Site Meter

Persilja + sommarblommor



När jag besökte Trädgårdsföreningen i Göteborg nu i somras såg jag den här sommarblomsplanteringen som innehöll vanlig kruspersilja som kompis till de övriga växterna. Kruspersilja ser ut som de där små träden man hade till modelljärnvägarnas landskap en gång i tiden tycker jag.

Nu kommer väl snart växtförädlarna som tar fram prydnadsväxter i vild förtvivlan och öser ut nya sorter varje år att sätta tänderna i persiljan också för att skapa nya färger och storlekar på grönsaken.

Jag funderade just över det där med dessa mängder av nya sorter av framför allt perenner och sommarblommor som kommer varje år. Tittar man t.ex. i Zetas växtkatalog så finns de så oerhört många sorter av perenner att man blir yr i huvudet. När jag läste boken Vi och våra blommor från 1929 så fanns det nästan bara de rena arterna av perenner på den tiden..

Visst är det väl bra att det finns ett stort sortiment och att vi kan skräddarsy en perennplantering med just de färger och egenskaper vi är ute efter...men ibland känns det här stora utbudet och växförädlarnas iver att få ut nya sorter lite krystat. Hur ska man kunna lära sig alla nya sortnamn av t.ex. nävor där sorterna ständigt ökar för varje år och har man verkligen långtestat alla nya sorter så att de håller måttet?

Hosta t.ex. finns i hundratalt olika sorter. Nävor , iris och dagliljor finns även de i oändliga mänger olika sorter och för att inte tala om luktpioner. 
Som sagt....jag tycker inte att det är fel men jag skulle vilja titta in hos de där personerna som jobbar med att ta fram nya sorter och se vad de har för krav över sig....

Kommentarer
Postat av: Miranda

Jag tror de är muppar som smyger runt i sina växthus och laboratorier och som kommer i extas så fort de lyckats få fram en extra röd rand på Körvelnävans blomblad.



Min farmors syster var en mupp. Hon katalogiserade alla fröer hon kunde hitta och några till och sen doktorerade hon på hela härligheten. Atlas of seeds. De gav till och med ut en bok om det. 50 svartvita planscher med frön fotograferade i pumpaformat...

2008-10-21 @ 20:49:07
Postat av: Lena

Jag tänker mig att det har något med att tjäna pengar att göra? Varför finns det 108 sorters yoghurt? Och 150 sorters kaffe? Osv. När det gäller växter så har det nog lite med status också att göra: "Titta vad jag kan göra!"

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Miranda: En sådan farmorssyster skulle jag vilja ha.



Lena: Mm...det känns som om att det är ett krav att få fram ett visst antal nya sorter varje år...men jag kan ha fel...kanske att jag bara gnäller i vanlig ordning...!

2008-10-21 @ 22:03:43
Postat av: Miranda

Hon kom på besök till oss, farmorssystern, och jag fick följa med henne och leta efter en särskild sorts ek som skulle växa på västkusten. Hon kallade den Vinterek och den skulle ha spetsiga blad. Vi klev omkring i ris och moras ganska länge och jag vet inte om vi hittade nån. Jag minns henne som en rätt udda figur, men spännande...

2008-10-21 @ 23:08:53
Postat av: Carina

Vad jag vet så resonerar försäljare att det är marknaden som styr, alltså vi konsumenter. Vill vi inte ha det nya så ska vi inte köpa det. Snart är gränsen nog nådd och vi har varken ekonomi eller miljö till att fortsätta vårt hysteriska handlande.

2008-10-22 @ 00:06:19
Postat av: The Intercontinental Gardener

Jag har inte så mycket emot nya sorter, bara de är vältestade. Som nya mjöldaggsresistenta perenner eller kräftresistenta äpplen och sånt. Men oftast verkar det som man har fått fram en ny färgnyans eller variation av blomform, och sedan ska det ut på marknaden innan någon annan hinner göra likadant. Och den nya sorten kan till och med ha sämre odlingskvalitén än de gamla. Plantskolorna skulle kunna göra här ett bra jobb genom att välja endast vältestade sorter, men det är ju naturligtvis lockande att ha något "nytt" att komma med hela tiden. Det går nog inte hejda detta, det är så många som shoppar med ögonen och så länge det säljer så....


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0