• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Fikapaus

  15392-28115392-28115392-281
  Regn
  När regnet vräker ner över parken går jag bland slånbärsbuskar och toppar dem så att de inte ska skymma utsikten mot fjärden. Jag har även täckt de låga japanska lönnarna och vinteriberisen med hönsnät så att inte rådjuren ska komma åt att äta av dem. När regnet så ökar ännu mer och regnkläderna inte står emot längre så blir det en kaffepaus för trädgårdsmästaren.
  15392-27915392-281

  Dagens allébild
  15392-278
  15392-28115392-28115392-28115392-28115392-28115392-28115392-28115392-281
  Alpclematis i november
  15392-277

  Gårdagens jordspråk

  En blomma vill jag vara i trädgården...
  bara vara till för allas kärlek

  Bo Setterlind

  Dagens jordspråk

  Vi inser aldrig vattnets värde förrän
  brunnen är torr

  Engelskt ordspråk

  Halloween

  15392-275

  För ett år sedan

  För exakt ett år sedan.

  Idag fick jag besök av mor, syster och dotter. De hade med sig två krukväxter. Pogonatherum Monica, jättefina står de nu i fönstret. Tack!
  15392-274

  Att säkra information

  Att säkra information
  Jag har alltid tyckt att datorer och hårddiskar har varit en säker plats att lagra information på, som bilder, dokument, arkiv, musik mm (har vägrat lyssna på de som är motståndare till modern teknik). Efter den senaste hårddiskkraschen har jag omvärderat den åsikten.
  15392-273
  Jag har väldigt mycket bilder mm i min dator och jag bränner ofta för att säkra, nu hade jag inte gjort det på över en månad när hårddisken kraschade för en månad sedan. Som tur var fick jag hjälp av en datatekniskt kunnig person och inget har gått förlorat. Nu börjar man fundera hur man ska lagra all information i framtiden. Ska man lita på att CD- och DVD-skivor ska vara ett säkert sätt att lagra på? Olika tester har visat olika resultat om hur länge en skiva kan hålla informationen. Tillverkare har sagt att en bränd CD-skiva kan hålla i 100 år medan forskare på området har sagt 10 år. Vem i hela värden kan man lita på? Olika sätt att lagra information:
  Kolla länken
  • CD
  • DVD
  • Extern hårddisk
  • USB-minne
  • Webbhårddisk

  Läser på ett ställe att endast 60% av datoranvändarna säkrar sin information på något sätt. Antar att många har slitit sitt hår när viktig information gått förlorad. Ett tips är att om man bränner skivor så ska man göra flera kopior och förvara dem på olika ställen. Det kommer ju alltid att komma ny teknik och säkert kommer vi i framtiden att ha säkrare datorer och hårddiskar men det är fortfarande högt utvecklad teknik och all teknik kan ju gå sönder. Just nu känns det som om jag kommer att lägga en hel del pengar på att göra digitala foton till pappersfoton och även låta min skrivare gå varm för att säkra dokument och alla möjliga arkiv till papper. Men jag ska även kolla det där med webb-hårddisk. Fast där är väl risken att de där datanördarna utan eget liv hackar sig in och kollar runt vad man har. Nej….papper är nog bäst….men om det börjar brinna då? Ok, pappren får ligga i ett bankfack. Är ett bankfack säkert? Suck!

  Det är snart en månad sedan som datorn lämnade hemmet för att stå och vänta i en verkstad i Hässelby och jag vet faktiskt inte hur lång tid det kommer att ta innan hårddisken kommer med post från Tyskland. Av datateknikern som har min dator har jag lånat en extern hårddisk med allt som fanns på min dator och det verkar ju mycket bra….men det är ju också en hårddisk….vad är det som säger att inte den kan krascha? Tror jag gör som Gubben i stugan och flyttar ut till en stuga i skogen utan el.

  Första nattfrosten
  Nu har även vi fått nattfrost här i stan och bilrutor skrapades, vinterädäcken lades på i morse (fanns dock inte en dubb i dem kvar så det blir till att shoppa däck) och pelargonerna på balkongen kom in i tid igår. Nu är det bara att vänja sig med kalla fingrar och fötter.


  Dagens jordspråk

  Flitig spade är alltid blank

  Svenskt ordspråk

  (Varför är svenska ordspråk så tråkiga? Här talas inget om att trädgården är en älskarinna t.ex.....men i morgon kommer Bo Setterlind att säga något vackert)
  (Klicka för att kopiera till klippbordet)

  Gertrude Jekyll

  Dagens jordsspråk

  Är något värt att göras, är det också
  värt att göras väl

  Gertrude Jekyll


  Dagens låt: Girl Laying Down med Anna Ternheim

  Utsikt från mitt fönster

  15392-272

  Den 27 oktober anno 2006. En höst att minnas. Kylan väntar.
  Ännu behöver man inte frysa och vinterdäcken ligger kvar i källaren.
  De gamla ekarna lyser som guld och det dröjer nog länge innan de
  vill släppa de vackra löven.
  Visst ser det friskt och fräscht ut med snön i norr men jag är inte
  helt vän med den isande tid som kommer.

  Dagens låt: In to deep med Phil Collins

  Dagens glädje: ICA på torget har börjat sälja Gotlandslimpa

  Dagens fundering: Vad ska vi göra med Carl Bildt? Allvarligt!

  Dagens jordspråk

  ....trädgården är en älskarinna som i
  stället för att vissna och bedra tvärtom
  blomstrar skönare för varje år. Med
  varje årstid som går, visar hon ett nytt
  behag, en ny fägring.

  Beverley Nichols
  Liljornas lustgård

  Sommarminnen

  15392-271

  Minnen från trädgårdssäsongen
  Så var det dags att sammanfatta trädgårdssäsongen i slottsparken. Den åttonde maj anlände näktergalen till parken, temperaturen låg på 20 grader och jag klippte gräsmattorna för första gången i år. Även rosorna klipptes idag.Näktergalens ankomst
  Under hela sommaren så ägnade jag mig åt mina spaningar i parker och trädgårdar. Det var en spännande sysselsättning och jag har sett trädgårdar som jag aldrg sett tidigare i Stockholmsområdet och även ute i landet. Under besöken får man inspiration och nya idéer till min egen park. Med all säkerhet kommer jag att fortsätta att besöka trädgårdar nästa år. Trädgårdsspaningarna

  I grönsakslandet blev salladen fantastiskt fin och även de andra grönsakerna blev bra. Blommor och grönsaker
  Sommaren var varm och mycket torr. Att vattna blev något av en daglig sysselsättning. Minns den här stilla morgonen och den kommer att finnas i mitt minne långt fram i tiden. Stilla morgon
  Två gånger under sommaren besökte jag antroposoferna i Järna som har en spännande trädgård, däremot tycker jag kanske att de har en alltför extrem syn på hur man ska leva sitt liv där...så jag nöjer mig med att beundra trädgården och känna av lugnet. Nu försökte jag mig ännu en gång på att lista de bästa Ulf Lundell-låtarna.....Antroposofi och Ulf Lundell
  Rosorna trivdes mycket bra den här sommaren. Rosornas år
  Även perennerna bjöd på vacker blomning och jag tycker att de blommade längre än normalt.
  Sensommar- eller förhöstblommor

  Två välbehövliga veckors semester lyckades trädgårdsmästaren ta även i år och innan jag begav mig till Österlen så fick jag ännu en gång se Ulf Lundells sommarkonsert på Skansen. Öppna landskap och semester.
  Efter mina två veckors semester åtevände jag till parken och vi närmade oss sensommaren. Nu började den tysta tiden då fåglarna gjort det som de skulle och även om tystnaden är skön så finns det inget som går upp mot aprils fågelkonserter. Den tysta parken
  I september fick vi en ny regering med allt vad det innebär men blommorna i parken fortsatte att blomma vackert.Ett nytt Sverige/In i dimman igen
  15392-269

  Avslutning
  Som det ser ut nu har jag endast en vecka kvar i parken och det är dags att leva mitt liv i Stockholm fullt ut i vinter. Efter en kort tid kommer jag nog att börja längta tillbaka till slottsparken och till våren då man har allt framför sig igen.

  Tröga bloggar?
  Jag har förstått att mina bloggar kan vara lite tröga att öppna på grund av alla mina bilder som jag inte lyckas göra mindre utan att tappa kvalitet. Tror att jag måste minska antalet bilder framöver. Jag har ställt frågan flera gånger tidigare om de som läser bloggarna har svårt att öppna sidorna och jag är tacksam om jag även i fortsättningen får veta om det är några problem.

  Mer allé

  15392-268

  Dagens jordspråk

  Små träd bär också frukt

  Svenskt ordspråk
  Kylan sveper ner i från norr

  ....varenda natt sjunker ännu nån grad....som Ulf sjunger.
  Det väntas hårt väder de närmaste dagarna och något arbete med löven lär det inte bli. Det blir till att trotsa regn och storm....hänga på sig röjsågen och gå lös i backarna kring slottet. Med bra kläder och musik i öronen ska det säkert gå bra. I morse kändes det betydligt kyligare än det gjort förut, det blev jacka och mössa på.

  15392-267
  Krasse och oktoberastern ´Lady in blue´ blommar fortfarande idag 25 oktober. Mangold bakom krassen.

  Vi har fått bort massor av löv trots att träden fortfarande inte släppt allt. Trädgården blir naknare för varje dag som går men i trädgårdslandet blommar det fortfarande och mangolden är fin.
  Båten är upptagen och får vila i ladan under vintern.

  15392-266

  Dagens låt - Natt med Ulf Lundell


  Dagens jordspråk


  Håll kärleken kvar i ditt hjärta. Ett liv
  utan kärlek är som en trädgård utan sol
  när blommorna är döda

  Oscar Wilde
  De sista vackra höstfärgerna

  15392-262
  15392-264

  Det är fortfarande vackert i parken med de glesa trädkronorna av gula löv. Om någon vecka går vi in i en tid då naturens färger är grått och brunt och som vi får stå ut med i fem månader....om det inte blir en vit vinter igen.

  Slottsparkens allé

   
   
   
  Vår lindallé
  En allé har alltid varit en välkomnande och pampig infart till ett slott eller herrgård och oftast har lind använts, det är ett perfekt alléträd som klarar sig bra från sjudomar och som ofta växer ihop som ett valv över vägen vilket ger en vacker rumskänsla. Vår lindallé är ca. hundra år gammal och mår riktigt bra. Den planterades 1915 i samand med att slottet byggdes och parklindarna inköptes från Tyskland. Träden står med 9 meters mellanrum och är 2 meter i omkrets - brösthöjd. Vid hårda vindar rensas träden från torra grenar på ett naturligt sätt. 

  På försommaren är allén vacker med sin skira grönska för att på sommaren bilda ett mörkare och svalt valv. Under soliga dagar på hösten, lyser vår allé som guld. En morgon för några år sedan hade en av de stora lindarna lagt sig tvärs över vägen och det blev en hastig uppsågning så att trafik kunde ske in i parken. Den linden stod på den lägsta punkten i allén där det på senare år har varit en del problem med dräneringen. Antagligen hade rötterna mått dåligt på grund av syrebrist och när det så blev hård vind så kunde den inte hålla sig upprätt längre.
   
   
  15392-261
  Vår allé i början av 1930-talet - här kan man se att träden inte har fått någon direkt uppbyggnadsbeskärning som är så viktig och det syns faktsikt på träden idag. Flera träd har inte genomgående stam utan har som ung fått konkurrentskott som följt med till vuxen ålder och det ger inte ett stabilt och bra träd. Trots det så är allén en av de vackraste jag sett eftersom den inte utsatts för någon som helst beskärning egentligen, utan har genom åren endast beskurits så att grenar inte hängt över vägen. På så sätt har även jag beskurit träden och att vandra under valvet av lindar blir nästan en religiös känsla.   Varmt grått regn

  15392-259

  • Mörker
  • Regn
  • +11 grader
  • Lövräfsning
  • Blöt kamera
  • Blöt trädgårdsmästare
  Veckans CD-skiva

  Lost in space med Aimee Mann från 2002 - perfekt regn- och gråvädersmusik  Dagens jordspråk


  Den som redan är våt
  fruktar inte regnet

  Slovenskt ordspråk

  Höst

  15392-258

  Höst i planteringarna och vidjehortensians blommor lyser inte i vitt längre. Brittsommaren är slut sedan länge men brittsommarastrarna blommar vidare. Klockan är strax efter fem på morgonen och det är tio grader varmt här i Stockholm och snart är det november. Om en kvart sitter jag i bilen på väg mot slottsparken för att se om några löv har lämnat träden i helgen.  El Clasico

  Dags för El Clasico igen, världens två största fotbollsklubbar drabbar samman i Madrid. Real Madrid tar emot Barcelona och jag hoppas på en repris av förra årets match i Madrid då Barcelona slog Real med 3-0 och Ronaldinho spelade magisk fotboll. Det har gått en aning trögt för världens bästa fotbollsspelare en tid nu och jag hoppas att han hittar magin ikväll igen. Kl. 21.00 startar matchen och visas på TV4+.
  15392-256
  Barcelonas troliga uppsällning blir:
  I mål - Valdes
  Backar - Zambrotta, Pyol, Marquez, Sylvinho
  Mittfält - Motta, Xavi, Deco
  Anfall - Messi, Gudjohnsen, Ronaldinho

  Ral Madrids troliga uppställning:
  I mål - Casillias
  Backar - Ramos, Helguera, Cannavaro, Roberto Carlos
  Mittfält - Emerson, Diarra, Reyes
  Anfall - Raol, Robinho, van Nisteelrooij

  Laddat för stor fotbollsfest alltså. Kommer att sätta några kronor på 2-1 till Barca.

  TV4 Anytime

  Jag har upptäckt TV4 Anytime där man kan se TV4:s program när man vill, allt från nyheter, sport till alla serier. Svt har ju också samma idé att man kan se program i efterhand och där är det gratis mot TV4 som tar 49 kr i månaden. På TV4 Anytime kan man däremot se hela serier som i morse då jag upptäckte Anna Phil som jag tycker var mycket bra, har dock bara sett första avsnittet.
  Man kan också se 700 filmer här.

  Dagens jordspråk

  Såsom biet samlar honung och ilar bort
  utan att skada blomman, så må den vise
  leva på jorden

  Buddha


  Rådhusvinet

  15392-254

  Nu först har rådhusvinet på slottsväggen börjat skifta i rött.

  Dagens jordspråk

  I tidens trädgård spirar tröstens blommor

  Ryskt ordspråk


  Utmaning

  Jag har blivit utmanad av Ronja...tror jag, hon vill i alla fall att hennes flitigaste läsare ska göra det här.

  4 arbeten jag haft:
  4 filmer som jag ser om och om igen
  4 städer jag bott i
  • Norrtälje
  • Stockholm
  • -----
  • -----
  4 tv-serier jag gärna ser
  • Prison break
  • Seinfeldt
  • Gunnels gröna
  • Spanska ligan i fotboll
  4 ställen jag vill åka till
  • Rom
  • Irland
  • Skottland
  • Lybska gränd i Visby
  4 webbsidor jag besöker dagligen
  • Ett gäng favoritbloggar
  • Aftonbladet
  • DN
  • Svenska fans/Barcelona
  4 favoriträtter
  • Lammfärsbiffar med vitlöksost och potatisgratäng
  • Lasagne
  • Fiskgratäng
  • Pizza Fantasia från Alex
  4 ställen där jag trivs
  • Roslagens skärgård
  • Visby och hela Gotland
  • Österlen
  • Nunnedalen på Öland
  4 bloggare som jag utmanar
  • Vem som helst bland mina länkade bloggar + H.U.H
  Har lagt till en egen...

  4 musikartister eller grupper
  • Ulf Lundell
  • Clannad
  • R:E.M
  • Sinead O´Connor

  Dyrare för bilister

  Rädd för alliansen
  Läser i Näringsliv att det nu blir dyrare att vara bilist. Bensinskatten höjs och det ska bli svårare att få reseavdrag. Även trafikförsäkringen kommer att höjas. Inför valet talar alliansen om att sänka bensinskatten.
  Lars Sacrédeus (KD) säger att vi måste ha tålamod, det har varit så stressigt med budgeten och det finns det som blev mindre bra (jaha...!?) Han säger också att bilister ska vara glada att vi inte har vänsterpartiet och miljöpartiet i regeringen....(varför då Sacrédeus?).

  Herregud vad är detta? Nu ska alltså moderaterna och alliansen HÖJA skatter och göra det svårare för pendlare och andra bilister, speciellt för de som bor i glesbygden .....precis tvärtemot vad Reinfeldt och hans kompisar lovade inför valet.

  Jag blir mer och mer rädd för den här regeringen. Hur kunde svenska folket gå på bluffen  med  trevliga  Reinfeldt som charmade svenska folket inför valet. Orkar inte längre le åt alla ministrar som fallet som käglor....det här är inte bra för vårt land.

  Tunga skivsläpp i november

  15392-251

  Höghöst
  Sensommar och förhöst försvinner mer och mer för varje dag och vi är mitt uppe i höghöst....nu väntar senhöst och förvinter. Idag har jag gjort ordning i rummet där växterna ska vila vinter. Regn och rusk och trädgårdsmästaren lämnade parken tidigt. Längtan hem till nya soffan blev för svår.

  Såg Gunnels gröna som handlade om tulpaner och jag blir så avundsjuk. Tänk om man kunde odla tulpaner i slottsträdgården. Jag skulle ha tusentals tulpaner men det går inte då rådjuren äter upp alla tulpaner de ser. De besökte Apotekarnes trädgård som jag spanade på i Simrishamn i somras.
  Jag gillar Gunnels program....äntligen ett trädgårdsprogram som man kan se. Men de använde uppblötta tidningspapper och fiskrens i planteringsgropen när de skulle plantera rosor!!!! Vad säger man om det?

  Tunga skivsläpp
  I november sker två stora händelser på CD- och DVD fronten.

  Yusuf/Cat Stevens
  Den 15 november släpper Cat Stevens sin första riktiga platta sedan 1978. Visserligen har det kommit ut plattor med hans muslimska namn Yusuf Islam men de räknar jag inte. Han kallar sig nu endast Yusuf och med första singelsläppet ´´Heaven/Where true love goes´´ så känner jag att det här blir något riktigt stort. Cat Stevens var en stor idol för mig på 70-talet och jag har verkligen saknat hans lågmälda sånger.
  Nu väntar jag med spänning. Albumet heter An other cup.
  15392-252

  Ulf Lundell
  Det lika stora släppet sker den 22 november då Ulf Lundell släpper sin första DVD. Den här DVD:n kommer att innehålla valda delar av de spelningar han gjorde på Tyrol för ganska exakt ett år sedan och jag såg två av de spelningarna. Han framförde då några låtar som han aldrig tidigare spelat live och blandningern var mycket bra och Uffe var i toppform. Minns särskilt hur han gjorde ´´Skyll på stjärnorna´´  med endast piano och sång....fantastiskt vackert, vi fick även ärar att höra den magiska Connemara. Nu hoppas vi på att jag själv kan komma att ha en framträdande roll i publiken på DVD:n.
  15392-253


  Dagens jordspråk

  För att gräva upp ett träd, måste man
  börja med roten

  Kinesiskt ordspråk


  Dagens låt: Heaven/Where true love goes med Yusuf (Cat Stevens)

  Hårda vindar och frostnätter

  Varje höst har jag känt en viss tillfredställelse att får avsluta en säsong i en trädgård. Att få göra något färdigt….göra avslut och börja tänka på nästa säsong. Men för varje år så avtar den tillfredställelsen en aning och i år känns det som om jag skulle vilja att hösten blev ännu längre än den redan är. Kanske det beror på att vintrarna är långa och förvirrande för en man som är van att böka omkring i jord, odla vackra blommor och befinna sig i en park med utsikt över fjärdar och vacker natur.

  15392-248

  Jag får ofta frågan vad trädgårdsmästaren gör på vintern och jag brukar svara att jag lever på räntan från lönekontot. Men det är inte hela sanningen. Jag utför trädbeskärning, jag planerar inför nästa trädgårdssäsong, jag bläddrar i frökataloger, jag skottar snö, jag läser, jag stirrar på almanackan, jag vandrar efter Stockholms stränder, jag besöker museum, jag skriver, jag ser filmer och lyssnar till musik som berör, jag umgås med släkt och vänner och jag beskär ännu mer träd, då främst fruktträd.

  15392-247

  Idag har sommarens ting burits in i förråd. Gjutjärnsurnor, trädgårdsslangar, bevattningsanordningar, ännu mer trädgårdsmöbler, parasoll, de stora Agaveplantorna och fontänen är avstängd. Jag blickar upp mot träden hela tiden och jag tycker att lindarnas löv gulnat ordentligt senaste dagarna. Hårda vindar och frostnätter väntar säkert på oss och gör att trädgårdsmästaren kan slutföra sitt uppdrag för i år.

  15392-249
  Årets sista ros i parken - Bonica

  Dagens jordspråk

  Glatt må vi bära fång på fång
  av döda löv - vi dårar,
  för gröna löv, för fågelsång
  och ljusa, nya vårar

  Nils Ferlin

  Vinterplats

  Änglatrumpeterna fick idag lämna sin plats i parken för att nu stå i ett halvmörkt trädgårdsrum i ett halvår. Klippte ner de längsta grenarna och placerade trumpeterna i vinterkärlen. I tunnorna där de satt på terassen har jag nu satt massor av röda tulpaner - Apeldoorn. Alla pelargoner på terassen har också fått sin vinterplats likaså alla trädgårdsmöbler, det är en aning trevligare att ställa ut möblerna i maj än att ställa in dem på hösten. Trädgårdslandet (frilandet) är också snart klart för vintervila, det är bara mangold (som fortfarande är mycket fin), några lådor med krasse och kryddtagetes som sitter kvar. Brukar gräva om med kogödsel på hösten men jag sparar det tills våren nu i stället då förhoppningsvis trädgårdsmästaren är i bättre trim.

  Det som återstår i parken är nu att få bort allt löv (som fortfarande inte vill släppa grenarna), att röja en del backar från sly och att skydda vissa växter mot de gnagande hararna, som praktmagnolian vid berget mot sjön och de japanska lönnarna vid hotellet. Det blir hönsnät som får skydda växterna.
  Det ser ut som om jag har två eller tre veckor kvar att jobba innan jag lämnar parken för den här säsongen...min nionde säsong här. Sedan ska trädgårdsmästaren också vinterförvaras.

  Chelsea-Barcelona

  Årets match
  Så var det dags för årets match. Barcelona åker till London där de möte Chelsea och det lär bli en fantastisk match. TV 6 kl. 20.45.

  Tabellen:
  1. Chelsea 2 spelade och två vunna 6 poäng
  2 Barcelona 2 spelade en vunnen och en oavgjord    4 poäng
  3. Werder Bremen  2 spelade  en oavgjord och en förlust    1 poäng
  4. Levski Sofia   2 spelade  2 förlorade     0 poäng

  Forca Barca och Ronaldinho!!!!!

  UPPDATERING

  Nä...det gick inte så bra för Barca och Ronaldinho...Chelsea var bättre idag men det blir en helt annan match snart i returen i Barcelona.

  Tror att jag ska försöka mig på  Ronjas utmaning i helgen.

  Min soffa kom ikväll (Furninovas Kingstone) och nu börjar vardagsrummet bli färdigt....nu ska bara tavlorna upp.

  Dagens jordspråk 18 oktober

  Liv föds och dör; man sår och skördar
  irrar och finner åter vägen hem till jorden

  Elmer Diktonius


  Dagens jordspråk

  Dagens jordspråk 17 oktober

  För en människa som älskar naturen, som
  tycker om växter och djur och som finner
  lycka i att odla, är inga problem olösliga.

  Henning E Segerros


  Vackert, men för hel....Henning...tror du på det där själv???

  Slottsträdgårdsmästare på besök

  15392-246
  Jag hälsar morgonen välkommen från utsiktsberget

  Idag fick jag besök av slottsträdgårdsmästaren från grannslottet på ön. Det var ett trevligt möte med en kunnig och mycket trevlig man i sina bästa år....samma ålder som jag ungefär.
  Jag visade runt honom i parken och vi bestämde att vi skulle hålla kontakt och utbyta idéer och tankar om trädgård.

  15392-245

  Änglatrumpeterna blommar vidare och jag vill inte ta in dem innan frostnätterna kommer....vill att gästerna ska njuta av dem då matsalen ligger intill. På onsdag tar jag in dem. Ska sedan ta dem ur tunnorna och där ska jag sätta packat med tulpanlök som ska få lysa upp terassen i vår.

  Kanske att vi klippte gräset sista gången i morse....eller så blir det en gång till. Det var becksvart när jag i morse gick med min lövblås på ryggen och jagade bort tystnaden från ön. Håller gångarna rena så att det inte blir geggigt då regnet kommer i slutet av veckan.

  Trädgårdslandet är som en stor blomsterkorg fortfarande då massor av sommarblommor och sena perenner blommar vidare i värmen.

  Ikväll fortsätter Prison break och nu ska de jagas hela vintern kan man tänka. Spännande är det i alla fall.

  Dagens jordspråk 16 oktober:
  ...det som händer i min egen täppa har
  också med livet i stort att göra. Växterna
  har sin barndom, sin blomstringstid och
  sin höst - precis som vi människor.

  Anna Bergenström

  Norrtälje Trädgårdsservice AB

  Familjeförtaget startas
   
  1970 startade vi familjeföretaget Norrtälje Trädgårdsservice AB. Det var min far, bror och jag som började verksamheten med att sköta stora bostadsområdens gårdar runt om i Spånga. Jag var 16 år och vi pendlade de sju milen enkel resa från Norrtälje varje dag. Min far och min bror hade pendlat samma resa i många år redan, då de jobbat i olika företag i Stockholm. Men nu hade vi vårt eget företag och vi hade hur mycket jobb som helst framför oss. Stolta och förväntansfulla slet vi hårt för att få verksamheten att fungera.   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Vi började anställa trädgårdsarbetare och som mest var vi tolv personer samtidigt i företaget. Vi utförde både anläggningar och skötsel av trädgårdar. Min far hade tidigare varit en duktig verkmästare vid en anläggningsfirma i många år och min bror hade erfarenhet av både anläggning och trädgårdsskötsel. Flera av de anställda pendlade med oss i en VW-buss från Roslagen varje dag, men även personer från Stockholm jobbade hos oss. Efter fem års pendlade bestämde jag mig för att flytta till Stockholm - vilket jag ju hade bestämt redan då jag var liten.

  Vi hade skötsel av trädgårdar bl.a. i:

  Kvastmakarbacken
  Mäster Pers gränd i Vita bergen


  Vita bergen 

  Kulturhusens trädgårdar i Stockholm
  De sista tio åren som företaget var verksamt, koncentrerade vi arbetena vid Stockholms kulturhus trädgårdar på Södermalm, Djurgården, Gamla Stan och City. Nu hade vi vackrare trädgårdar att sköta och att utföra mindre anläggningar i.

  Kulturhusen (söderkåkarna) ligger vid de allra vackraste platserna i Stockholm som t.ex. Fjällgatan, Bastugatan, kvarteren kring söders tre församlingarskyrkor Katarina, Maria och Sofia. Sammanlagt hade vi ca. 130 adresser att besöka på vår skötselrunda. Visst var många gårdar små men vi fick ligga i för att hinna med innan det var dags att börja om från början igen.

  Vi har under alla år i de vackra trädgårdarna på Södermalm hunnit plantera en hel del buskar och träd som förhoppningsvis står kvar som ett minne efter oss lång tid framöver. Jag har alltid haft ett stort intresse för växter och har läst mig till en hel del kunskap och har en stor samling av trädgårdslitteratur. Eftersom jag levt ett långt arbetsliv med trädgårdar, så har jag lite lärt mig en del hur växter beter sig i olika trädgårdar.
   
  Här på söder bodde och bor många konstnärer och kända artister som fått förtur till de vackra gamla husen. Vid ett tillfälle på Malmgårdsvägen 53 hjälpte vi till att rigga för filminspelningen av Raskenstam 1983 med Gunnar Hellström, Inga Gill och Agneta Fältskog m.fl. Flera filmer såg vi spelas in i de här gamla kvarteren som t.ex. 1939 och Kådisbellan.

  De sita åren var det endast min bror och jag plus en eller två anställda som skötte alla dessa små trädgårdar krävde ständig skötsel och det var viktigt för oss att sköta dem väl.

  På vintrarna beskar vi träd, ibland hjälpte vi till med vindsröjningar och vi hade även snöröjning och då mycket handskottning eftersom det ofta handlade om innergårdar där man inte kom in med maskiner. Det kunde vara ett mycket tungt och stressigt jobb vid stora snöfall och det tog på kroppen att handskotta tung blötsnö i stressigt tempo. Jag minns en julafton då vi fick rycka ut och då man gick förbi fönster såg man människor fira jul där inne i sina hem.
  Vi avslutade företaget här i stan 1996 och de sista åren hyrde vi huset vid Sjötullen på Långholmen som ligger alldeles vid vattnet intill strandbadet. Det huset hyr nu Magnus Härenstam. Dessförinnan hyrde vi ett rum i fastigheten som ligger i hörnet av Götatan-Klevgränd.
  Nya vägar
  Efter 27 års arbete tillsammans skiljdes min brors och mina vägar, han fortsatte företaget några år till hemma i Roslagen och jag jobbade en kort stund hos en trädgårdsanläggare i Sköndal innan jag såg annonsen på arbetsförmedlingen som löd: Slottsträdgårdsmästare sökes. En eftermiddag lämnade jag det fulaste av industriområden i Sköndal och åkte ut till slottsparken som var så vacker att jag blev stum. Jag hade sedan anställningsintervjun med en VD och chef som var allt annat än en sur gammal trädgårdsanläggare i Sköndal. 
   
  Södervandring
  Idag gick jag en liten vandring vid våra gamla gårdar uppe runt Katarina kyrka och bort mot Åsögatans slut. Här bodde och bor säkert än idag Britt Edvall som vi jobbade åt vid flera tillfällen och på samma gata bodde  (och bor än idag) Joppe Philgren från Docenterna.
  Södermalm är en trivsam stadsdel och kommer man bara bort från de stora stråken Hornsgatan, Folkungagatan och Götgatan så känns det som att befinna sig i småstadskvarter. Här finns massor av specialbutiker och caféer ....inte ett bankpalats eller ett varuhus så långt ögat når. Här uppe på söder ser man alla kategorier människor och det är ett helt annat folkliv än i de andra stadsdelarna. Däremot är våra gamla stamfik borta....Kaffe-Petter på Folkungagatan 81 heter nu ´´En annan grek´´ och Sofia kaffestuga på Erstagatan heter Matkultur. Trots söderidyllen så skulle jag inte vilja bo här då det är för långt till fria naturområden.

  I det här huset på Långholmen invid badstranden hade vi vårt förråd och matrum några år på 1990-talet fram till 1996. Bilden från den 20 april 2008  Jag och min bror...en gång i tiden


  Några av adresserna till de gårdar vi skötte på Söder, Gamla Stan och Djurgården. Vissa gårdar i Gamla Stan hade vi endast några blomsterlådor att plantera i och sköta.
  Södermalm:
  Maria

  Bastugatan 1, 3, 5, 7, 22-24, 30, 32, 36, 30, 44, 48
  Hornsgatan 8, 24, 26, 28-32, 34-38, 40, 42, 44, 46, 48, 50
  Brännkyrkagatan 18, 19, 20, 22, 24, 25, 26
  Tavastgatan 6, 11
  Pryssgränd 3, 10, 12
  Bellmansgatan 16, 18
  Blecktornsgränd 10
  Lilla Skinnarviksgränd 2, 6
  Torkel Knutssons gata 9-15
  Yttersta Tvärgränd 2, 3-9, 6, 10
  Södermärlarstrand 111, 115
  S:t Paulsgatan 5, 11
  Götgatan 26, 28
  Repslagargatan 13
  Högbegsgatan 71

  Katarina
  Katarina Östra Kyrkogårdsgränd 11, 13
  Nytorgsgatan 14-16
  Tjärhovsgatan 36-38
  Fjällgatan 16, 18, 24, 26, 30-36, 38, 40
  Urvädersgränd 13
  Klevgränd 14, 16
  Höga Stigen 3, 7
  Katarina Kyrkobacke 2, 3, 5, 7
  Svartensgatan 31
  Roddargatan 3-5
  Högbergsgatan 10, 12, 14, 16
  Nytorgsgatan 5
  Mäster Mikaels Gata 2, 7, 9, 11

  Sofia
  Nytorget 3, 5, 7, 9, 13
  Kvastmakarbacken 1
  Malmgårdsvägen 57-61

  Långholmen
  Knaperstavägen 1-3, 9, 11, 13
  Långholmsmuren 2

  Djurgården
  Djurgårdsslätten 78 (Lilla Hasselbacken)
  Falkenbergsgatan 5
  Långa Gatan 9, 10, 11
  Breda Gatan 4, 5, 6, 7, 8

  Gamla Stan
  Västerlånggatan 56, 58
  Svartmangatan 8-10
  Själagårdsgatan 6, 19
  Kindstugatan 7, 11
  Skomakargatan 11
  Trädgårdsgatan 1, 3, 7
  Köpmangatan 14
  Österlånggatan 10, 12, 29, 37
  Skeppsbron 46
  Kåkbrinken 11
  Triwaldsgränd 3

  Övrigt
  Regeringsgatan 79-83, 90
  Vanadislunden 1, 2, 3
  Drottninggatan 88
  Privat sjukvård

  Egentligen har jag inte så mycket emot att det finns ett sjukhus i Stockholm  som drivs privat. Men efter att jag behandlas av en viss läkare på Sankt Göran så undrar man om det är så över lag där att man fullständigt skiter i sina patienter. En tid efter min knäskada fick  jag äran att träffa en viss doktor E.C. som tydligen är en ortoped som står högt i rang. Han verkar stå på gränsen till pension och har den där auktoriteten som läkare hade förr i tiden.. Man ska stå med mössan i handen och vara glad att man över huvud taget får  träffa honom. De praktikanter han hade i rummet såg livrädda ut. Jag undersöktes och skulle komma tillbaka om en månad om inte värken gav med sig.
  Dagen efter ville jag ställa några frågor som jag glömt ställa så jag ringde och bad att får prata med den store E.C. och de lovade att han skulle ringa upp mig. Efter tre dagar hade han inte ringt. Sedan har jag ringt tre gånger och bett att han skulle ringa mig utan resultat...trots att han varit på sjukhuset vid några tillfällen. Det har gått nästan tre veckor sedan han första gången skulle ringa mig. Nu i veckan ringde jag och beställde en tid på sjukhuset för att få ställa mina frågor som tar 30 sekunder. Men han är här idag och jag ska be honom ringa...sa sköterskan. Nej nu räcker det sa jag...jag betalar de 260 kronorna istället så att jag vet att jag blir mottagen.
  Är det så här den privata sjukvården ska få vinst i sin verksamhet? Tror inte att så många kommer att använda den sortens sjukhus i så fall.
  Antar att borgarna vill att alla sjukhus ska drivas privat och kanske finnas på börsen också.

  Kanske är småaktigt det här men jag blir så förbannad på den här typen av maktmänniskor.

  Jordspråk

  Jag fick en bok av en god vän som heter Jordspråk och som är en trädgårdsdagbok. För varje dag finns ett citat eller ordspråk. Från och med nu ska jag dela med mig av dem.
  För dagens datum..den 14 oktober står:
  15392-242
  Nu är den stolta vår utsprungen
  den vår de svage kalla höst...

  Erik Axel Karlsfeldt


  Lycka

  Lycka
  I livet känner man lycka på flera olika sätt. Det kan vara de första vårtecknen som när talgoxen börjar sin vårsång, en vårbäck som porlar i skogen eller de första utslagna syrenerna i maj. Det kan också vara då man glädjs åt något bra som hänt nära och kära, kärlek till ens barn eller kärlek till en kvinna. Lycka kan också vara att se det öppna havet då man inte sett det på länge eller att komma till slottsparken i slutet av mars då säsongen börjar.
  Ronaldinho-Ecuador på Råsunda
  Igår var det lycka när Ronaldinho kom in i Brasiliens lag i andra halvlek på Råsunda. Vi hade sett första halvlek lite halvslött och utan stunder av fotbollsmagi. Den störste av fotbollsspelare hade inte spelat första halvlek och när han så kom in i paus för att värma upp så började alla inne på fotbollsstadion jubla och förväntningarna på världens bästa fotbollsspelare var som vanligt höga.

  15392-238

  Dotter och jag som följer Barca varje match som sänds på TV vet vad han kan. Vi vet också att han har den största pressen på sig och att han i vissa matcher inte når upp till magiska höjder. Men den här aftonen bjöd han den svenska publiken på en del av sitt register....passningar som hamnar exakt på foten hos mottagaren, frisparkar som är magiska och en bollbehandling som får en att rysa. Mmm nu njöt vi i 45 minuter och han vände matchen med sitt spel och passningen fram till Kakas 2-1 mål.
  Råsunda förvandlades till en sambalycklig plats igår där små barn iklädda Ronaldinhotröjor  kunde följa med sina föräldrar, alla människor log och sambamusiken ljöd ur högtalarna. Vågen gick runt stadion. Förra gången som jag var här var det derby då Bajen slog AIK och stämningen var stundtals otäckt hatiskt. Nu fanns bara glädje här. En kväll att minnas.
  15392-237
  Vår jordkällare

  Det finns inte så mycket att berätta om jobbet just nu. Många som drömmer om jobbet som trädgårdsmästare och som ser ett romantiskt arbetsliv med pysslande med tomater och örter framför sig glömmer lätt att det finns perioder med mycket tunga jobb. Som nu när en hel stor park ska släppa sina löv eller det som jag just nu håller på med....slyröjning runt parken för att vårfloran ska synas och för att inte det vilda ska börja vandra in i trädgården. Det är ett tungt och enformigt jobb.....som jag dock tycker om då jag vet att resultatet blir så bra. På våren då svalört, vitsippor och senare gullvivor mm har chans att sprida sig och bilda mattor som vi kan njuta av.....då är det värt allt slit.
  Just i min park så har jag inga undersåtar som kan göra det tunga och enformiga jobben utan jag gör allt.....med en del hjälp av vaktmästaren. Men som alla förstått så älskar jag parken och mitt jobb.

  I morgon ska jag börja presentera en bok ur min bokhylla och göra det vid varje inlägg.


  Dagens låt; Strange land med Clannad

  Oktobermorgon någonstans i Sörmland

  15392-23615392-23515392-234

  Aspelöv och lindelöv.....

  Så var jag tillbaka i vår vackra park igen. Det var helt mörkt då jag anlände och under färden hade jag släckt livet på en hare som sprang upp ur ett dike just framför bilen, det kändes inte bra.
  Soluppgången över fjärden utanför var vacker som en tavla och en flock sångsvanar korsade parken med ett tutande. Löven vill inte lämna trädkronorna i år och det är bara askarna som släppt sina. Alla våra lindar är helt gröna fortfarande. Det behövs ordentliga frostnätter för att löven ska falla.
  15392-232
  Parken såg fin ut men sommarblommorna börjar faktiskt ge upp nu. Bland perennerna blommar nepetan, spanska nävan, nävan Brookside, mjökklockan och astrar mm. Oktoberastarna har just slagit ut.
  Det är mycket att göra i veckan men jag får inte anstränga knäet för mycket ännu och jag kämpar mot min iver att fara runt som vanligt. Senare i veckan tar jag in änglatrumpeterna, agaven och stamfuchiorna trots att ingen nattfrost syns på väderkartorna. Vill inte chansa att behålla dem ute för länge.
  15392-233
  Ikväll kan man se Brasilien träna på Sportexpressens TV-kanal.....vilken underhållning! I morgon blir det dock match på allvar och vädret ser bra ut.

  Dagens låt: Fullt ut med Uffe


  Lilla Essingen

  Lilla Essingen

  15392-226

  Besökte det nya bostadsområdet på Lilla Essingen som inte är färdigbyggt ännu men där husen vid stranden är färdiga och där folk har flyttat in. Det är spännande arkitektur och de flesta i området ser sjön från lägenheten och bassängen eller viken eller vad man ska säga som går in mot husen är närmast Essingeleden ger området en annorlunda atmosfär, ett café ligger intill. Det är bra fint att de lämnat en del gamla låga fabriksbyggnader inne i bostadsområdet och som rustats upp.

  15392-22915392-227

  Vad gäller anläggningen så blir en perennvän som jag glad att just perenner har kommit in i nyanläggningarna för att stanna. Överallt ser man planteringar med bra växtval. Det har använts mycket nävor och jag har alltid undrat varför man ser så lite av den perenn som är vackrast, tåligast och klarar de flesta lägen samt lämnas ifred i de flesta fall av de vilda djuren.
  De små gårdarna har anlagts med mjukt svängda gångar i fint sandliknande grus som kantas av kraftiga granitkantstenar.

  Nu låter det som om jag beundrar det här området fullt ut...men så är inte fallet. Har aldrig förstått hur man kan packa ihop så mycket folk på en så liten yta och trafiken från Essingeleden dånar vid husen närmast leden. Den enda platsen jag skulle kunna tänka mig att bo på är längst bort från leden och med utsikt mot Västerbron och stadshuset.

  15392-23015392-23115392-228

  Pioner för kärlekens skull

  Pioner för kärlekens skull
  I min bok om Feng Shui kan man läsa att ´´blommornas konung´´ pionen symboliserar stor tur och lycka i samband med kvinnor. Vardagsrummet ska vara den bästa platsen att ha en tavla med pioner och ju praktfullare blomning ju större lycka och det går lika bra med levande blommor som dock bara blommar en kort tid….kanske man vill ha lycka mer än några veckor på sommaren.

  Om du är singelkvinna och vill hitta en man så ska man enligt författaren sätta upp en bild av pioner utanför sovrummet. För gifta kvinnor kan det dock vara en risk att ha en tavla med pioner inne i sovrummet….faran kan vara att han börjar titta efter andra kvinnor, speciellt om det gått slentrian i äktenskapet. Författaren uppmanar i stället att ha tavlan i vardagsrummet…..!
  Känns som om jag fastnat i en flumvärld….kanske bättre om jag läser om komposter i stället.

  15392-223

  Vidare kan man läsa att:
  • Sängöverkast ska helst vara mörka och inte ha för abstrakta mönster.
  • Mattor får inte ha för röriga mönster.
  • Snittblommor ska slängas så fort de börjar vissna då de avger negativ yin-energi under vissnandet.
  • Stereon ska stå vid den västra väggen (jag som just placerat det vid norra väggen och det blev så bra).
  • Kvastar och andra städredskap ska inte synas i ett hem och speciellt inte i matsalen där det betyder  ´´sopar bort familjens risskål och försörjning´´
  15392-224
  • Toaletter ska vara små undanskymda platser och man bör inte smycka toalettutrymmet med tavlor, blommor eller antikviteter.
  Finns en del att tänka på nu då….vet inte om jag vågar läsa mer ur den här boken. Men mycket är självklart tycker jag....kanske inte tavlorna med pioner...

  Renovering och fotboll
  I övrigt så är vardagsrummet klart och nu väntar jag bara på nya soffan som ska komma om någon vecka. Är glad att jag valde den vita färgen på väggarna, nu går det mesta i vitt och brunt i rummet.
  Idag ska jag jaga matta, vägglampa mm. Har fortfarande svårt att förstå vad som hände med fotbollslandslaget igår. Har inte sett Sverige så bra på mycket länge och de spelade ut Spanien igår. Inte ens de tre Barcaspelarna i Spanien kunde uträtta så mycket. Spelare som Johan Elmander och Petter Hansson gjorde fantastiska prestationer.

  Boken om Feng shui heter ´´Feng shui på lätt sätt´´ 168 vägar till framgång i kärlek, vänskap och arbete. Skriven av Lillian Too

  Morgonens låt: Så länge skutan kan gå med Lasse Tennander

  Nära livet-upplevelse

  Mina bloggar

  I morse var det dags att fly från golvsliparen. Tidigt på morgonen åkte jag ut till kungen och vandrade i hans park. Träffade en kamrat från en trädgårdskurs som jobbade där....han berättade att de åtta parkarbetarna som jobbade där hade sju och en halv mil häckar att klippa. Att jobba i en barockpark blir nog ganska tråkigt då det är gräsytor, häckar och grusgångar som är det huvudsakliga att sköta, här finns inte mycket till planteringar. Framme vid slottet finns det dock en lång plantering med dahlior.

  15392-227

  Fick en idé att jag skulle resa idag. En resa som jag aldrig tidigare gjort. Där jag bor har vi fördelen att ha spårvagn som kan ta oss tvärs över Stockholm bort till Hammarby sjöstad. Under alla år som den möjligheten funnits så har jag aldrig rest med denna tvärbana. Nu passade jag på och vid min station steg jag ombord och kände mig aningen osäker hur det fungerade. Känsdes stort ....som om man skulle med flyget från Arlanda. Resan startade och då visade det sig att en konduktör kom för att kolla biljetterna.....som om man åkte med Orientexpressen ungefär. Steg av vid Liljeholmen för att möta upp en vän. Buss till Skanstull. Lunch på Skånegatan. Sedan vandrade jag kajen bort till Barnhuskajen där jag tog båt över till Hammarby sjöstad.....helt gratis!

  15392-228
  Eftersom jag hade tider att passa så blev det ingen spaning vid sjöstaden den här gången utan jag tog spårvagnen tillbaka till min hemstation. Vilken fantastisk resdag!! Det bästa av allt var att mitt knä kändes helt bra trots ganska långa promenader. Helt underbart!


  Sex

  Klockan sex går jag upp och det betyder mer än en timmas sovmorgon för mig.
  Målaren har lämnat lägenheten och har gjort ett bra jobb, nu är allting vitt vitt vitt i vardagsrummet och det känns som om jag gjorde ett rätt val med den vita färgen. Det är ljust och lätt att färgsätta med annat i rummet. Visst blir det lite kallt kanske men mitt vardagsrum är så kallt ändå på vintern....
  Nu på morgonen kommer så golvsliparen och ska göra det sista jobbet med att slipa parketten. Tror att jag måste vänta till söndag med att ställa tillbaka möblerna.
  15392-224
  Då får vi se vart jag flyr idag. Kanske att jag åker till dotterns lägenhet och ser en film på dagen.
  Helgen ska bli regnig och lockar inte till några utflykter utan det blir nog en helg att läsa mina böcker i stället och på lördag är det EM-kval i fotboll mellan Sverige-Spanien....ska bli kul att se de tre Barcaspelarna i Spanien.

  Det varma vädret för årstiden tycks fortsätta och det ska blr runt femton grader varmt på eftermiddagarna i framöver. Det lär dröja innan jag får min dator igen, en av de tre hårdddiskarna hade gett upp och en ny är beställd, jag får hålla till godo med min gamla bärbara som låter som en motorsåg.

  Jag vet att jag tror att jag tror

  Morgonflykt igen
  I morse flydde jag från målaren och en upp och nedvänd lägenhet igen och nu for jag ut till Nyckelviken i Nacka. Det var disigt och ganska mörkt ute så alla mina bilder som jag tänkt använda till en spaning blev så dåliga att jag väntar med en Nyckelviksspaning tills syrenerna blommar där ute i vår. En lugn och vacker plats är det och det blev i varje fall en kort stilla promenad ner till vattnet.

                                Åkte ner till Nacka Strand och fotade lite i morgondiset.
  15392-22315392-222

  Dags för nålar igen
  På eftermiddagen var det dags för akupunktur igen och den här gången skulle jag till hennes mottagning i kringelstaden. Den här staden är nästan i klass med Flen i fulhet!!

  Väl inne på mottagningen så var det väldigt stressigt, tydligen hade någon kommit för sent och förstört hela tidsordningen för de efterföljande ´´patienterna´´.  Det blev till att läggas in i en kollegas rum, snabbt som en femkampare for hon från zonterapi i rummet intill och till att peppra mig med nålar. Nu är det så att ska jag tro på den här behandlingen så måste jag ha en helhetsupplevelse. Att ha en springande stressad kvinna som far från rum till rum gör att jag tappar tron en aning.

  Jag vill helst att kvinnan som utövar detta ska se ut som Loreena Mckennitt, Kate Bush eller Moya Brennan och sväva fram i långa fransiga svarta klänningar och sticka nålarna som en del av en dans och rummet ska vara fylld av dofter från spännande örter och en meditativ New Age-musik ska med lagom volym komma från högtalarna.

  Nu låg jag i ett rum som såg ut som hos Folktandvården och med fiskbensmönstrade väv-väggar a la´en pizzeria från 70-talet. Ovanför mig fanns två lysrör som ilsket blinkade och kastade sitt ljus på mig. Ingen musik, bara spring i korridoren och  folk som pratade ute på gatan. Just i det här läget fick jag kämpa för att tro på detta med nålarna....jag vill så gärna bli bra så fort som möjligt och därför så tror jag eller jag tror att jag tror...det vet jag.
  Just som jag låg där och stirrade på lysrören kom det en man in och började ta bort nålarna....!! 

  Nu fick jag komma in till ´´min´´ akupunktörs rum och där var det lite bättre atmosfär, jag sa till henne att jag saknade musiken och hon satte genast på den där sövande meditativa flummusiken igen....så..nu kunde jag slappna av lite då hon gjorde zonterapi.

  Mitt i allt detta med alternativa sätt att läka och må bra så går jag och köper en bok på rea. ´´Feng Shui på lätt sätt´´....tur att det är på lätt sätt i alla fall. Där står bl.a. att man inte ska fotografera tre personer på en bild om de inte är familjemedlemmar. Boken är fylld av spännande regler och jag kommer att återkomma till boken.

  Tidig morgon på Blockhusudden

   
  4 oktober 2006
   
   
  Flydde hemmet tidigt då målaren tog över min lägenhet. Åkte ut till Blockhusudden på Djurgården. Prövade en kort promenad innan jag satte mig i bilen och läste boken som ska förändra mitt liv.
  Det var en dimmig och lugn morgon och trots att jag befinner mig i Stockholm så är det helt stilla här ute, inga bilar och det enda tecken på mänskligt liv är några joggare och hundvandrare. Några fartyg dök upp ur dimman, för att sedan bli osynliga igen...


  15392-221
  15392-220


  Krasch!

  Min nya dator har kraschat då jag laddade hem ett vanligt program från Kodak som heter Kodak Easyshare, så varning för det. Antagligen är det någon datanördig skitunge som hackat in virus i nedladdningsfilen för att förstöra människors datorer.
  15392-215
  Jag brukar vara noga med att bränna bilder och dokument ofta men nu är det två månader sedan och sensommarens alla bilder är säkert borta, samt de senaste arbetena i alla de arkiv och databaser som jag använder. Sent igår kväll åkte jag med datorn till en datadoktor som ska titta på den men än så länge har jag inte hört något. Räknar med att allt är borta.

  Målaren har börjat i lägenheten och det luktar spackel. Själv bor jag i sovrummet nu och hoppas att få bära in möblerna på söndag igen i vardagsrummet då golvet ska slipas på fredag.

  Det som är positivt är att dotter och jag fick tag på biljetter till Brasilien-Ecuador på Råsunda nästa tisdag. Biljetterna tog slut en halvtimma efter släppet.

  I morgon ska jag börja jobba igen....och se om bloggen kan handla om trädgård en stund till innan vintern låter trädgårdar och trädgårdsmästare vila ett tag.

  Brasilien på Råsunda

  Brasilien-Ecuador 10 oktober
  Nästa tisdag kommer Brasilien att spela en vänskapsmatch mot Ecuador på Råsunda. Matchen skulle egentligen ha spelats på Camp Nou i Barcelona men flyttas nu till Sverige och Råsunda. Ett fantastiskt tillfälle att se Brasilien som säkert vill visa att de kan bättre än de visade i VM. Med stjärnor som Ronaldinho, Kaka och Robinho kan det bli en härlig underhållning i oktobermörkret. Hoppas bara att kylan och regnet håller sig borta från Stockholm just den dagen.
  Nu väntar vi bara på att biljetterna ska släppas.....

  15392-216

  Magiska nålar?

  Fortsatta problem med knäet.
  Del 17 - Nålar och zonterapi
  Den här hösten ser ut att bli besvärlig på grund av min knäskada som blivit värre igen. I fredags fick jag akupunktur för första gången i mitt liv. Jag har bestämt mig för att försöka med allt för att få bort värken i knäet. I en lugn avslappnande miljö där en nästan hypnotisk stilla musik fyllde rummet fick jag mina nålar.
  Nu fick jag lära mig att precis som under foten så finns det punkter i örat som motsvarar kroppsdelar och organ. Kvinnan som arbetar med akupunktur, zonterpi och örtmedicin såg i mitt öra de problem jag hade i kroppen och det var på pricken rätt. Jag brukar ha svårt att tro på något där det inte finns en logisk förklaring, men nu förstod jag att det inte går förklara bort de resultat hon fick fram. Nu ska jag gå ca. fem gånger och se vad resultatet blir.
  Akupunktur ska behandla obalanser i kroppens energiflöde står det på hennes hemsida och det låter flummigt för mig men eftersom kineserna använt metoden i tusentals år så jag inte ens försöka att ifrågasätta metoden. Jag fick nålar i örat, på händerna, vid knäet och fötterna.
  15392-213
  Nålsticken kändes inte så mycket och det var skönt att ligga där och få en behandling med en så gammal och beprövad metod. Efter behandlingen kände jag ingen skillnad i knäet men det vore ju orimligt om jag efter en behandling skulle få bort värken. På torsdag är det dags igen.
  I hela veckan har jag försökt fått tag på ortopeden som undersökte mig i måndags eftersom jag har några frågor, men han tycker tydligen att han behandlat mig färdigt för att han bryr sig inte om att ringa tillbaka som var bestämt. Hoppas att han bara är ett dåligt exempel på hur man behandlas på ett privat sjukhus som Sankt Göran är. Nu vill ju nya regeringen att fler sjukhus ska privatiseras......!

  Trädgårdsarbete
  För tillfället kan jag inte gå som folk så något trädgårdsarbete blir det inte just nu. Vill verkligen komma igång så fort som möjligt men jag tror att jag måste vila ett par dagar till. I parken är jobbet med att få bort löven kvar, alla trädgårdsmöbler ska bäras in i förråd, trädgårdslandet ska grävas om med kogödsel, änglatrumpeter, fuchior mm ska tas in och hela parken ska ses över innan jag lämnar den i slutet av oktober.
  Jag här liknade uppgifter att göra hemma i stan och jag känner stress och oro inför den kommande månaden.
  15392-212

  Renovering
  I morgon ska mitt vardasrum börja renoveras, det ska målas överallt och parketten ska slipas på fredag. Det bli rörigt här hemma ett tag men det ska bli oerhört skönt att få ett fräscht vardagsrum. Färgen på väggarna blir vit till slut....vågar inte chansa med för mycket färg....vill ha lugna väggar.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails