• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Fototävlingen startar!

    Ok ....på lördag startar fototävlingen ´´Bästa novemberbilden´´ och det är bara att ge sig ut och fånga bilder av november! Inget tema utan motivet kan vara vad som helst. Jag deltar inte själv i tävlingen. Ni som har bloggar får gärna berätta om tävlingen så att det blir många som kommer att rösta. Priset.

    De nästan sjukligt strikta reglerna igen då:
    • Bilden ska vara tagen i november 2008. Ge gärna bilden ett namn eller en kort text.
    • Man behöver inte vara bloggare för att vara med utan vem som helst får deltaga.
    • Alla bilder som kommer in läggs ut på bloggen för omröstning.
    • Sista inlämningsdag av bilder är den 15 november kl. 18.00, bilderna läggs ut på bloggen samma kväll.
    • Man mailar bilderna till mig [email protected] ....länk finns uppe till höger i menyn.
    • Bilderna kommer endast att numreras, fotografens namn nämns inte.
    • Jag kommer att lotta ordningen som bilderna ligger på bloggen. Vet inte om det blir ett långt inlägg eller om bilderna kommer att ligga i flera inlägg. Jag kommer inte att blogga under den tiden bilderna visas. De kommer alltså att ligga först när man går in på bloggen.
    • Man får inte rösta på sin egen bild.
    • Man röstar på en bild genom att maila mig på [email protected]...länk finns även uppe till höger här på bloggen.
    • Den 23 november kl. 18.00 avslutas röstningen och de fem bilder som fått flest röster läggs ut på bloggen igen för öppen omröstning genom att man kommenterar på bloggen. För att allt ska gå till så rättvist som möjligt kommer jag att kolla IP-nummer så att endast en röst per person räknas.....annars kommer jag att få en massa arga icke-vinnare efter mig...
    • Den 30 november kl. 18.00 kommer vinnaren att utses.
    Jag har funderat om jag ska anlita en kontrollant från Svenska Spel...ni vet han som brukar kolla om Duckmarks lottobollar rullar som de ska.

    Efter den 15de hoppas jag att så många som möjligt röstar....även ni som inte brukar kommentera eller skriva mail genom bloggen.....vi behöver många röster!

    Må bästa bild vinna...och jag säger....lycka till!

    A-laget

    Om man köpte Ericsson aktier för 100.000 Kronor för cirka 3 år sedan
    så är de värda kring 4.600 Kronor idag. 


    Om man istället köpte Telecom, till exempel Song Networks, för 100.000
    kronor så har man idag kvar 791 Kronor. 


    Om man var klok och för 3 år sedan gick på bolaget och köpte starköl
    för 100.000 Kronor, drack ur dem, hade trevligt och idag går och 
    pantar tomflaskorna så får man 6.741 Kronor. 


    Det är därför grabbarna på torget i centrum kallas för A-laget
    .

    Tack Anna för det här tänkvärda!

    ...och helt plötsligt finns bloggen på engelska...se här.

    Djurgårdsstaden blommar

    Stockrosorna har inte fattat att den snart är november!




    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan
    .

    Native Americans

    Etnografiska museet pågår just nu en utställning om Nordamerikas indianer och jag passade på att besöka den idag på min lediga onsdag. Den här veckan är det höstlov för skolorna och jag hade väntat mig packat med barn och ungdomar på utställningen men så var icke fallet. Antagligen är inte indianer det som intresserar barn idag. Själv har jag alltid varit fascinerad av indianer, när jag var barn så ville jag alltid vara indian när det skulle lekas cowboys och indianer.

    Det som jag idag tycker är intressant hos dessa människor är att de för inte så länge sedan levde som naturmänniskor i samspel med naturen. Indianernas syn på naturen är något vi alla borde lära oss av.  Hela deras tillvaro förstördes och förändrades fullständigt av människorna från Europa som lade beslag på hela kontinenten. Det berättas att när Columbus kom till Amerika levde här naturmänniskor i små byar och skogarna var orörda....det var som i ett  stort paradis. Vi vet väl alla hur Nordamerika ser ut idag....

    Efter de stora indiankrigen sattes indianerna i reservat. På utställningen får man se hur indianerna gjordes om till civiliserade människor så att de skulle passa in i den moderna tiden. Man blir mest förbannad av utställningen och jag tänkte att det hade varit bättre om dessa naturmänniskor haft en egen Columbus som tagit indianer till Europa i stället och som kunnat lärt (tvingat) oss att leva med naturen i stället för mot den som vi gör.


    Före och efter....

    Se mer här.
    .

    Det spökar på slottet


    Under de tio år som jag jobbat vid slottet har jag alltid hört att det ska finnas åtminstone ett spöke inne i byggnaden. Flera av personalen har ´´sett´´  en man sitta i en fåtölj varje kväll då de ska släcka och stänga slottet. Han ska tydligen sitta på samma sätt vid varje tillfälle....
    Många har även sett någon eller något i ögonvrån som gått förbi.
    En annan har hört väldigt många röster inne i slottet....då ingen annan har varit i byggnaden.

    Vid några tillfällen på sommaren då jag har varit ensam och övernattat på området har jag gått upp till slottet sent på kvällen för att få uppleva det där övernaturliga som andra fått äran att uppleva. Trots att jag försökt öppna alla sinnen och tagit bort alla mina tvivel så har jag aldrig lyckats uppleva något som inte går att förklara.....allt omkring mig går att förklara...eller i varje fall det mesta!

    Ikväll blir det en arrangerad spökpromenad inne i slottet för en liten grupp gäster. Slottet ska släckas ner och med ljus eller ficklampa ska gästerna visas runt.....och i den där fåtöljen där vårt ´´spöke´´ brukar sitta....där ska vår nattvakt nu sitta.

    Pingstlilja - Narcissus ´Actaea´



    Den här skönheten har vi haft i parken sedan år 2000 då jag satte 300 lökar. Actaea är en klassisk doftande gammaldags poetnarciss. Jag tycker om de här enkla gammaldags sorterna av pingsliljor och den här lyser verkligen kritvit när den är i full blom.
    Narcisser tycker jag i vanliga fall ska växa i lite vildare mark än den gör på den gräsmattan som vi bombat med den här pingsliljan men på något vis tycker jag att den blir hyfsat bra här....trots att de sitter i ´´knippen´´.
    Den blir mellan 35-50 cm hög och vill ha väldränerad mark att växa i.  Som de flesta pingstliljor vill Actaea även växa i full sol men klarar en del skugga också. Den har en ganska sen blomning och passar utmärkt som snittblomma.
    Jag sökte info via googles översättningstjänst och fick följande fakta ´´ exponering: Full söndag till partiell skugga´´..



    Register för Dagens växt
    .

    Ett rum med utsikt - vecka 44



    Se kategorin
    .

    Trädgårdslandet vecka 44



    Se kategorin
    .

    Sena blommor i parken


    Nepteta ´Six Hills Giants´



    Några höstastrar med okänt namn...visst stirrar de?
     
    Fem dagar kvar tills fototävlingen startar!

    För två år sedan
    .

    Drottninggatan/Norsta Aura

    Människan och naturen....
     


    Fototävlingens pris

    Det blir två trädgårdsböcker som blir priset i fototävlingen. Vinnaren får Beskärningsboken och Trädgårdstips för hela året (tråkigt tycker nog vissa...men det här är ju en trädgårdsblogg....det blir alltså varken spahelg eller resa till Italien) Beskärningsboken borde alla som har trädgård eller jobbar med trädgård ha i sitt bibliotek. Den är skriven av mästaren av beskärning Klaus Vollbrecht och den här upplagan är från 1988. Boken har följt mig genom åren och jag har haft mycket nytta av den.

    Innehåll:
    • Redskap att beskära med
    • Grundprinciper för beskärning
    • Prydnadsträd
    • Prydnadsbuskar
    • Rosor
    • Kläng- och klätterväxter
    • Städsegröna växter
    • Barrväxter
    • Formbeskärning
    • Häckar
    • Fruktträd
    • Bärbuskar och köksväxter
    • Nedskärning och föryngring
    • Röja i gammal trädgård
    • Beskärningsnycklar



    Dagens webbsida
    .

    Ett långsamt farväl


    Han har sagt att han snart ska sluta turnera. Men ingen vet när. Just nu är han ju ute med unplugged-konserten och igår meddelades det att det blir en ny konsertsväng i vår....med början i 27 februari i Scandinavium i Göteborg.
    Nu blir det rockkonsert igen....ingen ensam Uffe med gitarr och munspel. Man får väl spara den där kvällen på Cirkus i minnet. Men självklart kommer jag att sitta där på Globen i Stockholm den 21 mars...då våren kommit till stan (fem månader kvar). Den 26 mars är det trädgårdsmässa ´Nordiska trädgårdar´.
    Turnén heter ´´Omaha 2009´´  efter nya skivan Omaha som släpps den 19 november.
    Biljetter till konserterna släpps på måndag.

    Hoppas att det blir ett mycket långsamt farväl Uffe....

    Fredagsvandring i slottsparken - vecka 43

    Jag tänkte att jag skulle utveckla bloggen genom att skriva ett inlägg om växtsjukdomar, gödsling, komposter, beskärning eller köksträdgårdsodling men det blev en fredagsvandring i stället.....





    Aster x dumosus ´Lady in Blue´. Den här oktoberastern blommar som bäst nu.


    En bit in i skogen ligger en gammal jaktstuga.


    Spikklubban visar att den vill vara ifred.


    På våra parkeringar står gästernas bilar som ofta är stora, svarta och dyra. Den här gula bilen lyser upp i det mörka....och det gör oftast bilens ägaren också!

    Se kategorin

    I morgon ska jag ordna ett pris till fototävlingen.
    Nu finns You Tube på svenska.

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Grisslehamn

    Isabella...låt inte dom djävlarna ta dig....

    Det finns några platser i Roslagen som står i en klass för sig. Eftersom jag har tillbringat så mycket tid på Rådmansö så känner jag lite extra för Gräddö och Räfsnäs. Furusund och Vaxholm är två andra platser som har något speciellt....och Norrtälje såklart.

    Grisslehamn i norra Roslagen har det öppna havet just utanför hamnen vilket gör den här lilla orten till en plats man gärna besöker under alla årstider. Nu är orten speciell på ett annat sätt också. Här vid hamnen bor ju numera min barndomskompis Kalle som jag skrev om tidigare här. Jag har planerat in ett besök till Grisslehamn en dag då en höststorm kastar sig in över orten. Jag måste ju också nämna att delar av Ulf Lundells roman ´´Kyssen´´ utspelar sig här.

    De här bilderna är tagna en majdag 2006 då jag bjöd en vän på en spa-helg vid Havsbaden. Jag hade berättat om det fina läget där man ser det öppna havet från hamnen.....men bägge dagarna vi var där låg tät dimma över kusten och man såg knappt handen framför sig. Jag fick berätta om havet i stället....och vi hade en fin helg trots dimman.




    Albert Engströms ateljé
    .

    Persilja + sommarblommor



    När jag besökte Trädgårdsföreningen i Göteborg nu i somras såg jag den här sommarblomsplanteringen som innehöll vanlig kruspersilja som kompis till de övriga växterna. Kruspersilja ser ut som de där små träden man hade till modelljärnvägarnas landskap en gång i tiden tycker jag.

    Nu kommer väl snart växtförädlarna som tar fram prydnadsväxter i vild förtvivlan och öser ut nya sorter varje år att sätta tänderna i persiljan också för att skapa nya färger och storlekar på grönsaken.

    Jag funderade just över det där med dessa mängder av nya sorter av framför allt perenner och sommarblommor som kommer varje år. Tittar man t.ex. i Zetas växtkatalog så finns de så oerhört många sorter av perenner att man blir yr i huvudet. När jag läste boken Vi och våra blommor från 1929 så fanns det nästan bara de rena arterna av perenner på den tiden..

    Visst är det väl bra att det finns ett stort sortiment och att vi kan skräddarsy en perennplantering med just de färger och egenskaper vi är ute efter...men ibland känns det här stora utbudet och växförädlarnas iver att få ut nya sorter lite krystat. Hur ska man kunna lära sig alla nya sortnamn av t.ex. nävor där sorterna ständigt ökar för varje år och har man verkligen långtestat alla nya sorter så att de håller måttet?

    Hosta t.ex. finns i hundratalt olika sorter. Nävor , iris och dagliljor finns även de i oändliga mänger olika sorter och för att inte tala om luktpioner. 
    Som sagt....jag tycker inte att det är fel men jag skulle vilja titta in hos de där personerna som jobbar med att ta fram nya sorter och se vad de har för krav över sig....

    Stanwell perpetual

    .....blommar ännu.

    Lövtider




    Jag är mycket känslig för höga och irriterande ljud. När jag är hemma i min lägenhet och hör arbetsmaskiner, som röjsågar, motorsågar och lövlåsar här utanför blir jag mycket irriterad.

    När jag själv ska få ihop löv till högar mm. i slottsparken så väljer jag lövblåsen för att spara min kropp, det här är mitt 38:de år med höstarbete i trädgårdar. Lövblåsen är en bra uppfinning....men ljudnivån är hysteriskt och i vår slottspark kör jag bara med den då vi inte har gäster på området, alltså tidiga måndagsmorgnar t.ex.

    Skulle vi inte blåsa löven i parken skulle vi antagligen behöva extraanställa några under höstarbetet.
    Så...eftersom jag inte stör någon annan än mig själv (har även musik i öronen) så är problemet inte så stort hos oss.
    Däremot förstår jag att det kan vara ett problem på andra platser där man på vissa områden kör lövblåsar under dagtid.

    Det mest effektiva och snabba sättet att ´´bekämpa´´ löven på alla stora öppna ytor är att med vår stora gräsklippare slå ihop löven till högar. På så vis mal vi sönder en hel del löv som får ligga kvar och bli god näring till gräsytorna.

    Just nu har vi otur med se sydvästliga vindarna som gör att skogspartiernas löv blåser rätt in i parken.....

    Regler för röstning i fototävlingen se här.

    Ett rum med utsikt - vecka 43



    Löven från lindallén gödslar bondens åker....

    Se kategorin

    .

    Acer-glöd




    Acer palmatum
    Acer palmatum ´Dissectum Garnet´
    Acer palmatum  ´Ozakasuki´

    Arbetet i slottsparken nu består av att få bort löv ....enorma mängder med löv!

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Fototävling - Bästa novemberbilden


    Jag fick en idé. För att förgylla den gråaste och dystraste av årets månader som ju november är tänkte jag ställa till med en fototävling här. Skicka in en bild till min mail under november (senast 16 nov) så får bloggläsarna rösta fram en vinnare. Inget tema utan låt det helt enkelt bli en ´´novemberbild´´.  Jag kommer själv inte att delta i tävlingen. Det gäller att få så många som möjligt att rösta sen...ni som har bloggar får uppmana alla besökare att rösta sen när det är dags.


    Regler:
    1. Bilden måste vara tagen i november 2008
    2. Sista inlämning lördag 15 nov. Resten av månaden sker röstning.
    3. Pris - ingen aning...får hitta på något!
    4. Alla bilder som kommer in blir med i omröstningen.
    5. Man får inte rösta på sin egen bild.
    6. Vid röstningen kommer jag att numrera bilderna och inte visa vem som tagit dem.
    7. Röstningen kommer att gå till så att man får maila in till mig och rösta under en vecka. De fem bilderna som får flest  röster läggs ut en gång till och man röstar då öppet med kommentarer på bloggen. Söndagen den 30 november utses vinnaren.

    Har gjort en ny kategori som heter Fototävling.
    .

    Djurgårdsvandring i oktober

     
     
    19 oktober 2008
     
     
    Efter en veckas isolering, tog jag mig ut på en Djurgårdsvandring light idag och här på Waldemarsudde blommar den här vackra mignondahlian ännu (jag måste skaffa den till nästa säsong) och här fanns också ljusgula lejongap som var mycket fräscha. Det var ovanligt mycket folk ute på vandring idag.
     




    Vid Rosendalser det forfarande fint ut i kål-landet.


    Inne i stora växthuset på Rosendal var det fotoutställning bland alla pumpor. Det är Sören Fröberg som ställer ut växtporträtt. Flera av tavlorna var riktigt bra.


    Jag antar att det är slut på alla lövbilder nu - nu går vi vidare in i den mörkare och naknare delen av hösten.
    Blogg.se är ostabilt idag och lever sitt eget liv, ibland går det inte att kommentera och ibland går det inte att göra någonting!
    .

    Bryggor på Djurgården






    Gulltörel - Euphorbia polychroma

     
     

    Gulltörelns blommor är mycket oansenliga, den lysande gulgröna färgen kommer från växtens högblad och har samma funktion som en blomma, att locka till sig insekter för pollinering. På hösten får hela växten en vacker kopparröd färg. Alla växter av törelsläktet innehåller en giftig vit mjölksaft i stjälkarna.

    Gulltöreln blommar i maj-juni och blir ungefär 50 cm hög, har en förgrenad jordstam som långsamt växer ut i sidled och bildar runda tuvor. Den växer vild i Mellan- och Sydosteuropa, har bra härdighet hos oss och trivs i sol eller halvskugga. Den passar i stenpartier men även i större planteringar och som de flesta perenner vill den ha väldränerad jord och jorden bör vara ganska näringsrik för att den ska trivas riktigt bra.

    Jag har delat den på sensommaren och kommer att fortsätta med det eftersom den här växten verkligen lyser upp planteringarna länge på våren. Nu tillhör den dock de perenner som tycker om att stå orörda på sin plats så man bör helst inte flytta runt eller dela dem alltför för ofta. Jag hade otur att plantera om den där jag inte visste att det kom påskliljor vilket gjorde att de knappt märktes bland de gula vårlökarna. Påskliljorna fick flytta på sig! Passande grannar är i stället tulpaner (inte gula då) och kirgislök.
     
     



    Förökning

    Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och frö. Äldre exemplar kan delas på sensommaren när blomningen är avslutad. Sticklingar kan man ta på våren innan skotten har bildat blomknopp. För att få stopp på flödet av den vita mjölksaften låter man sticklingarna stå en kort stund i ett glas med ljummet vatten. Sätt sedan sticklingarna i en kruka med sandblandad jord och täck dem med en plastpåse.
    (från CD-skivan Perenner och lökväxter)

    Några sortnamn av gulltörel:
    • Candy - mörkröda inslag i bladverk och stjälk och blir 60 cm hög.
    • Lacy - vitstrimmiga blad och limegul blomma, 50 cm.
    • Senior - gul, 50 cm

    Källor
    Perenner - våra trädgårdsböcker av Marie och Björn Hansson
    Perenner i din trädgård av Lena Månsson och Bertil K Johanson
    CDrom-skivan Perenner och lökväxter
     
    Google

    .

    Tulpan ´Maja´



    Maja är en 50 cm hög, mycker vacker blekgul franstulpan från 1903, som blommar sent på våren. Den blommar länge och återkommer år efter år på växtplatsen. I vanliga fall får man ta upp tulpanlökar när de växer på platser där det kommer att vattnas eller där regnet når marken. Den perfekta platsen för tulpaner är på en torr växtplats. Men Maja har en förmåga att klara sig länge på växtplatsen trots att den växer öppet hos oss.
    Jag har den tillsammans med kirgislök som jag tycker är en bra granne.
    Namnet är hämtat från den grekiska mytologin där Maia var dotter till Atlas (med Zeus) och mor till Hermes.

    I en artikle i SvD Kultur i juli nu i år berättar vår kung att han inte tycker om tulpaner.
    - De gnisslar, är hans svar när journalisten undrar varför.





    Betongfrossa

    Så heter det när man just fått färdigt bruk som ska gjutas till betong och det är bråttom att få färdigt innan bruket ska brinna. Frossan drabbar väl bara osäkra typer kan man tänka....
    Vet inte om den som gjöt det här vackra fatet någonstans på Öland hade betongfrossa men vackert blev det!
    .Jag fick fem träffar på betongfrossa och nu blir det ett till.



    Dagens hemsida
    .

    Dagens trädgårdsbok - Vi och våra blommor

    Författare: C.A.M Lindman
    Bokförlag: Wahlström & Widstrand
    Boktryckeri: Isaac Marcus Boktr.-Aktiebolag i Stockholm
    433 sidor
    Boken innehåller 80 tavlor.
    Utgivningsår: 1929
    Finns att köpa här

    Jag lånade Vi och våra blommor från 1929 på Solna stadsbibliotek. De hämtade boken från magasinet i underjorden och det var mycket länge sedan någon hade lånat den. Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite trädgårdsbokshistoria och ta del av hur man såg på trädgård på 1920-talet i Sverige.

    Dagens trädgårdsböcker har ju tusentals böcker före sig och tvingas nischa sig ordentligt för att inte upprepa det som tidigare skrivits genom åren. Visst finns det basic böcker om trädgård även idag men den här boken tar upp hur man bör se på en trädgård och hur man ska gå till väga för att få en vacker trädgård, berättat på ett enkelt och vackert sätt. Han återkommer ofta till samspelet mellan trädgård och natur, något som vi ofta glömmer idag.
    Den här Lindman kunde lika gärna vara poet med sitt vackra och målande sätt att berätta. Eftersom jag tycker att det är intressant med språket i trädgårdsböcker från början av 1900-talet så visar jag en del stycken ur boken här nedan.

    I den här boken beskriver han trädgården under ett år och att läsa när våren kommit är riktigt fint och lite märkligt ibland, eller vad sägs om detta:
    Tulpanen har en viss stelhet i sitt utseende, men detta ursäktar man gärna, emedan blomman till både material och färg har ett visst förnämt och manligt drag, som vinner bifall hos alla och som står i avgjord kontrast mot det mjukare och ledigare behaget hos narcisserna och hyacinterna.

     I inledningen av boken kan man läsa följande:
    Antag att den stora trädgården varje år kostar samma summa i grävning, gödsling, vattning och dylika arbeten. Varför blir den då ej all bättre och bättre? Varför se vissa partier halvfärdiga ut, andra fula, andra förfallna? 
    Jo, då trädgårdsmästaren ej längre råder, så tager naturen herraväldet. Ty trädgårdskonsten måste behärska naturen; men konstverket är i detta fall ett stycke levande natur, som villigare följer naturens ledning än människan.
    En vacker trädgård är ej allenast en produkt av grävning, gödsling, sådd, vattning och dylikt, utan även tänkande, god smak och förutseende.


    Kejsarkronor.

    Intressant att han här nämner vintern med ´´han´´ när han berättar om snön som faller på våren.
    Men vintern låter icke skämta med sig - han kan komma tillbaka för att visa vad han kan och en dag breder han en jämn, vit slöja över trädgårdens förstlingar. Han förstår ej, att detta är fåfäng möda, ja en välkommen avkylning och den lämpligaste bevattningsmetoden för de växter, som äro skapade för den tidigaste delen av vegetationsperioden. Eller göra vi kanske vintern orätt - kanske är han inför det förstående avskedet vorden mildare till sinnet och vill före sin avfärd skänka oss en lite avskedspresent.

    Han berättar också att människor under den här tiden grävde upp mängder av blåsippor med rötterna och sålde på stadens gator.
    Stycket ´´Jordmån och bevattning, belysning och värme´´  är också spännande...som när han räknar upp de olika jordslagen: lövjorden, gödselmyllan, lera, sanden, grästorvsmylla, ljungjord och dyjord.
    Han beskriver också i detalj konsten att vattna sina växter på rätt sätt.

    I stycket om ´´Blommande buskar och träd´´ beskriver han något förvånande flera olika japanska körsbärsträd vilka jag trodde blev populära mycket senare här i Sverige. Om syrenerna: Syrenerna äro gunstlingar i alla trädgårdar och parkanläggningar i norra och mellersta Europa och icke minst här i Norden. De behöva ej tigga till sig en plats, ty från slottsparken till backstugans lilla lövsal äro de självskrivna. Doften är stark men mild och uppfriskande (där förstår jag inte hur han menar?) Blomsterdyrkaren sänker hela sitt ansikte ned i de svällande klasarna och dricker sig ej snart otörstig av en doft så ljuv och frisk som denna.

    Rhododendron nämns här som alprosor och det är de småväxta sorterna som beskrivs men så står det ´´De egentliga Rhododendronarterna äro mera storväxta, ända upp till 1 meter höga småträd med stora blommor.

    Schersminens namn har ju alltid skapat problem om vilken växt man menar av schersmin eller jasmin som ju inte har något med varandra att göra. Här skriver Lindman ´´Schersminerna (eller falska jasminerna) äro storväxta buskar....´´


    Liljor var tydligen mycket populära under den här tiden då ett långt stycke tillägnas släktet. Perenner i övrigt får inte mycket plats och här nämns löjtnantshjärtat som blomsterlyra. Bokens största kapitel handlar om rosor och här skriver Lindman: Rosorna äro blomstervärldens fullkomligaste representanter och sinnebilder. Blommor, tänkta som de vackraste, de behagligaste, de ljuvast doftande, bliva föreställning alltid rosor och en ros är i varje form den skönaste, den oöverträffade blomman. Finns sådana beskrivningar i dagens trädgårdsböcker?
    Här nämns klätterroserna Crimson rambler, Blush rambler,  Aimée Vibert, Leuchtstern, Carmin och Lady Gay?? (den ska vara ena föräldern till vår hemska ros The Fairy som vi idag kan köpa på Plantagen i storpack!).

    Kring en större byggnad, framför allt om den är slottslik, äro vi nu så vana att se en blomstergård, att vi om den saknades skulle finna stället ödsligt och förfallet. Tyvärr måste man tillstå, att i många fall ej allt göres, som kan och bör göras. Det är väl sant, att klimatet i en stor del av Sverige är så föga gynnsamt, att en stor trädgård, vare sig en blomster- eller fruktträdgård, kostar mycket pengar. Men alltför ofta ligger felet hos trädgårdsmästaren, då han är hantverkaren eller affärsmannen, men ej den konstnär, som behövdes.

    På sista sidan avslutas boken så här:
    Vår bok slutar nu. Ärade läsare, har du följt författaren till sista sidan, så mottag hans önskan, att blommorna måtte rikligen ersätta dig denna möda. Dock, om vi äro rätta blomstervänner, så vänta vi ju intet slut på mödan, förrän vi lärt oss kuva de små tyrannerna och gjort dem till våra vänner. Låt oss därför hålla vårt krut torrt och krukjorden lagom fuktig!

    Träd


    Glatt må vi bära fång på fång
    av döda löv - vi dårar,
    för gröna löv, för fågelsång
    och ljusa, nya vårar.
    Nils Ferlin

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Anonyma bloggare

    När jag för några år sedan berättade för bekanta att jag skrev en blogg var det flera som tittade lite undrande och de förstod nog inte varför man berättade om sitt liv rakt ut i cyberrymden. Idag skulle samma människor nog tycka att det var märkligare om jag INTE bloggade. Vi som bloggat några år nu ser det som helt naturligt att berätta det vi vill ha sagt i våra bloggar. Idag lär det finnas ca. 15000 aktiva bloggar i Sverige, 112 miljoner i världen och det verkar inte som intresset för den här företeelsen stannar av.

    Många har ett tema att följa, jag skriver om trädgård och det finns bloggar om i stort sett allting idag. De bloggar som är störst i Sverige är de politiska bloggarna, teknikbloggar, inredningsbloggar och framför allt modebloggar, det blir ju stora rubriker när en 18-åring (som skriver Sveriges mest lästa blogg) ska göra ett uppehåll i sitt bloggande där hon visar vilka kläder hon ska ha på sig på dagarna. Ett stort antal bloggar är rena dagboksbloggar som är mer eller mindre intressanta och på något vis är det ju intressant att blicka in i både bekanta och främmande människors liv.....
    Om man googlar på något ämne idag kommer bloggarnas inlägg väldigt högt upp på träfflistan...lite väl högt kan man tycka ibland.
    De politiska bloggarna vinner mark hela tiden och nu nämns de ofta i politiska sammanhang. Det är ju ett bra forum att göra sig hörd och att uttrycka sina åsikter i. Första gången jag hörde talas om en blogg var om Carl Bildts blogg ´´Alla dessa dagar´´.

    Bloggmail

    Jag får en hel del mail via bloggen och de allra flesta är bra och trevliga kontakter. I mailen kan man utveckla trädgårdsfrågor, visa bilder eller ställa frågor som inte alltid passar som kommentarer på bloggen. Igår fick jag ett mail där någon undrade vem jag var och personen i fråga uttryckte att hon ´´inte hade mycket till övers för hemliga typer´´.  Jag svarade att vi bloggare ofta väljer att vara anonyma och det är upp till mig själv om jag vill avslöja mitt namn eller inte.
    Nu hade hennes mail en otrevlig ton men jag förstår lite vad hon menar. Frågan kommer upp igen....varför är man anonym?

    Eftersom jag nu skrivit i tre och ett halvt år så vet säkert många av mina återkommande besökare redan vem jag är och t.o.m. var jag jobbar och det är inget som skrämmer mig på något sätt.

    Man undrar lite om det skulle hämma ens skrivande om man blev offentlig.....att man skulle tänka mer på dem som ska läsa det man förmedlar på bloggen? Att jag inte nämner namnet på ´´mitt´´  slott är med hänsyn till hela vår verksamhet där ute. Som jag sagt tidigare är det en privat anläggning som är stängd för allmänheten och det vi säljer är en lugn plats att ha sina konferenser på. Antar att det är anledningen till min anonymitet.

    Vad tycker ni?  Kommer bloggare att släppa på anonymiteten framöver? Kommer ni att göra det?

    Jo..jag är fortfarande förkyld men på bättringsvägen....*hick*



    Omaha

    1. Omaha
    2. Butiken
    3. Hitza hitz
    4. Lär dig älska mörkret
    5. Lilla kärleken
    6. Underbar morgon
    7. Rik man
    8. Pissväderspolska
    9. Spike
    10. Under natten regn
    11. Din tid är ute
    12. På ett vallmofält
    13. Innan 20 på 19
    14. Tillbaka till världen
    15. Koltrastsången



    Den 19 november släpps Ulf Lundells nya album Omaha. Albumet innehåller 15 nya låtar och 3 av dem hörde jag vid spelningen på Cirkus där jag musikaliskt föll för ´´Din tid är ute´´  och textmässigt ´´Lär dig älska mörkret´´ . Låten ´´Spike´´  är en liten bagatell som handlar om en hund som gör honom glad. 

    Visst är vi alla nyfikna?

    Tupeloträd - Nyssa sylvatica


    Nyssa sylvatica härstammar från östra Nordamerika och ett exemplar av det här trädet finns i Bergianska trädgården. Nu i oktober lyser det med vackra färger och drar många blickar till sig. När trädet är ungt växer det ofta i pyramidform men får en rundare form med åldern. Nyssa är ett ovanligt träd i Sverige och borde kanske användas mer.
    Det här trädet trivs bäst i djup, fuktig och kemisk sur jord men klarar sig ganska bra i torrare och mer neutral jord också. Man bör plantera trädet i tidigt i ålder eftersom det har en pålrot och är därför svår att plantera som större eller att omplantera. Trädet blir 6-10 meter högt och trivs i zon I-III i skyddade lägen. Frukten på hösten liknar blåbär i klasar.
    På Zetas trädgård här i Stockholm kan man köpa ett mindre träd för 298 kr och det är klassat som mycket odlingsvärt.
    Det kommer foton nästa år hur trädet ser ut på våren och sommaren.



    Bilderna tagna 11 oktober 2008


    Bilder från 5 april 2009


    31 maj 2009


    31 maj 2009

    Register för Dagens växt.
    .

    Den goda jorden med hjälp av täckodling

    Som trädgårdsmästare och trädgårdsodlare söker man hela tiden efter den goda jorden. Jorden vi ska odla i är ju grunden till allt som ska växa både vad gäller köksträdgård eller prydnadsträdgård. Det spelar ingen roll hur vackra och dyra växter vi köper om de inte har en god jord att växa i. Jag har träffat så många genom åren som inte brytt sig det minsta om jorden utan bara handlat vackra växter, planterat och misslyckats.

    Nästa sommar tänkte jag ta tag i det här med täckodling på allvar. Hur många av er täckodlar? Berätta gärna om era erfarenheter och täckodlar ni inte så kan ni väl göra som jag under nästa säsong och skapa den goda jorden med hjälp av täckodling av organiskt material. Nästa år blir täckodlingens år!

    Söndermalda löv läggs på i stora perennslänten.

    Att odla köksträdgård kräver extra noggrannhet vad gäller jorden och hos oss har jag varje år lagt på kogödsel och kompost i bäddarna och även gödslat med hönsgödsel eller chrysan på våren och någon gång på sommaren. Något som jag inte har sysslat med är täckodling. Jag har blivit kontaktad tidigare här på bloggen av Börje Remstad som skrivit boken ´´Min dröm om lustgården´´ som handlar just om täckodling. Så här täckodlar Börje. Han kallar täckodling för ytkompost. Tror att jag ska beställa den.

    Jag har även just läst i boken ´´Jord och kompost´´  om täckodling och det lockar att använda av den metoden för att få ännu bättre jord till köksträdgården i första hand. Att lägga söndermalda löv i planteringar på hösten har jag gjort så länge jag kan minnas och de löven hjälper till att skapa den där goda jorden, det är mat för maskar och andra nedbrytare. 

    Försöken med Rockdust blev inte riktigt vad jag tänkt mig och kanske det är fel att ge upp redan efter ett års test men jag tror att jag hellre satsar på något som täckodling för att hitta den där goda jorden. Jag säger inte att jag inte tror på att tillföra mineraler till jorden men på något sätt tror jag att våra jordar inte är så fattiga på mineraler. Nu kommer säkert Lars Ångström att rätta mig igen om han läser detta....



    Täckodling går ut på att både skydda växter och gödsla marken, det blir som en direkt kompost på plats där nedbrytningen startar omedelbart.
    I naturen finns inte öppen jord och för att få växter att trivas i våra trädgårdar ska vi självklart ta lärdom av naturen där allt sker ...just naturligt och självklart. Träden i skogen är helt beroende av löv som faller ner på hösten och skyddar rötterna och som senare även gödslar marken. Öppen jord torkar ut fort och blir också snabbt genomblöt vid kraftigt regn.

    Om alla vi trädgårdsodlare börjar gödsla med organiskt material från våra egna trädgårdar i stället för att köpa alla dessa färgglada plastsäckar på Plantagen och i andra gardencenter så skadar vi lönsamheten för tillverkarna av dessa produkter men vi gör en fantastisk gärning för naturen och miljön. Tänk bara tillverkningen av alla plastsäckar där jord, gödsel och kalk förpackas i.  Vi klarade oss bra utan allt det där tidigare. 
    Nej vi ska i stället försöka få tag i väl brunnen stallgödsel och vi ska täckodla och på så vis behöver vi inte så mycket mer för att få våra odlingar att må bra.

    I boken ´´Jord och kompost´´ finns tio goda räd om täckodling som jag lånar därför att de är så bra.
    • Jorden ska under så lång tid som möjligt vara täckt med organisk massa. Den kan även vara täckt under vintern.
    • Jorden bör ha hunnit bli varm innan du lägger ut täckmaterialet på våren.
    • Innan du lägger ut materialet ska du luckra med en kultivator.
    • Om materialet är kortklippt, sönderrivet och sönderhackat är det lättare att lägga ut under kulturväxter. Nedbrytningen går fortare och marken blir gödslad under växtperioden när det behövs som mest. En blandning av olika storlekar och strukturer av täckmaterialet är att föredra.
    • Tunna lager som du lägger ut flera gånger om året ger en jämnare näringstillförsel.
    • Du bör undvika att gå på ytorna så att materialet inte packas ihop. Strukturen och tjockleken får aldrig göra materialet packat, så att det uppstår en syrefattig förruttnelse och jäsning. Gräsklipp från rotorklippare har en kompakt struktur och det får aldrig ligga tjockare än 3 cm mellan odlingsraderna.
    • Täckmassan är ett naturligt skydds- och näringstäcke. Normalt hittar växterna nödvändiga näringsämnen och substanser i detta organiska material. Nedbrytningen av materialet och näringstillförseln till mark och växter är i balans. Tillskottsgödsling behövs därför inte och någon risk för övergödsling finns det inte heller.
    • Vid frostrisk under odlingstiden ska du lyfta bort täckmassan. Ersätt med en fiberduk.
    • Kulturer som inte behöver mycket kväve, t.ex. rödbetor, potatis, ärtor, bönor och jordgubbar, ska du inte täcka med näringsrikt avfall som t.ex. gräsklipp. Hellre då med halm eller torrt långgräs.
    • Näringsrika, gröna skörderester och gräsklipp är bäst för sådana näringskrävande grödor som bladgrönsaker, selleri, lök, paprika, tomater och kålväxter.
    Färskt gräsklipp lockar till sig sniglar och man bör därför vänta tills gräset torkat lite. Löv och rester från t.ex. perenner är bra täckmaterial om det är söndermalt i en kompostkvarn eller om man kört över det med gräsklipparen några gånger..
    Täckodling skyddar också mot fröogräs och i perennplanteringar och vid prydnadsbuskar skyddar materialet mot frost och tjäle, växterna får mer tid att avmogna.

    Gräv inte
    Att gräva i odlingsjord och i planteringar är inte så bra som man tidigare trott. Tänker man efter så vänder man ju ner den finaste jorden till djupet och får upp en sterilare jord till ytan. Mikrolivet i jorden blir stört och bland perenner och buskar kan man även skada rötter. Med täckodling får man en lucker jord och man slipper luckra eller gräva.


    Här mellan raderna kommer det nästa år att ligga ett tunt lager täckmaterial....troligen gräsklipp!

    Källa - Jord och kompost av Harald Kratschmer. Utgiven på ICA Bokförlag år 2000.

    Se även hemsidan om Ekoligisk odling - Fobo
    Sparlösa trädgård

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Ulf Lundells hus i Vita bergen

     
    Här på Mäster Pers gränd i Vita Bergen på Södermalm i Stockholm bodde Ulf Lundell under en period i början av 70-talet och det var även här han lät romanpersonen Jack bo. Ulf hyrde det omoderna huset i andra hand av sin vän Joakim Strömholms pappa, den berömda fotografen Christer Strömholm för 160 kronor i månaden.
     
    På 80 och 90-talet jobbade vi i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice i de här kvarteren och gjorde små anläggningar och en hel del beskärningsjobb i träden inne i de här charmiga trädgårdarna. 
    (Bilderna är tagna från Sofia kyrkas torn 2012)


     

    Ett utdrag ur Jack:
     
    Ringde till Bart och snart kom han med sin lastbil och hämtade mej och prylarna och det bar iväg upp till Sofia kyrka och dom gamla vinda, röda stugorna och husen där. Och där låg den fina lilla stugan på sin alldeles lilla egna tomt med tovigt ovårdat gräs och till och med träd, ett mindre och ett större, som just hade börjat spräcka upp knopparna och klä sej i grönt. Tomten var omgärdad av ett ganska högt plank, falurött även det och i ett hörn stod en typisk torrmugg.

    Själva stugan var gammal och vind och faktiskt inte en enda rät vinkel i hela konstruktionen och det gjorde mig varm om hjärtat, för numera håller ju ögonen på att bli fyrkantiga av allt stål och glas och betong som grinar mot en sådär jävla högfärdigt, hela skiten ritad av några klantskallar till arkitekter som måste ha fått sina skönhetsideal förvrängda redan i tidiga barndomen. I stugan fanns en hall som inte rymde mer än ett gammalt kylskåp utan handtag, men som fungerade i alla fall, och några hyllor.

    När man väl krånglat sig förbi kylmaskinen kom man in i ett stort rum, ja... så stort var det väl kanske inte, men det räckte till med sin öppna spis och sina fönster och stockar i taket. Och direkt till vänster när man kommit ut från hallen fanns ett litet mörkt sov rum med en fast, bred, färdigspikad rekorderlig binge.

    Men det här är ju enormt, sa jag till Jonny, och han tyckte att han gott kunde hålla med om det.
    Fantastiskt, spädde jag på och jag menade det.
     
     


    Bild från 1892

    Gästspaning från Korsika

    En gäst-trädgårdsspaning från Korsika ligger nu ute på min andra blogg Trädgårdsspanaren.

    Ett rum med utsikt - vecka 42



    Innan jag lämnade parken igår tog jag ett foto tyvärr bara med mobilkameran.  Utsikten från mitt rum visar nu hur lindarnas blad fått sin vackraste färg. Nu blir det inte så många fler bilder från den här utsikten, ett år har snart gått och kvar är väl bara att visa total avlövning, rimfrost på träden och då snö fallit.
     
    Kategorin.
    .

    Min bro och jag



    Tranebergsbron stängdes ju av i tre timmar igår sedan en cyklist upptäckt en spricka i bron och kände att hela bron skakade.
    Vägverket inspekterade bron och släppte på trafiken igen sedan det konstaterats att bron mår bra. Sprickan var en vanlig brofog som alla betongbroar har för att kunna röra på sig. Det var nästan kusligt tomt och tyst på bron igår kväll men nu brusar det om bron igen.....
    När bron kontrollerades igår kväll åkte en tung lastbil fram och tillbaka över bron för att testa hållbarheten....undrar just vilket risktillägg den chauffören hade igår?

    Tranebergsbron invigdes 1934 och var då världens längsta bågbro byggd i betong,  den är 450 meter lång Mellan 1999 och 2005 renoverades bron och det byggdes en ny brobåge på den södra sidan. Utsikt från bron.
    Jag är en dålig trädgårdsmästare inomhus. Krukväxterna brukar komma och gå här hemma, men nu har jag fått en del plantor från Calle i Luleå som är en växtsamlare av rang. Jag lovar att göra allt för att änglatrumpeterna (som ska följa med till jobbet snart), den röda ´´självtillverkade´´ pelargonen, doftpelargonen ´Candy Dancer´ och de två hibiskusarna ska få ett bra liv.
    ...för övrigt ska min bror se Lundell i morgon på Cirkus. Hoppas han får bra låtar. Det är bara att gratulera de som såg Uffe i Borås i lördags, de fick den absolut bästa låtlistan hittills. Låtlistorna finns här.




    Hänger löst

    En kort vandring här hemma blev det trots att halsen gör taggtrådsont. Nu sitter inte många löv säkra, ekar, äppelträd och syrener brukar dock hålla löven kvar länge men annars faller löven nu för att bilda ett skyddande täcke över marken.





    Och snart ser träden ut så här......i ett halvår och jag tror inte att det hjälper hur mycket rimfrost som landar på grenarna...vår natur är inte vacker då!

    För ett år sedan
    .

    Rådhusvin - Parthenocissus tricuspidata

    Nordiska museet 12 oktober 2012
     
    Rådhusvin är mycket vanlig som väggklättrare i europa och upp zon 3 här i landet. Det är snabbväxande och har häftskivor med klängen och klättrar i stort sett på alla underlag. Vinet är lövfällande och på hösten får bladen fantastiska scharlakansröda färger. 
    Hos oss är den en stor prydnad nu i oktober och vi brukar ta blad för att dekorera med inne i slottet. På vårt slott får den inte växa sig högre än 6-7 meter för att inte klä in hela slottet. Jag beskär det två gånger om året så att vinet får en rak kant. I den kanten har vi också fasadbelysning och av den anledningen är det också viktigt att hålla tillbaka tillväxten.
    Rådhusvinet växer lika bra i sol som i skugga och tål storstadsmiljö bra. Den har heller inga större krav på jord utan kan även klara ganska tung lerjord.

    Blomningen i juni-juli märker man knappt och frukterna blir blåsvarta och små. Man odlar inte rådhusvin för blomningens eller fruktens skull utan för de vackra bladen.
    Man kan plantera vinet både höst och vår men själv tycker jag alltid att vårplantering är bäst eftersom växten har sommaren på sig att etablera sig på platsen. När den börjar växa frå man hjälpa den lite på traven innan den börjar fästa sina häftskivor mot underlaget. För att få den tätare och mer kraftigväxande kan man beskära den när den har etablerat sig. Rådhusvin drabbas sällan av växtsjukdomar.

    Engsholms slott
     




    .

    De bästa trädgårdsspaningarna 2008

    Min andra blogg ligger lite i träda nu när spanarsäsongen är slut för i år. Nu har jag i alla fall valt ut de mest minnesvärda trädgårdsspaningarna under 2008. Se här.  Mina resor.



    Fredagsvandring i slottsparken - vecka 41



    Det har blivit ganska många kategorier här på bloggen genom åren och nu tänkte jag starta ännu en där jag ska göra en vandring i parken varje fredag.
    Vi är inne i hösten på allvar nu och jag medger att den här årstidens färger är fantastiska, det är den kommande nakna, kalla och mörka tiden jag inte vill vara med om.
    Allén här ovan blir en bildrepris men jag måste bara få visa den igen....det är som att gå i ett naturens tempel här och då har den ännu inte riktigt visat sin bästa guldfärg.



    Brittsommarastrarna blommar mycket länge och har ännu inga planer på att sluta.


    Rådhusvinet på slottets fasad är som vackrast nu och så länge det inte blir kalla nätter så kommer de stora bladen att sitta kvar ett tag till.


    Nu glöder verkligen Bergskörsbärets (Prunus sargentii) röda blad. De här är det första besökaren ser av slottsparken då man kommer hit med bil.


    Rosen Sympathie vägrar att ge upp och blommar vidare in i hösten.


    Bergskörsbärets blad.



    Det här vägen för mig hem för en stunds frihet och vila och även om jag trivs mycket bra i min slottspark så hägrar den här backen på fredagar. Men på måndag när jag åker den här vägen mot slottsparken känns det nästan lika bra...


    Ett rum med utsikt - vecka 41



    Bondens höstsådd av vete har börjat grönska på åkern och vår vackra lindallé börjar skifta i guld. Man vill behålla de här färgerna så länge det går men jag antar att den här vyn snart blir allt tråkigare. Undrar just vilken dag hela allén är naken....och vilken dag den första snön syns här. Någon som vill gissa?

    Kvällens film
     
    Se kategorin ´´Ett rum med utsikt´´
    .

    Angelique



    Idag har jag planterat tulpanlök. Skulle egentligen ha haft  vit liljetulpan också men de var slut. De här tulpanerna kommer att bli grannar med stjärnmagolian i vår och de kommer att blomma samtidigt. Purple Prince hade jag flrra året också....det kanske inte är en så ädel tulpan men tillsammans med Angelique tror jag att det blir vackert.

    En kväll på Cirkus

    När jag går på konsert i vanliga fall kan jag ibland känna mig helt felplacerad. Musik för mig handlar om att lyssna...inte att dansa eller ens röra så mycket på mig. På en vanlig sommarkonsert eller när Uffe spelade på Tyrol för tre år sedan hamnar jag i hav att hoppande och dansande människor. Igår kväll på Cirkus i Stockholm fick jag äntligen njuta av en Uffe-konsert sittandes.....utan hoppande människor omkring mig. Men många andra, bland annat mitt sällskap tyckte att det kändes konstigt och fel att sitta ner på en rockkonsert.

    Jag hade sett fram mot en unpluggedkonsert med Lundell enda sedan Vargmåne och nu äntligen blev det av. 
    Jag hade följt låtlistorna från tidigare spelningar av den här turnén och sett att det egentligen bara var en del av den tre timmar långa konserten som var unplugged och att sedan bandet skulle komma in. Han byter också låtar till varje spelning men behåller en grund av ca. 18 låtar. Under de åtta första låtarna sitter han där ensam med gitarr och munspel och när första låten ´´Kom in, kom in´´  börjar så känns det exakt så som jag tänkt mig. Han följer upp med ´´Snön faller´´  i en stilla version.


    Tyvärr så målar man upp en drömlåtlista framför sig i tron att han ska spela alla ens favoriter. Jag kunde igår sakna flera låtar som han haft med i de tidigare spelningarna....som ´´Jag är på din sida´´, ´´Naken nerför gatan´´, ´´Gå upp på klippan´´, ´´Xavante´´ och ´´Rått och romantiskt´´.
    Det var lite märkligt att höra ´´Kär och galen´´ och ´´Idiot city´´  avskalade till ballader men det funkade utmärkt speciellt med Idiot city. Man lyssnar på texterna på ett annat sätt när låtarna får ett lugnare tempo. Men jag ska inte gnälla på låtvalen....det här var riktigt bra, ännu en konsert som jag sent kommer att glömma. 

    När bandet kommer in efter en timma känns det helt ok och trots att jag saknade Janne Bark så var bandsammansättningen  bra.
    Jag förstår att han inte kunde göra mig till lags genom att köra tre timmar med ballader och det kanske var tur för jag tyckte  upptempolåtarna funkade bra ikväll. Farbror Ulf sjöng bättre än på länge och mellansnacket var kul, han verkade på bra humör och när någon i publiken ropade ut sin önskelåt ´´Rått och romantiskt´´  så svarande han:
    - Den spelade jag igår.....du skulle ha varit här då!
    Eller när han hela tiden återkom till berättelsen om partikeln som blev kvar efter Big bang. Big bang inträffade för 14 miljarder år sedan och det var meningen att det inte skulle bli något kvar efter bangen, men.....en liten partikel blev kvar och som blev upphovet till hela universum och till att vi finns.
    - Tänk på den där partikeln....

    Att studera publiken på Lundellkonserter är alltid kul eftersom det är människor av alla typer på plats. Från grånade äldre män och kvinnor till grabbarna längst fram och unga tjejer. Vissa känns märkliga att se här....

    Favoriter var:
    • Kom in, kom in  - första låten och det var en perfekt start (trots att en säkring gick direkt och han fick börja om).
    • Idiot city  -  den gamla låten här i en härligt avskalad version
    • Din tid är ute  -  ny låt från nya skivan som kommer i november. Lät riktigt bra.
    • Folket bygger landet  -  har inte tidigare hört den så bra
    • Evangeline  -  konsertens höjdpunkt....galet vackert!
    • Hon gör mig galen  -  en version som var nästan lika spännande och bra som den han gjorde på sommarturnen 2006.
    • Jag saknar dig  -  den här låten kan aldrig göras bättre än CD-versionen som är det bästa han gjort. Men helt ok här. Se en inspelning från just den här kvällen.
    • Baby om morgonen  -  helt fantastiskt vacker. Uffe sjunger bättre än någonsin
    • Ut ikväll  - skitbra!
    • En eld ikväll  -  avslutningslåten och mycket vacker.

    Höstvandring i Bogesunds slottspark



    Den här lediga onsdagen tillbringade jag i Vaxholmsområdet och som vanligt blev det en stund vid Bogesunds slottspark
    • Vi åt vid Magasinet inne i Vaxholm och jag fick den godaste strömming jag någonsin ätit. 
    • I den lilla butiken Vaxholms choklad fick jag den godaste choklad jag någonsin ätit....lakrits med havssalt!



    Höst på Plantagen

    Att vi har olika smak vad gäller växter och färger är en självklarhet men ibland blir det för svårt att förstå hur olika man ser på  skönhet. Några eller någon måste ju tycka om det här eftersom den här färgade ljungen återkommer varje år i butikerna....eller i varje fall hos Plantagen. Att de finns på Plantagen förvånar mig inte så mycket men vem köper dessa plantor? Det ska tilläggas att ljungen även har fått glitter som förstärker partykänslan!



    Ikväll blir det Cirkus.
    .

    Höstens nätverk




    Frö av pärlbusken och finnslide på den undre bilden.

    För ett år sedan

    För två år sedan
    För tre år sedan

    Längtar efter att slippa längta



    Det blåser storm utanför fönstret och det känns som om det blåser även inne i lägenheten, tur att jag köpte ullstrumpor på marknaden. Man har lika mycket kläder på sig inne som utomhus och jag tycker bara mer och mer illa om den årstid som ska plåga oss nu i ett halvår.

    Känns som om man längtar hela tiden, jag är trött på att längta, längta till nästa vår och sommar. Jag längtar efter en plats där man slipper längta hela tiden, där man hinner känna av sommaren, ta det lugnt och njuta av att ´´vara i nuet´´ som alla pratar om. Jag vill inte vara i ett nu där det är mörkt och kallt. Jag vill ha ljus och värme. Klimatet vid Medelhavet måste vara det perfekta. Den här sommaren i Sverige känns som om den varade i knappt två månader.

    Krispiga färgsprakande höstdagar och senare i vinter kalla dagar med nysnö som bäddar in hela landet i ett rent vitt täcke, tända ljus och varm choklad nere i Gamla Stans kaffestugor i medeltida källare, stora duntäcket i soffhörnan med bra filmer eller böcker....det räcker inte. Jag tycker så oerhört illa om kyla och mörker.
    Jag drömmer mig bort.....

    Uppdatering efter morgonkaffet....
    Fan vad jag gnäller!



    Dagens låt
    Lär dig älska mörkret - U.L

    För ett år sedan
    För två år sedan
    .

    Falling in love

    Nej jag har inte blivit förälskad i orkidéer men visst hittade jag några som jag tyckte om här på utställningen i Tulpanens hus i Åkeshov. För första gången har de fått till en riktigt bra utställning här. Tulpanutställngar är nog svårare att få intressanta men med orkidéerna hade man byggt upp riktigt fina miljöer.
    Min favorit är nr. 14. Paphiopedilum Maudiae eller 9:an...eller 4:an...eller 2:an. Vilken är er favorit?

    1. Cattleya hybrid

    2.

    3.

    4. Phalaenopsis ´Christina´

    5.

    6. Odontoglossum ´Falling in love´

    7. Euanthe sanderiana

    8.

    9.

    10. Epidendrum ´Ballerina Orange´

    11. Odontoglossum ´Samurai´

    12. Phalaaenopsis ´Mini Mark´

    13. Cattleya hybrid

    14. Paphiopedilum Maudiae



    Villor och trädgårdar på taken

    I onsdagens tidningar läste jag att man har på förslag att på taken till åttavåningshus bygga villor och trädgårdar....nu är det ont om attraktiv mark i Stockholm. Området är Hornsberg på Kungsholmen och ligger på andra sidan sjön där jag bor. Jag kan följa bygget där det också kommer att bli ett 20 våningar högt hus, ett torg och en strandpromenad.
    Man undrar vad en villa med trädgård på taket här ska kosta.

    På den här platsen har det tidigare legat grustag och asfaltsverk och annat som inte gör någon glad (mer än de som haft arbete här). Jehanders grustag (som låg här i 70 år och vars verksamheten nu flyttat till Hammarbyhamnen) har i och för sig gjort att det varit en levande yrkessjöfart här på sjön och inte bara fritidsbåtar men vackert har området inte varit. Nu vet jag inte om det blir så vackert med en massa hus...med villor och trädgårdar på taken heller. Helst hade jag sett att det blev trädgårdar på marken...
    Länk till Svenskan.

    Den här delen av Kungsholmen förändras kraftigt nu och min utsikt har också förändrats en del, speciellt när mörkret faller och jag har i blickfång en byggnad med så stark belysning att den nästan bländar mig. Jag vet inte vad det är för byggnad men jag ska undersöka det i helgen....och försöka ta mig in i elcentralen där. Det kanske är gnälligt men det kommer att ta tid att vänja sig vid den starka belysningen. Det är svårt att visa på bilden hur stark belysningen är.

    Mitt hus från tunnelbanan....


    Dimman lättar

    Jag önskar alla som tittar in här en skön helg. Jag ska ha en riktig vilohelg. Vad ska ni göra?


     
     

    Fredagsvadring i slottsparken

    Min parkvandring börjar på borggården där jag nu tagit in alla pelargoner som fanns både i urnor och i de bågformade planteringarna. Lejongapen ser inte mycket ut för världen nu men de får sitta kvar och fröa av sig. Jag går nerför trappan och i planteringen nedanför borggården blommar årets ros Ingrid Bergman tillsammans med jätteverbena och daggsalvia, rosen Souvenir de Malmaison har växt sig riktigt hög men jag tror inte att den orkar blomma mer i år även om den har en del knoppar. Min gamle favvoros Stanwell Perpetual fortsätter blomma som om den inte fattade att det är oktober.

     

    Vid vårt lusthus i järn växer den klättrande Bonican mycket bra vilket den började med först på sensommaren och jag tror att den blir fin till nästa år. Clematisen Nelly Moser blommar med två blommor och har flera knoppar och höstanemonen blommar fortfarande fint intill muren mot borggården.

     

     

    Inne i trädgårdslandet finns det fortfarande sallad att skörda och även mangold, persilja och gräslök. Det blommar fortfarande bra här inne och nu börjar den höga lilarosa rosenskäran att slå ut men annars är det den vita sommarmalvan, lövkojan, kryddtagetes, ringblommor, snokört, blomstertobak, rosor, astar och rosenvialen som blommar här.

     

     

    Jag går gången vid den stora gräsmattan ner till hotellet och ser mot vår nya rosarugosa-häck och tänker ännu en gång att det blev så lyckat. Den blommar något fortfarande och har ganska många nya knoppar men jag vet inte om de orkar slå ut.

     

    Vid hotellet finns alla perennplanteringar och i den stora slänten lyser det av höstfärger. Häxalens blad är orangeröda, några nävor blommar och även jättedaggkåpan. Silverarvens och lammörats blad är vackra nu i oktober och som ett av slut eller början av den stora planteringen växer den vackra stefanandran.

     

    Nepeta och bonica blommar tillsammans och jag tror att det kommer att blomma länge här ännu.

     

     

    I de båda bonicaplanteringarna vid hotellgräsmattan blommar fortfarande de rosa rosorna tillsammans med den blå snokörten som jag hoppas ska självså sig där till nästa år.

     

    Jag fortsätter min vandring mer till sjön där dimman håller på att lätta och solen bryter igenom. Det blir så där vackert att man står en lång stund och bara stirrar ut över det spegelblanka vattnet, på dimman och på solen som direkt  börjar värma när den bryter igenom dimman.







    Om igen....den fantastiska stenkyndeln blir bara vackrare och vackrare ju längre in i hösten man kommer. Det finns ingen vackrare perenn....enligt mig,


    Dagens låt
    Så nära - Ulf Lundell

    Jag ser inte på Idol men jag fick den här länken. Det här är riktigt bra.

    Det finns nya vårbilder från Krusenstiernska gården i Kalmar i trädgårdsspaningen från den vackra trädgården.

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Orkidé 2008 i Tulpanens hus



    En orkidéutställning finns i Tulpanens hus i Åkeshov sedan 26 september och den pågår till den 26 oktober. Det ska tydligen visas tusentals orkidéer och även om jag inte är någon direkt orkidémänniska så kanske att jag besöker utställningen i helgen.

    Trädgårdsmässor och utställningar 2008

    Stå nakna i ett halvår



    Så här i början av oktober känns det som om man väntar på något. Väntar på att alla löven ska släppa från träden, väntar på kylan och mörkret som nu smyger allt närmare på oss. Snart kommer träden att stå nakna i ett halvår och vårt land tappar helt klart  i skönhet.
    Nu är agaven, stamfuchiorna, änglatrumpeterna och pelargonerna inne i sina vinterförråd och ska leva på sparlåga genom vintern.
    Här nedan finns ängsblommor som blommar om just nu. Det är bergsklint, prästkrage, kråkvicker och lupin.


    Ikväll ska jag flyga med Mitt i naturen 20.30
    .

    Ett rum med utsikt - vecka 40



    Nu börjar träden skifta färg, ännu lyser inte vår lindallé i guld men i grannens blandallé har lönnarna fått vackra höstfärger.

    Se kategorin ´´Ett rum med utsikt´´
    -

    711 trädgårdsbloggar

    Hos Bloggportalen finns det 711 bloggare som skriver om trädgård!!
    1453 som skriver om fotboll.
    1038 bloggar om inredning.
    208 om bilar

    Vårsköna - Claytonia sibirica



    Vårsköna är en ettårig växt som blir ca.  tre decimeter hög.  Den blommar från maj-juni till september med vita eller ljust rosa blommor. Blommorna bildar senare en rund frökapsel. Den självsår sig vilt så det gäller att placera den på ställen där den kan få breda ut sig som den vill. Under träden i Göteborgs botan är den helt ljuvlig där den bildat stora mattor av de vackra blommorna.

    Plantorna kommer upp mycket tidigt på våren och gör det inte lätt för andra växter att konkurrera. Vårskönan är en mycket vacker och bra marktäckare, tyvärr vet jag inte hur högt upp i landet den klarar sig. Här i Stockholmsområdet jhar jag inte sett den. I böcker kan man läsa att den förekommer sällsynt som förvildad på fuktig mark, i diken, på tomter och i gamla trädgårdar i södra Sverige.


    På jakt efter lyckopåsar



    Regnet fortsätter att falla under mina lediga onsdagar och idag begav jag mig till min barndoms stad Norrtälje för att gå på den årligen återkommande höstmarknaden som infaller första onsdagen i oktober.
    Jag minns så väl när jag gick i skolan här en gång för länge sedan, då fick man ledigt efter lunch när det var höstmarknad. Den dagen luktade hela skolan vidrigt av alla stinkbomber (någon vidrig vätska fanns i små behållare av tunt glas och som man kastade där man ville ha lite annorlunda doft...) som man köpte på rasten vid marknaden. Marknaden var en stor händelse i den lilla staden och man fick stanna ute senare än vanligt på kvällen. Då blev allt mer spännande och i skenet av nakna glödlampor som hängde vid stånden tittade man storögt på allt spännande som fanns hos alla försäljare.

    När man var riktigt liten köpte man lyckopåsar som kunde innehålla olika överraskningar. När man blev lite äldre köpte man stinkbomber och ärtrör med vilka man sköt vilt omkring sig.

    Idag letade min syster och jag efter lyckopåsar. Stinkbomer och ärtrör lockade inte lika mycket idag men att få återuppleva en lyckopåse hade varit fint. Tyvärr fanns det inte en enda lycklig påse, det fanns inte heller ärtrör eller stinkbomber. I nästan alla stånd kunde man i stället köpa ullstrumpor vilket jag gjorde (här kunde jag lagt in ett Arne Hegerforsskämt om att gå på i ullstrumporna...men jag låter bli). Skäm bort dina fötter med varm, skön o hälsosam lama-ull stod skrivet på skylten. Jag lät också trycka en t-shirt med texten ´´Slottsträdgårdsmästaren´´.
    Regnet fullständigt vräkte ner under den timma som jag vistades på marknaden,  den marknad jag inte besökt sedan 70-talet. Det var inte alls som förr men jag tycker om att vandra runt i Roslagens huvudstad vad än det är för väder. Efteråt blev det marknadsmiddag hemma hos mor.

    De här leksakerna minner om barndomens marknader och självklart var Vild-Hasse här också....alltså även den Vild-Hasse som säljer renkorv...!

    Vild-Hasse



    OBS - glöm inte säsongens sista Söderläge som börjar klockan åtta. Nu besöker Maria Göteborgs skärgård.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails