Rockdust = geschäft?
Päronträdets blomning...med eller utan stenmjöl!
Jag tar mig friheten att kopiera ett mail jag fick. I ett tidigare inlägg skrev jag om Rockdust och att jag i år ska testa det i vårt trädgårdsland. Jag ska så samma sallad på en plats med Rockdust och en plats utan detta skotska stenmjöl. Visst låter det vettigare att använda det stenmjöl vi har i Sverige (miljömässigt bättre med kortare transporter). Etersom jag personligen inte provat vare sig Rockdust eller något annat stenmjöl så har jag ingen som helst åsikt om detta ännu. Det skulle vara intressant att veta skillnaden på bergarterna i Skottland och Sverige...någon som vet?
Jag kommer att visa såddens utveckling under året här på bloggen.....och ja, kompost finns i båda planteringslådorna. Nästa vecka ska jag så. Så!
Hej!
Du skriver att Ångströms trädgård är den första i Sverige som demonstrerar användningen av rockdust, men det är verkligen en sanning med modifikation. Vi har själva använt stenmjöl i över 20 år och när vi i början av 2000-talet anlade vår besöksträdgård Sparlösa Trädgård arbetade vi in stenmjöl i alla bäddar tillsammans med kompost (vilket är det självklara komplementet, annars är det ingen stor mening att använda stenmjöl).
Resultatet? En vanlig kommentar från besökare är att perennerna är "dubbelt så höga som hemma". Att de är resliga kan du se av en del bilder på vår hemsida. Dessa bäddar har vi då överhuvudtaget inte gödslat och inte vattnat sedan planteringen.
Vår hemsida www.sparlosa.se innehåller mycket information om stenmjöl.
Hade du ingen invändning mot att importera malet berg från Skottland? Urberg finns på närmare håll. Även ett svenskt namn - stenmjöl. Du känner inte lukten av geschäft?
Jag kommer att fortsätta lämna oberoende information på hemsidan.
Varför används inte stenmjöl mer i svensk ekologisk odling, när det nu är så förnämligt? Ja, det är kanske inte så svårt att förstå.
- Det är så billigt att ingen kan tjäna några egentliga pengar på det.
- Det förekommer oftast i lösvikt och i jordbruket är det säckar som hanteras när det gödslas. Tekniken i branschen är inte det minsta utvecklad för ekologisk odling
- Pröva att prata stenmjöl med en svensk ”ekologisk” odlare. Han är förmodligen ganska oförstående, ingen ”rådgivare” har berättat om det.
- De ledande inom ekologisk odling har uppenbarligen valt att inte ”sticka ut” gentemot makten och härligheten. Det tjänar de inget på, bättre att vara anpasslig.
Lite stenmjöl låter ju oförargligt, men det är sprängstoff - i dubbel bemärkelse - för etablerade intressen i branschen.
Jag förstår inte riktigt påståendet ´´ Dessa bäddar har vi då inte gödslat och inte vattnat sedan planteringen´´.....man behöver alltså inte ens vattna sådden eller planteringar om man använder stenmjöl??
Jag hoppas att de provat både med och utan stenmjöl innan de kommit fram till de fantastiska resultat som de tydligen fått i odlingarna. Söndagskurserna på tre timmar kostar endast 200 kronor så här handlar det inte om att göra stora pengar på en tro på odling utan kemiska preparat. Isabella och Göran Forsberg jobbar alltså för något mycket bra, att våra trädgårdar ska slippa alla hundratals produkter som t.ex. Plantagen annonserar om. Eftersom Sparlösa Trädgård ligger utanför Lidköping så frestar det att hälsa på där på väg mot Göteborg och Skåne nu i månadsskiftet. Känns som om jag skulle behöva en månad till den här resan....
Hrrm, det låter ju intressant. Är det mineralerna som ger växtkraften? Det blir kanske en fråga som återkommer på trädgårdsbloggarna. Bara man har "rent mjöl i påsen".
Claus: Ja Rocksdust ska innehålla ca. 50 olika mineraler och spårämnen, frågan är bara vilka av dessa ämnen som redan finns i våra jordar. Men det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad. Ha en bra lördag!
Ser med spänning fram emot resultatet.
Även jag ser med spänning fram emot resultatet! (Har en hink stående som inte kommit till användning än) Och så förträffligt att man slipper vattna.. ;)
Claus: Det är inte bara mineralerna. Den snabbaste effekten kommer förmodligen av att stenmjölet tillsammans med det organiska materialet förbättrar strukturen i jorden (syret tillförs bättre och koldioxiden bortförs). Det gynnar mikrolivet som är de som gör jobbet.
Det handlar inte om att använda stenmjöl utan om att använda en beprövad naturenlig odlingsmetod, där stenmjöl enligt rik erfarenhet är en väsentlig del.
Jag kommer att fortsätta att informera på www.sparlosa .se och www.odlartankar.se. Det är den organisk-biologiska metoden som i Europa mest har förordat stenmjöl och FOBO - förbundet organisk-biologisk odling - har en del material på sin hemsida www.fobo.nu.
I Odlaren nr 4/2007 finns en artikel om Sparlösa trädgård. Bilderna där gör att man inte behöver tvivla på att det fungerar med stenmjöl. Perennerna är verkligen mäktiga.
En artikel om stenmjöl (från min penna) finns också där. Den kan f.ö. läsas på
Odlaren4-2007.pdf" rel="nofollow">http://www.fobo.se/artiklar/miljo/StenmjolOdlaren4-2007.pdf
Hej, har testat det svenska Basaltmineral med 78 mineraler, som även är godkänt av KRAV, med ett gott resultat. De som inte får resultat har för basisk jord. Jorden skall vara sur annars inga resultat.
Hej, har testat det svenska Basaltmineral med 78 mineraler, som även är godkänt av KRAV, med ett gott resultat. De som inte får resultat har för basisk jord. Jorden skall vara sur annars inga resultat.
Det mesta stenmjöl som finns i Sverige fungerar inte p g a att det är granit som inte har några kolatomer eller fosfor. 90% av plantan består av kolatomer och inget kan växa utan fosfor