Site Meter

Stäppsalvia - Salvia nemorosa



När man ser stäppsalvian här i Drömparken som ligger i Enköping så förstår man inte hur någon perenn skulle kunna vara vackrare. Den bör dock planteras i mängd för att komma till sin rätt men att plantera de här mängderna som finns i Drömparken är ju nästan omöjligt i en privat trädgård. Man bör nog i alla fall tänka på att plantera minst tio stycken tillsammans.
Om man klipper ner plantan just innan den blommat färdigt så får man en senare blomning längre fram på sensommaren och hösten (som man gör med alla perenner som ska blomma om).

I vår slottspark har jag ännu inte hittat någon bra plats för denna skönhet men den borde kunna bli vacker i vår stora slänt. Jag har några stycken på prov men tycker att huvudblomningen kommer lite för sent hos oss, de blommar som bäst när verksamheten har stängt för sommaren och att förlita sig på en andra blomning i september känns inte rätt.

Men att komma till Drömparken just i rätt tid är en stor blomsterupplevelse, de här bilderna här är tagna den 5 juli 2008. De som följt bloggen en tid har sett dem förr.Sorterna här i Drömparken är: Amethyst, Blauhügel, Caradonna, Ostfriesland, Rügen och Tänzerin.

Stäppsalvian som blev vald till årets perenn 1997 härstammar från Östeuropa och västra Asien och räknas som halvhärdig hos oss. Den blir 30-70 cm beroende på sort. Den trivs i ganska kalkhaltig jord men är annars inte kräsen vad gäller jorden och tål torka bra.
Man bör dela den med 4 års mellanrum och på så vis utöka beståndet. Planteringsavstånd c/c 35 cm.

  • ´Blauhügel´ - ljust violetta blommor, 40 cm hög.
  • ´Blaukönigin´ - mörkt violetta blommor, 50 cm hög.
  • ´Mainacht´ - djupblå blommor och kompakt växtsätt, 30 cm hög.
  • ´Caradonna´ - blåviolett, 40 cm hög.
  • ´Rügen´ - ljusblå, 40 cm hög.
  • ´Ostfriesland´ - mörkt blåvioletta blommor och blir 40 cm hög.
  • ´Amethyst´  - violettrosa, 60 cm hög.
  • ´Porzellan´  - vit, 40 cm hög.





Från vänster: Baluhügel - Caradonna - Mainacht - Ostfriesland - Rügen. Klicka på bilderna.

Förökning


Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. I samband med omplantering kan man dela etablerade exemplar. Fröförökning sker på våren då fröna sås i krukor med väldränerad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Krukan ställs på en ljus plats, där temperaturen är 20-27 °C. Groningstiden är ca två veckor och när plantorna har växt till sig, skolas de ut på växtplatsen.

I början av augusti kan man även ta sticklingar som sticks i krukor med sandblandad jord. Krukan täcks med en plastpåse som är försedd med lufthål. Utplantering sker när plantorna är hanterbara.
(från CD-skivan Perenner och lökväxter)
 



Kommentarer
Postat av: Majaalv

Jag köpte några Caradonna i våras, när jag klippte ner dessa efter blommning så testade jag att ta sticklingar nu i slutet av juni.
Går det så går det😉. Det är snygg och jag vill gärna ha fler😊

2016-06-28 @ 09:16:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0