Site Meter

Vingad benved - Euonymus alatus




Vingad benved är en liten buske som bara blir 1-2 meter hög och växer långsamt. Den vi har i slottsparken planterade jag 1998 samma år som jag började jobba på Engsholms slott och det är en riktig skönhet på hösten då de röda löven lyser i planteringen där grannarna är vidjehortesia, miscanthusgräset ´Kleine Fontäne´ och en trädpion. 

Eftersom den har en så ovanligt vacker höstfärg så kan man med fördel ha den som solitär vilket vi har i vår plantering . Vingad benved härstammar från Kina och Japan och är härdig upp till zon 5, trivs i sol-halvskugga i näringsrik mulljord. Busken har kraftiga korklister (vingar) på grenarna och artnamnet alatus betyder just bevingad.

Jag vet att många hade problem med att grenar torkade in på busken och att det skulle vara någon svampsjukdom. Då jag klippte ner min benved så var det för att grenarna var över tio år gamla och behövde föryngras. Att de torkar in efter bara några år tyder ändå kanske på någon sjukdom. Som vanligt behöver de flesta växter en väldränerad jord, skulle vintern bli varm och växten står i blöt jord så lever den farligt. 



Google

Kommentarer
Postat av: Trolda

Ja men där HAR du ju så din vingförsedda lilla Ängel...;-)



Trolda - Pure Angel =D

2009-02-12 @ 09:19:27
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Gunilla

Ja visst är vingadbenved fantastisk som höstfärg. Jag har en ochså som blir alldelens röd på hösten. Min blir tuktad av harar men det verkar inte göra något.

Ha en fortsatt bra dag

Gunilla/Norrskenets trädgård

2009-02-12 @ 11:36:56
URL: http://norrskenetstradgard.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Just ja...en skyddsängel i trädgården!



Gunilla: Ja visst är den fin...ha en bra dag du också!

2009-02-12 @ 14:26:38
Postat av: Marie

Har en benved som lever ett hårt liv i min norrbacke, den har fått en planteringsgrop med massor av kompost o bättrad med stallgödsel o påsjord vid planteringen men jorden är i det närmaste obefintlig då marken berör av alv till största delen. den växer långsamt, höstfärgen är sådär. Behöver kanske hitta en lite soligare plats....

2011-07-24 @ 22:39:03
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Visst Marie...en bättre plats och du kommer att få en vacker växt!

2011-07-25 @ 04:56:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0