• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Prunus sargentii i Engsholms slottspark

   
   
  Det här Prunus sargentii i buskform planterade jag i Engsholms slottspark i maj 2001 och det tog tio år innan den började blomma så som jag hade tänkt mig. I år blommar den rikligare än någonsin. Jag har hört på vissa håll att bergskörsbär skulle vara ett simpelt träd med låg status, men det lyssnar jag inte på. För mig är det här det vackraste prydnadskörsbäret.
   
  Blommorna är enkla och slår ut tillsammans med de bronsfärgade bladen. Trädet är vackert och passar utmärkt som gatuträd i städer, men jag tycker allra bäst om buskformen som blir lite vildare, lite vackrare och lite mer passande i vår slottspark. Prunus sargentii har även ett stort skönhetsvärde på hösten då bladen blir vackert röda. Läs mer här!
   
   
   
  Vad gör man inte för konsten...
   
   
   
   

  Kvällsvandring i Bergianska

  Manchuriskt päron - Pyrus ussuriensis var.ussurensis
   
  Jättetreblad - Trillium chloropetalum
   
  Körsbärsplommonet har redan börjat blomma färdigt. Jag har aldrig sett så tidig blomning i Bergianska.
   
  Snart går jag in i den period på våren då jag nästan blir mätt på alla olika Prunus-sorter som blommar på alla möjliga och omöjliga platser och jag börjar längta efter syrener och djupare grönska. Men det här Tokyokörsbärsträdet - Prunus yedoensis är galet vackert, ett av de vackraste Prunus
   
  Magnolia 'Susan' 
   
  Magnolia 'Galaxy' 

  Nu är det gott att leva!

   
   
  27 april 2014
   
   
  Äntligen fick Olle Adolphson sin park på Mariaberget. En av hans mest kända visor, "Trubbel", utgår från barndomshemmet på Bastugatan 32, huset som kallades Gröna Villan och som nästan är granne med den här lite hemliga trädgården vid Lilla Skinnarviksgränd. Jag genar ofta genom den obebyggda tomten när jag är på väg ut mot Monteliusvägen för att njuta av utsikten, men för mig är den här lummiga lilla trädgården lika vacker, om inte vackrare än utsikten över huvudstaden. Just nu i slutet av april är den skira grönskan och de späda växterna som försiktigt sträcker sig mot ljuset, så fantastiskt hoppfullt att mitt trädgårds/naturhjärta spritter som i Olles vårcalypso. Nu väntar jag på att syrenerna ska börja blomma.
   
  Parken eller trädgården, invigdes i torsdags den 24 april då skyltarna sattes upp men jag tror (och hoppas) att den ska få behålla lite av det hemliga och gömda även i framtiden. I morse tog vi med oss frukosten upp till Olles trädgård, där vi satt på trappan och njöt av koltrastens sång, den stora almens blomning, tulpanernas rodnande knoppar, storramsens ljusa grönska, vitsippor, lungört och utsikten över Riddarfjärden nedanför. Grannkatten kom smygande och trampade så försiktigt bland grönskan att inte ett grässtrå förstördes.
   
  Men vi satte på oss en lagom sur min när hundägarna kom in för att rasta sina hundar och undrade om det inte borde sättas upp ännu en skylt utanför trädgården. Även om hundägarna idag är duktiga på att plocka upp efter sig så var det ytters nära att deras kompisar idag trampade i de små planteringar som anlagts med en sådan känsla, där löjtnantshjärtan, pioner, flox mm. kommer att bli som smycken i Olles trädgård. Annars var vi ensamma i trädgården den här morgonen och jag kunde inte låta bli att pilla lite på mobilen och fick den att spela Olles ´´Nu är det gott att leva´´. Innan vi gick fick vi dock besök av en grupp på 20-30 stycken morgontidiga vandrare som ville titta in i Stockholms nyaste park.
   
   
   
   
  Den underbara lungörten trivdes gott i trädgårdens lundmiljö
   
   
   Grinden ut mot Monteliusvägen
   
   
  En bit längre bort på Bastugatan ligger Ivar Lo:s park varifrån man har en fantastisk utsikt över stan - här ser man granngården med sina äppelträd, som jag en gång i tiden beskurit då vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötte dessa trädgårdar.
   
  Nere på Bysistorget här på Söder har det planterats bonsaiklippta tallar som är helt underbara. de kommer att bli fantastiska kompisar till Hornsgatans alla ginkgoträd. Ett mycket bra val! Jag gillade ju aldrig de tidigare planteringarna.
   
   
   
  På Mariatorget var det sedvanligt ett trevligt folkliv med mycket blommor och lite loppis. 
   
  Vi vandrade bort mot östra Södermalm och passerade Carl Antons skrivarstuga som hänger ovanför Stadsgården.
   
  Mellan Fjällgatan och Stigbergsgatan finns många gamla kulturhus som bevarats och jag älskar den här miljön av gamla hus och trädgårdar som lagom vilt klättrar i sluttningarna. 
   
   
   
  Lönnanrnas blomning dominerar i trädens kronor nu
   
   
  Den japanska magnolian blommar som bäst i Vitabergsparken och som en skyddsmadonna står Elsa Borg med händerna beskyddande över två barns huvuden. "Vita Bergens drottning" var socialt engagerad och inrättade bl a barnhem, skyddshem för kvinnor och missionshem. Hon var bosatt i Groens malmgård helt nära den magnolia under vilken skulpturen står.
   
   
   
  Det här var årets skönaste dag med sol, lagom värme, mycket att se och med fint sällskap på vandringen. För att ytterligare bygga på lyckan så satt dessa unga män och sjöng och spelade gitarr under magnoliaträdet och dom spelade några av Uffe Lundells låtar...
   
   
   
  Carl Antons tidgiare bostad i Vitabergsparken. Nu är det nya hyresgäster i huset som förvaltas av Stadsholmen.
   
  På Nytorget var det Scoter-träff och hårda män i skinnjackor vakade stolt över sina hojjar.
   
   
  Nytorget var som en enda stor fest och idag visade Södermalm verkligen sin bästa sida
   
   
  På Svartensgatan vid Katarina kyrka hittade min vandrarvän den här blomman i stenläggningen och jag undrar om den var bestämd från början eller om det var en spontan handling av stensättaren.
   
  Efter en lång vandring så tog vi en öl på ett fartyg vid Söder Mälarstrand. Ölen var kall och god och ovanför oss hängde husen på Mariaberget.
   
  En perfekt dag! Men snälla du som satte upp den här skylten - ta bort och gör om!
   

  Syren - Syringa vulgaris  Sofia kyrka på söder i Stockholm
   
   Prins Eugens Waldemarsudde
   
   
  Den vanliga syrenen eller bondsyrenen som den också kallas är nog den växt som betytt mest för mig i mitt liv så här långt. När jag var liten och lekte på gården där i Norrtälje så byggde vi en koja i en gammal syrenhäck och när jag känner doften av syrener så dyker minnen upp från min gård där på Verkstadsgatan i Norrtälje.
  Jag har jobbat i många år på Södermalm i Stockholm då vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice och i juni månad dränks hela Södermalm fullständigt av syrenblom. En mer passande växt där bland söders kåkar finns inte.

  Bondsyrenen är för mig det svenskaste bland växter trots att den härstammar från sydöstra Europa. Den kan bli 5 meter hög och trivs bra upp till zon 6 men klarar sig säkert högre upp i landet också. Syrener vill ha näringsrik jord och trivs bäst i sol eller halvskugga. Den blommar i maj-juni.

  Jag vet faktiskt inte någon vackrare och bättre trädgårdsbuske än bondsyren och alla vet ju hur underbart den doftar. Den är användbar till bersåer, stora friväxande häckar, som solitärer och i grupper. Syrener skickar iväg rotskott som är perfekt att använda sig av om man vill utöka beståndet i en vildväxande häck eller stora snår.

  Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrénbuskar under samma tid på söndagar.

  Beskärning
  Vad gäller beskärning så bör man låta syrener växa så fritt som möjligt, de kan dock behöva en toppning under uppbyggnaden, så att de förgrenar sig och blir täta och fina. Annars bör de få växa fritt så att de kan bjuda på den där fantastiska blomningen i maj-juni.
  Syrener är oerhört tåliga växter och man kan gott klippa (inte bryta) av buketter för att ta in och förgylla rummen hemma med under försommaren.

  Gamla föråldrade syrener där de äldsta grenarna börjar mörkna kan man med fördel föryngringsbeskära radikalt ner till marken. Lämna bara 10-15 cm och de kommer att bryta fint igen och på så vis kommer de att förlänga sin ålder. En gammal syrenhäck eller ett syrensnår kan egentligen bli hur gammal som helst genom att den förökar sig med sina rotskott. Man kan beskära syrener antingen direkt efter blomningen eller på vårvintern.
  Man kan även använda syrener till klippt häck, även om jag tycker att det nästan är växtplågeri...eftersom växten då inte får visa sin allra bästa sida. Men den klippta häcken blir dock tät och friskt grön.

  Syrener är friska buskar men kan ibland drabbas av syrenmal. Bladen ser då brända ut och de rullar även ihop sig. Även syrenbakterios kan drabba växten.

  Se här när jag föryngringsbeskar vår gamla syrenhäck i slottsparken.
  Se här mitt inlägg om Spöken i syrener.

  Syréner finns även med olika sortnamn (det lär finnas mer än 1000 olika namnsorter) :
  • ´Alba´ - vit och något mindre buske.
  • ´Andenken a Ludwig Späth´ - enkla mörkt lilaröda blommor. Zon 4.
  • ´Belle de Nancy´ - dubbla lilarosa blommor, mörk i knopp och ljusare utslagen.
  • ´Blue Skies´ - himmelsblå. Zon 4.
  • ´Charles Joly´ - dubbla, purpurvioletta blommor. Blommar senare.
  • ´Katherine Havemeyer´ - fyllda stora blommor, färg mittemellan lavendel och rosarött.
  • ´Michel Bucher´ - dubbla ljust lilarosa blommor. Zon 3.
  • ´Mme Lemoine´ - dubbla vita blommor. Zon 4
  • ´Monique Lemoine´ Krämvit, fylld storblommig. Zon 4.
  • ´Norrfjärden´ - ny svensk sort. Knoppar i rosa, senare blå färg på de dubbla blommorna.
  • ´Primrose´ - milt gula täta blommor. Zon 3.
  • ´Sensation´ - purpurfärgade blommor med vit kant. Zon 4.  Syringa vulgaris ´Alba´ vid Kvastmakarbacken på söder i Stockholm.  Stora Henriksvik på Långholmen
   

  Bergsprängargränd i Vitabergen
   
  Syringa vulgaris ´Ludwig Späth´ i Engsholms slottspark


  Mellan hägg och syren
  Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sent, inte förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet.

  Dagens syrenlåt

  Blåregn - Wisteria sinensis, Wisteria floribunda


  Villa d´Este 26 april 2007

  Blåregnet härstammar från Kina och kom till Europa i början av 1800-talet. I Sverige bör man bara odla blåregn i zon 1 eller i mycket skyddade lägen i zon 2. Arten Wisteria floribunda, japanskt blåregn ska vara något härdigare än Wisteria sinensis och har lite längre blomklasar. En annan skillnad mellan arterna är att sinensis har 11 småblad och floribunda har 13-19 småblad. Båda arterna är mycket vackra och båda har också vita former som då heter ´Alba´.
  • Sorten Amethyst Falls ska klara zon 3.
  • Wisteria macrostachya 'Blue Moon' Ett nytt och mycket härdigt blåregn från Kentucky. Remonterande blomning med vackert blå blomklasar hela våren och fram till Midsommar. Den tål temperaturer ner till - 40 grader. Höjd 4-5 m.
  Blåregn slingrar sig motsols och i juni blommar de fantastiskt med ca. 20 cm långa hängande blommor.


  Moutan Botanical Centre 26 april 2007
   
   Bardini garden i Florens 7 april 2017
   
  Fiesole utanför Florens 5 april 2017
   
  Muramaris på Gotland 31 maj 2019
   
  De här två bilderna ör från Montes trädgård Giverny utanför Paris. 18 maj 2015.


  Blåregn tillhör de blommande växter som är mest älskade och när de i maj-juni bjuder på ett blått regn vid väggar och pergolor då njuter vi fullt ut! I Stockholm går det bra att odla blåregn på skyddade söderplatser och på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurggården finns ett vackert exemplat på Galleriterrassen. Ett annat mycket vackert blåregn finns på Kenneth Nilssons kollonilott vid Södra Årstalundens kolloniområde.
   
  Blåregn kan vara svåra att få igång vid nyplantering men om man sköter vattning ordentligt så brukar det lyckas. De är annars inte så kinkiga vad gäller jorden, men tycks trivas bäst om det inte är för torrt. Den bör ha ett skyddat läge för att inte bli utsatt för blåst eller frost som kan skada blommorna. 

  Man brukar beskära blåregn två gånger om året. På hösten skär man tillbaka sidoskotten till 25-30 cm längd. I februari-mars gör man en sporrbeskärning. Att plantera blåregn tillsammans med klätterrosor eller clematis i en pergola blir mycket vackert och blomningen blir på så vis längre då rosorna tar över efter blåregnet. Har man tålamod kan man fröså blåregn, men då får man räkna med att det tar många år från frö tills dess att den börjar blomma. Vid sådd kan man inte räkna med att den nya plantan blir identisk med moderplantan utan kan få en lite annan färg på blommorna. Förökar man blåregn på vegetativs sätt som med avläggare kan man få den nya plantan att blomma efter 2-3 år och den kommer att se ut precis som moderplantan. Tänk på att blåregnets frökapslar är giftiga.
   

  Clematis montana och blåregn vid Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. 6 juni 2015  Vitt blåregn i Ninfa 2007


  Skogsek - Quercus robur

  Den tusenåriga eken i Norra Kvill i Småland har en omkrets på 14 meter.

  Att hålla händerna mot Kvilleekens uråldriga stam var en mäktig, märklig och nästan magisk känsla. I september 2010 besökte jag den gamla eken och jag var då helt ensam under några timmar tillsammans med trädet som grodde en gång under vikingatiden.

  Eken kallas ofta för ´´kungen av skogens träd´´ och artnamnet robur betyder styrka. I vår natur natur finns inget träd som är så kraftigt och inget träd i Norden blir äldre (om man bortser från Old Rasmus).
  Eken blir ungefär 25-30 meter hög och den blommar samtidigt som bladen vecklar ut sig i maj månad. Den bär dock inte frukt förrän den blir 40-50 år gammal.

  Ingmar Holmåsen skriver i sin bok ´´Träd och buskar´´ att eken inte alls växer så långsamt som många tror utan kan efter 50 år ha nått en höjd av 20 meter om den växer i god jord. Omkretsökningen är under de första 100 åren 4 cm per år, under de följande 150 åren 2,5 cm och fortsätter sedan att minska. Man räknar eken som avverkningsmogen efter 150 år. Eken är det enda träd som kan trivas i styva lerjordar även om den trivs allra bäst på lerhaltiga mulljordar.

  När eken börjar bli riktigt gammal och delar av veden mörknar så är den mycket viktig för mängder av olika insekter. Det sägs att 500 arter av insekter är direkt beroende av ekens mörkna ved. Den bredbandade ekbarkbocken är mycket sällsynt och finns i Sverige endast i Hagas och Djurgårdens döende ekar.

  Eken finns över hela jorden i de tempererade områdena och omfattar ca trehundra arter. Hos oss i Sverige finns skogsek (Quercus robur) som ibland kallas sommarek och bergek som brukar kallas vinterek (Quercus patraea). Skillnaden är att bergeken har mindre ekollon med kortare skaft och ofta sitter bladen kvar länge på vintern.
  På grund av sin motståndskraft mot röta så har eken används genom tiderna till skeppsbyggnad, möbler, parkettgolv mm. . Det finns flera olika talesätt om hur eken växer, som att den växer i 400 år och dör i 400 år.

  Eken vandrade in i Sverige efter vår senaste istid och valde sin plats på de bördigaste jordarna. För tusen år sedan var eken mycket mer utbredd i landet än idag. I DN:s artikel av Karin Bojs från 4 dec 2011 skriver hon att om man vill uppleva hur det en gång såg ut i Sverige så kan man bege sig till Europas sista bevarade blandurskog i Bialowieza som ligger på gränsen mellan Polen och Vitryssland där ekarnas höjd är upp till femtio meter.

  Det sägs att ekens nordgräns i Sverige går vid Dalälven även om det självklart finns ekar som växer norr om älven också.

  Eken förknippas med åskguden Tor och lär träffas av blixten tre gånger så ofta som tallen och tio gånger så ofta som boken.

  Två kända stockholmsekar. Till vänster Prins Eugens ek vid Waldemarsudde på Djurgården och till höger Radio/TV-eken på Oxenstiernsgatan, som sågades ner den 25 november 2011 då den ansågs vara så hårt angripen av röta att den utgjorde en fara.


  Från Wikipedia

  Ek i kultur och historia

  Eken är kanske ett av de mest karaktärsfulla träden, och det som mest tillbetts som heligt under religiösa former i Europa. Namnet på de keltiska läromästarna,druiderna, kommer från det grekiska ordet för ek,Dryas, eftersom det påstods att keltiska druider alltid hade med sig ekblad vid offer och dylikt.

  Även inom den germanska språksfären måste eken spelat en stor roll, eftersom de flesta germanska språk delar ord för trädet och även ord som ligger nära; sålunda är exempelvis det svenska ekollon ursprungligen detsamma som det engelska acorn (som alltså inte har något att göra med corn).

  Under flera hundra år tillhörde alla ekar i Sverige kronan som skogsregale, eftersom virket användes till skeppsbyggnad, mest till krigsfartyg för den svenska flottan. Även Gustav Vasa beordrade plantering av ekar för framtida behov för skeppsbyggnad. Det var belagt med stränga straff för gemene man att hugga ner eller skada ekar; även plantor hade samma skydd. Det åtgick cirka 2 000 ekar för att bygga ett större skepp, och tillräcklig tillgång och närhet till skeppsvarven blev tidigt ett uppmärksammat problem.

  Enligt kungligt plakat den fjärde augusti 1608 var straffet vid olovlig avverkning första gången 40 daler, andra gången 80 daler och vid tredje gången förlust av livet. Detta är ett av skälen till att så många ekar som är flera hundra år har fått stå orörda i Sverige. Så sent som 1832 påbörjades en plantage av ekar på Visingsö, med samma ändamål att säkra virkestillgången till framtida krigsfartyg. På Visingsö planterades inom tio år totalt c:a 300 000 ekar, varav en stor del av beståndet finns kvar än idag. Efterfrågan på de stora mängder virke för skeppsbyggnad upphörde nämligen efter hand när skeppsvarven började använda järn och senare stål till fartygen fram mot slutet av 1800-talet. Ekplantagen, som idag upptar en areal på cirka 360ha, förvaltas av Statens fastighetsverk.

  Eklöv har stundom använts som hedersmärke, med hänvisning till ekens ovan nämnda bakgrund som "heligt träd". Till exempel är det vanligt att generalpersoner inom olika försvarsmakter utsmyckas med eklöv. Svenska generaler, oavsett generalsgrad, bär fyra eklöv på fältjackans högra kragspegel.

  Eken är en symbol för Föreningssparbanken (nuvarande Swedbank), och det latinska namnet Quercus robur har gett namn åt Swedbanks fondsystem Robur.

  Eken är Blekinges landskapsträd.

  ________________________________________________________________________________________________________________  Kvilleeken lever vidare med lite hjälp av de som förstår värdet av riktigt gamla träd.


  Kända ekar i Sverige:
  • Kvilleeken eller Rumskullaeken som den också kallas.
  • Ekebyhovseken på Ekerö utanför Stockholm (ska fotas under nästa år). Sveriges största lövträd.
  • Ålemseken i Mönsterås, Småland. Sveriges tredje grövsta ek.
  • Lagnebrunnaeken i Boxholm, Östergötland. Uppskattad ålder 900 år och en omkrets på 9 meter.
  • Eken vid Bosjökloster i Höör, Skåne som lära vara närmare tusen år gammal. Står i slottsparken. (Vill besöka under nästa år)
  • Prins Eugens ek vid Waldemarsudde i Stockholm.
  • Trogaredseken i Ulricehamn, Västergötland med en omkrets av 8,5 meter.
  • Läcköeken i Västergötland, troligen 600 år gammal med en omkrets av 927 cm.
  • Birger Jarls ek på Kungsholmen i Stockholm (ska fotas nästa år). Jämngammal med Stockholms stad, ca 800 år.
  • Eken vid Karl XI:s fiskartorp vid Norra Djurgården i Stockholm, populärt kallad "Eken i väggen". Eken som nu är omkring 320 år har växt in mot väggen på torpet och hotar flytta hela huset även om det kommer ta tid. (ska fotas nästa sommar)

  Hämtat från DN:s artikel 4 dec 2011.


  Den här gamla eken vid Biskopsudden på Djurgården finns inte mer. Bilden från 2007.
   

  Den här fantastiska eken finns på Eldgarnsö utanför Stockholm.
   
  Margretelundsvägen i Bromma 10 oktober 2019  Källor:
  Porträtt av ett träd - Bengt Edlund
  Träd och buskar - Ingmar Holmåsen
  DN-artikel av Karin Bojs 4 dec. 2011
  Wikipedia
  Träd i Stockholm  Blyblomma - Plumbago auriculata  Den fantastiskt vackra blyblomman härstammar från Sydafrika och är en vintergrön buske med ett rankande växtsätt som blir upp till tre meter. Den blommar hela året utom under de kallaste vintermånaderna.
  I södra Europa och i Afrika använder man den ibland som häckväxt eftersom den svarar bra på beskärning och visst är det synd att vi inte kan använda den på samma sätt i Sverige...
  Används även som marktäckare.

  Hos oss använder vi den som krukväxt och till utplantering på t.ex. terrasser på sommaren. Den trivs bäst i sol eller halvskugga.
  Blyblomman blommar med himmelsblå blommor - som liknar floxblommor -  hos oss i april-oktober om den har en ljus växtplats och vattnas ganska mycket. På vintern vill den sedan ha en sval växtplats och få sparsamt med vatten.
  Man förökar den med frö, sticklingar eller rotskott. Bilderna här är från Sliema på Malta i augusti 2009.

  Bloggaren Anita har en vacker blyblomma och har tagit vackra närbilder. Se här.

  Google

  Stjärnmagnolia - Magnolia stellata  I början av maj varje år beger jag mig till Bergianska trädgården här i Stockholm för att bl.a. njuta av stjärnmagnolian som lyser som en diamant i trädgården då. Maj är för mig den vackraste månaden och att inviga maj med stjärnmagnolians blomning känns mycket bra. Bilderna är tagna den 1 maj.

  Den här skönheten härstammar från Japan och är härdig upp till zon 3 hos oss. men kan ibland få vinterskador. Den blir mellan 1-3 meter hög och trivs i näringsrik, väldränerad men fuktig jord på en solig och skyddad plats. En fördel med den här magnolian är att den blommar tidigt i sin ungdom.

  Stjärnmagnolian växer sakta och blir med tiden ofta mycket bred. Jag tycker absolut att man ska absolut ha det tålamodet som krävs för att den ska bli så pass gammal att den blommor så som den gör på bilderna. Det här är verkligen en mycket vacker vårblommande buske som blommar på bar kvist som så många andra magnolior. 
  Den passar utmärkt som solitär. I slottsparken planterade jag två stycken 2007 och hoppas mycket på dem. Om de blommar som jag tänkt i år så lägger jag ut bilder i maj.

  Det finns några sortnamn av stjärnmagnolian:
  • ´Rosea´ - blommor med något rosa i sig.
  • ´Royal Star´ - vit och stora blommor som blommar något senare och är lite rosa i knoppstadiet. Anses något härdigare än arten.
  • ´Waterlily king´  - vit storblommig och med ännu mer stjärnlika blommor.
  Se även inlägget Magnolia-frossa

     Google
  .

  Labruskadruva - Vitis labrusca 'Zilga'  Vår Zilga kom till parken år 2003 och har växt mycket bra sedan dess. Om sensommaren blir varm och solig så hinner druvorna oftast mogna. De blir ganska små men mycket goda. Zilga är en robust och kraftigväxande vinranka som kommer från Baltikum. Sorten är självfertil och ger rikligt med druvor. Den ska klara sig upp till zon fem, men jag tror att den klarar sig ännu längre norrut.

  Under sommaren brukar jag avlägsna ganska mycket blad för att solen ska nå fram till druvorna och även sommarbeskära den kontinuerligt. På våren ger jag den väl brunnen kogödsel och om sommaren är torr vattnar jag eftersom den står mot en vägg i en ganska smal plantering med begränsad jordvolym. Staketdruvor vill ha något sur jord (ungefär rhododendronsur) men jag kan säga att den jord min Zilga växer i är inte speciellt kemiskt sur. Traditionella vinstockar vill däremot ha mer kalk i jorden.

  Staketdruvor blir storvuxna och den ger bara mer och mer skörd ju större den blir. Vi bjuder våra gäster på de goda druvorna i en skål i hallen, men det är lite lockande att även göra vin på dessa druvor...När plantan är nyplanterad bör man under några år skydda den mot alltför stark sol med säckväv runt stammen. Det gäller under de första åren. På hösten under de först åren bör man skydda den på samma sätt mot nattfrost. När den väl etablerat sig på platsen ska den klara -40 grader! Den är alltså mycket härdig, minst sagt!

  Om man odlar den i kruka bör man gräva ner krukan i jorden under vintern för att skydda rötterna mot frostfrysning.


  Beskärning
  Att beskära vinrankor brukar vara en av de trädgårdsfrågor som är vanligast tillsammans med ´´hur får man bort mossa från gräsmattan´´ och ´´hur beskär man lavendel´´ . Beskrivningarna brukar också vara mer än lovligt förvirrade så att jag tror att många drar sig för att odla druvor av den anledningen men jag lovar, det är inte svårt att få bra skörd och staketdruvor är mycket lätta att odla.

  Jag tänker inte här gå in i detalj hur man beskär en staketdruva men den beskärning jag gör är att sommarbeskära den. Alltså på varje skott bör det inte finnas mer än två klasar men jag har nog fler i vissa fall, sedan klipper man av skotten så att två blad blir kvar utanför sista klasen. Sedan tar jag som sagt bort en hel del blad så att solen ska komma åt druvorna.

  I november skär man tillbaka stocken och jag brukar spara ca. en halvmeter av sommarens nytillväxt. Så gör jag och jag lyckas alltid få bra skörd. Jag återkommer med bilder från beskärningen.    
  Google

  Näsduksträd - Davidia involucrata   
   
  Näsduksträdet som är ett vackert och märkvärdigt träd (kallas ibland Duvträd) härstammar från Kina och finns på många platser i södra Sverige upp till Stockholmstrakten. Trädet har fått sitt svenska namn på grund av de vita stödblad som omger blommorna och som ger intryck av att vita nästdukar hängts upp i trädet. Trädet blommar rikligt först när det nått 20 års ålder. 

  Det här trädet trivs i zon 1 här i Sverige och i skyddade lägen även i zon 2. Det vill ha mullrik jord för att trivas bra och behöver egentligen inte beskäras alls. Man bör ha tålamod om man planterar ett näsduksträd då det växer sakta första tiden för att sedan sätta fart och växa ganska kraftigt. Näsduksträdet har en konisk krona och grenar som växer nästan vågrätt ut från stammen. Bladen är brett äggrunda och kan bli 17x15 cm. De vita ´´näsdukarna´´  som är så iögonfallande är alltså inte blommorna utan högblad som omger de 2 cm stora blommorna. Trädet blir nog inte högre än 10 meter här i Sverige men i Kina lär det bli upp mot 20 meter högt. Frukten är som en grön liten boll som innehåller ett hårt oätligt frö.

  Ur boken ´´Träd från hela världen´´ av Hugh Johnson kan man läsa:

  Fader David, den franske missionär som först fann jättepandan, var också den förste som rapporterade (1869) om ett vackert okänt träd i Västkinas berg. Han talade om väldiga vita blommor som hängde som näsdukar (eller flaxade som duvor, allt efter vädret) från grenarna.

  Inte förrän 1897 samlade en annan missionär, Fader Farges, frön från trädet och skickade hem till Frankrike till den store trädsamlaren Maurice de Vilmorin. Av de 37 frön som han fick var det bara ett som grodde, men Vilmorin planterade det i sitt arboretum vid les Barres och det tog sig utmärkt. Det blommade 1906 och Västerlandet såg sin första duva (eller näsduk).

  De platser där jag har sett trädet är i Norrvikens trädgårdarUlriksdals trädgård i Kivik, Göteborgs botaniskaVisby botaniska trädgård och i Stockholm växer det i Bergianska trädgården, vid Årstavikens koloniområden och ett helt nyplanterat träd finns nu i Berzelii park i centrala stan. 

   
   
   
   Eriksdalslunden 3 juni 2021
     Norrvikens trädgårdar 2009


  Platser där Näsduksträdet finns:
  • Göteborgs botaniska
  • Trädgårdsföreningen i Göteborg
  • Norrvikens trädgårdar
  • S:t Larsparken i Lund
  • Alnarpsparken
  • Ulriksdals trädgård i Kivik
  • Bergianska trädgården i Stockholm
  • Erikdalslundens koloniområde i Stockholm - Planterat 1975
  • Berzelii park i Stockholm
  • Botaniska trädgården i Visby
  • I Borgholm
  • Stadsparken i Kalmar
  • Silvåkragatan 13 på Dalhem i Hälsningborg
  • Rådhusets innergård vid Stortorget i Kalmar
  • Skolparken i Enköping
  • Botaniska trädgården i Lund
  • Kurrebo visningsträdgård på Sirkön i Kronberg. Brukar blomma runt den 15 maj.
  • Stadsparken i Eslöv.
  • Hos familjen Olsson på Erik Dahlbergsgatan 1 i Helsingborg...!

  Stjärnklematis - Clematis fargesii 'Summer Snow'


   
   
  Den här stjärnklematisen är en av de mest starkväxande arter/sorter som finns i släktet och det går nästan inte att misslyckas med den.
  Våra två ´Summer Snow´ planterades vid trädgårdslandets entré 2004 och de var lite tröga i starten, de växte sakta första sommaren och frös ner helt på vintern. Numer växer de kraftigt och blommat länge och rikligt varje sommar. Stjärnklematisen är en korsning mellan Clematis vitalba och Clematis potaninii och härstammar från Kina.

  Den kan bli 5 meter hög och blommar i juni-oktober vilket är en stor fördel. Summer Snow trivs i sol eller halvsskugga och klarar sig upp till zon 4. Man klipper ner den till 20-50 cm höjd i mars varje år för att stimulera nya friska och blomrika skott. Efter riktigt stränga vintrar blir man dock tvungen att klippa ner den till marken. Den kan som så många andra klätterväxter även användas som marktäckare eller som klättrare i gamla träd.
   

   
   
   

  Liten flocknäva - Geranium x cantabrigiense  När jag kom till slottsparken 1998 var det här en av de perenner som jag inte själv använt tidigare, men som jag kom att tycka mycket om. I en gammal anteckning såg jag att det hade planterats 24 st. då trädgården runt hotellet anlades i slutet av 1980-talet. Sedan dess har jag förökad denna växt många gånger, det behövs bara en liten bit av de långa rötterna för att få en ny planta. När man planterar plantor är 35 cm c/c lagom och de sprider sig sedan villigt med sina rötter.

  Det här är en mycket bra marktäckare som blir vackrast i skugga eller halvsskugga, men som även kan användas i full sol då blommorna får en ljusare färg. I den skuggigare delen av trädgården passar fint ihop med funkior och andra skuggväxter.

  Den här nävan är en korsning mellan Geranium dalmaticim och Geranium macorrhizum och den växter mycket snabbt och täcker tomma ytor snabbt. Bladen doftar starkt och växten blir ca. 30 cm hög, blommar i juni-juli.
  En sort ´Biokovo´ kallas biokovonäva och har vita blommor med röda ståndare och röd pistill. En annan sort är ´Berggarten´ som är djupt purpurrosa. ´Karmina´ är rödviolett och blir 20 cm hög. Sorten ´S:t Ola´ är vit och blir 25 cm hög.
  Höstfärgen på bladen blir vackert röd om den växer på soliga platser och i skugga under varma vintrar kan den på skyddade ställen behålla sina blad under vintern.  Den här nävan är en korsning mellan Geranium dalmaticim och Geranium macorrhizum. Den växter mycket snabbt och täcker tomma ytor snabbt.
  Bladen doftar starkt och växten blir ca. 30 cm hög, blommar i juni-juli.
  En sort ´Biokovo´ kallas biokovonäva och har vita blommor med röda ståndare och röd pistill. En annan sort är ´Berggarten´ som är djupt purpurrosa. ´Karmina´ är rödviolett och blir 20 cm hög. Sorten ´S:t Ola´ är vit och blir 25 cm hög.
  Höstfärgen på bladen blir röd på soliga platser och i skugga under varma vintrar som den här är den faktiskt vintergrön på vissa ställen invid hus mm.

  Google

  Näva - Geranium 'Rozanne'  Rozanne är en av de allra vackraste och bästa nävorna som finns och vi har den självklart i Engsholms slottspark. Rozanne bildar här ett hav av blå blommor och kan man tänka sig en vackrare marktäckare? Den växer starkt och breder ut sig villigt i soliga eller halvskuggiga lägen. Jag vet ingen perenn som blommar så länge utan att man behöver klippa ner den. I juni börjar de slå ut sina mycket vackra blommor och charmar oss sedan långt in i hösten. 

  Jag läser i Ulla Hårdes bok Nävor att den ska vara en korsning mellan Geranium himalayense och Geranium wallichianum ´Buxton´s Varity´ och båda föräldrarna härstammar från Himalaya.

  Rozanne blir ungefär 40 cm hög och förökning sker genom delning. Vid plantering bör avståndet vara ca 40 cm c/c.

  För några år sedan fick jag ett meddelande av Simon Irvine på FB där han skriver: ´´Drabbas framförallt av vanprydande angrepp av stekellarver...Nävor har blivit så populära att skadedjur och sjukdomar har kalas!´´

  Jag har inte haft några problem i slottsparken. Nävor har alltid varit friska perenner hos mig. Finns det någon annan som känner till problemet med nävor?
   
   
   
   

  Flocknäva - Geranium macrorrhizum  Flocknävan som härstammar från Centraleuropa är en tålig och en mycket bra marktäckare som kväver det flesta ogräs och som trivs bra både i stol och skugga. Jag tycker dock att den blir vackrast i skuggiga lägen. Den passar bra som kantväxt och bör planteras i lite större grupper för att komma till sin rätt. Den klarar de flesta jordar och även torka ganska bra.

  Flocknävan växer med ovanjordiska utlöpare och är lätt att dela. Hela växten doftar starkt och bladen får in höstfärg. Den finns i olika färger (på bilderna visas ´Spessart´ som är vit men flocknävan finns i färger som går i rosa till djupt rosa och den blir mellan 20-50 cm hög, blommar i juni-augusti. Planteringsavstån c/c 40 cm.
  Jag ska göra ett test att klippa ner en planta nu när de blommar färdigt för att se om den kan komma igen och blomma senare och återkommer senare med resultat
  Några sorter av flocknäva:
  • ´Alba´ - Vit
  • Bevan´s variety
  • ´Ingversen´s variety - lilarosa
  • ´Czakor´ - Rödviolett utan ådror, 30 cm hög.
  • ´´Variegatum´ - Purrpurrosa blommor med gräddvitbrokiga blad.
  • ´Spessart´  - vit med rosa mitt
  • ´Snow Sprite´ - Gnistrande vit (enligt Zetas trädgård)
  Till vänster sorten ´Bevan´s Variety´ och till höger ´Czakor´.

  Stäppsalvia - Salvia nemorosa  När man ser stäppsalvian här i Drömparken som ligger i Enköping så förstår man inte hur någon perenn skulle kunna vara vackrare. Den bör dock planteras i mängd för att komma till sin rätt men att plantera de här mängderna som finns i Drömparken är ju nästan omöjligt i en privat trädgård. Man bör nog i alla fall tänka på att plantera minst tio stycken tillsammans.
  Om man klipper ner plantan just innan den blommat färdigt så får man en senare blomning längre fram på sensommaren och hösten (som man gör med alla perenner som ska blomma om).

  I vår slottspark har jag ännu inte hittat någon bra plats för denna skönhet men den borde kunna bli vacker i vår stora slänt. Jag har några stycken på prov men tycker att huvudblomningen kommer lite för sent hos oss, de blommar som bäst när verksamheten har stängt för sommaren och att förlita sig på en andra blomning i september känns inte rätt.

  Men att komma till Drömparken just i rätt tid är en stor blomsterupplevelse, de här bilderna här är tagna den 5 juli 2008. De som följt bloggen en tid har sett dem förr.Sorterna här i Drömparken är: Amethyst, Blauhügel, Caradonna, Ostfriesland, Rügen och Tänzerin.

  Stäppsalvian som blev vald till årets perenn 1997 härstammar från Östeuropa och västra Asien och räknas som halvhärdig hos oss. Den blir 30-70 cm beroende på sort. Den trivs i ganska kalkhaltig jord men är annars inte kräsen vad gäller jorden och tål torka bra.
  Man bör dela den med 4 års mellanrum och på så vis utöka beståndet. Planteringsavstånd c/c 35 cm.

  • ´Blauhügel´ - ljust violetta blommor, 40 cm hög.
  • ´Blaukönigin´ - mörkt violetta blommor, 50 cm hög.
  • ´Mainacht´ - djupblå blommor och kompakt växtsätt, 30 cm hög.
  • ´Caradonna´ - blåviolett, 40 cm hög.
  • ´Rügen´ - ljusblå, 40 cm hög.
  • ´Ostfriesland´ - mörkt blåvioletta blommor och blir 40 cm hög.
  • ´Amethyst´  - violettrosa, 60 cm hög.
  • ´Porzellan´  - vit, 40 cm hög.

  Från vänster: Baluhügel - Caradonna - Mainacht - Ostfriesland - Rügen. Klicka på bilderna.

  Förökning


  Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. I samband med omplantering kan man dela etablerade exemplar. Fröförökning sker på våren då fröna sås i krukor med väldränerad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Krukan ställs på en ljus plats, där temperaturen är 20-27 °C. Groningstiden är ca två veckor och när plantorna har växt till sig, skolas de ut på växtplatsen.

  I början av augusti kan man även ta sticklingar som sticks i krukor med sandblandad jord. Krukan täcks med en plastpåse som är försedd med lufthål. Utplantering sker när plantorna är hanterbara.
  (från CD-skivan Perenner och lökväxter)
     Luktpion - Paeonia lactiflora

  Rosendals trädgård 28 juni 2014
   
  Engsholms slottspark  Luktpioner lämnar väl ingen oberörd. De stora iögonfallande blommorna dominerar i trädgårdarna under de korta veckor de blommar. De härstammar från Kina, Mongoliet och Sibirien och kom till Europa redan på 1500-talet. Hos oss är den mycket härdig och kan odlas i hela landet och det är en av mest lättodlade växter som finns när de väl ha etablerat sig på växtplatsen.
  Det finns säkert tusentals olika sorter av luktpioner och det är ingen idé att här börja räkna upp några sortnamn. Det finns nog någon sort som passar alla, även för den mest kräsne.

  Man brukar säga att man inte bör sova under pionblomningen utan uppleva dem dygnet runt. Doften är fantastisk och visst är det lite av fest i trädgården under de korta veckor den blommar i slutet av juni eller början av juli.

  Växtplatsen
  Luktpioner vill ha en solig och lugn plats att leva på och jorden bör vara kalkhaltig och inte för torr. Det är viktigt med dräneringen då jordstammarna kan ruttna om de står för länge i vatten. De bör inte plateras för nära större träd som då tar både ljus, vatten och näring. Man bör heller inte plantera pioner där det tidigare stått pioner utan att först byta jord och plantorna bör ha en meters avstånd från varandra.
  ______________________________________________________________________________________________

  Luktpioner är en perenn som man bör planera noggrant var den ska ha sin plats i trädgården då den inte tycker om att flyttas, man bör heller inte gräva runt dem....de klarar sig bäst utan arbetsinsatser av oss människor. Alltså en perfekt växt för lata trädgårdsodlare, plantera pioner och de klarar sig mycket länge på platsen utan att man behöver göra något...mer än att binda upp dem när de stora tunga blommorna börjar slå ut.

  Det går dock bra att flytta eller plantera om pioner om man gör det på hösten och att man inte planterar dem för djupt utan i exakt samma höjd över jordytan som de tidigare växt. Omplantering kan vara nödvändig om de slutat blomma. Det sägs att det kan ta upp till tre år innan flyttade pioner börjar blomma igen men jag har flyttat pioner som blommat året därpå. Viktigt är att de får en bra start i bra näringsrik jord. Ett bra sätt att tillföra näring är att lägga på färskt gräsklipp runt plantan fram till mitten av juli. När de blommat över så brukar jag klippa bort de vissna blommorna..om man inte vill ta fröer av någon planta. Bladen låter man sitta kvar över vintern, har man tur så får bladen en vacker höstfärg.

  Många sätter sina pioner mitt i gräsmattan som små blomsteröar och det är väl inget som jag älskar direkt men smaken är olika. Jag tycker nog bäst om när de får växa tillsammans med andra perenner som akleja , iris eller nävor men även tillsammans med rosor. En häck av luktpioner är också mycket vackert...finns bl.a. vid Tidö slott.
  I Julitas trädgård finns en genbank för pioner och där finns 130 olika sorter som man kan beundra om man kommer dit i rätt tid.
  Millesgården kan man också besöka Emma Lundberg vackra pionträdgård som stod färdig lagom till kulturhuvudstadsåret 1998.
  Berätta gärna var man kan besöka fler pionträdgårdar.

  Bra grannar

  • Akleja
  • Nävor
  • Lupiner
  • Iris
  • Prästkragar.
  • Hundkex....faktiskt!
  • Rosa eller vita rosor.

  Jag har dock en lite kluven relation till luktpioner. Under de veckor som de blommar brukar det alltid regna och alla vet väl hur en luktpion blir när de stora fyllda blommorna dränks av regn? Som stora tunga tvättsvampar böjer de sig ner mot marken...trots uppbindning och sedan är de inte längre vackra. Men som i år (sommaren 2009) kom  det inte en droppe regn under blomperioden och då visar luktpionerna att de är en fantastisk växt som då bjuder på ett blomsterfyrverkeri utan motstycke. De är omöjligt att inte lockas till de stora gräddbakelserna.

  Visst kan de se nästan vulgära ut med sina 10 cm breda och ofta fyllda blommor i rosa eller vitt....lite för skrytiga kanske, men eftersom blomperioden är så kort så står man ut med pråligheten. Plantorna brukar bli ca. 80 cm höga och blommorna kan vara enkla eller fyllda. Får jag välja tittar jag dock hellre in i blomman på en stenkyndel eller en violruta.

  Kulturformer:
  • Enkelblommiga
  • Japanskblommiga
  • Fylldblommiga

  Förökning
  Pioner kan förökas genom delning och med frö. Oavsett förökningsmetod, får man räkna med att det tar ett antal år innan blomningen påbörjas. På hösten kan man dela jordstammen på etablerade exemplar. Man bör vara noga med att det finns några skottspetsar (ögon) på varje rotbit. Rotbitarna kan planteras i krukor eller direkt på den nya växtplatsen.
  Vid fröförökning tar det minst 3-5 år innan plantorna börjar blomma. Fröna sås på hösten i krukor med sandblandad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Fröna behöver stratifieras (köldbehandlas) för att kunna gro. Detta sker enklast genom att krukorna ställs utomhus, t ex i en kallbänk. På våren ställs krukorna på en ljus plats där temperaturen är 13-16 °C. Groningen sker ojämnt och kan ta upp till ett år. Under hela groningstiden är det viktigt att jorden inte torkar ut utan hålls fuktig. När fröplantorna har växt till sig skolas de ut på ny växtplats. (Från CD:n Perenner och lökväxter)

  Pioner väcker känslor. Se hur Kerstin Thorvall ser på pionen.

  Tyresö slottspark 7 juli 2012  Bowl of Beauty i Engsholms slottspark
   
  Flame
   

  Sea Shell

  ´´Trastens sång, pionernas drömlika renhet
  och sommarmorgonens inspirerande friskhet
  ger en djup lyckokänsla,
  en tacksamhet mot livet som liknar extas´´.
  Så skriver Alice Harding
   

  Nepeta   
   
  Nepeta är en av mina absoluta favoritperenner. Den är fantastiskt vacker och frisk i sitt växtsätt men den största fördelen är att den blommar under hela säsongen med en månads avbrott efter nedklippning då den första blomningen avslutats.
   
  Det bästa är att klippa ner den innan blommorna har vissnat helt, då luras den att vilja blomma om igen efter nedklippningen. Under de tio år i parken har det aldrig misslyckats, den andra blomningen varar långt in i oktober eller tills frosten tar den.
   
      
   
  Namnet nepeta kommer från staden Nepete i Etrurien, Italien. Den här nepetan är en hybrid mellan bergnepetan, Nepeta mussinii och Nepeta nepella. Det finns olika sorter av nepeta faassenii och de varierar i höjd mellan 30-60 cm. ´Six Hills Giants´ blir 50 cm hög och ´Walkers Low´ blir 40 cm hög. Den har långa blomax och grå lite ludna små blad. Efter ett test på uppmaning av en trädgårdsbloggare så kom jag fram till att ´Six Hills Giants´ blir högre och lite glesare än ´Walkers Low´ som är mer kompakt och blommar rikligare. Det kan vara av den anledningen till att flera växtbutiker gått över till ´Walkers Low´.

  De börjar blomma i maj och som jag beskrev ovan kan de efter nedklippning blomma hela trädgårdssäsongen ut. Färgen beskrivs ofta som blåviolett och det kan nog stämma. När den etablerat sig blir växtsättet som en liten buske och jag tycker absolut att man ska plantera den i stora grupper för att få bäst effekt och den passar perfekt som granne till rosor men man kan använda den ihop med nästan vilka växter som helst. Den är mycket bra som kantväxt och passar också i stenpartier.

  Hela växten doftar starkt och gott och den besöks gärna av fjärilar. En bra egenskap är också att ogräs sällan växer bland nepetan. Den är inte så noga med jordar men jorden bör inte vara för hård, men det är ju i inte många perenner som vill ha sådan jord. Den vill ha en väldränerad plats och ett soligt läge för att må riktigt bra.
   
     Walkers Low


  Six Hills Giants

  Daglilja - Hemerocallis  Hybriddaglilja ´Rainbow Gold´
   


  Hemerocallis är ett släkte med 15 arter och ca. 55 000 namnsorter. De arter som man använt för att få fram hybrider kommer från Kina och Japan men vissa kommer även från Europa. I Sverige finns blekgul, gul och brunröd daglilja som har blivit förvildade och brukar påträffas vid ödetomter.

  Namnet Hemera betyder dag och kallos betyder vacker och syftar till att blomman blommar endast en dag. Redan 1685 odlades dagliljor i Uppsala botaniska trädgård. De är mycket härdiga och blommar i juni-augusti beroende på sort. Höjden 60-100 cm är också beroende på sort. Färgen är gul, orange och olika nyanser av röd.

  Dagliljan vill ha näringsrik och en aning fuktig jord men klarar sig bra på de flesta jordar. Sol eller lätt skugga vill den ha och man bör vara försiktig med gödsling då blomningen kan minska på  bekostnad av att den i stället växer kraftigt. Om man vill dela och på så vis föröka den, vilket man bör göra vart tredje år ungefär så kan man göra det både vår och höst. Vid delning kan man få många plantor av en äldre planta.

  Något som jag upptäckt de senaste åren i slottsparken är att rådjur och harar äter upp knopparna som tydligen är goda även för oss människor då de används som grönsak bl.a. i soppor i Asien.

  Man kan även använda daglilja i bl.a. urnor vilket jag gjorde i år...efter det att någon som kommenterade här på bloggen tipsade om det...minns inte vem.
   

  Det finns som sagt massor av olika korsningar som gjort att alla dessa sortnamn framkommit. Dagliljor är mycket populära i USA och man kan läsa mer på The American Hemerocallis Societys hemsida.

  Några trestjärniga dagliljor på Zetas trädgård

  • Chicago Sunrice - gulorange
  • Joar Senior - cremevit
  • Summer Wine - mörk purpurröd
   
  Förökning
  De rena arterna kan förökas genom delning eller med frö, medan hybriderna enbart förökas vegetativt eftersom de inte är sortäkta. Daglilja kan förökas genom delning på våren eller efter avslutad blomning. De kan även fröförökas, men fröna måste köldbehandlas innan de kan gro. Detta kan göras genom att man lägger fröna i en påse med sandblandad jord och förvarar den i ett kylskåp under 6 veckor.
  Man kan även så fröna på hösten i en kruka med sandblandad jord och ställa den utomhus på en skyddad plats. Där får den stå över vintern och då våren kommer ställs krukan i en temperatur mellan 16-22 °C. Fröna gror efter 3-7 veckor och när de har växt till sig skolas de om i andra krukor.
  (CD-skivan Perenner och lökväxter)
   
     Hybriddaglilja ´Prarie Moonlight´ i min slottspark


  Hybriddaglilja ´Rainbow Gold´ i Visby botaniska


  Hemerocallis ´Crimson Pirate´ finns i slottsparken
  Källor:

  Perenner av Marie och Björn Hansson
  Perenner i din trädgård av Lena Månsson


   

  Från stilla bryggfrukost på Djurgården till blomsterfest i stan

   
   
  20 april 2014
   
   
  Trött och ordfattig ikväll. Det får bli ett bildsvep över stan i stället för att jag försöker förklara vad jag känner för våren i Stockholm...!
   
   
   
  Magnoliorna börjar blomma vid ´´Täcka udden´´- Wallenbergs gamla palats. Sedan 1958 har huset använts som representationsställe för SEB och Investor.
   
   Från slott till koja! Den här stugan finns ute vid Blockhusudden som ligger längst ut på Djurgården.
   
   Aubretia vid Blockhusudden
   
   Villa Parkudden. Här skulle prinsessan Madde bo var det meningen. Nu vet jag inte hur det blir. Villan ägs sedan 1908 av Kungliga Djurgårdsförvaltningen med kunglig dispositionsrätt för Hovet. Med andra ord - kungen bestämmer om den här byggnaden som har ett av Stockholms bästa lägen. När jag vandrade förbi såg jag att man röjt ordentligt på tomten (i parken) under vintern och öppnat upp på ett fint sätt.
   
   Jag stannade länge hos hägrarna vid Isbladskärret
   
   
   
   
   Tidigt olvon vid Rosendals slott
   
   Vid Rosendal väntar vi på att fruktträdgården ska öppna upp...
   
   Favoritträdgården vid Centralbadet! Läs om platsen här!
   
   
   Ormöga bland Centralbadets vårflora. Här finns även lungört, Scilla, vitsippor mm.
   
   Häggen vid dammen grönskar tidigt
   
   Kungsans blomsterfest
   
  Det här charmtrollet var inte nöjd med de 20 kr som hon fick för fotograferingen...
   
   Picknick i Berzelii park
   
   I Humlegården var det lugnare...och vackrare!
   
   Humlegården - slänten från Flora kulle ner mot Sturegatan
   
   Runt Linnéstatyn börjar växtligheten ta fart
   
   

  Skärtorsdagsvandring på Söder

   
   
  18 april 2014
   
   
  Scillan har hittar en perfekt plats i Högalidparkens norrsluttning ner mot Högalidsgatan och jag blir glad när jag ser att buskar och träd får växa lite som de vill. Tänk att det blir så mycket mer spännande när naturen får bestämma. Prydnadsbuskar och träd behöver inte alltid vara putsade och beskurna efter böcker. Tack för den här lilla biten av vild natur i Stockholm.
   
   
   
   
   
  Björns trädgård vid Medborgarplatsen på Söder är en park som jag nästan aldrig besöker. Parken kanske inte har, eller har haft det bästa rykte, men idag var det rent idylliskt med lekande barn, fikande söderbor och blommande prunusträd. Det blev ett besök som måste uppföljas när andra träd börjar blomma och då måste vi också ännu en gång fika på mysiga Café Tjärhof på Tjärhovsgatan just intill. 
   
   
   
   
   Scilla och porslinshyacint invid Lasse i Parken vid Hornstull.
   
   
   Stora Henriksvik på Långholmen öppnar inte förrän den första maj.
   
   
   I vanliga fall brukar jag gilla kontraster. Men...

  Alla vägar bär till Barcelona, Rom och Florens

   
  Den här resan ska min dotter och jag göra om några veckor, dels för att jag just fyllt 60 år och dels för att vi varje år brukar göra en fotbolls-trädgårds-shoppingresa. Den här gången börjar vi i Barcelona för att sedan flyga över till Rom. Vi planerar också att en av dagarna ta tåget till Florens. Jag ser fram mot att möta Spaniens och Italiens trädgårdar i maj månad.
   
   
   Camp Noe rymmer nästan 100 000 åskådare. Där ska vi se Barcelona-Getafe...trots att Barca just nu fullständigt tappat sitt vackra spel.
   

  Så här långt har våren kommit i Bergianska trädgården

   
  Magnoliablomningen startar tidigt i år. Här i Stockholm brukar den här fantastiska växten blomma två eller till och med tre veckor senare. Den milda vintern har dock fått de ludna blomknopparna att öppna sig redan nu. Det här är sorten 'Merrill' som finns i Bergianska trädgården. Det är en snabbäxande sort med vita blommor som blir 12-15 cm i diameter och för er som har luktsinnet kvar så ska de dofta citrus. Merrill kan man använda upp till zon 4.
   
   
  Nu är inte jag någon rhododendronälskare, men den här tidiga kinesiska Rhododendron oreodoxa, måste man ju bara bli glad åt när så lite annat blommar.
   
   
  Den här vackra busken har inget med vanlig hassel att göra, de tillhör inte ens samma släkte. Det är bladen som liknar  den vanliga hasselns och till en början skiftar bladen i rosa innan de fullt utvecklade bladen blir gröna.
  Om man planterar den här busken framför någon barrväxt i mörkgrönt, som idegran eller liknande så blir effekten mycket vacker när den blommar.
   
  Skenhasseln som blommar på bar kvist blir 2 meter hög och trivs i väldränerad mullrik kemisk sur jord i sol eller halvskugga. Hos oss i Sverige klarar den sig upp till zon 2. Den blommar i Stockholmsområdet i slutet av april, men just i år 2014 så blommar den redan idag, den 13 april.
  Skenhasseln behöver sällan beskäras men om det måste göras så är bästa tiden efter blomningen.
   
   Lundviva (Primula elatior)
   
   Berg-Lungört (Pulmonaria montana 'Azurea')
   
   Som vanligt får jag aldrig en bild av den vackra presidentsippan. Är jag inte för tidig som idag, så har den blommat över.
   
   

  Herbarium, vilda tulpaner och knoppande magnolior

  Ännu blommar scillan i Stockholm, här i Sofiahemmets trädgård.
   
   
   
  12 april 2014
   
   
  Tavlan som jag fick i 60-årspresent av Engsholms slott har konstnären Gunilla Lagerhem Ullberg skapat. Idag besökte jag hennes ateljé på Söder och bestämde vilken av alla dessa vackra i serien ´´Herbarium´´ som skulle pryda min vägg i nästet. Tavlorna gör hon genom att plocka sönder blommor, sedan pressas både blad och blommor som kombineras till olika mönster. Tapeten som hon håller i finns på en vägg i Restaurang Stadshuskällaren - som jag ska besöka nu i veckan. Jag hittade till slut min favorit och är mycket glad åt denna present!
   
   
   
  Botanisk tulpan är den allra vackraste och den växte på många håll i koloniträdgårdarna vid Årstavikens strand!
   
  Backsippan blommar i Linnéplanteringen i Södra Årstalundens koloniförening.
   
  Backsippa - Anemone pulsatilla
   
  Den här tuvväxande skönheten växer vild på torra hed- sand och moränmarker och man får försöka efterlikna den miljön så gott det går om man vill ha den i sin trädgård och det vill man ju! Den finns vild från Skåne och upp till Värmland och Uppland, den blir ca 20-25 cm hög och blommar i april-maj.
   
  Förr i tiden användes backsippan mot förlamning, melankoli och blindhet. Idag används den i vissa fall mot kärlkramp, åderbråck, njurbesvär och nervösa besvär. Hela växten är giftig och har en besk smak som gör att den klarar sig bra på betesmarker då djuren skyr den. Tyvärr så är backsippan på tillbakagång i Sverige och i hela Europa och är därför fridlyst.
   
  Fröerna (frukterna) sprids en kort väg med vinden och grobarheten är dålig. På länsstyrelsens hemsida läser jag att växten ´´kräver störning i markskiktet för att fröna skall kunna gro. Denna störning kan orsakas av att marken bränns eller blottläggs´´. 
   
   
  Balkansippor under fruktträden
   
  På många håll såg jag hur magnoliorna börjar gå i blom i södersluttningen mot Årstaviken, i zon 0 som en av kolonisterna kallade läget.
   
   
  Snälla arvtagare till Refugium i Erikdalslunden - hur tänkte du när du valde färg till redskapsboden?
   
  Men ännu finns känslan kvar av Hans Drost i Refugium...
   
  Härlig ormhassel i Erikdalslunden
   
  Trädgård på spåret blir allt större för varje år som går

  Monteliusvägen - Olle Adolphsons park - Ivar Lo:s park

  Mariaberget från Centralbron
   
  28 juni 2015
   
  Södermalm är den stadsdel i Stockholm som jag känner mest för. Inte bara för att vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötte många av de gamla söderkåkarnas vackra och charmiga små trädgårdar, utan även för att den här delen av stan känns mest levande. En mix av alla möjliga och omöjliga sorters människor, små butiker och caféer med känsla och vacker utsikt över staden från norra delen av ön. Lägg till att det är som att vandra i Per Anders Fogelströms böcker, speciellt då stad-serien där handlingen utspelar sig i dessa gamla träkåkar, de som finns kvar vill säga. 
   
  Det är skönt att vandra på Monteliusvägen som går längs Mariabergets brant, varifrån man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden och Stockholm. Mellan Monteliusvägen och Bastugatan ligger flera vackra lummig trädgårdar, inramade av röda plank och gamla syrener och när vi skötte dessa trädgårdar på 80 och 90-talet, så bodde många konstnärer, skådespelare och musiker här. I nr 30 på Bastugatan bodde den svenska tonsättaren Ture Rangström  i det vackra huset med glasveranda ut mot Monteliusvägen. Tonsättaren dog redan 1947 men hans ´´sambo´´ Elsa Nodermann som var född 1911, levde fram till 1996. Hon var en lite nervös, orolig men väldigt vänlig kvinna och min bror och jag skötte den del av trädgården som hon inte själv hade hand om. Den sista Rangström på gården var Ture Rangströms dotter Villemo Rangström som bodde här fram till sin död 2007.
   
  På samma gård bodde även konstnären Lennart Larsson 1922-2007 som målade realistiskt, främst stadsbilder med stockholmsutsikter från Söders höjder. Han bjöd ofta på kaffe och vi köpte några tavlor av honom.
   
  I 28:an bodde och bor fortfarande skådespelaren Lena Söderblom och hennes man konstnären Leif Zetterling och jag minns att alla som bodde på dessa gårdar, protesterade vilt mot det blivande promenadstråket Monteliusvägen som skulle komma att inkräkta på den frihet de hade. 1998 invigdes Monteliusvägen och nu vandrar vi stockholmare och turister utanför trädgårdarna som dock är skyddade med plank och syrensnår. 
   
  Mellan Monteliusvägen och Bastugatan ligger Ivar Los park som sluttar ner mot promenadvägen och där söderborna sitter på filtar och ser solen gå ner över staden under sommarkvällarna. (Bilder kommer framöver). 
   
  Ivar Lo bodde på Bastugatan 21 från 1934 till sin död 1990 och i hans lägenhet finns nu ett museum som visar hur hans rum såg ut när han bodde där. Vi besökte museet förra året och det var intressant att höra Dan Mellin berätta om Ivars liv.
   
  På Monteliusvägen har jag även stått på nyårsafton för att fira in det nya året och sett staden lysa upp av raketer i vintermörkret.
   
   4 augusti 2012Glasverandan från Rangströms hus syns mellan träden.
   
  Ur Staffan Tjernelds bok ´´Stockholmsliv´´ från 1950:
   
  Till Sandahlska gården kom en dag 1905 en ung man som inte bara såg mycket bra ut utan dessutom var skrudad i bonjour och sombrero, en klädsel som stack av mot den gängse på Mariaberget. Han försvann utomlands under tre år, men återvände och slog sig ner i huset, varifrån man snart dagligen hörde sång och musik. Mannen var nämligen tonsättare och hette Ture Rangström. Att få upp flygeln i våningen var inte det lättaste, till slut blev det ingen annan råd än att slå hål på väggar och golv, vilket säkert inte gjorde de kalla rummen varmare. Under de första åren av Rangströms tid vid Bastugatan var det inte ovanligt att hans elever på vintern stod och sjöng underbara arior klädda i halmtofflor.
   

  En stor del av Ture Rangströms mest kända kompositioner kom till på Mariaberget alltifrån »Dityramb», som skrevs 1909 och som har två rader ur Strindbergs »Sångare» som motto. Överhuvud kom Strindberg att betyda mycket för Rangström, symfonien »August Strindberg in memoriam» från 1910, operan »Kronbruden», »Mälarlegender», »Advent» och visan »Villemo, Villemo, hvi gick du» är ju alla Strindbergsinspirerade. Då Rangströms dotter föddes fick hon också heta Villemo.

  Men det fanns också andra inspirationskällor, utsikten över Riddarf järden och Ragnar Östbergs stadshus som Rangström såg resa sig på Kungsholmsstranden. Det var därför i sin ordning att det var Rangström som fick komponera musiken till invigningen, dels festpreludiet »Vår stad» och musiken till Sigfrid Siwertz' festspel »Taklagsölet».

   

  4 augusti 2012 - Den här fastigheten med adressen Torkel Knutssongatan 11-13, inrymde Öbergska klädesfabriken som hade sin verksamhet här från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet då huset byggdes om till lägenheter. 
   
   27 maj 2012
   

  Monteliusvägen är ett promenadstråk norr om bebyggelsen vid Mariabergets höjder på Södermalm i Stockholm.

  Monteliusvägen är uppkallad efter professor Oscar Montelius. Han var arkeolog och historiker och blev ledamot i Svenska Akademien 1917. Han bodde hela sitt liv på S:t Paulsgatan nr. 11 på Södermalm.

   

  Det 416 meter långa promenadstråket löper på branten högt över Söder Mälarstrand. Vägen börjar vid Kattgränd i väst, där nya trappor ansluter till Söder Mälarstrand och slutar vid Skolgränd i öst. Längs vägen finns flera terrasser och parkbänkar, och härifrån har man en grandios utsikt över Riddarfjärden och Gamla stan. Vägen planlades redan 1977 men börjades inte anläggas förrän 20 år senare och invigdes i augusti 1998. Vägen kostade fjorton miljoner kronor att bygga vilket var dubbelt upp mot det som var budgeterat från början. Monteliusvägen löper över gammal allmänning som avsatts för ändamålet 1977.

   

  Inför anläggningen förekom protester mot bygget. Ett generellt argument mot stråket var att konstruktionen med långa längsgående rödmålade trästaket förändrade Mariabergets profil för mycket. Mer specifikt protesterade flera av de boende på norra sidan Bastugatan, som i många fall kunnat använda allmänningen som avskiljd trädgård, mot att stråket kom att inkräkta på privatlivet. Bland annat var Ingemar Unge mycket aktiv motståndare mot bygget. Försök med namninsamlingar blev dock ingen framgång då de boende i området som inte bodde i omedelbar anslutning till den tänkta sträckningen snarare fick bättre åtkomst till Mariaberget och utsikten därifrån.

  (Från Wikipedia)

  Nedan - Olle Adolphsons park vid Lilla Skinnarviksgränd

  26 april 2014
   
   Äntligen fick Olle Adolphson sin park på Mariaberget. En av hans mest kända visor, "Trubbel", utgår från barndomshemmet på Bastugatan 32, huset som kallades Gröna Villan och som nästan är granne med den här lite hemliga trädgården vid Lilla Skinnarviksgränd. Jag genar ofta genom den obebyggda tomten när jag är på väg ut mot Monteliusvägen för att njuta av utsikten, men för mig är den här lummiga lilla trädgården lika vacker, om inte vackrare än utsikten över huvudstaden. 27 april 2014.
   
  Just nu i slutet av april är den skira grönskan och de späda växterna som försiktigt sträcker sig mot ljuset, så fantastiskt hoppfullt att mitt trädgårds/naturhjärta spritter som i Olles vårcalypso. Nu väntar jag på att syrenerna ska börja blomma.
   
   Den 2 maj 2016 invigdes bronsbysten av Olle. Bysten gjordes av Olle Seglert som var en vän till Olle Adolphson. Läs mer här!
   
  31 maj 2012
   
  27 maj 2012
   
  27 maj 2012
   
  31 maj 2012
   
  27 maj 2012 - Trädgården till vänster i bild kommer troligen att döpas till Olle Adolphsons park efter vår fantastiska visdiktare och vissångare vars texter ofta handlade om Stockholm och Södermalm. Trädgården ligger just intill Lilla Skinnarviksgränd - hör här!  (
   
   6 juni 2014
   
  5 juli 2014
   
  5 juli 2014
   
  5 juli 2014
   
  5 juli 2014
   
  Ivar Lo:s park 2020
   
  Ivar Los park är en park har fått sitt namn till minnet av författaren Ivar Lo-Johansson.
   

  Parken ligger på Bastugatan 26 på Mariaberget och har utgång även till Monteliusvägen. Här låg två stycken 1700-talshus som revs på 1930-talet och en lekpark anlades som fick namnet Mariatäppan. Ivar Lo Johansson flyttade in på Bastugatan 21, som ligger tvärs över gatan, år 1934 och han bodde där till sin död 1990. Efter Ivars död beslöts att parken skulle få namnet Ivar Los park. Den fick sitt nya namn i en ceremoni som leddes av den tidigare finansministern Gunnar Sträng. Han och Ivar Lo-Johansson delade samma statarproletära bakgrund.

  I den sluttande parken finns en byst föreställande Ivar Lo-Johansson som är skapad av konstnären Nils Möllerberg. Bysten gjordes redan 1949 men placerades i parken i samband med namnbytet 1991.

  Parken domineras fortfarande av en lekplats, vid ingången från Bastugatan står en gammal ihålig valk-ask  Parken besöks för dess utsikt över Norrmälarstrand, Kungsholmen och Gamla stan. (Wikipedia)


  Norra Bantorget

  25 juli 2012 
   
  Rummet som jag fick låna av vänlig personal i Clarion Hotel Sign den 25 juli 2012, när jag fotade för boken ´´Stockholms gröna rum´´.
   

  Under min jakt efter ett morgonöppet café, besökte jag Norra Bantorget en tidig morgon i början av juli, då vattenspridare stänkte vatten över både gräsmattor och planteringar. Några morgontrötta personer gick genom parken på väg till arbetet, själv satte jag mig på en bänk för att vila en stund den där lediga onsdagen. Planteringarna runt parken blommade fint med jättedaggkåpa, nävor och funkia. 

  Jag fortsatte mitt sökande efter kaffe och gick förbi den märkliga och vackra fontänen som formar sitt vatten likt en överblommad maskros, inne på Norra Latins gård. Den gamla skolgården har blivit en del av torget, sedan man här öppnat Stockholms största uteservering med nästan 900 sittplatser. Tyvärr inte öppet under mina morgonvandringar, så istället fick jag mitt kaffe på trottoarserveringen vid det lilla bageriet på Barnhusgatan där hela gatan doftar av nybakat bröd.

   

   Oktober 2020
   
   Magnolia 'Galaxy'  11 maj 2019
   
  11 maj 2019
   
  Magnolia 'Galaxy' i blomsterhavet! - 14 maj 2015
   
  Under hösten 2014 planterades 23 000 blomsterlökar på Norra Bantorget. Bilderna är tagna 14 maj 2015.
   
   
  Magnolia 'Elisabeth' och Magnolia 'Heaven Scent' planterades 2014. Bild från 14 maj 2015.
   
  15 juli 2012
   
  15 juli 2012
   
   

  Där Norra Bantorget nu ligger låg Svenska Trädgårdsföreningens stora trädgård från 1838 och i ungefär 30 år framåt. Trädgården sträckte sig från Drottninggatan ner till Klara sjö med entré från Drottninggatan mittemot Centralbadet. Vid entrén låg två paviljonger varav den södra var café och den norra användes till baler och teaterföreställningar. Paviljongerna revs 1910 men järnstaketet mot Drottninggatan finns kvar än idag. I trädgården fanns bland annat växthus, blomsterkvarter, rosenkvarter, trädskola för växter, drivbänkar, plantsängar och lövsalar för vila och även en skola för trädgårdselever. Den nedre delen mot Klara sjö användes som köksträdgård och vid området mot Drottninggatan var trädgården mer anlagd som en park. 

   

  Sedan torgets tillkomst på 1870-talet har många förändringar skett genom åren, bland annat genom trafikomläggningar. På en bild från 1902 då ett förstamaj-möte hålls på torget kan man se att det inte fanns ett enda träd på platsen. Själv minns jag Norra Bantorget mest som en trafikplats och bussterminal. Man tankade vid Shellmacken, åt lunch vid busstationen Rotundan och vid södra delen av Norra Bantorget låg Sveriges största biograf Vinterpalatset, där jag såg Kellys hjältar med Clint Eastwood och Donald Sutherland på den enorma filmduken vid premiären 1970.

   

   
   
   
   
   24 juni 2012
   

  Vid Norra Bantorget har Socialdemokraterna långa traditioner då LO-borgen och Folkets hus ligger här, och det hålls fortfarande förstamajmöten på torget varje år. Brantingmonumentet som kom på plats 1952 är placerat mitt inne i parken och symboliserar arbetarrörelsens kampvilja. Det är Carl Eldt som skapat monumentet som först var tänkt att stå i Vasaparken innan man till slut valde den här självklara platsen.

   

  Sommaren 2009 invigdes det nya Norra Bantorget och nu hade man satsat ordentligt på växter och då speciellt perenner. Nyréns arkitektkontor har skapat den nya platsen med Bengt Isling som ansvarig landskapsarkitekt. Det tidigare ganska anonyma torget har förvandlats till ett stadstorg med vackra planteringar och med ny markbelysning som är placerad i en stor ring runt hela parken vilket blir mycket effektfullt under dygnets mörka timmar.

   

  Perennplanteringarna som anlagts runt parken har upphöjda ytor vilket gör att planteringarna sluttar både in mot parken och ut mot gatorna. På så vis exponeras växterna bättre än om de skulle ha placerats i platta planteringar och parken omsluts nu också på ett fint sätt. Här har man använt stadiga och tåliga perenner som de fyra vackra nävorna kungsnäva, silkesnäva ´Ballerina´, trädgårdsnävan ´Rozanne´, och vanlig blodnäva. Rozanne är den perfekta perennen i en offentlig park då den blommar under en lång period. Grannar till nävorna i planteringarna är jättedaggkåpan och daggfunkian ´Elegans´ som tillsammans bildar en stor underbart vacker blomstrande bård runt torget. De limegula jättedaggkåporna, de blå och rosa nävorna och hostans stora vackra blad är en mycket fin kombination som ger en vacker blomning mitt i sommaren.

   

  Fontänen (Maskrosbollen) invigdes den 7 augusti 1998 i samband med LO:s 100-årsjubileum och utformades efter Anita Modins skisser

   

  Inne i parken finns stora ytor med perenner, bland annat sockblomma som man oftast väljer för de vackra bladens skull. Dagliljor lyser i orange i augusti och jättedaggkåpan lättar upp skuggorna med sina ljusgula blommor. Funkia och ormbunkar som alltid är vackra skuggväxter hjälper till att försköna marken under träden och när ljuset faller genom trädkronorna mot alla dessa perenner så bildas ett vackert skuggspel inne i Norra Bantorgets lilla park. 

  I hörnet mot Torsgatan där Palmemonumentet från 1989 ´´Mitt hjärta i världen´´ av Nils Dahlgren står, går planteringarna i en mer ängslik stil. Diamantgräset dominerar men här finns även röd solhatt, solbrud, studentnejlika, daglilja, trädgårdsiris, riddarsporrar, anisisop, höstanemon, det vintergröna gräset silverfryle och höstaster. 

   

  Parkens träd består huvudsakligen av stora lindar, som planterades 1949 och skogslönnar, vilka bildar ett stort grönt tak. I västra delen av parken mot Clarion Hotel Sign, har det i samband med nyanläggningen planterats tjugo stycken silverlindar och de silverglänsande bladen kommer framöver att hjälpa till att mjuka upp miljön vid de moderna fastigheterna. Den vackra rosablommande liljemagnolian ´Galxy´ är också placerad i parkens område mot Clarion Hotel Sign, där gästerna i rummen framöver kommer att kunna njuta av magnolians praktfulla blomning på våren. Den vitblommande Robinia ´Bessoniana´ kommer också att bli en skönhet i parken framöver då den med sina vita blomhängen blir en fin kontrast mot parkens alla lönnar och lindar.

   

  Norra Bantorget som ligger bara några hundra meter ifrån Hötorget har idag blivit en plats som man inte bara passerar. Nu kan man även stanna och njuta av mängder med blommande perenner i parken och människor som längtar ut från sina kontor kan äta sin lunch på en bänk eller på gräsmattan, eller bara vila en stund i grönskan. Stockholms parker utvecklas och förbättras hela tiden och man använder alltmer perenner som blommar i olika perioder vilket gör att parkerna blivit både vackrare och mer spännande.

   

  I december 2009 tog Nyréns Arkitektkontor välförtjänt emot Sienapriset för årets utemiljö med motiveringen: 

   

  För ett projekt som påtagligt höjer livskvaliteten i Stockholms mest trafikintensiva kärna. Efter decennier av förfall har Norra Bantorget uppgraderats till en lummig oas, resolut inplanterad i asfalten. Idén är djärv och utförandet så formsäkert och elegant att stadsbruset trollats bort. Att stockholmarna älskar parken är tydligt, för första gången på mycket länge är Norra Bantorget en verklig mötesplats för folket.

   
   Luzula nivea  -  Silverfryle
   
  15 juli 2012
   
  24 juni 2012
   
  24 juni 2012
   
  24 juni 2012
   
  15 juli 2012
   
   
   
   

   

  Nya växter vid Norra Bantorget

   

  Träd

   

  Magnolia liliflora 'Galaxy'  -  Liljemagnolia

  Prunus avium 'Plena'  -  Dubbelblommigt fågelbärsträd

  Robinia pseudoacacia 'Bessoniana'  -  Robinia

  Tilia tomentosa  -  Silverlind

   

  Buskar

   

  Ligustrum vulgure 'Atrovirens'  -  Liguster

  Rhododendron yakushimanum 'Fantastica'  -  Praktrhododendron

  Rhododendron yakushimanum 'Polaris'  -  Praktrhododendron

  Ribis alpinum 'Pumilum'  -  Måbär

  Taxux baccata  -  Idegran

   

  Perenner

   

  Achnaterum calamagrostis  -  Silvergräs

  Agastache foeniculum  -  Anisisop

  Alchemilla mollis  -  Jättedaggkåpa

  Anemone hupehensis  -  Höstanemon

  Aruncus dioicus  -  Plymspirea

  Aster novi-belgii 'White Ladies'  -  Höstaster

  Delphinium 'Guardian Blue'  -  Riddarsporre

  Delphinium 'Casa Blanca'  -  Praktriddarsporre

  Dicentra spectabilis  -  Löjtnantshjärta

  Dryopteris filix-mas  -  Träjon

  Echinacea purpurea 'Rubinstern'  -  Röd rudbeckia

  Epimedium x rubrum  -  Röd sockblomma

  Euphorbia griffithi 'Fire Glow'  -  Eldtörel

  Geranium cinerum 'Ballerina'  -  Silkesnäva

  Geranium x magnificum  -  Kungsnäva

  Geranium 'Rozanne'  -  Trädgårdsnäva

  Geranium sanguineum  -  Blodnäva

  Helenium autumnale 'Wyndley'  -  Solbrud

  Hemerocallis 'Frans Hals'  -  Daglilja

  Hosta fortunei 'Gold Standard'  -  Blomsterfunkia

  Hosta lancifolia  -  Höstfunkia

  Hosta sieboldiana 'Elegans'  -  Daggfunkia

  Iris 'Bianca'  -  Trädgårdsiris

  Lavandula angustifolia 'Alba'  -  Lavendel

  Luzula nivea  -  Silverfryle

  Lychnis chalcedonica  -  Studentnejlika

  Polygonatum multiflorum  -  Storrams

  Rudbeckia fulgida var. deamii  -  Stjärnrudbeckia

   

  De blomsterlökar som finns på Norra Bantorget är: (Klicka på namnen)
   

   


  Vitabergsparken

  Bergsprängargränd 30 maj 2015
   
  17 maj 2012
   
   27 april 2014
   
  Det japanska magnoliaträdet planterades 1933 av Josef Johansson läser jag i Nils-Erik Landells bok ´´Den gröna staden´´ från 1979. Det var egentligen 7 magnolior som planterades här, men under de hårda krigsvintrarna, dog alla utom det som finns kvar idag. Josefs far August Johansson var trädgårdsmästare när Elsa Borg bodde i Malmgården. Nils-Erik träffade Harry Fahlström som 1974 som då drev handlesträdgården och var trädgårdens beskyddare. I trädgården träffade han då även Josef Johansson som planterat magnoliaträdet. Under trädet finns Elsa Borg som staty, som Astid Taube skapat och med inskriptionen ´´Den första verkliga socialarbetaren´´. Statyn restes 1972.
   
  Vid det stora japanska magnoliaträdet i parken har man en fest varje år för att fira trädets blomning och vårens ankomst. Då är magnoliakören på plats och söders eget kulturpris, magnoliapriset har sedan 1969 varje år deltats ut till ´´en person som med sin gärning gjort förtjänstfulla insatser och glatt sina medmänniskor i Sofia församling eller på Söder´´. Några pristagare genom åren är Evert Taube, Per Anders Fogelström, Carl Anton, Hasse och Tage och Ivar Lo Johansson och alla pristagare får en magnoliaplanta.

  Av någon anledning har jag alltid missat den här festen, men någon vår kommer jag att ansluta mig till söderborna som firar in våren under det blommande trädet med sång av magnoliakören. 

   
   
  Stora Mejtens gränd 31 maj 2012
   
   Lilla Mejtens gränd 5 juli 2012

   

  Sofia kyrka som invigdes 1906 har en dominerande plats högst uppe i Vitabergsparken och kyrkans spetsiga torn (som liknar stumpen av en spetsig blyertspenna) är ett känt landmärke, som syns över stora delar av Stockholm. Eftersom Sofia församling bildades först 1917 var Sofia kyrka till en början ett annex till Katarina kyrka. Innan kyrkan byggdes, lyste bergen vita av den ljusa bergarten som gett namn åt Vitabergen och platsen där kyrkan skulle byggas var då nästan helt utan grönska. Eller hur var det nu? Det sägs även att namnen kommer av att man en gång i tiden lade ut tyger för blekning här. Det spelar egentligen ingen roll. Vitan är Vitan helt enkelt!

   

  Parken ingick i Lindhagenplanen som presenterades 1866 och var en idéplan hur Stockholms framtida stadsplanering skulle se ut, då stadens befolkning hade ökat kraftigt under den senare delen av 1800-talet. I Lindhagenplanen ingick förutom att dra fram ett nytt gatunät med bland annat breda avenyer, utan att ta hänsyn till den äldre bebyggelsen, att skapa stora parker i innerstaden. Stadsborna behövde som det hette ´´landtlig naturs välgörande inverkan´´. 


  Man ville föra in ljus och luft i den alltmer tätbebyggda staden och parkerna skulle ligga i närheten av bostäderna, för att bli en grön och vilsam plats att vistas på under den lediga tiden. De nya parkerna skulle anläggas på bergig mark som ändå var svår att bebygga och eftersom marken var kuperad så skulle den nya naturlika parkstilen passa bra i dessa områden.  De andra bergsparkerna som anlades i staden under samma period var Tantolunden, Vanadislunden, Kronbergsparken och Tegnérlunden. Alla dessa parker är idag gröna lummiga platser i den ständigt växande staden.

   

   17 maj 2012
   
   17 maj 2012
   
   Skånegatan 17 maj 2012
   
  Bergssprängargränd - den enda gata vad jag vet i innerstaden som är grusbelagd. 30 maj 2012
   
  30 maj 2012 
   
  Sofia kyrka 30 maj 2012
   
  Mäster Pers gränd 30 maj 2012
   

  Jag brukar börja min vandring nere vid Renstiernas gata och gå upp genom de gamla kvarteren med söderkåkar just nedanför kyrkan. Längs Bergsprängargränd, som nog är Stockholms enda gata belagd med grus och Mäster Pers gränd finns charmiga små röda kåkar som en gång var enkla arbetarbostäder. Under slutet av 1800-talet bodde Stockholms allra fattigaste människor här i Vitabergen. 

  ´´Bergsprängargränd fick sitt nuvarande namn 1806 men vilken bergsprängare som gav gränden namnet är okänt. Annars bodde huvudsakligen varvs- och hamnarbetare samt diversearbetare här uppe. De hade stora familjer och de små trähusen med sina invånare hörde till de mest fallfärdiga och eländiga på det fattiga Södermalm. Exempelvis bodde här 1897 i en stuga om ett rum med kakelugn (12 m² golvyta och 1,85 meter rumshöjd) två hamnarbetarfamiljer bestående av fyra vuxna och två barn. Den ena familjen var inneboende och betalade 72 kronor i årshyra till den andra. Bergsprängargränd nr 6 är ett “halvt” putsat stenhus.´´
  (Wikipedia)

  Det var meningen att även dessa hus skulle rivas som så många andra gamla kåkar på berget när man förändrade området till parkmark. Efter en hel del protester fick de stå kvar och är nu i stället pittoreska och trevliga inslag i stadsmiljön på Södermalm. Från att ha varit fattigstugor har det i stället blivit hög status att bo i dessa gamla träkåkar som nu har modern standard och där många konstnärer och artister idag har sina hem. 

   Mellan hägg och syren 20 maj 2014

   

   
  Svenska Ords stuga 5 juli 2012
   
  Malmgårdsvägen och Sofia kyrka - Läs mer om Groens Malmgård här!
   
  Långa huset på Lilla Mejtens gränd 22 augusti 2012
   
  ´´Ulf Lundells stuga´´ på Mäster Pers gränd. 22 augusti 2012
   

  I en av de då omoderna söderkåkarna på Mäster Pers gränd, just nedanför kyrkan, bodde Ulf Lundell under en tid på 1970-talet. Huset hade han fått hyra i andra hand av sin goda vän Joakims pappa som var den berömda fotografen Christer Strömholm. Här skrev han Jack, hans första roman som blev en stor succé 1976 och som idag är en litterär klassiker, där handlingen delvis är förlagd just till huset och gården här på Mäster Pers gränd.  En annan känd plats är granntomten där Svenska Ords lilla träkåk ligger ner mot Renstiernas gata. Den röda lilla söderkåken var Hasse & Tages skrivarstuga.

   

  Den här söderkåken var högsäte för svensk humor under många år. Hit flyttade Hasse Alfredsson 1956 när han gifte sig och huset blev sedan skrivarstuga åt Hasse och Tage som bildade sitt företag Svenska Ord. Här skrevs revyer, sångtexter och sketcher som har blivit odödliga och man kan ana att det skrattats mycket i den här gamla stugan.

  Vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice, fick många uppdrag i Vitabergens trädgårdar på 1980- och 90 talet. Vid Stora Mejtens gränd i norra delen av parken ligger Carl Antons hus vackert för sig själv, inbäddad i grönska med en liten skyddad gård mellan de två husen som tillhör platsen. Den skyddande grönskan tog ibland överhand och vi fick då rycka in för att såga ur vissa träd och ta bort sly som hade växt upp till träds storlek. 

  Carl Anton som är en vänlig man bjöd alltid in oss på kaffe efter utfört arbete. Mellan åren 1981-1995 sändes ´´Carl Anton i Vita bergen´´ på SVT där han bjöd in kända artister till varje program och där han själv ofta sjöng egna och andras lovsånger till sin stadsdel Södermalm. Under de här åren hade han inte många steg från sitt hem till amfiteatern där inspelningarna skedde. Den platsen används nu i stället av Parkteatern.  2012 renoverades huset och tomten och det är nu en ny hyresgäst i huset. Carl Anton bor numer på Katarina Östra Kyrkobacke.

   

   Utsikt från Sofia kyrkas torn, 22 augusti 2012
   
   Stiftelsen Malmgårdsvägen Vita Bergen 22 augusti 2012
   
   Vitabergens café 15 maj 2013
   

  De flesta av de numera stora träden i parken kom på plats mellan 1890-1910 och idag är skogslönn det absolut vanligaste trädet i parken. Vid en trädinventering 2005 fanns det bland annat 129 skogslönnar, 46 björkar, 45 askar, 37 lindar, 35 almar och 29 ekar. Eftersom almsjukan även drabbat Stockholm så har många sjuka almar sågats ner och det är nu endast ett fåtal kvar som fortfarande är friska i Vitabergsparken. I augusti klättrade jag upp i Sofia kyrkas torn för att ta översiktsbilder över parken och uppifrån tornet kunde jag se vilken kompakt grönska parkens träd har utvecklat med åren. 

   

   När jag stod högt där uppe i kyrktornet och blickade ut över inloppet till Stockholm från skärgården och hade hela parken under mig, så önskade jag att jag kunde komma tillbaka till tornet när alla lönnarna lyser i färgsprakande höstskrud.

   

  Ett av problemen med trädbestånden (ca 500 träd) i parken idag är att många träd har vuxit upp från frö och på så vis inte fått den uppbyggnadsbeskärning som krävs för att bli ett stabilt och säkert parkträd. Många av de frösådda träden är flerstammiga vilket kan leda till svåra fläkskador då de växt sig stora. Parken har förvildats mer än det var tänkt då man inte alltid hållit efter sly, men det finns en trädplan för parken och åtgärder har vidtagits och jag hoppas att det även finns en långsiktig plan för Vitabergens träd.

   

  Det är en avslappnad atmosfär och ett lugnt tempo i den här parken. Jag tror att de stora träden får mig att sakta stegen. Stora träd är viktiga för oss människor och kanske speciellt för oss som lever våra liv bland gator och höga hus. Jag får ungefär samma känsla när jag vandrar i Humlegården nere i stan. Skillnaden är att Vitabergsparken är en bergspark med stora nivåskillnader och en del riktigt branta backar. 

   

  Här ligger också Barnängens koloniområde som är ett av Stockholms äldsta, då föreningen bildades 1906. Området är bara en liten rest av ett stort koloniområde som förr sträckte sig ända ner till Hammarby sjö. En liten bit därifrån ligger Vintertullens koloniområden som inte har några kolonistugor utan endast odlingslotter. Det går att titta in i båda dessa områden, men bara över staketen. Man kan inte här som i Stockholms övriga koloniområden vandra inne bland lotterna, då dessa båda områden är låsta eftersom de haft problem med oönskade besökare.

   
  Sofia kyrka 29 december 2014
    
  Groens boské med lindar från 1700-talet. Efter en mycket olycklig avstyckning på 1970-talet, hamnade dessa lindar och det japanska magnoliaträdet på parkmark. Området borde givetvis ha fått fortsätta att tillhöra malmgården. 

   

   

  Träd

   

  Acer campestre - Naverlönn

  Acer platanoides - Skogslönn

  Acer platanoides 'Schwedleri' - Rödbladig lönn

  Acer pseudoplatanus - Sykomorlönn

  Acer saccharinum - Silverlönn

  Aesculus hippocastanum - Hästkastanj

  Betula pendula - Vårtbjörk

  Betula pubescens - Glasbjörk

  Crataegus sp. - Hagtorn

  Fraxinus excelsior - Ask

  Fraxinus excelsior 'Diversifolia' - Helbladig ask

  Magnolia kobus - Japansk magnolia

  Malus x purpurea 'Eleyi'  - Purpurapel

  Populus balsamifera - Balsampoppel

  Prunus avium - Fågelbär

  Prunus padus - Hägg

  Quercus robur - Skogsek

  Salix alba 'Chermesina' - Korallpil

  Sambucus nigra - Fläder

  Sorbus intermedia - Oxel

  Syringa reticulata - Ligustersyren

  Tilia x europaea 'Pallida' - Kejsarlind

  Ulmus carpinifolia 'Hoersholm' - Alm

  Ulmus glabra - Skogsalm

  Ulmus glabra 'Camperdownii'  - Hängalm

   

  Buskar

   

  Cotoneaster bullatus - Häckoxbär

  Crataegus sp. - Hagtorn

  Euonymus europaeus - Benved

  Rhamnus cathartica - Getapel

  Rosa rugosa - Vresros

  Rosa dumalis - Nyponros

  Rosa canina - Stenros

  Ribes alpinum - Måbär

  Ribes niveum - Vit taggrips

  Prunus spinosa - Slån

  Spirea x vanhouttei - Bukettspirea

  Syringa chinensis - Parksyren

  Syringa josikaea - Ungersk syren

  Syringa vulgaris - Syren

  Sabucus nigra - Fläder

  Symphoricarpos albus - Snöbär


  En dag på Djurgården

   Inne i Rosendals butik har boken fått en fin plats!
   
   
  5 april 2014
   
   
  Efter en båttur från Slussen klev vi iland på Kungliga Djurgården den här soliga och lite kyliga aprildagen. Fyra timmar på den vackra ön blev det, med besök på favoritplatserna Rosendal och Prins Eugens Waldemarsudde. Inne i Rosendals växthus blommade det överdådigt av underbara växter, vilket gjorde att man ville stanna där länge.
   
  Men vi vandrade bort till grannen Waldemarsudde där backarna runt gamla huset (gula huset) var fyllda av Scilla forbesii - helt underbart vackert! Idag svepte kalla vindar in mot mot Wudden, som inte kunde bjuda på Rosendals stillhet just idag, men jag älskar verkligen båda dessa pärlor på Djurgården! Nu väntar vi alla med spänning på Marina Rydbergs och Per Ranungs bok om Waldemarsudde som släpps den 8 maj!
   
   
   
  Rosendal
   
   
   
  Prins Eugens Waldemarsudde
   Scilla forbesii
   
   Den fantastiska hästkastanjen vakar över Auguste Rodins ´´Tänkaren´´ på Wudden.
   
   Häggens blomknoppar väntar på att slå ut och förgylla markerna kring Wudden som är Stockholms häggblomsparadis. Se här!

  Arbete pågår...

  ´´Dramat´´med mitt kapade Googlekonto och den försvunna bloggen är något som jag lämnat bakom mig. Jag jobbar nu istället på att fylla den här bloggen med alla de stockholmsträdgårdar och parker som försvann med blogger-bloggen. Viss text hade jag sparat men det är ett ganska tidsödande arbete att göra ordning bilder till inläggen. Jag är en bit på väg och de färdiga trädgårdarna finns nu på Slottsträdgårdsmästarens stockholmssida - Stockholms gröna rum (finns även en flik här ovanför)
   
   
   

  Stora Henriksvik - Långholmen

  30 juni 2007
   
   21 maj 2014
   

  Långholmen var tidigare mest känd för det fängelse som låg på ön fram till 1975. Under tiden då fängelset var i drift kunde allmänheten givetvis inte röra sig lika fritt på ön som man gör nu för tiden. Idag är Långholmen är en av det centrala Stockholms bästa vandringsplatser, i en lugn miljö och med fin utsikt in mot stan. 

  Det är en mycket grön och frodig ö och att träden trivs extra bra beror på att man på den tidigare så bergiga ön lade upp muddringsmassor när Barnhusviken och Klara sjö muddrades på 1870-talet, då järnvägen till Centralstation skulle byggas. Sjöbottnen från muddringen blev den bästa tänkbara markförbättring, grogrund och gödsling åt träd och buskar. Det var fängelsets fångar som utförde det tunga och skitiga arbetet att frakta muddermassorna från båtarna och upp på ön. I Strindbergs bok ´´När trädsvalan kom till Getapeln´´ beskriver han fångarnas slit med muddermassorna -  ´´att detta var helvetet´´.

   

  800 träd planterades i muddermassorna på norra sidan av Långholmen mellan Västerbron och östra spetsen av ön. Det var bland annat lönn, alm , ask, rönn och hägg. Träden kom från Bergianska trädgårdens plantskola som på den tiden låg i Vasastan. Annars är det nog knäckepil som man först lägger märke till när man närmar sig Långholmen från söder. Pilarna växer längs kanalen på öns södra sida och böjer sig vackert och vilt ut över kanalen. På 1880-talet muddrades även Pålsundet och Långholmskanalen och även då användes muddermassorna för att lägga på öns bergiga delar. Efter den muddringen planterades hela 2400 träd på Långholmen

   

  I en mycket vacker miljö med utsikt över Mälaren ligger Stora Henriksvik. Lars Helgö och Christina Trapp skrev avtal med staden 1992 om att här starta sin verksamhet med café och ett litet museum för Carl Mikael Bellman. Det förfallna huset renoverades efter att ha stått tomt sedan 1978 och trädgården anlades likt en malmgårdsträdgård från 1700-talet. De öppnade sitt café som även innehåller en fin och intressant Bellmanutställning. 

   

  Jag brukar tala om favoritträdgårdar i Stockholm och Stora Henriksvik tillhör verkligen en av mina absoluta favoritplatser. Det är trivsamt att här dricka sitt kaffe, blicka ut över trädgården och genom grönskan se båtar passera utanför badstranden. 

  Den vackra trädgården vid Mälarens strand, bäddas in av en lummig grönska och bland örter och grönsaker står ett mullbärsträd som drivits upp av ett rotskott från ett träd i Södra Årstalundens koloniområde. Tyvärr blev den senaste vintern väl hård för trädet som sommaren 2013 endast hade en liten levande gren. Jag hoppas att den grenen får kraft att bygga upp en ny trädkrona. Mullbärsträd är inte vanliga i Stockholm - jag vet endast några stycken som klarar vintrarna i vårt klimat. På andra sidan växer låga äppelträd framför en vildvuxen syrenhäck som ger skydd mot insyn och vindar.

  Jag älskar verkligen den här trädgårdens blandning av kryddväxter, perenner och sommarblommor som ganska fritt får breda ut sig intill de ordnade raderna av grönsaker. Här finns förutom grönsaker - kryddgård som bland annat har vin- och spritkryddor, läkeörter, kålgård, bönland och rotland. 

   

  Från Stora Henriksviks hemsida.

   

  ´´Trädgården är uppbyggd så som en familj på 1700-talet skulle ha haft sin köksträdgård. Fyra odlingskvarter med korsgångar och en buxbomsrundel i mitten. Formen kommer ursprungligen från den arabiska trädgården där kvarteren symboliserade världsdelar, gångarna de stora floderna och rundeln i mitten var paradisets källa. Den togs över av munkarna och levde vidare i klostren i Europa.

  I trädgårdens ytterkanter växer fruktträd, bärbuskar, potatis, sparris, jordgubbar och rabarber. Kvarteren innehåller nyttoväxter och blommorna bildar en kantbård. Det ordnade möter det vilda.

  I tre av kvarteren växer bönor och ärter, rotfrukter, sallad och kål. I det fjärde finns en örtagård med perenna kryddväxter som mynta, salvia, citronmeliss och timjan. Här hittar man också medicinalväxter som på 1700-talet odlades för husapoteket.´´

  På andra sidan badstranden ligger den gamla sjötullen och en röd liten sjöstuga precis invid vattnet. I den sjöstugan hade vårt familjeföretag, Norrtälje Trädgårdsservice lunchrum och förråd under några år på 1990-talet. Innan dagens jobbstress, tog jag min frukost på bryggan och njöt av den fridfulla morgonstunden..

   

  Den forna fängelsön intill Södermalm tillhör de platser där jag helst vandrar i Stockholm. Sträckan runt den gröna ön, där man hela tiden följer stranden, är drygt fyra kilometer lång. Miljön skiftar från den nordöstra sidans branta trädbevuxna berg med vacker utsikt in mot stan, till den södra sidans lugnare och mer skyddande vandringsväg längs kanalen. Där böjer sig stora knäckepilar försiktigt ut i vattnet, där gamla träbåtar ligger i långa rader under sommaren.

   

  Verksamheten på Stora Henriksvik drivs idag av Christina Trapp Bolund och Lasse Helgö.
  I min bok står det att Christinas dotter Cilla och hennes man driver Stora Henriksvik - det var då det!

   
  8 juli 2012
   
  8 juli 2012
   
  19 augusti 2012 - Christina Trapp Bolund som har skapat och sköter den här vackra trädgården.
   
  8 juli 2012
   
  17 maj 2012
   
  31 oktober 2010
   
  15 juni 2011
   
   Mullbärsträdet till höger 19 augusti 2012
   
  12 juli 2012
   
  12 juli 2012
   
   12 juli 2012
   
   
  Växter i trädgården 2012
   
   

  Rabatt 1. vid husgaveln

  Vår:

  Kejsarkrona

  Röda tulpaner

  Snödroppe

   

  Sommar:

  Akleja, blå, rosa

  Blå marockansk?

  Praktlysing

  Stockrosor, enkla vita, gula, rosa och röda

  Strandveronika

  Trädgårdsveronika

   

  Höst:

  Dahlior

  Höstanemon

  Höstflox

  Luktärt

   

  Rabatt 2. Runt serveringsterrassen, halvcirkel

  Vår:

  Näva (ursprunglig från förvildad trädgård)

  Pingstlilja

  Påsklilja

  Tulpaner

   

  Sommar:

  Buskpion

  Bolltistel

  Flox rosa

  Krollilja

  Linnes döttrar

  Mose brinnande buske

  Praktlysing

  Riddarsporre

  Stockrosor, enkla

  Stormhatt

  Storrams

  Såpnejlika

  Tobak, vit

  Trädgårdsiris, gul, zebrarandig, blå, ljuslila

   

  Höst:

  Drakmynta

  Höstaster

  Höstflox

  Tobak, vit

   

  Rundel

  Akleja

  Buxbom

  Judekörs...

  Pingstlilja

  Påsklilja

  Tulpaner

   

  Kryddgården

  Matkryddor:

  Backtimjan

  Basilika, grön

  Basilika, helig

  Basilika, röd

  Citrongräs

  Citronmeliss

  Citrontimjan

  Grönmynta

  Ingefära

  Krusmynta

  Körvelrova

  Mejram

  Oregano

  Pepparmynta

  Pepparrot

  Rosmarin

  Salvia

  Sommarkyndel

  Timjan, vanlig

  Äppelmynta

   

  Vin- och spritkryddor:

  Anis

  Fänkål

  Gubbaskägg

  Humle

  Kummin

  Kvanne

  Malört

  Pimpinella

  Spansk körvel

  Vinruta

  Åbrodd

   

  Läkeörter:

  Balsamblad

  Cikoria

  Digitalis

  Gallört

  Hjärtstilla

  Lakritsrot

  Malört

  Mästerrot

  Nattskatta

  Ålandsrot

   

   

  Övriga:

  Anisisop

  Blomstertobak, vit

  Gilia

  Gode Henriks målla

  Isop

  Kattmynta

  Muskatellsalvia

  Orientalisk vallmo

  Sparris

  Tobak - havanna

  Vallört

  Virginiatobak

   

  Tre kvarter med köksväxter som byts i tre-skift:

   

  Kålgård:

  Blue kale

  Broccoli, röd

  Estnisk röd

  Grönkål

  Huvudkål

  Mangold

  Rosenkål

  Rysk broccoli

  Sallat

  Svartkål

   

  Bönland:

  Brytbönor, höga och låga

  Borlottobönor

  Klosterbönor

  Linser

  Sockerärtor

  Skärbönor

  Vaxbönor

  Vingbönor

   

  Rotland:

  Betor

  Haverot

  Morötter

  Rovor

  Rädisa

  Rättika

  Sockerrot

  Svartrot

   


  Ingen slump

   
  En händelserik vecka går mot sitt slut och fredagen på Engsholm var magisk vacker. Glittrande vatten med lätt bris är vackert, men inget går upp mot när vattenytan ligger helt stilla, då sjöfågel sakta glider längs stränderna och vårkonserten från parkens fåglar ekar bland träden. Engsholms slottspark är inte enbart en trädgård där slottsträdgårdsmästaren putsar, fejar, gräver, klipper, rensar, vattnar, planerar, planterar sår och fixar - naturen runt omkring gör den här platsen i Sörmland till ett litet paradis. 
   
  60
  På torsdagen blev jag firad kungligt av VD och arbetskamrater och så här skrev jag på Facebook:
   
  ´´Vilken fantastisk arbetsplats och vilka underbara medarbetare jag har på slottet! Idag blev jag ordentligt firad med god mat, tårta och bubbel. Jag fick en mycket vacker tavla (bild senare) och fantastiska rosor och av mina arbetskamrater fick jag en mycket väl tilltagen reskassa i euro som är tänkt för min resa till Barcelona-Rom-Florens i början av maj. Stort tack och kram alla mina fantastiska vänner på Engsholm!´´
   
  Början av talet som VD Kerstin höll:
  Det är ingen slump att du föddes i april. Det hade varit en omöjlighet för dig att födas i november. Ingen personifierar våren så som du....
   
  ...att du dessutom har födelsedag samma dag som vi köpte Engsholm är kanske en slump - eller inte...
   
   
  Det har inte enbart varit fest och firande den här veckan, det har blivit en hel del gjort i parken också. Vaktmästaren har sett över och oljat in trädgårdsmöbler och jag har fortsatt att dela och flytta perenner. Inomhus har jag sått sommarblommor och skolat om tomatplantor. Änglatrumpeterna och stamfuchiorna är beskurna och nu väntar jag på att ljuset ska få alla dessa växter att starta upp den här växtsäsongen. 
   
  (jag har ännu inte tagit med kameran till parken i år - bilderna är fortfarande från iphonen. Det blir ändring nästa vecka och eftersom det här väl ska vara en trädgårdsblogg...så blir det trädgårdsbilder då!)
   
  Ulf Lundell sjunger i ´´Senare år´´ - 
  40 är din ungdoms ålderdom
  50 är din ålderdoms ungdom
  Jag undrar vad 60 är...?
   
   

  Prins Eugens Waldemarsudde

  Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje (Prins Eugen)

   
   6 juni 2015 - Clematis montana och blåregnet som nyplanterades i slutet av 1990-talet!
   
  • Carl Manus Fris äger Waldemarsudde och bedriver oljeslageri i slutet av 1700-talet.
  • Prins Eugen köper Waldemarsudde år 1900.
  • Prins Eugen flyttar in i det nybyggda slottet 1905.
  • Prinsen dör 1947 och testamenterar Waldemarsudde till staten. 
   
   
  I slutet av 1700-talet var grosshandlare Carl Magnus Fris ägare av Waldemarsudde där han bedrev oljeslageri och där två väderkvarnar uppfördes på berget. Den kvarn som finns kvar idag användes för produktion av linolja och färgämnen, den andra kvarnen som brann på 1800-talet användes för sågning av brädor och platsen användes som brädgård ända fram till det att Prins Eugen tillträdde Waldemarsudde år 1900.
   
  Prinsen lät då bygga sitt slott utan tinnar och torn på berget och arkitekt var den tidens stora mästare Ferdinand Boberg, som även ritat den vackra grinden vid entrén och de gröna böljande staketen med vita toppar. År 1905 flyttade prinsen in i slottet och började då skapa sin trädgård och han lär ha sagt att ´´näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje´´. Prins Eugen testamenterade Waldemarsudde till staten och avled 1947.
   
  Hemsida.
   
   
  25 maj 2017
   
  19 maj 2010
   
   16 maj 2012
   
   
   Prins Eugens Waldemarsudde ligger på en höjd vid vattnet utefter min vandringsväg på södra Djurgården. Vid mina besök här blir jag alltid lika hänförd av platsen med den vackra trädgården och den storslagna utsikten över inloppet från skärgården in mot stan. I maj då bergen runt grosshandlare Fris gula sommarhus, svämmar över av hägg och syren, är det få platser i Stockholm som kan mäta sig med Waldemarsudde i skönhet. När de stora hästkastanjerna blommar tillsammans med syrenerna framför slottet, då vill jag stanna länge på någon av bänkarna eller på slottets trappa, för att se ut över trädgården och ut över vattnet. 

   

  Jag besöker Waldemarsudde under hela året, där det till och med är vackert en disig novemberdag, en iskall januaridag eller en slaskig marsdag. Som vanligt står jag en stund framför statyn ´´Tänkaren´´ av Auguste Rodin och undrar vad det är för besvärliga tankar han brottas med. Originalet finns i Paris men jag tror att vår ´´Tänkare´´ har en bättre plats här på Waldemarsudde där han har en av Stockholms vackraste utsikter, där båtar och fartyg glider förbi på väg till eller från Stockholm. Statyn gjordes vridbar och när Prins Eugen ibland fick nog av den deprimerande tänkaren, så vred man helt enkelt statyn så att den vände ryggen åt slottet. När jag gick i pension 2017, fick jag som present av Engsholms slott, en liten kopia av Tänkaren.

   

   Trädgårdsmästare Marina Rydberg - 31 augusti 2011
   
   Den 8 september 2017 - Christer Johansson, Kristina Öhman och Marina Rydberg.
   
  Trädgårdsmästare Marina Rydberg sköter och förvaltar Waldemarsuddes trädgård tillsammans med sina medarbetare på ett föredömligt sätt. Det är alltid snyggt och prydligt trots att det vistas mycket folk här på sommaren. Vi träffades den sista dagen i augusti 2011 då äpplena dignade från träden och då sommarblommorna fortfarande blommade vackert. Marina berättade om sitt arbete och att hon kom hit från Bergianska trädgården 1996. Vi är två trädgårdsmästare med helt olika trädgårdar. Waldemarsudde är en visningsträdgård på Djurgården med många besökare dagligen, medan Engsholm slott är en konferensanläggning ute i det Sörmländska landskapet som endast är öppen för våra gäster. Men annars har vi en hel del gemensamt i synen på trädgård och skötsel. 
   
  2014 släpptes den fina boken ´´Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde´´ som Marina Rydberg skrivit och Per Ranung tagit bilderna. Där kan man läsa om trädgårdens historia fram till idag.
   
   
  25 maj 2016
   
  25 maj 2016 Från Gmla Husets fönster.
   
  25 maj 2016
   
  Café Ektorpet
   
   13 maj 2012
   
   
   
  Planteringarna på galleriterrassen är inramade av lågt klippta buxbomhäckar som alltid innehåller vackra sommarblommor, vilka trädgårdsmästaren driver upp i egna växthus. Här följer man prinsens äldre växtlistor och ordningar, för att bevara så mycket som möjligt av hans trädgårdsidéer. Men jag är helt säker på att Marina även sätter sin egen prägel på trädgården. Det var här som jag första gången såg Mignondahlian i milt gult och vitt, den som jag använt i Engsholms slottspark i flera år nu. Det är en av få dahlior som jag tycker är riktigt vackra, i sin enkelhet. 

   

  Waldemarsuddes terrasseringar delar upp trädgården i olika rum och våningar, där den övre trädgårdens planteringar på våren fylls av ljuvliga tulpaner som till och med får ´´Tänkaren´´ att se lite ljusare ut. På sommaren tar pelargoner i vitt och rosa vid och blommar på sina givna platser innanför buxbomshäckarna, men under 2016 planterades i stället dahlior på pelargonernas plats. 2017 var pelargonerna tillbaka. I den nedre delen av trädgården som kallas Galleriterrassen ligger blomsterkvarteren som inramas av lågt klippt buxbom och där planteringarna fylls med sommarblommor som bland annat lejongap, praktsalvia, Tagets, Migondahlia, Zinnia och Heliotrop. 

  Mot galleriets vita fasad växer klätterrosor, en Clematis montana och även ett stort blåregn. På våren är Galleriterrassens planteringar fyllda av tulpaner som tydligen får vara ifred från vilda djur och det blir en fantastisk blommande start på trädgårdssäsongen på Wudden. 

   

   9 juli 2017 Japanska ligustersyren
   
   7 augusti 2012
   
  Maj 2019
   
  24 maj 2014, vid Gamla Huset
   
   30 maj 2012
   
  Holger Bloms Stockholmsbänk i syrentider! 
   
   30 maj 2012
   
  Auguste Rodins ´´Tänkaren´´
   
  30 maj 2012
   
  Oktober 2020
   
   29 september 2013
   
   

  Vin från Iniesta och himlen därtill.

   Vackra födelsedagsblommor från dottern!
   
   
   Att fylla 60 blev inte det minsta ångestfyllt, utan bara mysigt och trevligt! Min dotter, Ingela och jag åt en god lunch och drack Champagne, 26 våningar upp i den gamla skatteskrapan på Götgatan. Höghuset som nu för tiden inrymmer studentbostäder och en supermysig restaurang och bar på översta våningen ´´Och himlen därtill´´ med en fantastisk utsikt över Stockholm. Vi njöt några timmar där uppe den här första aprildagen som utanför bjöd både på snö, regn och solsken. Ett typiskt aprilväder alltså, eller som Uffe sjunger ´´April är en kär och nyckfull vän´´.
   
   
   
  Dom som känner mig vet att jag gillar fotboll och att FC Barcelona är klubben i mitt hjärta. Min dotter är minst lika intresserad av den katalanska klubben och i början av maj åker vi ner för att se en match igen. Dotterns present blev en överraskande och underbar kombo. Fotboll och vin!
   
  En av de världsspelare som har förgyllt många av mina fotbollsstunder, är mittfältaren Iniesta. Jag vet ingen som spelar fotboll så vackert och att han under de senaste matcherna har överglänst Messi, säger väl en hel del om hans kvaliteter.
   
  Under fotbolls-VM 2010 spelade Spanien final mot Holland och vid full tid stod det fortfarande 0-0. Det blev förlängning och när det endast var 4 minuter kvar av förlängningen och straffläggning väntade - i den 116 minuten - stänker Iniesta in bollen i nätet och Spanien blir världsmästare. När han i glädje sliter av sig matchtröjan, ser hela fotbollsvärlden trycket på hans undertröja -  ”Dani Jarque, siempre con nosotros” - som betyder ´´Dani Jarque, du är alltid med oss´´. Han var Iniestas kompis som spelade i den katalanska stadens andra lag Espanyol och som 26 år gammal dog i en hjärtattack året innan. Ett fint sätt att minnas och hylla sin bortgångne vän.
   
  Den ödmjuka och stillsamma Iniesta, har nu också startat upp en vingård i byn där han föddes och på så vis skapat arbete åt många bybor. Min fina dotter beställde en låda med blandade viner från Iniesta till min födelsedag och jag blev så oerhört glad! Ett av vinerna heter ´´116´´ som var den minut då han avgjorde VM-finalen! Idag har jag smakat ett annat av Iniestas vin som var helt underbart gott! Tack kära dotter.
   
  Att jag sedan fick biljetter till Uffekonserten på Skansen i augusti av Ingela gjorde att dagen blev helt perfekt! Tack fino!
   
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails