Site Meter

Liten flocknäva - Geranium x cantabrigiense



När jag kom till slottsparken 1998 var det här en av de perenner som jag inte själv använt tidigare, men som jag kom att tycka mycket om. I en gammal anteckning såg jag att det hade planterats 24 st. då trädgården runt hotellet anlades i slutet av 1980-talet. Sedan dess har jag förökad denna växt många gånger, det behövs bara en liten bit av de långa rötterna för att få en ny planta. När man planterar plantor är 35 cm c/c lagom och de sprider sig sedan villigt med sina rötter.

Det här är en mycket bra marktäckare som blir vackrast i skugga eller halvsskugga, men som även kan användas i full sol då blommorna får en ljusare färg. I den skuggigare delen av trädgården passar fint ihop med funkior och andra skuggväxter.

Den här nävan är en korsning mellan Geranium dalmaticim och Geranium macorrhizum och den växter mycket snabbt och täcker tomma ytor snabbt. Bladen doftar starkt och växten blir ca. 30 cm hög, blommar i juni-juli.
En sort ´Biokovo´ kallas biokovonäva och har vita blommor med röda ståndare och röd pistill. En annan sort är ´Berggarten´ som är djupt purpurrosa. ´Karmina´ är rödviolett och blir 20 cm hög. Sorten ´S:t Ola´ är vit och blir 25 cm hög.
Höstfärgen på bladen blir vackert röd om den växer på soliga platser och i skugga under varma vintrar kan den på skyddade ställen behålla sina blad under vintern.



Den här nävan är en korsning mellan Geranium dalmaticim och Geranium macorrhizum. Den växter mycket snabbt och täcker tomma ytor snabbt.
Bladen doftar starkt och växten blir ca. 30 cm hög, blommar i juni-juli.
En sort ´Biokovo´ kallas biokovonäva och har vita blommor med röda ståndare och röd pistill. En annan sort är ´Berggarten´ som är djupt purpurrosa. ´Karmina´ är rödviolett och blir 20 cm hög. Sorten ´S:t Ola´ är vit och blir 25 cm hög.
Höstfärgen på bladen blir röd på soliga platser och i skugga under varma vintrar som den här är den faktiskt vintergrön på vissa ställen invid hus mm.





Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0