Site Meter

Jag lämnar Trädgårdsfredag

Jag hade förhoppningar om att årets upplaga av Trädgårdsfredag skulle bli ungefär som förra årets och efter första avsnittet kändes som om de hittat rätt igen trots att man saknade Mandelmannens paradis på Österlen.
Det var som vanligt en snygg produktion,  lagom lättsamt och trevligt och det kändes som man skulle få kloka ord och tips från slottsträdgårdsmästare Taylor som verkar vara populär där i Malmö. Han är säkert duktig men bra TV blir det knappast...och det har ingenting att göra med hans engelska brytning.

Jag gillar Pernilla och hon är en duktig programledare men när två Taylor står och flamsar vid ett bord i trädgården stora delar av programmet...då blir det bara pinsamt. Jag lämnar det här programmet nu och hoppas att SVT satsar på något mer seriöst trädgårdsprogram framöver, där man fokuserar mer på växter och hur man kan använda dem i trädgården och då menar jag inte grönsaker, det finns faktiskt andra växter för trädgårdar. Jag saknar också det man fick i Söderläge, nämligen hur man gör en anläggning i trädgården. Hur man gör en plantering, hur man gödslar, beskär växter eller anlägger en uteplats. Jag tror att de som just skaffat trädgård saknar sådant.

Hur man lagar mat kan man ju se i mängder av matprogram i olika kanaler.
Har ingen koll på om Rappne är kvar i Äntligen hemma...det blir inte så mycket TV nu på sommaren.

Tror att jag skriver ett brev till SVT.
Vilket jag gjorde senare, se här.

Glömt inte att fotografera din vackraste majbild.

Kommentarer
Postat av: Hillevissan

Jag håller fullkomligt med!!!!!!!!! Det är horrrribelt!

Varför tas inte trädgårdsintresset och trädgårdsanhängare på större allvar? Tänk om man skulle flamsa bort fotbollsmatcherna på det viset? Visa lite matlagning tex... Maten hänger ju samman på samma sätt för fotbollssälskare som för trädgårdsälskare. Alla äter... men det behöver inte visas/SKA INTE visas i samma program!

2010-05-22 @ 08:55:39
URL: http://stocksundgarden.blogspot.com
Postat av: Skaffaren

Jag har själv inte sett programmen men jag har förstått av väna hustrun, som:

1) är trädgårdsmänniska

2) allergisk mot trams

att det inte är ett program i hennes smak.

2010-05-22 @ 09:07:08
URL: http://skaffaren.blogspot.com
Postat av: Ramona K

Tror jag tittade på de två första programen men slutade eftersom det inte gav mig något. För mycket om matlagning och för lite "hardcore" trädgårdsinformation. Trådgårdsanläggningen är min favorit gren och där finns absolut inget att hämta. Jag håller med att deltagarna verkar vara trevliga människor men jag undrar vem är målgruppen?

2010-05-22 @ 09:08:27
Postat av: Ramona K

Jag är lite förbryllad. Förut kunde man skriva kommentarer direkt till bloggen. Sedan fick man skriva av två ord innan kommentaren skickades vidare. Antog detta var för att undvika "spam". Nu skriver man direkt igen. Finns det någon kort förklaring för en som inte bloggar själv?

2010-05-22 @ 09:12:28
Postat av: Linda V

Men jag gillart! Jag tycker det ska bli spännande att se hur deras äng blir och hur den blandade häcken som de gjorde förra veckan blir. Nog tycker jag det är många råd som förmedlas. De diskuterar hit och dit om olika synsätt på trädgård (t ex om gräsmattor). Och inte kan svt som bara gör ett enda program ha de riktigt inbitna som målgrupp. Det måste ju vara en bredare målgrupp. T ex nyblivna trädgårdsägare som inte kan så mycket.



Då tycker jag Tinas trädgård i TV4+ är hemskt. Det finns liksom bara ett alternativ när man gör trädgård, dvs använda hasselfors gardens produkter. Och sen gör de konstiga grejer, t ex planterar pelargoner och dahlior i rabatten hos en människa som uppenbarligen inte har nåt trädgårdsintresse.

2010-05-22 @ 09:20:08
URL: http://lindastradgard.blogspot.com
Postat av: Sophia Callmer

Och jag håller med, jag tycker som Hillevissan, det är inte att ta trädgård seriöst, oavsett om man är nybliven trädgårdsägare eller erfaren trädgårdsägare ska ett program kunna ge inspiration och tips, det gör inte detta! Jag blir bara irriterad av titta på det.. DEt måste finnas människor i landet som både kan trädgård och kan förmedla det i ett tv program, tänk om Svt!

2010-05-22 @ 09:31:48
URL: http://sophiacallmer.blogspot.com
Postat av: Lars Forslin

Det är nog svårt att göra trädgårdsteve, särskilt när programmen görs samma vecka som de sänds. Då blir det med nödvändighet lite tunt. Dessutom är målgruppen ytterst diversifierad; många är nybärjare och några är gamla garvade trädgårdsmänniskor och självklart går det inte att göra ett program som passar alla.

2010-05-22 @ 09:32:52
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Jag förstår att man inte kan göra ett trädgårdsprogram för alla intresserade och för alla som är i olika faser i trädgårdslivet, men det är flamset mellan Taylor-killarna som gjorde att jag gav upp. Och varför måste ALLA program vara nybörjare?

2010-05-22 @ 09:44:47
Postat av: Eivor

Dansar inte du runt med dillpåsen i landen? :)

Tycker det är lite "dagisvarning" i programmet.



Ha en fin Pingst - Eivor

2010-05-22 @ 10:28:52
URL: http://vstanvind.blogspot.com/
Postat av: Halvdansken

" Och varför måste ALLA program vara nybörjare?"



TACK!! Det har jag också undrat. Jag såg de två första programmen, sen har jag glömt bort dem. Så intressant var det... Varför - säg mig varför ska man nödvändigtvis alltid laga mat i TV? Och varför ska alla trädgårdsprogram "börja från början"?

- Såhär tar man stickligar på pelagoner, såhär sår man morotsfrön, nu grillar vi lite - det är ju därför man har trädgård. Såhär kan man komponera en rabatt, sätt de högsta längst bak...



Det folk (enligt de frågor jag får) behöver hjälp med är jordmån, sol, ph-värde, gödning, beskäring osv. Jag har kolleger som frågat varför deras Rhrododendron inte växer, den står ju jättesoligt och de grävde ett hål i leran och fyllde upp med spagnum och gödning. Tja..



Blir så irriterad, skönt att det inte bara är jag.

2010-05-22 @ 12:43:41
Postat av: Lars Forslin

Såg nästan hela programmet på Play nu (men jag gav upp vid matsnacket). En mycket tunn soppa känns det som. Men det är klart, billigare teve att göra får man väl leta efter. Liksom, att titta på när Pernilla Månsson planterar eller binder en bukett... Av någon anledning verkar just själva planteringsmomentet har väldigt högt tittarvärde, eftersom man alltid får se det, tillsammans med någon romantisk musik. Det är samma sak i alla svenska trädgårdsprogram - själva planteringsmomentet är alltid i fokus av någon anledning. Det gör att man missar många möjligheter till viktigare information, till exempel om växtval, jordval, lägesval etc. Själva planteringen är väl det enklaste av alla momenten när man anlägger något. Planeringen före och förarbetet tar väl 95 % av tid och arbetsinsats. Varför inte utbilda folk lite mer i hur de ska tänka när det ska planeras?

2010-05-22 @ 13:11:14
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: The Secret Garden

Ja, suck!! Mat mat mat odla mat äta laga så skörda äta steka koka fritera frisera äta laga mat mat mat fota mat filma mat...odla grönsaker och äta dem!!!



Sucka bucka!! Alla dessa matprogram i tv, och även i detta trädgårdsprogram. Är det nån propaganda för att odla?...och att ALLTID detta med trädgård ska förknippas med att odla ätbara saker. Tål snart inte ens ordet Odla!!!



(har fortfarande inte några grönsaker i min trädgård, mycket pga av detta med ordet odla...barnsligt? kanske.. men känner mig ibland som kärringenmotströmmen)

2010-05-22 @ 15:12:00
URL: http://www.hemligatradgarden.blogspot.com/
Postat av: Marie Lithen

Tycker i och för sig att programmet har en skön stämmning i sig. Å gillar att se det (har inte sett det sista) men då är det ju kanske inte som trädgådsnörd jag ser det, utan mer som livstilsprogram. Vad som saknas är ju ett riktigt, seriöst program för trädgårdsentusiaster. Gunnel & Hannu skulle göra ett fantastiskt program är jag säker på!

2010-05-22 @ 16:53:09
URL: http://lithenstradgard.blogspot.com
Postat av: Temyntan

Instämmer helt.

2010-05-23 @ 21:43:17
Postat av: Temyntan

Tänk om man på TV kunde göra ett så underbart bra program som engelsk TV gjorde med den åldrige trädgårdsmästaren Harry Dodson på 90-talet (trorjag det var).

2010-05-23 @ 21:52:05
Postat av: Sara

Jag älskade första säsongen men är jättebesviken på andra säsongen. Inte alls samma känsla, känns På tok för manusbundet och nog kunde de texta engelsmannen? Jag tyckte om förra säsongens vidd - nybörjare till hyfsat avancerat men jag förstår att ni som kan lite mera om trädgård vill ha något mer.

2010-05-24 @ 00:57:53
Postat av: Lena

Jag tycker också att programmet är så dåligt. Mandelman var så mycket bättre än det här tramset.

2010-05-24 @ 01:11:02
URL: http://lolenona.blogg.se/testblogg
Postat av: bosse1

Hej

Jag håller helt med om trädgårdsprogrammet som går tv1 är mer ett matlagningsprogram än trädgårdsskötsel.

Ser med fördel de danska Haven programmen som är mer jordnära.

Tack

2010-05-25 @ 17:09:03
Postat av: M. Rydberg

Programmet upprörde mig redan förra året- jag är nog lite överkänslig. mitt yrke är ingen hobby för mig- mrn jag gillar att det är mångas hobby. Men de som gör programmen ska fan kunna nåt..?

2010-05-25 @ 23:40:35
Postat av: Eva Dahlberg

Sett ett halvt program - det räckte.... Rappne ja han är kvar i Äntligen hemma! Sist jag såg honom var han på besök bland alla tulpanerna i Amsterdam!

2010-06-15 @ 16:12:40
URL: http://www.coaching-naturally.com
Postat av: Camilla

Sonen och jag tittar på programmet via svtplay (förnämlig tjänst!) och kan då spola förbi tramset. Men har någon tänkt på musiken!? Det är ofta riktigt bra! Finge jag få önska mig så vore det naturligtvis att de vågade ta trädgårdsämnen/rubriker djupare - nu är det mest ett slags "caféprogram" där livet i smått och stort avhandlas på ett väldigt ytligt plan. Som en av alla dessa glassiga veckotidningar med trädgårdstips, helt utan egentlig substans.

2010-06-18 @ 13:03:15
Postat av: Lisa

Men alltså. Jag förstår vad du menar, men jag vet inte hur mycket jag håller med. Ja, att det är ännu ett nybörjarprogram, ja, men som någon som har typ tretusen intressen, varav inget av dem är fotboll; TV har ju aldrig program som går på djupet. Jag trodde jag skulle svimma när jag såg att det sändes modeprogram som var seriösa presentationer av hus och kollektioner. Och mode är ändå inget särskilt okänt ämne.

Så liksom. Jag uppskattar Trädgårdsfredag som trevnadsfaktor, på samma sätt som jag uppskattar en snygg film även om jag hade velat se en intressantare satsning på tex rörelsekoreografi.

Slutsats: John Taylor kanske inte lär mig grad trehundra av trädgårdsskötsel, men han har snygga vader. Så jag gillar programmet ändå. :)

2010-09-03 @ 22:00:43
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ha ha...så underbar Lisa...en bra anledning att se Trädgårdsfredag...John Taylors vader! Tack för den kommentaren...gillar!

2010-09-03 @ 22:10:10
Postat av: Thomas Nyberg

Har egentligen inga synpunkter på programinnehållet men tycker att fru Colt inte skulle sprida så många spydiga kommentarer i kring sig. Visserligen är hon inte lika vass i truten som kommentatorn i "halv åtta hos mig", men det är kanske bara en tidsfråga innan hon når dit. Det är kanske långt till "Japansk förnedrings TV", men det känns(för mig)trist att lyssna på spydiga kommentarer till annars lågmälda personer.

2010-10-15 @ 17:58:40
Postat av: Maria Saber

Trädgårdsfredag är ju bara för mysigt å att kombinera trädgård m mat är ju perfekt, det var ju därför kolonierna fanns från början, för att få billig mat. Skönare program får man leta efter enligt mig å tycker det är trist nu när sista programmet sänds. Men smaken e som baken å tur är väl det!

2010-11-09 @ 16:20:15
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Thomas: Jag tycker om humorn i halv åtta faktiskt.



Maria Saber: Visst är det så. Alla kan inte tycka lika. Jag tyckte mycket om trädgårdsfredag förra säsongen då de var på Österlen hos Mandelman. Vi får se vad de hamnar i år. Jag har Pernilla som vän på Facebook och hon lade ut en status för ett tag sedan där hon ville ha tips om var de skulle spela in under nästa år.

2010-11-09 @ 16:51:35
Postat av: Marie

Jag tycker att det är ett jätte härligt program, fortsätt gärna med fler avsnitt!

2011-06-14 @ 23:56:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0