Site Meter

Rådhusvin - Parthenocissus tricuspidata

Nordiska museet 12 oktober 2012
 
Rådhusvin är mycket vanlig som väggklättrare i europa och upp zon 3 här i landet. Det är snabbväxande och har häftskivor med klängen och klättrar i stort sett på alla underlag. Vinet är lövfällande och på hösten får bladen fantastiska scharlakansröda färger. 
Hos oss är den en stor prydnad nu i oktober och vi brukar ta blad för att dekorera med inne i slottet. På vårt slott får den inte växa sig högre än 6-7 meter för att inte klä in hela slottet. Jag beskär det två gånger om året så att vinet får en rak kant. I den kanten har vi också fasadbelysning och av den anledningen är det också viktigt att hålla tillbaka tillväxten.
Rådhusvinet växer lika bra i sol som i skugga och tål storstadsmiljö bra. Den har heller inga större krav på jord utan kan även klara ganska tung lerjord.

Blomningen i juni-juli märker man knappt och frukterna blir blåsvarta och små. Man odlar inte rådhusvin för blomningens eller fruktens skull utan för de vackra bladen.
Man kan plantera vinet både höst och vår men själv tycker jag alltid att vårplantering är bäst eftersom växten har sommaren på sig att etablera sig på platsen. När den börjar växa frå man hjälpa den lite på traven innan den börjar fästa sina häftskivor mot underlaget. För att få den tätare och mer kraftigväxande kan man beskära den när den har etablerat sig. Rådhusvin drabbas sällan av växtsjukdomar.

Engsholms slott
 
.

Kommentarer
Postat av: Azola

Passa dig för ormen !! :o)

2008-10-12 @ 19:30:04
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Azola: Just ja...du minns det...

2008-10-12 @ 19:38:19
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0