Site Meter

Södermalm - KatarinaSödermalms torg

 
27 februari 2009
 
 
Då är det dags att presentera Södermalms andra församling Katarina och jag startade min vandring när jag klev ut från Slussens tunnelbanestation på Södermalmstorg som är en livlig plats med vackert läge. Från torget ser man inloppet från skärgården in till stan och här ligger Stockholms stadsmuseum. Här finns också torghandel och man kan köpa strömming med mos i en kiosk.
Jag gick uppför Götgatsbacken och tog av till vänster trapporna upp mot Urvädersgränd där Bellman bodde åren 1770-1774 i nr, 3 och där han bl.a. skrev en stor del av Fredmans epistlar.

Uppe vid Mosebacke torg ser man Katarinahissen till vänster och Mosebacketorg till höger. Den vackra Södra Teatern ligger här vid torget och just här skulle jag vilja att det var en annan årstid så att torgets träd fick visa sin grönska. Annars är det här en bra tid att visa byggnader då trädens kronor inte skymmer fasaderna.

Jag fortsätter upp till Roddargatan och Svartensgatan där kvartern är trånga och där man hela tiden ser den vackra Katarina kyrka. Personligen tycker jag att det är Stockholms vackraste kyrka. Den brann 1990 och förstördes fullständigt men redan 1995 invigdes kyrkan igen med samma utseende som tidigare. För några år sedan såg jag en minneskonsert för Cornelis här i kyrkan och idag tände jag fyra ljus av en helt annan anledning....
Cornelis ligger begraven på den stora krykogården där jag såg lappar på ganska många träd med information att träden ska fällas på grund av ålder och fallrisk.

Tittade in på Mäster Mikaels gata innan jag drog mig ner mot Folkungagatan som är den här delen av söders stora trafikstråk och gick över till Katarinas södra del som är mycket mer livlig och trafikerad än den norra delen. Nu brydde jag mig inte om att besöka Medborgarplatsen och kvarteren runt där, det får bli en annan gång.
I stället hamnade jag i sofo och gick förbi den berömda Hundskitsparken som är en blandning av en liten kvarterspark och en hundgård.

Jag gick Katarina Bangata ner mot Greta Garbos torg och Nytorget där jag avslutade min Katarinavandring. På Nytorget bodde Lena Nymans pappa då vi jobbade där. Han var skulptör och bjöd ofta in oss på en kopp kaffe. Idag bor Dan Wolgers på samma gård (nr. 9) ...om man nu vill stalka honom....!

Nu har jag besökt Maria, Katarina och Sofia....jag ska spana in Högalid i helgen tänkte jag, men nu vet jag i vilken av söders församlingar som jag vill bo i. Alla fyra har en väldigt speciell atmosfär även om de är olika på många sätt.
Katarina församling har största folkmängd av söders församlingar. År 2003 var folkmängden 32 760. Högalid hade 27 370, Sofia 22 780 och Maria 18 800.
Karta
Söderliv

I det mörkgula huset på vänster sida av Urvädersgränd (nr.3) bodde Carl Mikael Bellman 1770-1774.


Södra teaternMosebacke torg.


Södra teaterns sida mot sjösidan.Mäster Mikaels gata. Här inne finns små trädgårdar som vårt familjeföretag skötte tidigare.


Mäster Mikales gata vid tiden sekelskiftet 1900.


Södra sidan av Folkungagatan har på senare år blivit Katarinas poppiga område och kallas för sofo (South of Folkungagatan). Speciellt husen på bilden till vänster på Åsögatan räknas som oerhört hippa. På den högra bilden är det Bondegatan med gamla skatteskrapan där det nu är studentbostäder.


Greta Garbos torg med grannförsamlingens Sofia kyrka i bakgrunden.Mitt i Katarina bangata går en parkväg genom en allé av lägre träd. Statyn med barnvagnen heter ´´Jannica och dockvagnen´´ av Gunnel Frieberg som restes 1986 och som nu fått benvärmare. Statyn över Nacka Skoglund
finns på nr. 42 där han också bodde.


Nytorget

De övriga söderförsamlingarna är:
Maria
Sofia
Högalid

Dagens låt
Eller för er som har Spotify.
.

Kommentarer
Postat av: Ellinor

ÅÅåå min gata!! Nu blev jag nostalgisk på fler än ett sätt..!!

2009-02-27 @ 18:22:15
URL: http://kajplats13.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ellinor: Tänkte väl att du skulle känna lite Södermalmslängtan...

2009-02-27 @ 18:51:45
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: åsa

Tänk vad vi är olika. Jag flyttade från storstaden till lillstaden och nu är min högsta önskan att få bosätta mig permanent i sommarhuset ute på landet. Jag vill ha ständig grönska och det räcker med storstad i lagom dos, då och då. Du tar vackra bilder!

2009-02-27 @ 20:57:53
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

åsa: Jag förstår hur du känner. För min del tillbringar jag alla mina arbetsdagar mitt i naturen och det passar mig bra att bo i stan just nu. Vad som händer när jag slutar jobba där vet jag inte.

2009-02-27 @ 22:14:38
Postat av: L

Vackert att tända ljus i kyrkor..särskilt i Katarina..tack för allt fint Du ger oss!

2009-02-28 @ 03:15:06
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

L: Bara kul att du hänger med.

2009-02-28 @ 08:22:32
Postat av: Mange

Någon som kan tala om vad det är för sorts stort träd mitt i allén på Katarina Bangata som just nu släpper en massa bomullsliknande pollen (eller frön?) ? Trädet står ungefär i höjd med restaurang Chutney. Tacksam för tips. Mange

2009-06-25 @ 13:27:27
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mange: Ska försöka hinna att åka förbi i helgen och kolla.

2009-06-26 @ 18:53:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mange

Stort Tack. Håller på att lära mig mer om träd och har precis köpt två böcker om Svenska träd och detta träd finns inte med, bladen ser ut som lindblad till formen men är 3 ggr mindre (liknar mest björk eller asp) Trädet är STORT i Svenska mått mätt."bomullen" blir till något som mest liknar papper när det blir vått...

/Mange

2009-06-27 @ 14:52:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0