Site Meter

Lejongap - Antirrhinum majus



Lejongap är en växt som länge funnits på borggården här i slottsparken och när jag kom hit så fortsatte vi den traditionen. De fröar av sig en aning men vi driver alltid upp nya plantor till varje säsong och det händer även att vi köper till plantor som är drivna i växthus och som är i blom vid plantering. Då jag planterar ut dem ser de inte mycket ut för världen men de brukar nästan alltid bli fina i juli. Förra året var ett bra år och efter den första och vackraste blomningen blommade de om långt in på hösten. Den här milda vintern gjorde att några plantor övervintrade och jag ska följa dem och se om de kan blomma i år också.


Den här vita sorten heter Forerunner White.
 
Lejongap härstammar från Sydvästeuropa till Nordvästafrika och västra Asien. Beroende på sort blir höjden 20-120 cm hög och blomningstiden brukar vara från juli till frosten.
De ursprungliga lejongapen var rosa men nu finns de i alla möjliga färger. De vill ha mullrik, näringsrik och väldränerad jord för att mår riktigt bra och läget ska vara soligt.

Skötsel
Man klipper bort de överblommade blomställningar och då en bit ner för att de ska komma igen och blomma flera gånger. Man bör inte vänta för länge med att klippa bort de överblommade delarna så att plantan börjar göra sig beredd att bilda frö. De höga sorterna behöver stöd för att inte blås omkull. Lejongap är fina långt in på hösten och tål några minusgrader.

Sådd
Hos oss i Stockholmsområdet måste lejongapen förkultiveras för att hinna blomma. Hur gör ni i södra Sverige?
Man sår inomhus i mars-april och fröna är ljusgroende och ska alltså inte täckas med jord.  Utplantering sker när frostrisken är över och jag brukar ta ut alla sommarblommor i månadsskiftet maj-juni. Höga sorter bör ha ungefär 40 cm avstånd och de mindre sorterna 25-30 cm avstånd.


Sorten Black Queen skulle egentligen bli mörkare till färgen. Jag vet inte om jag ska ska skratta eller gråta åt den här röda färgen.





Sorter som vi haft tidigare i parken är:
  • Princess White - Vit
  • Royal Bridge - Vit
  • White Wonder - Vit
  • Golden Monarch - Gul
I år har jag endast sått blandade färger av okänt sort. Vi har beslutat att minska ner på lejongapen  i planteringarna på borggården då de har en dålig blomperiod i augusti och  jag kommer att ersätta med röda pelargoner som villigt blommar hela sommaren utan uppehåll. Fördelen med de röda pelargonerna är också att de lyser upp och syns på håll. Det behövs färgstarkt masseffekt för att väcka människors intresse ibland. Jag har förökat de röda pelargonerna men eftersom vi har platsbrist inne så kämpar jag allt va jag kan för att de ska klara sig i fönster och under starka lampor tills jag får plantera ut dem.

Självklart kommer det att finnas lejongap även i år på borggården och om vi en gång fyller planteringarna med pelargoner så kommer det att finnas lejongap på andra platser i parken. De är en vacker och bra växt som passar utmärkt till snittblommor. Det är med blandade känslor som slottets vaser smyckas av de vackra blommorna från borggårdens planteringar.

Register för Dagens växt.
41 växter nu.

Källa: Sommarblommor av Lena Månsson och Bertil K Johansson
.

Kommentarer
Postat av: Åsa!

Jag fick Lejongap till trädgården av en slump, som frö i jorden tillsammans med någon annan växt från mitt barndomshem. Nu frösår den sig hej vilt år från år, och det är bara att flytta de små plantorna om de råkar växa där jag inte vill ha dom.Tyvärr blir det mest vinröda blommor, så iår har jag faktiskt frösått för att få lite andra färger! De tål torka bra vilket jag uppskattar när vi får bevattningsförbud på sommaren!

2008-05-20 @ 16:53:58
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0