Site Meter

På jakt efter lyckopåsarRegnet fortsätter att falla under mina lediga onsdagar och idag begav jag mig till min barndoms stad Norrtälje för att gå på den årligen återkommande höstmarknaden som infaller första onsdagen i oktober.
Jag minns så väl när jag gick i skolan här en gång för länge sedan, då fick man ledigt efter lunch när det var höstmarknad. Den dagen luktade hela skolan vidrigt av alla stinkbomber (någon vidrig vätska fanns i små behållare av tunt glas och som man kastade där man ville ha lite annorlunda doft...) som man köpte på rasten vid marknaden. Marknaden var en stor händelse i den lilla staden och man fick stanna ute senare än vanligt på kvällen. Då blev allt mer spännande och i skenet av nakna glödlampor som hängde vid stånden tittade man storögt på allt spännande som fanns hos alla försäljare.

När man var riktigt liten köpte man lyckopåsar som kunde innehålla olika överraskningar. När man blev lite äldre köpte man stinkbomber och ärtrör med vilka man sköt vilt omkring sig.

Idag letade min syster och jag efter lyckopåsar. Stinkbomer och ärtrör lockade inte lika mycket idag men att få återuppleva en lyckopåse hade varit fint. Tyvärr fanns det inte en enda lycklig påse, det fanns inte heller ärtrör eller stinkbomber. I nästan alla stånd kunde man i stället köpa ullstrumpor vilket jag gjorde (här kunde jag lagt in ett Arne Hegerforsskämt om att gå på i ullstrumporna...men jag låter bli). Skäm bort dina fötter med varm, skön o hälsosam lama-ull stod skrivet på skylten. Jag lät också trycka en t-shirt med texten ´´Slottsträdgårdsmästaren´´.
Regnet fullständigt vräkte ner under den timma som jag vistades på marknaden,  den marknad jag inte besökt sedan 70-talet. Det var inte alls som förr men jag tycker om att vandra runt i Roslagens huvudstad vad än det är för väder. Efteråt blev det marknadsmiddag hemma hos mor.

De här leksakerna minner om barndomens marknader och självklart var Vild-Hasse här också....alltså även den Vild-Hasse som säljer renkorv...!

Vild-HasseOBS - glöm inte säsongens sista Söderläge som börjar klockan åtta. Nu besöker Maria Göteborgs skärgård.

För ett år sedan
För två år sedan
För tre år sedan

Kommentarer
Postat av: Parkarbetaren

Tack för lyckopåsminnet! Jag minns också lyckopåsarna och de årliga marknaderna. De var årets verkliga höjdpunkter! Vi ungar letade extra intensivt efter pantflaskor för att få ihop så mycket pengar som möjligt till lyckopåsar. Det är härligt när minnen med tidsanda från bardomen poppar upp. Peter Englund har en så'n härlig 60-talsminnenförteckning på sin hemsida. Jag tror inte lyckopåsar finns där.

2008-10-01 @ 19:20:27
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Parkarbetaren: Ibland poppar det upp minnen av små detaljer från barndomen, som när man samlade Filmstjärnor t.ex.

2008-10-01 @ 21:40:18
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Thomas H

Mycket trevligt att bli påmind om lyckopåsen och önskar att lyckopåsens tid inte riktigt är över. Men man hör ju annars mest om krispaket på marknaden nuförtiden. Hellre en lyckopåse än ett krispaket.

2008-10-02 @ 09:12:48
URL: http://thomasmedh.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Thomas H: Att ställa lyckopåsar mot krispaket var riktigt bra Thomas.

2008-10-02 @ 19:42:12
Postat av: Kalle

Även jag hade planerat att besöka marknaden i Norrtälje, men det blev till att jobba över i stället...

Har många minnen från barndomens marknader: Ärtrör,

korkgevär, stinkbomber och klipulver fick ögonen att lysa på oss ohängda busgrabbar till skräck och fasa för klassens välartade småflickor...

2008-10-02 @ 20:46:40
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kalle: Korkgevär glömde jag....självklart hade vi korkgevär där uppe i Södra bergen Kalle.

2008-10-02 @ 21:13:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0