Site Meter

Labruskadruva - Vitis labrusca 'Zilga'Vår Zilga kom till parken år 2003 och har växt mycket bra sedan dess. Om sensommaren blir varm och solig så hinner druvorna oftast mogna. De blir ganska små men mycket goda. Zilga är en robust och kraftigväxande vinranka som kommer från Baltikum. Sorten är självfertil och ger rikligt med druvor. Den ska klara sig upp till zon fem, men jag tror att den klarar sig ännu längre norrut.

Under sommaren brukar jag avlägsna ganska mycket blad för att solen ska nå fram till druvorna och även sommarbeskära den kontinuerligt. På våren ger jag den väl brunnen kogödsel och om sommaren är torr vattnar jag eftersom den står mot en vägg i en ganska smal plantering med begränsad jordvolym. Staketdruvor vill ha något sur jord (ungefär rhododendronsur) men jag kan säga att den jord min Zilga växer i är inte speciellt kemiskt sur. Traditionella vinstockar vill däremot ha mer kalk i jorden.

Staketdruvor blir storvuxna och den ger bara mer och mer skörd ju större den blir. Vi bjuder våra gäster på de goda druvorna i en skål i hallen, men det är lite lockande att även göra vin på dessa druvor...När plantan är nyplanterad bör man under några år skydda den mot alltför stark sol med säckväv runt stammen. Det gäller under de första åren. På hösten under de först åren bör man skydda den på samma sätt mot nattfrost. När den väl etablerat sig på platsen ska den klara -40 grader! Den är alltså mycket härdig, minst sagt!

Om man odlar den i kruka bör man gräva ner krukan i jorden under vintern för att skydda rötterna mot frostfrysning.


Beskärning
Att beskära vinrankor brukar vara en av de trädgårdsfrågor som är vanligast tillsammans med ´´hur får man bort mossa från gräsmattan´´ och ´´hur beskär man lavendel´´ . Beskrivningarna brukar också vara mer än lovligt förvirrade så att jag tror att många drar sig för att odla druvor av den anledningen men jag lovar, det är inte svårt att få bra skörd och staketdruvor är mycket lätta att odla.

Jag tänker inte här gå in i detalj hur man beskär en staketdruva men den beskärning jag gör är att sommarbeskära den. Alltså på varje skott bör det inte finnas mer än två klasar men jag har nog fler i vissa fall, sedan klipper man av skotten så att två blad blir kvar utanför sista klasen. Sedan tar jag som sagt bort en hel del blad så att solen ska komma åt druvorna.

I november skär man tillbaka stocken och jag brukar spara ca. en halvmeter av sommarens nytillväxt. Så gör jag och jag lyckas alltid få bra skörd. Jag återkommer med bilder från beskärningen.  
Google

Kommentarer
Postat av: Mikael Gideryd

Spännande. Jag har beställt Zilga och får hem dom nu på fredag. Bor i zon 7, kan det fungera.

2015-09-15 @ 18:57:35
Postat av: Hasse Wester

Mm det kan blir lite vanskligt Mikael, zon 5 brukar vara max, men har du en skyddat plats så kanske det funkar. Du får höra av dig om några år och berätta! Lycka till!

2015-09-15 @ 19:05:06
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0