Site Meter

Att säkra information

Att säkra information
Jag har alltid tyckt att datorer och hårddiskar har varit en säker plats att lagra information på, som bilder, dokument, arkiv, musik mm (har vägrat lyssna på de som är motståndare till modern teknik). Efter den senaste hårddiskkraschen har jag omvärderat den åsikten.
15392-273
Jag har väldigt mycket bilder mm i min dator och jag bränner ofta för att säkra, nu hade jag inte gjort det på över en månad när hårddisken kraschade för en månad sedan. Som tur var fick jag hjälp av en datatekniskt kunnig person och inget har gått förlorat. Nu börjar man fundera hur man ska lagra all information i framtiden. Ska man lita på att CD- och DVD-skivor ska vara ett säkert sätt att lagra på? Olika tester har visat olika resultat om hur länge en skiva kan hålla informationen. Tillverkare har sagt att en bränd CD-skiva kan hålla i 100 år medan forskare på området har sagt 10 år. Vem i hela värden kan man lita på? Olika sätt att lagra information:
Kolla länken
• CD
• DVD
• Extern hårddisk
• USB-minne
• Webbhårddisk

Läser på ett ställe att endast 60% av datoranvändarna säkrar sin information på något sätt. Antar att många har slitit sitt hår när viktig information gått förlorad. Ett tips är att om man bränner skivor så ska man göra flera kopior och förvara dem på olika ställen. Det kommer ju alltid att komma ny teknik och säkert kommer vi i framtiden att ha säkrare datorer och hårddiskar men det är fortfarande högt utvecklad teknik och all teknik kan ju gå sönder. Just nu känns det som om jag kommer att lägga en hel del pengar på att göra digitala foton till pappersfoton och även låta min skrivare gå varm för att säkra dokument och alla möjliga arkiv till papper. Men jag ska även kolla det där med webb-hårddisk. Fast där är väl risken att de där datanördarna utan eget liv hackar sig in och kollar runt vad man har. Nej….papper är nog bäst….men om det börjar brinna då? Ok, pappren får ligga i ett bankfack. Är ett bankfack säkert? Suck!

Det är snart en månad sedan som datorn lämnade hemmet för att stå och vänta i en verkstad i Hässelby och jag vet faktiskt inte hur lång tid det kommer att ta innan hårddisken kommer med post från Tyskland. Av datateknikern som har min dator har jag lånat en extern hårddisk med allt som fanns på min dator och det verkar ju mycket bra….men det är ju också en hårddisk….vad är det som säger att inte den kan krascha? Tror jag gör som Gubben i stugan och flyttar ut till en stuga i skogen utan el.

Första nattfrosten
Nu har även vi fått nattfrost här i stan och bilrutor skrapades, vinterädäcken lades på i morse (fanns dock inte en dubb i dem kvar så det blir till att shoppa däck) och pelargonerna på balkongen kom in i tid igår. Nu är det bara att vänja sig med kalla fingrar och fötter.


Dagens jordspråk

Flitig spade är alltid blank

Svenskt ordspråk

(Varför är svenska ordspråk så tråkiga? Här talas inget om att trädgården är en älskarinna t.ex.....men i morgon kommer Bo Setterlind att säga något vackert)
(Klicka för att kopiera till klippbordet)

Kommentarer
Postat av: LindaLotta

Jag har faktiskt kommit på att jag borde spara ner mina bilder på CD/DVD, men när jag väl satte mig för att göra det så KUNDE jag inte. Det ville sig inte bara.
Så jag köpte andra skivor och satte mig tillrätta igen, men icke!
Så nu har jag en massa skivor som ligger här, men all information finns fortfarande kvar i datorn...
Jag får väl beställa ett datasnille som kommer hit och hjälper mig.

2006-10-29 @ 18:55:45
URL: http://lindalotta.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Men...hur gör du då? Om du har XP och ska bränna bilder t.ex. så markerar du det du ska bränna...i vänsterlisten klickar du på ´´Kopiera den här filen´´ och kopierar till DVD/CD enhet och väntar tills de kopierats sedan bränner du därifrån. Hoppas att du lyckas.

2006-10-29 @ 19:06:16
Postat av: LindaLotta

Datorn hittar inte skivan...
Åh, jag vet inte vad det är som är fel... Blä!

2006-10-29 @ 19:10:59
URL: http://lindalotta.blogspot.com
Postat av: Parkarbetaren

LÖNING
Nå'nstans i Sverige håller ett helt torg (inkl lyktstolpar) på att glida ner i en stinkande grop där det stått en pinad lind, men det skiter jag i för jag har: kommit på grön kvist. Ordspråken är präktiga, men idiomen kan vara piggare.
Såg i en trädgårdsspaning att Tilia cordata Rancho valts till Kungsträdgården. Vi har beställt sådana hit också och jag hoppas verkligen att de blir lite smalare än andra cordator.
Jag brukar fota med en gammal systemkamera med film skicka in för framkallning och beställa bilder på både negativ och cd-skiva.

2006-10-29 @ 19:43:46
Postat av: C.

Hej H! Undrar om inte det säkraste idag är att kopiera över den viktigaste informationen på cd/dvdskiva och sedan förvara den på ett säkert ställe som i ett kassaskåp. Kanske borde man säkerhetskopiera kopian också men då drar det iväg alldeles.

2006-10-29 @ 21:57:35
URL: http://callef.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

C: Jo man kan aldrig vara nog försiktig med sina viktiga dokument, bilder mm. Nu har jag installerat mig på Storegate.com där jag köpt hårddisk på nätet. 600 mb/49 kr i månaden. Tyckte det var ett bra komplement till skivor.

2006-10-29 @ 22:46:02
Postat av: Ellis

Vi bränner av filerna i datorerna med jämna mellanrum, i alla fall sånt som man skulle bli galen om det försvann. Foton och annat riktigt viktigt bränns i två upplagor för säkerhets skull.

Det du förvarar på Storegate - har du det endast där eller på skivor också?

2006-10-30 @ 09:24:53
URL: http://alltunderhimlen.blogsome.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ellis: Jag har det både på DVD och CD-skivor.

2006-10-31 @ 16:49:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0