Site Meter

Så här långt har våren kommit i Bergianska trädgården

 
Magnoliablomningen startar tidigt i år. Här i Stockholm brukar den här fantastiska växten blomma två eller till och med tre veckor senare. Den milda vintern har dock fått de ludna blomknopparna att öppna sig redan nu. Det här är sorten 'Merrill' som finns i Bergianska trädgården. Det är en snabbäxande sort med vita blommor som blir 12-15 cm i diameter och för er som har luktsinnet kvar så ska de dofta citrus. Merrill kan man använda upp till zon 4.
 
 
Nu är inte jag någon rhododendronälskare, men den här tidiga kinesiska Rhododendron oreodoxa, måste man ju bara bli glad åt när så lite annat blommar.
 
 
Den här vackra busken har inget med vanlig hassel att göra, de tillhör inte ens samma släkte. Det är bladen som liknar  den vanliga hasselns och till en början skiftar bladen i rosa innan de fullt utvecklade bladen blir gröna.
Om man planterar den här busken framför någon barrväxt i mörkgrönt, som idegran eller liknande så blir effekten mycket vacker när den blommar.
 
Skenhasseln som blommar på bar kvist blir 2 meter hög och trivs i väldränerad mullrik kemisk sur jord i sol eller halvskugga. Hos oss i Sverige klarar den sig upp till zon 2. Den blommar i Stockholmsområdet i slutet av april, men just i år 2014 så blommar den redan idag, den 13 april.
Skenhasseln behöver sällan beskäras men om det måste göras så är bästa tiden efter blomningen.
 
 Lundviva (Primula elatior)
 
 Berg-Lungört (Pulmonaria montana 'Azurea')
 
 Som vanligt får jag aldrig en bild av den vackra presidentsippan. Är jag inte för tidig som idag, så har den blommat över.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0