• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Ankomst vid målet


    En kort stund blommar de tillsammans...äppelträden och syrenerna. Syrenerna på gaveln av huset är de som jag tog ner till marken 2005.


    Det här var dagen då alla sommarblommor fick sin plats ute i slottsparken. Terrassens pelargoner, surfinior, helichrysum, bacopa, scaevola och murgrönor är på plats, änglatrumpeterna är åter i de stora ektunnorna och stamfuschiorna har fått sin vanliga plats.


    Den sylvassa agaven fick äntligen lämna sin halvårslånga fängelsetid och finns åter på borggården.


    Just när jag sått färdigt i trädgårdslandet - alla sex olika sallatssorter...så kom kökets män ut för att skörda rabarber och det här gänget är inte rädda för kameror...

    Jag brukar vara ganska tidig med ny teknik men vad gäller GPS i bilen har jag inte hängt med alls. Men från och med idag sitter en talande karta framför mig och berättar exakt var jag befinner mig och hur jag ska köra. Det är ju helt otroligt bra...nu kanske jag trots allt kan köra bil i Göteborg och Malmö.
    På väg ner till Österlen förra året körde jag vilse i Ronneby...undrar om någon annan gjort det. Sedan missade jag avfarten till 9:an och fick köra flera mil i onödan.

    Nu behöver jag bara knappa in dit jag ska och titta på GPS:en eller lyssna på kvinnan som berättar hur jag ska köra. Plötsligt känner jag mig sugen att åka till platser där jag aldrig varit...eller köra till en adress mitt inne i Östemalm. Var jag än är kan jag trycka på Hem...så berättar kvinnan i GPS:en hur jag ska komma hem och väl hemma så säger hon ´´Ankomst vid målet´´.
    På onsdag eftermiddag ska jag skriva in Öland i GPS:en..med mellanlandning i Ringarum ... eller inte!



    Tidvis


    Södermalm runt



     
    30 maj 2010
     
     
    Just nu är det som allra vackrast på Södermalm i Stockholm, nu när alla syrener blommar som bäst. Syrener är verkligen en karaktärsväxt för Södermalm, bergen är fyllda av syrensnår som får växa vilt och vackert.

    Södermalm runt

    Tyska kyrkan i Gamla Stan slog sju när jag kom ut från tunnelbanan vid Slussen och började vandra bort mot Södermälarstrand. I vagnen på tunnelbanan satt tre killar på väg hem från en fest och ´´var fett sugna på fyllekäk från Donken´´. Jag hade kaffe och ostmackor i ryggan.
    Det var ett hopplöst ljus för fotografering men det var en fantastiskt vacker morgon även om det var en aning kyligt. Det kändes skönt att vandra så här tidigt en söndagsmorgon.
    Södermälarstrand är väl inte Stockholms roligaste kaj att vandra längs, men den här morgonen kändes allt bra.
    Borta vid Pålsundet vid Långholmen kände jag mig hemma och helt omsluten av grönska. Den kanalen är som ett museum för gamla träbåtar och visst är det en helt annan känsla med träbåt än med plastbåtar?

    Jag kom in på Bergsundsstrand och minns att någon gillade utsikten mot fabrikerna på Liljeholmen...något som jag inte lärt mig...ännu. Vid Tanto träffade jag min goda vän Åsa, som bor i närheten och vi hade en fin fikaträff på en bänk uppe i koloniområdet. Solen började värma och jag vandrade vidare längs Årstaviken och förbi den vackra Årstabron. Nu började parkvägen som går längs vattnet fyllas med joggande och snabbgående människor. Själv vandrar jag ju sjukt långsamt...dels för att skona knäna och dels för att jag inte vill missa något av allt det vackra.
    Borta vid Eriksdalslunden tog jag vattenpaus hos Katarina som skriver bloggen Kollitott, i hennes mysiga trädgård och vi pratade en stund innan jag fortsatte min vandring.

    En helt annan miljö väntar när man passerat under Skanstullsbron och kommer till Norra Hammarbyhamnen där relativt nybyggda hus (80-90 talen) kantar stranden och den långa breda kajen är stenlagd med smågatsten hela vägen bort mot Danvikskanalen. Där färjan går över till Hammarby Sjöstad finns en glasskiosk och jag köpte lakritsglass som jag åt vid kajen och hade då Hammarbybacken på andra sidan Hammarby Sjö. Men jag förstår inte varför man inte har caféer och restauranger på en sådan här plats?

    Borta på den ostligaste udden av Södermalm ligger Fåfängan högt uppe på berget och jag klättrade upp dit för att få se Stockholm från ovan.
    Det var ganska mycket folk som fikade eller åt där och jag tänkte att jag måste gå dit när jag inte är ensam och äta lunch eller bara fika. Utsikten är helt otrolig. Nu ville jag inte springa omkring bland alla människor och fotografera så jag gick ut bland syrenerna på berget i stället. Berget var fyllt av syrener och Stockholm blev nästan overkligt vackert härifrån.

    Väl nere från berget gick jag Kvastmakartrappan upp mot Åsöberget och tänkte tillbaka på tiden när jag jobbade i vårt familjeföretag som skötte alla vackra gårdarna bland söderkåkarna. Fortsatte upp mot Fjällgatan men där var det för turistigt så jag vek av upp mot Stigbergsgatan i stället och vidare bort mot Mosebacke.
    När jag kom ner på Södermalmstorg för att ta tunnelbanan hem igen från Slussen hade jag vandrat, vilat, fikat och fotat i sex timmar.
    Det här var en helt otroligt skön vandring som jag helt klart kommer att göra om.
     
     


    Södermälarstrand



    Pålsundet


    Långholmsbron mot Reimersholme.


    Pålsundet


    ...och visst har vi hoppet kvar!!  Vi slog ju Väsby igår med 2-0...


    Stranden vid Tantolunden



    Årstabron




    Årsta på andra sidan.


    Här är Hans Drost hus...han med det ostörda rummet... Refugium.



    Katarinas kollitott...


    Hon låter syrenerna sträcka sig ut och över och sånt gillar vi...




    Norra Hammarbyhamnen



    Gårdarna vid Norra Hammarbyhamnen är riktigt fina på flera ställen.



    Uppe vid Fåfängan.



    Åsöberget med Kvastmakartrappan och med Sofia kyrka i bakgrunden.






    Dagens bänk. Lotsgatan. Vinjettbilden till den gamla TV-serien Söderkåkar är tagen på den här gatan.


    Stigbergsgatan.


    Så här kan en trädgård se ut på Fjällgatan och här inne har jag tidigare jobbat.


    Slutstation för min vandring runt Södermalm och med trötta ben tog jag tunnelbanan hem till Bromma igen.
    Nästa gång väntar mindre öar i Stockholm där jag kan gå runt. Men i nästa vecka ska jag gå runt Öland!



    ...och hemma på kvällen...

    Majbilden

    Tack för alla helt underbara bilder. Det här var riktigt kul att se hur olika man vill visa  en bild av maj månad. Är imponerad av dessa fina bilder. Namnet på fotografen eller bloggaren står över bilden.

    Nu är klockan strax efter 5  och snart ger jag mig av. Ryggan är packad med kaffe, mackor, vatten, frukt och laddad kamera. Knäskydden på plats och vandrarskorna på och jag tar tunnelbanan till Slussen och startar min vandring runt Södermalm genom att gå motsols Södermälarstrand fram. Kommer som vanligt att vandra mycket stilla och fotografera mig runt den stora ön, sträckan är 10,79 km. Går efter stränderna men på norra delen av ön tar jag mig upp på Åsöberget i stället för att gå efter den tråkiga stadsgårdskajen. Åsöberget som nu svämmar över av syrenblom. Lämnar små rapporter efter vägen på Facebook. Ha en fin söndag ni också...jag kommer definitivt att ha det.

    Love, literature and gardening

    Längs kajen

    Miras Mirakel

    Koloniet

    Tankar från ön

    Ramona

    Lars Forslin

    The Secret Garden

    Ronnie

    Prästgårds Eva

    Kollitott

    Lena G

    Christiane - bild från Düsseldorf

    Isas Trädgård

    Nybliven trädgårdsmästare

    Inger


    Hallontrollet

    Maleviks rosenträdgård

    Tankar från trädgårdsmästaren

    Sari

    Monica

    Skogseva

    Vandring på Gärdet

    Besökte min dotter idag och hon tog min kamera på vår lilla vandring. Snyggt kära dotter!








    Dölj kirgislökens fula blad



    Kirigslöken får ju sina ljust gula blad vid marken som snabbt vissnar och det gäller att plantera den här vackra lökväxten bland perenner som kommer tidigt upp i höjd och som då döljer bladen. En mycket varcker kompis till kirigslöken såg jag på Rosendal idag...strutbräken. Måste härma....


    Trädgårdslycklig

    Glöm inte att skicka in er vackraste majbild i morgon på morgonen lägger jag ut bilderna på bloggen.




    Igår var min status på Facebook - Trädgårdslycklig, och precis så känner jag mig oftast då jag jobbade i den här vackra slottsparken.
    När Georg där nere i södra Sverige fick anställning på Hovdala slott och då började blogga så var han lika lyrisk och tyckte att det var lyx att få lön för att utföra det som var hans stora intresse. Så långt vill jag nog inte sträcka mig...
    Där klipper man gräset med hjälp av riktig hästkraft också., alltså med en häst...så fantastiskt bra! Att han har vågat sig på en stråhatt från första dagen...är ju modigt. Själv har jag ännu inte vågat mig på någon hatt, och det lär inte bli någon heller.


    Tog mig friheten att låna en bild från Georgs blogg.

    Den här veckan har jag fått mycket gjort i parken. Alla sommarblommor är utplanterade, allting i köksträdgårdslandet är sått utom sallaten som ska sås nästa vecka, pionerna har fått stöd och gräset är under kontroll. På måndag ska jag hämta alla pelargoner som ska ha sin plats på terrassen. Sedan ska alla planteringar piffas inför en trädgårdsvandring som jag ska hålla för en grupp gäster på onsdag. Direkt efter den vandringen drar jag till Öland. Tror det blir en bra vecka!


    Clematis atragene ´Columella´ - En Magnus Johnson-sort som kan blir 3 meter hög.


    Om jag var bonde skulle alla mina marker vara fyllda med raps...


    Snart börjar brudarna blomma...Exochorda ´The Bride´


    Rosenbräcka


    Vinteriberis Iberis sempervirens ´Snowflake´


    Nu snart börjar slänten blomma med alla nävor som har huvudrollen.



    Kungen har då inga hattproblem...

    I 307:an finns fortfarande sand från Fårö...


    Om jag måste...

    ...välja en vild blomma i den svenska naturen så blir det midsommarblomster, eller skogsnäva som den också heter. Geranium sylvaticum. Jag föredrar namnet skogsnäva. Gillar inte midsommar. Den blommar i slottsparken nu. Vad blir det om ni måste välja?




    • I helgen ska jag vandra runt en ö här i stan.
    • I helgen ska jag läsa böcker.
    • I helgen ska jag fika på stan.
    • I helgen ska jag sova länge....!
    • Tack Petra för din underbara textning på mina träskyltar till trädgårdslandet. Så snygga!


    Ramslök - Allium ursinum




    Den vackra ramslöken växer ofta i så här stora bestånd som bilderna från Alnarpsparken visar. Den blir upp till 50 cm hög och blommar i maj-juni. Ramslöken är sällsynt men finns upp till Uppland i fuktiga lundar i mullrik jord. Från mitt fönster här i Bromma ser jag en backe som är fylld av ramslök och i Riddersholm på Rådmansö växer den i stora bestånd.

    Det luktar lök på de platser som ramslök växer. Så här skriver Matprinsessan om ramslök i matlagning.

    Linné uppmärksammade ramslöken 1741 utanför Lummelundas kyrka på Gotland och beskrever den så här: Bladen voro lansettlika och nästan till skapnaden like bockeblad (liljekonvalj). Stjälken var kvarterslång, helt bar, på ena sidan flat och på andra kullrig. Han slutades med en balja, som var vit, utur vilken många blommor komma utur en punkt vardera med sine särskilte blomskaft. Blombladen 6, lansettlika, vita och utsparrande. Bönder berättade om denna att där hon växer, fördriver hon andra öreter och ogräs, varpå vi ock hade ögonskenliga prov: ty under de buskar där ramset växte stod ingen annan ört.

    Linné säger också att mullvadar avskyr ramslök.





    Fick ett recept från Christiane som bor i Düsseldorf i Tyskland.

    Apropå ramslöken finns det verkligen många goda recept här i Tyskland. Enklast är det att göra en pesto till pasta (ramslök, pinjenötter, riven parmesanost, salt, peppar, olivolja), men min favoritrecept är "Ramslök-Cappuccino". Här är recepten för fyra portioner:

    125 g potatis (mjölig kokande)
    2 salladslökar i fina tärningar
    1 matsked smör
    1 dl vitt vin
    150 g ärter (djupfrust)
    6 dl grönsaksbuljong
    salt
    nymalen peppar
    riven muskotnöt
    125 ramslök (plockat före blomningen)
    100 g Crème fraîche
    socker
    1 dl mjölk

    Skala potatisar och skär i tärningar. Hetta upp en gryta med smör och fräs potatis och lök. Tillsätt vin och låt koka till vinet är nästan bort. Tillsätt ärter, grönsaksbuljong, salt och peppar och låt det koka ca. 10 min. till potatisen är mjuk.
    Putsa och tvätta ramslöken och hackar den grov. Häll soppan och ramslöken över till en matberedare eller mixa soppan och ramslöken med mixerstav tills den blivit en slät soppa. Jag passerar soppan dessutom genom en fin sil, men om du har en matberedare är det inte nödvändigt.
    Häll soppan tillbaka i grytan och tillsätt crème fraîche. Hetsa upp soppan igen men låt inte koka. Smaka av med salt, peppar, riven muskotnöt och en pris socker.
    Värm upp mjölken och visp den skummig (till exempel med en Aerolatte). Halla soppan i koppar , ger en matsked mjölkskum,  riven muskotnöt och nagra ramslökstrimlor ovanpå.

    Med vänliga hälsningar

    Christiane
     
    Österlen 18 maj 2019

    Näverhägg - Prunus maackii


    Alviks centrum 2010
     
     
     
    Näverhäggen härstammar från Manchuriet och Korea. Det här trädet blommar ungefär samtidig med Prunus padus i maj och är härdig upp till zon 5. Trädet trivs i sol-halvskugga och blir ca 8-10 meter högt. Näverhägg kallas också ibland för gulbarkig hägg och är ett snabbväxande träd som har en vackert flagnande gulbrun bark. Bladen blir på hösten vackert gula.

    Den blommar med vita blommor i maj och på hösten får trädet små svarta bär.
    Sorten ´Amber Beauty´ har en mer färgad bark och något smalare krona. Andra sorter är ´Taiga´ med gul bark och ´Honey´ med honungsgul bark. Till arten hör även kopparhäggen, Prunus maackii ´Copper´ som blommar med rosavita blommor och ljust gulgröna blad på våren. Kopparlysande bark. Trädet blir ca 10-15 meter högt.





    Alvik centrum 6 oktober 2013

    Vit torsdag




    Mossflox och jag är inte direkt kompisar...men jag gillar kuddflox som den här Phlox douglasii ´White Admirale´


    ...och hemma i Alvik hade Professor Sprenger börjat blomma.



    Röd onsdag



    Dagen började med en röd blinkande oljekanna-symbol på instrumentbrädan i 307:an och en  ilsken larmsignal. Det här hände när jag kom fram till jobbet. Ringde Peugeot i Haninge. Kör inte en meter till sa han, verkstadskillen.
    Bärgare hämtade bilen och nu börjar felsökning av 307:an. Vet inte hur det blir med min Ölandsresa.


    307:an på väg till verkstad.

    Det här med att driva upp sommarblommor från frö är en spännande sysselsättning där många olika moment måste fungera. Man börjar med att så frön som är så små att man knappt ser dem. Omskolning en eller två gånger och sedan detta med avhärding då man får springa ut och in med alla växter för att de ska anpassa sig till vår märkliga svenska sommar.

    Innan utplanteringen ser man oftare på väderprognoser än inför en semester. Nu måste förhållandena vara perfekta. Man vill ju inte misslyckas med tre månaders arbete. Ingen stark brännande sol och inga frostnätter är de viktigaste att rätta sig efter och det bör heller inte blåsa för hårt eller regna för kraftigt. Igår började jag plantera ut vissa sorter som sommarastrar, Rinas blommor, temynta, ageratum, heliotrop och strandkrassing. Det regnade hela tiden men det var ett ganska bra regn.




    Idag var det dags att plantera ut alla ca 170 röda pelargoner som ska vara på borggården. Det kan tyckas simpelt och t.o.m. nästan vulgärt med så mycket röda pelargoner i de svängda planteringarna på borggården. Men vi är ute efter en stark effekt och pelargonerna kommer att lysa upp i sommargrönskan. Jag har även planterat i en del daggsalvia, vita lejongap och ageratum ´Butterfly Bicolor´ som har vitblå blommor.
    En stor del av dessa 170 pelargoner är sticklingar som jag tog i våras och som växt till sig mycket bra. En del har börjat blomma men om några veckor kommer det att lysa rött här.....rött som en varningssignal.

    Skulle såklart även kunna tänka mig helt andra och mer lugna färger men det blev faktiskt ganska bra förra året  med de röda pelargoner och de är inte så känsliga och blommar hela sommaren och långt in på hösten.
    Det skulle vara för kostsamt att ha obskyra växter från inre Mongoliet eller någon blyg blek blomma från Sarengeti här på borggården, det här är ju inte en privat trädgård och vi måste på vissa ställen satsa lite enkelt och strikt och där kostnaden inte får blir för hög.
    Men vill man se mer vilda och vackra platser i parken så går man ner till den stora slänten som nu börjar blir riktigt fin.




    Jag jobbade över den här vackra försommarkvällen och rapsfälten runt slottsområdet lyste som guld i kvällssolen. Vandrade i vår katedral-allé och tänkte att ingen kyrka i världen kan få mig att känna mig mer andlig än en sådan här plats. Näktergalens starka sång dominerar fortfarande i parken och jag hoppas att den ensamma tranan en bit härifrån får någon att dansa med ikväll.


    Utsikt från mitt rum på jobbet.

    Perfekta tillsammans



    Här om kvällen gick jag igenom Minnebergs bostadsområde här i närheten och upptäckte en nyanlagd plantering som var oerhört vacker. Vitt ormöga (Omphalodes verna) och kaukasiskt förgätmigej (Brunnera macrophylla) ...så perfekta tillsammans trots att ormögat nu ser lite trött ut efter det kraftiga regnandet.
    Mitt i detta vackra så kommer även tovsippor och jag måste återvända i helgen då de säkert har slagit ut. Förstår verkligen inte varför jag inte kommit på det här mötet själv....måste härma!




    Två nya bra sajter Sistaminutenvädret
    Mördarsnigeln.se - för ett snigelfritt trädgårdsland


    Hemmavandring...åt andra hållet




     
    25 maj 2010
     
     
    Jag bor just intill Stockholms innerstad. På en återvändsgata i Traneberg.
    På andra sidan Tranebergsbron ligger Kungsholmen. Det är mycket grönska runt omkring där jag bor så jag känner inte av någon ´´Stockholmsstress´´.
    Förra gången jag hemmavandrade här på bloggen så gick jag bort mot Äppelviken och igår kväll gick jag åt andra hållet bort mot Ulvsunda slott.
    Den här vandringen går efter lugnare och lummigare stigar och den här kvällen hördes både koltrasten och näktergalen inne i grönskan. Tyvärr så håller häggen på att blomma över men på vissa ställen fanns blommor kvar.
     
     
     


    Backen utanför mig är fylld av ramslök nu.


    Kungsholmen, Kristineberg på andra sidan.


    Minnebergs bostadsområde ligger alldeles vid vattnet.



    Här brukar Minnebergarna grilla och bada på sommarkvällarna.



    Johannelunds koloniområde var det full aktivitet och många rumpor stack upp bland grönskan...det rensades ogräs.



    Vid Ulvsunda slott blommade äppelträden.


    De här markerna ska bebyggas med radhus och villor. De har inget kulturhistoriskt värde...det är ju bara äppelträd, säger man. Här har jag sprungit ett och annat frivarv i brännbollskamper då min dotter var liten och klassens familjer träffades här. De här äppelträden finns snart inte mer. Man kanske skulle kedja fast sig vid något träd när de ska sätta igång här.






    De här husen fotade jag i vintras också.




    Nästa inlägg ska handla om trädgård igen och om det besvärliga med utplanteringen av sina sommarblommor som man sådde i feb-mars.


    Grön måndag




    Alvik blommar

    Jag gick ner till torget för att handla och såg att hela Alvik blommade.

    Glöm inte majbilden...




    Malus ´Red Star´




    Prunus maackii - Gulbarkig hägg, näverhägg.





    Päronträd

    Dagens låt

    Längre inåt landet





    25 grader varmt och vindstilla. Då borde man kanske åka till havet men i stället blev det Enköping inne i landet.
    Drömparken brukar locka under alla årstider även om juli-augusti är bästa tiden att se alla 200 olika perenner som finns i parken. Parken som Piet Oudolf ritade och som invigdes 1996.

    Jag trodde att jag skulle få se haven av blommande kirgislök tillsammans med bl.a. franstulpanen Maja idag. Tulpanerna blommade men ´Purple Sensation´ som kirigslöken heter, hade inte börjat blomma ännu. Det blev alltså ingen wow-upplevelse i Drömparken idag. Jag kan tänka mig att det är det är som vackrast här om en vecka.
    Växtförteckning över den gamla delen.
    Växtförteckning över den nya delen.






    Dagens bänk




    På hemvägen blev det en tur ner till Skokloster genom ett fantastiskt landskap där charmiga torp låg inbäddade bland blommande fruktträd och stora häggar. Kaffe och våffla vid slottscaféet och en stilla vandring under de gamla kastanjerna i slottsparken.

    Låt

    Jag lämnar Trädgårdsfredag

    Jag hade förhoppningar om att årets upplaga av Trädgårdsfredag skulle bli ungefär som förra årets och efter första avsnittet kändes som om de hittat rätt igen trots att man saknade Mandelmannens paradis på Österlen.
    Det var som vanligt en snygg produktion,  lagom lättsamt och trevligt och det kändes som man skulle få kloka ord och tips från slottsträdgårdsmästare Taylor som verkar vara populär där i Malmö. Han är säkert duktig men bra TV blir det knappast...och det har ingenting att göra med hans engelska brytning.

    Jag gillar Pernilla och hon är en duktig programledare men när två Taylor står och flamsar vid ett bord i trädgården stora delar av programmet...då blir det bara pinsamt. Jag lämnar det här programmet nu och hoppas att SVT satsar på något mer seriöst trädgårdsprogram framöver, där man fokuserar mer på växter och hur man kan använda dem i trädgården och då menar jag inte grönsaker, det finns faktiskt andra växter för trädgårdar. Jag saknar också det man fick i Söderläge, nämligen hur man gör en anläggning i trädgården. Hur man gör en plantering, hur man gödslar, beskär växter eller anlägger en uteplats. Jag tror att de som just skaffat trädgård saknar sådant.

    Hur man lagar mat kan man ju se i mängder av matprogram i olika kanaler.
    Har ingen koll på om Rappne är kvar i Äntligen hemma...det blir inte så mycket TV nu på sommaren.

    Tror att jag skriver ett brev till SVT.
    Vilket jag gjorde senare, se här.

    Glömt inte att fotografera din vackraste majbild.

    Välj rätt sorts gödsel

    icakuriren nr. 20 -  10/5 2010

    Hasse Wester är trädgårdsmästare och har den populära bloggen Slottsträdgårdsmästaren.

    Vilse bland alla olika sorters gödselmedel? Slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester hjälper dig välja rätt.

    I parken vid Engsholms slott i Sörmland baseras gödningen på organiskt material, alltså naturgödsel och gräsklipp. På hösten sprids välbrunnen kogödsel från en närbelägen bondgård, på våren hönsgödsel i pelletsform och Algomin på perennrabatterna. Sommarblommorna i urnorna får flytande växtnäring.
    – Jag vill efterlikna naturen och gödsla med måtta, säger slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester.
    – Om man städar, gräver och göder för mycket stör man det naturliga kretsloppet. Därför vill jag använda mig av mer gräsklipp i år, inte bara i grönsakslandet.
    Konstgödsel tycker Hasse Wester inte hör hemma i en trädgård. Dessutom, den som rullar ut Blåkornsvaggan på gräsmattan bäddar bara för en massa gräsklippning när växtligheten får en onaturlig skjuts.
    Den som värdesätter bekvämlighet kan i stället välja ett naturgödselmedel i pelletsform.

    Expertens gödseltips

    Naturgödsel

    Gödsel från någon ridskola eller bondgård är guld värt – både för växterna och plånboken. Men det går lika bra med säckgödsel. Väl brunnen ko- eller hästgödsel kan spridas sent på hösten och i början av året, eftersom den ger jorden både struktur och näring.
    Hönsgödsel innehåller mer och snabbare näring och passar bäst på våren, speciellt till grönsakerna. Sluta gödsla ungefär vid midsommar.
    Rododendron och andra surjordsväxter vill ha speciellt rododendrongödsel med lågt pH. Om du planterar ovanliga växter från handelsträdgårdens specialsortiment, var noga med att plantera på rätt plats och ge rätt typ av gödsel.
    Planteringsjord från säck i rabatterna är dyrt och onödigt. Satsa i stället på några säckar naturgödsel, som alla har en stor inblandning av torv och kan myllas ner lätt i det översta lagret.

    Pellets

    Det är behändigt att strö ut pellets gjort av organiskt material i rabatten. Man kan också använda det i krukan någon gång i månaden.
    Pelleterat hönsgödsel är både korttids- och långtidsverkande och kan i likhet med vanligt hönsgödsel användas som grundgödsel på våren. Algomin består av Kravgodkänd algkalk, som skördas utanför Frankrike. Chrysan tillverkas av slakteriavfall.
    Nackdelen med pellets är att bekvämligheten har ett pris. Det är dyrt!

    Benmjöl

    Benmjöl är en biprodukt från slakterier och innehåller mycket fosfor. Det är bra för rosor och tulpaner, men inte nödvändigt. Mylla ner det ordentligt om du använder det.
    Blodmjöl görs också av slakteriavfall. Det innehåller mycket kväve och kan användas som snabb näring när man ser att någon växt har ljusgröna blad.

    Flytande

    Flytande växtnäring är bra för sommarblommor i krukor och urnor. Tillsätt med varje vattning, om du inte använder långtidsverkande gödning i pelletsform.
    I regel är flytande näring oorganisk och består av en mix av kemiska ämnen, som gynnar tillväxt och blomning. Det finns även flytande organisk växtnäring, till exempel Kravmärkta Biobact. Det tillför både mikroorganismer och humus till jorden, men många tycker att det luktar. Biobact görs av restprodukter från pappersindustrin.

    Konstgödsel

    I de fullgödselmedel som görs på konstgjord väg ingår kväve, fosfor och kalium. Det kallas också NPK-gödsel. Konstgödsel som Blåkorn har ett koncentrerat näringsinnehåll och många tycker att grönskan blir sjukt grön. Använd med måtta eller inte alls.
    PK-gödselmedel innehåller bara fosfor och kalium och är en energikick till fruktträd exempelvis, som inte behöver kväve för tillväxten.

    REDAKTIONEN

    Anette Sievers

    Trädgårdsredaktör, reporter
    Skicka e-post






    Du nalkas ljuva sommar

    • En historia väcker mig fortfarande i min trasiga mobil.
    • Vandrar upp mot slottet halv sex, fixar kaffe.
    • Bär ut alla hundratals växter igen, som nu avhärdas för sista gången...i nästa vecka planterar jag ut dem.
    • Äter frukost med mina vänner kockarna.
    • Klipper gräs på några små ytor framme vid slottet....så tyst jag bara kan, för att inte väcka gästerna...!
    • Planterar ut luktärterna i köksträdgårdslandet.
    • Lägger bön-frö i blöt.
    • Parken är så vacker att det nästan är svårt att ta in...vattnet spelgelblankt, det blommar överallt och så näktergalen hela tiden.
    • Plötsligt märker jag att rapsfälten runt slottet går i blom...bara sådär på en gång! Just nu!
    • Skriver det som status i Facebook.
    • Får ett sms. ´´Du vet inte hur bra du har det´´ från en vän som jobbar inomhus och som missar mycket av naturens skiftningar nu då det händer så mycket.
    • Jag svarar - Jo...jag vet faktiskt. Tänker på det hela tiden. Den här platsen.
    • Jag får sommarens första myggbett...på ett finger. Jag välkomnar t.o.m. ett myggbett nu!
    • Rensar bort en massa citronmeliss som spritt sig som ogräs framme vid slottet.
    • Funderar lite över människor som försvinner ur ens liv.
    • Funderar vidare över människor som finns kvar och som inte försvinner ur ens liv.
    • Fredagmöte i vår vackra matsal.
    • Som vanligt en supergod lunch. Fläskkotletter med potatismosbakelse...?
    • Vi hör en galen fågel som vi inte vet vad det är. Om bara min förba...mobil hade fungerat som den borde...så skulle jag skicka en ljudfil ner till kamrat Claus i Lund...han är en duktig fågelskådare.
    • Sår böner och mangold i köksträdgårdslandet. Bara sallat kvar att så nu. Så!
    • Solen gassar. Högsommarvärme och man längtar ut till en klippa i havsbandet.
    • Bär in alla växter en sista gång och hade jag stegräknare idag så skulle den brinna...
    • Tar en sväng i parken med kameran.
    • Ett märkligt ljus ute, känns som om det är åska i luften.
    • Planerar en utflykt i morgon.
    • Säger ok till en grupp gäster som vill ha en trädgårdsvandring i parken i början av juni.
    • Glad åt häggblomningen vid hotellet. Den lilla häggen som jag planterade som en pinne 1998.
    • Gör ett arbete nere vid Strandateljén.
    • Får sällskap i bilen på vägen hem.
    • Sällskapet ska utföra ärenden....vid Kungens Kurvas marknadsplats. En fredag. Inte många kan få mig till detta. Men man nekar inte gärna det här sällskapet. Och det gick helt smärtfritt.
    • I Stockholm går åskan hårt och ett galet regn slår mot bilrutan.
    • Hemma.
    • Bad, vin, vila.
    • God Helg önskar jag alla som hittat hit.



    Klätterrrosorna och clematis ´Summer Snow´ har frysit ner under vintern och får starta om, så det ser lite naket ut vid inhägnanden.


    I perennplanteringarna börjar de tidiga sorterna blomma. som den vita kuddfloxen ´White Admiral´, rosenbräckan och snart silverarven...mycket vitt här.



    Er vackraste majbild

    Skicka in er vackraste majbild till mig så visar jag alla bilder på bloggen den 31 maj. Det blir ingen tävling och inga priser. Det blir i stället en sammanställning av vackra bilder tagna nu i maj 2010. Så ladda kameran och gå ut i den vackraste tiden. Lycka till!
    Min mailadress finns här uppe till höger.




    Hemmavandring

     
    19 maj 2010
     
     
    Tog med kameran på min hemmavandring, vilket jag inte brukar göra. Det var ett märkligt ljus på eftermiddagen, disigt.
     



    Jag börjar hemma på min gård...


    Kungsholmen - Kristineberg på andra sidan...där jag gick i lördags.



    Tranebergsbron


    Knäckepilar växer lite som de vill.


    Fredhäll och Lilla Essingen på andra sidan. I mitten syns tornen av Högalids kyrka.



    Tranebergsstrand med Sjöpaviljongen



    Strindberg


    Stora Essingen på andra sidan, där jag ska gå runt någon dag framöver.



    Stora sjövillan i Äppelviken byggdes 1847



    Tillbaka hemma vid mig. Det här 1700-tals husets övervåning är till salu för 8 miljoner...för bara övervåningen.


    Den tysta staden


    Skånegården på Skansen
     
    19 maj 2010
     



    I Skansens rosengård finns nu detta hav av tulpaner och det är så fint komponerat. Vitt-lila i början av trädgården och starkare färger i rött och gult längre bort där Linnés staty finns.



    Vid Café Petissan hade jag planerat att sitta en timma och njuta av den här miljön, men de hade inte vett att hålla öppet för en tidigt vandrande slottsträdgårdsmästare. Senast jag var här var i början av januari då det var isande kallt ute och vi värmde oss inne i det trånga caféet.



    Vägen ut mot Waldemarsudde var försommargrön.


    ...och tänkaren sitter där som vanligt och funderar...



    Här på Waldemarsudde finns både harmoniska färgkombinationer av tulpanerna men även mer spännande blandningar. Gillade verkligen den röd/polkagris/vit/svarta planteringen.


    Vissa skulpturer är ganska vågade. Vad säger en sann feminist om den här? Menade bara om det här skulle vara ett fotografi skulle det inte vara ok att visa offentligt. Om nu inte bilden var tagen av någon berömd fotograf vill säga.


    Det är Padus tid nu. Häggens tid. Prunus padus. T.o.m. med jag känner en svag doft och går jag tätt intill så känner jag den starka doften.

    Dagens låt

    Runt

    Det är runt som gäller nu. Nu har jag gått Djurgården runt (som jag måste göra om nu när det är grönt) och Kungsholmen runt. Gillar att gå runt. Kvar att fotografera mig runt i Stockholm är väl:
    • Södermalm runt
    • Stora Essingen runt
    • Lilla Essingen runt
    • Gamla Stan och Riddarholmen runt
    • Långholmen runt
    • Reimersholme runt
    • Skeppsholmen runt
    Kungsholmen
    Djurgården



    En försommaronsdag i Stockholm


    Strömgatan med Sagerska palatset och UD.


    Nyrenoverade Norrbro och operan...med häggmispel i förgrunden.

     
    19 maj 2010
     
     
    Att jobba in onsdagar är nog bland det bästa jag hittat på under senare tid. Jag kämpar gärna på lite längre de andra dagarna i veckan för att få en ledig dag mitt i veckan. Onsdagar har för mig blivit viktigare och skönare än helgdagar då det alltid är mycket folk på de platser som jag tycker om att besöka. Idag hade jag mycket svängrum ute på Djurgården och njöt fullt ut av värmen och av den vackraste platsen i Stockholm...i Sverige...i världen?
    Nu är det häggen som har huvudrollen bland blommande växter...och tulpaner då. Häggen slår det mesta bland blommande träd med sina vita vackra blomklasar och den härligt gröna färgen på bladen...och t.o.m. jag känner en svag doft. Sedan gillar jag att den växer så vilt och kastar sig in lite som den tycker i olika miljöer, både i naturmarker och i trädgårdar och av som vanligt när det sker efter naturens regler...så har den en förmåga att hitta vackra platser att växa på.

    Tror att jag snart ska gå runt hela Djurgården igen, som jag gjorde på långfredagen. Det är oerhört mycket vackrare nu. Problemet när man är ute tidigt på Djurgården är att caféer inte öppnat utan brukar öppna först elva...och jag glömmer ju alltid fikatermosen hemma...

    Först lite bilder från stan där man ser tulpaner vart man än vänder sig nu.
    Funderade även på hur den här platsen kommer att utsmyckas om en månad när det blir bröllop i stan.

     
     


    På Strömparterren fanns massor av tulpaner...och några fiskare.


    Riksdagshuset


    Tulpaner och slottet


    Strömparterren med den oerhört vackra kastanjen



    Dagens musik


    En skön grej för hjärnan...



    Nu är det skirtfint i naturen igen och boken vid härbret är härligt vårgrön. Körsbärsträden blommar, marken är täckt av gullvivor och värmen är här.

    Växter bärs ut och in som känsliga bebisar nu när de är inne i fas - avhärdning, för att vänja sig med alla olika vädertyper. Värst just nu är den starka solen och till att börja med får växterna endast stå i skugga, för att senare börja vänja sig med direkt solljus och vind. De känsligaste växterna hos mig är tomatplantorna och lejongapen som har det mycket jobbigt när solen träffar de känsliga bladen.

    Har jag tur med vädret kan det bli utplantering av alla sommarblommor och tomatplantor i nästa vecka. Alla sticklingar av de röda pelargonerna som ska planteras på borggården och som fick sin början i vanligt vatten...är mycket fina och börjar gå i blom nu.

    Idag började jag även så lite i trädgårdslandet. Det blev endast kryddtagetes och sommarmalva nu till att börja med. Grönsakerna försöker jag vänta med så att vi får en så sen skörd som möjligt, eftersom det passar verksamheten här i sommar.
    Ett snabbt besök inne på Zetas trädgård på hemvägen och Tokyokörsbäret i visningsträdgården blommade oerhört vackert...ett sånt träd vill jag ha!

    Jag hörde en kvinna på radio på vägen hem som uttryckte på bred stockholmska, värdet av att vara i naturen som ´´en skön grej för hjärnan´´.

    I morgon är det ledig onsdag och jag beger mig till en annan stad....och nu är det bara 14 dagar kvar tills jag åker en sväng till Öland och 23 dagar kvar till Fotbolls-VM!!!
    Att Barcelona blev spanska mästare...vet väl alla?





    Avhärdning av växter vid vår personalmatplats.


    Trädgårdslandet väntar på sådd.

    För 1 år sedan
    För 2 år sedan
    För 3 år sedan
    För 4 år sedan


    Blå kompisar


    Förgätmigej (Myosotis scorpioides)



    Ormöga (Omphalodes verna)

    Gillar




    Kungsholmen runt


    Fredhäll

    Trots det mulna vädret kände jag för att göra en vandring runt Kungsholmen och i morse kvart i åtta begav jag mig av. Knäskydden var på och kameran var laddad. Att gå över Tranebergsbron en söndagsmorgon är en märklig känsla. Här brukar det ofta vara köer och man stressar över med bilen på väg till jobbet eller in till stan. Nu var det helt stilla förutom någon taxibil.

    Jag började min Kungsholmsvandring i Fredhäll och jag bestämde mig för att hela tiden gå efter stränderna. Borta vid Fredhällsbadet började klättringen i bergen där stigen slingrar sig upp och ner. Ett järnräcke finns på de mest besvärliga platserna och utsikten är mycket fin hela vägen bort mot Marieberg.
    Jag tycker om att vandra innan staden vaknat och till att börja med var det bara jag ute i min vanliga lugna takt, sen kom hundarna som släpade på sina trötta hussar och mattar. Sedan kom joggarna med ansträngda ansiktsuttryck.

    När jag avverkat Fredhäll gick jag ner mot Marieberg där jag faktiskt aldrig tidigare gått. Konstaterar ännu en gång att Stockholm är en fantastisk stad med alla sina öar. Nu har träden börjat grönska och även om den här dagen inte bjöd på något solsken så njöt jag fullt ut av min stilla vandring. Ljuset för fotografering var väl inte det bästa men jag får väl göra om vandringen en halvsolig sommardag.

    Vid Norrmälarstrand vilade jag en stund på en bänk. Längre bort mot stadshuset lägger man om stenläggningen och det ser ut att bli mycket bra och borta vid stadshuset gick turisterna omkring och fotade vilt.
    Nästa etapp började vid norra Kungsholmen och längs Klara sjö, Barnhusviken och Karlbergskanalen. Här kantas stränderna av knäckepil som lutar sig ut över vattnet och på sommaren brukar det vara livlig båttrafik här.

    Det vita Karlbergs slott ligger vackert på Vasastan-sidan och båtklubbarnas bryggor är fyllda med fritidsbåtar längs Kungsholms strand.
    Sedan kommer jag fram till det som måste vara Stockholms minsta koloniområde, Karlbergs Bro som anlades 1909 och endast har 19 platser.
    Jag passerar Länkarnas hus och kommer sedan fram till Hornsberg som genomgår en fullständig förvandling. Här låg tidigare ett stort sandtag och nu byggs ett helt nytt bostadsområde som jag ser från mitt fönster på min Brommasida.

    Uppe i bergen vid Kristineberg sätter jag mig och vilar igen och ser mitt hus och balkong på andra sidan sjön. Jag tar mig upp på Tranebergsbron och vandrar sakta hemåt igen. Knäna höll bra, men jag har också tagit det lugnt och det tog ju faktiskt tre och en halv timma. Jag gillade verkligen den här vandringen och kommer med all säkerhet att göra om den...nästa gång åt andra hållet.



    Bergen vid Fredhäll har kvällssol och är en perfekt plats för middag och kvällsdopp.



    Prunus padus trivs i bergen här...




    Här brusar Essingeleden ständigt och här åker jag fram och tillbaka till slottsparken.


    Marieberg


    Smedsudden


    Norrmälarstrand som anlades i början av 1940-talet.


    Café Mälarpaviljongen vid Norrmälarstrand






    Vid stadshusparken var det svenskt.


    Nästan under hela den här vandringen njuter jag av det vackra Stockholm...utom då jag ser dessa vidriga hus vid Centralstation...och undrar vem som vill sitta på dessa bänkar?


    Barnhusviken


    S:t Eriksgatans hus på Vasastansidan.


    Karlbergs slott




    Karlbergs-Bro koloniområde



    Karlbergskanalen


    Nya bostadsområdet vid Hornsberg, Minneberg i bakgrunden på Brommasidan.


    Vad sägs om en fotbollsplan inramad av magnolia?


    Kristineberg. Där på andra sidan ligger mitt hus i Traneberg.


    Jag vandrar tillbaka till Bromma och jag har avverkat ca. 12 km +  bron....på 3,5 timmar! Här vandrade jag över på nyårsafton också. En helt annan vandring.



    Prunusfesten har börjat



    Nu har prunus-träden börjat blomma i Stockholm och överallt skummar det av körsbärsblommor, våra vanliga fågelbärsträd, bigarråer, surkörsbär, japanska körsbärsträd och häggen som snart slår ut. Det blir så där nästan löjligt vackert...svårt att ta in. Men jag gillar! Speciellt efter djävulsvintern vi haft.
    Det blir många besök på Bergianska nu men jag ville verkligen se de här träden blomma igen och nu dröjer det nog ett tag innan nästa besök.




    Cardamine pentaphyllos - Fingertandroten blommade tillsammans med vitsippor. Så snyggt!


    Jag gillar liljetulpaner.


    Vitsipporna sjunger på sista versen nu...tack för i år.


    ...och nu tar dessa skönheter vid.



    Prunus serrulata




    Det var försäljning av perenner och jag köpte tre violrutor för 25 kr /st.


    Den nya delen av trädgården börjar ta form.


    Självklart blev det ett besök på orangeriet där vi åt en god lunch...men utan grönsaker? Är vi inte i en trädgårdsrestaurang?


    Jag har en plan att vandra runt Kungsholmen som ligger på andra sidan sjön här där jag bor och kanske att jag gör det redan i morgon, annars var planen på onsdag. Men man vet ju inte vädret då. Det är ca 12 km och med mina halvtrasiga knän så är det långt. Men jag kommer att ta det mycket lugnt, vila ofta...fota oerhört ofta och ta med kaffe i termos. Jag kommer i så fall att starta tidigt och gå över Tranebergsbron över till Fredhäll och vandra runt den stadsdel som jag tycker bäst om tillsammans med Södermalm. Jag bestämmer mig i morgon bitti.

    Nu har jag bestämt mig...jag vandrar Kungsholmen runt i morgon bitti/förmiddag. Så!



    Keukenhof? Nej Vanadisplan








    Nej det är som sagt inte Keukenhof utan Vanadisplan i Vasastan här i Stockholm. Fick ett sms från chefen som sa att det var galet mycket tulpaner vid Vanadisplan. På väg hem från Bergianska stannade jag och det var verkligen galet mycket tulpaner. Härligt och häftigt! Mer sånt!

    Gjorde också ett snabb-besök i Vita bergen på söder för att se om den japanska magnolian blommade fortfarande. Här håller man magnoliafest vid det trädet varje år...en fest som jag alltid missar. Den var tydligen för en vecka sedan.
    Färgerna var lite lugnare här uppe på söder och trädens blad vecklade ut sig just idag då vi hade sommarväder i stan och den skira grönskan passar fint till de gamla söderkåkarna här uppe.





    Semester


    Fårö 2007

    Dags att bli nyfiken igen. Vad ska ni göra på er sommarsemester? Resa bort? Vila hemma? Upptäcka omgivningarna där ni bor? Kolla på Fotbolls-VM? Sitta vid datorn och läsa trädgårdsbloggar? Eller något annat?

    Själv åker jag till Öland i fyra dagar i början av juni. Har fått låna ett gammalt torp. Kommer att vistas på södra Öland men gör även en tur mot norr. Sedan har jag två veckor semester i början av augusti, då jag nog drar söderut i Sverige. Västkusten och Skåne...igen!


    Haväng 2008


    Sandhammaren 2009



    Glad i hatten

    Till slut ser det ut som om sommaren är på väg och man kan börja byta om till sommarkläder.
    Jag tog ju upp det här med arbetskläder för ett tag sedan men nämnde då inget om trädgårdshattar. Vad ska man nu ha på huvudet? Jag frågade för några år sedan  här på bloggen men jag hittade ingen lösning då.

    Om det nu blir en het och solig sommar så blir man ganska utsatt i parken och det behövs nog att man skyddar huvudet för att inte bli helt stekt.
    Vissa personer passar i allt de sätter på huvudet. Jag tillhör inte dem kan jag säga. Jag vill inte ha en vanlig basebollkeps med en halvmeter lång skärm som ska formas till en rör...inte heller en sådan Fidel Castro-hatt och inte heller en ståhatt.

    Bilden är tagen i Visby 2005 då jag trodde jag hittat den rätta hatten , men det blev trots allt ingen affär.
    Hjälp mig! Vad ska jag ha? Och vad har ni på huvudet när solen gassar?

    Hämtade ut mitt nya körkort idag och jag vet inte vad de gjort med bilden som jag sände med. Troligen var det fel format eftersom de tryckt ihop huvudet så att jag ser ut som en blandning mellan E.T. och Iniesta i Barcelona. Det här körkortet ska jag visa upp i ett antal år nu och det känns inte helt ok.

    Jag önskar alla en trevlig helg!


    Jag vill också ha en vinterträdgård...


    Två jakthundar, mor och dotter bodde också här och det var de mest trivsamma och lugna hundar jag mött.


    Pelargonen är Toscana Hero.

    Vi träffades på trädgårdsresan till Italien 2007 och idag besökte jag Börje och Mariana i Haninge. Sedan ett år tillbaka bloggar Mariana om trädgården i bloggen M/S DESIGN Trädgård och Keramik och det var kul att se trädgården i verkligheten. Mariana har även startat ett företag som trädgårdsdesigner och jag vet att hon är duktig efter att ha sett hennes och Börjes trädgårdsanläggning, val av växter och känsla att skapa trivsamma platser i trädgården. Hela den här trädgården känns just trivsam. Man känner sig välkommen både av B och M men även av trädgården. Här finns massor av magnolior, buxbom, julrosor och andra spännande och passande växter.

    Något som jag föll för var häckarna av avenbok som planterats i mjuka svängar och som skapar rumskänsla.
    Man trivs i den här trädgården. Det är få gräsmattor och mycket planteringar och även ett fint trädgårdsland. Trots att det ännu inte börjat grönska ännu kan jag tänka mig hur trädgården ser ut om en månad. Vi bestämde att jag återkommer senare...
    Runt om i trädgården finns Marianas keramik. Jag är inte direkt förtjust i konst i trädgårdar men här kändes det helt naturligt. Den här keramikkonsten är inte något som dominerar utan smälter fint in bland trädgårdsväxterna, aldirg några stora verk. Jag tyckte om ovanligt mycket av de här keramikarbetetena och den mossiga kvinnan med skogen i bakgrunden blev min klara favorit.

    Här finns även en liten sjö...en konstgjord sådan som innehåller kräftor och ett gäng karpar. Sjön går också utmärkt att bada i. Invid den lilla sjön har Börje byggt ett bi-hus och där bina var aktiva idag då temperaturen var runt 12 grader.

    Här kan man känna lite av Uffes text  ´´Jag trivs bäst när dagen bräcker, där fälten fylls av ljus, när tuppar gal på avstånd (här gal dock tuppen just intill)  när det är långt till närmsta hus, men ändå så pass nära, att en tyst och stilla natt, när man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt´´.

    När jag då kom in i huset (som Mariana ritat...jo, hon ritar både hus och trädgårdar och skapar vackra keramiksaker) fortsatte den trivsamma känslan och när jag såg vinterträdgården var jag såld.
    Detta var ju så oerhört bra! Bodde jag här skulle jag nog vistas där hela tiden. Där blommade pelargoner och citronerna började mogna och trots mitt dåliga luktsinne kändes härliga dofter och jag kan tänka mig att sitta/ligga i den soffan med bok och vin...och se allt det här vackra omkring sig. Bra jobbat kompisar!
    Hur många gånger har jag förresten använt ordet trivsamt i det här inlägget?
    Tack för besöket ni genomtrevliga kamrater, vi ses snart igen!







    Trädgården är ganska nyanlagd och kommer att växa till sig och bli riktigt bra tror jag.











    Vår i Tullgarns slottspark




    Det här inlägget får bli en hyllning till vitsippan. Vid mitt besök i grannslottet Tullgarns slottspark var markerna helt täckta av vitsippor. Tullgarns slottspark är mycket vacker på våren och försommaren då markerna fylls av vilda blommor.
    Snart kommer vitsippshaven i naturen att slockna och ersättas av blommor som inte lyser lika starkt.








    Just ja...det ligger ett slott i den här slottsparken också. Ett vackert slott som ägs av kungen, eller av staten...alltså av oss!



    Dagens bänk.



    En onsdag i maj




    Jag vet...det blir en del reprismotiv men...
    Svalörtens blomtid är lång i år då våren är kyligare än på mycket länge och vitsipporna kan man säkert ha i midsommarstången i år.
    Att dessa vårblommor inte vill blomma färdigt i år gör absolut ingenting, jag tycker att både svalört och vitsippor lyser upp markerna och just idag var det magiskt vackert i slottsparken.

    Det började med att jag vaknade på mitt rum på slottsområdet efter en natt med dålig sömn. Vinglade av trötthet ut i parken före sex och upptäckte vilken fantastisk morgon som mötte mig. Himlen var klarblå, vattnet nere på fjärden låg spegelblank och hela parken fylldes av näktergalens och koltrastens sång.
    Jag glömde trötthet, oro och jobbiga tankar. Vad gör det att knäna värker och att man fått för lite sömn när naturen bjuder på det här.





    Påfågelsöga och nässelfjäril köar till samma blomma...eller ska det tillverkas en hybrid? Nässelöga...


    Svalört och balkansippa


    Balkansippa (Anemone blanda)




    Kejsarkrona (Fritillaria imperialis)

    Boka konferens!

    Under vecka 26 kan vi nu erbjuda våra konferensgäster en gratis vandring/guidning
    i Slottsparken med Hasse!
    Ställ frågor, få råd och tips till din egen trädgård och framförallt bara njut av vad Slottsparken har att erbjuda.

    Varmt välkomna till Möten med omtanke!

    Kerstin Johansson
    med medarbetare


    Jesus-kommer-ljus


    Holger och Jens - välkomna till slottsparken!

    Nya bekantskaper har kommit till slottsparken. Den vita ungerska syrenen - Syringa josikea ´Holger´ och Rosa rugosa ´Jens Munk´ hälsas välkomna. Holger står framme vid slottet och Jens har fått sin plats i slänten bland nävor, lavendel, kranssalvia och ulleterneller. Jag tror mycket på er.

    Vidare planterade jag ännu ett surkörsbär Fanal som jag tycker är ett mycket bra träd. Bra växtsätt, vacker blomning och den ger mycket bär. Den fick sin plats nedanför slottets borggård och marken under har jag fyllt med nävor, akleja, kungsmynta, stjärnflocka. Måtte inte de vilda vännerna från skogen förstöra detta.

    Ett gäng Nepeta ´Walkers Low´ blev också planterade denna gyllne, iskalla men vackra morgon. Vinterjackan värmer mig och jag borde kanske inte ställt undan graningkängorna ännu. Det är ju trots allt bara den 11 maj.

    Växterna kommer från Zetas trädgård.
     

    På jakt efter värmen i Stockholm




     
    9 maj 2010
     
     
    • Tänkte att känslan av den riktiga våren och värmen fanns inne i stan.
    • Tunnelbana tidigt in till St. Eriksgatan. Fortfarande lika svårt att åka T-bana. Vet inte vart jag ska titta. Pillade med mobilen.
    • Vandrade upp i Vasaparken och svängde in mot Sinnenas trädgård. Kungsängsliljorna värmde mig där.
    • Gick Drottninggatan ner mot stan från Odenplan.
    • Inne i Centralbadets trädgård började det försiktigt att grönska.
    • Jag gick vidare mot Kungsträdgården...där det var ett liv och ett kiv...som Strindberg sa och mitt bland de blommande körsbärsträden var det Wakeboardtävling.
    • Tog tunnelbanan hem igen från Hötorget där hela torgplatsen var en enda stor loppis.
    • Det var 5 grader när jag åkte in och 10 grader när jag kom hem. Vårvärmen fördubblades under de timmar jag var inne i stan!


    Sinnenas trädgård

    Där får jag vila och Sinnesro
    I Sinnenas trädgård
    Får jag lukta på de vackraste blommor
    Och få ro i en orolig själ
    (Mats Mannheim)






    Centralbadets trädgård



    På Hamngatan lägger man räls till spårvagnen. På 1960-talet tog man bort rälsen från Stockholms gator.





    Spotify har blivit ännu bättre nu. Visste ni att man kan spela sina egna mp3-filer i Spotify?
    Och i koloniområdena är det generationsskifte. Läs här i DN.


    Svag för albarosor


    Maiden´s Blush

    När jag ska köpa rosor till slottsparken så har jag vissa krav. Den ska självklart vara vacker och dofta gott men det som nästan är lika viktigt är att den remonterar. Många av de äldre buskrosorna blommar endast under juli månad och eftersom vår verksamhet ligger nere för semester just då, så finns det ingen att visa rosenprakten för.

    Vissa grupper av rosor, som bourbonrosor blommar under hela sommaren och en bit in på hösten även om sensommarens blomning inte är lika stark som huvudfloret. Min pimpinellros ´Stanwell Perpetual´ blommar även den fram till sen höst. Albarosor blommar endast en månad mitt i sommaren och fungerar då inte i slottsparken.

    Egentligen är det märkligt att man tycker att en ros som inte remonterar är ett dåligt val, även för de som befinner sig i sina trädgårdar under juli månad. En månads blomning är ju en ganska lång tid om man jämför med körsbärsblom, syrener eller schersminers blomtid. Så nu slår jag ett slag för gammaldags rosor...och framför allt albarosor.


    Celestial

    Ofta tänker jag att det vore så mycket enklare om jag även kunde använda juliblommande rosor och perenner i slottsparken. Det är ju egentligen under juni-juli som det flesta och det vackraste prydnadsblommorna har sin tid i trädgårdarna.
    I naturen finns sällan något som blommar länge. Ibland under långa varma somrar kan vissa vilda blommor komma på idén om att blomma en gång till på sensommaren, men annars nästan stressar naturen på vår och försommar för att hinna reproducera sig. Frön måste hinna mogna och hitta sin plats under vår korta sommar.

    Om jag idag skulle ha en egen trädgård och som inte besöktes av rådjur och harar, skulle jag plantera mängder av albarosor eller jungfrurosor som de även kallas i Sverige, efter det att Jungfru Maria ofta avbildades med en vit albaros.
    Dessa vackra, ljust rosa eller vita skönheter skulle få ha sin tid där mitt i sommaren och jag skulle nöja mig med en månads blomning.
    Att gå i en rosenträdgård fylld med albarosor en sommarnatt...det måste jag försöka göra nu i sommar.

    Albarosor sägs vara en korsing mellan Rosa damascena och Rosa canina och den fanns troligen redan under antiken.
    Det växer ofta albarosor i gamla trädgårdar och de når ofta en hög ålder. De är anspråkslösa och växer starkt, doftar fantastiskt och kan även planteras i ett något skuggigt läge. Lägg till att de allra flesta sorter är friska och härdiga en bra bit upp i landet. Sägs klara -30 grader. Rosa rugosa klarar -40 grader!


    Celestial


    Minette

    Upptäckte att jag har alldels för få foton av albarosor. Det innebär jakt med kameran i rosenträdgårdarna i sommar. Fyller väl på det här inlägget med flera bilder i sommar då.

    Några sorter:
    • Céleste - Halvfyllda rosa blommor med gul ståndarkrans. Kan bli 2 meter hög. Härdig till zon 6.
    • Drottningen av Danmark - Tätt fyllda, ljupt rosa. 1,5 meter hög. Zon 4.
    • Maiden´s Blush - Säkert den mest använda albarosen i Sverige. Fyllda ljust rosa blommor. 2 meter hög. Härdig upp till zon 6.
    • Maxima - Fyllda gräddvita blommor. 2,5 meter hög.
    • Minette - Mycket vanlig. Stora, fyllda och ljust rosa blommor, ljust bladverk. Blir nästan 2 meter hög.
    • Mm Plantier - Täta, små blommor som i knoppstadiet är röda, sedan rosa för att till sist bli krämkrämvita med rosa fläckar.
    • Amelia - Stora halvfyllda rosa och gul ståndarkrans. 1 meter hög.
    • Felicite Parmentier - Svagt rosa och gula knoppar!? 1, 5 meter hög. Zon 5.
    • Gudhem - vit enkel. Trestjärnig i Zetas katalog.
    • Mme Lagras de St Germain - Tagglös, fylld krämvit. Trestjärning i Zetas katalog. Zon 5.
    • Princesse de Lamballe - Ganska små rent vita blommor som inte är så stora. 2 meter hög.


    Källa:
    Rosor - en bok av rosvänner för rosvänner. Av Gudrun Manell & Bertil Johanson. 1998.

    Zetas katalog.

    Hårig pussmun


    De japanska körsbärsträden blommade efter Hornsgatan på söder.

    Jag tänker inte nämna ett ord om vädret och kylan i detta inlägg...!
    Kamrat Claes som skriver bloggen Koloniet befinner sig i Stockholm den här helgen och vi träffades för en komprimerad trädgårdsrunda i Stockholm idag.
    Eftersom vi båda är morgonpigga startade vi hyfsat tidigt med ett besök på Långholmen. Trädgården vid Bellmanmuseet ligger fortfarande i vila men jag såg att de börjat renovera sargerna kring trädgårdslanden här i en av Stockholms charmigaste trädgårdar.

    Färden gick vidare genom ett lite sömnigt Stockholm och vi körde ut mot Djurgården och Rosendal. En kort vandring i den folktomma trädgården och jag försökte förklara hur det kan se ut här en vacker försommardag...

    På väg tillbaka tog vi en kaffe på Lilla Parkcaféet där de bytt ut Billie Holiday och Frank Sinatra mot någon jäv... tyrolmusik. Helt chockad bestämde jag mig att de nu bara får en chans till innan jag skaffar ett annat stamfik.
    De måste hitta musiken igen, den som lockade mig hit. Vid förra besöket med systern...var det helt tyst, ingen musik alls. Och idag tyrolmusik!

    Vi fortsatte mot Bergianska trädgården där vi mötte upp Janicke och vi vandrade runt trädgården som nu har en viloperiod vad gäller blomningen. Mattorna av scilla, vårstjärna och porsinshyacint har slocknat för i år och nu väntar snart prunusblomningen...två veckor försenat.
    Vi värmde oss i Medelhavsklimat och t.o.m. i tropiskt klimat inne i Edvard Anderssons växtpalats innan vi avslutade med fika i Orangeriet. Tack för trevligt möte Claes och Janicke.


    Långholmen. Huset som vi hyrde när vi drev vårt familjeföretag.


    I växthuset på Rosendal frodas plantorna.


    Den blå presidentsippan blommade i Bergianska trädgården och vi kröp på alla fyra för att försöka fånga sköheten på bild. Fick ingen riktig skärpa. Tror nog att Claes med sin megakamera lyckades bättre.



    Nävan inne i Edvard Anderssons växthus heter Madeiranäva, Geranium palmatum.



    Funderar över vad namnsättaren till denna växt menade....Hårig pussmun! Nematanthus strigillosus.


    Att stirra in i en passionsblomma är alltid lika spännande!

    TV-tips
    Melody Gardot
    Sevilla - Barcelona


    Syrenerna väntar på sydlig vind


    Syrenblomningen på Kvastmakarbacken är en av årets höjdpunkter i Stockholm, bilderna är från 2009.

    Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparne hade arbetat sig upp genom fjolårets lövsamlingar och höllo just på att sluta sin korta verksamhet för att lämna plats åt de ömtåligare saffransblommorna, vilka tagit skydd under ett ofruktsamt päronträd; syrenerna väntade på sydlig vind för att få gå i blom, men lindarne bjödo ännu kärleksfilter i sina obrustna knoppar åt bofinkarne, som börjat bygga sina lavklädda bon mellan stam och gren; ännu hade ingen mänskofot trampat sandgångarne sedan sista vinterns snö gått bort och därför levdes ett obesvärat liv därinne av både djur och blommor.

    Gråsparvarne höllo på att samla upp skräp, som de sedan gömde under takpannorna på navigationsskolans hus; de drogos om spillror av rakethylsor från sista höstfyrverkeriet, de plockade halmen från unga träd som året förut sluppit ur skolan på Rosendal - och allting sågo de! De hittade barège-lappar i bersåer och kunde mellan stickorna på en bänkfot draga fram hårtappar efter hundar, som icke slagits där sedan Josefinadagen i fjor. Där var ett liv och ett kiv.


    Nä... det var inte jag som beskrev våren på Mosebacke. Det var Strindberg. Mina poetiska ord blir i stället - vad är det med den här våren? Nu räcker det med kalla vindar. Mitt tålamod är helt slut nu. Inte ens de gudomliga vitsippsbackarna runt slottsparken kan rädda mig. Den här breddgraden är för svår helt enkelt.





    Björken är det träd som vi uppskattar mest under våra besök i skogen. 31 procent har valt björken som favoritträd, därefter följer ek (19 procent), bok och tall (7 procent) samt gran (5 procent).

    Märkligt. Var är lönnen? Och jag är inte så förtjust i björkar...och granar!

    Tragisk händelse i Göteborgs botaniska trädgård.


    Snygga trädgårdskläder

    Det här med trädgårdskläder har jag tagit upp tidigare och att det hela tiden kommer tuffa, vackra och snygga trädgårdskläder för kvinnor. Vi män får hålla till godo med Fristads och Blåkläders vanliga utbud, men som också kvinnor använder såklart. De som designar trädgårdskläder anstränger sig inte direkt för att förnya sig. Just nu har jag svarta byxor och svart jacka...som en sotare. Jag söker efter gröna eller khakifärgade arbetskläder och nu har faktiskt Blåkläder kommit med en serie som heter Garden & Forestry som jag gillar. Tyvärr så har byxorna inga lösa fickor som jag är van att ha men jag skulle vilja prova dem.

    Man vill ju vara lite tjusig i trädgården. Vad har ni på er då ni jobbar i trädgården trädgårdskamrater?

    Till hösten har jag hittat ett fantastiskt set...

    Löv-camo-setet kostar 1295 kr och blir perfekt till lövräfsningen.Jag kommer inte att synas....!



    För kvinnor kommer det som sagt nya trädgårdskläder hela tiden.  Gardenhome.se och Grönland.



    Mossa i gräsmattan-frågan

    Efter att ha blivit väckt (och inte kunnat somna om)  av ett SMS kl. 03.00 en natt nu i veckan, där någon undrade hur man får bort mossa ur gräsmattan så känner jag att jag måste berätta om mitt förhållande till mossa i gräsmattor.
    _____________________________________________________________________________________

    Det finns några trädgårdsfrågor som dyker upp om och om igen och en av de allra vanligaste är ´´hur blir jag av med mossan ur gräsmattan?´´
    Hur klipper jag lavendel och hur utrotar jag kirskål är två andra ständigt återkommande frågor.

    Frågan om mossa i gräsmattan är inte svår att svara på för min del. För det första gillar jag mossa både i naturen och i viss mån i gräsmattor och för det andra är jag inte speciellt förtjust i perfekta gräsmattor. Så för mig finns inte det här problemet. Jag tycker om att gå barfota på en mossig gräsmatta och varför ska gräsmattor se ut som golfgreener framför huset? Är det verkligen vackert? Alltför perfekta gräsmattor är för mig ointressanta gröna öknar. Har man fått in maskrosor så får man nog leva med det. Eller ta bort dem. Eller helt enkelt fräsa upp gräsmattan och anlägga en ny...men alla vet ju hur maskrosfrön transporteras. Men det är en annan trädgårdsfråga, nu gällde det mossa.


    Härbret i Engsholms slottspark

    Jag förstår att man måste kunna använda sin gräsmatta som en lekyta där man kan spela fotboll , krocket eller kasta kubbar eller nåt och då måste gräsmattan tåla det slitaget. Då funkar det inte med en massa mossa i gräsmattan.

    Men de som har problem med mossa i gräsmattan har oftast den där gräsmattan på husets skuggsida där det är mörkt och fuktigt, precis så som mossa vill ha det och där vill man  väl inte spela fotboll ändå. Låt gräsmattan vara där, eller gräv upp den och anlägg skugg-perenn-planeringar.

    På solsidan av tomten brukar det inte vara så stora mossproblem eftersom gräset växer starkt där och har man  ändå problem så är det bara att sätta igång att gödsla gräsmattan med specialgödsel anpassat till gräsmattor. Gödsla några gånger under säsongen, från det att gräset börjar växa ordentligt på våren och sluta sedan innan augusti, eftersom gräset måste hinna mogna av innan vintern.
    Då kommer gräset att växa starkt och behöver klippas ofta och mossan har då oftast inte en chans.
    Om man har en mossig gräsmatta kan det också bero på ett lågt pH-värde (mossa klarar ett lägre pH än gräset) och det kan då hjälpa om man lägger ut kalk innan snön smält bort på våren.


    Eftersom jag inte hittade någon mossa på några gräsmattor i slottsparken ... så fick jag rigga lite.

    Mossa börjar växa redan vid 0 grader på våren och gräset först vid +8 grader. Det är därför man tycker att problemet med mossan är störst just på våren. Allt handlar alltså sedan om att gräset måste må bra och växa starkt så att inte mossan har någon chans att konkurrera.

    I slottsparken har vi gräsmattor som på våren och försommaren fungerar som blomsterängar, fyllda med vitsippor och sedan gullvivor och förgätmigej, prästkragar och annat vackert som naturen ordnat. Några sura skugg-gräsmattor finns inte hos oss. Så mossproblem finns inte alls här. Problemet finns aldrig hos mig egentligen.
    Jag har haft egna tomter och har aldrig haft en tanke på att hetsa upp mig för att det skulle finnas mossa i gräsmattan, i stället vandrar omkring där barfota som en Ernst och mår bra.

    Jag skulle kunna börja berätta om vertikalskärare, mossrivare och kemiska mossborttagningsmedel...men jag avstår.
    Så ni som vill ha hjälp med hur man ska få bort mossan från gräsmattan...jag får nog be er surfa vidare. Lycka till!

    Några surftips här och det här forumet.

    Efter första kommentaren från Lena undrar jag om det här är ett manligt problem?



    Enligt en gammal kinesisk lära sägs daglilja bota sorg med minnesförlust...

    En vårdag i Engsholms slottspark



    Vid Strandateljén låg vattnet helt stilla och nu väntar jag bara på svalorna som brukar bygga bo här under bryggan.

    Våren är fortfarande en aning kylig hos oss men på eftermiddagen hade vi i varje fall 12 grader och solen värmde fint.
    Sedan jag i höstas berättade vilket slott jag jobbar på så känns det skönt att kunna fotografera i parken utan att vända kameran från slottet eller beskära bort den allra minsta tegelbit av slottet i bildredigeringen.

    Jag har i två dagar delat och flyttat om perenner och kommit på nya idéer på hur parken ska blomma framöver.  Bl.a. hittade jag en perfekt plats för ett surkörsbärsträd.
    Stora feta, dreglande harar sitter en bit i från och stirrar på allt som planteras....så vi får se vad det blir av allt detta. Märker att jag inte tagit några bilder från perennplanteringen och att jag kanske skulle ha gjort det...men det får bli nästa gång.
    Problemet nu är att jag har stora kameran med mig på jobbet och den kan jag inte släpa med mig överallt.

    Kompaktkameran som jag alltid brukar ha i fickan kärvade ordentligt förra veckan. Efter att ha tömt den på sand från Fårö och Sandhammaren, torr jord från slänten på Engsholm och annat bråte i optiken så funkar den igen. Men den får den vila ett tag trots allt, måste hitta på en lösning hur jag kan skydda den.

    I morgon ska jag berätta vilken den vanligaste trädgårdsfrågan är. Någon som kan gissa?
    Jag har en ledig onsdag igen och då drar jag till Roslagen.






    I köket fixar mästerkockarna Hasse, Mattias och Andreas med kulinariska läckerheter till kvällens middag. Lyckliga gäster där uppe i matsalen. Själv åt jag pizza från Minnebergs krog ikväll.


    Trädgårdsspanaren går i graven



    Efter mycket fundrande har jag bestämt att lägga ner min andra blogg Trädgårdsspanaren. Det blir helt enkelt för mycket att skriva två bloggar och jag tycker att det är bättre att samla allt på ett ställe.
    Jag kommer givetvis att fortsätta spana i trädgårdar och kommer helt enkelt att börja om här och skapa en ny kategori som får heta just Trädgårdsspaningar.
    Alla inlägg kommer givetvis att ligga kvar på den andra bloggen men jag kommer inte att uppdatera Trädgårdspanaren längre.

    Tack alla ni som läst och kommenterat sedan starten den 30 maj 2006.
    Hälsningar Slottsträdgårdsmästaren

    Nya Trädgårdsfredag

    Se Trädgårdsfredag här.

    Nu har jag sett nya trädgårdsfredag...på Play. Gillar Play...man tittar när det passar och man kan backa om man missar något, eller somnat...frysa bilden mm.
    Visst kan man väl sakna Gustavs vackra gård på underbara Österlen som jag tidigare sa och även sakna Gustav och Marie, men jag blev inte besviken på nya Trädgårdsfredag...inte alls.
    Det är samma avspända och lustfyllda stämning i programmet nu som det var förra året och jag ska nog lära mig gilla den däringa  trevliga slottsträdgårdsmästaren också...!


    Bilden lånad från SVT

    Pernilla Månsson Colt är en av anledningarna till att programmet blir sådär avspänt och trevligt och trädgårdsarbete ska väl vara trevligt och lustfyllt. Hon visar en äkta glädje med vad hon än pysslar med i trädgården och allt blir väldigt mysigt på något sätt. Men mitt i myset får man också massor av trädgårdstips.
    Hela den här produktionen är lika snygg som förra året, fotot är mycket vackert och musiken ligger perfekt!

    Snyggt jobbat teamet! Jag är med varje fredag...eller på Play...när och var som helst!

    Men det är 7 program kvar...jag återkommer!


    Göteborgpass-vinnarna

    ....och nu ligger intervjun från Ljuva Livet ute.



    Då har jag dragit de två vinnarna till Göteborgspassen. Det har varit kul och intressant att läsa om era resor och jag har fått flera tips om platser som jag vill se.

    Grattis till.....

    Anna:
    Min allra bästa resa var min klassresa förra året, sista året med klassen. Vi var bara borta en weekend i Branäs, men det var ändå det roligaste jag någonsin gjort!
    Alla var bästa kompisar, åkte skidor hela dagarna och myste hela kvällarna. Fantastiskt roligt och gjorde att jag alltid kommer att minnas min gamla klass som den bästa på jorden :D


    ...och

    mimmimarie

    Det får nog bli resan till Irland som min syster och jag gjorde för några år sedan. Vi flög dit, hyrde bil och körde runt på denna vackra ö utan att ha planerat alltför mycket i förväg. Kanske var det därför allt blev så lyckat, förväntningarna var ju låga. Vi åt ostron i Galway, blev kompisar med en äldre man som spelade på skedar, levde nattliv i Dublin och lärde oss att dricka Guiness. Framförallt njöt vi av den gröna ön. Det är ingen överdrift. Det är grönt - överallt. Vackert mjukt landskap blandat med höga klippor vid havet och med branta stup. Under 10 dagars vistelse hade vi bara 4 timmars sol, men vad gjorde det? Det var ingen solsemester och irländarna är de trevligaste och mest gästfria människor jag mött.
    ____________________________________________________________________________________

    Maila er adress (mailadressen högst upp till höger i bloggen) så skickar jag passen så fort jag får dem. Vet inte riktigt när jag får dem från Göteborg & Co men det dröjer nog inte så länge. Hoppas att ni får en fin stund i Göteborg i sommar. Stort Grattis till er!

    1 maj 2010


    Blodört

    Kort vandring denna mulna, lite blåsiga första maj. Förra året var trädgården här som en enda stor blomsterbukett. Körsbärsträd och magnolior skummade vitt i trädgården och det var vamt och stilla. I år blommade inga körsbärsträd men vissa magnolior börjar gå i blom och det känns som om grönskan vilar och väntar ännu ett tag...
    Tror att det är nästan två veckor senare i år, jag fick krypa omkring i planteringarna för att hitta något som blommade.
    Det blev långfika inne i orangeriet där det var ljust, varmt och skönt, kaffet smakade bra och vi fick en hel växthusavdelning för oss själva.

    Här hemma utanför min bostad är backarna fulla av gulsippor nu.


    Treblad

    Tidigare 1 maj


    2008 och 2009 - Klicka på bilderna för att komma till inläggen.

    2006 och 2007


    2 maj


    Idag blev det kaffefika i Sturehovs slottspark.


    Pestskråp - Petasites hybridus


    ...och häggens blomknoppar är redo att slå ut.



    Gulsippa - Anemone ranunculoides



    Gulsippor finns i södra och mellersta Sverige och trivs i lövskogar och lundar på bl.a. kalkhaltig lerjord. Den kan trivas på vissa håll ända upp i Jämtland men är vanlig endast i Skåne och på Gotland...och här utanför mig i Bromma..!
    Den liknar vitsippan på bladen och de växter ofta tillsammans under samma tid i april/maj. Gulsippans blommor är mindre än vitsippans och är växten är giftig.

    Den har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd precis som vitsippan. Det händer någon gång att gulsippor och vitsippor korsas och hybriden kallas då svavelsippa och de blommorna har en blekt gul färg.

    Det finns en odlad sort för trädgårdar som heter ´Semiplena´ och har halvfyllda blommor. På Zetas trädgård i Stockholm kan man även köpa den rena arten.

    Det här kan man läsa ur Svensk botanik från 1809:

    Om Hvitsippan är vårens förnöjande budbärare, så är Gulsippan det icke mindre. Lik denna väljer hon Lunden till sin skyddsort, fastän likaså sällsam som den förra är allmän. I Skåne är den likväl mindre rar, och mötes äfven i de öfre provinserna såsom i Uppland, Östergötland, och har dessutom blifvit anmärkt kring Åbo i Finland.



    Jag befinner mig i Ljuva Livet

    Glöm inte tävlingen om Göteborgpassen - dragning söndag kväll.



    Jag befinner mig just nu i tidningen Ljuva Livet nr. 3.
    Hade ett trevligt möte med Janicke Henrikson på ett café på Kungsholmen i mars. Intresset för trädgård ökar hela tiden och nu finns alltså en intervju med slottsträdgårdsmästaren i en ´´Tidning för tidlösa kvinnor och män´´.

    Det känns mycket märkligt detta. Men roligt!

    Klickbild

     

     

     

     

    Här är nu intervjun:

    Nyfiken på

     

    … Hasse Wester, slottsträdgårdsmästare på såväl terra firma som i cyberrymden. En man med öga och känsla för det sköna och med en stor lust att berätta.

     

    Text Janicke Henrikson Foto Hasse Wester

     

    ”Slottsträdgårdsmästare sökes.” Den annonsen fick Hasse Wester ögonen på när han en dag för tretton år sedan travade upp till arbetsförmedlingen i hopp om att hitta ett roligare jobb. Han sökte jobbet och han fick det.

     

    – Så fort jag kom in i den här slottsparken visste jag att det är här jag vill vara.

     

    Det är inte svårt att förstå. Han kom från ett tillfälligt jobb hos en trädgårdsfirma i ett trist industriområde utanför Stockholm till en udde på Mörkö i södra skärgården. Där ligger Engsholms slott med sin vackra park som doppar tårna i en lugn vik av Östersjön, fjärran från trafik och annat buller.

     

    – Känslan i en trädgård. Hur jag känner mig när jag befinner mig i den, det är det väsentliga för mig. Viktigare än hur den är planerad och vad som växer där.

     

    Så vad gör en slottsträdgårdsmästare?

     

    – Ja, i just mitt fall innebär det att jag gör det mesta här, eftersom parken är så pass liten. Allt från storstädning och trädbeskärning på våren över frösådd och plantering och skötsel till att natta trädgården inför vintern. Jag gillar att hålla på med lite av varje så det passar mig.

     

    – Och så har jag en vaktmästarmästare som kan allting och som hjälper mig när det behövs, lägger han till.

     

    Engsholms slott är i dag en privat konferensanläggning med hotell och restaurang. Trädgården är inte öppen för allmänheten. Hasses uppgift är att skapa en lugn och vacker miljö för gästerna.

     

    Han berättar att han vurmar för den naturliga trädgården, den som inte är så strikt eller perfekt och vars gränser går ihop med miljön runt omkring.

     

    – Jag älskar när en perennplantering nästan liknar en äng, när växterna väver sig in i varandra.

     

    Han har även en köksträdgård att sköta, med sallat, tomater, en del bönor. Om det kunde han intet när han blev slottsträdgårdsmästare.

     

    – Nej, jag var van vid att plantera träd och såga grenar, inte att hantera små pyttefrön. Nu tycker jag det är härligt att följa förloppet från sådd till att jag får bära in läckerheter till köket.

     

    Och han gillar att blanda grönsaker och blommor.

     

    – Jag har alltid vit blomstertobak i grönsaksbäddarna. Och vit rosenskära. Underbart vitt som lyser helt magiskt i sommarkvällen.

     

    Hasse har en trogen följeslagare i trädgården – kameran. Han är en duktig fotograf fastän han själv inte vill kalla sig det.

     

    – Jag är självlärd, och helt oteknisk, framhåller han.

     

    Må så vara, han är fena på att förmedla stämningar och känslor med sina bilder. Just det som han själv tycker är viktigast i en trädgård – den känsla han har när han befinner sig i den. Därmed är vi framme vid Hasses stora intresse för att berätta, både i ord och bild, och det som gör att han är trädgårdsmästare även i cyberrymden. Han driver bloggen Slottsträdgårdsmästaren som är en djup kunskapsbrunn att ösa ur, och inte enbart för den trädgårdsintresserade. Han skriver spännande och faktaspäckat om bland annat växter, trädgårdar, om sina resor, om trädgårdsböcker – och inte minst om Stockholm, staden han älskar och som han kallar sin plats på jorden.

     

    Innan Hasse Wester hade det där tillfälliga och det nuvarande jobbet arbetade han i nästan trettio år med sin far och bror i familjens trädgårdsföretag. I många år ansvarade de för skötseln av kulturhusens trädgårdar på Södermalm och på Djurgården i Stockholm. Ett hundratal olika adresser med små och stora gårdar att pyssla om.

     

    – Ett härligt jobb, säger han. Underbart att plantera blommor och att på morgnarna gå omkring i gränderna och de små trädgårdarna och vattna.

     

    När familjeföretaget sedan lades ner har Hasse fortsatt att knalla omkring i stan.  Favoritplatser har han lite överallt, som i Gamla Stan, på Södermalm, Skeppsholmen och Djurgården.

     

    – Jag är intresserad av Stockholm och hur staden förändras. I mina bilder vill jag visa ögonblicket, visa stadens själ.

     

    Det lyckas han med. Även hans stadsbilder andas stämning och förmedlar känslor. Stadens själ är också rubriken på en av Hasses många artiklar på bloggen. Där berättar han om demoleringen av Stockholms stadskärna som rivningen av de gamla Klarakvarteren innebar. Han illustrerar med inlånade gamla foton från Stockholms stadsmuseum, ställda mot hans egna nytagna. Den som läser hans blogg får sig en i bästa bemärkelse god historielektion.

     

    Vad gör slottsträdgårdsmästaren på sin fritid? Har han någon egen trädgård?

     

    – Nej, jag bor i lägenhet och det passar mig bra. Förut hade jag sommarhus på Rådmansö, men det har jag sålt.

     

    Han berättar att det blev för mycket med trädgårdsskötsel både på arbetet och på fritiden. Det var till slut inte roligt längre. Så han drog i bromsen och bestämde sig för att koncentrera sig på slottsträdgården – både den på Mörkö och den på nätet.

     

    – Jag tycker om att skriva och att syssla med mina bilder. Och när jag inte håller på med det tittar jag gärna på fotboll.

    Fakta

    Född 1954.

    Bor i Bromma utanför Stockholm.

    Yrke Slottsträdgårdsmästare.

    Familj Vuxna dottern Caroline.

    Intresse Fotboll, fotografering, resor, musik, film, litteratur.

    Bloggar på http://gardener.blogg.se.



    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails