Site Meter

NepetaNepeta är en av mina absoluta favoritperenner (någon som hört det förut?). Men om jag nu måste ranka de fem bästa perennerna skulle nepetan absolut vara med. Den är fantastiskt vacker och frisk i sitt växtsätt men den största fördelen är att den blommar under hela säsongen med en månads avbrott efter nedklippning då den första blomningen avslutats. Det bästa är att klippa ner den innan blommorna har vissnat helt då den då luras att vilja blomma om igen efter nedklippningen. Under de tio år i parken har det aldrig misslyckats, den andra blomningen varar långt in i oktober eller tills frosten tar den.Namnet nepeta kommer från staden Nepete i Etrurien, Italien. Den här nepetan är en hybrid mellan bergnepetan, Nepeta mussinii och Nepeta nepella. Det finns olika sorter av nepeta faassenii och de varierar i höjd mellan 30-60 cm. ´Six Hills Giants´ blir 50 cm hög och ´Walkers Low´ blir 40 cm hög. Den har långa blomax och grå lite ludna små blad. Efter ett test på uppmaning av en trädgårdsbloggare så kom jag fram till att ´Six Hills Giants´ blir högre och lite glesare än ´Walkers Low´ som är mer kompakt och blommar rikligare. Det kan vara av den anledningen till att flera växtbutiker gått över till ´Walkers Low´.

De börjar blomma i maj och som jag beskrev ovan kan de efter nedklippning blomma hela trädgårdssäsongen ut. Färgen beskrivs ofta som blåviolett och det kan nog stämma. När den etablerat sig blir växtsättet som en liten buske och jag tycker absolut att man ska plantera den i stora grupper för att få bäst effekt och den passar perfekt som granne till rosor men man kan använda den ihop med nästan vilka växter som helst. Den är mycket bra som kantväxt och passar också i stenpartier.

Hela växten doftar starkt och gott och den besöks gärna av fjärilar. En bra egenskap är också att ogräs sällan växer bland nepetan. Den är inte så noga med jordar men jorden bör inte vara för hård, men det är ju i inte många perenner som vill ha sådan jord. Den vill ha en väldränerad plats och ett soligt läge för att må riktigt bra.Walkers Low


Six Hills GiantsKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0