Site Meter

Välj rätt sorts gödsel

icakuriren nr. 20 -  10/5 2010

Hasse Wester är trädgårdsmästare och har den populära bloggen Slottsträdgårdsmästaren.

Vilse bland alla olika sorters gödselmedel? Slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester hjälper dig välja rätt.

I parken vid Engsholms slott i Sörmland baseras gödningen på organiskt material, alltså naturgödsel och gräsklipp. På hösten sprids välbrunnen kogödsel från en närbelägen bondgård, på våren hönsgödsel i pelletsform och Algomin på perennrabatterna. Sommarblommorna i urnorna får flytande växtnäring.
– Jag vill efterlikna naturen och gödsla med måtta, säger slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester.
– Om man städar, gräver och göder för mycket stör man det naturliga kretsloppet. Därför vill jag använda mig av mer gräsklipp i år, inte bara i grönsakslandet.
Konstgödsel tycker Hasse Wester inte hör hemma i en trädgård. Dessutom, den som rullar ut Blåkornsvaggan på gräsmattan bäddar bara för en massa gräsklippning när växtligheten får en onaturlig skjuts.
Den som värdesätter bekvämlighet kan i stället välja ett naturgödselmedel i pelletsform.

Expertens gödseltips

Naturgödsel

Gödsel från någon ridskola eller bondgård är guld värt – både för växterna och plånboken. Men det går lika bra med säckgödsel. Väl brunnen ko- eller hästgödsel kan spridas sent på hösten och i början av året, eftersom den ger jorden både struktur och näring.
Hönsgödsel innehåller mer och snabbare näring och passar bäst på våren, speciellt till grönsakerna. Sluta gödsla ungefär vid midsommar.
Rododendron och andra surjordsväxter vill ha speciellt rododendrongödsel med lågt pH. Om du planterar ovanliga växter från handelsträdgårdens specialsortiment, var noga med att plantera på rätt plats och ge rätt typ av gödsel.
Planteringsjord från säck i rabatterna är dyrt och onödigt. Satsa i stället på några säckar naturgödsel, som alla har en stor inblandning av torv och kan myllas ner lätt i det översta lagret.

Pellets

Det är behändigt att strö ut pellets gjort av organiskt material i rabatten. Man kan också använda det i krukan någon gång i månaden.
Pelleterat hönsgödsel är både korttids- och långtidsverkande och kan i likhet med vanligt hönsgödsel användas som grundgödsel på våren. Algomin består av Kravgodkänd algkalk, som skördas utanför Frankrike. Chrysan tillverkas av slakteriavfall.
Nackdelen med pellets är att bekvämligheten har ett pris. Det är dyrt!

Benmjöl

Benmjöl är en biprodukt från slakterier och innehåller mycket fosfor. Det är bra för rosor och tulpaner, men inte nödvändigt. Mylla ner det ordentligt om du använder det.
Blodmjöl görs också av slakteriavfall. Det innehåller mycket kväve och kan användas som snabb näring när man ser att någon växt har ljusgröna blad.

Flytande

Flytande växtnäring är bra för sommarblommor i krukor och urnor. Tillsätt med varje vattning, om du inte använder långtidsverkande gödning i pelletsform.
I regel är flytande näring oorganisk och består av en mix av kemiska ämnen, som gynnar tillväxt och blomning. Det finns även flytande organisk växtnäring, till exempel Kravmärkta Biobact. Det tillför både mikroorganismer och humus till jorden, men många tycker att det luktar. Biobact görs av restprodukter från pappersindustrin.

Konstgödsel

I de fullgödselmedel som görs på konstgjord väg ingår kväve, fosfor och kalium. Det kallas också NPK-gödsel. Konstgödsel som Blåkorn har ett koncentrerat näringsinnehåll och många tycker att grönskan blir sjukt grön. Använd med måtta eller inte alls.
PK-gödselmedel innehåller bara fosfor och kalium och är en energikick till fruktträd exempelvis, som inte behöver kväve för tillväxten.

REDAKTIONEN

Anette Sievers

Trädgårdsredaktör, reporter
Skicka e-post






Kommentarer
Postat av: Lydia

Håller verkligen med, naturgödsel är guld värd...här hämtar vi från grannens hästar; mumma för växter och jordstruktur.

Ha en finfin helg,

lydia

2010-05-21 @ 22:00:59
URL: http://www.lydiasgronafingrar.blogspot.com/
Postat av: Lilla B

Får brunnen hästskit från en arbetskamrats hästgård. Det är sannerligen guld värt.

Har dessutom ridit på en av kusarna. Jösses - vilket äventyr.

Ha en avkopplande helg!

2010-05-21 @ 22:47:10
URL: http://lillab.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0