Site Meter

Ulf Lundells hus i Vita bergen

 
Här på Mäster Pers gränd i Vita Bergen på Södermalm i Stockholm bodde Ulf Lundell under en period i början av 70-talet och det var även här han lät romanpersonen Jack bo. Ulf hyrde det omoderna huset i andra hand av sin vän Joakim Strömholms pappa, den berömda fotografen Christer Strömholm för 160 kronor i månaden.
 
På 80 och 90-talet jobbade vi i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice i de här kvarteren och gjorde små anläggningar och en hel del beskärningsjobb i träden inne i de här charmiga trädgårdarna. 
(Bilderna är tagna från Sofia kyrkas torn 2012)


 

Ett utdrag ur Jack:
 
Ringde till Bart och snart kom han med sin lastbil och hämtade mej och prylarna och det bar iväg upp till Sofia kyrka och dom gamla vinda, röda stugorna och husen där. Och där låg den fina lilla stugan på sin alldeles lilla egna tomt med tovigt ovårdat gräs och till och med träd, ett mindre och ett större, som just hade börjat spräcka upp knopparna och klä sej i grönt. Tomten var omgärdad av ett ganska högt plank, falurött även det och i ett hörn stod en typisk torrmugg.

Själva stugan var gammal och vind och faktiskt inte en enda rät vinkel i hela konstruktionen och det gjorde mig varm om hjärtat, för numera håller ju ögonen på att bli fyrkantiga av allt stål och glas och betong som grinar mot en sådär jävla högfärdigt, hela skiten ritad av några klantskallar till arkitekter som måste ha fått sina skönhetsideal förvrängda redan i tidiga barndomen. I stugan fanns en hall som inte rymde mer än ett gammalt kylskåp utan handtag, men som fungerade i alla fall, och några hyllor.

När man väl krånglat sig förbi kylmaskinen kom man in i ett stort rum, ja... så stort var det väl kanske inte, men det räckte till med sin öppna spis och sina fönster och stockar i taket. Och direkt till vänster när man kommit ut från hallen fanns ett litet mörkt sov rum med en fast, bred, färdigspikad rekorderlig binge.

Men det här är ju enormt, sa jag till Jonny, och han tyckte att han gott kunde hålla med om det.
Fantastiskt, spädde jag på och jag menade det.
 
 


Bild från 1892

Kommentarer
Postat av: billan

Vackra bilder som vanligt, ser att du tagit dem på min födelsedag 12 juli!! Jag har ju haft mina egna Jack-bilder inne i huvudet, häftigt att se miljön live. Nu vet jag vart jag kommer att söka mig nästa gång jag kommer till kungliga huvudstaden.

Tack för dina makalösa foton och inlägg!!!!

2008-10-14 @ 19:41:46
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: Tack själv för att du besöker bloggen...och jag tycker absolut att du ska ta dig upp till Vita bergen vid nästa besök i huvudstaden. Sitter just och ser på forumet ´´På fri fot´´ för att se vilka låtar han spelar på Cirkus ikväll.

2008-10-14 @ 20:13:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kalle

Underbar miljö! Jag tänker tillbaka på södra sidan

av Norrtäljeån som den såg ut innan likadana "klantskallar till arkitekter" lät riva stugor,

bodar, göra "Lumpnicke" hemlös, och ersatte alltsammans med det vidriga kommunhus/stadshotell

som visst fått pris som landets fulaste...

2008-10-14 @ 20:24:33
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kalle: Just ja..vissa platser saknar man i sin hemstad. Landets fulaste ....inte bra betyg för arkitektur i vår gamla hemstad Kalle!

2008-10-14 @ 20:32:07
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Poppins

En fantastisk miljö som måste vara inspirerande inte bara för Lundell. Det känns som om man förflyttas tillbaka 150 år i tiden och hamnat i Mina drömmars stad.

/ Poppins

2008-10-14 @ 20:46:59
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Poppins: Det är mina drömmars stad....

2008-10-14 @ 20:56:24
Postat av: Kersti

Finns det inte en litterär skylt där bredvid med något utdrag ur jack eller något sånt. Eller jag kanske blandar ihop det med något annat.

2008-10-14 @ 21:29:15
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Den skylten verkar vara stulen.

2008-10-14 @ 21:43:56
Postat av: yrsa i finland

har själv mera varit ulfs läsare än hörare-- om man kan säga så.. besökte vita bergen nu i april när jag var i sverige o stockholm, mest på grund av per anders fogelström. men borde titta igenom mina foton o se om även jag råkat fota samma hus!

behöver ta fram gamle jack igen! har hittat din blogg, bilderna av österlen är för fina! har ingen aning om var i sverige österlen finns men bara namnet låter som sammet. hälsningar från österbotten

2009-05-15 @ 09:20:47
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

yrsa i Finland: Visst vill man läsa Jack igen men jag vet inte om jag vågar...

2009-05-27 @ 05:53:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Marielle Björling

Hej! Fantastiska bilder! :) Är filmen JACK till viss del oxå inspelad här på Mäster Pers Gränd?

2012-03-08 @ 20:23:54
URL: http://[email protected]
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Marielle: Jag törs inte säga det...men jag tror det!

2012-03-10 @ 11:24:12
Postat av: Marielle Björling

Ålrajt! Tack för info!! :))Jag och min son, som givetvis heter Jack ska ner till Stockholm i helgen så nu äntligen skall jag göra mig ett besök till parken :)

MVH/ Marielle

2012-05-04 @ 10:36:13
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0