• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Hoppet i Torekov

    Torekov är en trivsam plats på västkusten och en av anledningarna kanske är att kajutan från min morfars gamla skuta Hoppet av Lännas kajuta står uppställd i hamnen, visserligen ihopbyggd med ett skepp från Brantevik som heter Fram men det känns speciellt att komma till Torekov och se lite skäkthistoria. Däckshuset och skansen från Hoppet finns som permanet utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm. När jag står inne i kajutan kan jag nästan se min morfar därinne, tyvärr hann jag aldrig träffa min sjöfarande morfar som dog 1944 men han är min släkts mest intressanta person.



    Torekovs hotell ligger vackert med vidsträckt utsikt över havet men området här ändå ingen direkt kontakt med havet eftersom det är bit ner och väl där nere så hindras man av ett fårstängsel för att komma till stranden, ett klart minus. Det här stället saknar även själ på något vis, lite kallt....visst är det snyggt och det är hög klass på hotellet men man saknar lite värme och jag kan ännu en gång konstatera att vår egen anläggning där hemma är en mycket välkomnande plats för våra gäster.

    Det är bröllop på hotellet ikväll och matsalen är abonnerad så jag tog en hamburgare på en brygga i hamnen, en glad ortsbo gick förbi och sa ´´god spis´´.

    Trots att jag har spännande trädgårdar framför mig nu i två dagar så är det ändå Österlen som hägrar....där jag ska vila en stund. Jag anländer dit på måndag.

    Vädermannen i brassestolen



    Ett härligt dygn i Göteborg avslutades med ett besök i botaniska trädgården. Solen och hettan fortsatte idag och det var egentligen inte idealiskt väder för fotografering men det är ju svårt att klaga när vi äntligen fått värme i landet. Den här trädgården är något utöver det vanliga vad gäller botaniska trädgårdar, det är så in i detalj fint anlagt och en botanisk trädgård är ju egentligen en plats att visa växter och olika typer av natur och trädgård men här har man även lyckats göra trädgårdsmiljöerna så oerhört vackra.



    När jag vandrade in i Japandalen så kände jag direkt det där lugnet som jag tidigare skrev om och här var det så påtagligt att tiden tycktes stanna. En lunch i trädgården fick avsluta det här Göteborgsbesöket. Mer om trädgården senare i trädgårdsspaningarna och tack för guidningen K.
    Igår kväll bjöd Göteborg på en fantastisk kväll och att sitta vid ett stilla hav när solen börjar gå ner det var stort och lugnande.

    Just nu har jag landat på Torekov hotell och resan hit var varm men det gick ändå relativt bra. Jag stannade på vägen för att se Tjolöholms slottspark som har ett läge som slår det mesta och en välskött och spännande trädgård.
    Ska försöka lägga in lite bilder ikväll. Nu ska jag ta brassestolen och sätta mig vid havet och läsa Uffes Vädermannen
    .


    Tjolöholms slott

    I morgon bitti ska jag besöka Norrvikens trädgårdar innan jag drar längre söderut.

    Hellekis och västgötadialekt

    Har just landat i Lidköping för att äta sen lunch. 35 mil har jag lagt bakom mig, solen gassar och eftersom AC:n är trasig blir det öpnna fönster för att inte lida. Hellekis trädgård var en vacker plats med en mycket fin rosengård och perennplantringarna såg mycket bra ut. Nu ser det ut som jag kommer i en brytningstid där rosorna väntar på att slå ut och endast de tidiga perennerna blommar men grönskan är vacker nu. Jag köpte växtbeskrivningar till både rosenträdgården och perennplanteringen som jag ska studera noga senare. Trädgårdsspaning kommer också senare.



    Jag åkte förbi Hannus trädgård där det var öde, inte en människa i sikte. Det som jag kommer att minnas starkast från den här platsen var vägen ner mot Hellekis säteri som var en djungel av alm- och lindskog, mycket vackert. Jag kommer också att minnas dialekten som jag hörde när jag frågade efter vägen till trädgården, exakt som i reklamfilmen om Dafgård....han med Kamasutra-boken.

    Just nu är jag lite trött på västgötaslätter och börjar längta till havet men först ska jag stilla min hunger på någon lunchrestaurang i den här staden som jag inte vet någonting om. Målet är sedan Göteborg där jag övernattar för att i morgon förmiddag besöka botaniska.
    Hälsningar Slottsträdgårdsmästaren

    Det blev kaffe och mackor på Garströms konditori.

    Road-blog



    På fredag morgon beger jag mig söderut med första mål Hellekis för att sedan övernatta i Göteborg. Om det blir som jag tänkt mig så kommer jag att blogga efter vägen, efter varje besök i någon trädgård men utförliga trädgårdsspaningar till den andra bloggen gör jag nog när jag kommer hem. Jag tar med mig lill-datorn och jag har mobilt bredband så att jag får uppkoppling på de flesta ställen. Jag kommer att bo på slott, hotell, vandrarhem och hos vänner.
    Vi ses någonstans i Sverige!



    Hm...vad har jag gett mig in på.....?
    .

    Syrenhäcken i maj 2008



    2005 började jag projektet att föryngra vår stora och gamla syrenhäck och som jag tidigare beskrivit så ska beskärningen ske i tre etapper. Första delen sågades ner 2005, etapp två år 2007 och nästa år så kommer jag att ta ner den sista delen av den gamla häcken. Den delen som jag först sågade ner är ca 2 meter hög nu och blommar en del i år och de syrener som blev stubbar förra sommaren växter mycket bra där i mitten nu. Se kategorin Syrenhäcken.

    Syréntider och blomplantering






    Nu är alla utplanteringsväxter på plats.
    Badtemperatur vid bryggan  14 grader.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    .

    Sveriges 10 vackraste parker 2008

            -                             Bergianska trädgården, Stockholm

    -                               Hagaparken, Solna

    -                               Julita, Julita/Katrineholm

    -                               Linköpings Trädgårdsförening

    -                               Marabouparken, Sundbyberg

    -                               Norre Katts park, Halmstad

    -                               Rosendals Trädgårdar, Stockholm

    -                               Rosenlunds Rosarium, Jönköping

    -                               Stabergs Barockträdgård, Falun

    -                               Ulriksdals Slottspark, Solna

    Dessa parker är finalister i år och jag börjar bli riktigt trött på den här tävlingen. Vad säger den egentligen?  Det ungefär som om man skulle lotta fotbollslag till VM, alla bästa skulle inte finnas med. Lägg ner den här tävlingen!


    Hundkäx - Anthriscus sylvestris





    Nu blommar en stor favorit bland de vilda växterna. Tänk bilden utan hundkäx, det skulle fattas något eller hur?
    Jag tycker att hundkäx är en fantastisk blomma som passar ihop med vilka blommor som helst. Tillsammans med midsommarblomster blir det ren magi. Hundkäx är ju inte blomma som skriker ut sin ankomst utan helt plötsligt så finns den bara överallt och väver samman med den övriga försommarblomningen
    Skulle det här vara en exklusiv växt skulle jag odla den i massor men nu får vi den gratis överallt. Den kommer med sommaren och enligt löpsedlarna så ska vi få Medelhavstemperaturer nu.
    I Ulf Lundells bok ´´Vädermannen´´  som jag nu läser, kan man läsa:  Överallt denna formfulländade blomma nu...




    ´´Den hägnar mödans marker. Den ger fest åt fält som annars kanske skulle synas oss fantasilösa´´  skriver Ragnar Jändel om hundkäx i Blommor (1937).
    ´´Den öser sitt skira vita flor över maj och juni, vit även i skymning och natt. Bakgrund till allt annat växande, framtoning och horisont till alla de andra örterna´´  skirver Harriet Hjort i sina Blomstervandringar.

    Hudkäxet har på senare tid ökat kraftigt på grund av övergödsling av kväve.



    Allium ´Purple Sensation´



    Kirigislöken ´Purple Sensation´ blommar vackert nu och vissa av dem har blivit ljusare nu i år, men jag tycker inte att det gör något, tvärtom tycker jag om nyansskillnaden. På bilden nedan blommar den tillsammans med pärlbusken.
    Den här löken får man inte sätta så långt fram i rabatten eller var man har den eftersom den får så fula blad, de blir fort gula och ligger ner efter marken. De passar alltså bäst bakom eller inne bland tidigt höga perenner.



    Idag började jag plantera ut sommarblommor som jag drivit upp. Två rabatter vid entrén kallas för gravarna på grund av formen och har planterats med olika sommarblommor sedan jag anlade dessa rabatter  år 2000. I
     höstas planterade jag tre pimpinellrosor av sorten Stanwell Perpetual som jag tjatat mycket om här på bloggen av den anledningen att den är bland de bästa buskrosor som man kan ha i sin trädgård. Den får nästan helt vara ifred för rådjuren, den doftar, är oerhört vacker och den blommar långt in på hösten.

    På kanten ut mot gången planterade jag nepeta i höstas och på bilden här är det ´Walker´s Low´ som har växt mycket bra i vår och börjar snart blomma. Längst bort, eller det man först ser av planteringen när man kommer från parkeringen har jag planterat ut Heliotrop idag och i innerkant sitter blåsalvia Salvia patens. Min stora favorit daggsalvian ´Viktoria´  finns i framkant innanför de rosa pelargoner som jag vågat planterade i fredags och som bränts en aning av solen trots avhärdning, men det kommer nya blad. Nu väntar jag på att rosorna ska börja växa till sig och få lite höjd och att allt ska vävas samman till en rosa/blå plantering.
    I morgon kommer jag att vara i partihallarna i Årsta klockan fem för att handla alla pelargoner som ska planteras i urnor på terrassen och på borggården. Funderar också på att ta ut änglatrumpeterna och stamfuchsian i morgon. De nio stora tomatplantorna av sorten Sungold kom ut idag.



    I varje ´´grav´´ sitter i år:
    • 3 Pimpinellrosor - Stanwell Perpetural
    • 7 Nepeta ´Walker´s low i den ena och Six Hills Giants i den andra.
    • 6 Geranium x oxonianum  ´Rose Clair´
    • 6 Heliotrop
    • 14 Salvia patens
    • 9 Salvia farinacea ´Viktoria´
    • 7 Rosa pelargoner.

    För ett år sedan

    Dagens låt....välj själva!
    .

    Kläder i Norrtäljeån



    Det här konstverket av Kaarina Kaikkonen heter Across. Skjortorna är formade som en båt som riktar sin för mot konsthallen. Verket har hon ställt ut över hela världen och nu har Norrtälje ´´äran´´  att få se dessa kläder hängande över den vackra Norrtäljeån.  Utställningen i Norrtälje är ett samarbete med konsthallarna i Trollhättan och Örebro och senare ska kläderna hängas ut i dessa städer också men först ska de hänga här till den 17 augusti.
    De Norrtäljebor jag pratat med idag förstår ingenting...och det förstår jag. Det som är bra med sånt här är att folk reagerar, diskuterar och har åsikter. Precis så som det är tänkt!  För min egen del kan jag bara le och tänka blogginlägg!






    De här starkt doftande tulpanerna sitter vid Socitetsparken i Norrtälje och jag ska ta reda på tulpanens namn.
    .

    Hemlighet för allmänhet



    Statens fastighetsverk öppnar hemliga rum
    Mitt planerade besök i det hemliga rummet idag hade jag sett fram mot eftersom jag alltid velat se den trädgården. Jag tog tunnelbanan till Gamla Stan och gick bort mot Slottsbacken där Tessinska palatset ligger. Där inne finns en fantastisk liten trädgård som idag skulle visas för allmänheten och jag tyckte att jag var ute i god tid. Det visade sig att kön började nere vid Skeppsbron och hundratals människor hade samma plan som jag den här lördagsförmiddagen. Detta hemliga rum är inte särskilt hemligt längre. Funderar om jag ska göra mig bekant med Per Unckel så att man kanske blir hembjuden till vår landshövding som har sin bostad här. Det fanns inte en chans i världen att jag skulle ställa mig i den kön utan jag gav upp och gick in mot Kungsträdgården istället där jag hittade polkagristulpanerna nedan, ska ta reda på namnet...någon som vet?  Bilden ovan är från Norrmalmstorg där en vanlig hästkastanj Aesculus hippocastanum har sin röda familjemedlem Aesculus x carnea invid sig



    Tulpanen heter troligen Carneval de nice




    Utanför NK och Gallerian på Hamngatan i Stockholm står Carpinus betulus ´Frans Fontaine´ i rad.


    Vid Regeringsgatan 30 har man valt manna-ask som gatuträd och de är planterade i stora upphöjda planteringslådor av betong. Nu har de börjat blomma. Ska försöka ta bättre bilder senare.

    Trädgård - en känsla

    Jag har jobbat med trädgård i hela mitt yrkesverksamma liv och jag tycker om att besöka trädgårdar och parker på min fritid. Egentligen borde jag väl hålla mig ifrån allt det där när jag lämnar jobbet för att inte få en överdos.

    Trädgård ´´grenar´´ sig i en mängd olika inriktningar och det är omöjligt att vara expert inom alla grenar. Ibland undrar hur mycket som gått in och stannat kvar av det jag läst om trädgård. Jag ser alla hyllmeter med trädgårdsböcker här hemma och tänker att jag vill läsa och minnas allt som står i de där böckerna men det fär ju en omöjlighet, i alla fall för mig. Det man lär sig när man utför arbeten i trädgårdar och då man gör sina tester och försök är såklart lättare att minnas.



    I slottsparken har jag som uppgift att se till att allt ser snyggt och välskött ut men även att det sker förändringar och förbättringar inom anläggningen. Alla ens idéer går ju inte att genomföra av praktiska eller ekonomiska skäl men jag försöker i alla fall att inte låta planteringarna stanna av, bli färdiga eller förutsägbara. Det delas och flyttas perenner varje år och ibland sker förändringar som att göra om större ytor i planteringarna.
    Just nu planerar jag att gräva bort alla växter i en plantering som ligger nära en gångväg där människor (även rådjur och harar) ofta passerar. Marktäckare har trots ivrigt rensande fått ogräset att permanent flytta in men nu ska allt bort och det blir även byte av all jord. Det är ingen stor plantering men en viktig plats i trädgården. Jag återkommer till det arbetet senare.

    Vad betyder då trädgårdar för mig? Jag är ingen direkt växtsamlare som snöar in på ett visst släkte eller art men visst har jag mina favoriter. För mig är det viktigt att hitta eller skapa en känsla i trädgården, en känsla som kan vara svår att beskriva men som gör en lugn och där man förstår att trädgården anlagts med en god tanke eller där naturen hjälpt till på traven. Varför jag inte föll helt och hållet för Villa d´Este i Italien förra året var just att det saknades det där lugnet som man vill känna i en trädgård och jag undrar vad jag känt om man motat ut alla andra människor från trädgården?

    Jag är heller ingen vän av olika trädgårdsmaskiner. Hade vi inte så långa häckar skulle jag hellre klippa häckarna med en vanlig häcksax än med en elektrisk sax, hade jag orkat skulle jag slå ängarna med lie i stället för en dånande trimmer. Alla övriga skrikande maskiner är mer nödvändiga än roliga och intressanta.

    I vissa trädgårdar som jag besöker infinner sig den där känslan direkt. Antroposofernas trädgård i Järna är egentligen ingen märkvärdig anläggning men jag känner ett lugn där inne som gör gott och kontrasten blir nästan skrämmande när man återvänder till bilen och verkligheten igen. Det finns många exempel på liknande känslor i andra trädgårdar, Bellmansmuseets trädgård, Apotekarens trädgård i Simrishamn, Rosendal när det är folktomt och botaniska trädgården i Visby är platser som man gärna återvänder till på grund av den där sköna känslan.



    Vissa tidiga morgnar eller stilla kvällar hittar jag även känslan i vår egen slottspark men då är det mer naturen och det vackra läget och inte så mycket själva trädgården som skapar känslan. I naturen behöver man inte leta länge för att hitta lugnet och jag tror att många som arbetar med utformning av trädgårdar försöker medvetet eller omedvetet att efterlikna naturen på många sätt.
    Så alla tekniska maskiner, alla kemiska produkter, beskärningar och skötselplaner är såklart viktiga och allt detta krävs för att få en trädgård vacker men att skapa en trädgård med den där speciella känslan som gör en lugn och lycklig...det är en stor konst.

    Trädgårdar kan se ut på väldigt många olika sätt och bestå av olika rumsindelningar eller vara helt öppna med utsikt mot vackra omgivningar men det kan också vara en liten innesluten gård som Apotekarens trädgård, en stor slottspark eller t.o.m. en stadspark.
    För att man ska känna den där magiska känslan när man befinner sig i en trädgård betyder också årstiden och vädret väldigt mycket. En stilla majmorgon med trädens skira blad och med luften full av fågelsång skiljer sig ju en aning mot en blåsig augustieftermiddag då sommaren håller på att tappa greppet.

    Nu på min södra-Sverigeresa ska jag alltså söka efter trädgårdar som får mig att hitta den där speciella känslan som gör mig lugn.

    Någon som orkat läsa enda hit?

    Ett rum med utsikt - vecka 21



    Den här utsikten kommer nog inte att förändras så mycket nu framöver mer än att grönskan blir djupare i allén och att bondens havre mognar längre fram. Men det kommer ju en höst med vackra färger och en vinter med massor av snö....
    Nu ser jag inte vägen igenom grenverket längre.
    Idag när jag kom hem satt Vädermannen i brevinkastet! Lycka!
    Kategorin Ett rum med utsikt

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Ut ur kylan



    Nu är det bråda tider i slottsparken då allt börjar växa ordentligt och nu har jag börjat så i trädgårdslandet. Jag har även varit modig att plantera de röda pelargonerna i borggårdens planteringar och jag håller alla tummar för att det inte blir någon mer nattfrost nu. Man kan ju hoppas att järnnätterna som brukar komma första veckan i juni var de som vi hade den här veckan. Nästa vecka jobbar jag bara fyra dagar och mycket ska hinnas då.

    Jag räknar med att plantera ut alla mina små sommarblommor som jag drivit upp men som fortfarande ser ganska sköra ut. Pelargoner ska planteras ut i urnor, änglatrumpeter, stamfuchior och tomatplantor ska ut.
    Men nu firar vi helg. I morgon ska jag besöka en mycket exklusiv trädgård som endast är öppen för allmänheten just i morgon. Den trädgården har jag alltid velat se och det enda problemet är att jag nog inte blir ensam inne i den lilla trädgården.



    Häckplantorna som jag planterade förra veckan och som hade legat i kylrum innan leveransen har ännu inte riktigt vecklat ut sina blad. Kontrasten från ett kylrum till att komma ut i en slottspark är stor men nästa vecka räknar jag med att de kommer att se lite mer levande ut.

    Trevlig Helg alla besökare!

    Blommande park



    Blommorna på bilden ovan är tovsippor som jag planterade förra året i stora slänten. Enligt böckerna ska man akta sig en aning för att de kan börja sprida sig vilt vilket jag tycker skulle vara perfekt på den här platsen. Tyvärr har de ännu inte spridit sig något alls men som jag alltid brukar säga....ha tålamod i trädgården!
    Nu har alla pioner i parken fått stöd inför blomningen så att de inte ska blåsa omkull eller att de stora blommonra ska falla ihop av sin egen tyngd. Jag har ju lite hatkärlek till pioner, varför orkar inte stjälken bära upp blommorna?  Snälla växtförädlare....gör en stabilar stjälk åt pionerna!  Ett kraftigt regn under blomningen är förödande, de tar åt sig vattnet som stora svampar och tippar omkull av tyngden. Självklart tycker jag att doftpioner är oerhört vackra och jag väntar med spänning på den stora blomningen i juni.




    Det åskade bort mot huvudstaden och den vita äppelblomningen gjorde sig bra mot den mörka himlen.

    Vädermannen

    I morgon är det en stor dag! Ulf Lundells roman ´´Vädermannen´´  släpps och jag fick just besked av Bokus att den är på väg hem till mig. Det ska bli fint att få läsa Lundell igen och jag har en känsla av att det här blir riktigt bra.

    Ett utdrag ur boken:

    "Morgonen efter att jag anlänt vaknade jag i mörkret av att det dundrade runt huset. Vinden. Dundrade och ven och jag låg stilla i krafterna ett tag, varm själv under täcket, men jag hörde det fina rasslet mot takfönstret också och jag förstod att det regnade, men när jag klev ur sängen och drog gardinen från takfönstret såg jag att glaset var täckt av snö.

    Jag gick ner till husets nedre plan och ute på gårdsplanen yrde snön och hade gjort så hela natten. Bilen var täckt, vackert skulpterad och längs ateljélängan var en driva på säkert fem meter. Stormen kom in från havet, rakt från öster, och inne på gårdsplanen dansade en tromb av snö runt runt och det var snyggt att se på snön i lampskenet och jag gick in i vardagsrummet som tog smällen från havet men jag kunde inte se så mycket där, vindbyarna kastade sej mot husgaveln, jag kunde se vägen, och jag kunde se att den var igendriven.

    Dagen innan, då jag hade skumpat nerför vägen till gården hade det varit vårlikt och det hade stått snödroppar och vintergäck i gräsmattorna.

    Det hade varit en underlig vinter."

    Recension i SvD
    Recension i DN

    Nyfiken - vad ska ni göra med sommaren?


    Nu börjar semestertiden närma sig och jag är oerhört nyfiken vad ni som besöker bloggen ska göra i sommar?

    Blir det vila på hemmaplan, resor inom landet eller utomlands eller några kanske ska jobba hela sommaren. Blir det besök i trädgårdar eller sola/bada/läsa på en skön strand? Eller allt detta? Eller kanske något helt annat? Det vore kul om ni ville berätta lite.


    Dagens låt
    Stenkusten med U.L
    Minns du det där vänstermötet
    nån gång på sjuttitalet
    Den där kvinnan som reste sig
    upp och sa:
    Ja, kamrater
    allt det här är nog bra
    Men vad ska vi göra med sommaren?
    Vad ska vi göra med sommaren?

    Löpcykel?

    Brudarna



    Jag tjatar om den här växten igen men nu börjar Exochorda ´The Bride´ blomma, eller bruden som vi säger. I det här stadiet gör de skäl för det svenska namnet pärlbuske och om en vecka är de i sin vackraste blomning.
    I morse klippte jag frostigt gräs och jag frös som jag inte gjort under hela vintern. Se mer om bruden här.






    Även storramsen blommar nu.

    För ett år sedan

    Dagens låt
    En historia med U.L.

    Vad får jag inte missa?

    Sitter åter igen och försöker planera in vilka trädgårdar och parker jag ska besöka under min resa om två veckor.
    Hittills är 13 ställen inbokade och jag vet inte hur mycket man hinner, jag ska försöka få tid att äta och titta på havet också.
    Men det skulle vara tråkigt om jag missade något som man absolut ska se på vägen från Göteborg och ner till Österlen.
    Skåne är ju fullt av gamla slottsparker, jag har sett några och har även några inplanerade men jag är tacksam om jag fick lite tips från er som bor där nere eller ni som sett någon spännande eller speciellt vacker trädgård. Jag fick just tips om Bosjökloster som ser mycket fint ut. Som jag tidigare sagt så skulle jag behöva en hel sommar för att se allt jag vill.



    Nu ska länkarna till trädgårdsspaningarna funka igen

    En ny gästspaning av dottern finns här.

    Lejongap - Antirrhinum majus



    Lejongap är en växt som länge funnits på borggården här i slottsparken och när jag kom hit så fortsatte vi den traditionen. De fröar av sig en aning men vi driver alltid upp nya plantor till varje säsong och det händer även att vi köper till plantor som är drivna i växthus och som är i blom vid plantering. Då jag planterar ut dem ser de inte mycket ut för världen men de brukar nästan alltid bli fina i juli. Förra året var ett bra år och efter den första och vackraste blomningen blommade de om långt in på hösten. Den här milda vintern gjorde att några plantor övervintrade och jag ska följa dem och se om de kan blomma i år också.


    Den här vita sorten heter Forerunner White.
     
    Lejongap härstammar från Sydvästeuropa till Nordvästafrika och västra Asien. Beroende på sort blir höjden 20-120 cm hög och blomningstiden brukar vara från juli till frosten.
    De ursprungliga lejongapen var rosa men nu finns de i alla möjliga färger. De vill ha mullrik, näringsrik och väldränerad jord för att mår riktigt bra och läget ska vara soligt.

    Skötsel
    Man klipper bort de överblommade blomställningar och då en bit ner för att de ska komma igen och blomma flera gånger. Man bör inte vänta för länge med att klippa bort de överblommade delarna så att plantan börjar göra sig beredd att bilda frö. De höga sorterna behöver stöd för att inte blås omkull. Lejongap är fina långt in på hösten och tål några minusgrader.

    Sådd
    Hos oss i Stockholmsområdet måste lejongapen förkultiveras för att hinna blomma. Hur gör ni i södra Sverige?
    Man sår inomhus i mars-april och fröna är ljusgroende och ska alltså inte täckas med jord.  Utplantering sker när frostrisken är över och jag brukar ta ut alla sommarblommor i månadsskiftet maj-juni. Höga sorter bör ha ungefär 40 cm avstånd och de mindre sorterna 25-30 cm avstånd.


    Sorten Black Queen skulle egentligen bli mörkare till färgen. Jag vet inte om jag ska ska skratta eller gråta åt den här röda färgen.





    Sorter som vi haft tidigare i parken är:
    • Princess White - Vit
    • Royal Bridge - Vit
    • White Wonder - Vit
    • Golden Monarch - Gul
    I år har jag endast sått blandade färger av okänt sort. Vi har beslutat att minska ner på lejongapen  i planteringarna på borggården då de har en dålig blomperiod i augusti och  jag kommer att ersätta med röda pelargoner som villigt blommar hela sommaren utan uppehåll. Fördelen med de röda pelargonerna är också att de lyser upp och syns på håll. Det behövs färgstarkt masseffekt för att väcka människors intresse ibland. Jag har förökat de röda pelargonerna men eftersom vi har platsbrist inne så kämpar jag allt va jag kan för att de ska klara sig i fönster och under starka lampor tills jag får plantera ut dem.

    Självklart kommer det att finnas lejongap även i år på borggården och om vi en gång fyller planteringarna med pelargoner så kommer det att finnas lejongap på andra platser i parken. De är en vacker och bra växt som passar utmärkt till snittblommor. Det är med blandade känslor som slottets vaser smyckas av de vackra blommorna från borggårdens planteringar.

    Register för Dagens växt.
    41 växter nu.

    Källa: Sommarblommor av Lena Månsson och Bertil K Johansson
    .

    Behagliga Söderläge

    Söderlägen är oftast behagliga platser med sol och värme och SVT:s program Söderläge är en mycket behaglig  plats i TV-världen. Jag har berömt Söderläge tidigare och programmet är värt att ösa beröm över igen. Hela det här upplägget är helt strålande och jag har sällan sett ett bättre svenskt TV-program om trädgård.

    Ofta störs man av musik i olika faktaprogram eller i natur- och trädgårdsprogram men här funkar det helt lysande, det är mycket bra vald musik som passar perfekt in i handlingen.


    Sedan har ju programmet Sveriges behagligaste och duktigaste programledare i landskapsarkitekten Maria Arborgh. Hennes sätt att berätta om det hon skapat är en njutning och hon är så avspänd framför kameran. Hur hon ritar och anlägger trädgårdar kan man ju bli lätt avundsjuk på och då tar jag för givet att det är hon själv som ritar anläggningarna i programmet eftersom hon har den utbildningen som landskapsarkitekt.

    Till sin hjälp har hon hortonomen Sanna Hultin som också är mycket duktig och har stor kunskap om växter.
    Eftersom man sällan kan pricka in att se programmet då det går kl. 20.00 på onsdagar så är ju webben perfekt och idag har jag sett de två senaste avsnitten när regnet faller över Stockholm.

    Se programmen här.

    Längtar ut

    De mesta av min sommarblomssådd har nu nått sista anhalten innan de ska placeras ut så fort värmen återkommer. Här inne är det svalt och de får både sol och lite blåst när fönstren är öppna. Men nu längtar alla utplanteringsväxter ut.

    Den här sorten heter Purissima och är ganska fin i det här stadiet men när de viker ut kronbladen ännu mer ser de nästan groteska ut. Det är en kejsartulpan som blir 35 cm hög. Det blev ju lite stressigt med tulpanplanteringen i höstas och det här är egentligen en test om tulpanerna skulle få vara ifred för råddjuren....och så har det blivit, inte en enda tulpan har blivit uppäten så här kan man göra något riktigt fint till nästa år. Dessa tulpaner är alltså inte några favoriter direkt utan jag har i stort sett slitit åt mig det som fanns kvar på Plantagen. I höst blir det bättre planering. Jag vet att jag borde visa alla tillsammans men jag fick ingen bra bild.


    Purple Prince tyckte jag var ganska ok tillsammans med den ljusgula. Den är tydligen en vanlig snitt-tulpan i butikerna. Jag hade tänkt färgskalan i ljusgult, lila och rosa.



    Nu blev ju inte den här som heter Atlantis rosa direkt men jag får fylla på till hösten, vill ha liljetulpaner också. Atlantis är ganska senblommande och blir 40 cm hög.


    Det här är från en annan plats i parken och den gula franstulpanen heter Maja.

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Mannen i den vita hatten



    Nej det blir nog ett uselt fruktår i år om inte de stackars få insekter som kämpar i blåst och kyla gör ett stordåd i våra träd.
    Igår stod jag under det här trädet och letade humlor och bin som normalt ska se till att vi får Aroma till hösten. Ett  enda stackars fruset och förvirrat bi vimsade omkring bland de vackra blommorna och i ett annat träd brummade en ensam humla runt och gjorde vad den kunde. Jag gillar humlor, de lever ett spännande liv.

    Humlorna brukar vara pålitliga även då det regnar och blåser, då bina ligger och trycker och väntar på sol och värme. I år är det nästan helt tyst i träden men vi får hoppas att äppelodlingarna i Kivik fungerar bättre så att vi kan handla svenska äpplen.
    Tänk om vi människor var lika beroende av väder för att kunna fortplanta oss.
    - Nej det blir inga barn i år därför att det är för kallt och det blåser för mycket.
    I verkligheten blir vi nog fler om det är kallt och blåser!

    Igår såg jag på Mitt i naturen som handlade om råttor. En råtthona kan föda upp till 100 ungar på ett år och en råtta blir könsmogen vid 6 veckors ålder....då kan man ju tänka vilket släktträd en råtta bygger upp på kort tid. De hade även filmat på en soptipp om natten då sophögarna förvandlades till ´´myrstackar´´ av råttor.
    I samma program visade man en kvinna som fått en häst rumsren!  Hon kom ut till stallet med en hink och ställde sig bakom hästen som visste vad den skulle göra.


    Förgätmigej och kroll-liljor som väntar på att börja blomma.

    Nu firar vi helg och jag är nöjd med veckan som gått och att rosen/syrénhäcken är på plats, vattnad och gödslad med det organiska gödselmedlet chrysan.

    Ha en skön helg ni som letat er hit till min blogg!

    Tyvärr har den höga gamla torrstubben fallit och med den kärleks-boet.

    Dagens låt
    Mannen i den vita hatten med Kent
    (Jag ska nog skaffa mig en vit hatt...)





    .

    Välkommen de L Hey

    • 5.30 Vaknar i mitt rum i slottsparken
    • 5.47 Lägger ut ett inlägg om en badstrand.
    • 6.00 Ser att det är frost på gräsmattorna och is på bilars fönster.
    • 6.03 Stämplar in för dagen.
    • 6.15 Krattar ränder i gruset på borggården och efter det går jag upp på berget och ser ut över ett spegelblankt vatten.
    • 7.15 Frukost bestående av kaffe, juice, mackor och kokt ägg.
    • 7.45 Planterar om rosenskäran från såjord till planteringsjord. Ser att den nysådda lövkojan kommer fint, likaså astrar som jag sådde förra veckan.
    • 8.30 Tar ut stamfuchiorna och änglatrumpeterna för avhärdning i skugga och lätt blåst.
    • 8.45 K ringer från partihallarna och skulle köpa penseer som tyvärr var slut. Vi provar något annat. Vi har en lucka på två veckor i urnor mellan påskliljorna som nu blommat ut och pelargonerna som får vänta inne ett tag till.
    • 9.00 Binder en stållina omkring den stora Stanwell Perpetualrosen för att den ska orka hållas uppe när den nu snart börjar blomma och växa till sig ännu mer.
    • 10.00 De efterlängtade häckplantorna kommer med transportbil till parken och jag startar upp direkt med planteringen. Plantorna planteras med 60 cm avstånd.
    • 11.00 En blixtsnabb lunch och sedan fortsätter jag med planteringen.
    • 12.00 Ett stilla och fint regn faller, perfekt planteringsväder. Rosorna ser mycket fina ut och har ett kraftigt rotsystem.
    • 14.30 Alla 110 Rosa rugosa de L Hey är nu planterade. Nu är det bara syrenerna kvar som jag planterar i morgon.






    • 14.45 En snabbfika.
    • 15.00 Dusch och ombyte.
    • 15.30 Jag lämnar parken och styr mot civilisationen.
    • 17.30 Den där civilisationen visade sig från sin allra sämsta sida på vägen hem med stillastående bilköer efter en olycka. Hemresan tog mer än dubbelt så lång tid som vanligt. Borde kanske ha stannat i det vilda en natt till. Lyssnade på Uffe och surfade med mobilen i köerna.
    • 17.31 En stor hamburgare vid Korvmacken i Alvik. Utanför blommade träden.
    • 18.10 Landar i lägenheten.
    • 19.00 Hockey-VM och vila.
    • 22.22 Nej nu loggar jag ut från den här dagen. Riktigt bra gjort av Sverige att slå Tjeckien.
    • 22.23 Sov gott!
    Tack Nordplant för mycket fina exemplar av både rosorna och syrenerna!

    Andra inlägg om den här häcken
    Syrener i stället för granhäck
    En aprilkväll i parken
    Vecka 16 - 2008
    Växter till häcken


    .

    En dag på stranden



    Äntligen sommar och man kan koppla av på stranden....
    Tack för bilden A-B

    En hyllning till slottets kockar!



    Under den tid då vi drev vårt familjeföretag i Stockholm så bestod luncherna av rester nedstoppade i plåtiga matlådor som värmdes i värmeskåp i halvsunkiga lunchrum. Det hände även att vi åt ute på lunchrestauranger på Södermalm, ställen som inte längre finns kvar eller som heter något modernt och flashigt nu, inte Kaffe-Petter eller Ersta café som de då hette.

    När jag började i slottsparken för tio år sedan och åt min första lunch i slottets personalmatsal så började en tid av ständigt fantastiska luncher och än idag så längtar jag till klockan blir elva då man får sätta sig och njuta av kockarnas alltid så goda mat. I juli när den övriga personalen är på semester och jag är ensam i parken finns matlådor för en månad i frysen. Brödet som tillverkas i slottets konditori är just sådant bröd som jag letar efter i butikerna hemma men aldrig hittar.

    Under de vintrar som jag inte jobbat i slottsparken har jag verkligen saknat maten....och personalen också!

    Jag vet inte vilka av H, C, E eller M som läser min blogg (H vet jag) men jag vill bara säga att ni är bäst!



    Gästspaning från New York

    Nu ligger en gästspaning från Central park i New York ute på Trädgårdsspanaren.

    Naturreligion



    Kristendom, Islam, Buddhism, Hinduism, New Age eller något annat religiöst passar inte mig. Mina religiösa upplevelser får jag av naturens skönhet, ordning och kraft. Att vandra i lindallén när den just börjat grönska är religiöst men även på hösten då den lyser som guld, se här. Att stå på ett högt berg längst ute i ytterskärgården en tidig morgon när havet ligger stilla eller vid en stenstrand på östra Gotland är också religiöst.

    Blir tvungen att citera Uffe igen från låten Gå upp på klippan.
    Han behöver inga katedraler
    Han har sitt tempel där han står
    Han behöver inga kardinaler
    Han behöver bara vinden i sitt hår

    .

    Ett rum med utsikt - vecka 20



    Som alla säger så kom trädens grönska oerhört fort i år och nu ser det ut som högsommar. Körsbärsträdens och plommonträdens blomning är avklarad och nu är det dags för äppleträden att blomma.

    Blommor och bin
    Det finns ett orosmoln i vår vackra försommar....man ser inte till varken bin eller humlor. Ser ni andra några humlor eller bin bland fruktträdens blommor?  Det kan väl aldrig vara så att det där hemska viruset från USA som dödade oerhörda mängder bin även hamnat här hemma?

    Klicka på kategorin ´´Ett rum med utsikt´´  för att följa växlingarna i naturen.
    .

    Tidsoptimisten

    Först vill jag säga att blogg.se har problem med kommentarfunktionen och att de jobbar med problemet!

    I vanliga fall brukar jag ha mycket stora tidsmarginaler när jag ska till möten och besök, se tidigare inlägg här. Nu har jag planerat min södra-Sverigeresa och har förstått att det blir en ganska stressig semestervecka. Det är så mycket man vill se efter vägen men har nu insett att jag nog måste åka förbi flera av de platser som jag tänkt stanna på.

    Nu har jag i alla fall bestämt att det blir raka vägen till Göteborg första dagen och där ska jag försöka hinna med botaniska trädgården under första resdagen. Planen är nämnligen att jag under dag två ska ta mig till Norrvikens trädgårdar med övernattning i närheten.
    På resan ner dit vill jag gärna stanna till och se Tjolöholms slott (nu med trädgårdsspanarögon) som jag besökte för många år sedan. Sofiero finns också inplanerat....
    Dag tre blir jag i Malmö innan jag anländer till Österlen där jag ska försöka lugna ner mig lite, känna på Sandhammarens sand och på magin vid Haväng..



    Här hemma i Stockholm skulle jag i vår ha följt boken Träd i Stockholm och fotograferat blommande träd efter gatorna och i parker,  jag skulle ha spanat i koloniområden och vårbesökt parker och trädgårdar där jag tidigare trädgårdsspanat. Problemet är att tiden inte räcker till och att våren så snabbt gick över i sommar.
    Varför vann inte jag de 137 miljonerna så att jag kunde ägna all min tid åt att besöka trädgårdar runt om i världen? Jag kunde ha köpt en husbil och åkt runt hela sommaren i Sverige och när höstens kyla kom kunde jag begett mig söderut i Europa bl.a. till Toscana och Provance. Vinsten gick istället till Saltsjöbaden....av alla platser!

    Triumphtulpan Top White









    Tidigt i mars fick jag några tulpanlökar av dottern som hon köpt i Rotterdam och jag var osäker om jag skulle plantera dem i en kruka och driva upp dem där eller om jag skulle plantera dem i den tjälfria jorden i en plantering på gården där jag bor. Jag valde det sista alternativet och nu i dagarna har triumphtulpanen Top White slagit ut, vita med stänk av riktigt ljus rosa färg. De är helt ljuvliga i den annars så blomfattiga planteringen just nu. Så nu vet jag att man kan plantera tulpanlök även på våren.
    Uppdaterat 26 maj:
    Den vackra tulpanen började blomma som nästan helt vit, bara svagt rosa för att hela tiden bli mörkrare rosa och idag när jag tog den översta bilden så går den i starkt rosa. En mycket vacker och spännande tulpan!

    Jag är inte bara trädgårdsmästare...

    ....jag är man också!




    Romantisk?



    Jag vet inte vad det här inlägget har med trädgård att göra men.....
    Två gånger på kort tid har jag blivit tillfrågad om jag är romantisk. Första gången svarade jag att jag nog är romantisk men det tyckte inte den som ställde frågan. Eftersom jag inte tror på äktenskap och har svårt med relationer så skulle jag inte vara romantisk. Naturromantisk då ? (någon kommenterade här på bloggen att jag hade en romantisk kamera i alla fall). Nästa gång frågan kom upp kunde jag inte svara.

    I Bonniers svenska ordbok betyder romantisk:
    Fylld av (skönhets) dröm och längtan, svärmisk, högspänt idialistisk (motsatser t.ex. nyktert saklig, prosaisk, jordnära)
    Fylld av dröm och längtan.....jorå!  Men jag kanske är jordnära (enkel, handfast, nära naturen) också?  I dubbel bemärkelse!

    Vad är romantik för er?

    Sagt om romantik:
    • Romantisk kärlek är en illusion. De flesta av oss upptäcker denna sanning vid slutet av en kärleksaffär eller när de sköna känslorna av förälskelse leder till äktenskap och sedan slocknar flammorna.
    • Romantisk kärlek är en mentalsjukdom. Men det är en njutbar sådan. Den är en drog. Den förvränger verkligheten, vilket är dess mening. Det vore omöjligt att bli kär i någon som man verkligen såg.
    Romantiska tips!

    Dagens låt
    The English Ladye and the Knight  med Loreena Mckennitt
    .

    Jag fikar efter kaffe



    Tidig morgonfika på balkongen denna vackra majmorgon i huvudstaden. Nu går vi ut och rycker hän! Trevlig Helg!

    Vårens raket bland trädgårdbloggar är helt klart Lotten5 där Claus alltid har något vackert att visa och intressant att berätta, tidigt varje morgon lägger han ut ett inlägg. Fortsätt så här Claus!

    Mer päronblomning....

    .

    Rockdust = geschäft?


    Päronträdets blomning...med eller utan stenmjöl!

    Jag tar mig friheten att kopiera ett mail jag fick. I ett tidigare inlägg skrev jag om Rockdust och att jag i år ska testa det i vårt trädgårdsland. Jag ska så samma sallad på en plats med Rockdust och en plats utan detta skotska stenmjöl. Visst låter det vettigare att använda det stenmjöl vi har i Sverige (miljömässigt bättre med kortare transporter). Etersom jag personligen inte provat vare sig Rockdust eller något annat stenmjöl så har jag ingen som helst åsikt om detta ännu. Det skulle vara intressant att veta skillnaden på bergarterna i Skottland och Sverige...någon som vet?
    Jag kommer att visa såddens utveckling under året här på bloggen.....och ja, kompost finns i båda planteringslådorna. Nästa vecka ska jag så. Så!

    Mailet till mig från Sparlösa
    Hej!

    Du skriver att Ångströms trädgård är den första i Sverige som demonstrerar användningen av rockdust, men det är verkligen en sanning med modifikation. Vi har själva använt stenmjöl i över 20 år och när vi i början av 2000-talet anlade vår besöksträdgård Sparlösa Trädgård arbetade vi in stenmjöl i alla bäddar tillsammans med kompost (vilket är det självklara komplementet, annars är det ingen stor mening att använda stenmjöl).


    Resultatet? En vanlig kommentar från besökare är att perennerna är "dubbelt så höga som hemma". Att de är resliga kan du se av en del bilder på vår hemsida. Dessa bäddar har vi då överhuvudtaget inte gödslat och inte vattnat sedan planteringen.



    Vår hemsida www.sparlosa.se innehåller mycket information om stenmjöl.
    Hade du ingen invändning mot att importera malet berg från Skottland? Urberg finns på närmare håll. Även ett svenskt namn - stenmjöl. Du känner inte lukten av geschäft?
    Jag kommer att fortsätta lämna oberoende information på hemsidan.





    Varför används inte stenmjöl mer i svensk ekologisk odling, när det nu är så förnämligt? Ja, det är kanske inte så svårt att förstå.

    1. Det är så billigt att ingen kan tjäna några egentliga pengar på det.
    2. Det förekommer oftast i lösvikt och i jordbruket är det säckar som hanteras när det gödslas. Tekniken i branschen är inte det minsta utvecklad för ekologisk odling
    3. Pröva att prata stenmjöl med en svensk ”ekologisk” odlare. Han är förmodligen ganska oförstående, ingen ”rådgivare” har berättat om det.
    4. De ledande inom ekologisk odling har uppenbarligen valt att inte ”sticka ut” gentemot makten och härligheten. Det tjänar de inget på, bättre att vara anpasslig.
      Lite stenmjöl låter ju oförargligt, men det är sprängstoff - i dubbel bemärkelse - för etablerade intressen i branschen.
    (Hämtat ur Sparlösas hemsida)

    Jag förstår inte riktigt påståendet  ´´ Dessa bäddar har vi då inte gödslat och inte vattnat sedan planteringen´´.....man behöver alltså inte ens vattna sådden eller planteringar om man använder stenmjöl?? 

    Jag hoppas att de provat både med och utan stenmjöl innan de kommit fram till de fantastiska resultat som de tydligen fått i odlingarna. Söndagskurserna på tre timmar kostar endast 200 kronor så här handlar det inte om att göra stora pengar på en tro på odling utan kemiska preparat. Isabella och Göran Forsberg jobbar alltså för något mycket bra, att våra trädgårdar ska slippa alla hundratals produkter som t.ex. Plantagen annonserar om. Eftersom Sparlösa Trädgård ligger utanför Lidköping så frestar det att hälsa på där på väg mot Göteborg och Skåne nu i månadsskiftet. Känns som om jag skulle behöva en månad till den här resan....

    Nepeta ´Six Hills Giants´ vs. ´Walker´s Low´

    Tidigare så diskuterades här vilken nepeta som skulle vara bäst. Jag har använt den höga sorten ´Six Hills Giants´ ganska länge och varit nöjd. Förra året var den svår att få tag på och hade ersatts av ´Walkers Low´ i flera växtbutiker. Lite sur köpte jag de Six Hills som fanns kvar och fyllde ut med Walkers Low. Nu börjar testet och hittills leder ´Walkers Low´ helt klart på poäng. Jag åkerkommer när de börjar blomma. Den övre bilden är Six Hills och den undre Walkers Low.



    Nu är det sommar nu är det sol....

    ...och jag har kört ut koskit i planteringarna!



    Nu blommar körsbärsträd och plommonträd i parken och så mycket gullvivor som finns runt omkring mig hela dagarna har jag aldrig sett. Tillsammans med mattor av förgätmigej blir marken så vacker. Jag lyssnar varje dag efter näktergalen men ännu hörs den inte. Hussvalorna har dock kommit och har flyguppvisning nere vid sjön. På vägen hem fick jag samtal från Nordplant där vi beställt häckväxterna och nästa vecka får jag dem till parken. Nu börjar uppladdningen för matchen......


    Utsikten från mitt rum om man ser bort mot grannens allé.





    För ett år sedan
    För två år sedan

    El Clasico igen

    Ikväll kl 22.00 på TV4 Sport är det åter dags för ett El Clasico. Real Madrid som redan är klara seriesegrare i spanska ligan tar emot Barcelona som kämpar om en andraplats för att på så vis vara direktkvalificerade för Champions league. Det här året har inte varit lyckat för Barca som inte vinner några troféer då ligan, C.L och spanska cupen blev en besvikelse. Visserligen tog de sig till semifinal i C.L. men spelet och framförallt målgörandet har haltat ordentligt i år. Många skador och avsaknanden av Ronaldinho har gjort att det inte alls är samma fest att se Barca i år och idag läser man en oroande artikel i Sportal.

    Men men....det blir nog en stor match ändå ikväll och show Messi lär fortsätta. Det vore härligt om Messi kunde avgöra med ett eller några mål.

    /Slottsträdgårdsmästaren under en fikarast i slottsparken!

    Tankar i halvtid när Barca ligger under med 2-0.....fotbollen dog ganska mycket den dagen Ronaldinho försvann från plan.

    Skirtfina boklöv

    Bokens löv var just utslagna i Tullgarns slottspark när jag besökte den i tisdags och med mattor av vitsippor och ängsbräsma så kunde man nästan inte önska sig något mer....eller jo, kanske något mer!


    ....och i alla paradis finns en orm.

    Brudarna är på gång!



    Pärlbusken eller Exochorda ´The Bride´ som vi kallar bruden har stora blomknoppar nu. Tre brudar sitter i stora slänten och är helt klart en av de allra vackraste växter som finns i parken. Under de veckor som den blommar spelar det ingen roll hur mycket andra växter (t.o.m. nävorna) försöker fånga allas intresse....då är det brudarna som regerar. Här tillsammans med ormöga.



    Hästar och svanar



    Jag har aldrig gillat hästar, speciellt inte stora med vilda ögon och som bara springer runt runt med sulky efter sig.
    Men grannens lugna coola hästar skulle jag nästan tänka mig att gå in och klappa.


    Rakt in i solen...

    Släpp trädgårdstomtarna loss....

    ...det är vår!  Dags att fundera på nya arbetskläder igen......eller inte!



    Ett kvällsbesök i Tullgarns slottspark kan ni läsa om här.

    1, 2, 3, 4......




    Pelargoner i Tulpanens hus

    Nu ligger en tidig trädgårdsspaning ute från Görvälns Slott här. Register till alla spaningarna här.



    Idag blommar häggen i Stockholm och hela stan fylls av doften. En skön dag ute vid Görvelns slott där det blev en tidig trädgårdsspaning (kommer på andra bloggen senare i kväll).
    Det var sista dagen för pelargonutställningen vid Tulpanens hus i Åkeshov och jag gav den en halvtimma. Jag är en aning kluven till pelargoner, tycker om doftpelargoner med vackra blad och små fantastiska blommmor, övriga pelargoner vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om. De kan vara ganska tråkiga men över lag så är det en mycket bra växt för utplantering, kraftig, frisk och tuff.
    Nu har jag verkligen försökt tycka om Tulpanens hus i Åkeshov eftersom jag tycker idén är strålande, att ha blomsterutställningar med café och butik men det går bara inte att tycka om den här platsen. På asfalterat golv har man byggt upp ett mini-Disneyland för blommor känns det som.....se bilden längst ner. Det fanns några godbitar bland pelargonerna i alla fall.


    Den här okända skönheten var en planta som var två meter hög.


    ´Lavender Lad´

    ´Angeleyes Orange´

    ´Fay Brawner´

    ´Lizzier Salomon Eyer´

    Pelargonium sidoides - en vildväxande art.


    Gödsla växter

    Det här med gödsling är inte lätt och det är en riktig djungel när man ska försöka köpa rätt gödselmedel till sin trädgård. När man läser om de olika gödselmedlen så vet man inte vad som är reklam eller ren fakta. Själv tycker jag att det tar emot att sprida oorgansikt gödselmedel som NPK och försöker klara mig så långt det går med kogödsel, kompostjord och Algomin och jag borde bli bättre på att gröngödsla.

     

     

     

    Nu har jag blandat egen erfarenhet med uppgifter från boken ´´Trädgårdens jord och gödsling´´ av Lars-Eric Samuelsson och Ulf Schenkmanis. Det finns oändligt mycket att berätta om gödsling men det är bättre att läsa om det i bra böcker.  Det vore intressant höra om era erfarenheter av gödsling också.

     

    Naturen behöver aldrig gödslas för att fungera eftersom ingen städar bort löv och annat organiskt material. I våra trädgårdar vill vi ha det städat och snyggt, det känns ibland som om vi kopplar ihop våra hem inomhus med trädgården utanför vad gäller städning. Det vore faktiskt bättre att ha lite stökigt i trädgården vilket skulle gynna både växter och djur. Jag minns den nu bortgångne naturprogramledarn Jan Danielsson som alltid uppmanade folk att städa mindre i trädgårdarna.

     

    Vi behöver alltså ersätta växtnäringsförlusterna med olika slags näringsämnen. Man kan välja mellan organiska gödselmedel som t.ex. stallgödsel och kompost. Oorganiska gödselmedel är fabriksprodukter som innehåller de ämnen växten behöver för att må bra.

    De näringsämnen som växterna tar upp i stora mängder är kväve, fosfor, kalium, magnesium och svavel.

    Kvävet behövs för tillväxten. Vid kvävebrist störs klorofyllbildningen och växternas blad får en ljusgrön färg. För mycket kväve gör att växten får sämre övervintringsförmåga.

    Fosfor påverkar utvecklingen av frukter och frön och stimulerar rotutvecklingen.

    Om tillgången på kalium är god stärks stödjevävnanden, vinterhärdigheten förbättras och växterna blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

    Algomin är framställt av döda rester av algkalk som skördas utanför Bretagne i Atlanten. Produkten är KRAV-godkänd.

    Algomin innehåller mer än 30 olika mikronäringsämnen som är viktiga för växter men om man vill tillsätta mer kväve, fosfor och kalium måste man nog komplettera med något annat gödselmedel. Själv använder jag Algomin i parken och igår fick perennrabatterna sin vårdos.

     

     

     

    Av de organiska gödselmedlen är kogödsel något näringsfattigare än t.ex. hästgödsel, den har däremot mycket hög mullhalt och passar utmärkt som jordförbättringsmedel till de flesta jordar. Själv använder jag mängder av väl brunnen kogödsel i slottsparken. Vi har turen att ha en bonde på ön som levererar till oss. Tyvärr så ska tydligen de flesta jordbrukare bli uppsagda från sina arrenden eftersom greven tydligen har andra planer för marken.

    Hönsgödsel är snabbverkande och näringsrik, den har höga halter av kväve, fosfor och kalium.

    Benmjöl är en biprodukt från slakterier och innehåller mycket fosfor. Det är viktigt att benmjölet brukas ner ordentligt i jorden.

    Blodmjöl kommer också från slakterierna och är innehåller mycket kväve och är snabbverkande.

     

    Oorganiska gödselmedel framställs alltså i industrier och har ett koncentrerat näringsinnehåll.

    Kalksalpeter innehåller endast kväve och används när det helt saknas kväve och det är mycket snabbverkande. Förr använde man det ofta på gräsmattor vilket gjorde att man fick klippa gräsmattan väldigt ofta. Om man måste använda kalksalpeter så ska det spridas när det regnar för att undvika brännskador.

    PK-gödselmedel innehåller fosfor och kalium och passar bra till t.ex. fruktträd.

    Av sammansatta gödselmedel är ju NPK det vanligaste. Där ingår kväve, fosfor och kalium. Fullgödselmedel har NPK som grund men har även tillsatser av mikronäringsämnen. Det finns även många olika specialgödselmedel för olika växter.

     

    Det är viktigt att sluta gödsla de flesta växter på sensommaren så att de i lugn och ro får avmogna och göra sig beredda för vintern.

     

    I år ska jag även prova Rockdust som ni kan läsa mer om här.

     

     

     

     


    Salix fragilis ´Bullata´ vid Stockholmsmässan



    De här vackra salixträden står på parkeringen vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Vet inte riktigt vilken salixart det är...
    Ni som pluggar trädgård...Ronja, Funder grönt eller Anna....har ni någon aning? Eller kan ni fråga någon lärare? Skulle bli glad om problemet löstes...

    Hittade bilden till vänster när jag Googlade på Salix fragilis ´Bullata´ och visst är det likadana träd som vid mässans parkering. Bollpil är det svenska namnet. Problemet ser ut att vara löst!




    Lunch i Vaxholm

    Efter den vackra morgonen här hemma blev det utflykt till Vaxholm med lunch på Magasinet och kaffe vid Vaxholms Hembygdsgårds Café. Det är två favoritställen i den här vackra lilla staden. Vid Hembygdsgården sitter man vid strandkanten med utsikt över fjärdarna runt Vaxholm och med livlig båttrafik alldeles intill kaffekoppen. Det blev en härlig dag i början av maj då både häggen och syrenerna ser ut att vilja slå ut samtidigt.






    Vaxholms Hembygdsgårds Café




    Restaurang Magasinet

    Se tidigare inlägg om Vaxholm här.

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Morgonvandring hemmavid

    Morgonen i huvudstaden var vacker och lugn. Jag tog en tidig vandring efter mina stränder här hemma och vattnet låg helt stilla. De enda människor som fanns ute var trötta hundägare, pigga joggare och en vilt fotograferande man.










    Undrar om jag ska skaffa mig en kajak?  Men då en havskajak...och den ska vara vit!

    Leo

    I mitt tidigare inlägg om vilket djur man var så svarade jag rådjur. Nu har jag ändrat mig.....jag är nog Leo i stället....motivering överflödig! Jag skulle vilja se in i Leos hjärna....vad tänker han här?
    Nu har jag två Leo som favoriter, dels Leo Messi som är världens bästa fotbollsspelare just nu och så den här fantastiska hunden Leo som är Vildas bästa vän.


    Vilda

    Efter det att min blogg flyttats till nya platsen kan man ännu inte söka mina inlägg på Google, det ska tydligen ta några dagar till. Det ska tydligen också vara en aning besvärligare att skriva koder när man kommenterar på bloggen men det får man väl stå ut med. En förbättring är att jag själv slipper skriva koderna när jag svarar på kommentarerna. Ännu är inte alla blogg.se:s bloggar flyttade, det fungerar alldeles utmärkt efter flytten och nu slipper man alla besvärliga stopp.

    Första vackra dan i maj

    Första vackra dan i maj och Bergianska svämmar över av den där ´´jobbiga´´ vårblomningen igen då det lyser av vitt och rosa i buskar och träd. Jag lyckades ta mig igenom parken utan att må allt för illa idag....jag hade ingen direkt struktur över vandringen i parken detta år heller.


    Plommonträd som blommar med Prunus sargentii i bakgrunden.


    Trädet från vänster är Prunus jamasakura och de två till höger är Prunus sargentii båda två...alltså bergskörsbär och jag förstår inte varför det ena blommor så mycket och det andra bara har enstaka blommor här och där....precis som mitt i slottsparken, jag måste maila Bergianska.


    Bergskörsbär - Prunus sargentii


    Stjärnmagnolia - Magnolia stellata i Bergianska

    Nu hittade jag den rätta och lugna vårkänslan i Ulriksdals slottspark, eller rättare sagt i utmarkerna av slottsparken. Jag gick längs den lilla ån och häggens grenar hängde ner över vattnet som stilla flöt förbi. Marken var grön runt omkring med lagom mycket vitsippor, svalört mm. Inte ett vitblommande prunusträd så långt jag kunde se. Fåren betade på andra sidan ån och överallt ljöd koltrastens fantastiska sång och gräsänder simmade sakta i ån. Jag undrar om änderna kan se det vackra eller om de bara har mat och fortplantning i tankarna? Tyvärr gick det inte att fånga den här känslan på bild. Det utlovade regnet hade bytts mot en stålande dag i Stockholm.


    ...och en koltrast satt och sjöng...

    För ett år sedan
    För två år sedan
    Det är tredje året i rad som jag besöker Bergianska.

    Söderläge del 1
    Söderläge del 2
    .

    Änglatrumpet - Brugmansia suaveolens



    För några år sedan var Änglatrumpeter något som alla skulle ha i sina trädgårdar, på terasser eller på balkonger men jag tror att det intresset stannat av lite nu. Möjligen är det övervintringen som skapar problem eftersom de vill ha en sval, frostfri och ljus plats under vintern och det har ju inte alla i sina hus. 5-10 grader varmt är en lagom vintertemperatur.
    Änglatrumpeter är buskar eller små träd med trattformiga blommor som härstammar från Sydamerika. Hela växten är mycket giftig och har man små barn så ska man nog glömma att ha den i sina trädgårdar.

    Växten kan bli 3-5 meter hög i vilt tillstånd men hos oss upp till 2 meter om man lyckas väl, i undantagsfall kan de nog bli ännu högre, någon som vet?. Bladen som blir 30 cm och är håriga liknar tobaksplantans blad, även de vita blommorna kan bli upp till 30 cm långa. De blommar från juli till september och vill ha ett ganska soligt läge men klarar en del skugga också, stark eftermiddagssol skulle jag nog inte utsätta mina änglatrumpeter för.
    Doften är fantastisk och då särskilt på kvällarna.

    Änglatrumpeterna tillhörde tidigare släktet spikklubbor (Datura) men räknas nu som ett eget släkte.

    Skötsel
    Eftersom växten har stora blad så behöver den mycket vatten och får inte torka ut, det är alltså bra att ha den i en stor kruka eller i något annat stort kärl. Det är också viktigt att gödsla regelbundet., förutom vanligt NPK, är det också viktigt med järn och mangan. På hösten minskar man på gödslingen och vattningen innan man tar in dem för vintervila. Själv har jag våra änglatrumpeter i stora ekfat som får stå kvar på plats, växterna får under vintern stå i stora plastsäckar (med dräneringshål)  med jord och de får lite vatten en gång i månaden. Man beskär dem inte på hösten utan väntar till våren. Samtidigt med beskärningen får den ny fin jord.

    Beskär dem ganska hårt, det finns olika skolor hur man beskär dem, vissa säger att man bör spara ca. 20 cm innan förgreningen men jag brukar skära ända ner till förgreningen med bra resultat. Där utvecklas nya kraftiga skott som växer och blommar mycket bra. Nästa år ska jag prova båda metoderna.
    De avklippta stammarna kan man sätta i vatten där de utvecklar rötter och det lyckas alltid. Efter några år kan man alltså ha en hel skog av änglatrumpeter....om man har plats.

    2006 var ett mycket bra år för änglatrumpeterna och bilderna här är från det året. 2007 däremot blev ett riktigt dåligt år och det hörde jag från många andra också, sommaren bjöd ju inte på så mycket sol förra året..




     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails