• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Södermalm - Högalid


    Heleneborgs grindstuga från slutet av 1700-talet på Varvsgatan 10


    De här fastigheterna vetter mot Långholmskanalen och den gamla byggnaden nedanför de höga husen är Heleneborg. Här bodde Alfred Nobel och som här utförde experiment som ledde till upptäckten av dynamiten.

     
    28 februari 2009
     
     
    Högalid som är Södermalms sista västra utpost mot ´´landet´´ Liljeholmen och Gröndal skiljer sig markant från söders tre andra församlingar och den största skillnaden är byggnaderna. Det finns inte så många riktigt gamla byggnader eller vackra palats i den här delen av söder utan de flesta hus är från sekelskiftet och fram till 70-talet. Problemet är att de byggt in 60-70-tals hus helt okänsligt bland de äldre byggnaderna på flera platser och söder om den hårt trafikerade Hornsgatan ligger Drakenbergsområdet som lika gärna kunde ha legat i Rinkeby. Det är synd för läget är bra med hela jätteparken Tanto bakom husen. Den byggnad som märks hela tiden är  Högalidskyrkan vars höga torn som höjer sig över allt annat.
    De vackraste husen är de få riktigt gamla husen som finns kvar och även de som är byggda mellan 1900-1930.

    Det här är den del av söder som jag är minst hemma på och det beror på att det inte finns så många kulturhus som förvaltas av Stadsholmen AB som var våra uppdragsgivare då vi hade vårt familjeföretag.

    Jag vandrade omkring ganska planlöst idag och försökte känna in en speciell Högalid-atmosfär och vilken man gör på vissa platser medan man på andra ställen får en känsla av att befinna sig i en yttre förort. Men Högalid och Sofia är nog  ändå de delar av söder som jag skulle kunna tänka mig att bo på. Fördelen är närheten till underbara Långholmen även härliga vandringsvägar längs stranden bort längs Årstaviken, se en tidigare vandring här. Högalid är den del av söder som ligger närmast mitt hem i Bromma och från mitt fönster ser jag Högalidskyrkans torn.

    En annan fördel är att det fortfarande finns små specialbutiker i kvarteren och en massa spännande caféer och restauranger. Café Cobacabana på Hornstulls Strand 3 är ett av de små mysiga caféer i området. Å vet allt om dessa ställen...
    Hornstull här i Högalid har blivit en populär plats att bo på ungefär som sofo i Katarina.
    Karta
    Söderliv




    Slipgatan vid Hornstull.


    Långholmskanalen.


    Lasse i parken vid Västerbrons början är populärt på sommaren då de har levande musik på kvällarna.


    Så här som Heleneborgsgatan ser ut ser flera gator ut i området kring kyrkan.


    Heleneborgsgatan


    Hornsgatan


    Husen runt Högalidsparken har bra läge med utsikt över den stora gröna parken med kyrkan centralt högst upp på berget (en god vän bor här så jag vet att det är en vacker vy över parken) och här på Borgargatan är t.ex. nr. 4 byggt 1926, nr. 6 byggt 1926 och nr. 8 är byggt 1913.


    Kristinehovs malmgård från 1700-talet ligger invid Högalidsparken.


    Hornsgatan 156 - Deli´n på hörnet.


    Här är problemet med Högalid....man får bara inte bygga sådana här hus i innerstaden....

    De andra församlingarna på söder:
    Maria
    Katarina
    Sofia

    Dagens låt
    The end med Laleh

    Södermalms kyrkor




     
    28 februari 2009
     
     
    Ovan till vänster - Katarina kyrka från 1656/1995. Arkitekt Jean de la Vallée
    Ovan till höger - Sofia kyrka från 1906. Arkitekt Gustaf Hermansson.
    Nedan till vänster - Maria kyrka delar från 1430
    Nedan till höger - Högalid kyrka från 1923. Arkitekt Ivar Tengbom

    Södermalm - Sofia


    I de här husen vid Kvastmakartrappan bodde Henning och Lotten i Fogelströms Stad-serie.



     
    28 februari 2009
     
     
    Sofia ligger i stadens utkant och är sista utposten innan ´´landet´´ Nacka. Vitabergsparken (karta) är den stora lungan i det tätbebyggda Södermalm och gör Sofia till den grönaste stadsdelen här uppe. Renstiernas gata drar gränsen mellan Katarina och Sofia och idag när jag gick över gatan till Sofia så skingrade sig molnen och solen sken under hela tiden som jag befann mig i Sofia.

    Jag kom från Nytorget och vandrade upp i Vitabergsparken där jag hängde över planket till Uffes och Jacks stuga igen (se sommarbilder). Eftersom det här är en park med många stora träd så ser man inte Sofia kyrka på samma sätt på sommaren som nu och den ser lite märklig ut den här unga kyrkan som invigdes 1906. Det ser ut som om hela kyrkan är ett torn som står på marken och jag vet inte om jag ska tycka att den är vacker men jag tycker om att se tornet på håll.

    Vandringen gick genom parken och bort mot friluftsteatern där Carl Anton höll till med sina TV-sända spelningar. Han bor bara 50 meter från platsen och där inne på hans gård har vi varit flera gånger och beskurit träd i början av 90-talet.
    Inne på hundgården står hussar, mattar och hundar i en stor samling och diskuterar hundar....
    Här finns café på sommaren och hela Vitabergsparken är verkligen en plats att vila och varva ner på för en stressad storstadsbo.

    Jag går upp mot Åsögatans slut och Åsöberget som har en fantastisk utsikt över Stockholm och jag fortsätter vandringen ner mot Lotsgatan och över Folkungatatan för att ta mig upp till Stockholms mest kända turistgata, Fjällgatan.
    Ur turistbussarna kommer folk från hela världen för att fota utsikten över stan. Jag hade tänkt äta en sallad på Hälsans hus där på Fjällgatan men alla bord var upptagna.
    Vad säger man då om Sofia?  Det här är den delen av söder som verkligen bör visas på sommaren eftersom den är så grön. Den har inte heller några stora ståtliga hur att visa upp men närheten ut från stan och den stora parken gör att jag nog helst skulle bo här om jag skullet bo på söder...eller i Högalid med sin närhet till Långholmen och broarna till Bromma....
    Karta.
    Söderliv


    Monika Nielsens halva hus på Bergsprängargränd.


    Det här var Svenska ords stuga och här har Hasse och Tage skrivit svensk historia med sina revyer bland mycket annat.


    Här är Uffes och Jacks hus igen med sin närhet till kyrkan.


    Det här är Werner Groens malmgård som ligger granne med Vitabergsparken och som jag ska besöka i sommar för att undersöka närmare. Visserligen har jag jobbat där inne flera gånger med beskärningsjobb men nu vill jag se vad som växer där inne.



    För er som vill hälsa på hemma hos Carl Anton så bor han i detta hus, alldeles vid hundgården.


    Vid Åsögatans slut har man misshandlat träd igen och jag vet inte hur många nystympade träd jag sett här uppe idag (ta bort trädet i stället).
    Lite kändisinfo igen då....Britt Edvall (som var gift med Allan Edwall) bor över gatan är och en bit ifrån bor Joppe Pihlgren i 203:an och tro det eller ej men jag har faktiskt varit inne på hans gård och sågat ner .....pilgrenar.


    På 1960-talet genomgick många av söders kåkar en grundlig renovering. Här är huset på Åsögatan 195 under och efter renoveringen.


    Utsikt från Åsöberget och man ser Fåfängan högt uppe till höger där man kan fika bland annat....


    Huset där Per Anders Fogelström bodde, Fjällgatan 28 med utsikt över hela Stockholm.


    Lotsgatans små kåkar. I huset närmast bodde på 80-talet en mycket gammal kvinna som hette Horney och som hade suttit modell åt Anders Zorn berättade hon för oss.


    Fjällgatans utsikt över stan.

    Dagens låt

    De övriga Söderförsamlingarna är:
    Maria
    Katarina
    Högalid

    Omaha-turnen har startat

    ...i Göteborg ikväll och han startade med låten Omaha som jag önskat, en perfekt startlåt. Andra musikstycken mr. Lundell spelade ikväll var bl.a. Butiken, Hitza Hitz, Håll mig..., Rialto, Jolly Roger och Den vassa eggen. Avslutningen blev ganska tuff och sammanlagt blev det 23 låtar plus 6 låtar i ett medley. Avslutningslåt ´´Folket bygger landet´´
    Den 21 mars är jag på Globen och lyssnar.

    Södermalm - Katarina



    Södermalms torg

     
    27 februari 2009
     
     
    Då är det dags att presentera Södermalms andra församling Katarina och jag startade min vandring när jag klev ut från Slussens tunnelbanestation på Södermalmstorg som är en livlig plats med vackert läge. Från torget ser man inloppet från skärgården in till stan och här ligger Stockholms stadsmuseum. Här finns också torghandel och man kan köpa strömming med mos i en kiosk.
    Jag gick uppför Götgatsbacken och tog av till vänster trapporna upp mot Urvädersgränd där Bellman bodde åren 1770-1774 i nr, 3 och där han bl.a. skrev en stor del av Fredmans epistlar.

    Uppe vid Mosebacke torg ser man Katarinahissen till vänster och Mosebacketorg till höger. Den vackra Södra Teatern ligger här vid torget och just här skulle jag vilja att det var en annan årstid så att torgets träd fick visa sin grönska. Annars är det här en bra tid att visa byggnader då trädens kronor inte skymmer fasaderna.

    Jag fortsätter upp till Roddargatan och Svartensgatan där kvartern är trånga och där man hela tiden ser den vackra Katarina kyrka. Personligen tycker jag att det är Stockholms vackraste kyrka. Den brann 1990 och förstördes fullständigt men redan 1995 invigdes kyrkan igen med samma utseende som tidigare. För några år sedan såg jag en minneskonsert för Cornelis här i kyrkan och idag tände jag fyra ljus av en helt annan anledning....
    Cornelis ligger begraven på den stora krykogården där jag såg lappar på ganska många träd med information att träden ska fällas på grund av ålder och fallrisk.

    Tittade in på Mäster Mikaels gata innan jag drog mig ner mot Folkungagatan som är den här delen av söders stora trafikstråk och gick över till Katarinas södra del som är mycket mer livlig och trafikerad än den norra delen. Nu brydde jag mig inte om att besöka Medborgarplatsen och kvarteren runt där, det får bli en annan gång.
    I stället hamnade jag i sofo och gick förbi den berömda Hundskitsparken som är en blandning av en liten kvarterspark och en hundgård.

    Jag gick Katarina Bangata ner mot Greta Garbos torg och Nytorget där jag avslutade min Katarinavandring. På Nytorget bodde Lena Nymans pappa då vi jobbade där. Han var skulptör och bjöd ofta in oss på en kopp kaffe. Idag bor Dan Wolgers på samma gård (nr. 9) ...om man nu vill stalka honom....!

    Nu har jag besökt Maria, Katarina och Sofia....jag ska spana in Högalid i helgen tänkte jag, men nu vet jag i vilken av söders församlingar som jag vill bo i. Alla fyra har en väldigt speciell atmosfär även om de är olika på många sätt.
    Katarina församling har största folkmängd av söders församlingar. År 2003 var folkmängden 32 760. Högalid hade 27 370, Sofia 22 780 och Maria 18 800.
    Karta
    Söderliv

    I det mörkgula huset på vänster sida av Urvädersgränd (nr.3) bodde Carl Mikael Bellman 1770-1774.


    Södra teaternMosebacke torg.


    Södra teaterns sida mot sjösidan.



    Mäster Mikaels gata. Här inne finns små trädgårdar som vårt familjeföretag skötte tidigare.


    Mäster Mikales gata vid tiden sekelskiftet 1900.


    Södra sidan av Folkungagatan har på senare år blivit Katarinas poppiga område och kallas för sofo (South of Folkungagatan). Speciellt husen på bilden till vänster på Åsögatan räknas som oerhört hippa. På den högra bilden är det Bondegatan med gamla skatteskrapan där det nu är studentbostäder.


    Greta Garbos torg med grannförsamlingens Sofia kyrka i bakgrunden.



    Mitt i Katarina bangata går en parkväg genom en allé av lägre träd. Statyn med barnvagnen heter ´´Jannica och dockvagnen´´ av Gunnel Frieberg som restes 1986 och som nu fått benvärmare. Statyn över Nacka Skoglund
    finns på nr. 42 där han också bodde.


    Nytorget

    De övriga söderförsamlingarna är:
    Maria
    Sofia
    Högalid

    Dagens låt
    Eller för er som har Spotify.
    .

    På spåret

    Jag gillar ´´På spåret´´ och Ingvar Oldsberg ÄR ju På spåret men nu vill han göra annat och det kan man ju förstå.

    Vem ersätter Ingvar Oldsberg? Går det?  Det var som i senaste Beck-filmen då Gunvald Larsson riskerade att bli avstängd som polis då han använt för mycket våld...och polischefen säger lugnt ´´Då får vi ersätta honom´´. Beck säger ´´Ersätta?? Hur ersätter man Gunvald??

    Nu har i alla fall Ingvars ersättare utsetts och jag tror att det kan bli bra. Jag gillar Luuk....bara inte Björn Gustafsson ersätter Björn Hellberg för då slutar jag titta, läs mer här.

    Nu åker jag upp till söder igen....

    Bokrea i Roslagsbokhandeln



    Jag flydde Stockholms bokreor och drog till Roslagen istället och på Lilla Torget i Norrtälje ligger den vackra och trånga Roslagsbokhandeln som är så mycket trevligare att handla i än alla de stora bokpalatsen eller varuhusen i Stockholm. Här är inte reaböckerna staplade i högar på pallar utan har sin plats i hyllor efter väggarna.

    Det verkade vara rea på en stor del av det ordinarie sortimentet och rakt av 40%. Nu hittade jag inte så mycket av intresse men en bra bok om Europas träd hittade jag dock. Formatet gör att den är perfekt att ha med på resor.
    Så det blir nog inte så många inköp den här rean eftersom jag har högar av olästa böcker hemma och om jag ska köpa trädgårdsböcker så måste det vara något extra. Alla dessa inspirationsböcker blir jag bara trött av.


    Blev glad av den här målningen av Bert Håge som han kallar ´´Bondbröllop´´ och fanns i en konstbutik i stan. Antar att det är är naivism va?




    Nu har man rivit byggnadsställningarna på vackra Åtellet och i april ska stans nya hotell vara färdigt. Det kommer att bli 18 dubbelrum och 4 enkelrum.

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Södermalm - Maria


    Södersiluett med Laurinska huset.


    Bastugatan möter Pryssgränd

     
    25 februari 2009
     
     
    Idag gick vandringen uppe på söder och runt omkring i  Maria församling. Här på Södermalm jobbade vi på många små gröna innergårdar då vi hade familjeföretaget igång på 70,80 och 90-talet så det känns lite hemma på något sätt här. Tänkte på när vi for omkring inne på alla dessa gårdar på vintern och det endast gick att handskotta snön. Vissa gånger då det var tung blötsnö kunde det vara fruktansvärt jobbigt och stressigt.

    Maria, Katarina och Sofia heter ju församlingarna här uppe på söder och så Högalid då. Men jag tänkte presentera tjejförsamlingarna nu och börjar med Maria. Jag kommer inte att berätta en massa historia kring stadsdelarna, det har gjorts så många gånger, utan nöjer mig med att visa vad jag ser under vandringarna. Eller jag kanske ska visa alla Stockholms stadsdelar?  Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm....och framöver även närförorter kanske.
    Det stora stråket genom Maria är Hornsgatan som är en mycket trafikerad gata men viker man bara av från detta stökiga stråk så kommer man in i små kvarter där Stockholms innerstad är som bäst om man räknar bostadskvarter.

    Längst ut på berget går Monteliusvägen med den fantastiska utsikten över Riddarfjärden och Stockholm och innanför går charmiga Bastugatan med alla små söderkåkar och dess vackra trädgårdar. Ivar Lo Johansson bodde i 21:an och jag såg honom flera gånger här på gatan. I 28:an bor Lena Söderblom och Leif Zetterling och tidigare bodde på gatan flera konstnärer. Det kanske det gör nu också men det är nu 13 år sedan vi jobbade här senast och hade koll på hyresgästerna som bodde i Stadsholmen AB:s hus. Bästa tiden att vandra på Bastugatan är då syrenerna blommar och de gamla buskarna hänger över planken in till gårdarna.

    Höjdskillnaden i stadsdelen gör att det är enormt branta backar t.ex. uppifrån Bellmansgatan och ner mot början av Bastugatan och Pryssgränd och här ska man absolut inte köra bil då det är halt. Brännkyrkagatans början måste vara Stockholms brantaste gata.
    Jag tycker nog lika mycket om alla tre församlingar här upp på söder, alla har sin charm.
    Karta.
    Söderliv


    Riddarholmen syns nedanför. Byggnaden just till vänster om Montelius-skylten är gamla riksdagshuset och där på taket ska jag vandra i pingst.
    Pryssgränd upp mot Mariahissen


    Brännkyrkagatans början. Besvärsbacken kallades den förr.


    Det bor många konstnärer fortfarande i de här kvarteren och i huset till vänster på Maria Trappgränd bor Ernst Brunner som vi träffade iband då vi jobbade här och Björn Ranelid bor eller bodde i varje fall i närheten och Thedor Kallifatides på Bellmansgatan 7. Om man vill snoka vilka som bor i Stadsholmens fastigheter så kolla här vad jag hittade.


    Det är inte bara Hornsgatan som har sin puckel, det här är Brännkyrkagatans egen puckel.


    Alla dessa höjdskillnader i Maria gör att det finns många och långa trappor av klättra i.


    Maria kyrka. På kyrkogråden ligger Evert Taube begraven. Han bodde på Södermalsmstorg under de sista åren där jag såg honom ibland.


    Hornspuckeln


    Det här gillar jag!  Jag har haft flera bilder på bloggen med vägar som skiljer sig. Vägval.


    Mariatorget

    De övriga söderförsamlingarna är:
    Katarina
    Sofia
    Högalid

    Se även en septembervandring 2008
    Dagens låt
    .

    Kaffeabstinens...


      
    Efter min vandring på söder idag så fick jag en enorm längtan efter en kopp kaffe, för första gången sedan jag slutat faktiskt. Så när jag kom hem bryggde jag mig lite kaffe och kaffebryggaren surplade på sådär hemtrevlig i köket igen.

    När jag började dricka så smakade det inte gott...inte alls gott!  Så nu vet jag inte...te är ok.... Svenska bär som jag fick av Åsa är ganska gott och mitt eget påste Twinings Lemon är helt ok (trots att jag vet att det inte är fint att dricka påste),  men i nuläget har jag alltså inget riktigt gott att dricka när jag fikar...jag får fösöka med paraplydrinkar!

    Naturens under



    Lindar tål hård beskärning och att hårdbeskära eller hamla lindar har man gjort i alla tider. Men som jag brukar säga så borde prydnadsträd få utveckla sina vackra kronor på ett naturligt sätt för att få fullt skönhetsväde. Att bönder hamlade lindar för att få vinterfoder till sina djur är en sak. Att stympa prydnadsträd en annan.
    Jag förstår att man av utrymmesskäl måste hålla in dessa trädkronor för att de inte ska växa in i fasader och för ljuset ska nå ner på platsen. De här stackarna finns inne på Tyska kyrkans gård i Gamla Stan.

    Det är lätt att säga att man har valt fel träd för den här platsen och på många andra ställen där man stympar trädkronor . Men vad gör man om träden har stått där i hundra eller kanske i flera hundra år? Det är ett stort steg att sätta motorsågen i de gamla träden men i vissa fall borde man våga för att sedan välja ett träd med mindre krona. Det finns numera lindar som inte får en så omfångsrik krona.
    Så här hårt hamlade träd får aldrig ett naturligt utseende om man skulle vilja släppa upp kronan igen...visst skulle trädet växa sig stort igen men en naturligt vacker krona får det inte igen.



    Inne på Tyska kyrkans gård har man inte hamlat på traditionellt sätt utan lämnat en meter långa yngre grenar. Om man tittar in här i sommar så ser man inte problemet utan träden står där med små täta och runda kronor och tycks passa perfekt för platsen. Nu är det så att under de sex månader som trädet inte har löv så ser de stympade träden mer ut som konstverk än ett av naturens under.

    Jag vet att det finns de som tycker att hamlade träd kan vara vackra men jag hoppas att framtidens skapare av trädgårdar och park- och gatumiljöer ska välja träd som man slipper behandla så här våldsamt.

    Om 65 dagar...


    Riddarholmen


    Riddarholmskyrkan och Stockholms grundare Birger Jarl

    Riddarholmen är en ganska okänd del av Stockholm för mig. Visst har jag vandrat runt och igenom flera gånger men jag har aldrig spanat in platsen så noga som jag gjorde idag. Anledningen till besöket var att min syster jobbar här på holmen och vi gick en runda på hennes lunch.
    Jag har prickat in min semestervecka bra tycker jag, efter en kall morgon blev det vårkänning idag när solen värmde mitt på dagen och det rasade snö från taken. Plåtslagarna skottade utsatta tak i Gamla Stan som är granne med Riddarholmen och det var lite förkänning av marskänsla.

    Mitt på Riddarholmen ligger det stora Birger Jarls torg som är kantat med stora palats som byggdes till stormännen på 1600-talet, bla. Wrangelska palatset, Schering Rosenhanes palats och Hessensteinska palatset.  I stormännens palats finns idag bl.a. Svea hovrätt som har lagt beslag på de tre palatsen ovan och regeringsrätten och kammarrätten finns i byggnader intill.

    Magnus Ladulås grundade 1280 ett kloster som sedan efter flera tillbyggnader har blivit Riddarholmskyrkan som är en gotisk tegelkyrka.

    August Strindberg är född 1849 i ett nu rivet hus här och nere vid Evert Tabues terass står just Evert Taube staty med lutan i famnen och jag undrar hur många som har blivit fotograferade med honom där. Kajen anlades på 1980-talet och Willy Gordons staty av Evert restes 1990.

    I pingst ska jag vandra på taken uppe på gamla riksdagshuset som ligger invid kyrkan.

    Det var en skön stund på Riddarholmen och jag har lärt mig mer om min stad idag.


    Riddarholmen från Mariaberget (taget dagen efter besöket på Riddarholmen). Huset längst till höger är det gamla riksdagshustet och det är på taket av denna byggnad som jag ska takvandra i pingst.



    Birger Jarls torn som ingick i Gustav Vasas befästningsverk från 1530.




    Wrangelska palatset till vänster och Sparreska palatset till höger i bild.



    Här ligger också Norstedts förlag som grundades 1823

    Fruktträdsblomning på Österlen



    I vår kommer jag att åka ner till Skåne och i början av maj (om lite mer än två månader) beger jag mig söderut via Göteborg för att där besöka botaniska och trädgårdsföreningen. Det brukar vara tiden mellan hägg och syren, men det varierar var man befinner sig i landet såklart. Hur som helst är maj månad vacker i hela Sverige men i år vill jag se just Skåne i den här tiden och främst då fruktträdens blomning runt Kivik.

    Varje gång jag besökt Österlen så har jag tänkt att jag någon gång skulle vilja se alla dessa tusentals äppelträd blomma och nu äntligen ska det bli verklighet. Jag kommer även att besöka en del trädgårdar och parker, se här.

    Dagens Trädgårdsspaning

    Dagens låt

    Ikväll är det äntligen dags för Champion league igen och Barcelona möter Leon.
    .


    Geranium gracile



    Den här nävan växer vild på Balkan och i Italiens berg. Den finns i Bergianska trädgården här i Stockholm och är oerhört vacker tycker jag....jo jag gillar rosa blommor! Jag vet inte så mycket om den, det är svårt att hitta info men jag letar vidare.
    En känd näva som man kan köpa på välsorterade plantskolor med sortnamnet ´Sirak´ har föräldrarna Geranium gracile och Geranium ibericum.


    Sportlov


    Adolf Fredriks kyrka

    Jag har en veckas vintersemester just denna sportlovsvecka i Stockholm. Den här veckan ska jag bara vila och inte göra så mycket mer än att vandra lite på stan, tefika,  läsa, se någon film. Det blir alltså inget slalom,  ingen puckelpiståkning  och inget störtlopp den här gången.
    Stockholm har blivit inbäddat av ett ordentligt täcke med snö och allt blev plötsligt rent i stan. Gunnar Asplunds skapelse, stadsbiblioteket på Sveavägen var mitt första mål den här veckan och jag fick tag i några riktigt spännande gamla trädgårdsböcker som jag ska dyka in i nu.

    Jag gick genom Adolf Fredriks kyrkogård och förbi Palmes gravsten (man kan se den mitt i bild, en vanlig sten med snö på).
    Det blev också ett besök inne i Centralbadets trädgård som nu är i vinterskrud. Nu när inte grönskan är i vägen....upptäcker man lättare byggnadernas arkitektur här inne, denna jugendstil med stora böljande former som Wilhelm Klemming ritat.
    Återvände hemåt genom att vandra Drottninggatan upp mot Odenplan...stannade vid antikvariat August HB och köpte en engelsk bok om träd. Hos kinesen köpte jag mjölk och ägg.


    Stadsbiblioteket på Sveavägen


    Centralbadet


    Vissa kiosker och gatukök verkar alltid ha funnits. Observatoriegrillen har alltid legat här nedanför Observatoriekullen.

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    Oxygen Ass

    Min blogg finns översatt till engelska (se nya länklisten här ovan). Vem som har gjort det eller hur man gjort det vet jag inte men översättningarna av Google blir ibland riktigt spännande.
    Bland mina kategorier finns Oxygen Ass....!  Man har översatt Syrenhäcken till Oxygen Ass (syre-rumpa)?  Här finns även Ass - Rosa rugosa.

    Sissinghurst

    Någon gång i livet måste jag bara se Sissinghurst vita trädgård. Jag vet att jag haft bilden tidigare på bloggen men jag vill bara säga att jag vet att det finns fantastiska trädgårdar i England!



    Dagens Trädgårdsspaning

    Dagens låt...för er som har Spotify här.
    .

    Engelsk trädgård

    Ursäkta bildens dåliga kvalitet men jag har fotograferat direkt ur en bok vi har på jobbet, en ganska hemsk bok, Prismas stora trädgårdsbok.
    Just så här förställer jag mig en engelsk trädgård och bilden är också tagen i England.
    Ju mer färger desto vackrare.......eller? Jag blir helt yr i huvudet och smått illamående...
    Men det är min personliga åsikt...



    Jag har fortfarande inte fått riktigt kläm på hur en typisk engelsk trädgård ser ut. Det känns som om det handlar om ett överdåd av växter och färger...ingen Ulf Nordfjell-stil direkt.

    Jag tror att vi i Sverige är ganska bra på att bygga trädgård med färg och form, att vi verkligen tänker på hur vi kombinerar färger. Jag ser ofta väldigt vackra trädgårdar i villaområden och i koloniområden. Jag har lite svårt att förstå all denna beundran av engelska trädgårdar. Måste gå till biblioteket och låna böcker i veckan...måste reda ut det här.

    Jag vet inte hur våra nordiska grannar ser på sina trädgårdar. Hur ser en typisk norsk trädgård ut...eller en finsk, eller en dansk?  Berätta gärna!

    Dagens Trädgårdsspaning
    .

    Feng shui-grind



    Enligt Feng Shui så bör grinden vara utformad så att den är högre i mitten som vår grind i slottsparken här nedan, det betyder att alla mål kommer att uppnås. Den vackra grinden ovan (gillar tegelstolparna) är lägre i mitten än på sidorna vilket betyder misslyckande i karriären....!



    Dagens Trädgårdsspaning

    .

    Dags att så penséer



    I senade numret av Allt om Trädgård finns en artikel om penséer och för att lyckas med sådden gör man så här:
    • Så tidigt, inte senare än februari. Använd såjord. De små fröna är ljusgroende och trycks bara fast vid jordytan.
    • Täck sådden med genomskinlig plast så håller den fukten bättre.
    • Fröna gror vid ca. 18 grader.
    • Sätt sådden under ett lysrör eller i ett inneväxthus.
    • När plantorna fått de första riktiga bladen och är stora nog att handskas med är det dags att plantera om dem en och en i blomjord. Ställ krukorna ljust och svalare, 12-15 grader. Fortsätt använda lysrörsarmaturen även i mars annars blir plantorna veka och rangliga. (hämtat från Allt om Trädgård)
    • Så!
    Även Cleome (Paradisblomster) bör man så nu i februari.

    Dagens Trädgårdspaning

    Teceremoni på jobbet


    Tror inte man kan göra te av vidjehortensians blommor...

    När jag var i Kina för två år sedan medverkade vi i en teceremoni vilket var vackert och...annorlunda! Hela den här veckan har varit som en enda lång teceremoni. Sedan jag förklarat både på bloggen och ute i det verkliga livet att jag gått över till te så har jag fått så mycket hjälp, råd och vänlighet. Jag tackar ännu en gång för alla tips i kommentarerna här på bloggen.
    På jobbet där man förr sträckte ut handen och pumpade till sig en kopp fika av den stora termosen på bordet, där har jag nu virrat runt och letat efter te och tesil, kokat vatten mm. Men alla har varit så vänliga och hjälpsamma, C tog med sig te av chili/apelsin till mig igår som var ganska gott och spännande och idag fick jag smaka ett  ganska gott grönt te av P. Nu har jag fått en egen burk med rött te som är ganska gott (allt te är antingen ganska gott eller inte alls gott)
    Så fort någon sett mig i slottet så har de frågat...´´ska du dricka te?´´.

    Inte nog med all vänlighet på jobbet. Idag när jag kom hem fanns ett paket i brevinkastet på dörren. I paketet fanns två påsar med te från Gotland!  Den ena sorten var Svenska bär och den andra....ett grönt te som heter Jordgubbsgrädde!!
    Stort tack Åsa på Gotland...det blir ännu en teceremoni här hemma ikväll. Åsas teer kommer från Kränki på Gotland och där finns massor av spännande tesorter förutom de jag fick idag eller vad sägs om Gotländsk sommarblandning, Kalkstensdrömmar, S:t Hanskvartersblandning, Kärlekste från Gotland! eller Stenhuggarblandning.

    Kaffe för mig är vanligt kaffe, Gevalia brygg-mellanrost, svart....kaffe helt enkelt. När man nu blir tedrickare finns tusentals sorter att välja bland, svart, rött, grönt eller örtte och jag har ingen aning om vad jag tycker bäst om ännu. Men jag kämpar på och ikväll blir det som sagt...jordgubbsgrädde!
    Om jag framöver ska återprova kaffe så blir det nog det där Gevaliakaffet med låg garvsyra som heter Milea, tack för tipset Yo.


    Tror inte heller att man törs göra te av spikklubbans frökapslar....det är en giftig pjäs det här...



    Nu har jag lagt till en del utländska trädgårdsmässor också....se här.

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt
    ....mitt andra singelköp på 60-talet

    Första skivan

    Jag minns när jag köpte min första singelskiva i Lundins musik på Hantverkargatan i Norrtälje i mitten av 60-talet. The Byrds blev sedan mina stora idoler en tid.
    Minns ni er första skiva?



    Dagens Trädgårdsspaning
    .

    Epåletträd - Pterostyrax hispida



    Det här trädet är sällsynt i Sverige, just de här exemplaren lär vara 70 år gamla och finns i Bergianska trädgården i Stockholm och blommar med väldoftande gräddfärgade blommor så sent som i midsommartid. Det klarar alltså zon 2-3 och blir 5-6 meter högt. Trädet får senare spolformade små frukter. Bladen liknar snödroppsträdets (Halesia caroliniana)
    Det blommar i tidig ålder och vill ha en solig växtplats. Trädet härstammar från östra Asien.
    Epåletträdet ska även finnas i Alnarpsparken och i Norrvikens trädgårdar. Någon som vet om det finns på andra platser?
    Man kan köpa epåletträdet på Zetas trädgård i Huddinge.




    Google

    Diskvatten i rummet med utsikt


    Sitter i rummet med utsikt och dricker te....just det här teet (tet...eller...det går inte ens att stava till den här drycken!) smakar som diskvatten...eller hur jag föreställer mig att diskvatten smakar. Det är 17 grader inomhus och jag längtar till Saharaöknen. Hur som helst så kom fröerna från Impecta idag och det är sällan man blir så glad åt posten.

    Impectas påsar har inga frestande färgbilder och glättigt papper. Där står istället en del fakta och påsarna är av enkelt papper och jag gillar det.
    Skriver en lista i excel där jag ska följa  växten från frö till planta och en del av fröerna är:

    Sommarljus - Gaura lindheimeri ´The Bride´
    Sommarmalva - Lavatera trimestris ´Mont Blanc´
    Sommarlövkoja - Matthiola incana ´Beauty of Nice´
    Blomstertobak - Nicotiana alata ´Grandiflora´
    Kornvallmo - Papaver rhoeas ´Bridal Silk´
    Daggsalvia - Salvia farinacea ´Fairy Queen´
    Lejongap - Antirrhinum majus maximum F1 ´White Spire´
    Paradisblomster - Cleome hassleriana ´Helen Campbell´
    Rosenskära - Cosmos bipinnatus ´Vega White´


     


    Beställde idag tomatfröer:
    • Brandywine
    • Oxheart
    • Sungold
    Dagens Trädgårdsspaning
    .
    .

    Byta kaffe mot te

    Jag har en ond mage. Måste byta kaffe mot te. Kaffestunderna är för mig heliga....som en religiös handling. Morgonfikat med kamraterna på jobbet eller en helgmorgon hemma med långfrukost och flera koppar kaffe. Under vandringarna på Djurgården då man stannar vid Blockhusuddens kondis eller vid Parkcaféet på Djurgårdsslätten. Kaffepausen är verkligen en viktig del av dagen.
    Nu ska jag bli te-drickare!  Grönt te ska vara lugnande och bra, men det blir svårt...mycket svårt.
    Att jag sedan måste låsa vinkällaren och kasta nyckeln i sjön är en annan sorg.
    Nu ska jag äta mat och sedan ta en kopp te efter maten!  Någon som bytt kaffe mot te? Gick det bra eller måste man gå i terapi?

    Vitsippa - Anemone nemorosa

    Tullgarns slottspark
     


    Om jag måste välja en vild blomma som favorit i vår inhemska flora så blir det nog vitsippan. Det är maj månad, och fåglarnas konserter är som mest intensiva, värmen är på väg och naturen är så vacker att man har svårt att ta in hela härligheten - sommaren väntar.

    Blockhusudden
     
    Djurgårdens vitsippsskogar


    Lite fakta om vitsippan
     
    Den är vanlig i hela landet förutom i fjälltrakterna.
    Vitsippan är en flerårig ört som har en lång krypande jordstam, vilket gör att den breder ut sig och bildar stora bestånd där den trivs. Jordstammarna finns en decimeter under jord och växter varje år. Vitsippans knoppar bildas på hösten och ligger under jorden och väntar tills maj och på den värmande vårsolen.
    Trivs på frisk-fuktig, gärna lerig mark i lövskogar, lundar och snår, Artnamnet nemorosa kommer av grekiskans nemos (lund) och syftar på att arten växer i lundar.
    Antal kronblad på vitsippan kan variera från sex till nästan fyllda blommor. Vissa år kan parasitsvampar förorsaka svåra angrepp med betydligt sämre blomning som följd.

    Om man åt den första vitsippsblomman om våren fick man önska sig något och innan året gått ut skulle önskan blivit uppfylld, enligt gammal folktro. På grund av sin bitterhet och den kraftiga koncentrationen av det frätande giftämnet anemonal har vitsippan använts som hudretningsmedel, bland annat för att ta bort fräknar och solbränna...!?
    På medeltiden användes den även till sårbehandling och t.o.m. mot spetälskesår.
    Det har hänt vid något tillfälle att växtens starkt frätande saft har förorsakat förgiftning med dödlig utgång.
     




    Engsholms slott

    Medelhavsklimat för en stund

    Ett besök i Edvard Anderssons växthus




    Bukettranunkel - Ranunkulus asiaticus




    Snödrottning - Coelogyne cristata


    Malvasia Bianca di Toscana


    Vårlilja - Ipheion uniflorum


    Heliotrop

    Dagens Trädgårdsspaning
    .

    Att lockas till en trädgårdsmässa



    Visst blir man lockad att gå på trädgårdsmässa av den här bilden?
    Helsidesannonser i tidningarna med denna  vackra lyckliga kvinna med famnen full av blommor. Jag blir också lite lycklig av att trädgårdssäsongen snart är här!
    För min egen del kommer jag att gå på den här trädgårdsmässan även om bilden föreställt en skitig trädgårdsanläggare med famnen full av gödsel....men visst, den här bilden är vackrare.

    Alla trädgårdsintresserade vet säkert när trädgårdsmässorna öppnar och nu längtar man så desperat efter vårtecken och en trädgårdsmässa är ett säkert sådant.  Självklart vill alla utställare, inblandade och ansvariga för mässorna fylla hallarna med köpglada besökare så det gäller att locka dit oss på alla sätt.

    Men visst är det väl så att alla mässor är bäst innan man varit där? Man längtar....och just trädgårdsmässor brukar ju vara starten på säsongen för alla odlare och övriga trädgårdstokar. Holländarna är säkert på plats med sina lökar och knölar i färgglada förpackningar.
    Här finns också sekatörer och grensaxar med utväxling, grodor och andra leksaker att placera ut i trädgårdarna, stenmjöl och trädgårdsmaskiner, några förnyheter, mängder av trädgårdstanter....och en och annan trädgårdsfarbror...och långa köer till mat- och fikaplatserna.

    Det som intresserar mig mest är nog montrarna med representanterna från landets olika trädgårdar som vill locka oss att besöka t.ex. Wij trädgårdar, Rosendal, Sävsjö eller Grönsöö slottsträdgård. Där brukar jag stanna till och samtala lite om sommaren som kommer.

    Efter besöket  lämnar man sedan mässhallarna med en påse i handen som kanske innehåller broschyrer, några fröpåsar, en bok och kanske någon holländsk knöl eller lök och  man rycker på axlarna och säger att det var ungefär som vanligt.....inte mycket nytt och man har ganska ont i fötterna! 
    Men som sagt....jag tycker om det här ändå och alltid träffar man några bekanta.

    Jo just det.....Nordiska Trädgårdar finna nu på Facebook...! 

    ....och så har trädgårdstidningen Rosie gått i graven....och jag har ingenting med det att göra...tror jag.

    Dagens fundering...har konstfack fullständig spårat ur? Saneringskonstnaden för SL blev 100 000 kr,

    Dagens Trädgårdsspaning
    .

    En festival för melodier




    Ikväll är det melodifestival igen och artisterna är..........klicka på bilderna...och det blir musik, riktiga schlagerdängor!



    Dagens Trädgårdsspaning
    .                                

    Vegetariskt - Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal



    En bekant till mig har skrivit en bok om vegetarisk mat. Nu är ju inte jag någon matmänniska och har svårt att vistas för länge i kök men den här boken gillar jag och borde använda mer. Man blir hungrig bara genom att titta på alla recepten och bilderna. Det mesta ser oerhört gott ut och måste vara galet nyttigt!
    Layouten är snygg (trots att nya upplagan är av den mindre och mjukare varianten...vet inte vad det heter) och bilderna av Tomas Södergren  är mycket läckra!
    I inledningen skriver Katarina om sitt förhållande till vegetarisk mat och till Slottsträdgården Ulriksdal och både här och i texten vid sidan om recepten i boken skriver hon bra och det lätt är att följa med även för en matnovis som jag.
    Boken finns att köpa på Ulriksdals slottsträdgård eller på nätet..

    Dagens Trädgårdsspaning
    .

    Mördarsniglar på väg norrut

    Den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln som funnits i Sverige sedan 1975 har nu liftat ända upp till Umeå skriver SvD. I september hittades den nordligaste mördarsnigeln i det fria. Normalt ska den inte klara vintern i de här trakterna men om klimatförändringarna ger mildare vintrar så är det risk att den etablerar sig. Jag tror att vi får vänja oss vi de här djuren, det gäller att något annat djur börjar tycka att de är goda att äta (jo jag vet att ankor gillar dem men jag tänkte på något av våra vilda djur)....kan inte vi människor göra mat av dem, i Kina äter man ju allt som rör sig.
    Än så länge finns inte en enda mördarsnigel i vår slottspark.


    Bilderna nedan är från vårt besök i Kina 2007 och fråga mig inte vad det är för kryp.....klicka på bilderna!


    Den 25 februari släpper Uffe andra singeln från Omaha. Först Hitza Hitz och nu Lilla kärleken. Nu satsar han på radiomusik!

    Hittat en ny blogg där Staffan spanar i huvudstaden och visar oss mycket bra bilder och ibland med annorlunda och spännande motiv.

    Dagens Trädgårdsspaning
    .

    Dalarnas första trädgårdsmässa

    Fick just ett mail från en vänlig person med en ny trädgårdsmässa till min lista om Trädgårdsmässor 2009.
    Den 23-24 maj kan man åka till Rättvik och se vad som bjuds. Se här.
    Eller som det står i programmet:
    Det ska handlas, sticklingar ska byta ägare, tips, idéer och inspirationen ska flöda
    och blommorna prunka


    Jag är hemma den här veckan....det är anledningen till alla dessa inlägg.

    Trädgårdsspanaren
    Funderade idag kring min andra blogg och att vissa av de äldsta spaningarnas bilder är ganska svaga och sedan är det ju så att trädgårdar och parker ständigt förändras. Jag tror att jag väljer att försöka hålla alla dessa spaningar så fräscha som möjligt och helt enkelt byta ut de äldre spaningarna då jag återbesöker en trädgård eller park men att jag sparar någon av de äldre bilderna.
    Sedan hade jag tänkt lägga börja ut en Dagens trädgårdsspaning i varje inlägg här som är utvalt slumpmässigt i ett oerhört avancerat system....!  Så här kommer den första slumpade trädgårdsspaningen:

    Dagens Trädgårdsspaning

    Dagens musik
    En massa låtar av Neil Young och den här.

    Liten stefanandra - Stephanandra incisa ´Crispa´



    En buske som bara blir en halv meter hög och som har en fantastisk fin höstfärg. Den här busken som är nära släkt med spirea ska man plantera i grupp, passar bra att massplantera i slänter. I vår slottspark finns den på några ställen i vår stora slänt och bjuder på fin orange färg i september. På våren och försommaren har den en ljust grön färg och blommar med ganska oansenliga grönvita blommor.
    Den härstammar från Japan och Korea och trivs i sol-halvskugga i lätt jord (fungera bra i vår tyngre jord i slänten också).
    Härdig till zon 3.





    Google

    Vingad benved - Euonymus alatus




    Vingad benved är en liten buske som bara blir 1-2 meter hög och växer långsamt. Den vi har i slottsparken planterade jag 1998 samma år som jag började jobba på Engsholms slott och det är en riktig skönhet på hösten då de röda löven lyser i planteringen där grannarna är vidjehortesia, miscanthusgräset ´Kleine Fontäne´ och en trädpion. 

    Eftersom den har en så ovanligt vacker höstfärg så kan man med fördel ha den som solitär vilket vi har i vår plantering . Vingad benved härstammar från Kina och Japan och är härdig upp till zon 5, trivs i sol-halvskugga i näringsrik mulljord. Busken har kraftiga korklister (vingar) på grenarna och artnamnet alatus betyder just bevingad.

    Jag vet att många hade problem med att grenar torkade in på busken och att det skulle vara någon svampsjukdom. Då jag klippte ner min benved så var det för att grenarna var över tio år gamla och behövde föryngras. Att de torkar in efter bara några år tyder ändå kanske på någon sjukdom. Som vanligt behöver de flesta växter en väldränerad jord, skulle vintern bli varm och växten står i blöt jord så lever den farligt. 



    Google

    Malus ´Professor Sprenger´



    Den här prydnadsapeln är känd och mycket använd i Sverige. Det är ett litet träd med kägelformad krona och trädet blir sällan högre än 3-4 meter högt och lika brett. Det blommar mycket rikt i maj med vita blommor som är rosa i knoppstadiet. Trädet är friskt och trivs bäst i full sol och i näringsrik jord, är härdig upp till zon 5.

    På hösten bildas vackra gul-orange frukter som fåglarna älskar. Liksom de flesta prydnadsträd så blommar även den här sorten bara under en kort tid....men då njuter man desto mer av den vackra blomningen. Här hemma i Alvik-Bromma lyser sju stycken av de här träden upp torget i mitten av maj tillsammans med sorten Red Star.
    Lite överkurs: Grundstammen är Malus pumila 'Doucin MM111'
    Fler bilder av trädet här.



    Bild från 11 oktober 2009

    Register för Dagens växt
    .

    Malus ´Red Star´



    Den här prydnadsapeln finns i min hemmaby Alvik i Bromma där 17 stycken träd blommar otroligt mycket och vackert i mitten av maj. Där finns den tillsammans med Malus ´Professor Sprenger´.
    Hur jag än söker så hittar jag inte något info om den här sorten mer än att den antagligen kommer från USA. Jag hittar den inte hos någon plantskola i Sverige men jag tycker absolut att den vore värd att ta in för försäljning, jag har följt trädet i många år och den här prydnadsapeln är både mycket vacker och frisk, den får även fina höstfrukter.
    Om någon vet något om det här trädet så hör gärna av er.


    Bild från 11 oktober 2009

    Register för Dagens växt
    .

    Frihet

    ´´Många människor skulle darra som hundar inför en jordbävning, om de upptäckte vilken frihet i livet de har´´.

    Ur Björn Ranelids ´´Ansikte av eld´´.

    Tysk sjöpark blev Europas vackraste park

    Aasee park (Aasjöpark) i tyska Münster har utsetts till ”Europas vackraste park 2009”. Valet som gjordes av en internationell expertjury placerade Marabouparken i Sundbyberg på en hedrande andra plats. Tävlingen arrangerade för tredje året i rad av motortillverkaren Briggs & Stratton.

    Det var de sex vinnarna i nationella tävlingar från Italien, Frankrike, Storbritannien, Sverige, Polen och Tyskland som tävlade mot varandra i denna Europafinal. Vinnaren blev Aasjöpark tätt följd av svenska Marabouparken i Sundbyberg och Parc Maupassant de Bois Savary i Allonnes, Frankrike.


    Så här skriver man i motiveringen om Aasee park:
    Aasjöpark är en juvel i Münster och ett paradis för rekreation och avkoppling. Parkens centrala delar består av tre gröna bälten. Ett av dessa bälten, med namnet Promenade, går runt hela stadscentrum på den plats där den gamla stadsmuren en gång stod. Härifrån utgår sju gröna korridorer som leder ut mot den omgivande landsbygden. Aasjöpark och Aasjöns stora ytor ligger väster om stadens centrum och förser staden och dess invånare med ren och frisk luft.


    Marabouparken är alltså Europas näst vackraste park? Herregud...vad fanns att välja på? Jag antar att det inte var så många parker i Europa som var intresserade att vara med i tävlingen. Jag tror alldeles säkert att Aasjöparken är vackert men om man tänker att Italien, Frankrike och Storbritannien hade bidrag med i tävlingen. så undrar man lite.  Men OK...grattis till Aasjöparken och till grannbyn Sumpan!
    Villa d´Este i Italien vann 2007 och det känns som om tävlingsbidragen då hade en aning mer glans och status än i år?

    Men allvarligt....vad är detta för tävling egentligen? Just ja, jag glömde.....det ju motorföretaget Briggs & Stratton som arrangerar spektaklet och jag antar att de värdesätter stora öppna gräsytor där deras gräsklippare kan ta sig fram utan att det finns en massa besvärliga planteringar i vägen.

    Sveriges vackraste park

    2008 Marabouparken
    2007 Wij trädgårdar
    2006 Norrvikens trädgårdar
    2005 Ronneby brunnspark
    2004 Örebro stadspark
    2003 Göteborgs botaniska



    Jag ser nästan aldrig på TV.....

    Om jag ska se på TV så väljer jag ganska omsorgsfullt, slötittar aldrig. Har gjort två listor på program jag brukar se. Den översta listans program får mig att oftast sitta still  i TV-soffan och den andra listans program får mig att bli kvar i soffan om jag råkar ha tålamod och är på humör. Men jag säger som alla andra.....jag ser nästan aldrig på TV!

    • På spåret
    • Sport och framför allt fotboll och då helst spanska ligan
    • Riktigt bra filmer
    • Trädgårdsprogram
    • Naturprogram
    • Dokumentärer
    • Uppdrag granskning
    • Kalla fakta
    • Seinfeldt
    • Såld på hus
    • Nyheter



    • Landet runt
    • Americas funniest homevideos
    • Scrubs
    • Efterlyst
    • 2 1/2 män
    • Någon bra konsert
    • Bygglov
    • Antikrundan

    Tack för alla år

    I femton års tid har jag beskurit fruktträd åt privatpersoner runt om i Stockholm under februari-mars. Förra året hade jag den där tennisarmbågen och kunde inte utföra någon beskärning. Jag kände då att det blev ett bra tillfälle att avsluta det här mycket ansträngande jobbet och låta yngre ta över. Varje vårvinter beskar jag över hundra träd och då handlade det om storvuxna fruktträd. Allt klättrande och springande på stegar, sågande och framför allt klippande med sekatören var ansträngande för kroppen. Nu räcker det med de träd vi har i parken och som jag snart ska börja beskära.
    Det ringer och mailar fortfarande folk som undrar om jag inte har möjlighet att hjälpa dem och de allra flesta blir besvärade av att behöva leta upp någon ny som kan utföra beskärningen. De som mailar och frågar får mitt svar att jag slutat.
    Av alla dessa människor är det bara underbara Margit 80+ på Rånövägen som tackat för alla år som jag kommit som ett första vårtecken med mina stegar, sågar och sekatörer. De som mailat har inte svarat då jag berättat att jag inte kan fortsätta längre.....jo några undrade om jag kunde rekommendera någon annan.


    Är det så här vi fungerar vi människor?  När vi arbetar eller gör någon insats av något slag så är allt bra, man är uppskattad och ibland kan det till och med kännas som om de personer man jobbar åt blir en vän på något sätt. Men när man inte längre kan utföra de där tjänsterna så är man inte värd något längre.

    Som tur är har jag mitt arbete i slottsparken och räknar med att jobba i tio år till.....men kanske inte i slottsparken hela tiden. Jag begär inte att folk ska ge mig guldklockor men ett tack efter alla år kunde väl vara på sin plats? Undrar hur det känns då man går i pension en gång i framtiden.....känner man att man inte behövs, att man blir värdelös....eller man kanske inte bryr sig då utan bara njuter av friheten....



    Man skulle ha satsat på fotboll i stället. Årslönen för Zlatan och Milans Kaka är 9 miljoner, Messi tjänar 8,4 miljoner och Ronaldinho 6,5 miljoner om året.....alltså euro!!

    Google visar vart dina vänner är....!
    .

    Livets sommar

    Livets sommar är så kort, njutom då dess fröjder
    Carl von Linné




    För två år sedan
    .

    Söder Mälarstrand

    Förra helgens kajvandring.


    Norrmälarstrand

    Södermälarstrand har blivit en städad och snygg kaj. Tidigare var det ruffigare här och det verkade råda anarki bland kajplatser och skutor. Det var skitigt och inte en säker plats att vandra på i mörker men nu har den här  två kilometer långa kajvandringen blivit bättre där en allé av salixträd planterats, ny belysning och vid alla fartyg och skutor finns en tavla som berättar om skutans historia,
    Riddarfjärden var vacker som vanligt och Norrmälarstrands hus på andra sidan lyste i den bleka januarisolen.
    Borta mot slussen ligger den röda båten som är ett populärt vandrarhem med centralt läge. Om man vänder sig upp mot Mariaberget ser man husen som balanserar på kanten av berget och borta vid Pålsundet och Långholmen ligger skolfartyget Polfors. Om det hade varit vår eller sommar hade jag fortsatt vandringen runt Riddarfjärden men nu kröp kylan in i hela kroppen och jag återvände hem och till +21 grader.




    Den röda båten.


    Skolfartyget Polfors.

    Ikväll är jag uttråkad....men nyfiken!

    Godkväll alla ni som besöker min blogg. I morgon kommer jag att röja snö och sedan åka hem för att fira en lugn helg. Ikväll är jag lite uttråkad...men nyfiken. I brist på trädgårdar och blommande natur så kommer ett sånt här snokande inlägg.
    En annan anledning kan vara att jag har skittråkigt i rummet med utsikt ikväll.....
    Vore kul om ni liksom jag ville svara på frågorna så att jag har något spännande att läsa ikväll....för visst älskar vi alla sådana här frågor på bloggarna?
    • Vad äter ni till frukost? - Hemma blir det kaffe och två ostmackor. På jobbet, kaffe, juice, kokt ägg och ost/skinkmacka.
    • Hur många timmar sover ni på natten? - ca. 4-5 timmar.
    • Hur långt har ni till jobbet/skolan? - Sju mil
    • Har ni börjat planera sommarsemestern? - En vecka i maj till Skåne. Kanske Gotland i augusti.
    • Vilken dagstidning läser ni? - Dagens Nyheter
    • Hur länge har ni som bloggar...bloggat? - 4 år i juni.
    • Favoritlåt just nu? - Sakta vi gå genom stan.
    • Om det nu blir en fototävling i april, kommer ni att vara med då?
    • Era smultronställen? - Vattungarna i Roslagens skärgård, Fårö och Visby, Österlen, Toscana..
    • Favoritförfattare? - Ulf Lundell, Klas Östergren och Björn Ranelid.
    • Vad ska ni göra i helgen? - Vila, åka till Norrtälje på söndag.
    Ha nu en fantastisk kväll...nu är det bara en och en halv timma kvar tills Sverige-Ryssland i hockey.


    Toscana i Skåne

    Kaffepaus i slottsparken. Ett lätt snöfall utanför och i morgon väntas mer snö men det handlar bara om några centimeter enligt SMHI. 
    Jag fick en mail om att trädgårdsmässan i Malmö den 5-8 mars ska ha ett Toscana-tema. Det känns lockande att åka dit men jag får nog nöja mig med Rum & trädgård på Kistamässan som är samtidigt.
    Toscana är fantastiskt och jag vill gärna återvända dit snart. Länk om Toscana. Malmö är inte heller så dumt.......

    Mailet:

    Årets tema på Skånsk Trädgård är landskapet Toscana i Italien. Mässan bjuder bland annat på en toscansk inspirationsträdgård för alla sinnen och på Trädgårdsscenen berättar bland andra TV-profilen Bo Hagström om mat, kultur och odlingstraditioner från området.

    På Skånsk Trädgård, som går av stapeln den 5-8 mars på MalmöMässan, får besökarna flera smakprov på Toscana. Bland annat har trädgårdsdesigner Annika Sjölin Waerner ritat en 300 kvm stor inspirationsträdgård som består av olika rum och miljöer som går in i varandra; ett orangeri, en köksdel, en lekyta, en avkopplingsdel med utebadrum och en kryddträdgård. Utställningen är en blandning av italienska och svenska influenser med växter anpassade till svenska förhållanden.

    - Inspirationen kommer från toscanska renässansträdgårdar. Dessa var indelade för att roa folk eftersom trädgården användes för att umgås i. Ofta såg man inte hela trädgården på en gång utan den bestod av olika miljöer; det kunde finnas en hemlig skog, en del av trädgården var för avkoppling, en del för kryddodlingar med mera, berättar Annika Sjölin Waerner.

    På Trädgårdsscenen tar värdarna Bertil Svensson, TV-profil och Bengt Mårtensson från TrädgårdsPaletten emot bland andra Bo Hagström, känd från TV-programmet ”Solens mat”. Han kommer att tala om olika växter i köksträdgården.

    – Toscana förenar mina två största intressen i livet – mat och natur. Allt du äter ser du runt omkring dig i landskapet och man lever i harmoni med säsongerna. På mässan kommer jag bland annat att ge tips om vad man ska tänka på vid val av olivolja och jag kommer också att hålla en liten provsmakning av olivoljor, säger Bo Hagström.

    Bo Hagström kommer även att hålla föredrag om olika sorters olivolja, grönsaker och traditionell italiensk matlagning på Stora Scenen på Hem & Villamässan.

    Mer Toscana blir det i installationen ”Den fulländande terrassen” som sammanställs av

    Peter Englander, från Apotekarns Trädgård i Simrishamn och Jenny Strandh, Blomsterdesign, skapar en toscansk installation av snittblommor.

    På Skånsk Trädgård finns allt för trädgården, balkongen eller den lilla täppan. Här finns plantor, fröer, verktyg och framförallt alla experter och de ledande leverantörerna. Mässan pågår parallellt med Hem & Villa.


    TV i datorn

    Snart behöver man ingen TV längre. Nu kan man se SVT, TV3 och TV4 på nätet. Man kan inte se programmen direkt men för min del tycker jag att det är bättre att se TV när man själv har tid och lust. Sport och nyheter vill man ju självklart se live men annars kan man ju som sagt välja själv när man vill se programmen. Har man en ny dator så kan man ju koppla den till TV:n och får på så vis stor bild.

    Det är perfekt om man ute och reser i landet, eller som jag är kvar på jobbet vissa nätter. I min lilla dator har jag Telias trådlösa internet med USB-modem och det går utmärkt att se TV-programmen. Jag vet att det nu kommer kommentarer att man inte ser så mycket på TV...att det finns annat vettigare att göra av sin tid och visst kanske det är så. Själv försöker jag att välja ut de program som intresserar mig....jag slötittar aldrig på TV. Det finns ju trots allt en hel del intressanta program att se.



    Klicka på loggorna för att komma till programmen.
    .

    Februarivandring i Stockholm



    Ledig onsdag och jag tog tunnelbanan till stan. Trots allt så känner jag värme och kärlek för den här kalla huvudstaden och hur ofta jag än planerar att flytta här ifrån så är det alltid lika svårt att dra upp de där djupaste rötterna. Jag brukar säga att jag känner hatkärlek för Stockholm, ibland vill jag bara fly från trängsel och bilköer men vissa stunder älskar jag den här platsen. Det gäller att röra sig i Stockholm under rätt tid och på rätt platser.



    Strömmen är svanenmärkt! 


    Norrbro som fyller 200 år och är Stockholms äldsta bro renoveras nu då bron har sjunkit en aning och det har runnit in vatten i Medeltidsmuseet. Renoveringen ska bara färdig nu i år. Den invigdes 1807 och ska se ut på exakt samma sätt när den återinvigs. 1853 sattes Stockholms första gaslyktor upp på Norrbro. 1961 fanns förslag att riva Norrbro för att i stället bygga en modern betongbro.....ljuva 60-tal!!



    Något som alltid intresserat mig är Stockholms byggnader och jag minns då jag som barn kom till huvudstaden med tåg från Norrtälje och med stora ögon såg Naturhistoriska riksmuseets slottslika byggnad och längre fram Stockholms innerstads alla vackra bostadshus. Under de 34 år som jag bott i Stockholm har jag tittat upp mot husens fasader och ofta häpnat över hur vackra många byggnader är.
    Under nästan alla år i Stockholm har jag bott i Bromma men på 80-talet bodde jag under ett år på Norrtullsgatan 57 i Vasastan. Mina favoritstadsdelar i stan är annars Kungsholmen och Södermalm.


    Några av Strandvägens palats.



    Det blir ingen tredje blogg....det får räcka med de två som jag redan har.

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Dagens låt .....ok det är inte sommar nu men....
    Trubbel....och mer trubbel.

    Stockholmsvandringar
    .
    .

    Vallåt från Jämtland



    Test: USB-minnen tål tvätt i tvättmaskiner - 40 grader.
    .

    Raps




    Fakta om Raps Mer fakta här.

    Nu bloggar även Tyresö Handelsträdgård.

    Dagens låt
    .


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails