Site Meter

Vitsippa - Anemone nemorosa

Tullgarns slottspark
 


Om jag måste välja en vild blomma som favorit i vår inhemska flora så blir det nog vitsippan. Det är maj månad, och fåglarnas konserter är som mest intensiva, värmen är på väg och naturen är så vacker att man har svårt att ta in hela härligheten - sommaren väntar.

Blockhusudden
 
Djurgårdens vitsippsskogar


Lite fakta om vitsippan
 
Den är vanlig i hela landet förutom i fjälltrakterna.
Vitsippan är en flerårig ört som har en lång krypande jordstam, vilket gör att den breder ut sig och bildar stora bestånd där den trivs. Jordstammarna finns en decimeter under jord och växter varje år. Vitsippans knoppar bildas på hösten och ligger under jorden och väntar tills maj och på den värmande vårsolen.
Trivs på frisk-fuktig, gärna lerig mark i lövskogar, lundar och snår, Artnamnet nemorosa kommer av grekiskans nemos (lund) och syftar på att arten växer i lundar.
Antal kronblad på vitsippan kan variera från sex till nästan fyllda blommor. Vissa år kan parasitsvampar förorsaka svåra angrepp med betydligt sämre blomning som följd.

Om man åt den första vitsippsblomman om våren fick man önska sig något och innan året gått ut skulle önskan blivit uppfylld, enligt gammal folktro. På grund av sin bitterhet och den kraftiga koncentrationen av det frätande giftämnet anemonal har vitsippan använts som hudretningsmedel, bland annat för att ta bort fräknar och solbränna...!?
På medeltiden användes den även till sårbehandling och t.o.m. mot spetälskesår.
Det har hänt vid något tillfälle att växtens starkt frätande saft har förorsakat förgiftning med dödlig utgång.
 
Engsholms slott

Kommentarer
Postat av: Anna

Vilka underbara bilder, jag älskar vitsippor jag med! Och jag har turen att ha ett litet bestånd i ett hörn av trädgården. Fast de går ju inte upp mot en lysande matta av sippor i en vårskogsbacke ...

2009-02-16 @ 17:26:33
URL: http://sy.lugnagatan.net
Postat av: Katarina

Oj, så vackert! Och vilken vacker plats! Kommer det gullvivor där sen? Jag fick en känsla av att det kunde göra det.

2009-02-16 @ 18:02:16
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anna: Grattis till dina vitsippor...de är vackrare än alla magnolior.Katarina: Helt rätt..det blir mängder med gullvivor här efter vitsipporna.

2009-02-16 @ 19:12:26
Postat av: billan

Vitsippor betyder jättemycket för mig, yngste sonen är född i början av maj. Precis när vitsippebackarna står i sin fulla blom....

Jag har föresten en bekant som har en fin vitsippa som liksom är dubbel, vet ej vad den heter. Jag tror inte den växer häruppe utan att han fått nån planta söderut. Jättefin är den i allafall, skall försöka sno åt mig en liten en!

2009-02-16 @ 21:39:42
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: De kan variera mycket i våra marker och så har ju växtförädlarna tagit fram sorter av just dessa vitsippor som sticker ut lite. I vanliga fall är jag inte så mycket för fyllda eller dubbla varianter av vilda väster men den kanske är fin den där sippan...du får fota den sen?

2009-02-16 @ 22:02:33
Postat av: Kerstin

Oj, vad fint. Jag har varit där ute vintertid, vi var till Spillersboda, undrar om det inte är i närheten. Vi var på en bandymatch och tittade på barnens kusin som spelade. Men vi får ta en tur på våren också... helt klart / Kerstin

2009-02-17 @ 00:00:14
Postat av: Staffan H

För mig är vitsippan synonym med vår i Sverige. Där jag bor finns det gott om vitsippor, så jag får njuta av härligheten varje dag så länge de varar.

2009-02-17 @ 12:02:56
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Trolda

Jag väljer som du! SÅ underbara bilder, tack =DTrolda - snaaaart...=D

2009-02-17 @ 21:38:21
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Yo

Min absoluta favoritblomma, alla kategorier!

Och doften... mild, fräsch o anspråkslös som vitsippan själv. Varför finns inte vitsippeparfym? Yo

2009-02-17 @ 22:23:42
Postat av: LindaLunda

Mmmmm helt sagolikt!

DETTA är riktig vår!

Linda

2009-04-24 @ 16:41:15
URL: http://tradgardsdraken.blogspot.com
Postat av: K KÅSOON

assså -.-

2010-11-09 @ 12:40:19
URL: http://www.bdb.nu
Postat av: Lotta

Fantastiska vårbilder! Älskar vår björkhage när den fylls av vitsippornas vita täcke. Ger mig ett lyckorus av vårkänslor och det vackra naturen bjuder oss på. Ger en fantastisk känsla att NU är våren här.

2011-01-03 @ 11:26:41
Postat av: Krister

Bra hemsida blogg! Har någon något tipps hur man kan gynna vitsippan. Har några partier på tomten, i Hallonbuskarna och två ställen på gräsmattan där det är lite mossigt

2011-05-19 @ 22:05:16
Postat av: Trinidadcrj

This couldn't become a challenge if perhaps these kind of creator purses are certainly not this pricey, but were discussing totes that will price tag as much as RM3, 000 in Malaysian Ringgits. That's quite expensive in case you're a normal one who have become interested on this make of high-class merchandise subsequently it unquestionably could allow you to know the prices prior to deciding to enter a save.

2012-06-19 @ 21:20:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0