Site Meter

Långblommande perenner

Perenner är älskade av många men de har den nackdelen att de normalt inte blommar så länge. Det blir väl ofrånkomligt att man jämför med sommarblommornas långa blomningstid, men det finns faktiskt en hel del perenner som blommar länge. Vissa arter kan man klippa ner efter blomning och på så vis få en andra blomning på sensommaren eller hösten.

15392-681
Campanula lactiflora ´Loddon Anna´  - Mjälkklocka

De perenner som jag brukar klippa ner är nepetan som alltid blommar en andra gång senare och blommar sedan långt in på hösten. Jättedaggkåpan brukar blomma en gång till om man klipper ner den i slutet av den första blomningen, det beror lite på hur varm och solig sensommaren och hösten är. Mjölkklockan brukar jag klippa ner till hälften där den sedan utvecklar nya blommor på eftersommaren. Det är viktigt att inte vänta för länge innan man klipper ner dessa perenner.....det bästa är att klippa dem när de fortfarande blommar. De gäller att lura dem att blomma en gång till för att gå i frö och föra sin art vidare.

15392-680
Astrantia major ´Ruby Cloud´ - Stjärnflocka

Andra långblommare är Spanska nävan som jag haft här i parken i tio år nu och som blommar hela sommaren med rosa blommor. Julrosen börjar blomma mycket tidigt när det fortfarande är snö. I södra Europa där den kommer från blommar den i jultid. Här blommar den fram till månadsskiftet april-maj. Fänrikshjärtat blommar från maj till september och trivs i lite fuktig jord. Hittar ingen riktigt bra plats här i parken för den. Fänrikshjärtat passar mycket bra tillsammans med funkia i lite skuggiga lägen. Den gula nunneörten blommar från juni till september och trivs egentligen överallt bara inte jorden är för tung och den sig villigt med frö Stjärnflockan blommar också länge men det beror lite på vilken sort man använder, men den kan blommar från juni till september och är en helt ljuvlig växt med otroligt vackra blommor.

Stäppsalvian blommar också ganska länge och bör planteras i stora grupper för att nå en vacker effekt. Min nya vän i parken är stenkyndeln och jag planterade fem stycken i höstas men bara två klarade vintern och jag tror att det är viktigt att inte plantera den för sent. Jag tycker inte att man ska plantera perenner senare än augusti just för att de ska hinna rota sig innan tjälen kommer. Den vackra höstanemonen blommar från augusti till oktober och tycker om halvskuggigt läge. Röd rudbeckia vill ha ett soligt läge och inte för tung jord. Den blommar från juli till oktober om man har tur. Strålrudbeckian är en av få gula perenner som jag tycker om. Det här är en mycket bra perenn som blommar från slutet av juli eller början av augusti fram till oktober. Den vill ha sol och klarar de flesta jordar.

Kommentarer
Postat av: Lilla B

Mjölkklockan har du skrivit många vackra ord om vid ett flertal tillfällen.
Visste inte tidigare att den fanns men skall skaffa mig några stycken. Helt förledd av de vackra orden....

2007-05-17 @ 16:35:21
URL: http://vaxthusbloggen.blogspot.com/
Postat av: Ronja

Jag följde ditt råd om nedklippning förra sommaren och fick flera av perennerna att blomma om.
Sedan blev det ju en något ovanlig höst och det bidrog till att även andra växter tog en extra vända.

Sommarkyndel har jag fått på köpet till min slänt... Förra sommaren dök den upp på ett par ställen, troligtvis har den kommit med någon av fröpåseblandningarna som jag använt mig av de senaste åren.

Mjölkklockan blommade igen efter nedklippning och så även stor ormrot Polygonum bistorta 'Superbum'. Den breder ut sig ordentligt och har bildat ett fint bestånd efter två år. En riktig liten sötnos tycker jag! Den bor nästan granne med den spanska nävan hemma hos mig och de matchar jättefint i färg.

Må så gott!

2007-05-17 @ 22:17:11
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Azola

Underbara bilder, dessa båda ska jag ha nästa gång jag "blir med tomt" ;)

2007-05-19 @ 15:18:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0