Site Meter

Native Americans

Etnografiska museet pågår just nu en utställning om Nordamerikas indianer och jag passade på att besöka den idag på min lediga onsdag. Den här veckan är det höstlov för skolorna och jag hade väntat mig packat med barn och ungdomar på utställningen men så var icke fallet. Antagligen är inte indianer det som intresserar barn idag. Själv har jag alltid varit fascinerad av indianer, när jag var barn så ville jag alltid vara indian när det skulle lekas cowboys och indianer.

Det som jag idag tycker är intressant hos dessa människor är att de för inte så länge sedan levde som naturmänniskor i samspel med naturen. Indianernas syn på naturen är något vi alla borde lära oss av.  Hela deras tillvaro förstördes och förändrades fullständigt av människorna från Europa som lade beslag på hela kontinenten. Det berättas att när Columbus kom till Amerika levde här naturmänniskor i små byar och skogarna var orörda....det var som i ett  stort paradis. Vi vet väl alla hur Nordamerika ser ut idag....

Efter de stora indiankrigen sattes indianerna i reservat. På utställningen får man se hur indianerna gjordes om till civiliserade människor så att de skulle passa in i den moderna tiden. Man blir mest förbannad av utställningen och jag tänkte att det hade varit bättre om dessa naturmänniskor haft en egen Columbus som tagit indianer till Europa i stället och som kunnat lärt (tvingat) oss att leva med naturen i stället för mot den som vi gör.


Före och efter....

Se mer här.
.

Kommentarer
Postat av: Kersti

När man läser indianernas historieskrivning så skäms man verkligen för att vara vit man (nåja kvinna då). Jag har alltid haft en förkärlek för de så kallade naturfolken. Ville också helst vara indian när jag var liten. Måste ta mig iväg till utställningen även om den inte gör en glad. jag gillar din omvända tanke att de borde skickat någon hit istället.

2008-10-29 @ 19:37:58
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Man får väl bli same för att leva någorlunda rätt idag.

2008-10-29 @ 19:59:00
Postat av: Åsa!

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee skriven av Dee Brown! En mycket läsvärd bok om den vite mannens framfart i indianernas land. Kanske lite tung men intressant och skrämmande... läsvärdhttp://www.bokrecension.se/9185703192

2008-10-29 @ 20:57:07
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0