......tillhör inte kryddlandet...!

    Min lilla nyanlagda kryddplantering på borggården börjar ta form. De kryddväxter som än så länge finns här är:
    Det kommer mera. Återkommer senare med mer om denna plantering.

    15392-650
    Prunus avium ´Plena´....en av få fyllda körsbärsblommor som är vackra....tycker jag!

    Prunus avium ´Plena´ det dubbelblommande fågelbärsträdet som står vid trädgårdslandet har just börjat blomma och det brukar vara starten för att börja så på vårt friland....grönsaker och lite sommarblommor. Jag kommer nog att vänta ett tag till då det ännu inte blivit den värme i jorden som krävs. Plommonträdet ´Jubileum´ har också just börjat blomma och till min glädje blir det en del syrener på den del av syrenhäck som jag klippte ner till marken i juli 2005.

    Det tar alltså två år för en mycket gammal syrénhäck att börja blomma igen efter en kraftig nerskärning, men det är först nästa år som den kommer att blomma ordentligt. Nästa etapp som ska föryngras av den gamla syrénhäcken kommer jag kanske att börja med i sommar.....eller nästa sommar. Häcken kommer att beskäras i tre etapper för att den hela tiden ska blomma på någon del och för att slippa kalhyggeskänslan. När den börjar blomma ska jag fotografera den.
    Länkt till beskärningstillfället.
    Länk till förra årets bild av häcken

    Dagens låt
    Fulla för kärlekens skull med Eldkvarn. Jag köpte albumet idag.

    På besök hos det gåtfulla folket

    15392-645

    Igår var jag på besök hos ´´Det gåtfulla folket som bor i husen på slätten´´ som någon så passande uttryckte det.
    Jag var alltså hos Antroposoferna i Järna.
    Det hade regnat några ordentliga skurar innan jag vandrade in i trädgården bakom den böljande granhäcken. Där inne är det alltid så rofyllt och jag gick ner mot reningsdammarna och förbi det gamla växthuset. Vet inte om jag ska gå in på hur fruktträden beskärs igen.....tror att jag redan berättat om det....vi hoppar över det!

    Om man korsar bilvägen kommer man in på området där kulturhuset finns och här förvandlas den lite magiska trädgårdskänslan till en förortskänsla där arkitekten tagit starka droger. Arkitekten heter Erik Asmussen. Jag erkänner att jag nog tycker bäst om något så när traditionell arkitektur men visst är det spännande när det skapas något helt nytt. Här tycker jag att man kanske dragit på några vändor för mycket.....husen ser alldeles för skruvade ut för att det ska bli vackert eller spännande. Sedan blir det för mycket asfalt och gatsen på den här sidan vägen. Men de har en mycket fin rosenträdgård.
    Trots allt så är det spännade att besöka den här platsen.

    15392-649
    Ovan Kulturhuset

    15392-647
    15392-64815392-646
    Spännade sätt att binda ner den här oxelhäcken för att förhindra kraftig tillväxt.....men jag är kluven om det är ok..... om man ska styra växtligheten så......men i och för sig styr man den även när man klipper häcken traditionellt. Granhäckens böljande form har jag på senare tid lärt mig tycka mycket om.

    Godkväll i kväll.....

    Jag blir tvungen att titta på Godkväll på SVT i kväll där de visar sagoträdgården Ninfa som jag besökte i Italien. Tack så mycket för tipset A-B.
    Alla som tycker om magiska sagoträdgårdar uppmanas att titta ikväll.....aj det är ju samtidigt som hockeyn.

    Palatset

    Håll ett tag, stå stilla här
    på denna lugna plats
    Känn hur häggen med sin doft
    bygger ett palats
    Utav själva luften här
    som om den dröjde kvar
    Ge mig handen, följ mej in
    Vi sätter oss ett tag

    Hör hur skogens fåglakör
    liksom dämpas ner
    Mitt i festen tystnar den
    som om den inte ville mer
    Lätta steg i fjolårsgräs
    Är det rådjurskliv
    som närmar sej från dungen där
    med liljekonvaljer i ?

    I denna ljuva tid
    då allting föds på nytt
    Hur kan någon längta då
    efter evighetens famn
    Nu när jorden fröjdar sej
    och trotsar iskall rymd
    Hur kan någon vilja då
    bryta upp och börja gå
    längs vägen till den blå
    himlens höga hamn?

    Liten fågel där på törnekvist
    den vilar efter flytt
    över hav och berg och dal
    Nu är den här på nytt
    Frusna hjärtan tinar upp
    av sångens tonbroderi
    Det är kanske hon
    som fann här en dag i maj
    en sång att somna in i

    Ulf Lundell 2000

    Tulpaner efter Ringvägen

    Ringvägen på Södermalm har blivit utsmyckad med oranga tulpaner. När jag såg det första gången i helgen förstod jag inte riktigt hur de kunde välja den färgen. När jag återvände flera timmar senare sken solen ner genom lindarnas skira grönska och effekten blev riktigt läcker med de lysande tulpanerna där under.

    15392-643

    Slånblom och svalörtsmattor

    15392-639

    Strax efter sex i morse hördes ljudet av slottsträdgårdsmästarens gräsklippare här på ön. Som vanligt på måndagar så försöker vi få gräset klippt innan gästerna anländer. Vi försöker att inte väsnas för mycket i parken så att våra gäster ska känna lugnet här i vår park. Vad jag inte visste var att de första gästerna skulle komma först på eftermiddagen, men det var ändå bra med en tidig klippning idag då regnet kom just när jag var färdig. Det är inte så många gräsmattor att klippa ännu....vi låter många gräsytor blomma ända fram till midsommar. Nu kommer alla gullvivor och övrig majflora.

    15392-642
    Kungsängslilja i knopp

    Nu har jag planterat om alla sommarblommor och det blev:
    • 340 Lejongap av olika färger
    • 48 Daggsalvia ´Victoria´
    • 56 Vita blomstertobak
    • 12 Blåsalvia
    • 20 Vita rosenskära
    • 15 Vita lejongap
    • 5 Kinaplantor
    • Det brukar bli mycket mer men i år blev det lite annorlunda.
    15392-641
    Svalört

    På vägen hem stannade jag vid Zetas trädgård för att handla växter. Det blev två Magnolia stellata ´Royal Star´, Lavendel ´Hidcote´, Anisisopen ´Blue Fortune´ till nya krydd- och örtplanteringen på borggården, Stenkyndel och några Nepeta. I morgon blir det plantering. Att plantera växter är något av det trevligaste som finns inom trädgårdsyrket. Växterna får ta plats i den bästa jorden och har nu daglig tillsyn.
    Idag fick jag användning av min blogg när jag skulle köpa lavendel för att komplettera i en plantering....jag visste dock inte vilken sort det var. I personaldatorn gick jag in på min blogg och i sökrutan skrev jag ´´lavendel´´ och fick på så vis fram sorten och när jag planterade lavendeln förra året. Bloggar är bra på många sätt...

    Ännu en gång förundras jag över att Annika Lantz får fortsätta att plåga oss P1-lyssnare. Det sitter tre personer i studion och det låter som personer i tjugoårsåldern sitter och festar och flamsar....inte ett vettigt ord kommer fram. Jag vet att jag kan stänga av men jag undrar hur Sveriges Radio tänkte när de placerade henne i P1?? Ta bort människan...!!

    Perennplanteringen vecka 19

    15392-640

    Det händer inte så mycket i perennplanteringen men nu börjar i alla fall nävor och annat att komma upp en bit. Busken till vänster är den omtalade pärlbusken ´The Bride´ och knopparna visar att den snart ska blomma och visa att den är vackrast av alla buskar.
    Lite påsk- och pingstliljor står och skräpar. Det är knopp på de tovsippor jag planterade i höstas högst uppe i slänten men de visar sig nog först på nästa bild om en vecka.

    Och som vanligt.....klicka på kategorin Perennplanteringen i menyn för att följa utveckligen av planteringen.

    En vacker dag i maj

    Bilderna är från Tyresö slottspark.
    15392-636
    15392-637
    15392-635

    Årets perenn - Jättetåteln

    För elfte året har Årets perenn utsetts och i år blev det Jättetåteln - Monilia arundinacea. Det är första gången som ett gräs får uppmärksamheten. Det är Perenngruppen inom GRO som utser årets perenn.
    Bästa tiden för jättetåteln är från sensommar till jultid. Den trivs i halvskugga och trivs i de flesta jordar. Den blir 120-160 cm hög. Sorten ´Karl Foerster´ har ett brett ståtligt växtsätt och har vacker höstfärg. Man kan använda jättetåteln i stora urnor och då är sorten ´Windspiel´ lämplig. Trädgårdsbloggaren Ronja har en ´Karl Foerster´ i sin trädgård.
    15392-634

    Den vackraste

    ...tiden är här nu. Sverige i maj slår nästan allt annat vackert man har sett. Det känns som en hög vinst att ha ett arbete där man får vistas mitt i det vackra. Jag har hjälpt naturen på traven lite för att öppna upp markerna runt vår trädgård så att vårfloran får visa sig från sin bästa sida. Mina slyröjningar på hösten i backarna har lett till att vitsippsmattorna visar sig på ett annat sätt nu. Här i Stockholm blommar häggen nu och vi kliver in i tiden mellan hägg och syrén. Det är nu man ska hänga upp skylten på dörren ´´Stängt mellan hägg och syrén´´.

    15392-630
    De här slånblomsknopparna är nu utslagna och det är vitblommande snår överallt nu.

    15392-632

    I veckan har jag alldeles för sent på grund av resor och sjukdom...börjat plantera om mina sommarblomsplantor i vårt blomsterrrum i slottet. Som jag tidigare berättat har vi inget växthus utan jag får förlita mig till den 400 watt starka lampan som får ersätta solen. Plantorna ser inte ut som de man köper i handeln när man planterar ut dem någon gång efter järnnätterna i månadsskifter maj-juni. Men de brukar växa till sig och bli fina fram mot sommaren.

    Hittills jag jag planterat om nästan 300 lejongap som ska planteras på borggården, sedan är det lite daggsalvia, blåsalvia, blomstertobak mm. Av de kinesiska fröerna är det bara Orychohragmus violaceus som har grott och det blev åtta plantor. Behöver nog några hundra lejongap till. I veckan när jag stod i mitt blomsterrum tittade Carl Jan in....han var på besök i slottet.
    Nu åker jag till vackra Roslagen.

    Rosie - trädgårdsmagasinet

    Då har jag första numret av det nya trädgårdsmagasinet Rosie framför mig. Omslaget är i rosa och svart och ser väl ganska snyggt ut. Chefredaktören Rosie Almeida-Stahlin finns på bild på omslaget och hon ser trevlig ut....

    Premiärnumret kostar 35 kronor och priset blir sedan 45 kronor. Hon fortsätter att posera på ledarsidan och hälsar läsarna välkomna att ta plats i solen. Nya fröer visas i den första artikeln och där finns dvärglupinen med...den som jag köpte tidigt i våras och väntar mig mycket av. De här första sidorna kallas ´´nyutsprunget´´ och är små notiser om vad som händer i trädgårdsvärlden. Att man kan ta trådlösa högtalare med ut i trädgården mm. En sidas porträtt av rosen passar ju bra i Rosies första nummer. Reklamsidorna dyker upp lite då och då och samlas inte ihop längst bak som i vissa tidningar.

    Ett uppslag om betong, betongbord, betongstol, betonglampa mm. En artikel på nio sidor om Mias 21 meter långa balkong på Södermalm här i Stockholm och hon har en makalös utsikt över inloppet och över hela stan. Det är läckra bilder och man får veta vad hon odlar i sina krukor. Efter den artikeln kommer ett uppslag med fiffiga hyllor på höjden att ha på balkongen och priserna finns med och var man kan köpa dem. Mer krukor kommer när man får följa Jane-Ann i England. Hennes trädgård kan man besöka efter överenskommelse. Tro det eller ej men nästa artikel handlar också om krukor..! Sedan blir det kändisreportage med Pernilla August från sin skärgårdsö där hon berättar att trädgård för henne är lika med meditation...det är bra! Men det handlar inte så mycket om trädgård direkt, på en bild har Pernilla med sig ett parasoll där hon går i morgonrock och vattnar något med en zinkkanna, det ser mest komiskt ut.

    Nu börjar jag längta efter en trädgårdsartikel...men när jag vänder sida så får kommer flera sidor om hur man äter ute i det fria och vad picknickdynorna från Au Maison kostar. Eller vilka dukar och handdukar man ska ha med sig ut. Jag är ledsen, jag lägger ner hela det här projektet med att recensera trädgårdstidningar, jag orkar inte mer, jag återvänder till böckernas värld.

    Magnoliaknoppar

    15392-627

    Mina två knoppar av Magnolia kobus jobbar på för att snart börja blomma. Trädet planterade jag förra våren och jag trodde att trädet skulle börja blommar först om några år. Det får väl bli en magnoliafest här när de börjar blomma...på samma vis som det festas vid Vitabergens magnolia kobus blomning.
    Idag har jag grävt om trädgårdslandet, gödslat med hönsgödsel och med en fantastiskt välbrunnen kogödsel och gjort klart för sådden om någon vecka.
    15392-629
    Länge sedan det städades?

    Nu väntar jag på att Milan ska gå till final i C.L. Matchen mot Manchester U börjar 20.45 på TV6.

    Dagens låt
    Fullt ut.....med Ulf Lundell

    Dagens jordspråk
    En enda solstråle är nog
    att driva bort många skuggor
    Franciskus

    Körsbärsblom i Bergianska trädgården

    Bergianska trädgården var öde på folk nu på förmiddagen. Den i mitt tycke absolut vackraste prunusblomman är Purnus sargentii eller bergskörsbäret. Den enkla blomman tycker jag är vackrare än den fyllda japanska körsbärsblomman. Just nu blommar buskformen som står vid den japanska trädgården.

    Jag har planterat just buskformen av bergskörsbäret i slottsparken men får det inte att blomma så mycket som man kan önska....det har just börjat blomma där också nu och varje år tror jag att den där täta blomningen ska inträffa. Det kan bero på att busken växer väldigt mycket varje sommar. Det blommar alldeles säkert tätare när tillväxten stannat av något. Jag gödlsar inte och håller inte öppen jord runt. Trädformen av bergskörsbär blommar fint redan i tidig ålder. Jag får väl ha tålamod och vänta något år till.

    Även förra året gick jag här den första maj och då hade våren inte hunnit lika långt som i år, våren var väldigt sen då. Nu var de små lökväxterna som scilla och porslinshyacint utblommade. Min vandring i trädgården gick inte åt någon direkt riktning....jag korsade trädgården fram och tillbaka.

    15392-622
    Prunus sargentii - Bergskörsbär
    15392-621
    Prunus sargentii - Bergskörsbär
    15392-623
    Prunus cerasifera - Körsbärsplommon
    15392-624
    Prunus subhirtella - Vårkörsbär

    Allers Trädgård

    Då fortsätter jag att kolla över trädgårdstidningarna som finns i butikerna. Jag själv är ingen tidningsläsare men läser såklart alltid min Allt om Trädgård. Man får försöka förstå att trädgårdstidningar inte har möjlighet att gå på djupet i artiklarna utan har väl som syfte att försöka få fler människor intresserade av trädgård.....och att sälja tidningar.
    Chefredaktör för Allers Trädgård är Eva Malmström och i detta nummer presenteras tidningens två experter som är John Taylor, slottsträdgårdsmästare i Malmö och Peter Svensson trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

    Allers har för några veckor sedan köpt 51 % av Blogg.se så det kanske är lika bra att jag är snäll mot den här tidningen? Det första jag tänker på när jag bläddrar igenom tidningen är att det inte är de där fantastiska bilderna som får en att bara bli avundsjuk och vilja ha exakt lika i sin trädgård. Jag vet inte om det är en fördel men man kanske koncentrerar sig bättre på texten då. Men nog tycker jag ändå att de kunde lägga ner lite mer jobb på att få mer kvalitet på bildern som inte ens har bra skärpa. Priset är 38 kr.

    15392-620

    Första artikeln handlar om Grethe Wests trädgård där hon berättar med kärlek om sina botaniska tulpaner och här beskrivs olika sorter och hur hon använder dem i sin trädgård. Intressant. Sedan kommer en lång artikel som handlar om vårarbetet steg för steg där slottsträdgårdsmästaren i Malmö John Taylor berättar på ett enkelt och bra sätt vad som bör göras i sin trädgård på våren. Lite kul är det att se hur han poserar på bilderna...men som sagt ett bra reportage.

    Nästa artikel blev intressant för mig som tycker om vita växter. Drömrabatt i vitt handlar om hur man komponerar en vit plantering och hur man använder olika höjder på växterna och former på bladen. Småblommiga klematis är nästa artikel ....och jag tycker om den också.
    Peter Svenson från Trädgårdsföreningen i Göteborg berättar på ett enkelt och lärorikt sätt om hur man odlar rosor i kruka. Ett långt reportage om uteplatsen känns som ett utdrag ur IKEA-katalogen och blir helt ointressant. Magiska magnolior avslutar tidningen och det är ännu en intressant och bra artikel.

    All reklam är placerad längst bak i tidning och blir på så vis inte så påträngande. Det här är faktisk den bästa trädgårdstidningen efter Allt om Trädgård (som jag prenumererar på). Upplägg och utformningen känns bra och just att artiklarnas sidor är rena från reklam gör att det blir lätt och lugnt att läsa. Kan nog tänkas att ja kommer att köpa något nummer till framöver.
    Betyget blir 4.....minus för de oskarpa bilderna.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails