Site Meter

Naturens under



Lindar tål hård beskärning och att hårdbeskära eller hamla lindar har man gjort i alla tider. Men som jag brukar säga så borde prydnadsträd få utveckla sina vackra kronor på ett naturligt sätt för att få fullt skönhetsväde. Att bönder hamlade lindar för att få vinterfoder till sina djur är en sak. Att stympa prydnadsträd en annan.
Jag förstår att man av utrymmesskäl måste hålla in dessa trädkronor för att de inte ska växa in i fasader och för ljuset ska nå ner på platsen. De här stackarna finns inne på Tyska kyrkans gård i Gamla Stan.

Det är lätt att säga att man har valt fel träd för den här platsen och på många andra ställen där man stympar trädkronor . Men vad gör man om träden har stått där i hundra eller kanske i flera hundra år? Det är ett stort steg att sätta motorsågen i de gamla träden men i vissa fall borde man våga för att sedan välja ett träd med mindre krona. Det finns numera lindar som inte får en så omfångsrik krona.
Så här hårt hamlade träd får aldrig ett naturligt utseende om man skulle vilja släppa upp kronan igen...visst skulle trädet växa sig stort igen men en naturligt vacker krona får det inte igen.



Inne på Tyska kyrkans gård har man inte hamlat på traditionellt sätt utan lämnat en meter långa yngre grenar. Om man tittar in här i sommar så ser man inte problemet utan träden står där med små täta och runda kronor och tycks passa perfekt för platsen. Nu är det så att under de sex månader som trädet inte har löv så ser de stympade träden mer ut som konstverk än ett av naturens under.

Jag vet att det finns de som tycker att hamlade träd kan vara vackra men jag hoppas att framtidens skapare av trädgårdar och park- och gatumiljöer ska välja träd som man slipper behandla så här våldsamt.

Kommentarer
Postat av: Mira

Konstverk? Cancersjuka rotborstar, snarare...

2009-02-25 @ 09:29:00
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Åsa!

På Gotland är man ju väldigt pigg på att hamla, vilket är en gammal tradition som du skriver. Nu har ju almsjukan drabbat ön, och någonstans läste jag att det drabbar just hamlade almar mera pga alla "årsskott" som bildas efter beskärningen. Antar att Gotland snart är en almfri plats...

2009-02-25 @ 09:41:39
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Åsa!

Kom precis på att på Gotland "klappar" man träden. Hittade inte ordet förut...

2009-02-25 @ 13:03:41
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Staffan H

Tycker också att det är synd att behöva ge sig på träden på det här viset. Planterar man träd eller bygger man i närheten av unga träd, bör man försöka ta hänsyn till att träd växer och blir stora. Det finns så många andra växter man kan välja, men det är förstås lätt att säga och inte fullt så lätt att omsätta i verkliga livet.

2009-02-25 @ 16:50:49
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Ronja

Håller helt med om att stympning av träd inte är speciellt vackert, men hamling är en del av historien, så jag skulle inte vilja ta bort alla gamla hamlade träd rakt av.

Om man väljer att behålla hamlade träd i stadsmiljö är det dock ett problem att kunskapen om hamling inte alltid finns. Istället väljer man att släppa iväg tidigare hamlade träd att växa fritt och träden får en långt ifrån naturlig krona.



Rätt träd på rätt plats är A och O, men där kan jag också bli lite fundersam. Dagens stadsmiljö är inte helt rätt miljö för något träd och därför behövs kunskaper hos rätt personer för att ge träden de bästa förutsättningarna vid plantering, uppbyggnad och sedan löpande. Så med andra ord; rätt person på rätt plats är minst lika viktigt som valet av träd!



Oj, det blev långt det här.

Kramar från trädkramaren Ronja :)

2009-02-26 @ 10:02:01
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Ronja

Vart tog min kommentar vägen??? Jag såg den ju här alldeles nyss?!?

2009-02-26 @ 10:40:04
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Ronja

Nej, nu blir jag förvirrad... nu är den ju här igen?!?!?!



Nåväl. Ville egentligen bara göra dig uppmärksam på den sk trädbeskärningen på Reimersholme som äger rum i dagarna. Du kan läsa om den hos Nina B i hennes blogg: http://blogg.expressen.se/tradgard/entry.jsp?messid=476208



Kram!

2009-02-26 @ 10:41:58
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0