Site Meter

Tysk sjöpark blev Europas vackraste park

Aasee park (Aasjöpark) i tyska Münster har utsetts till ”Europas vackraste park 2009”. Valet som gjordes av en internationell expertjury placerade Marabouparken i Sundbyberg på en hedrande andra plats. Tävlingen arrangerade för tredje året i rad av motortillverkaren Briggs & Stratton.

Det var de sex vinnarna i nationella tävlingar från Italien, Frankrike, Storbritannien, Sverige, Polen och Tyskland som tävlade mot varandra i denna Europafinal. Vinnaren blev Aasjöpark tätt följd av svenska Marabouparken i Sundbyberg och Parc Maupassant de Bois Savary i Allonnes, Frankrike.


Så här skriver man i motiveringen om Aasee park:
Aasjöpark är en juvel i Münster och ett paradis för rekreation och avkoppling. Parkens centrala delar består av tre gröna bälten. Ett av dessa bälten, med namnet Promenade, går runt hela stadscentrum på den plats där den gamla stadsmuren en gång stod. Härifrån utgår sju gröna korridorer som leder ut mot den omgivande landsbygden. Aasjöpark och Aasjöns stora ytor ligger väster om stadens centrum och förser staden och dess invånare med ren och frisk luft.


Marabouparken är alltså Europas näst vackraste park? Herregud...vad fanns att välja på? Jag antar att det inte var så många parker i Europa som var intresserade att vara med i tävlingen. Jag tror alldeles säkert att Aasjöparken är vackert men om man tänker att Italien, Frankrike och Storbritannien hade bidrag med i tävlingen. så undrar man lite.  Men OK...grattis till Aasjöparken och till grannbyn Sumpan!
Villa d´Este i Italien vann 2007 och det känns som om tävlingsbidragen då hade en aning mer glans och status än i år?

Men allvarligt....vad är detta för tävling egentligen? Just ja, jag glömde.....det ju motorföretaget Briggs & Stratton som arrangerar spektaklet och jag antar att de värdesätter stora öppna gräsytor där deras gräsklippare kan ta sig fram utan att det finns en massa besvärliga planteringar i vägen.

Sveriges vackraste park

2008 Marabouparken
2007 Wij trädgårdar
2006 Norrvikens trädgårdar
2005 Ronneby brunnspark
2004 Örebro stadspark
2003 Göteborgs botaniskaKommentarer
Postat av: Lena

Ja ibland är det viktigt att skrapa en smula på ytan för att få veta...

Postat av: Anonym

Nog verkar det vara klassskillnad, alltid!

Själv gillar jag Lunds stadspark o TF i Göteborg. De är fina i sig men framförallt lätttillgängliga o har alltid mycket folk som använder sig av parken i brist på egen trädgård:) Men det vinner man inget skönhetspris för kan jag förstå. Yo

2009-02-10 @ 17:30:18
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lena: Visst är det.Yo: Ibland kan det vara svårt att skilja på trädgård och park. Trädgårdsföreningen ser jag nog som trädgård och inte park...men vackert är det!

2009-02-10 @ 19:43:18
Postat av: Yo

Ja, den heter ju faktiskt inte Parkföreningen:) Yo

2009-02-10 @ 23:17:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0